Biókertészet - vegyes növényi kultúrák

ABandi66 témája a 'Dumcsi' fórumban , 2012 Április 2.

 1. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  Szép napot mindenkinek!
  A faluban pocok invázió van,a csigák elkerültek bennünket.
  A termésekről írnék még,nagyon régen volt ilyen ,mondhatni gyönyörű termés és egészségesek a gyümölcsök.
  Máshol is ilyenek?
   
 2. vizike

  vizike Állandó Tag

  Ha a csigák nem dézsmálnák, akkor én sem panaszkodnék, szépek a növényeink. Felénk a cserebogár lárvák garázdálkodnak a föld alatt. Mondjuk 7 macska mellett pocok legyen a talpán aki megmarad. :)
   
 3. vizike

  vizike Állandó Tag


  Próbáltam már a sörös módszert is, de csak a részeges csigák másztak bele, a többiek gondosan elkerülték. A férjem sörkészletétől a csigák nyugodtan garázdálkodhatnak és szaporodhatnak. Na nem azért, mert megissza előlük, hanem mert olyan ritkán iszik alkoholos folyadékot. :)
   
 4. vizike

  vizike Állandó Tag

  Hát erről beszélek. Egy-egy eső után "lerohanják" a veteményest. (sajnos mostanában elég sokat esik) Egy jó pár kilót már összegyűjtöttem, de másnapra egy sem hiányzik. :(
   

  Csatolt fájlok:

 5. ABandi66

  ABandi66 Állandó Tag

  Ajaj!!

  Szép "kis" példányok. :( Vajon valami kínai vendéglő nem veszi át őket??!! :)
  Mot olvastam bele egy könyvba, amelyet épp ajándáknak készítettem elő egyik barátunknak ... abban még ezt olvastam:
  - csigalavóhelyek készítése régi deszkákból vagy fatéglákból, amelyek alól nappal összeszedhatjük a csigákat
  - a csigák összeszedése sötétben zseblámpával
  - segítsük természetes ellenségeiket ... a sünökat, a vakondokokat, varangyos békákat, futrinkákat
  - fűrészpor, hamu csíkok ... amelyeket eső után meg kell újítani.
   
 6. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  Az este néztem a TVpaprikát-kedvenc csatornám-Jamie éppen a meztelen csigákról beszélt és a kertjében lévő kis békákról akik mind megeszik a csigákat.
  Mivel biogazdálkodást folytat nagyon örül az ilyen apróka segítségeknek.
   
 7. vizike

  vizike Állandó Tag

  Állítólag keserű, ezért nem minden állat szereti őket. Nekünk is vannak segédeink. Találkoztam már 2 sünivel is, béka, vakond, futrinka, mindenki besegít, de így is kevesen vagyunk. :) Ma már a zöldpaszulyt is megtámadták. 8 kiskacsát is beszereztem, hogy talán jobban tudnak majd segíteni mint a sünik. Igaz, hogy még nőniük kell. Remélem egyszer csak elköltöznek a kertünkből. :(
   

  Csatolt fájlok:

 8. printer71

  printer71 Állandó Tag

  Szia ! A vakond biztosan tuti tipp , mert a nyár elején szinte reménytelen volt bármit is termelnem a kertben annyi volt a csiga . Aztán megjelentek a vakondok , gondoltam most már csak ez hiányzott , hogy a fűnyírás is szenvedés legyen . Viszont azóta teljesen eltűntek a csigák ;)
   
  vizike kedveli ezt.
 9. vizike

  vizike Állandó Tag

  Szép napot! (és még egy kis meleget)
  A "csigacsatát" még mindig nem hagytam abba. A lassan két hónapos kacsáim beváltották a hozzájuk fűzött reményemet, tényleg imádják a csigákat. Tény, hogy egy idő után jól laknak tőle, de nagyon hamar "kiürülnek" és kezdik elölről. Jobban is nőnek, mint a velük egykorúak. Az egyre hidegebb éjszakák miatt is egyre kevesebb csiga látható a föld fölött, behúzódnak a föld alá. Remélem jövőre nem lesznek annyian, mint idén voltak. :)
   
  tengelice és Indus79 kedveli ezt.
 10. Szia! Jól elvagy eresztve könyvekkel. Szeretnék egy-kettőt ha van rá lehetőség. Bár a legtöbb elég nagy fájl az én internetem meg nagyon lassú :( De azért megpróbálhatjuk :)
  -Csináld magad - Télikertek, üvegház készítése,
  -Gyümölcsök termesztése ,
  -Czáka - A metszés ABC-je,
  -Gyümölcstermesztési alapismeretek,
  -Miklós Dénes - Kertészek könyve,
  -Papp János - Gyümölcstermesztési alapismeretek

  (A méretes PDF fájlokat az alábbi linken lehet például tömöríteni, de nem várom el, úgy is jó ha úgy töltöd fel ahogy neked könnyebb)
  http://smallpdf.com/
   
 11. Indus79

  Indus79 Állandó Tag

  Üdv mindenkinek. Kinek milyen lett az idei év? Nálunk a krumpliból nem lett szinte semmi, már a nyár elején lezabálták a krumplibogarak. Sajna a falu határában van a kert így ha lemegyünk, arra nincs idő hogy leszedegessük egyesével. Ti hogy oldjátok meg? A répa petrezselyem sok rohadt, rossz, lepucoltam, felkockáztam, és lefagyasztottam blansírozás után, tegnap ez volt a program, 10 kilót sikerült így megmentenünk. A szépek mentek a pincébe.
  Meséljetek kinek milyen lett az idei év

  az üvegházas könyv engem is érdekelne
   
 12. ABandi66

  ABandi66 Állandó Tag

  Sziasztok,

  Kicsit hanyagoltam a fórumot ... de most beszorulunk lassan a házba ... így újra beszélhetünk/írhatunk.
  Indus: én például a zöldségeket aszaltam is .... kockázom, mintha levesbe készíteném és a sörösdobozos aszalóban szárítom. Csatolom a képeket: már tettem fel ... de megismétlem, hogy ne kelljen visszakeressetek. Az egyik képen látható, amint épp petrezselyem zöld aszalódik ... alatta meg menta. A kockázott zöldségekbe morzsolok egy kicsi petrezselyemzöldet is ... és nagyon jól néz ki. Már próbáltuk a tavalyi "anyagból" ... mikor főzöd ... visszanyeri az eredeti formáját és még az íze sem vész el. DSC_0483.jpg DSC_0484.jpg DSC_0483.jpg DSC_0484.jpg DSC_0483.jpg DSC_0484.jpg
   
  ubiubi_hun, icebreaker és Indus79 kedveli ezt.
 13. Indus79

  Indus79 Állandó Tag

  szuper! én is akarok majd egy ilyet építeni! Mindenfélét aszaltál már benne? pl gyümölcs, paradicsom, gomba menne-e?
   
 14. Koloki

  Koloki Állandó Tag

  Kutya?
   
 15. Szeretm a medvehagymát
   
 16. Sziasztok, több szobavnövényem is elszáradt a télen, pedig ugyanúgy öntöztem őket, lehet, valamilyen gomba támadta meg őket? kb szeptemberig mindegyik jól nézett kis és utána folyamatosan leépültek
   
 17. komand

  komand Állandó Tag

  Gertrud Franck - Öngyógyító kiskert


  A szerző ajánlása
  "Falusi asszony vagyok, s népes családomat - 6 gyermekem van - és a gazdaságunkban foglalkoztatott dolgozókat a magunk termelte élelemmel kellett ellátnom. A termékeket nemcsak közvetlen fogyasztásra szántuk, hanem - s ez a további biológiai munkáknál fontos tényezővé vált - ezeket tárolni kellett vagy befőzni, majd - amikor már jelentősen megnagyobbodott a földterületünk - piacra is termeltünk. Ettől az időtől kezdve mutatkozott meg a döntő különbség a "hagyományos eljárással" termelt zöldség és a biológiai termelésből származó termékek között. Mindaz, amit ma eredményként könyvelhetek el, az 1940 óta végzett következetes munkának a gyümölcse.

  Már a kezdet kezdetén tudatára ébredtem annak, hogy csak jó minőségű, kifogástalan élelmiszereket szabad megtermelni. Ez a követelmény elsődlegesen a gazdaságosság szempontjából merült fel, a ráfordítás és a minőségi eredmény, az eltarthatóság, a sok-oldalú felhasználás és értékesítés összefüggésében. Mindez bizony már nagyon régen volt. De milyen hosszú volt az út, amíg egy tapasztalatból leszűrt szemlélet elismertté vált, vagy legalábbis alapos megvitatásra került. Végül teljes igazolást nyert, hogy az ilyen minőségi termeléssel előállított termék egészség, ízletesség és eltarthatóság szempontjából kiáll minden összehasonlítást.”
   

  Csatolt fájlok:

 18. vizike

  vizike Állandó Tag

  Kapagép vásárláshoz kérnék segítséget. Ha valakinek már van tapasztalata ilyen téren, kérem segítsen. Mire figyeljünk, milyen fajtát válasszunk. Olyant szeretnénk, amivel szántani is lehet. Szívesen fogadok minden észrevételt, tapasztalatot! Köszönöm előre is.
   
 19. ABandi66

  ABandi66 Állandó Tag

  Napot Vizike,

  Egyik szempont: mekkora területet akarsz vele megművelni?
  Fontos a súlya ... ha szántani akarsz vele ... hisz az ekét valahogy bele kell húzza a földbe. - és legyen fém kereke ... ez is a szántásnál fontos.
  Hátul forgó ... vagy csak egyszerű ekét akartok tenni?
  A motor ereje is fontos szempont - legyen legalább egy 6-7 lóerős motor.

  Amúgy azt már mindeki tudja ... ha drágább ... lehet jobb.
  www.motosape-motocoase.ro oldalon válogathatsz.
   
 20. vizike

  vizike Állandó Tag

  Köszönöm a választ. Egy hónap (napi szintű) informálódás után megvettük és már sikeresen ki is próbáltuk a kapáló részét. Egy magyar gyártmányú, 10,5 lóerős, többfunkciós gép. Remélem nagy segítség lesz, mert egyedül, kézzel egy kicsit időigényes és derékrontó a kertészkedés. Szeretem csinálni, de elég nagy a kert (egy embernek).
   
  bogar1015 kedveli ezt.

Megosztás