Biblia, minden ami a Szentírással kapcsolatos - 2013

Kyra_

Kitiltott (BANned)
Állandó Tag
Nincs is valamiféle gondolata a kereszténységnek, hogy mik ezek? Jó, a Vatikánról tudjuk, hogy nekik van, a protestáns egyházakról is tudjuk, hogy a katolikusokkal ellentétes a véleményük, azaz nekik nem szimpatikusak ezek a lények, hanem ellenségesek http://www.cuttingedge.org/detail.cfm?ID=2510
keresztény weblapokon is foglalkoznak velük. Általában azt mondják, hogy "démonok". Most Magyarországon is megnyitották az ufó-aktákat, biztos itt is felmerül a hívekben, hogy kik, vagy mik ezek?

5_o_ufo_akta_graf.jpg

http://canadahun.com/temak/ufo-k-földönkívüliek-ii.30313/page-85
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
A kis szürkék is képesek bárhol, még zárt térben is megjelenni, (manifesztálódni). Alakváltók, így akár ember alakban is megtudnak jelenni. Az ördög nem tud angyalként megjelenni, mivel szeretetet nem lehet csak úgy kisugározni, ha van, ha pedig nincs, akkor csak forma, hideg kisugárzással, vagy mintha csak a tv-t nézné az ember. Tapasztalat. Képesek láthatatlanná válni, eltűnni egy pillanat alatt, tehát ez is stimmel rájuk nézve. Céljuk az emberek elpusztítása, rabigába tartása, ez is stimmel. "Isten éppen azért nem tudja őket megsemmisíteni, mert az általuk fogva tartott embereket "élő pajzsként", mintegy túszokként tartják a hatalmukban. Ezért is céljuk, hogy az embereket hatalmukba vagy fogságukba ejtsék.
Erre az egyetlen eszközük a megtévesztés, a becsapás, a hazugság, mivel szükségük van az ember beleegyezésére is ahhoz, hogy a hatalmukba vonhassák. Ám a legtöbb ember tudatosan és önszántából nem vetné alá magát a démonoknak, ezért van szükség arra, hogy a démonok becsapják." Ez is stimmel rájuk... Éppen ezért szűnik meg a hatásuk, hatalmuk, ha valaki hívja Jézust, és kijelenti akár gondolatban is, de erős akarattal, hogy "Szabad akaratomból nem megyek sehova!" Az viszont nem igaz, hogy ha egyszer hatalmukba kerítik, akkor soha nem engedik. Mivel ha az ember tudomására jut, hogy akarata ellenére mit művelnek vele, hívhatja segítségül Jézust, és Ő jön, és segít, megtöri a hatalmukat. Megint tapasztalat. "Becsapni viszont csak úgy tudják az embert a démonok, ha a figyelmét elterelik az igazi Istenről és az igazságról, és helyette hazugságokat hitetnek el velük. Pl. azt is, hogy nincsenek démonok." Ez is stimmel rájuk nézve, mivel ezt tették idáig, nálad el is érték, hogy elhitted, hogy nem léteznek. De az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy nem csak ilyen negatív földönkívüliek léteznek, hanem vannak pozitívak is bőven. Őket szokták angyaloknak, arkangyaloknak is nevezni. Habár az igazi angyalok csak energia lények, nincs fizikai testük, és nincs szabad akaratuk. A Teremtő parancsát követik. Az igazi Bilbliában kell, csak abban lenne szabad hinni, mivel szentség törést követtek el azok, akik beletöröltek, és átíráták, mást írtak bele, mint ami benne volt. Csak arra tudok hivatkozni, hogy Jézusnak nem csak 2-3 apostola volt, és Saul rabbi soha nem volta az. Ő 12 apostolt választott ki, és ezeket kidobták a bibliából,. mivel ellenkezett azzal a céllal, hogy rabszolgát csináljanak az emberekből. Jézus az önzetlen szeretet, a megbocsájtást, az Atyával való egységet tanította, most másról szól. Az Atya nem azért adta a könyvet, hogy az ember a szolgája legyen, hanem azért, hogy a könyv szolgálja az embert. Vezesse az igaz útra, vissza a mennyi Atyához, Akit Jézus úgy nevezett, hogy az Atya és Én egyek vagyunk! Jézus a szeretőszívű, megbocsájtó Isten gyermeke, és nem a szemet-szemért, gyermekgyilkos, háborúba küldő valakié. Jézus úgy tanította, hogy mi is az Atya gyermekei vagyunk, és nem a rabszolgái...
Legyen nagyon szép, és vidám napotok!
Sok szeretettel Erzsi.
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Az ördög nem tud angyalként megjelenni, mivel szeretetet nem lehet csak úgy kisugározni, ha van, ha pedig nincs, akkor csak forma, hideg kisugárzással, vagy mintha csak a tv-t nézné az ember.

Kedves Erzsike, nem én találtam ki, hogy az ördög angyalként is meg tud jelenni, ezt a Biblia tanítja.
"Nem is csoda; hisz maga a Sátán is átváltoztatja magát világosság angyalává." 2 Kor. 11.14

Abban természetesen igazad van, hogy attól még, hogy angyal képében jelenik meg, nem fog szeretetet sugározni.

Az viszont nem igaz, hogy ha egyszer hatalmukba kerítik, akkor soha nem engedik. Mivel ha az ember tudomására jut, hogy akarata ellenére mit művelnek vele, hívhatja segítségül Jézust, és Ő jön, és segít, megtöri a hatalmukat.

Ez teljesen így van, igen, így lehet, és csakis így lehet kiszabadulni a démonok hatalmából.
De nem mondunk különböző dolgot, hisz én is arról beszéltem, hogy az ember önmagától nem tud kiszabadulni a démonok hatalmából, csak Jézus segítségével. Idéztem is: "Megismeritek az igazságot és az igazság szabadokká tesz titeket!" Az Igazság pedig Jézus.
Ő mondta: "Én vagyok az út, az igazság és az élet". (Ján. 14,6.)

nálad el is érték, hogy elhitted, hogy nem léteznek.

Hogyne hittem volna! Hiszen eddig is róluk beszéltem!

Az igazi Bilbliában kell, csak abban lenne szabad hinni, mivel szentség törést követtek el azok, akik beletöröltek, és átíráták, mást írtak bele, mint ami benne volt.

Már sokszor kértem, hogy írd le, kik és mikor töröltek bele a Bibliába vagy írták át, de erre se Te se más nem válaszolt még eddig.
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag

Szerintem kár ezt játszanunk, hogy idelinkeltek tájékozatlanságtól ordító, manipulatív cikkeket a Bibliával kapcsolatban, én meg idelinkelek olyan oldalakat, ahol ezeket cáfolják, mert ez nem beszélgetés.
De ha ez kell, akkor tessék, olvasgassátok el itt a válaszokat a fenti állításokra:

http://www.bibliabaptista.hu/reinkarnacio.html

http://biblia.hu/az_oszovetseg_a_muveszetekben/mozes_es_a_pusztai_vandorlas

http://www.bibliatanitasok.hu/Bibli...teremtese__I._Mozes_2_4-25_files/MBS187hu.pdf

Az oldalborda kapcsán: "A valaha végzett legelső műtét a 21. vers második részében következik: Akkor kivőn egyet annak oldalbordái közűl. Itt a héber tzeila szót használja – ez szó szerint nem „bordát”, hanem „oldalt” jelent, és Ádám oldalára utal. Ugyanezt a szót használják a szövetség ládájának oldalára, vagy burkára (II. Mózes 25:12,14, 37:3,5); épület oldalára is használják a szót (II. Mózes 26:20, 36:25), valamint a templom oldalkamráira (Ezékiel 41:5-8); egy domb vonulatára vagy oldalára is ezt a szót használják (II. Sámuel 16:13). Kizárólag itt fordították a szót „bordának”, ám helyesebb következetesnek lenni, és fenntartani azt, hogy ez Ádám oldalát jelentette. Ez azt jelentené, hogy a nőt a férfi testének egy nem meghatározott részéből teremtették. Hús és csont elegyéből, és Isten használta is a csonthoz kapcsolódó húst, amint ezt a 23. versben megfigyelhetjük; Ádám oldalából vétetett, hogy a nő egyenlőségét mutassa. Ezután Isten hússal tölté be annak helyét, ezzel azonnal meggyógyítva Ádámot a műtétből."

A beidézett link úgyszintén állítja, hogy a Bibliát meghamisították, de ez sem jelöli meg, hogy hol, kik és mikor.
Ilyenkor kezd engem fárasztani a beszélgetés, amikor a Biblia ellenségei ex-kathedra kijelentenek valamit, de semmiféle bizonyítékkal nem szolgálnak az állításukra. Tehát nincs más céljuk, mint a Biblia hitelének a rombolása, amit örömmel becumiznak azok, akik amúgy is szeretnék a Bibliát lesöpörni a színről. Pedig ugyanennyi energiával ki lehetne keresni az állítások cáfolatát is ugyanígy a netről.

Én meg kijelentem: A Biblia eredeti szövegeit nem hamisították meg, és nem vettek ki belőle semmit. És én még bizonyítani is tudom. De ennek is utána lehet ám nézni a neten.
 

vzajcev

Állandó Tag
Állandó Tag
14 Te azonban, Timóteus, tarts ki amellett, amit tanultál, és amiről meggyőződtél, hogy igaz! Hiszen jól ismered azokat, akiktől ezeket tanultad.
15 Már gyermekkorod óta ismered a szent Írásokat is, amelyekből megértheted, hogy az üdvösség a Krisztus Jézusba vetett hit által érhető el.
16 Istentől származik az egész Írás, amely hatékonyan használható a tanításra. Alkalmas arra, hogy meggyőzően rávilágítson a bűneinkre, hogy helyreigazítson és helyreállítson bennünket, hogy engedelmességre neveljen, és megmutassa, hogyan éljünk Isten tetszése szerint.
17 Mindez pedig azt a célt szolgálja, hogy az Isten embere tökéletes legyen: minden tekintetben felkészült és alkalmas mindenféle jó munkára. :dr_33:
 

Szpacsek

Állandó Tag
Állandó Tag
Kérdezhetek én is valamit?

Miért arra kerestek bizonyítékokat, hogy a Biblia nem szavahihető?
Miért nem arra, hogy szavahihető?

Arra nem is kell bizonyítékokat keresni, hogy szavahihető. Mert ez annyira egyértelmű! Erről beszéltem tegnap. Ez vitathatatlan! Ugyanis az Istentől van. A Szentlélek sugallta a Biblia könyveit.
Bár a történészek kiderítették, hogy pl. a Számok könyvében van jónéhány nagy képtelenség, valótlan számadat.
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Arra nem is kell bizonyítékokat keresni, hogy szavahihető. Mert ez annyira egyértelmű! Erről beszéltem tegnap. Ez vitathatatlan! Ugyanis az Istentől van. A Szentlélek sugallta a Biblia könyveit.
Bár a történészek kiderítették, hogy pl. a Számok könyvében van jónéhány nagy képtelenség, valótlan számadat.

Ha elfogadod, hogy a Szent Lélek sugallta a Biblia könyveit, hogyan fogadhatod el, hogy valótlanság van bármelyikben? Isten hogyan tévedhetne?
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha elfogadod, hogy a Szent Lélek sugallta a Biblia könyveit, hogyan fogadhatod el, hogy valótlanság van bármelyikben? Isten hogyan tévedhetne?
Nem az Isten tévedett, az eredeti valóban Szentlélek sugalmazása, de át lett költve. Szentlélek nem csak akkor sugalmazott írásokat, mai napig is vannak ilyenek. Komolyan Jászladány! Te tényleg el is hiszed, hogy nem avatkoztak bele a bibliába? Nem töröltek bele? Ha valaki, akkor neked tudnod kell, hogy Jézusnak mennyi tanítványa volt. Hol vannak az ő írásaik? Magdalai Mária is a tanítványai egyike volt, hol van az ő írása? Miért van benne annak az írása, aki soha nem is volt tanítványa, hanem Jézus életében javában gyilkolta fegyverrek a követőit? Saul rabbitól maradt fent egy mondás: Ha nem tudod elpusztítani, állj az élére! Szerinted ezt is a Szentlélek sugalmazta? Én nem hinnék benne...
Ráadásul Jézusnak a rengeteg tanításából alig hagytak benne valamit. Hová lettek?
Legyen nagyon szép, és vidám napotok!
Sok szeretettel Erzsi.
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem az Isten tévedett, az eredeti valóban Szentlélek sugalmazása, de át lett költve. Szentlélek nem csak akkor sugalmazott írásokat, mai napig is vannak ilyenek. Komolyan Jászladány! Te tényleg el is hiszed, hogy nem avatkoztak bele a bibliába? Nem töröltek bele? Ha valaki, akkor neked tudnod kell, hogy Jézusnak mennyi tanítványa volt. Hol vannak az ő írásaik? Magdalai Mária is a tanítványai egyike volt, hol van az ő írása?

Én nem csak elhiszem, biztos is vagyok benne, hogy nem töröltek bele a Bibliába. Attól még, hogy ennyi írás van benne, nem jelenti azt, hogy ez nem elég ahhoz, hogy megtudjuk belőle az Istenhez vezető utat. És senki sem kötelezte a tanítványokat arra, hogy mindegyik írjon egy evangéliumot.
A Törvényben ez áll: két vagy három tanúvallomásra megáll az igazság, azaz el kell fogadni az állítást. Az Újszövetségben nem két vagy három, hanem négy evangélium tanúskodik Jézusról. Tehát több is, mint elég.

A kérdésemet pedig még mindig nem válaszoltad meg: Kik és mikor töröltek bele a Bibliába?
Te milyen bizonyítékok alapján állítod ezt?
 

Szpacsek

Állandó Tag
Állandó Tag
Az Ószövetségbe nem töröltek bele.
De az Újszövetséget néhol egy kissé átírták az eredeti szövegéhez képest. Az eredeti szövege ugyebár a Krisztus utáni 1. - 2. évszázadban íródott. De utána még többszáz évig a kereszténység nem katolikus, hanem gnosztikus volt.
Utána viszont, kb. a 400-as években, a zsinatokon lefektették a katolikus kereszténység alapjait. Értitek? Na, ekkor született meg az Újszövetség végleges szövege is. Ezután már nem írták át, nem is írhatták át, hiszen le volt írva. És ezek a régi Újszövetségek a 400-as évekből a mai napig fennmaradtak; tehát össze lehet őket hasonlítani a mostani Újszövetségekkel. Szerintem - legalábbis 90 - 95%-ban -- ugyanaz a szövegük és a fogalmazásuk.
De vannak direkt erre a kérdésre specializálódott Bibliakutatók. Akik ezt viszgálják behatóbban. Egy ilyen embert kéne megkérdezni!
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Az Ószövetségbe nem töröltek bele.
De az Újszövetséget néhol egy kissé átírták az eredeti szövegéhez képest. Az eredeti szövege ugyebár a Krisztus utáni 1. - 2. évszázadban íródott. De utána még többszáz évig a kereszténység nem katolikus, hanem gnosztikus volt.
Utána viszont, kb. a 400-as években, a zsinatokon lefektették a katolikus kereszténység alapjait. Értitek? Na, ekkor született meg az Újszövetség végleges szövege is. Ezután már nem írták át, nem is írhatták át, hiszen le volt írva. És ezek a régi Újszövetségek a 400-as évekből a mai napig fennmaradtak; tehát össze lehet őket hasonlítani a mostani Újszövetségekkel. Szerintem - legalábbis 90 - 95%-ban -- ugyanaz a szövegük és a fogalmazásuk.
De vannak direkt erre a kérdésre specializálódott Bibliakutatók. Akik ezt viszgálják behatóbban. Egy ilyen embert kéne megkérdezni!

Kedves Szpacsek!

Az Újszövetséget sem írták át. A Krisztus utáni első évszázadban íródott az összes irata, és kábé Krisztus után 90 körül íródott az utolsó, János apostol könyve a Jelenések. Ez azt jelenti, hogy Krisztus halála és mennybemenete után kábé 20 évvel keletkezett az első irat, Márk evangéliuma, aztán szép sorban a többi evangélium és levél, tehát alig telt el idő az események és azok leírása között.

A kereszténység kezdettől elhatárolódott a gnosztikus tanoktól, az Újszövetségi levelek is mereven elzárkóztak tőle, és a korai egyházatyák írásai is, mivel szöges ellentétben áll Krisztus tanaival.

" A gnosztikusok azt állítják ugyan, hogy Jézus Krisztust követik és hisznek a tanaiban, mégis lépten-nyomon ellentmondanak neki. Jézus soha nem beszélt arról, hogy a tudás üdvözítene, hanem azt tanította, hogy az ember akkor menekülhet meg a bűneiből, ha elhiszi, hogy Ő a Megváltó. „Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék.” (Ef 2:8-9) Ráadásul a Krisztus által felkínált üdvösség ingyenes és mindenki számára elérhető (Jn 3:16), nem pedig csak a kiválasztottaknak, akiknek különleges kinyilatkoztatásban volt részük."

Az idézet innen való, el lehet olvasni:
http://www.gotquestions.org/Magyar/kereszteny-gnoszticizmus.html

Visszatérve az Újszövetség megbízhatóságára: Az újszövetségi iratok tehát Nem sokkal az evangéliumi események és Krisztus mennybenetele után keletkeztek. Rövid idő alatt elterjedtek a keresztenységben, hisz kézről kézre adták őket, és az első század végére már jól ismertek voltak. Eléggé nehéz lett volna bármelyikbe belehamisítani. Ezeket a keresztények által már jól ismert iratokat kanonizálták. De beszéljen a wiki:

Az Újszövetség kanonizációjának dokumentumai
  1. Lukács evangéliuma (1,1–4) tanúsága szerint az evangélium írása idején már számos, Jézus életét és tanításait megörökítő írás volt ismert.
  2. A 2–4. századi egyházatyák, Papiasz Hierapolitész, Szent Polükarposz, Antiochiai Szent Ignác, Szent Jusztinusz ,Iréneusz idéznek különböző újszövetségi iratokból „ezt mondja az Úr”, „meg van írva”, „ezt mondja az Írás” formulával. A legkorábbi, legfontosabb tanú pedig a Didaché című irat, amely szintén így idéz.
  3. Az úgynevezett Muratori kánonjegyzék Kr. u. 170 körül keletkezett, latin nyelvű, töredékes irat. 22 újszövetségi iratot sorol fel, és rövid megjegyzéseket tesz az egyes iratokkal kapcsolatos adatokról a kanonikusság szempontjából. Szerzője ismeretlen.
  4. A régi szír és latin fordítások, amelyek a 2. század végén keletkeztek, 22, illetve 23 iratot tartalmaznak az Újszövetség 27 iratából.
  5. Egy népszerű, és az Interneten igen sok példányban olvasható félreértés szerint létezik Kr. u. 206-ból egy Codex Baroccio nevű kánonlista, mely az Újszövetség 27 iratából 26-ot tartalmaz, csak A jelenések könyve hiányzik belőle. A valóságban ilyen irat nincs. A félreértést az okozta, hogy egy késő középkori dokumentum lapszéli jegyzete hivatkozik a Codex Baroccio 206-ra, amit bizonyos bibliakutatók évszámnak hittek. A valóságban ez nem évszámot jelent, hanem a Barocci-gyűjtemény 206. darabját, amely feltehetően a IX. századból való.[forrás?]
  6. Az egyháztörténetíró Eusebius (340 körül) az Újszövetség valamennyi iratát felsorolja, de megemlíti, hogy hat könyvvel kapcsolatban egyesek ellenvetéseket támasztanak.
  7. Nagy Szent Atanáz püspök 367-ben kelt 39. számú húsvéti levelében felsorolja mind a 27 újszövetségi iratot, mint amelyeket kizárólagosan szabad használni az istentiszteleteken és az egyházi életben. Atanáznak ez a levele a keleti egyházban az újszövetségi kánon kialakulásának és lezárulásának dokumentuma.
  8. A nyugati kereszténység a kánont a 386-os Római zsinaton véglegesítette, Damasus római püspök és Hieronymuspresbiter vezetésével.

Kedves Szpacsek, ha elfogadod, hogy a Bibliát Isten ihlette, akkor nyugodtan elfogadhatod azt is, hogy Isten képes volt ezt a könyvet sértetlenül és hamisítatlanul megőrizni minden kor embere számára. Ennyit legalább feltételezhetünk egy Mindenható Istenről.
 

Szpacsi

Állandó Tag
Állandó Tag
Újra kellett regisztrálnon Szpacsi néven, mert nem engedett belépni a CanadaHun.

×××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××

Szóval, azt akarom mondani, hogy akkor összekevertem, mert nem átírták, hanem átszerkesztették a Bibliát.
A kezdeti időkben, az első századokban előfordult, hogy kivettek belőle könyveket, vagy beletettek addig apokrifnak számító könyveket. A Bibliát csak i. sz. 390-ben állították össze végleges, mai formájában! Ezt dokumentumfilmekből tudom!

Más hasonló iratoknál, mint pl. a "Júdás Evangéliuma", amely nem része a Bibliának, még az is előfordult, hogy a megírása után párszáz évvel "kiradíroztak" belőle szavakat, és más rokonértelmű szavakkal helyettesítették be azokat! És volt ahol ezzel a szöveg eredeti értelmét, tartalmát, jelentését ezzel nagymértékben megváltoztatták.
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Szóval, azt akarom mondani, hogy akkor összekevertem, mert nem átírták, hanem átszerkesztették a Bibliát.
A kezdeti időkben, az első századokban előfordult, hogy kivettek belőle könyveket, vagy beletettek addig apokrifnak számító könyveket. A Bibliát csak i. sz. 390-ben állították össze végleges, mai formájában! Ezt dokumentumfilmekből tudom!

A Nat. Geo, a Spektrum, meg a többi dokucsatorna nagyon sok valótlan dolgot állít a Bibliával kapcsolatban, inkább szenzációhajhász filmek ezek, semmint informatív értékűek.

Az Újszövetség kanonizációjával kapcsolatban bőven található megbízható forrás a neten, érdemes inkább azokból tájékozódni. Az Újszövetségből nem vettek ki és tettek be könyveket, a kanonizáció nem így zajlott. A könyvek többségéről egyetértés volt a kereszténységben, hogy melyiket tekintik ihletett műnek (ennek meg voltak a szigorú kritériumai), és csupán néhány könyvön volt némi vita, de végül azok is a helyükre kerültek. Hogy melyeken, arról is lehet információt találni a neten.

De ismét csak azt tudom mondani: Ha a mindenható Istennek volt hatalma arra, hogy egy ilyen könyvet létrehozzon, akkor arra is van hatalma, hogy hamisítás nélkül megőrizze.

Más hasonló iratoknál, mint pl. a "Júdás Evangéliuma", amely nem része a Bibliának, még az is előfordult, hogy a megírása után párszáz évvel "kiradíroztak" belőle szavakat, és más rokonértelmű szavakkal helyettesítették be azokat! És volt ahol ezzel a szöveg eredeti értelmét, tartalmát, jelentését ezzel nagymértékben megváltoztatták.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Biblia könyveivel is megtették volna ugyanezt.
 

Szpacsi

Állandó Tag
Állandó Tag
Persze, igen, egyet is értek Veled! A dogmák, a hitigazságok is ilyenek, hogy azok tekintetében tévedhetetlen az Egyház.
De van aki ezt a tévedhetetlenséget nem ismeri el; pl a 19. sz.-ban a német Bismarck volt ilyen. (És sokan mások.)
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Az Biblia esetében, különösen az Újszövetséget tekintve, az iratok keletkezése, és első ránk maradt másolataik keletkezése között eltelt idő annyira kicsi, hogy szinte elhanyagolható. A régészeti feltárásoknak köszönhetően ezt az időt sikerült 20-30 évre lerövidíteni, ami a Rylands papiruszt illeti, de a többi kéziratnál is kevesebb 100 évnél.
Összehasonlításképpen más ókori iratokkal a keletkezés és legkorábbi ránk maradt másolataik keletkezése között több száz, sőt, Homérosz esetében ezer év van.

Más ókori iratokból alig néhány másolat maradt ránk, míg az újszövetségi iratokból több ezer, melyek szövege megegyezik egymással. Nincs még egy ilyen ókori irat, ami ilyen mennyiségben fennmaradt volna, és aminél ennyire csekély legyen a különbség a keletkezése a legkorábbi fennmaradt másolat között, ráadásul úgy, hogy ezeket az iratokat tűzzel-vassal megakarták semmisíteni a századok során. 2000 év távlatáról beszélünk!!!

Mikor hamisítottak volna bele az úsz.-i iratokba, ha a keletkezésük és a másolataik között ilyen rövid idő telt el, és sokan kívülről fújták az eredeti szövegeket? Hogyan írtak volna beléjük valótlant, amikor még sokan éltek azok közül, akik személyes tanúi voltak Jézus szolgálatának?
Hogyan hamisítottak volna bele akármelyik úsz.-i könyv szövegébe, amikor mindegyikből másolatok tömege keringett az akkori világban? Hisz akkor mindegyik másolatba bele kellett volna ugyanazt hamisítani!

Az úsz-i könyvek közé nem kerülhettek apokrif iratok, mert az akkori világban köztudott volt, melyik iratot írta apostol, melyiket nem. Amikor a végleges kánon lezárult, a pápaságnak még nyoma sem volt. Fentebb már idéztem a kánon kialakulásának dokumentumait. A kanonizálás nem úgy történt, hogy leültek a katolikusok, és kisakkozták, melyik könyv kerüljön a Bibliába, melyik nem. Az egyház csupán rögzítette a kánonban azokat az úsz.-i könyveket, melyeket az akkori keresztények már két évszázada ihletettnek tekintettek, és az istentiszteleteiken használtak. Ezt sem egyszerre, hanem egymás után sorban, szigorú kritériumok alapján.

Mindezt figyelembe véve, ha még ezek után is valaki azt állítja, hogy ezeket az iratokat nem Isten gondviselése őrizte meg számunkra, hogy ezekbe belenyúltak, átírták, belehamisítottak, az egyszerűen csak ezt akarja hinni a nyilvánvaló tények ellenére is, mert saját elképzelése van Istenről, Jézusról, amivel szemben nem akarja elfogadni a Biblia tanúságtételét. Tisztességesebb lenne ezt mondani: ami a Bibliában van, az nekem nem tetszik, ezért nem fogadom el. Slussz! Ehhez mindenkinek joga van.
Nem pedig alap nélkül mondogatni, hogy átírták, belehamisítottak, kivettek, betettek, mint egy bankbetétbe, stb., csak azért, mert nem szimpi, ami benne van.
Nem rágalmazni kell a Bibliát, hanem ki kell mondani becsületesen: engem nem érdekel, igaz-e vagy sem, amit tanít, Istentől van-e vagy sem, mert a magam útját akarom járni, a magam elképzeléseit akarom követni, a magam hitét akarom összeállítani, és teszek rá, hogy mit mond Isten a Bibliában.

Nem kell támadni a Bibliát, egyszerűen figyelmen kívül lehet hagyni, hogy mit tanít. Azt pedig egyáltalán nem értem, hogy ha valaki hamisítványnak, emberi tákolmánynak tartja, az miért foglalkozik egyáltalán vele, miért szán időt arra, hogy bizonygassa magának és másoknak, hogy a Biblia nem szavahihető.

Aki pedig arra kíváncsi, szavahihető-e a Biblia és valóban Istentől való-e, annak egyszerű módot ajánlok ennek a tesztelésére. Ne ateista és keresztényellenes oldalakon kutakodjon. Helyette tegye azt, amit Isten mond a Bibliában. És akkor saját maga fogja megtapasztalni, hogy a Biblia minden szava Istentől származik.
 
Utoljára módosítva:
Oldal tetejére