Borkedvelőknek, minden, ami borral kapcsolatos

2003mte témája a 'Eszem-íszom' fórumban , 2006 December 31.

 1. horvathc

  horvathc Állandó Tag

  Sziasztok!

  Ha mar Kanada, mi a helyzet a helyi borokkal? Vannak itteni tapasztalatok?
  Nekem eddig a Peller borok jottek be ( http://www.peller.com/niagara/homepage.php ), bar azert a magyar borok hianyoznak. ;)
  Az egyik otthoni aktualis kedvencem mielott kijottunk volna az Akos pince Magdalaki nyarest roze-ja volt (jobb oldal). :)
  http://www.borkapolna.hu/hirlevel_images/akciosok.jpg
   
  Bors Máté kedveli ezt.
 2. zsu74

  zsu74 Állandó Tag

  Ezt próbáltad már?
  http://www.libri.hu/konyv/magyar-borok.html
   
 3. feri51

  feri51 Állandó Tag

  Szép cikkek a borral kapcsolatban,de én nem iszom
   
 4. fradiata

  fradiata Állandó Tag


  Nekem a Dúzsi-féle Szegzárdi Óvörös az egyik kedvenc borom.
   
 5. cusco830

  cusco830 Állandó Tag

  Ha már bor....tegnap volt János-napi borszentelés....úgyhogy a családi pince és a családi borok már megszentelődve vannak. A tavalyi gyér szőlők és borok után igen jól induló kékfrankos a favorit :)
   
 6. fradiata

  fradiata Állandó Tag

  Szeretem a jófajta Kékfrankost, most éppen egy ajándékba kapott Villányit kóstoltam(Molnár Pincészet) 2004-es évjáratút.Szép bor, közepesen tanninos:)
   
 7. Prücsike

  Prücsike Új tag

  Egri Borvidék

  EGRI BORÚT
  Az egri borvidék mintegy 5000 hektárnyi szőlőültetvénye a Bükk hegység déli lankáin terül el. A borvidék két eredetvédelmi körzetre, az Egrire és a Debrőire tagozódik, így Eger várost és következő 17 községet foglalja magába: Andornaktálya, Demjén, Egerbakta, Egerszalók, Egerszólát, Felsőtárkány, Kerecsend, Maklár, Nagytálya, Noszvaj, Novaj, Ostoros, és Szomolya az Egri, illetve Aldebrő, Feldebrő, Tófalu és Verpelét a Debrői körzetbe.


  A BORVIDÉK KÖZPONTJA: EGER
  [​IMG]Eger városa, ez a több mint ezeréves kisváros, dicső történelmi múltjával, értékes műemlék együtteseivel, boraival és gyógyvizeivel Magyarország leghíresebb városainak egyike. Egert történelmi városként szokták emlegetni, de úgy is, mint a barokk, a bor, a gyógy- és termálvizek és diákok városát. Már első királyunk, Szent István uralkodása alatt püspöki székhely volt. A történelem viharai nem kímélték a várost, a tatárjárás idején majdnem elpusztult, de a XII. században épített kővára a török harcok idején már nagyon fontos szerepet játszott a védelemben. Dobó István várkapitány és 2000 fős maroknyi csapata 1552-ben több mint egy hónapig álltak ellent a negyvenszeres török túlerőnek. Eger a barokk városa, városképét a barokk uralja. A XVII. században jelentős kulturális és művelődési központ volt. Az elmúlt évszázadok építészetének közel 170 kiemelkedő alkotása maradt fent szinte érintetlen szépségben: a vár és erődrendszere, a vármúzeum, a kazamata, a kőtár, a Gótikus Palota, a Líceum, a Főegyházmegyei Könyvtár, a Specula obscura (a Csillagvizsgáló), a periszkóp, az Érseki Palota, a városfalrészlet és a bástya, a Török fürdő, a Megyeháza épülete a Fazola Henrik kovácsolta vaskapukkal, az egykori megyei börtön, az Irgalmasok temploma a kórházzal, a Ciszter és a jezsuita gimnáziumok, a Foglárium, az ortodox parochia és a templom, a rokokó kispréposti palota, a Főszékesegyház, a barokk ciszter, minorita és ferences templomok, a szervita templom, a Minaret, a nagypréposti palota, az Érseki Gyűjteményi Központ, a Telekessy István Patikamúzeum habán edényekkel, a Gárdonyi Géza Emlékmúzeum az író lakóházában.
  A város és környéke híres történelmi borvidék. A lakosság csaknem 1000 éve foglalkozik szőlő- és bortermeléssel olyan kiváló borokat termelve, mint az Egri Bikavér, az Egri Leányka, Debrői Hárslevelű, Egri Chardonnay, Egri Cabernet franc és sauvignon, Egri Merlot, Egri Kékfrankos és Kékmedoc. Az egri borvidék a rendszerváltozás után rendkívül gyors fejlődésen ment át. A szőlőültetvények területe a hagyományos és az új fajták legjobb termőhelyekre történő újratelepítésével jelentősen növekedett (Nagy-Eged, Pajdos). A fejlett nyugati borkultúrákban működő AOC rendszert meghonosították. Az egy nagy állami borászati vállalat mellett több száz közepes és kisméretű borászat megalapításával és látványos fejlődésével a borvidék borainak minősége jelentősen javult. A legöregebb borospincék kora a 400 évet is meghaladja, de napjainkban is vájnak még új pincéket. Nyugodtan mondhatjuk azt, hogy Eger a borok bástyája.
  [​IMG]
  A térség gyógyító hatású vizeit már a XV. században ismerték. A török hódoltság alatt több nyilvános fürdő működött, amelyek közül a felújított, Török fürdő néven ismert Arnaut pasa fürdője ma is várja a gyógyulni vágyókat. Közvetlen szomszédságában található az egri termál strandfürdő, ugyancsak itt található a Bitskey fedett versenyuszoda is. A látnivalók mellett évente visszatérő programsorozatok várják az idelátogatókat, köztük szabadtéri fesztiválok, hangversenyek, folk- és moderntánc bemutatók.  Az egri borvidék jellegzetes borfajtái
  Egri Bikavér, Egri Cabernet sauvignon, Egri Cabernet franc, Egri Kékfrankos, Egri Merlot, Egri Kékfrankos.
  Egri Leányka, Debrői Hárslevelű, Egerszóláti Olaszrizling, Egri Chardonnay, Egri Muskotály.
   
  fradiata kedveli ezt.
 8. Nora82

  Nora82 Állandó Tag

  A villányi Sauska Rosé 2011 ismételten egy jól sikerült rozébor. Jóivású, könnyed, gyümölcsös bor.
   
 9. edani

  edani Állandó Tag

  a villányi borok nagyon jók, az auchan-ban is mindíg van jó kis akció
   
 10. mamyx

  mamyx Új tag

  én a BB Merlot szívesen iszom időnként, mértékkel :)
   
 11. janicsar

  janicsar Állandó Tag

  a vörösbor a legjobb gyógyszer
   
  jpilisi kedveli ezt.
 12. fradiata

  fradiata Állandó Tag

  Ezt meg tudom erősíteni:)
   
 13. rowca

  rowca Új tag

  Kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben orvosság.
   
 14. rowca

  rowca Új tag

  Tokaji aszú=folyékony antibiotikum.
   
 15. vykyke

  vykyke Állandó Tag

  Minden este egy kis pohár vörösbor jót tesz a szervezetnek
  és még a vörösvérsejteket is szaporítja.
   
 16. Bors Máté

  Bors Máté Állandó Tag

  A villányi borokat szeretem talán a legjobban, de majdnem minden borvidékről van kedvencem. És 22 borvidék van hazánkban. :)
  Amit mostanában Villányban kóstoltam és nagyon ízlett: Jekl Kadarka 2008, Vyiyan Merlot 2008, Sauska Cabernet Franc 2008.
   
 17. porcine

  porcine Állandó Tag

  És a napi egy pohár vörösbor csökkenti a rákos megbetegedések lehetőségét!
   
 18. solarka

  solarka Állandó Tag

  Nem rossz mindaz, ami ide le lett írva, de én mindenhez villányi, Gere féle bort választok. A Solus-a döbbenetesen jó!
   
 19. krigli

  krigli Állandó Tag

  A legismertebb boruk a Rosé, de érdemes megkóstolni a többit is! :D

  http://sauska.hu/borok

  Nekem például nagyon ízlett a Chardonnay.
   
 20. jpilisi

  jpilisi Állandó Tag

  Az egyik legjobb, mert a fehér bor is az!
   

Megosztás