Cukorbetegség

jutta80 témája a 'Eszem-íszom' fórumban , 2010 Április 5.

 1. kiszhalasz

  kiszhalasz Állandó Tag

  nekem elég az én saját példám, ha amúgy nem lenne sok sok társam akinek éppúgy működik...
   
 2. atapata

  atapata Kormányos Ritkán benéz Fórumvezető Kormányos

  A húsféleségekben alacsony a szénhidrát mennyisége, a nullához közelit, így a vércukor szintet sem emeli. Ebből következően sem a szervezetben termelődő se az injekcióval pótolt inzulint sem használ fel a vércukorszint csökkentésére.
  A Glikémiás index a GI A szénhidrátos ételek vércukor emelkedésének nagyságát és időbeni emelkedését és lecsengését fejezi ki.

  Itt olvashattok néhány magas GI szintű ételt, egy húsféle sincs benne.!!

  http://www.rd.hu/GI_Az_meg_mi
   
  Utoljára módosítva: 2017 Február 6
  Hekate és hangay13 kedveli ezt.
 3. Citrin17

  Citrin17 Állandó Tag

  Igen, az én felelősségem, mert nemzetközi diplomás dietetikus vagyok, cukoranyagcsere szakiránnyal, valamint több mint tíz ėve gyógyítok diabéteszes gyerekeket.
   
  Utoljára módosítva: 2017 Február 7
  hangay13 kedveli ezt.
 4. Citrin17

  Citrin17 Állandó Tag

   
 5. Citrin17

  Citrin17 Állandó Tag

  A fehér kenyeret tekintették a bázisnak, amelynek a glikémiás indexe GI=100. Azt gondolták, hogy a magas glikémiás indexű ételek elősegítik az elhízást, míg az alacsony glikémiás indexszel bírók éppen ellenkezőleg, a fogyás segítik elő. Ám időközben az elvégzett tanulmányok mesze nem támasztották alá ennek az elméletnek a helyességét. Kiderült ugyanis, hogy nem a vércukor szint emelkedése a legfontosabb, hanem az, hogy egy adott étel mekkora inzulin elválasztást igényel az ember szervezetében. Ha pl. egy étel az elfogyasztása után a szervezetet sok inzulin termelésére készteti, akkor a vércukor szint alacsonyabb lehet, tehát kezdhetünk örvendezni, hogy az adott étel glikémiás indexe milyen jó, de valójában ezt nagyon sok inzulin termelődés alapján értük el, ez pedig nem kedvező.


  Nézni kell tehát a táplálék inzulin kiváltó hatását is! Sőt, ez sokkal fontosabb, mint a glikémiás index. Ebből a szempontból felül kell vizsgálnunk néhány egészségesnek gondolt ételünket.

  • a marhahús glikémiás indexe (GI↓) alacsony, ugyanakkor magas inzulintermelést okoz, tehát nem egészséges.
  • A hal GI értéke is alacsony (GI=21), ugyanakkor szintén sok inzulintermelést provokál.
  • A joghurt GI-je igen kedvező (GI=62), ugyanakkor az inzulin emelő [​IMG]
   képessége felülmúlja a csokoládéét (115)!Tehát a joghurt sok más okból egészséges lehet, de vele fogyni biztosan nem lehet!
  • A tej glikémiás indexe is alacsony (30), de az inzulintermelést szintén erősen fokozza (90). Tehát a zsírszegény tej sem fogyaszt!

  Magas vércukorszint → magas inzulin szintet eredményez, de ez ellen a sejt védekezik úgy, hogy receptorainak számát csökkenti vagyis inzulin rezisztencia (érzéketlenség) jön létre Ez viszont újabb inzulintermeléshez vezet Ez idő után a hasnyálmirigy nem tud ilyen nagy mennyiségű inzulint termelni és kimerül. Ez okozza az un 2. tip. cukorbetegséget (diabéteszt).  Szervezetünk vércukor szintje és inzulin értéke nem követi párhuzamosan egymást. Alacsony vércukor esetén is lehet magas az inzulin érték és fordítva. Nézzük meg a fent közölt és erre vonatkozó diagramot.


  Ha viszont nincs elég inzulin úgy a sejtek a szőlőcukrot nem képesek felvenni, emiatt lesz magas a vér cukortartalma, miközben a sejtek valójában éheznek

  A magas glikémiás indexű ételek gyorsan emelik meg a vércukorszintet, ezzel ellentétben az alacsony glikémiás indexű táplálék fogyasztásával egy folyamatos vércukorszint emelkedést érhetünk el. Ezzel elkerülhető a farkas éhség és az állandó inzulinszint ingadozás. Az egészséges táplálkozás alapját főként az alacsony és közepes GI értékű ételeknek kell képezniük.
   
  hangay13 és klarissza4 kedveli ezt.
 6. hangay13

  hangay13 Állandó Tag

  Ha valakivel nem értesz egyet, nem kell ilyen durva jelzőkkel illetni!
  Nálam több mint 15 éve diagnosztizálták a cukorbetegséget, kipróbáltam több csodaszert, diétát, amit az interneten olvastam, "ingyenes vizsgálatot, termék bemutatót" kínáló összejöveteleken ajánlottak. Arra jöttem rá, hogy ezeket erős kritikával kell fogadni.
  Nem szabad kapásból leszólni, ha valaki az ilyen helyen hallottakkal, olvasottakkal ellentétest állít!
   
  Citrin17 kedveli ezt.
 7. Citrin17

  Citrin17 Állandó Tag

  Kedves tőled, köszönöm.
  Sokan mondanak sokfélét, nekem a gyerekek állapotának javulása és a szülők hálája pont elég :)
   
  hangay13 kedveli ezt.
 8. cdurmol

  cdurmol Állandó Tag

  Te vagy az egyetlen, akitől azt hallom, hogy az alapvetően fehérjét tartalmazó ételek, mint a marhahús és a hal inzulin szintet növel. Próbálok hinni neked azzal együtt, hogy a naprakész dietetikusom korlátlanul fogyaszthatónak jelezte ezeket.
  Első reflexem az volt, hogy méréssel tudom ellenőrizni az állítást. Rá kellett jönnöm, hogy ezt a vércukor mérésével nem tudom ellenőrizni.

  Tudnál valami magyarázattal is szolgálni? Mondjuk egy értelmes :oops: laikus szintjén?
   
 9. Citrin17

  Citrin17 Állandó Tag

  cdurmol és klarissza4 kedveli ezt.
 10. cdurmol

  cdurmol Állandó Tag

  Köszönöm a gyors választ. Elolvasom az ajánlott irodalmat. :)
   
 11. Tóth Suzi

  Tóth Suzi Állandó Tag

  Diéta betartása nagyon fontos.Anyukám a fehér babhéj teát issza naponta több csészével.Meg van vele elégedve de a Diétát nem szabad abba hagyni.Nehéz be tartani mondja mindig anyukám.Ő inzulinozza magát naponta 2x.
   
 12. Ternyák

  Ternyák Állandó Tag

  A glikémiás terhelést úgy számíthatjuk ki, hogy a táplálék glikémiás indexét megszorozzuk az egy egységre (egy adag táplálékra) jutó szénhidráttartalmával (a szénhidrát grammokban mínusz a rost grammokban), majd elosztjuk százzal.

  HÁT nem tudom: 0-val szorozva az eredmény is 0.
   
  Hekate kedveli ezt.
 13. kokox67

  kokox67 Új tag

  Sziasztok!
  Fel tudná valaki tölteni "Gézsi Andrásné - Máger József Cukorbetegek nagy süteményeskönyve - Nem csak cukorbetegeknek" című könyvet?
  Előre is köszönöm
   
  kolibrimadar kedveli ezt.

Megosztás