Erdély

AndiC

Kormányos
Kormányos
Bran Kastély, Dracula ...

cst-bran.JPG
 

aanne_36

Állandó Tag
Állandó Tag
P. Jánossy Béla - Erdély a hazám

A havasokat szeretem,
Szemem a bérceket csókolja,
Honnan a sas száll nap felé,
Epedem az erdők vadonját,
Szeretem a szűz ibolyát,
A vadvirágot, méhek ha dongják,
A patakot, mely ott foly át.
Szeretem szívvel ihletetten,
Mert itt születtem!
A Hargitát, ha zúgni kezd,
Mély áhítattal hallgatom.
Évezredes, ős szimfóniában
Elvész ilyenkor halk dalom,
Csontos, kemény mellem kitárom
Sírva - süvöltő Nemerének,
S torkomból hetedhét határon
Vele rohan, repül az ének.
És ez a dal csak igazán,
Mert Erdély a hazám.
 

valaki74

Állandó Tag
Állandó Tag
Örülök, hogy rá találtam erre az oldalra. Rég ota tervezem, hogy eljussak egyszer Erdélybe, de sajnos eddig még nem sikerült.
Viszont itt sok szép képet láthatam róla. Kb. 15 éve gyűjteni és feldolgozni kezdtem a Bukovinai székelyek csipke mintáit. Az eddigi kutatásaim már elég sok mindenkit megleptek. Mivel többen állították, hogy nem túl sok mintára számíthatok. Eddigkb 60-at dolgoztam fel amik többsége Andrásfalváról került a Völgységbe. A legrégebbi 1895-ben készült. Ezért is kérnék meg mindenkit aki akár fényképpel tud segíteni a gyűjtésben az küldje el számomra a nála lévő textilről készült fényképet. A csipkeminta gyűjtéséné a készítő nevét, a készítés helyét és idejét valamint a csipke nevét is elszoktam menteni amennyiben még tudni lehet az adatokat.
Végül én is szeretnék adni nektek valamit, hátha valakinek felkeltetem az érdeklődését.
Erről a linkről pedig Sebestyén Ádám bácsi A Bukovinai székelység tegnap és ma című könyve tölthető le:
http://www.igyuk.hu/hun/index.html
Itt pedig egy díszlepedő mitájának feldolgozása látható pókos szélcsipkével én ágytakaróknak készítettem el:
http://lh3.ggpht.com/_zW22VrkLJgY/R1CO4nK0pvI/AAAAAAAAAbs/G8VUN6NBGM0/s720/Kép 141.jpg
Remélem afeltöltések legalább link formájában sikerülnek, mert a forumozásokban nem igazán vagyok jártas.
 

AndiC

Kormányos
Kormányos
Kép helyett ...

<object width="320" height="265"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/IwwOXB6oDqo&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/IwwOXB6oDqo&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="320" height="265"></embed></object>
 

ÖregSam

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Sok szeretettel üdvözlök mindenkit!
Kolozsváron születtem, ott éltem le életem egy részét, és ott is maradt egy darab a szívemből. De ott marad egy darab mindenki szívéből, aki egyszer elmegy oda, a tordai hasadékhoz, a torockói várhoz, vagy egyszerűen csak megáll egy hegyi patak mellett, és beszívja a friss hegyi levegőt...
Egy kéréssel fordulnék hozzátok. Jómagam is állandóan népszerűsítem ismerőseim körében azokat az erdélyi helyeket, amelyek nem kerülnek be az agyondícsért, de lassan már a Kólaturizmus helyszíneivé váló látványosságok közé. Ezúttal egy kissebb csapat készül a Pádisra.Az lenne a kérésem, hogy ha van valakinek részletes térképe a Nyugati Kárpátokról, vagy csak a Pádisról, és feltöltené, nagyon megköszönném. Itt rengeteg a látnivaló, csak, hogy párat említsek: Csodavár, Medve-barlang, jégbarlang, Rozsdásárok, a bélisi részről nem is beszélve...
Előre is köszönöm a segítséget, a barátaim nevében is.
Maradok tisztelettel, üdv: ÖregSam. :)
 

Vas

Állandó Tag
Állandó Tag
A Székelyföld a hálón önállósodik
Internetes kiterjesztést kaphat a jövő év elején a magyarok lakta erdélyi régió.
Miután alig egy hónapja a legfelső internetes tartományneveket ellenőrző testület (ICANN) bejegyezte a Székelyföldet jelölő .sic domainnevet, a kezdeményezők most támogatókat keresnek, hogy a jövő év elején a kiterjesztés működőképessé váljon.
A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezésére indult projekt célja, hogy a többségében magyarok lakta vidék önálló entitásként jelenjen meg a világhálón. Az ICANN ugyanis az országok mellett kulturális és nyelvi térségeknek is lehetővé tette az önálló végződés használatát. A katalán mintára most tíz térség, köztük olyan régiók, mint Wales, Quebec, vagy a brit Cromwell kérte, hogy legyen saját kiterjesztésű domainneve.

A kezdeményezők szerint az autonómiájáért küzdő térségnek nagy jelentőségű az önálló internetes megjelenés. Az SZNT közleménye kiemeli, a Székelyföld saját internetes azonosítója lehetővé teszi, hogy 2010 első negyedévétől a székelyföldi helyi tanácsok, intézmények, cégek, magánszemélyek honlapjainak címe a Székelyföldre utaló .sic végződésű legyen. A kezdeményező szerint ezen túlmenően a világban szétszórtan élő székelyek összefogásának jelképe is lehet az új kiterjesztés.

A .sic végződés, amelyet több változatból az ICANN választott ki, a "siculitas" - mai fordításban a "székelység" - szóból ered, amely a középkori magyar közigazgatásban az önkormányzó, szabadságjogokkal felruházott közösséget is jelentette, "ilyen módon pedig nemcsak a regionális identitást jelöli, hanem a székely szabadság történelmi gyökereit is" - áll az SZNT tegnapi közleményében, amely egyben a széles körű igény felmutatására támogató aláírásgyűjtésre szólít fel. Ahhoz ugyanis, hogy a .sic ténylegesen is megjelenhessen, az interneten több százezer magánszemélynek, intézménynek, szervezetnek kell támogatnia. A tegnap délelőtt indult hírverésre lapzártánkig több mint hatszáz aláírás gyűlt össze. A petíciót a http://pontsic.org/hu weboldalon lehet támogatni.


Inkább erre kattints a támogató aláírásodhoz:
http://pontsic.org/hu/index.php?option=com_petitions&view=petition&id=2&limitstart=3800
 

Bognyeső

Állandó Tag
Állandó Tag
Zetelaka

Kedves Fórumozók,


néhány saját képemet osztom meg veletek. Zetelakán, szülööfalumban készültek.
1. Tavaszi szántás - Zetelaka
2. Zetelaki Gát - Zetelaka
3. Jármos fogat - Zetelaka

Üdv
 

willow.1988

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagyszüleim Erdélyben születtek. Nagyapám édesapja Kanadába ment, és ott is telepedett le. Nagyszüleim Magyarországra költöztek. Először Pesten éltek, majd Kalocsán telepedtek le véglegesen. Na az ő életük igazán kalandos. :D
 

Maanji

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekem a nagymamám született Erdélyben, és voltam ott többször is.
De amit mindenkinek ajánlok figyelmébe:
Móricz Zsigmond: Erdély trilógiája!
Nagy hatású, nagyon szép mű.
M.
 
Oldal tetejére