Főzőcske: receptek v. a Nagy szakácskönyv

HG3FCB BARBARA

Állandó Tag
Állandó Tag
<TABLE cellPadding=0 width="96%" align=center border=0><TBODY><TR class=cim><TD>Almás béles</TD></TR><TR height=20><TD></TD></TR><TR class=szovegtorzs><TD>
Hozzávalók: A tésztához: 1 doboz tejföl, 1 doboz zsír, 1 doboz cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tasak sütőpor, 1 tasak szárított élesztő, amennyi lisztet felvesz. A töltelékhez: 1 kg alma, búzadara, ízlés szerint cukor, fahéj.
Elkészítés: A tésztához valókat jól összedolgozzuk, és két cipót formálunk. Pihentetjük, közben elkészítjük a tölteléket. Az almát lereszeljük, jól kinyomkodjuk, adunk hozzá búzadarát (hogy a levét feligya), és cukorral, fahéjjal ízesítjük. A tészta egyik felét egy közepes tepsibe nyomkodjuk, megszórjuk vékonyan búzadarával és ráterítjük az almás tölteléket, majd a tészta másik felével beborítjuk. A tetejét megszurkáljuk villával, és előmelegített sütőben, közepes lángon készre sütjük. Lehet túróval is megtölteni, úgy is nagyon finom!
</TD></TR><TR height=20><TD></TD></TR></TBODY></TABLE>
 

HG3FCB BARBARA

Állandó Tag
Állandó Tag
Az erdélyi konyha

<!--- szoveg es kepek --->A világon sehol olyan tárkonyos pityóka (burgonya) levest nem f&otilde;ztekúgy, mint a csíkszeredai Városiban, ahol egyébként Erdélyben a legfinomabb, legravaszabb kolozsvári káposztát is áhította - a könny&ucirc; leves után az ebéd koronájaként - az érzékenyebb lélek az asztalra. Ez a sajátosan egyedi erdélyi konyha.

Étrend
Mai szóhasználattal: részben a nyersanyagpiac beszűkülése, részben a 70-es évekelkerülhetetlen következményeként globalizálódott az erdélyi vendéglátásban a konyhai ajánlat, az asztalra kerülhet&otilde; fogások majdnem mindenike elvesztette sajátosan egyedi ízét. Így vált általánossá pl. a levesek között a Havaselvén részben átlényegült balkáni csorba, ami különben egy igen ízes fogás, ha eredeti recept szerint készül. Ami jellemz&otilde;je, hogy gyakorló honában korpaciberével savanyítják. Erdélyben a leleményesebbje, s ezt ma így tálalják a legtöbb helyen, citromsóval savanyítja és kihagyja a vegyes zöldf&ucirc;szer (sok kapor, zöldpetrezselyem, zellerlevél és a különleges ízt kölcsönz&otilde; lestyán, vagy leustyán, Levisticum officinale a román nevéhez közelebb álló erdélyi kiejtés szerint) közül éppen a dió íz&ucirc; leustyánt. Van ugyan ennek egy erdélyiesített változata is, ami ugyanúgy hússal és csontlével, sok idényzöldséggel készül, de savanyítás nélkül, tejfölös eresztékkel és helyenként a magyar konyhában felületesen ismert friss tárkonnyal (Artemisia dracunculus) ízesítve. Erdélyi csorbaként szerepel, ha ott van, az étlapon. Ugyanígy lett általános a román konyhától kölcsönzött pacalleves, amivel valószín&ucirc; azért barátkozott meg az erdélyi ember és különösképpen a székely - aki alkalmasint "följavítja" zellerlevéllel, télire eltett piros paradicsompaprika kockákkal a szín miatt -, mert elkészítése szinte azonos a tárkonyos bárányfejlevesével, csakhogy éppen tárkony nincs benne, helyette b&otilde;ven van fokhagyma és télire eltett ecetes, zöld er&otilde;s paprika.

A köretek általában rizs, valamilyen párolt zöldség, bár amióta elérhet&otilde; áron beszerezhet&otilde; a kiskonyhák számára is olajsüt&otilde;, nem hiányzik a hasábburgonya sem, amit Erdélyben szalmakrumplinak neveznek utalva a szalmaszár és a burgonyahasáb hasonló méreteire.

A f&otilde; fogások között különlegességnek számít a kukoricadarából készült puliszka, aminek f&otilde;zési, sütési mesterei igazából a román pásztorok, de ugyanígy a gyimesi csángók, akik teljes hétköznapi és ünnepi étrendet tudnak összeállítani bel&otilde;le tejjel és különféle tejtermékkel. Éttermi étlapon a kímél&otilde; étrend ajánlatai között található leginkább tejfölös, tehéntúrós puliszka, vagy juhtúrós puliszka néven, vagy simán köretként, ha az étlapon a ma már különlegességnek számító, amúgy közönséges pörköltek, paprikások mellé. Érdekes ízkeverék a puliszka körítéssel felszolgált töltike (románul sarmalute), ami nem egyéb, mint a török konyhától kölcsönzött zöld levélbe (bármilyen fogyasztható zöld levélbe) göngyölt, rendszerint darált, f&ucirc;szerezett, leginkább birka- vagy bármilyen hús. Halas vidéken, s ebb&otilde;l kevés van Erdélyben, a puliszkát a Duna-deltából kölcsönzött recept szerint roston sült, fokhagymalével (román neve szerint: muzsdej, olajjal, sóval, ha van kéznél pár csepp fehérborral habosra kevert zúzott fokhagyma) locsolt csuka mellé. Erdélyben bármilyen hal mellé. Marosludas határában tolakodóan csábít egy halcsárda, ki lehet próbálni taviponty változatban. A Fels&otilde;-Maros mentén, Csikban a hegyipisztráng a nem is különösen ritka csemege, a vendégl&otilde;sök leginkább a gyilkostói neveldéb&otilde;l szerzik be. Nem ritka már az Al-dunai süll&otilde;, vagy a tengeri tokfélék sem.

A Székelyföldön rendszerint túros puliszka néven szerepel az étlapokon, s ezalatt minden esetben juhtúrós értend&otilde;. Ha nem az, akkor nem az igazi. Jó rákérdezni. Ritka a desszertek között a gyümölcs, van viszont fagylaltféle, ún. gyümölcskehely, sütemény is korlátozott választékban. A gyümölcskehely rendszerint konzervgyümölcsb&otilde;l készül, bölcs dolog el&otilde;bb rákérdezni.Fontos pár mondatban az erdélyi konyha - különben már el&otilde;fordult - tájszavairól is megemlékezni. Az már nem titok az anyaországi magyar számára, hogy a burgonya az annak tájanként kolompér, a székelységben inkább pityóka a köznapi neve. Az általánosan használt disznótoros (kolbász, májas- és véreshurka, alkalmasint puliszkával felszolgálva) disznó el&otilde;tagja tulajdonképpen a jó sertés erdélyi tájneve, mint ahogy a hurkát Erdélyben egyértelm&ucirc;en lespórolja a köznapi nyelv a véres vagy májas mell&otilde;l. A zöldségek közül a már említett petrezselyem, a murok (fehér, illetve sárgarépa), a paszuly (bab), a Székelyföldön általános a román nyelvb&otilde;l kölcsönvett, ejtés szerinti árdé, vagy árdéj a paprika nevére, illetve a vinette a padlizsán nevére. Ha tésztafélét mond az erdélyi, azt minden esetben a sült tésztára, süteményre érti, nem a f&otilde;tt tésztára, mit laskának nevez. A tájnevek azok, mint látjuk, amelyek hiánytalanul megmaradtak a különben globalizálódó konyhában.


 

HG3FCB BARBARA

Állandó Tag
Állandó Tag
Erdélyi csirkeraguleves

<SCRIPT type=text/javascript>document.write('
image

Erdélyi csirkeraguleves');</SCRIPT>
image




Hozzávalók:

1 adag csirkeaprólék
1 l víz
5 szem bors
1 babérlevél
1 sárga- és egy fehérrépa
4 dkg vaj
2 evőkanál liszt
ecet
citrom
2 dl tejföl

Elkészítése:

A csirkeaprólékot megtisztítjuk és feltesszük 1 liter vízben főni. Megsózzuk, adunk hozzá 5 szem borsot, 1 babérlevelet, egy-egy megtisztított és négyrét vágott sárga- és fehérrépát. Lassú tűzön puhára főzzük. 4 dkg vajból 1 evőkanál liszttel világos rántást készítünk, és besűrítjük vele a levest. Egy kevés ecettel, de még jobb citrommal, kellemesen savanykássá tehetjük. Még forraljuk pár percig. Végül a 2 dl tejfölt simára keverjük 1 evőkanál liszttel, és tésztaszűrőn keresztül - közben kevergetve - belecsurgatjuk a levesbe. Ettől válik szép simává, finommá levesünk. Kiegészítjük 2 liternyire és még 2-3 percig forraljuk.


Erdélyi borsos tokány


<SCRIPT type=text/javascript>document.write('
image

Erdélyi borsos tokány');</SCRIPT>
image




Hozzávalók:

60 dkg marhalapocka
1 nagyobb fej hagyma
olaj

bors
1 dl tejföl
egy kevés liszt
ecet
cukor

Elkészítése:

A marhalapockát vékony csíkokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk, majd 3 evőkanál forró olajba tesszük a hússal együtt. Megsózzuk, megborsozzuk, majd víz hozzáadásával fedő alatt puhára pároljuk. Ha zsírjára sült, behintjük 1 teáskanál liszttel, kissé megpirítjuk és felengedjük mártássűrűségűre. Ha szükséges, még utána ízesítjük, még egyszer jól felfőzzük és közvetlenül tálalás előtt 1 dl tejfölt adunk hozzá. Szokták még pár csepp ecettel és csipetnyi cukorral ízesíteni. Tört burgonyával vagy galuskával tálaljuk. A tokánynak igen sok változata van. Gombával vagy majoránnával fűszerezik, készítik vegyesen sertés- és marhahúsból, vesét is adva hozzá.

Jó étvágyat!
 

Maligán

Kitiltott (BANned)
<table align="center" border="0" cellpadding="0" width="96%"><tbody><tr class="cim"><td>Almás béles</td></tr><tr height="20"><td>
</td></tr><tr class="szovegtorzs"><td>
Hozzávalók: A tésztához: 1 doboz tejföl, 1 doboz zsír, 1doboz cukor , 1 tasak vaníliás cukor, 1 tasak sütőpor, 1 tasak szárított élesztő, amennyi lisztet felvesz. A töltelékhez: 1 kg alma, búzadara, ízlés szerint cukor, fahéj.
Elkészítés: A tésztához valókat jól összedolgozzuk, és két cipót formálunk. Pihentetjük, közben elkészítjük a tölteléket. Az almát lereszeljük, jól kinyomkodjuk, adunk hozzá búzadarát (hogy a levét feligya), és cukorral, fahéjjal ízesítjük. A tészta egyik felét egy közepes tepsibe nyomkodjuk, megszórjuk vékonyan búzadarával és ráterítjük az almás tölteléket, majd a tészta másik felével beborítjuk. A tetejét megszurkáljuk villával, és előmelegített sütőben, közepes lángon készre sütjük. Lehet túróval is megtölteni, úgy is nagyon finom!
</td></tr><tr height="20"><td>
</td></tr></tbody></table>
most mar csak annyi a kerdesem mennyi is ez a doboz ????? :confused:
 

Wulfi

Állandó Tag
Állandó Tag
Legközelebb ezt a sütit szeretném kipróbálni:


Banános sütemény <TABLE class=text12 style="COLOR: #585242" cellSpacing=0 cellPadding=3 width="100%" border=0><TBODY><TR><TD style="COLOR: #585242">Hozzávalók:
25 dkg
rama1.jpg
margarin
20 dkg kristálycukor
4 egész tojás
4 banán
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
1 kávéskanál gyömbérpor (elhagyható)
30 dkg liszt


</TD></TR><TR><TD style="COLOR: #585242"><TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 width=110 align=right border=0><TBODY><TR><TD>
spacer.gif
</TD><TD>
rama3.gif


</TD></TR></TBODY></TABLE>Elkészítés: A 25 dkg margarint a 20 dkg cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverem (a kristálycukornak nem fontos elolvadnia), hozzáadom a 4 egész tojást és a 4 péppé tört banánt (én ezt krumplinyomóval szoktam), összekeverem, majd a gyömbérrel és sütőporral elkevert 30 dkg lisztet is hozzáadom. Az egészet jól összekeverem, és sütőpapírral kibélelt tepsiben 220 fokon 30-40 perc alatt aranybarnára sütöm.

Megjegyzés:
Nagyon szeretjük.

A receptet Darkuser küldte. Köszönjük!

</TD></TR></TBODY></TABLE>(forrás: mindmegette.hu)
<!--
lista_szorp_zar.gif


-->
 

vjutka67

Új tag
Cigánypecsenye recept


Hozzávalók:
Csíkokra vágott húsosszalonna,sertés tarjaszeletek,
pecsenyefűszerkeverék,fokhagyma,lilahagyma,kaliforniai paprika,paradicsom.

Elkészítés:
A csíkokra vágott húsosszalonnát kipirítjuk,majd a visszamaradt zsíron a kiklopfolt tarjaszeleteket átsütjük.A húst pecsenyefűszerkeverékkel meghintjük (készíthetünk is fűszerkeveréket ő.kömény,fokhagymasó,p.paprika keverékéből),fokhagymával megtűzdeljük.Lilahagymát adunk hozzá félkarikára vágva,kaliforniai paprikát szintén félkarikára vágva,és paradicsomot cikkekre vágva,ezekkel is jól átpirítjuk.Főtt,cikkekre vágott burgonyát visszamaradt szalonnazsíron (vagy olajon) jól megpirítjuk,ezt tálaljuk köretként a hús mellé.


KÖNNYŰ ÉS FINOM !!!!!!!
 

vjutka67

Új tag
Bassói aprópecsenye recept

Hozzávalók:
1 kg sertéscomb
olaj
4 cikk fokhagyma
20 dkg szalonna
3-4 nagy fej vöröshagyma
majoranna

bors
2 dl fehérbor
2 kg burgonya

Elkészítés:
A húst ,a vöröshagymát ,szalonnát csíkokra vágjuk . A hagymát és a szalonnát olajon megpirítjuk,majd hozzáadjuk a húst és együtt sütjük tovább.
Amikor zsírjára sült,fűszerezzük,a borral felengedjük és készre pároljuk.
A kockára vágott félig főtt burgonyát olajban kisütjük szép pirosra és a hússal még jól átsütjük.

Ez a családom egyik kedvence!
 

Petra81

Új tag
isi szelet

Simára kikeverünk 25 deka lisztet 20 deka cukorral, egy fél kiskanál sóval, egy kiskanál szódabikarbónával, öt evőkanál kakaóval, hat evőkanál olajjal, három evőkanál híg (öt százalékos) ecettel meg két és fél deci vízzel, és egy tasak vaníliás cukorral ízesítjük. Alaposan kikeverjük (legjobb, ha az elektromos keverőgép habverőjével), majd jól kizsírozott, kisebb tepsibe simítjuk. (Ha vékonyabb tésztát akarunk, a közepes tepsiben sütjük.)
Meleg sütőbe tesszük, és a lángot takarékra csavarjuk. Addig hagyjuk a sütőben, amíg a beleszúrt tűre nem tapad a ragacsos massza. Tálalhatjuk csak kockákra vágva, porcukorral meghintve, de megtölthetjük valamilyen pikáns gyümölcsízzel vagy akár csokoládékrémmel is. Én pudinggal szoktam megtölteni. kakaóport sem szoktam mindig tenni bele, attól függően, hogy milyen pudingot használok hozzá.
(Nem tévedés: nem kell bele tojás!)

nagyon gyorsan kész van.
 

mézesmaci

Kitiltott (BANned)
<TABLE cellSpacing=3 cellPadding=2 border=0><TBODY><TR><TD vAlign=LEFT align=left width=200>
<SCRIPT type=text/javascript><!--google_ad_client = "pub-1352262029333492";google_ad_width = 180;google_ad_height = 150;google_ad_format = "180x150_as";google_ad_type = "text_image";//2007-07-18: H-receptekgoogle_ad_channel = "4657529334";google_color_border = "FFFFFF";google_color_bg = "FFFFFF";google_color_link = "0000FF";google_color_text = "000000";google_color_url = "000099";google_ui_features = "rc:0";//--></SCRIPT><SCRIPT src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js" type=text/javascript></SCRIPT><SCRIPT> window.google_render_ad(); </SCRIPT></TD><TD vAlign=LEFT align=left width=600>Részeges őszi gyümölcssaláta

2 alma, fél kg szőlő, 5 dkg darált dió, 1 ek citromlé, fél dl desszertbor, 5 szem érett szilva, 2 ek porcukor.
Az almát 1,5*1,5 centis kockákra vágom és nyakonöntöm a citromlével. Elkeverem a leszemezett szőlővel és a kimagozott, vékony szeletkékre vágott szilvával. Megszórom porcukorral, meglocsolom a citromlével, valamint a borral és megszórom a durvára vágott dióval. Jól behűtve tálalom.
</TD></TR></TBODY></TABLE>​
 

mézesmaci

Kitiltott (BANned)
cseri%20(1).jpg


Meggyes lepény

Hozzávalók:
1 kg meggy kimagozva, 30 dkg főtt, áttört burgonya, 30 dkg finomliszt, 1 tojás, 15 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 20 dkg kristálycukor, 10 dkg darált dió, 1 csomag sütőpor, 2 evőkanál zsemlemorzsa.
A burgonyát gyúrd össze a liszttel, a margarinnal, a porcukorral, a dióval és a sütőporral, majd két részre osztva hideg helyen 1 óráig pihentesd. Az egyik adagot nyújtsd ki, és bélelj ki vele egy közepes tepsit. Hintsd meg 1 evőkanál zsemlemorzsával, terítsd szét rajta a meggyet, és szórd meg kristálycukorral meg a maradék zsemlemorzsával. A tetejére terítsd a másik kinyújtott tésztalapot, kend meg tojással, szurkáld meg villával, és erős lángon süsd meg. Ha kihűlt, vágd kockákra.


Málnás-ribizlis charlotte

Hozzávalók:
30 db babapiskóta, 20 dkg málna, 20 dkg ribizli, 2,5 dl víz, 15 dkg cukor, 2 evőkanál narancslikőr, 2 dl tejszín, 1 csomag vaníliáscukor.
A cukros vizet forrald fel, és keverd bele a narancslikőrt. Egy 16 cm-es kerek formát bélelj ki alufóliával, és ugyanannyit hagyj rá a külső oldalán is. A babapiskótákat törd ketté, és mártsd meg a szirupban. Tegyél néhányat a forma aljára, majd rakd körbe a szélét. A tejszínt verd kemény habbá a vaníliáscukorral. Rétegezd a forma aljára a habot, rá a megmosott gyümölcsöt, legfelülre pedig a töredék piskótadarabkákat. A lelógó alufóliával fedd be, tegyél a tetejére tálat nehezékkel, és 1 napig hűtőben érleld.

malna%20(1).jpg
 

HG3FCB BARBARA

Állandó Tag
Állandó Tag
:)Sziasztok! Hoztam párat:

Gulyásleves pulykahússal

gulyas_leves.JPG


fél kg pulykacomb
olaj
hagyma
pirospaprika

4-5 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
kis gumó zeller + levél
kicsi petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
kis paradicsom
fél paprika
krumpli
bors

Először megcsináltam egy pörköltalapot, aztán másnap szépen beledobáltam a felvagdosott zöldségeket, felengedtem vízzel és főztem. Mikor már megpuhultak és összefőttek a dolgok, hozzáöntöttem a krumplit és készre főztem.
<SCRIPT type=text/javascript>LinktoComments('1940510')</SCRIPT><NOSCRIPT> comment</NOSCRIPT>

Amerikai fánk

amerikai_fank.JPG


25 dkg liszt
25 dkg túró
2-3 dl tejföl
3 db tojás
1 ek cukor
1 cs vaníliás cukor
1 csipet só
1 tk szódabikarbóna


A hozzávalókat szépen simára kikevertem, közben forrósítom az olajat (az olaj hőmérsékletét nagyon el kell találni, mert ha hidegebb, akkor megszívja magát a tészta, a forró, akkor pedig megég, ez tapasztalati út, nekem is). Kanállal gömböket formáztam és az olajba tettem, magától megfordul ha eljön az ideje, de lehet segíteni is neki. Szép pirosra sütöttem, aztán lecsöpögtettem. Közben porcukrot összekevertem fahéjjal és mikor kész abba mártogatható
 

HG3FCB BARBARA

Állandó Tag
Állandó Tag
Túrógombóc
turogomboc.JPG


1/2 kg túró
2 tojás
5-6 kanál búzadara
2 kanál liszt
kis só
kis cukor

zsemlemorzsa
vaj
fahéj
porcukos

tejföl
cukor

A hozzávalókat villával jól összetöröm, majd a végén kézzel is átgyúrom, hogy minél simább legyen. Vizes kézzel kis gombócokat formálok, ebből a mennyiségből kb 26 gombóc lett. A vizet felrakom kis sóval forrni, közben a tejfölt a cukorral összekeverem és közben egy serpenyőben kis vajon aranybarnára megpirítom a zsemlemorzsát a cukorral és a fahéjjal. Ha lobog már a víz, beledobálom a gombócokat, mikor feljön a víz felszínére lyukas kanállal leszűröm és megforgatom a morzsában.
<SCRIPT type=text/javascript>LinktoComments('1697113')</SCRIPT><NOSCRIPT>comment</NOSCRIPT>
 

vmbhc

Állandó Tag
Állandó Tag
<table class="MsoNormalTable" style="width: 100%;" width="100%" border="0" cellpadding="0"> <tbody><tr style=""> <td colspan="2" style="padding: 4.5pt;"> Virslis tekercs<o></o>
</td> </tr> <tr style=""> <td style="padding: 4.5pt;"> Hozzávalók:<o></o>
</td> <td style="padding: 4.5pt;"> 60 dkg liszt <o></o>
25 dkg margarin <o></o>
25 dkg tehéntúró <o></o>
2 dl tejföl <o></o>
2 db tojás <o></o>
1 kávéskanál só <o></o>
2 dkg élesztő <o></o>
0,5 dl tej <o></o>
25 dkg reszelt sajt <o></o>
5-6 pár virsli (4 hasábba vágva)<o></o>
</td> </tr> <tr style=""> <td style="padding: 4.5pt;"> Elkészítés:<o></o>
</td> <td style="padding: 4.5pt;"> Langyos tejben futtassuk fel az élesztőt. Közben a liszthez keverjük hozzá a sót, morzsoljuk el benne a margarint, aztán a túrót. Majd adjuk hozzá a tejfölt, a tojásokat, a sajt felét és gyúrjuk össze. <o></o>
<o></o>
Meleg helyen pihentessük, amíg a kétszeresére nem nő. <o></o>
<o></o>
Kelesztés után nyújtsuk ki a tésztát 3-4 mm vastagra és vágjunk belőle 1,5 cm széles csíkokat. A tésztacsíkokba csavarjuk bele egyenként a virsli hasábokat. <o></o>
<o></o>
A tekercseket tegyük kizsírozott tepsibe, tetejüket szórjuk meg reszelt sajttal és 200°C-on süssük azokat szép aranybarnára.<o></o>
</td> </tr> </tbody></table>
 

vmbhc

Állandó Tag
Állandó Tag
<table class="MsoNormalTable" style="width: 100%;" width="100%" border="0" cellpadding="0"> <tbody><tr style=""> <td colspan="2" style="padding: 4.5pt;"> Mézeskalács karácsonyra<o></o>
</td> </tr> <tr style=""> <td style="padding: 4.5pt;"> Hozzávalók:<o></o>
</td> <td style="padding: 4.5pt;"> A mézeskalácshoz <o></o>
1 kg liszt <o></o>
4 dl porcukor <o></o>
2 kávéskanál őrölt fahéj <o></o>
2 kávéskanál őrölt szegfűszeg <o></o>
2 kávéskanál őrölt gyömbér <o></o>
2 kávéskanál szódabikarbóna <o></o>
1 csipet só <o></o>
10 dkg margarin <o></o>
3 db tojás <o></o>
2,5-3 dl méz <o></o>
1 citrom reszelt héja <o></o>
1 narancs reszelt héja <o></o>
<o></o>
A mázhoz <o></o>
1 tojás fehérje <o></o>
1 csipet só <o></o>
6-7 evőkanál porcukor<o></o>
</td> </tr> <tr style=""> <td style="padding: 4.5pt;"> Elkészítés:<o></o>
</td> <td style="padding: 4.5pt;"> A porszerű hozzávalókat összekeverjük. ebbe belemorzsoljuk a margarint. Hozzáadjuk a mézet, a tojásokat, a citrom és a narancs reszelt héját majd összegyúrjuk az egészet. <o></o>
Nem szabad feladni, addig kell gyúrni, amíg a méz az összes lisztet felveszi! <o></o>
<o></o>
A tésztát 2-3 mm vastagra nyújtsuk ki, s aztán különféle formákat szaggathatunk ki belőle. <o></o>
<o></o>
A mázhoz a tojásfehérjét gőz felett verjük fel. A sót adjuk hozzá először, majd kanalanként a cukrot. Akkor jó a hab, ha megmaradnak a habverő formázta "hullámok".<o></o>
</td> </tr> </tbody></table>
 

szanté

Állandó Tag
Állandó Tag
Krumpli saláta vörös babbal

Hozzávalók:
4 közepes krumpli,
1 doboz vörösbab konzerv,
1 apró lilahangya
1 g. fokhagyma,
só, bors,
olívaolaj,
balzsamecet,
petrezselyem,
1 tk. szezámmag.
Elkészítése:
A krumlpit kockára vágva sós vízben megfőzzük.A hagymát nagyon
apróra vágjuk. A babot leöblítjük, tálba tesszük, hozzáadjuk az apróra
vágott lilahagymát, a lereszelt fokhagymagerezdet, olívaolajat
bőségesen, kb. 2 ek. balzsamecetet, sót, borsot, apróra vágott
petrezselymet. Hagyjuk állni, míg a rumli megpuhul. Akkor leszűrjük,
lecsepegtetjük és hozzákeverjük a babhoz. Ha kell, utánasózunk és az
olajat se sajnáljuk tőle, az olíva csak jót tesz velünk A szezámmaggal
tálaláskor megszórjuk. Melegen is nagyon finom, de ha áll egy napig,
akkor még jobb.
babos%20krumplisaláta.jpg

Jó étvágyat kívánok!
 

szanté

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy reform ételt hoztam ma.

Magos zsemle gyümölcsös túrókrém
Hozzávalók:
sokmagos zsemle,
banán vagy reszelt alma,
túró, tejföl,
vaniliás cukor,
méz
Elkészítése:
A banánt villával összenyomkodom (vagy almát meghámozva
lereszelem), majd összekeverem a túróval, vaniliás cukorral, mézzel.
Annyi tejfölt adok hozzá hogy jól keverhető legyen.
A magos zsemlét félbevágom, belehalmozom a túrókrémet, és
idénygyümölccsel vagy mélyhűtött gyümölccsel díszítem.
Én házilag sütött zsemléből csinálom, az tömörebb és ízesebb.
Nagyon laktató, fejenként elég egy zsemle.
19_img.jpg

Jó étvágyat kívánok!
 

Wulfi

Állandó Tag
Állandó Tag
Gombával töltött zsemle

0,5 fej vöröshagyma
5 dkg vaj
20 dkg gomba
10 dkg sonka
10 dkg csemegeuborka
10 dkg sajt
só, őrölt bors, majoránna
zsemle

Az apróra vágott v.hagymát a vajban üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a feldarabolt gombát, sonkát, csemegeuborkát. Fűszerezzük és készre pároljuk-pirítjuk.
A zsemléket félbevágjuk, felsejüket egy kicsit kivájjuk, és az elkészített raguval megtöltjük. A tetejüket reszelt sajttal megszórjuk és forró sütőbe tolva jól átforrósítjuk.
 
Oldal tetejére