Főzőcske: receptek v. a Nagy szakácskönyv

Ekira

Állandó Tag
Állandó Tag
Kakaós-túrós Borzas Kata

Hozzávalók a tésztához:
40 dkg liszt, 20 dkg margarin, 1 csomag sütőpor, 15 dkg porcukor, 1 tojássárgája, 1 evőkanál kakaópor, tejföl és tej az összeállításhoz

Hozzávalók a töltelékhez:
1/2 kg túró, 15 dkg porcukor, 3 tojás (a fehérjéket külön habbá kell verni), 1 csomag vaníliáscukor

Az összegyúrt tésztát 1/3 és 2/3 részre osztom, külön folpackban hűtőbe rakom. Ha megkeményedett, a 2/3 részt tepsibe nyújtom, ráteszem a tölteléket, ést nagylyukú reszelőn réreszelem az 1/3 rész tésztát. Közepesen meleg sütőben megsütjük.


Meggyes Borzas Kata

30 dkg lisztet összegyúrok fél csomag margarinnal, 10 dkg porcukorral, 1 cs sütőporral, kevés tejföllel és 3 tojás sárgájával. Két részre osztva (2/3 és 1/3) hűtőbe rakom. Ha meghűlt, a nagyobb részt tepsibe nyújtom.
A tojások fehérjét 15 dkg cukorral habbá verem, bele 15 dkg meggylekvár, és a tésztára símítom. Rárakok 1 üveg magozott meggybefőttet, és ráreszelem a maradék tésztát. Megsütöm és tepsiben hagyom kihűlni (addig nem fogy el, mert utána nagyon gyorsan.).

PIZZÁS KIFLI

Hozzávalók:
1 kg liszt,
6 dl tej,
5 dkg élesztő,
2 dl olaj,
1 csapott evőkanál só,
1 evőkanál cukor.

A langyos tejbe beletesszük a cukrot, feloldjuk benne, teszünk hozzá egy kevés sót is. Utána az élesztőt tesszük bele, lefedjük és ha felfuttatjuk ráöntjük a lisztre és a többi hozzávalóra.
Jól összegyúrjuk, és kétszer megkelesztjük.
Ha kész, labdákat formálunk a tésztából, elnyújtjuk és felvagdossuk. Ezt úgy kell elképzelni, mintha a kerek tortát felszeleteljük háromszögekre. Egy háromszögből lesz a kifli feltekerve. Majd megtöltjük, feltekerjük és tojásságával megkenjük.

A töltelékhez virslit karikázunk fel és pizzakrémmel ízesítve tesszük a tésztába töltelékként.


Jó, mert együtt készül a hús és a köret, én "kacsasütő tepsiben" szoktam csinálni.
A tepsi alját kivajazom, vagy ha van otthon szeletelt bacon, akkor azzal kirakom. Erre jön a karikára vágott krumpli, több rétegben. A tetejére kerül a besózott csirkehús. Megszórom még egy kis majorannával és öntök alá kb. fél dl vizet, amibe egy teáskanál vegetát is teszek. A húsdarabok közé teszek nagyobb darabra vágott vöröshagymát és paradicsomot is. Lefedem a tepsi tetejével, és beteszem a sütőbe. Amikor a hús már eléggé megpuhult, leveszem a tepsi tetejét és úgy sütöm tovább. A húst közben megforgatom, hogy mindkét oldala megpiruljon.
Ez az étel nem csak melegen, hanem hidegen is nagyon finom, nem csak az ebéd, hanem a vacsora is megvan belőle.
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Frank Júlia: Alapreceptek kezdőknek
Frank Júlia: Gyermekek szakácskönyve
Két kis könyv kezdőknek-gyemekeknek, de tapasztatak is találhatnak benne érdekeset.
(Fel akartam még tenni a "Nagy sütiskönyv gyerekeknek" című könyvet, de nem sikerült. Viszont vakondok üzenetében megtalálhatjátok - a Kretív ötletek II. 13. oldalán a második üzenet:
http://canadahun.com/forum/showthread.php?t=19723&page=13
Remélem a CH-n belüli hivatkozás megengedett!)
 

mamy

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia!

Sot csirkemellbol csnaltam ami rendszerint eleg szaraz szokott lenni de igy nagyon fincsi lett meno meno
[post=183763]Quoted post[/post]​
[/b]

Nagyon jo lett a Julcsika csirke............2 pipit daraboltam fel, es dugtam a sutobe, igy maradt belole masnapra! :))[/quote]
Én is meg fogom csinálni! Jól hangzik!
 

holdfeny56

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy finom leves

Gyulai kolbászleves

¨ Hozzávalók: 20 dkg nem túl száraz füstölt kolbász, 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, kis darabka zeller és karalábé, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj, 1 teáskanál liszt, kevés csípős fűszerpaprika (ez el is hagyható).
A zöldségeket megtisztítom, és az almareszelő durva fokán lereszelem. A kolbászt megmosom, így könnyen lehúzhatom a héját. Vékony karikákra vágom, majd a felforrósított olajon a zöldségekkel együtt néhány percig pirítom. 1 liter vízzel felöntöm, megsózom, és a csípős paprikával ízesítem. A megtisztított és szétzúzott fokhagymát a liszttel együtt belekeverem a tejfölbe. (1-2 evőkanál vízzel hígítom, hogy ne legyen csomós.) Ha a leves felforrt, állandó keverés közben beleöntöm a lisztes tejfölt, és legalább öt percig forralom. Magában is, de pirított zsemlekockákkal tálalva is nagyon finom.

és egy finom a család által nagyon kedvelt főétel
Tejföl alatt sült gombás, sonkás csirkemell

Hozzávalók:

· 1 nagy pohár tejföl
· 50 dkg csirkemell
· 20 dkg gomba
· 20 dkg sonka
· reszelt sajt
· ételízesítő
· olaj
· liszt
· póréhagyma
Elkészítés:

A csirkemelleket közepes szeletekre vágom, és lisztbe forgatva hirtelen átsütöm mindkét oldalán.

Kevés hagymán megpirítom a gombát. Egy tepsi aljára kevés olajat öntök, majd ráfektetem a csirkemelleket, mindegyik tetjére egy marék gombát és felszeletelt sonkát halmozok. Tetejére simítom az ételízesítővel elkevert tejfölt, és reszelt sajttal meghintem.

Sütőben kb. 35-40 perc alatt átsütöm.
Megjegyzés:

Lehet bármilyen húsból elkészíteni. Köretként lehet hozzá tálalni rizst és sült krumplit is.
 

schneeeule

Állandó Tag
Állandó Tag
A héten egy szuper főzelék receptre bukkantam:
szerző: N. Jakab Katalin

Kelkáposzta főzelék liszt nélkül

1 kg kelkáposzta
25 - 30 dkg burgonya
2 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
köménymag
pirospaprika
majoránna
fehér bors
tengeri só

Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát megpirítjuk az olajon, majd a megmosott, meghámozott, kockákra vágott burgonyát is rádobjuk. Néhány percig együtt pirítjuk a hagymával és sós vízzel felöntjük. Miután megpuhult a burgonya, szűrőkanállal kiszedjük, felét összetörjük, másik felét félretesszük. A főzővízben körülbelül 15 - 20 perc alatt megfőzzük a csíkokra vágott kelkáposztát; a krumplipürével besűrítjük a főzeléket, megszórjuk a fűszerekkel és visszatesszük az egészben hagyott főtt krumplit.
 

marta0606

Állandó Tag
Állandó Tag
SAJTFÁNK
0,5l víz
10dkg vaj
15dkg rétesliszt
3db tojás
15dkg sajt

A vizet a vajjal, mokkáskanálnyi sóval felforralunk, majd állandóan kevergetve beleszitáljuk réteslisztet. Addig keverjük a tűzön, míg el nem válik az edény falától. Ezután belekeverjük a tojásokat és a reszelt sajtot. Zsírozott tepsire diónyi gömböket rakunk, tetejüket tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk forró sütőbe rakjuk, 5 percig tilos az ajtót kinyitni. Eztán takarékra tesszük, szép pirosra sütjük.


TEHÉNTÚRÓS ROPOGÓS


25dkg túró​



2-3 db tojás​



1-2 evőkanálnyi márványsajt​



só, esetleg kapor, bazsalikom​

A hozzávalókat összekeverjük, kerekre vagy hosszúkásra formázzuk, zsemlemorzsában meghempergetjük, és bő, forró olajban pirosra sütjük.


GÖNGYÖLT VIRSLI

80dkg burgonya
10dkg búzadara
2tojás
25dkg liszt
30dkg virsli
5dkg reszelt sajt
5dkg vaj

A forró főtt burgonyát áttörjük, beleütünk 1 tojást, a búzadarával, liszttel elkeverjük, sózzuk, és jól összedolgozzuk.
Ezután kinyújtjuk, megfelelő nagyságú téglalapokat vágunk belőle. A virsliket lebőrözzük, a tésztalapokra tesszük, és belegöngyöljük őket. A tojást összekeverjük a megolvasztott, de már nem forró vajjal, bekenjük vele, sütőlapra tesszük, tetejüket megszórjuk reszelt sajttal, és sütőben megsütjük.


KRUMPLIS EGYTÁL

10-12db krumpli
30-40dkg tehéntúró
2dl tejföl
20dkg felvágott
só, olaj
A hideg, héjában főtt krumplit karikára vágjuk, sózzuk és kevés olajon kissé megpirítjuk. A túrót a krumpliba keverjük, tetejére tesszük a tejfölt, és előmelegített sütőben átforrósítjuk. Egy másik edényben olajat forrósítunk, és ropogósra sütjük benne a vékony csíkokra vágott, panírban megforgatott felvágottat. Ezzel szórjuk meg tálaláskor a krumplit.


CUKKINI KRÉMLEVES (10 perces kaja)

kb fél kilótól egy kilóig kicsi, magtalan cukkini
1-2 szem krumpli, mindez kockára vágva
2 húsleveskocka
(egy kis fokhagyma nem árt neki),
só, bors, petrezselyemzöld.
Esetleg: 1dl tejszín, pirított zsemlekocka
Mikor a zöldség megfőtt, botturmixoljuk, bele lehet tenni 1 dl tejszínt, attól még finomabb. Még kiadósabb pirított zsemlekockával
Ezt brokkoliból is meg lehet csinálni.

DIÓS HABCSÓK ( maradék tojásfehérje )
70 g porcukor
50 g dió
1 tojásfehérje
A tojásfehérjéket a cukorral gőz felett felverjük, majd a gőzről levéve szorgosan verjük tovább, mindaddig, amíg úgymond szalagot nem ereszt, azaz szép, lágy ív nem támad a habverő és a massza között. Ekkor belekeverjük a durvára vágott dióbelet és kivajazott, lisztezett sütőlapra kávéskanállal kis halmokat rakunk. Előmelegített, langyos sütőbe tesszük (130°C) és kb. 30-35 percig szikkasztjuk. Akkor az igazi, ha szépen felfúvódik, rózsaszínre sül és a belseje üreges. Sokáig eláll, nagyon finom.
Mandulával, mogyoróval is készíthetjük.


SPÓROLÓS BÖSKE CITROMOS SZELETE ( maradék tojásfehérje )​

80 g liszt
120 g porcukor
30 g vaj v. margarin
4 tojásfehérje
1 citrom reszelt héja, só
A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, óvatosan hozzáadjuk az összevegyített porcukrot, lisztet és citromhéjat, végül a felolvasztott, kihűlt vajat.
Kivajazunk, lisztezünk egy őzgerincformát, belesimítjuk a masszát - csak 2/3-ig töltse meg -, és előmelegített sütőbe tesszük, de a közepesnél alacsonyabb hőmérsékleten kb. 180°C-on 40-50 percig inkább szikkasztjuk, semmint sütjük. 30 percig a sütő ajtaját tilos kinyitni, mert összeesik.
A formában hagyjuk kihűlni, aztán hosszúkás tálra borítjuk. Bevonhatjuk csokoládémázzal is. Csak másnap szeleteljük fel. Sokáig friss marad.


„MORGONC”

0,5 l vizet 4 ek. cukorral felforralunk, beleteszünk annyi lisztet, hogy nehezen tudjuk kavarni. 4 tojást beleütve simára kavarjuk és forró olajban kisütjük.
[FONT=&quot]Sütés közben magától forog. Ha kiszedtük, fahéjas cukorral meghintjük[/FONT]

KEKSZTEKERCS
50 dkg keksz

2 ek. kakaó
20 dkg vaj
porcukor, rum, tej
2 cs. kókusz
A ledarált háztartási kekszet, a kakaót, kevés rumot, tejet összegyúrjuk, hogy összeálljon.
A vajat, porcukrot, kókuszt összekeverjük, a tésztát elnyújtjuk, a krémet rátesszük, és feltekerjük.

ALMA ALMÁSPITÉHEZ TÉLIRE ( nagymamám receptje )

Az almát lereszeljük, cukorral ízesítjük, a tűzhelyen fél órát kevergetjük, a végén szalicilt teszünk bele, amivel még 5 percet keverjük.
Üvegbe töltjük, az üveg tetejére is szalicilt teszünk.

INDIAI KRÉMSAJTOS PENNE ( 2 adag )
30 dkg penne
½-1 kávéskanál őrölt kömény
½-1 kávéskanál currypor
6 fej lilahagyma
2-3 evőkanál olívaolaj
1 nagy gerezd fokhagyma
20 dkg tejszínes krémsajt

Lobogó vízbe tesszük a pennét, és kellemesen haraphatóra főzzük.
Az olivaolajat beleöntjük egy közepes méretű serpenyőbe, hozzátesszük a lilahagyma-karikákat, és fedő alatt, néha-néha megkeverve 10-15 perc alatt puhára pároljuk. Ha már enyhén barnás és édesen omlós, meghintjük curryvel és köménnyel, sózzuk, borsozzuk. Az egészet alaposan összekeverjük, majd a kézi reszelő apró lyukú oldalán hozzáreszeljük a fokhagymát.
Mérsékelt tűzön összemelegítjük a krémsajtos-hagymás mártást, majd hozzáforgatjuk a lecsepegtetett kifőtt tésztát,. Ha úgy látjuk, túl kevés a mártás, teszünkk hozzá 1-2 merőkanálnyit a tészta főzővizéből.


BATYUS FASÍRT



2 egész tojás
25 dkg Rama
1 doboz tejföl
1 kk só
1 cs sütőpor
Elkészíteni a nyers fasírtot.
A tészta hozzávalóit jól összegyúrjuk és lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtjuk. Kb. 16 db jön ki belőle. A fasírttal megtöltjük. Kivajazott, lisztezett tepsibe rakjuk, tojássárgájával megkenjük a tetejét. Közepesen meleg sütőben sütjük.
Nagyon finom majonézes krumplival, franciasalátával, vagy bármilyen majonézes, kefíres szósszal.
 

Rzsike

Állandó Tag
Állandó Tag
Baconos pulykatorta
Hozzávalók : 80 dkg pulykamell, 25 dkg szeletelt baconszalonna, 25-30 dkg reszelt sajt, 2- 3 db tojás, liszt, só, bors.
A pulykamellet vékonyra felszeljük, klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. Tűzálló tálat kirakunk szeletelt szalonnával. Elkezdjük rá rétegezni a pulykát úgy, hogy a pulykamell szeletet belemártjuk a tojásba és a reszelt sajtba. így rétegezzük addig amíg a hús el nem fogy. ( az eredeti recept szerint először lisztbe is bele kell mártani , de én azt kihagyom )
A tetejére is szalonna szeletek tettem. Lefóliáztam és kb. 45-50 percig sütöm, 180 fokon. Utána leveszem róla a fóliát és pirítom a szalonnát a tetején.
Én most mikor már majdnem teljesen kész lett akkor kiborítottam és így visszahelyeztem a sütőbe, hogy az alsó szalonnák is meg tudjanak pirulni.

Sajtos tallér

Hozzávalók: 12,5 dkg reszelt sajt, 12,5 dkg margarin, 35 dkg liszt, 1/2 cs. sütőpor, 1kk só, 1 tojás,1ek étolaj,tej (nem mértem,annyi,hogy gyúrható legyen)
A hozzávalókat összegyúrom, és kis gombócokat formázok belőlük.(Ebből az adagból 35 lett)
 

Flóra85

Állandó Tag
Állandó Tag
Íme egy recep ami nekem nagyonbevált,odvolt érte az egész család és még nagyon egyszerű az elkészítése is!!
BOUNTY TORTA:
Hozzávalók:
·A tésztához:
· 4 tojás
· 25 dkg porcukor
· 1 dl hideg víz
· 15 dkg finomlisz
· 1 csomag sütőpor
· 4 dkg kakaópor
· A töltelékhez:
· 4 dl habtejszín
· 1 csomag vaníliáscukor
· 3-4 evőkanál porcukor
· 2 csomag habfixáló
· 20 dkg kókuszreszelék
· A mázhoz:
· 2 evőkanál liszt
· 15 dkg cukor
· 3 evőkanál kakaó
· fél kiskanál őrölt fahéj
· 1,5 dl tej
· 2 dl hideg víz
· 8 dkg vaj
Elkészítés:
A tésztához a tojások sárgáját a porcukorral habosra keverem, a vizet apránként hozzáadom, majd belekeverem a lisztet, sütőport és a kakaót. Végül óvatosan beleforgatom a tojásfehérjék felvert hajbát. Egy 24 cm átmérőjű tortaforma alját kivajazzuk. (Fontos, hogy az oldalát ne vajazzuk be, mert akkor nem jön fel a tészta!) Előmelegített sütőben 170 fokon tűzpróbáig kb. 30-40 percig (az eredeti receptben 20 percet írt,de nálam kellet 40 perc) sütjük. Hagyjuk kihűlni, kiborítjuk a tortaformából, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A töltelékhez a tejszínt kemény habbá verem, és a vége felé hozzákeverem a cukrokat és a habfixálót, majd legvégén a kókuszt. A tortakorong tetejét kb. 1 cm vastagon levágjuk, majd a belsejét kikparjuk úgy, hogy kb 1 cm vastag perem maradjon. Beleöntjük a kókuszos tejszínt, a tetejét visszarakjuk rá, és berakjuk a hűtőbe.

A mázhoz valókat a vaj kivételével egy lábosba tesszük, kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük. A tűzről levéve beledobjuk a vajat. Amikor már szinte hideg, a tortát körbekenjük, majd hűtőben dermesztjük egy egész éjjelen át. Forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük. Fontos, hogy a máz nem lesz szilárd, hanem inkább puding állagú, ami jól jön a tömény kókuszhoz.

 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Káposztás csorba

Hozzávalók: 1-1 kisebb fej fehér és vöröskáposzta hajszálvékonyra vágva, 1/2 kisebb kelkáposzta szintén felvágva, 1 marék savanyú káposzta, 3-4 karalábélevél vékonyra vágva (ha van), 25-30 dkg kolozsvári szalonna, 1 ek. olaj, 2 fej vöröshagyma felkockázva, 1-2 gerezd fokhagyma szétnyomva, 1-1 csomag petrezselyem és zellerzöld, kapor felvágva, 2-3 db virsli, debreceni, cserkészkolbász karikázva (minél több húsféle, annál jobb), só, bors, majoránna, bazsalikom, babérlevél, gulyáskrém, 1/2 l tejföl, 2-3 kanál liszt a habaráshoz, 1 citrom leve, egy hangyányi cukor.
Elkészítés: a szalonnát feltesszük főni 2 l vízben. Amikor puha, akkor a vörös- és a fokhagymát olajon megdinszteljük, rászórjuk a fűszereket, majd a felvágott zöldneműeket, ezekkel együtt átdinszteljük (én úgy tudom, hogy a zöldfűszereket csak a főzés végén szabad az ételbe tenni! A szárazakat tesszük csak korábban.). A szalonna főzőlevével felengedve felfőzzük. Amikor a káposzták megpuhultak beletesszük 1 citrom levét, a felkarikázott kolbászokat, majd tejfölbe kevert liszttel behabarjuk. Friss kenyérrel tálaljuk. (Jó kijózanító étel, szilveszter éjszakára ajánlották.)
(Időben kell elkezdeni, legalább 3 óra kell hozzá! Tartalmas egytál étel, megáll benne a kanál, a hozzávalókat érdemes csökkenteni. A savanyú káposztát előbb érdemes a hagymás olajon kicsit dinsztelni, csak utána hozzátenni a fehér és vörös, majd később a kelkáposztát -szerintem ennyi káposzta sok, vöröskáposztát nem szoktam beletenni, van amikor még a fehérkáposztát is kihagyom. Nálunk a virsli és a debreceni nem volt igazán nyerő, jobban szeretik, ha parasztkolbász és lecsókolbász van benne. Mielőtt citromlét tennénk bele, kóstoljuk meg! Lehet, hogy nem is kell! Ez így készítve több mint 12 adag! 3 napig ettük! Fínom, de a 3. napon már nem ízlett annyira. Másnapos gyomorra orvosság.)

Másképp

Nem kell szalonnát főzni, sima vízben is nagyon jó, de akkor füstölt szalonna bőre javít az ízén! Nem szükséges, csak savanyú- és kelkáposzta, úgy is jó! (egy kis marék savanyú káposzta és egy kis fej kelkáposzta). A kolbászáruk helyett, vagy mellett felvágottakat, húsfélék maradékát is használhatjuk, amiket már a család nem szívesen fogyasztana, de még jók (füstölt akármik bőrét is, vagy egyéb főtt, sült húsok zsírosabb, bőrös részét), ha sonkát, csülköt, vagy más füstölt húst főzök, akkor a levével készítem. Egy gulyásleves kocka is jó bele, de kóstoljuk közben, mert lehet, hogy nagyon sós lesz. Van, aki úgy szereti, ha nem habarjuk be, hanem a tejfölt az asztalra tesszük, mindenki ízlésének megfelelően tesz bele.
 

Ekira

Állandó Tag
Állandó Tag
Zöldséges csirke

Egy fedeles tepsi (kacsasütő tál) aljára egy kis olajat öntök. Belerakok mindenféle összevágott zöldséget: sárgarépa, gyökér, vöröshagyma, fokhagyma, zödborsó, karfiol, kelkáposztalevél, alma, paradicsom, zöldségzöldje, zellerlevél, ízlés szerint.
Ezekre jön a besózott csirke, lehet rá borsot tenni, majorannát, ki mit szeret. Öntök még bele kb fél dl. vizet és lefedve berakom a sütőbe.
Mikor már megpuhult, kiszedem a zöldséget, a csirkét fedő nélkül visszateszem, és mindkét oldalát kicsit megpirítom.
A zöldségeket botmixerrel összetöröm és rakok hozzá 1 doboz tejfölt.
Főtt tésztával tálalom.
A megmaradt tejfölös zölsdéges massza jó kenyérre, melegszendvicsre, vagy csak főtt tésztával.
 

porcelan

Állandó Tag
Állandó Tag
Almás tészta

Hozok egy nagyon gyorsan és könnyen elkészihető (kezdők is nyugottan vágjanak bele)finom tészta receptet.



Almás tészta

Hozzávalók:
3 tojás (egessz tojás)
2 deci olaj
2,5 deci cukor
0,5 liter liszt (igen liter, nem irtam el)
1 kávéskanál szódapor
2 kávéskanál fahéj
6 közepes alma
kevés őrölt dió
kevés porcukor

Megmossuk, hámozzuk az almát és a reszelő nagy felén lereszeljük. Egy mély tányérnyi reszelt almát kapunk.
Egy nagyobb tálban felverjük a tojásokat, hozzáadjuk az olajat, cukrot, szódaport, fahéjat, lisztet és összekeverjük.(egy elég száraz masszát kapunk)
A lereszelt almát belekeverjük a masszában. Az alma annyi levet fog ereszteni, hogy tökéletes állaga lessz a masszának.
A masszát egy sütőpapiral bélelt tepsibe töltjük. A tetejét elegyengetjük.
Előmelegitett sütőben 2-es fokozaton kb.30 percig sütjük. Ha nem tudjuk mikor kell kivenni a tésztát a sütőből, szúrjunk fogpiszkálot a tésztában. Amikor a tészta már nem marad ráragadva a fogpiszkálora meg van sülve eleggé a tészta.
Kiboritjuk a tésztát egy megfelelő meretű lapitóra és még melegen megszórjuk a tetejét őrölt dióval és porcukorral.

Jó étvágyat!
 

Mesticia

Állandó Tag
Állandó Tag
Már mióta keresem , gyerek koromból emlékeztem rá de mindenki azt állította, hogy ilyen nincs.

Biztos nagyon fini, ezt is kipróbálom, fő a változatosság:-D
Szerintem kell bele tojás is - az tartja össze -, mert a máj egy kicsit vizes.
Ezt nem kell morzsázni?

Jaj ez nagyon jó recept minden nap főzök 10 fiúnak és már épp jól jön egy kis változatosság. Köszi.

Én az "új " családom megnyerése hason keresztül akcióban :
csirke májat tekertem füstölt szalonna csíkokba. (előtte a májat tejben és szám íze szerinti fűszerekben egy este pácoltam) Hagyma karikákra fektettem kevés olajon a májat majd lefedtem . Amikorra megsült addigra krumplit sütöttem és azt rá tettem a tetejére lefedve kis ideig még együtt pároltam.... A fogadott családom nem tudott betelni s hetekkel utána is felemlegették.
Jó étvágyat.
 

Einna

Állandó Tag
Állandó Tag
Ízletes speciális diétás recepteket keresek...

Candida diétás receptekket szeretnék találni, de sajnos eddig sikertelenül.
Szeretnék meggyógyulni és ezért igyekszem pontosan betartani az étkezést.
Igen kemény egyik napról a másikra megváltoztatni az étrendemet.
Szeretnék ízletesen főzöcskézni, az ízekről nem akarok lemondani.
Tudna ebben nekem segíteni?
Sütiket is szeretnék majd készíteni, az édeset még mindig kívánom... bár jóval kevesebbet eszem, csak cukor, liszt, élesztő és telnélkülieket... :)
Nagyon köszönöm!
Annie
 

Fedora

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Einna! Ajánlom figyelmedbe Dr. Harold H. Markus, Hans Finck: Betegnek érzem magam, és nem tudom miért? c. könyvét..
Az imént rákerestem a googl-ban candida receptek címszóval. Rengteg jó receptet találsz. Jó böngészést!
 

Gombi66

Állandó Tag
Állandó Tag
Darált hússal töltött tejfölös krumpli

Hozzávalók:
4 nagy krumpli
30 dkg darált hús
10 dkg reszelt sajt
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tojás

bors
pár kanál tejföl

A krumplit pár percre tedd forró vízbe, majd óvatosan hámozd meg, vágd ketté, és a közepébe vájj lyukat. A húsból, a tojásból, a felkockázott hagymából és a fűszerekből keverj fasírozottat, és töltsd bele a krumplikba. A tetejükre tegyél egy kevés tejfölt, majd egy rácson fóliával letakarva tedd a sütőbe. Főzd így 15 percig, majd vedd le a fóliát, és locsolgatás közben pirítsd meg - érdemes tenni alá egy tepsit. Végül szórd meg a reszelt sajttal, és olvaszd rá. Kínálhatsz mellé savanyúságot.

GOMBÁS CSIRKEVAGDALT/ Frank Julia szárnyasparádé cimű könyvéből

1 nagy csirkemell, 20 dkg gomba, 2 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 dl sűrű tejföl, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött fekete bors, liszt a bundázáshoz, olaj a sütéshez.


A csirkemellet kicsontozom, a tisztított gombával együtt kétszer átdarálom. Hozzákeverem a finomra vágott petrezselyemzöldet, a szétzúzott fokhagymát, a sót, a borsot és a tejföllel meg a nyers tojásokkal összedolgozom. Addig gyúrom a masszát, amíg az összes folyadékot felveszi, és formázhatóvá nem válik. Vizes kézzel pogácsákat formálok belõle, majd lisztben megmártva, bõ, forró olajban mindkét oldalukat pirosra sütöm. Bármilyen köret és saláta illik mellé. Hidegen is nagyon finom.
Kb. 40 perc

Mézes, mustáros, tejszínes csirke, kukoricás rizzsel.

Nagy kedvence a csaladnak..

A csirkemellet csíkokra felvágom, sóval, frissen őrölt borssal és egy kevés olajjal összekeverem. Felforrósított serpenyőben hirtelen kisütöm. Közben összekeverem a mézet, a mustárt, majd a főzőtejszínt. Ha a csirkemell megpirult hozzáöntöm a tejszínt és csak egyet rottyantok rajta.

Miközben a hús készül, a rizst (én a Jázminrizst szeretem) megpárolom és összekeverem a konzervkukoricával.

20-25 perc alatt elkészül.

Ez az egyik kedvenc Stahl Judit -féle receptünk, leegyszerűsített vadas mártás.
Érdemes megcsinálni, nagyon finom!

Vadas csirke
Stahl Judit/Főzzünk, valami finomat!

Hozzávaló:
1 kg csirke-felsőcomb (egyenként kb. 12½ dkg-os darabok)
frissen őrölt bors
3 evőkanál libazsír
2 evőkanál szójaszósz
1½ dl víz

A mártáshoz:
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
30 dkg sárgarépa
15 dkg zeller
5-5 szem szegfűszeg és borókabogyó
3 babérlevél
1 citrom
2 dl tejszín
1 csapott evőkanál mustár
1 púpos evőkanál étkezési keményítő
2 evőkanál libazsír
só és frissen őrölt bors
1 púpos evőkanál barna cukor
3½ dl víz
1 dl száraz fehérbor

A tálaláshoz 1 csokor friss petrezselyem



A csirkecombokat megborsozzuk és egy mérőkancsóban összekeverjük a vizet a szójaszósszal. A libazsírt egy 28 cm átmérőjű serpenyőben mérsékelt lángon megolvasztjuk, majd erősítünk a lángon, és a csirkecombokat 3-4 perc alatt aranybarnára pirítjuk a forró zsíron.

A megpirított csirke alatt mérsékeltre csavarjuk a lángot, és hozzáöntünk annyi szójaszószos vizet, hogy a combok alsó 1/3-ig érjen. Ezután lefedjük a serpenyőt és a combokat 25-30 perc alatt puhára pároljuk. Közben néha megforgatjuk őket, hogy egyenletesen puhuljanak, és ha kell, apránként pótoljuk alóluk a szószajószos vizet.

Ezalatt a mártással foglalkozunk. A vöröshagymát, a fokhagymát, a sárgarépát és a zellert megtisztítjuk, majd késes betétű robotgépben összedaráljuk őket. A szegfűszeget és a borókabogyót mozsárban durvára törjük, aztán széttépkedve hozzáadjuk a babérleveleket: ez lesz a fűszerkeverékünk. A citromról krumplihámozóval vékonyan leszedünk 2-3 hosszabb héjdarabkát, majd kifacsarjuk a levét és átszűrjük. A tejszínt, a mustárt és az étkezési keményítőt kézi habverővel simára keverjük.

Indulhat a mártás-főzés. A libazsírt mérsékelt lángon megolvasztjuk egy 26 cm átmérőjű serpenyőben, hozzáadjuk a zöldségreszeléket, megsózzuk-megborsozzuk és ráhintjük a barna cukrot, a fűszerkeveréket meg a citromhéj-darabkákat.
A serpenyő tartalmát összekeverjük, és nagy lángon, csak néha megkeverve, 3-4 perc enyhén lepirítjuk. Ekkor hozzáöntjük a vizet meg a bort, és megvárjuk, hogy felforrjon. Ezután lefedjük és mérsékelt lángon 5 perc alatt puhára pároljuk az egészet.

Befejezzük a mártást. A megpárolt, fűszeres zöldségreszelékből kivesszük a citromhéj-darabkákat, majd turmixgépben az egészet összepürésítjük és visszaöntjük ugyanabba a serpenyőbe, amelyet eddig is használtunk. Hozzákeverjük a keményítős tejszínt, aztán megízesítjük annyi citromlével, amennyitől kellemesen savanykássá válik, és mérsékelt lángon 2-3 perc alatt kevergetve besűrítjük.

Tálaláskor a kész mártással bőségesen megöntözzük a megpárolt csirkecombokat és az ételre apróra vágott, friss petrezselymet hintünk.
 

ludvanbali

Állandó Tag
Állandó Tag
korsós leves

Kedves Mindenki!

Szeretnék oly régi főzési technikáról könyvet, leírást, régi emléket /nagyszülőktől, rokonoktól/ hallani és kérni, amilyen a korsókban főtt levesek. Ha jól tudom ezeket szabad tűzön, és kemencében is lehetett főzni, csak az elkészítés technikáját nem ismerem pontosan. Milyen korsó kell hozzá/zománcos, natúr/, elő kell-e készíteni, főzni a hozzávalókat....

Előre is köszönöm!
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Édesapám recepje volt: Mákos kukorica.
Csemege kukoricát, mikor már morzsolható volt, de még gyenge, lemorzsolta, késsel letúrta a csőről. Mákot darált, és azzal összekeverte. Annyi porcukrot, amennyit kívánt.
Jó csemege volt tollú fosztáskor.
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
A nagymamnak kedvenc recepje volt karácsonykor a mákosguba.
Sajnos a recepje nem maradt fent az eredeti. Ő keltésztából sodorta, kisütötte, felszeletelte, és tejjel meglocsolta. Utána került rá a darált mák. Mindenki annyi porcukrot tett rá, amennyit kívánt.
Manapság a mákosgubát szikkadt kifliből csináljuk, anyukám is így csinálta.
A szikkadt kifliket felszeletelte, tejjel meglocsolta, daráltmákkal összekeverte. A porcukrot ő is mellé tette az asztalra.
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Pásztortarhonya:
Hozzávalók:
25 dkg házi tarhonya
20 dkg lángolt kolbász
5 dkg húsos füstölt szalonna
3 evőkanál étolaj
1 db közepes vöröshagyma
1 db paradicsom, negyedekre vágva
1 db fehérpaprika, kockára vágva
4 db közepes rózsa krumpli, kockára vágva
1 kiskanál őrölt feketebors
2 kiskanál pirospaprika
só ízlés szerint
Elkészítése:
Az olajat öntsük a kellően átmelegedett bográcsba, és lassú tűzön süssük a szalonna csíkokat rajta zsírjára. A zsiradékon megdinszteljük a hagymát, majd rátéve a tarhonyát kevergetés mellett kb. 10-12 percig aranysárgára pirítjuk. Közben sózzuk, borsozzuk és hozzákeverjük a pirospaprikát, majd felöntjük annyi vízzel, hogy az a tarhonyát ellepje. Bőven tegyünk fát a tűzre és hagyjuk a forrástól számított 8-10 percig a bogrács tartalmát rotyogni. Beletesszük a paradicsom szeleteket a felkockázott paprikát és krumplit, valamint a felkarikázott kolbászt és kevergetés mellett mindaddig főzzük, míg a levét fel nem issza. Közben kóstoljuk és a hiányzó fűszereket, pótoljuk. A főzés vége felé a tűzzel csínján bánjunk, mert az ételünk könnyen odakozmálhat.
Fejes salátával, kovászos uborkával tálaljuk.
Száraz vörösbor illik hozzá.
 
Oldal tetejére