Fűben fában orvosság

bsze

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Tudna nekem valaki segíteni, hogy milyen gyógynövénnyel lehet lefogyni, és ami nem káros az egészségre. Nagyon muszáj volna lefogyni mert a egészségem tőle függ, de semmi nem jó amit eddig ki próbáltam. Hátha valakinek van valami tapasztalata. Előre is köszönöm a segítségeteket
 

covycovy

Állandó Tag
Állandó Tag
Hagymak kozul azt hiszem kimaradt a vadon elo es gyujtheto

medvehagyma

Fokozza az emesztorendszer mukodeset, vernyomascsokkento es verzsir csokkento a hatasa, noveli a szervezet ellenallokepesseget, tisztitja a veset, jo erelmeszesedes ellen, antibiotikumkent is.
Tavasszal szedjuk a gyongyviraghoz hasonlo leveleit /nem osszetevesztendo, mert az utobbi mergezo/, egy levelet szetmorzsolsz ujjaid kozott-szaga a fodhagyma szagara emlekeztet, igy konnyu felismerni.
Legelonyosebb frissen fogyasztani-pl. aprora vagva vajjal, sajttal osszekeverni, levesekbe, fozelelelbe-mielott keszrefott beledobno10-12 levelet, remek izt ad.
Allium ursinum a latin neve, liliomfelek csaladjaba tartozik. Viragzas elott szedjuk a leveleket.
Így néz ki!
IMG_5361.jpg


IMG_5362.jpg
 

lackovar

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Tudna nekem valaki segíteni, hogy milyen gyógynövénnyel lehet lefogyni, és ami nem káros az egészségre. Nagyon muszáj volna lefogyni mert a egészségem tőle függ, de semmi nem jó amit eddig ki próbáltam. Hátha valakinek van valami tapasztalata. Előre is köszönöm a segítségeteket
Sza!

Eloszor is azt kellene tudni, miert híztal el. Van e valamilyen hormonalis oka, esetleg pajzsmirigy alulműködes. Ez tisztazhato vervetellel.
Ha az elhizasnak mas okai vannak( rendszertelen etkezes, jolbezabalok estenkent, mozgashiany, akkor ezeken kell valtoztatni.
De azert itt a kerdesedre a segitseg.:)


A kisebb-nagyobb mértékű testtömegfelesleg és az elhízás sokaknak okoz közérzeti zavarokat, lelki és testi gyötrelmeket. Az elhízás okai sokfélék lehetnek, közülük a mennyiségben és minőségben helytelen táplálkozást, illetve a mozgáshiányt a leggyakoribbak közé sorolják.



A testtömeg karbantartására, a súlyfelesleg kialakulásának megelőzésére, valamint a kóros elhízás és az azt kísérő betegségek kezelésére számos gyógynövényt, illetve azok hatóanyagait tartalmazó készítményt ajánlanak. Az elsősorban vizelethajtó, székletrendező/hashajtó, emésztésjavító, étvágycsökkentő, továbbá a zsírégetés folyamatát felgyorsító gyógynövények, illetve növényi készítmények alkalmasak arra, hogy állandó részévé váljanak a szakorvos által összeállított kezelési programoknak: a fogyókúrás és salaktalanító, valamint a fitnesz- és léböjtkúraprogramoknak. E készítmények nemcsak az anyagcsere-folyamatokra hathatnak kedvezően, hanem elősegíthetik a szervezetben felhalmozódott káros anyagcseretermékek kiürülését, ráadásul javíthatják a közérzetet is. A legtöbben azért isznak például kora tavasszal fogyasztó és/vagy méregtelenítő hatású gyógyteát, hogy a télen felszedett kilóktól megszabaduljanak és szervezetük felfrissüljön. Ha a gyógyteakúra mellett csökkentjük az energiafelvételt, s a zsíros és nehéz ételekkel szemben előnyben részesítjük a zöldségeket és a gyümölcsöket, illetve fokozzuk a testmozgást (hetente több alkalommal tornázunk, kocogunk, kirándulunk, kerékpározunk vagy úszunk), viszonylag könnyen megszabadulhatunk a néhány kilogrammos testtömegfeleslegtől.
A kísérletek szerint az étkezések előtt gyümölcslével vagy gyógyteákkal bevett ún. széklettömeget növelő, ártalmatlan növényi hashajtók (pl. lenmag, bolhafűmag) duzzadóképességüknek köszönhetően teltségérzetet keltenek, ezáltal enyhén csökkentik az étvágyat, ezért a fogyókúraprogramok összeállításakor érdemes e kísérleti eredményeket is figyelembe venni.

A rendszeres testmozgás és a megfelelő diéta mellett fogyasztott salaktalanító gyógyteák, illetve gyógynövénytartalmú készítmények nem csak a rendes testtömeg fenntartásában vagy a kisebb testtömegfeleslegek megszüntetésében lehetnek a segítségünkre. Alkalmazhatók étrendi kiegészítőként és terápiás készítmények formájában is az elhízás következményeként fellépő betegségek (például magas vérnyomás, epebántalmak, az immunrendszer csökkent védekezőképessége, rákos betegségek, emlő-, méh-, bél-, vesebetegségek), valamint bizonyos mozgásszervi bántalmak (pl. sokízületi gyulladás) megelőzésére és/vagy kiegészítő kezelésére. Ehhez azonban ajánlatos szakorvos és/vagy fitoterápiás szakember tanácsait igénybe venni.

A fogyókúrát segítő gyógyteákban és készítményekben levő vizelethajtó növényi részeknek elsősorban a káros anyagcseretermékek eltávolításában van szerepük, de ásványianyag-forrásként is figyelmet érdemelnek (ilyen például az aranyvessző, a csalánlevél, a zsurlólevél, a lestyángyökér, a gyermekláncfűgyökér vagy a kukorica bibeszála). Mellettük fontosak a máj működésére (is) kedvezőn ható, az epetermelést és -kiválasztást fokozó növényi részek (pl. máriatövismag, articsókalevél, gyermekláncfűgyökér, fekete retek), a székletrendező vagy hashajtó gyógyteaalkotók (pl. kökényvirág, bodzavirág, kutyabengekéreg, szennalevél), valamint az emésztést segítő enzimek (papain, bromelain) és növényi részek (pl. köménymag, édesköménymag, ánizsmag ).

A fogyasztó hatású, fogyókúrát segítő készítményeknek gyakran alkotórészei az antrakinon-származékokat tartalmazó növényi hashajtók (pl. szennalevél és -termés, kutyabengekéreg, rebarbaragyökér), ezeknek a hosszabb időn - hónapokon - keresztül való fogyasztása azonban a kedvezőtlen mellékhatások miatt nem ajánlatos! A gyógyteák és fogyókúrás készítmények összeállításakor az említett növények/növényi részek mellett fontos szerepük van azoknak a növényi alkotórészeknek is, amelyek nagyobb mennyiségben tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat (pl. csipkebogyó, hibiszkuszvirág, matétealevél), hiszen csökkentett energiafelvétel és a kiválasztás fokozása esetén nő a vitamin- és ásványianyag-fogyasztás jelentősége.

Az európai fitoterápiában elterjedt fogyasztást segítő gyógynövények mellett egyéb növények is figyelmet érdemelnek. Bizonyos vizsgálatok szerint a zöld tea fogyasztása felgyorsítja a zsírégetés folyamatát, s ezzel csökkenti a testtömeget. Az ájurvédikus gyógyászat elvei szerint összeállított zsírégető hatású, étrendkiegészítő készítmények egyik fontos alkotórésze egy narancsméretű, tökféle növény, a Garcinia cambogia gyümölcsének héjkérge, illetve annak kivonata. A héjkéreg legfontosabb hatóanyaga a hidroxi-citromsav (HCA). A HCA fontosabb tulajdonságai: csökkenti az elraktározott zsír mennyiségét, fokozza a glikogén szintézisét, csökkenti az étvágyat, növeli az elfogyasztott tápanyagok - főként a zsírok - metabolizmusát, gátolja a túlzott mértékben felvett szénhidrátok koleszterinné való átalakítását. A Közép- és Dél-India trópusi erdeiben honos Gymnema sylvestre csökkenti a szénhidrát utáni éhséget, ennek köszönhetően segíti a fogyást, pontosabban a felesleges energiafelvételt. Bizonyos barnamoszatok (pl. Laminaria-, Macrocystis- és Nereocystis-fajok) fogyasztását pedig abban az esetben tartják eredményesnek, ha az elhízás hátterében csökkent pajzsmirigyműködés húzódik meg.
A felsorolt néhány példa azt mutatja: a gyógynövényeknek és hatóanyagaiknak, illetve a belőlük előállított készítményeknek szerepük lehet az elhízás megelőzésében, az elhízás és a miatta kialakuló betegségek kiegészítő kezelésében, azt azonban szem előtt kell tartani, hogy fogyasztásukat életmódváltást is célzó kezelési stratégiába kell beépíteni, mert egymagukban nem várhatunk tőlük csodákat.



 

serferi

Állandó Tag
Állandó Tag
Fogyjunk algával?

2010. ápr05. hétfő, 08:00


Sok egyéb rostos étel közül a kelp alga bizonyult a legjobb testzsírcsökkentőnek. A kutatók szerint túlsúly ellen az egyik legkiválóbb recept az algák napi fogyasztása.

A Newcastle-i Egyetem munkatársai a zsír felszívódását szabályozó rostos ételeket vizsgálva algaféléket, közöttük is a kelp tengeri algát találták leghatékonyabbnak. Ez az alga több mint 75%-kal csökkentette a táplálékban található zsír felszívódását és lerakódását a szervezetben. Több mint 60 féle rostos ételt vizsgáltak – először egy mesterséges bélrendszerben –, és minden étel esetén mérték az eredményeket.
Az algarostok a laborban jól működtek
20100405_chemical.jpg
Az algákban található alginátrost hatékonyabbnak bizonyult a legtöbb jelenleg ismert fogyasztó és elhízás elleni szernél. A kísérletek alapján a kutatók arra következtetnek, hogy a mindennapi ételekhez: kenyérhez, joghurthoz, kekszekhez adott alga akár negyedére csökkentheti az ételekből felszívott zsír mennyiségét és annak lerakódását, így a testsúly gyarapodását is megakadályozhatja, illetve segítheti a fogyást. Az Amerikai Kémiai Társaság San Franciscó-i tavaszi konferenciáján a kutató csapat vezetője, dr Brownlee beszámolt arról, hogy a kenyérhez adott algináttal biztató eredményeket értek el.
A laboratóriumi eredményeket a továbbiakban önként jelentkező emberi kísérleti alanyokon is ellenőrzik, hogy lássák, az élő szervezetben ugyanúgy viselkedik-e az alginát. Mielőtt a piacra kerül, fontos tudni, hogy rendszeres fogyasztása milyen hatással van az emésztőrendszerre. Az ideális testsúly eléréséhez a kutatók szerint egészséges étrendre és legalább napi fél óra mozgásra is szükség van.
Nyers algák a keleti konyhában
20100405_hossomaki.jpg
A nyers algaféléket a keleti, főleg a japán és a kínai konyha jó eredménnyel alkalmazza már régóta: sushi, algasaláta és egyéb formában, számos táplálékkiegészítő is készül különféle tengeri és édesvízi algákból. Mára a nyers ételeknek és a keleti konyhának számos elkötelezett híve van világszerte. Az algáknak több típusa létezi. Bár a felépítésük más, különböző mennyiségben ugyanúgy tartalmaznak klorofillt, mint a szárazföldi növények. Ez határozza meg az algák színét: létezik kék, zöld, barna és vörös alga is.
Számos fontos nyomelemet tartalmaznak, de leginkább jódot. Ez a pajzsmirigy működését segíti, és a normális sejtműködéshez elengedhetetlen. A legtöbb jód a barna színű algákban van, ezt a kínai hagyományos orvoslás a pajzsmirigy serkentésére használja évezredek óta. Ez az alga a szervezet táplálék-felhasználásának, átalakításának gyorsaságát szabályozza, ezen keresztül a testsúly szabályozásában is jelentős szerepe van. Az algák ezen kívül kiváló antioxidánsok is. Míg a zöldes színű algákban a klorofillból van több, addig a barna és vörös algáknak az antioxidáns hatása jobb. Így a modern tudomány feltételezése valószínűleg beigazolódik.
Az algák felhasználása
Nagyon fontos, hogy olyan helyről szerezzük be az algát, ahol a forgalmazók tisztában vannak az alga pontos eredetével, vagyis, hogy hol gyűjtötték be, hogyan raktározták stb. Felhasználás előtt áztassuk be egy időre, vagy legalább mártsuk vízbe, ha meg akarjuk főzni, mert akkor kevesebb idő alatt fő meg az étel. Az algák nátrium tartalma nagy, ezért felhasználás előtt érdemes leöblíteni vízben, és kevesebb sót is kell használnunk. Ha leveshez, ragukhoz használjuk, öblítsük le, ne áztassuk.
 

Ildiki

Állandó Tag
Állandó Tag
A keserű növények is segíthetnek megszabadulni néhány kilótól. Mivel a keserű íz kiváltja a nyál és a gyomornedvek fokozott termelődését, gyorsabb lesz az emésztés folyamata. Ennek köszönhetően jobb emésztésre, gyorsabb bélmozgásra számíthatunk. Így lehetővé válik, hogy az elfogyasztott táplálékból kevesebb zsírt vonjon ki a szervezetünk.
Oregano, zsálya, majoranna, grapefruit, keserűnarancs, pongyolapitypang, pecsétviaszgomba... persze az is nagyon fontos, hogy ezeket hol szerezzük be.
 

morey

Állandó Tag
Állandó Tag
faszén

Kedves mindenki,
Egy nagyon érdekes leírásra akadtam. Az eredeti ismertetőt évszázadokkal ezelőtt rögzítették, terjesztették, de eltűnt, kikopott az emberiség tudatából. Ami pedig a népi gyógyításban fennmeredt belőle, azt babonasággal, boszorkánysággal vádolták meg
Ime, olvassuk és alkalmazzuk!



Aktív szén
Soha nem látott fontosságúvá vált korunkban, amikor általánossá vált a tömegmérgezés.
Szinte végtelen hatásosságát száz éve már az orvostudomány is elismerte, ma agyonhallgatja, sőt
nevetségessé teszi azt, aki csak megszólal is ez ügyben.


1813-ban egy Bertrand nevű kémikus nagyközönség előtt bevett 5 gr arzént (1 púpos kávéskanálnyi), ami
150 ember halálához elegendő.
1831-ben egy másik francia, Touéry (montpellier-i patikus) tartott bemutatót, de ezúttal a Francia Akadémia
tudós orvos urai előtt; 1 gr strychinint nyelt le (10-szer többet a halálos dózisnál). Ez a méreg 10 perc alatt
végez az emberrel a teljes tébolyig feszített röhögéssel és lélegzetvesztéssel. (A látványtól is örök sokkot
lehet kapni.) Az akadémikus urak teljes döbbenetére Touéry teljesen nyugodt maradt és mosolygott a
tudományos urakra.
Az ebers-i papirusztól (ie. 1550) Hippokrátészen keresztül, és századok orvosain át használják és javallják.
A XIX. század végén és a XX. század elején 40 orvosi disszertáció szól róla.


A mai kutatások azt is bizonyítják, hogy megköti a vírusokat és a baktériumokat is, sőt a baktériumok
termelte mérgeket a belekben (vagy fordítva).

Megköti a permetszerek, gyomirtók mérgeit, idegen hormonokat, sőt még a radioaktív anyagok egy részét
is, valamint orvosságok, ideggyógyszerek, fogamzásgátlók maradékát is.
Az utóbbi tíz évben csak angolul 500 tanulmány jelent meg 10 000 tudományos referenciával ezzel
kapcsolatosan.
A legújabb kutatások a vese megtisztítását és ösztönzését is igazolják.
Mindent egybevetve a faszén a legegyszerűbb, a legolcsóbb és leghatásosabb tisztító és felújulást segítő szer,
amit sem a népesség, sem a betegek, sem az orvosok java nem ismer.


- 1 cm3- 1 km2 felszívó felülettel rendelkezik, 40-szer több, mint az agyagé;
- 500 gr faszén 50 000 millió pórust tartalmaz;
- tömegének 97-100-szorosát képes megkötni, pl. szén-monoxidból, 180-szorosát ammóniából,
165-szörösét kéngázból.


A faszén hatása a belekben
A bélfal áteresztő, ozmózis elven működő felület, így kiegyenlíti a bélfalon belüli és kívüli oldható anyagokat.
Vagyis, ha a belek el vannak szennyeződve, akkor a limfatikus rendszer, a nyirokrendszer nem tud a belekbe
jutni.
Az aktív szén felszabadítja a bélfalakat, így az ozmózis elven megtisztítja a vért és a nyirokrendszert
(vérsavót).


Dr. Denis Burkitt kutatásaiban az alábbi tényeket közli:
- a természeti népek az elfogyasztott étek salakanyagának 80%-át átlagosan 32 óra alatt eltávolítják,
- egy európai organikus élelmiszereket fogyasztó ember 40 óra alatt,
- egy átlagos tömegétkezést folytató angol fiatal 72 óra alatt,
- és egy öreg angol 360 óra alatt! (15 nap!!!).
Ennek ellenőrzésére is kiváló a faszén vagy a céklarépa.


Még teljesen egészséges szervezetű, organikus eredetű növényi étkezésnél is 5 nap, amíg a maradék
salakanyag 100%-osan távozik; vagyis a méreg vagy allergiaanyag 6 napig utazik át és szívódik fel!
A mérgek hosszú során túl a faszén semlegesíti a kígyómérget, méh- és darázscsípést, bögöly vagy pöcsök
csípését, lódarázs csípését, skorpió- és pókcsípést, tengeri és víziállatok csípéseit.
Semlegesíti az élelmiszerekben felhalmozódott mycotoxinokat (az antibiotikumok hagyatéka) és az egészen
kíméletlen aflaxinokat.


Javallott használatához a lista nagyon hosszú, csak a leglényegesebbek az említetteken túl:

- rossz lehelet
- krónikus csuklás
- szapora széljárás
- kivezetett végbélnyílásnál
- hasmenés, gyomorrontás, felfujódás, gázasodás
- túl folyékony széklet
- meleg égövi hasmenés (gyorsfosás)
- minden gyomor- és bélbetegség
- viszketegség (még akkor is, ha már teljesen elszabadult)
- túlzott epeváladék
- újszülöttek sárgasága (besárgulása) esetén 4,5 gr faszén naponta
- májzsugor (cirrózis) és máj okozta agybántalmak
- alkoholizmus (1 gr faszén -1/2 kávéskanálnyi- közömbösít 60 ml pálinkát)
- toxicomániák (drog, dohány, stb.)
- mérges gombák (gombamérgezés)
- gyógyszermérgezés esetén
(pl. aszpirin, paracetamol (jelen pillanatban több, mint 50 gyógyszerben van,
gyulladásgátlókban, fájdalomcsillapítókban, tönkre teszi a májat, vesét, szívet stb.), altatók,
antidepresszánsok, antibiotikumok stb.)
- ételmérgezés
- koleszterol szint
- kígyómarás, méhcsípés (pakolásként és belsőleg)
- szemgyulladás
- fogmosás, fehérítés


Dr. Yatzidis athéni orvos bizonyította, hogy még napi 50 gr mennyiség 20 hónapi fogyasztása sem jár
semmilyen hátránnyal.


Adagolás:

Kúraként kimérni! Esetenként más, de átlagosan:
- 2 evőkanálnyi 3x naponta 15 napig (~ 30 gr naponta)
- aztán 1 kanálnyi naponta 3x 1-4 hónapig (Ez teljes sejtfelújítást eredményez!)
- Gyermekek az evőkanál helyett kiskanálnyit fogyasszanak 15 napig.
Mérgezés esetén:
- 50 gr felnőtteknek
- 1 gr/kg gyermekeknek
- 4-6 óránként 20-50 gr faszenet beveszünk 2 napig
Öngyilkosságnál és kómás állapotnál emelhetünk 100-120 grammig.
1 evőkanálnyi = 5 gr
Faszén kúra alkalmazása: Dr. faszén, maga az orvos
- egyedi esetekben (mérgezés, felfúvódás, hasmenés, gyomorsav túltengés stb.)
- kiegyensúlyozott étkezés mellett: - hetente kétszer
- 1 hétig havonta
- 3 hétig kétszer évente


A lassú égésből visszamaradt faszén a jó (fűz, nyír, nyár, hárs, bükk). Vigyázat! A patikai aktív szén például
csont alapanyagú.
A faszén kúrának semmi nem tud ellenállni, gázok, alkaloidok, oldószerek, a bélflórában megtelepedő
rothasztó baktériumok, alkohol, mérgek, drogok, nehézfémek és az arzén sem.

Figyelem! Használatánál egy megkötés van csak:
Olyan orvosságok mellett, amelyek az adott pillanatban szükségesek, NEM alkalmazható!
(Pl. a fogamzásgátlót is közömbösíti)


Faszén készítése:
-lyukat ásunk
-tüzet rakunk a gödörben
-amikor már az egész parázslik, fölé rakjuk az
elszenesítésre váró fát (ágak vagy hasítékok)
-letakarjuk egy fém, cserép vagy falappal
és a kiszedett földdel


Alkalmazása a húsipar és a tejipar „gyönyörűséges” kettőse okozta „méregzsákká” válás megtisztítására:

-1 kávéskanálnyi szén egy csésze (250 ml) vízben, zöldteában vagy más gyógynövény forrázatában;
-de a legősibb tudás gabonatejben mondja – így nagyon gyorsan közömbösíti a vér savasságát.
adszorbeáció
-magába szív
-fizikai jelenség
-a faszén felületén fennakadnak a molekulák
abszorbeáció
-maga felé szív
(pl. a bélfalon át is, így tisztítja a vért és a
testnedveket)


Amiket a faszén nehezen adszorbeál:
-erős savak: sósav, kénsav, salétromsav
-erős lúgok: nátronlúg (szóda), lúgkő (hamuzsír)
-hígítók: etanol, metanol, aceton, ethylén-glykol, petróleum származékok
-Lítium sók, vas és nehézfémek
-cián, cianid
Ezeket is közömbösíti, csak lassan és ismételt dózisokban.
Az étkezéstől távoli időben vegyük be, ha kúraként használjuk, mert a vitaminokat és egyéb szubsztanciákat
is magához veszi!




Áldás!
 

serferi

Állandó Tag
Állandó Tag
Az anyagcsere-betegségek előfordulása növekszik, amely a helytelen táplálkozásra vezethető vissza. Ennek eredménye, hogy a test „besavanyodik”. Ehhez jön még a mindennapos nyugtalanság, a hajsza, a téves célok kergetése, ami tartós, érzelmi stressz formájában a legjobb táptalajt kínálja a legkülönfélébb fajtájú betegségeknek.
Ezért egészségünk érdekében aktívan kell tevékenykednünk (egészséges táplálkozás, testmozgás, egészségtelen dolgok kerülése) és hogy engedjük át magunkat a természetes gyógymódok alkalmazásának.



A sav a halál – a bázis az élet!


Már Paracelsus a test túlsavasodását minden betegség legfőbb okozójának tartotta.
A rosszul összeállított táplálékban a tápanyag savas alkotórészei túlsavasítják szervezetünket, vagyis testünk sav-bázis egyensúlya eltolódik a savas irányba. Hónapok, sőt, évek alatt a savas környezet szervezetünkben a legjobb táptalajává válik a komoly betegségeknek, amelyek aztán újabb egészségi ártalmakat idéznek elő:
- ásványianyag-vesztés
- lerakódások (az anyagcsere salakanyagai)
- immunitásvesztés.

Fontos, hogy inkább növényi fehérjét, szilárdítatlan növényi zsiradékokat, finomított helyett hidegen préselt olajakat, és egyszerű helyett összetett szénhidrátokat használjunk. Összetett szénhidrát alatt a teljes értékű, természetes szénhidrátot értem, pl. a gabonát, a teljes kiőrlésű termékeket, a zöldséget és a gyümölcsöt.
Fontos, hogy lehetőleg a vacsorán legyen szűkös: tartalmazzon minél kevesebb fehérjét. Nem hiába mondja a népi bölcsesség: „Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, és vacsorázz úgy, mint egy koldus!” Elvégre a mozdonyt sem fűtik fel, hogy utána „teljes gőzzel” állítsák le a mozdonyszínben.
Gyakran hagyják figyelmen kívül azt is, hogy az emésztőnedvek (enzimek) a szervezetben nem tetszőleges mennyiségben választódnak ki, ezért csak egy bizonyos táplálékmennyiséghez elegendőek.
Vigyázni kell arra is, hogy azokon a savakon kívül, amelyek a táplálék savképző alkotórészeiből termelődnek, még az izomtevékenység közben is termelődnek savak, aminek hatására a test összes savmennyisége tovább nő!
A „civilizációs betegségek” oka többé-kevésbé az, hogy mindennapi táplálékainak nem megfelelően emésztjük meg. Így pl. a szívünk is „savhalált” hal, jóllehet tévesen a szívinfarktus kiváltóit, pl. a stresszt, az élvezeti szereket, a magas vérnyomást gondolják a valódi oknak.
A szükséges táp- és hatóanyagok mellett a test számára döntő jelentőségű, hogy a víz-, az elektrolit- és a sav-bázis háztartás is folyadékegyensúlyban legyen. (A folyadékegyensúly fogalma azt fejezi ki, hogy táplálkozástól függően előfordulhatnak ingadozások, végső soron azonban az egyensúlynak a belső környezetet „folyamatos működésben” kell tartania.)
Ezek az alapvető funkciók manapság sokkal fontosabbak, mint korábban, mert szervezetünk a világ átalakulása miatt most a mérgező vagy testidegen anyagok sokaságának is ki van téve.
Itt távolról sem arról van szó, hogy teljesen savmentesen kell táplálkoznunk, hanem inkább arról, hogy az állandó egyensúlyra való törekvés nagyon fontos. A szervezet struktúrájának és nedveinek összességükben savmentesnek kellene lenniük, azonban az anyagcsere és az energiaháztartás működésében a savak jelentős szerepet játszanak. Ehhez képest a bázisok csillapító, harmonizáló elemek, a működésüket kiegyensúlyozottabbá, könnyebbé és hatékonyabbá teszik.
Mindnyájan tudjuk, hogy a sav egy kémiai vegyület, amely egy másik vegyületnek – ezt bázisnak avagy lúgnak hívjuk – protonokat ad át. A savak és a bázisok tehát kölcsönhatásban vannak, és mindig egy sav-bázis párt képeznek, amelynek szervezetünkben állandóan egyensúlyban kellene lennie.
Sav-bázis egyensúly hatására a bélben az erjedési és a rothadási folyamatok határozottan gyengülnek, a megerősödött anyagcsere környezeti egyensúlyt hoz létre, könnyebbé tesz és felélénkít. A test-lélek-szellem gyógyulni kezd.
A túlsavasodás többek között a szöveti folyadék besűrűsödését eredményezi. Ez aztán csak lassan tud átszivárogni az elsalakosodott szöveteken, és a megvastagodott falú sejtekbe nem juttathat be elég létfontosságú anyagot. … a véredények emiatt merevek és törékenyek lesznek!

Szöveti savak és vérellátás
A savszint-emelkedés a testben besűrűsíti a vért, sőt, ennek hirtelen, nagymértékű felfokozódása meg is állíthatja a véráramlást. Ennek legveszélyesebb következménye a szívinfarktus vagy az agyvérzés! …
A szervezet igyekszik a vér pH-értékét 7,4 közelében tartani. A magzatvíz pH-értéke 8,4, amíg a csecsemő szopik, 8 fölött marad a pH-értéke!

Tesztelje savszintjét!

(Megj.: Reggel, étkezés előtt megért második vizelet pH-értéke megmutatja szervezetünk esetleges savasságát. PH-mérőt (tesztcsíkot) jobb gyógyászati boltban lehet venni. 6,5 alatti vizelet túlsavasodásra utal! Az ideális érték 7,5 lenne 4,5 alatt – még ha rövid ideig tart is – a vesesejtek már visszafordíthatatlanul károsodnak. … 7 alatti érték esetén gondolkodjon el a savtalanítás lehetőségén!)

A szövetnek a savbősége a vizeletből mutatható ki. A vizelet - a nap folyamán - úgy mozog, mint az apály és dagály, a pH-spektruma 4,5 és 9 között van. Ha a vizelet napokig, hetekig, netán hónapokig nem mutatja a jellegzetes napi ingadozást, akkor ún. savmerevség áll fenn. Ez egyértelműen egészségügyi károsodásra utal. .. Ha a savmerevség mellett a savtermelés hosszú ideig tartó izommunka, vagy sporttevékenység hatására még jelentősen fel is fokozódik, akkor a túlsavasodás szélsőséges esetben még halált (pl. szívinfarktust) is okozhat.

A pH-érték és az enzimtevékenység

Mint az anyagcserével foglalkozó tanulmányokból láthatjuk, a savasodás már kisgyermekkorban elkezdődik, amikor a savszint a gyárilag előállított bébiételekre való fokozatos áttérés miatt megemelkedik.
Gyakran – talán tudatlanságból – az első hibákat már rögtön a gyerek születése után elkövetjük, pedig a természet mindenről remekül gondoskodott: a méhlepényt ellátta azzal a képességgel, hogy az újszülött szervezetéből még néhány percig a lehetséges mérgeket kivonja és az energiarendszerét egyensúlyba hozza. Ezért célszerű lenne az újszülöttet mindig annyi ideig rajta hagyni az ép köldökzsinóron, amíg annak lüktetése magától le nem áll (kb. 30 percig. Megj.: Épp ott fog „elszáradni”, ahol el kell vágni, nem rövidebbre vagy hosszabbra, így a születő gyermek a ’köldökzsinór-csonkjából’ pont a neki szükséges további információtartalomhoz is hozzájuthat. Persze a „civilizált világ” már korábban a gyermek ellen vét – rutinszerűen vesznek tőlük magzatvíz-mintát. Ma ezt egyes helyeken (pl. Indiában) az orvostársadalom is gyermek-ellenesnek tartja.) Ha eleinte békén hagyjuk a köldökzsinórt, akkor a maradék vér a méhlepényből tökéletesen áramolhat a gyermek testébe… még napokkal később is nagyobb sűrűségben fordulnak elő a szervezetében vörösvértestek, amelyek a szöveteit plusz oxigénnel látják el.

Bázistöbblet-savtöbblet

A máj a szervezet „vegyi üzeme”, és egyúttal az egész anyagcsere legfontosabb ellenőrző szerve.
A jól megrágott és nyállal összekeveredett táplálék a nyelőcsövön keresztül a gyomorba kerül, ahol a pépes táplálék a gyomorsav hatására szétbomlik. A gyomor elhagyása után epe és a hasnyálmirigyből alkáli (bázikus) nedv keveredik hozzá. A vékonybélben a táplálékrészek a bélnyálkahártyán át felszívódnak a vérbe, az emészthetetlen salakanyag pedig továbbszállítódik és kiürül.
A bázistöbblet a szövetekben addig tart, amíg a táplálékfelvétel után a gyomorban sósav raktározódik. A gyomorban az emésztés ideje átlagosan 4 órát vesz igénybe, a zsíros ételeké akár 6 órát is.
A bázisszint-emelkedés csúcspontja tehát egybe esik azzal, amikor a legtöbb sósav gyűlik össze a gyomorban. Számoljunk a gyomorban történő emésztésre kb. 4 órát, így jelöljük ki a nap 3 főétkezését reggel 7 órára, 12.30-ra és 17.30-ra. A bázisszint-emelkedések tehát:
Reggeli 7.00-11.00
Ebéd: 12.30-16.30
Vacsora: 17.30-21.30
A séma alapján látható, hogy a napközbeni időszak, azaz 7 órától kb. 22.00 óráig, szinte csak bázisszint-emelkedésekből áll, és ezt az étkezések váltják ki.
A szervezet bázisszint-emelkedése amellett, hogy a bázist a leírt módon eljuttatja az emésztőszervekhez, egy másik fontos feladatot is betölt, mégpedig a szövetek bázissal való rendszeres átöblítése, kiváltképpen a kötőszöveteké. A „kötőszöveti szerv” ugyanis a rendszeres bázisöblítés miatt bázisraktárt képez a testben, aminek révén a vér képessé válik az esetleges erősebb savhullámokat ütközőként lefékezni, megállítani.
Mivel a vér a testben nem raktározza el az anyagcseréből maradt salakot, hanem csupán szállítja, és csak csekély koncentrációban képes felvenni, ezért a vizeletet képező anyagok (vagyis azok az anyagok, amelyek a vesén keresztül választódnak ki) eleinte a kötőszövetben tárolódnak, amíg a vesén át ki nem tudnak ürülni.
Amíg az anyagcseréből visszamaradt salak a bázis által átmosott kötőszövetben tartózkodik, a kötőszövet hatására már savmentessé válik, ezért a kötőszövetet elővesének is hívják. Láthatjuk tehát, hogy a bázisszint-emelkedés mennyire fontos a szövetek savtalanításában.
Ha tehát a szövetekből két étkezés között vagy éjjel nem távozik a salak, akkor a szövetekben fokozatosan felhalmozódik a sav. Mivel köztudottan főként a húgysav oldódik nehezen, az elraktározódó savak is túlnyomó részt húgysavból állnak. Rejtett túlsavasodás keletkezik, amiből lassanként erős elsavasodás alakul ki.
….
Egy másik veszélyes sav a szénsav (H2CO3). Kiválasztódása főként a tüdőlégzés alkalmával történik.

Sav/bázis és vegetatív idegrendszer

Vegetatív idegrendszerünk fontos anyagcsere- és szervi folyamatokat irányít. Ha azonban az irányító impulzusokat a szervezet túlsavasodása legyengíti vagy teljes egészében leállítja, akkor az anyagcsere teljesen felborul, vagy konkrét szervi funkcióhiba alakul ki. A skála az „egyszerű” allergiától, a reumán keresztül a szívinfarktusig, a veseelégtelenségig és az agyvérzésig terjed.
Eddig anélkül küzdöttünk ezek ellen, hogy tulajdonképpeni okokat megváltoztattuk volna. Ha a páciens egy ilyen „betegséget” átvészelt, akkor a gyógyulónak ismét fehérjegazdag kosztot adtak – húst, tojást, sajtot, joghurtot, stb. – „erősítőnek”. Csakhogy pont az ellenkezőjét érték el, ugyanis mivel a fehérje az anyagcserében mindig megsavasodik, ezért a „túlsavasodástól megbetegedett” személynek, akinél pontosan a túlsavasodás hatásainak legyőzése volt a cél, ismét a savasodással kellett szembenéznie. … előrehaladott elsavasodás esetén nem csupán a sejtek károsodhatnak visszafordíthatatlanul, hanem emberek is meghalhatnak (pl. veseelégtelenség vagy szívinfarktus).

A bázishiány pszichikai hatásai

Régóta bizonyított tény, hogy a szervezet bázishiány esetén „hervadozik”, akár a növény, amely savas földben gyökerezik. … a test túlsavasodása a testet, a lelket és a szellemet hasonló módon terheli meg. … a lelki egyensúly létrejötte együtt jár a célratörően előidézett savtalanítással.

Csökkent bázisbevitel és remineralizáció

Azoknál a természeti népeknél, amelyek általában még kiegyensúlyozottan, többnyire vegetáriánus módon táplálkoznak, a vér húgysavszintje kb. 25%-kal alacsonyabb, mint nálunk.
…a besűrűsödött, elsalakosodott vér csak nehezen tudja a tápanyagokat a szintén elsalakosodott szöveteken átjuttatni, akkor megértjük, hogy a szövetek, és így a sejtek is, egyre kevesebb oxigént kapnak. Ez nemcsak az oxigén-felhasználást csökkenti a sejtben, hanem nagymértékben fokozza a savasodást is.
A kutatók évtizedes tapasztalatai azt igazolják, hogy a csökkent bázisbevitel ásványi anyagokkal történő semlegesítése az aktív egészségmegőrzés legfőbb záloga.
Bázikus alultápláltság esetén ásványi anyagokra van szükség ami a bázisban gazdag étrend friss, nyersen fogyasztott gyümölcsökkel és zöldségekkel, gyorsan képes fokozni a vitalitást.

A túlsavasodás okai (a sorrend tetszőleges):

1. helytelen táplálkozás (denaturált élelmiszer) és hibás étkezési szokások: elsősorban az állati eredetű fehérje (hús), a tojás, a sajt, a földimogyoró, a hering, a túró, a margarin, a cukor, stb. erősen savasak. … lassan enni azt jelenti, hogy alaposan megrágjuk és nyállal jól összekeverjük az ételt („jó rágás fél emésztés”). Ezen kívül sok friss zöldséget, gyümölcsöt, teljes értékű táplálékot együnk, ne fogyasszunk finomított cukrot, se fehér lisztből készült terméket, és csak kevés húst (legfeljebb vasárnapi sültként), halat, sajtot, stb. együnk. Ne használjunk mikrohullámú sütőt!
2. élvezeti szerek (pontosabban élvezeti mérgek): kávé (koffeinmentes is), a fekete tea, a nikotin, az alkohol, a kábítószerek fogyasztását teljesen mellőzni kell!
3. környezeti mérgek: pl. a műanyag, a festékek, a kipufogógáz, a permetezőszer, zaj…
4. stressz és negatív érzelmek: pl. bosszúság, düh, ideges rohanás, irigység, rosszindulat, vita – ezek nemcsak savasságot okoznak, hanem egytől egyig negatív okokat is feltételeznek, amelyeknek csak negatív következményeik lehetnek, és ezek aztán ismét nagymértékben savasítanak! Így aztán az embernek nemcsak a szervezete lesz a szó szoros értelmében „savanyú”, hanem még az arckifejezése is.
5. elektroszmog (Megj.: Védekezzünk az elektroszmog ellen - tv, rádió, mobiltelefon (Mobilozás: veszélyesebb, mint a dohányzás? Hogyan védekezhetünk? halogénlámpa, mikrosütő (Megj.: A mikrohullámú sütő ártalmai nagyfeszültségek, radar és egyéb elektronika. A főzőhelyek is sorba rendezhetők károsító hatásuk alapján: fával rakott tűz vagy faszén, gáztűzhely, villanytűzhely, kerámialapos tűzhely, mikrosütő.
6. kémiai gyógyszerek: csak a természetes gyógyerőkben érdemes bízni!
7. hibás életvezetés: mozgásszegénység, elkényelmesedés. Aki nem mozog, berozsdásodik. Már az is jelentős állapotjavulást okoz, ha elhatározzuk, hogy nem használunk liftet vagy mozgólépcsőt (Megj.: illetve ha munkahelyünkre tartó utat legalább részében gyalog tesszük meg).

A túlsavasodás tünetei
A savak salakanyagok, amelyek leginkább a kötő- és a zsírszövetekben rakódnak le. Már a középkorúaknál, az 50. év tájékán a test szilárd részének mintegy 50%-a salak. … Hasonló mennyiség nemritkán már azoknál a 30 éveseknél is kimutatható, akik sok állati fehérjét fogyasztanak. A gyors- és készételek, vagy a büfében elfogyasztott táplálékok többsége ugyanezt eredményezi.
Ezáltal a testnedvek (vér és nyirok) keringésében pangás keletkezik.
A szövetek oxigénellátottsága csökken, a sejtek nem jutnak hozzá a tápanyagokhoz és elhalnak.
A szervekre jellemző, hogy csak akkor állnak le, miután az aktív sejteknek kb. az 50%-a részlegesen vagy teljesen megszűnik működni. Ez anatómiai változásokhoz vezethet, pl. az ízületekben. Úgyszintén a sejtek elsalakosodásában rejlik az öregedés oka.

Az öregedés oka
A sejtfalak egyre inkább megvastagodnak, ezáltal az áteresztőképességük gyengül, a sejtek légzése és tápanyagellátása fokozatosan leáll. Elsősorban ebben rejlik annak az oka, hogy bőrünk elveszíti feszességét, rugalmasságát és frissességét. Bőrünk „fonnyadásával” és a ráncképződéssel egyidőben persze belső szerveink is öregednek. A bőrre csak kivetítődik az öregedés folyamata…
Ha csekélyebb mértékű salakosodás révén a sejtek teljes aktivitása hosszabb ideig tartana, az ember biológiai életkora a 150, vagy még több évet is könnyen elérhetné.

Sav és lélek
Az állandó, folyamatos stressz – a fontos rendszeres pihenés nélkül -, amely lelki és idegi (vegetatív) problémák formájában jelentkezik, mint pl. a folytonos mérgelődés, krónikus rosszkedv, aggodalom, összekapcsolódva a rendszertelen étkezéssel, idővel a szervezet súlyos túlsavasodásához vezet.
A normális anyagcsere-folyamatok lényeges feltétele, a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett, mindenekelőtt a lelki és idegi (vegetatív) harmónia megteremtése. Belső egyensúlyunk visszanyeréséhez az alábbi pontokat érdemes figyelembe vennünk:
- életvitelünk és munkarendünk felülvizsgálata
- ésszerű célok kitűzése
- harmonikus bánásmód embertársainkkal és környezetünkkel
- az esetleg eltűnt képességek újbóli megteremtése a meditációra vagy az imára
- önmagunk feltétel nélküli elfogadása, olyannak amilyenek jelenleg még vagyunk, természetesen azzal a folytonos törekvéssel, hogy egyre inkább olyanok legyünk, amilyenek lenni szeretnénk. (Megj.: „Mit változtathatok önmagamon ahhoz, hogy holnaptól szebb legyen a Világ?!)

Immunrendszerünk
A kutatás jelenlegi állása szerint védekezőképességünk kb. kétharmada a bélben keletkezik, vagy legalábbis nagymértékben függ tőle. …a fokozódó savasodás és az ezzel összefüggésben lévő salakosodás végül teljesen megbénítják védekező-rendszerünket, így könnyebben megfertőződhetünk. … nem a vírusok és baktériumok a felelősek a megbetegedésért, hanem az, hogy az immunrendszer képtelen a védekezésre.
Végül védekezőképességünk már arra sem lesz elegendő, hogy a rákos sejteket, amelyek naponta százával képződnek szervezetünkben, elpusztítsa, ezért a katasztrófa elkerülhetetlen. Rák vagy más súlyos betegségek kialakulásakor a szervezet mindig savas!

Sav és csontritkulás
A csontritkulás olyan betegség, amely ásványianyag-raktárainkban (fejbőr, fogak, csontozat) játszódik le.
Túlsavasodáskor a szervezet az ásványianyag-raktárainkból, így a fogakból és a csontból igyekszik ásványi anyagokat kivonni a savak semlegesítéséhez. Ennek pl. az a következménye, hogy az állkapocscsont, ahol a fogak gyökere van, visszafejlődik…fogínyvérzés és ínysorvadás alakul ki, a fogak meglazulnak, végül kihullnak. Ezzel az átalakulással együtt jár, hogy a nyál elsavasodik, és már nem tudja semlegesíteni a savanyú foglepedéket. A sav támadásba lendül, elpusztítja a foghúst és kívülről lyukakat mar a fogakba. Egy ilyen külső és belső „gyengítésnek” hosszú távon egyetlen fog sem tud ellenállni.
„Az anyának minden gyermek egy fogába kerül”, tartja a közmondás. Igen, igaz, hogy az anya szervezete minden esetben ellátja az eljövendő életet ásványi anyagokkal. Ha tehát a leendő anya túl kevés ásványi anyagot vesz fel, illetve már az áldott állapot előtt ásványianya-hiányban szenvedett (pl. a túlsavasodás miatt), akkor a gyermek számára szükséges ásványi anyagok a fogakból és a csontokból válnak ki.
Láthatjuk tehát, hogy ami a fogak esetében szuvasodás vagy ínysorvadás képében jelentkezik, az a csontoknál a csontritkulás. Az ásványi anyagok tartós megvonása esetén a csontok puhává vagy törékennyé válnak…
(Megj.: Mivel fejbőrünk is ásványianyag-raktárként működik, a hajhullás szintén a szervezet ásványanyag-hiányára utaló jelzése. A korán kopaszodó élsportolók számára ez komoly figyelmeztetés, mert náluk az izommunkából adódó tejsavterhelés önmagában kritikus lehet, hiszen a helytelen táplálkozás mellett a savszint-emelkedés a testben besűrűsítheti a vért, sőt, ennek hirtelen, nagymértékű felfokozódása meg is állíthatja a véráramlást. Ennek legveszélyesebb következménye a szívinfarktus vagy az agyvérzés!)

Valóban egészséges a hús?

…szívleljünk meg a következő megfigyelést: amikor egy állatot levágnak, a húsa azonnal bomlani kezd, aminek a vége az ún. hullaméreg. A modern civilizált ember már egyébként is túlterhelt anyagcsereszervei a hús elfogyasztása után megpróbálnak megszabadulni ettől a (hulla)méregtől. Ez különösen a máj számára jelent nagy megterhelést.
A fogyasztandó növényekben az anyagcsere még folyatódik egy ideig, mégpedig addig, amíg a növény friss. Ajánlatos tehát a növényeket lehetőség szerint frissen szedés után fogyasztani, mert akkor a növény növekedéshez felhasznált energiája és anyagcseréje még nem áll le…

A túlsavasodás kezelése

… már ősidők óta végeznek savtalanító kúrákat…
…nagyon gyorsan nagy mennyiségű bázistartalék aktivizálódhat. … a sav-bázis háztartás hatékony kezeléséhez vegyük figyelembe az alábbi pontokat:
- a lelki és az idegi visszásságok (pl. aggodalom, félelem, harag, tartós stressz, stb.) megszüntetése;
- a savasító táplálékok csökkentése, bázikus anyagok kellő mértékű fogyasztása, felszívódásuk segítése a bélben;
- a bél, a vese, a tüdő és a bőr természetes kiválasztó folyamatainak reaktiválása és támogatása;
- az általános testi ellenálló képesség erősítése.

Néhány gondolat a böjtről

Testünk tehermentesítésének legjobb módszere, és egyben a legmegfelelőbb egészségmegőrző módszer a böjt. …bámulatos módon segíti gyógyulásra való hajlamunkat (Megj.: lásd Edmond Bordeaux Székely által meggyógyított 300 ezer (!) ember esetét. Gyógyításukat a böjtre építette, gyógyulásuk mindegyikük esetében kórlappal, betegnaplóval lett rögzítve.)
- A böjt erősíti az ellenálló képességet is. …
- Egy böjtkúra lefolytatására bárki képes
- A legkülönfélébb panaszokat enyhíti normális testsúly esetén is
- „A halál a bélben lakozik” – tartja egy arab mondás. …a szokványos emésztési zavaroknak nincsenek markáns tünetei.
Az anyagcserének központi szerepe van a testben, úgyszólván ez a kulcs az egészségünkhöz…. Mivel az emésztésnek kulcsszerepe van, ezért messzemenők lehetnek a következmények, ha – sajnos a szokott módon – a helytelen táplálékokból túl sokat, túl gyakran és túl gyorsan eszünk. A gyomor és a bél ezáltal túlterheltté válik, elernyed és kitágul, és utána már csak nagyon renyhén működik. Eközben a székletürítés gyakran teljesen normális marad. Az ételek azonban, amelyek túl sokáig időznek ezen petyhüdt bélszakaszon, éppen úgy felbomlanak mint a tápanyagok a mocsárban, és a túlsavasodás kiterjedt károsodást okoz. …a renyhe bél pangása … közben állandóan bomlástermékek jönnek létre… a legkülönbözőbb betegségek előtt nyitják meg az utat.

Az ellenálló képesség regenerációja
…A túlcsordulni készülő kád példájával azt akartam önök előtt megvilágítani, hogy szervezetünk, ha csekély terhelési tartalékkal rendelkezik, mindig hajlamos a megbetegedésre. Ezért mindannyiunknak érdeke, hogy megelőző céllal tegyünk valamit a testünkért, amivel csökkenthetjük a terheltség szintjét…
Az autó esetében magától értetődő, hogy rendszeresen szervizeljük, lekenjük és olajcserét végeztetünk, akkor is, ha még nem a végét járja, nem csörömpöl és nyikorog, vagy a teljesítménye még nem csökkent észrevehetően. Nálunk, embereknél azonban ismeretlen a rendszeres szervizelés. Csak ha már tüneteink vannak, akkor megyünk el az orvoshoz. …
A megelőzés jobb, mint a gyógyítás! Törekedjünk arra, hogy az egészségünk biztos alapokon álljon. Bármilyen orvosságnál jobban elősegíti ezt az, ha a lehető legtöbb terhelést megszüntetjük. Az alacsony terhelési szint vasegészséget biztosít számunkra, gyakorlatilag sohasem betegszünk meg. … A böjt rendbe hozza az emésztést és az anyagcserezavarokat, erősíti szervezetünk természetes védekezőképességét és ezért univerzális fegyver mindenféle betegség ellen!

Az emésztőszervek kímélése
…Ha állandó a többletkínálat táplálékból, erős fűszerekből és sült ételekből, de mindenekelőtt a keletkezett savak folyamatos ingerlése kimerítik a bél energiáit, akkor már csak lassan és kényszeredetten dolgozik. …Az emésztésre is ugyanez érvényes, teljesítményét csak akkor fokozhatjuk, ha előbb kíméljük.
A koplalás az emésztés legintenzívebb kímélési módja, és éppen ezért olyan kiváló gyógymód. Böjtölés közben a gyomornak és a bélnek lehetősége van a régi maradványokat feldolgozni, és végül kiválasztani.

Béltisztítás
A bél kiöblítéséhez a kúra során minden reggel éhgyomorra igyunk meg egy elég meleg keserűsó-oldatot (magnézium-szulfátot). 1 csapott teáskanál sót oldjunk fel ¼ liter vízben. …ilyen sűrűségben a só nem hashajtószer a szó hagyományos értelmében. A belet gyakorlatilag nem ingerli, csak bepermetezi, kioldja és kimossa belőle a salakanyagokat.
Különösen a vastagbél alsó szakaszában gyűlik fel a bélsár, mely általában csak 24 óránként egyszer ürül ki.
Az egészséges vastagbél mirigyei üveges nyálkát termelnek, ami a leszálló vastagbélszakaszban már eléggé besűrűsödött bélsarat beburkolja, maga a bélfal eközben tiszta marad. Ez meglátszik utána a székleten is: a végbélnyílás tiszta marad, tehát akinek igazán egészségesek a belei, annak nincs szüksége wc-papírra.
Ha ez újnak tűnik számunkra, az arra vezethető vissza, hogy többé-kevésbé már mindnyájuknak rossz az emésztése.

A rágástechnika és a bélműködés
…meg kell tanulnunk az alapos rágást (falatonként 30-50-szer. Megj.: Boldog Özséb szerint 100-szor). Az intenzív rágásnak bőséges nyáltermelés a következménye. A jól összeaprított és nyállal átitatott étel a legfontosabb feltétele a tökéletes anyagcserének.

Mi történik a szervezetben?
Rövid áttekintés arról, hogy részleteiben miként hat egy ilyen kúra:
- Minden emésztőszervi betegség alul (gyomorhurut, gyomor- és nyombélfekély, vastagbélgyulladás, de máj- és epepanaszok is) kihúzza a talajt. Az emésztési teljesítmény jelentősen fokozódik azáltal, hogy a táplálék jobban felhasználódik. Egy viszonylag szerény étkezéssel már jól lehet lakni… Emésztőrendszerünk is tehermentesítődik. A bélben a rothadási és erjedési folyamatok mérséklődnek.
- … a belek össztérfogata lényegesen kisebb lesz, elsősorban amiatt, hogy a puffadtság elmúlik. A hasüregbeli nyomás csökken. Ezzel megszűnik a véráramlás egy jelentős akadálya az alsó testrészekben, visszafejlődik a visszér, a visszérgyulladás, az aranyér. A sérvek (nőknél ezzel együtt a hüvely- és méhelőreesés), a vizeletcsepegés, a hashártyagyulladás esetében ennek a nyomáscsökkenésnek igen előnyös hatása van.
- A rekeszizom megszabadul a túlnyomástól, így a légzés szabadabbá és mélyebbé válik. Ezáltal a tüdőt jobban átjárja a levegő, több oxigén kerül bele, és több szénsav távozik. Az oxigén, az életelixír, … feléleszti az összes életenergiát.
- Azáltal, hogy a has kisebb lesz, egy esetleges magas rekeszállás és azzal együtt a szív harántfekvése is megszűnik, … a szív jelentősen megkönnyebbül, a vérkeringés felgyorsul…
- A hasi szervek tehermentessé válásának tartósan kedvező befolyása van a gerincoszlop statikájára és mozgásfolyamatára.
- A bél a vese, a tüdő és a bőr mellett fontos kiválasztó szerv. Ha renyhe és szennyezett, akkor az anyagcseréből származó hulladékok (salak) kisebb-nagyobb mértékben az egész testben felgyülemlenek. Ez okozhat reumát, magas vérnyomást, megbetegedhet a vese, az idegrendszer, és különféle anyagcsere zavarok is kialakulhatnak. Ez gátolja a mirigyek működését, amiből kóros kövérség vagy soványság, cukorbetegség, Basedow-kór és egyéb betegségek keletkezhetnek. Gyakran bőr és nyálkahártya betegségei (pl. nőknél hüvelyfolyás) is következményei lehetnek annak, ha a testet mérgező anyagcseretermékek árasztják el. A béltisztításnak ezeknél a panaszoknál gyakran meglepően jó hatása van.
- A nemzőképesség javul…. Egy időben végrehajtott kúra kedvezően hat az anyaméhben fejlődő magzatra, elejét veszi a terhességi, a szülési és a gyermekágyi komplikációknak, és elősegíti a szoptatást.
- A szellemi teljesítőképesség megerősödik.
- A tehermentesítés a pszichikumra is fölöttébb pozitívan hat.

Betegségmegelőzés, a korai öregedési és elhasználódási folyamatok és az idő előtti teljesítménycsökkenés kivédése
Az anyagcseréből származó, az idegen és káros anyagok, de különösen a savak … lerakódnak az erekben, az ízületekben és a szövetekben, lassanként lecsökkentik a szervek működését. Az ellenálló képesség, a vitalitás és az életöröm hanyatlik – betegségi, degenerációs, öregedési és elhasználódási folyamatok kezdődnek. Kedvtelenség, korai teljesítménycsökkenés, feledékenység és egyéb panaszok jelentkeznek, miközben fontos funkciók (pl. látás, hallás, szexualitás) gyengülnek. …
A szervezet általános megtisztulása – mint ahogy már a régi orvosok is törekedtek erre – megszabadítja az embereket a méreganyagoktól és lerakódásoktól, javítja a funkcióit, mélyreható savtalanítással biztosítja az egészséget, és igazi megújuláshoz és fiatalodáshoz vezet.

A tudatos étkezési és életvezetési szokások alapelvei

· Üljünk le kipihenten étkezni! Az evés előtti fesztelenség és nyugalom fontosabb, mint egy ebéd utáni szundikálás!
· Rágjunk alaposan! Legyünk óvatosak minden olyan étellel, amelyiknél a rágás fölöslegesnek tűnik (pl. pép, tésztaféleségek, mártások, levesek).
· Keverjük össze jól nyállal! Az emésztés a szájban kezdődik!
· Ne habzsoljunk rágás nélkül! Különben a gyomor-bélszakasznak túl sok feladat jut, ahol ettől erjedési és rothadási folyamatok kezdődhetnek…
· Ne együnk túl sokat!
· Ne együnk túl gyakran!
· Vegyük figyelembe az emésztésünk ritmusát! „Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár és vacsorázz úgy, mint egy koldus!”
· Kerüljük a csípős és túl pikáns ételeket!
· Adja át magát egészen az evés élvezetének! (Megj.: „Magyar ember evés közben nem beszél!”
· Fejlessze ízlelőérzékét! Az evés élvezete legyen élmény.

Mit együnk?
Részletek:
- „A sokszor nagyon kedvelt és magasztalt húsleves tulajdonképpen csak a hús kivont anyagait tartalmazza, aminek semmiféle tápértéke nincs, csupán túlsavasodást okoz.
- Az állati fehérje fogyasztásának hatására mindig fokozódik a savtermelés (minél jelentősebb a húsfogyasztás, annál nagyobb mértékű). A húsban, halban és a tojásban jelentős mennyiségű foszfor, kén és sejtalkotó anyagok (purinok) vannak. A foszfor és a kén savas ásványi anyag, míg a purin bázikus. A purin lebontásakor azonban végtermékként húgysav keletkezik, egy rendkívül mérgező és ezért különösen problematikus sav. A ragadozó állatok ezeket a savakat különbözőképpen közömbösítik (a húgysavat átalakítják allantoinná), majd a vesén keresztül problémamentesen kiválasztják, ezzel szemben az ember legfeljebb a húgysav 2%-át képes semlegesíteni. A fennmaradó rész nemcsak a vesét támadja meg, hanem többek között az ízületekben is leülepedik, ahol aztán nem bomlik le, és a köszvény kórképeként jelenik meg. A purin előfordul még a kávéban, fekete teában, kakaóban, hüvelyesekben is.
- A cukor sajnos egy fölöttébb veszélyes és egészségkárosító anyag. .. könnyen erjed, még meszet és B-vitamint is kivon a szervezetből. Ez egy sor káros következményt von maga után. …a csontritkulás (osteoporosis) minden kétséget kizáróan összefügg a cukorfogyasztással, ugyanis a cukor tartalmú táplálék erősen savasít. … A cukorfogyasztás kedvez a túlsavasodás valamennyi tünetének és betegségének. Ezek elsősorban az idegrendszer megbetegedései, valamint a reumatikus jellegű problémák, továbbá szívizom-károsodások, mirigyműködési zavarok, a vérszegénység egyes változatai és még sok minden más… (Megj.: A cukorot csontliszttel és súlyosan egészségromboló hatású kémiai anyagokkal fehérítik. Továbbá olvasd: A cukor és a mesterséges édesítőszerek egészségkárosító - Leginkább a hidegen préselt és a teljesen természetes növényi olajok (Megj.: főzésre: pl. olíva, napraforgó, hidegen salátára: pl. tökmag, dió, sárgabarackmag, szezám, stb. Továbbá lásd:Amit a sütőolajokról tudni kell -a legmegfelelőbbek. Mivel bővelkednek telítetlen zsírsavakban, ezért bázikus hatásúak.
- A legjobb ital a forrásvíz. (Megj.: azaz az élő víz. Ha nincs lehetőségünk forrásvizet inni, igyunk tisztított vizet: pl. fordított ozmózissal (lásd: vagy mazdaznan-os víz desztillációval amelyet utána feltétlenül polarizáljunk.

(Megj.: e témáról részletesen a könyvben olvashatsz, továbbá a figyelmedbe ajánlom:
- Soós Ferenc: A gabonák dicsérete c. könyvét;
- Csizmadia-Kútvölgyi-Nyers Csaba – Gabonakonyha (Megőrzött ízek sorozat, Timp Kiadó);
- Edmond Bordeaux Székely – Nyers ételek kincsestára és Tudományos vegetariánizmus c. könyveit (Élő Föld Kiadó);
- Rudolf Hauschka – Táplálkozástan és Szubsztanciatan c. könyveit (Ita Wegman Alapítvány, Natura-Budapest Kft.);
- Gabonaételek (Napfényes Élet Alapítvány, 2007);
- Dr. Otoman Zar-adusht Hanish munkáit;
- Dr. George Oshawa (Niyoti Shakurazawa) rendszerét
- Somlósi Lajos előadását „Valós magyar konyha” címmel.

Hogyan tartsuk karban a testünket?
- Hideg-meleg vizes zuhanyzás
- Reggeli székelés
- Könnyű reggeli torna
- Rendszeres sportolás
- Nem túl késői nyugovóra térés („az éjfél előtti alvás aranyat ér”)
- Lelki higiénia és a szellem magasztosabb célokra irányuljon

A cellulitisz (narancsbőr) csak kozmetikai probléma?
…Diagnosztikailag a cellulitisz az anyagcsere-betegségekhez tartozik (mint pl. az arterioszklerózis, reuma, allergiák, stb.). … holisztikus felfogás szemszögéből 3 tényező van, amelyek lényegében a cellulitisz kórképét kialakítják. Ha e három tényező egyike hiányzik, nem cellulitisszel van dolgunk. Ezek a tényezők, kialakulásuk sorrendjében:
- túlsúlyosság
- a szervezet túlsavasodása
- hormonzavarok.
Túlsúlyosság csak elsavasodott szervezetben alakulhat ki. Ha viszont a szervezet a sav-bázis egyensúly állapotában van, a testsúly is a normális tartományban marad.
Ha nincs se túlsúly, se túlsavasodás, önmagában egy igen nagy mértékű hormonzavar sem okozhat narancsbőrt. …

Végzetes kombináció: oxigén és sav

1970-ben szívbeteg embereken és kísérleti állatokon végzett vizsgálatokkal kiderítették, hogy hogyan keletkezhet a szívizomban a vér által történő normális oxigénellátás ellenére egy olyan állapot, ami a teljes oxigénhiánynak felel meg. A szív véredényei jól strukturáltak, ezért viszonylag könnyen vizsgálhatók.
Rájöttek, hogy a szívizom túlsavasodása nyilvánvalóan több kárt képes okozni, mint amennyit addig feltételeztek. Hiszen ezt megelőzően mindenki csak arterioszklerózisban gondolkodott (népiesen ezt egyszerűen meszesedésnek hívják).
Ma már tudjuk, hogy épp a szívizom túlsavasodása az „első számú gyilkos” a szívinfarktus vonatkozásában… Többek között azt is megállapították, hogy a vér (pontosabban az erythrociták = vörösvértestek) a hajszálerekben a savhatás miatt megszilárdul. A vörösvértestek megakadnak, a véráram blokkolódik, a szövet oxigénhiány és a savképződés miatt elpusztul.
Így derült ki, hogy a szövetek (helyi szinten is) túlsavasodása (a hajszálerek elzáródásával) tulajdonképpen általában is a betegségek egyik legfőbb okának tekintendő. Ennek alapján ma már elmondhatjuk, hogy a következetes savtalanítás a legjobb ellenszere az agyvérzésnek.
Emellett figyelembe kell venni azt is, hogy a szöveti túlsavasodás nemcsak az agyvérzésben nyilvánul meg, hanem az ezt megelőző stádiumokban, amelyek a szervezet figyelmeztető jelzései, avagy „felszólító levelei”…
Ezzel a jelenkor három legsúlyosabb haláloka, a szívinfarktus, az agyvérzés és a rák jobban megfékezhetővé vált, mégpedig egy következetes, megelőző jellegű savtalanítási terápiával…

A légzés nem minden, de helyes légzés nélkül minden semmi!

„A légzés olyan, mint egy kapu, ami mindennel összeköt minket!” A helyes légzést meg kell tanulni!
…A tüdő energiájának gyengesége mindig legyengíti a vese energiáját is….

A légzés fő funkciói:
- a szervezet ellátása oxigénnel és
- a fölösleges szénsav eltávolítása a sejtekből.
A légzés legtermészetesebb módja, a hasi légzés, …amely a következő hatásokkal jár:
- a tüdő jobb átjárhatósága, ezáltal a széndioxid könnyebb elszállítása, és ennek köszönhetően a szövet hatékonyabb savtalanítása,
- a bélmozgás érezhető erősítése és
- a vénás vér visszaáramlásának hatékony javulása.
Az emberi szervezetben alig van olyan szerv, szövet vagy funkcionális elem, amelyet nem zavarhat meg, vagy amelynek nem árthat a túlsavasodás, és amelyet ne hozhatna ismét helyre a savtalanítás. Aki helyesen savtalanít, az testileg, lelkileg és szellemileg jobb állapotba kerül!

Összegzés és távlatok
…az kell, hogy másként kezdjünk gondolkodni, és hajlandóak legyünk részt venni egy tanulási folyamatban. Az ember egész életében változik. Ha ön úgy gondolja, hogy soha többé nem változtatja meg a véleményét, és már nem tanulhat, jusson eszébe Gandhi, aki azt mondta: „Az embernek mindennap úgy kell élnie, mintha ez lenne élete utolsó napja – viszont mindennap úgy kell tanulnia, mintha örökké élne!”
 

kalmarma

Állandó Tag
Állandó Tag
Az ember sokszor nem is gondolja végig, hogy mennyi bölcsesség és tapasztalat bújik meg a szólások és közmondások mögött.
 

Kis Sarkcsillag

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

A medve hagyma "tartósítására" tud valaki valamit ötletet ami nem tinktúra formájában történik? Lefagyasztva próbáltam, borzalom lesz belőle! Ráadásul nem vagyok meggyőződve arről, hogy annyira gyors a fagyasztási idő, hogy megmaradnak benne a hatóanyagok..

Az a gondom, hogy kevés ideig szedhető és így a "természetes" forrás hamar megszünik, az alkoholos formáját pedig annyira nem kedvelem!

Üdv:
Kis Sarkcsillag
 

serferi

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

A medve hagyma "tartósítására" tud valaki valamit ötletet ami nem tinktúra formájában történik? Lefagyasztva próbáltam, borzalom lesz belőle! Ráadásul nem vagyok meggyőződve arről, hogy annyira gyors a fagyasztási idő, hogy megmaradnak benne a hatóanyagok..

Az a gondom, hogy kevés ideig szedhető és így a "természetes" forrás hamar megszünik, az alkoholos formáját pedig annyira nem kedvelem!

Üdv:
Kis Sarkcsillag



Fűszerolaj és fűszerecet készítése.

Nagyon látványos ajándék lehet a fûszerolaj, illetve fûszerecet is. Ezt mindenképpen jó pár héttel ajándékozás elõtt el kell készíteni, hogy összeérjen.
(Az ecetnek savasságánál fogva kevesebb idõre van szüksége.)
Ha túl drága a boltban kapható szép díszüveg, bármilyen szebb kiürült borospalack, italosüveg is megteszi. Vásárolj ágas-bogas fûszereket, akár szárított, akár friss formában. Ecetbõl a bor- és almaecet, olajból az olívaolaj a legjobb. (Utóbbi nagyon drága, ezért inkább kis üvegekbe palackozzuk.)
Próbálkozhatunk kukoricaolajjal is, de ebben az esetben csak szárított fûszereket rakhatunk az üvegbe, mert 2-3 hét alatt a friss ágacskák megpenészednek.
A kimosott, száraz üvegekbe ízlés szerint dobáljunk fokhagy-magerezdet, feketeborsot, mustármagot, csilipaprikát (utóbbit csak mértékkel) és óvatosan csúsztassuk beléjük a fűszer-ágacskákat. A legjobb a friss vagy szárított kapor, tárkony, kakukkfû, bazsalikom, oregano. Más fûszereket is használ-hatsz, de ezek azok, amik minden mennyiségben és minden arányban keverve, vagy külön-külön is finom, aromás olajat és ecetet adnak. A kapor íze a legerõsebb, ezért abból keve-sebbet használj, mint a többibõl. Töltsd fel az üvegeket olajjal vagy ecettel, állítsd õket napos ablakba, vagy a fûtõtest fölé az ablakpárkányba. (Semmiképpen se legyenek se túl forró, se túl hideg helyen.) Ha úgy érzed, kevés már az idõd, és nem érik össze a finomság karácsonyig, akkor nagy edénybe áztasd a fûszereket az olajba/ecetbe és minden nap keverd meg és nyomkodd ki õket fakanállal, hogy az ízük kioldódjon. Ezt 4-5 nap múlva már leszûrheted és ugyanúgy palackozhatod, mint a fentebb leírtakban. Az üvegeket parafadugóval zárd le, rakj rájuk díszsapkát a mézes csemegénél leírtak szerint, vagy mártsd a dugót viaszba, mint az elegáns boroknál szokás.


Fűszerkészlet télire [FONT=Courier, mono]Amikor Nagy Károlytól megkérdezték a tudósok, mi is az a “fűszerszám”, az uralkodó így válaszolt: “Orvos barátja, szakács dicsõsége.” [/FONT]

A fûszernövények eredetileg gyógyhatásuk miatt kerültek a konyhákba. Nagyanyáink kertjében még illatozott a zsálya és a rozmaring, fûszerezésre várt az ánizs, a turbolya, a lestyán, és levendulasövény szegte az ágyásokat. Azután ezek a kis fűszer-kertek is eltûntek, a magyar konyhamûvészet elszegényedett, megkopott. Fûszerezési tudományunk sokáig csupán a só, bors, pirospaprika, hagyma és a petrezselyem használatáig terjedt. Pár éve a szakácskönyvek is változatosabbak lettek, talán ismételten felfedezzük, hogy a különbözõ fûszerekkel nem csak változatosabbá tehetjük ételeinket, de betegséget mege-lõzõ és gyógyító hatásukat is kihasználhatjuk. Akik már termesztik kiskertjükben a fûszernövényeket, készíthetik a téli-re valót. Az aromás fûszernövényeknek többféle tartósítási módja ismeretes:
Szárítás A megmosott, leszárított fûszernövényekbõl kis csokrot kötünk, fejjel lefelé lógatva árnyékos, szellõs helyen megszárítjuk. A virágok szirmait szitán vagy itatóspapírra fektetve szárítjuk. Szárítás után ollóval feldaraboljuk, és zárt papírzacskóban vagy sötét üvegben tároljuk. Porrá csak közvetlen felhasználás elõtt, vagy fûszerkeverékek készítésekor õröljük.
Fagyasztás A megmosott, megszárított friss növényt vágó-deszkán apróra vágjuk, kis tasakokban lefagyasztjuk. Érdemes fagyasztani a citromfüvet, bazsalikomot, kaprot, petrezselymet, zellert, jobban megõrzik eredeti aromájukat.
Fűszerolaj Egy befõttesüveget lazán megtöltünk friss fű-szernövénnyel, leöntjük napraforgóolajjal, tetejét gézdarabbal befedjük. Napos helyen két hétig érleljük, naponta felkever-jük, végül leszûrjük.
Fűszerecet A fűszernövényekkel lazán megtöltött üveget almaecettel töltjük fel, az eljárás megegyezik a fûszerolaj-készítésnél leírtakkal.
Fűszeres vaj-, sajtkrém A fûszernövényeket tisztítás után apróra vágjuk, és ízlés szerint vajba, margarinba, sajtkrémbe keverjük. Hûtõbe téve pár hétig kiváló szendvicsalap, jég-kockatartóba adagolva télire is átmenthetõ.
Készítettem fűszerolajat olajbogyós üvegcsébe (hidegen sajtolt olaj + fokhagyma, fűszerek). Készítettem teát: megszárítottam az alma, narancs, mandarin héját, tettem bele szárított menta és citromfű leveleket. Készítettem aranyport. Ez a narancs és citromhéj megszárított és ledarált változata. Készítettem mézcsemegét: kicsi üvegbe dió, mogyoró, mandula és ráönteni a mézet. Nos. Az összes üvegre személyre szólóan etikettet nyomtattam. Az üvegek tetejére pedig egyforma anyagból körsapkát vágtam. Van aki mindből kapott, van aki néhányból. Beletettem fonott kosárkába, dobozkába.
A legnagyobb sikere a 'kínai mágus' nevű ételízesítőmnek volt. Fokhagymát, piros színű paprikát és friss gyömbért megtisztítani, vékony szeletkékre vágni. Utána, hogy mutatós legyen sorban berakni és kicsi üvegbe (bébiételes pl. ). Én szójaolajat öntöttem rá, de bármilyen hidegen sajtolt is jó.
A fűszerek közül a fokhagyma a legjobb. Úgy szoktam, hogy az üveg 1/3áig teszek bele fűszert. Zöldfűszert mindig szárítottat, még ha szebb is a friss. Mert a szárított tovább eláll. A friss fűszer víztartalma miatt könnyebben avasodik az olaj. Fűszerek még: mustármag, köménymag, bors, szárított citromhéj, petrezselyem, lestyán, rozmaring, citromfű, menta. Általában magam szárítom, akkor nagyobb darabok lesznek és mutatósabb. Persze nem mindből egyszerre. Attól függ, hogy csak dísz, vagy használni is fogják. Ízlés szerint.”

Feta sajt olajban. Nagyobb darab (kb. 6-9 dkg) feta sajtokat megforgatod általad készített fűszer-mixben. Ez állhat pl. apróra vágott szárított chilipaprika, őrölt bors, oregano, majoranna, rozmaring, bazsalikom stb. Bele rakod egy jól záródó üvegbe, azért fontos a jól záródás, mert így nem illannak el az ízek. Amikor tele raktad a sajtokkal annyi olíva olajat öntesz hozzá, hogy ellepje (de az üvegbe még maradjon azért hely). Berakod hűtőbe, kb. 8 napig érleled. Nagyjából úgy 3 hétig áll el a hűtőben. Isteni finom és nagyon fincsi salátákhoz is.

Bazsalikomos olaj: Válasszunk ki egy szép sima felületű üveget, áztassuk le róla a címkét. Tegyünk bele pár levél friss bazsalikomot majd öntsük fel olíva olajjal. Elkészíthetjük napraforgó olajjal is. Zárjuk le jól és 2-3 hét elteltével használhatjuk is. Felhasználható: salátához, majonéz készítéséhez, pácoláshoz, főzéshez.

Currys olaj: Pár teáskanálnyi curry port keverjünk az olajba majd várjunk vele szintén pár hetet. Felhasználható: tészta és zöldségételek készítéséhez.

Gyömbéres olaj: Pár szelet friss gyömbért tegyünk az olajba, majd egy kis idő elteltével használjuk a marhahúsok pácolásához, kevés szójaszósszal el is készíthetjük vele.

Kerti füves olaj: Kis csokrot készítsünk az alábbi friss fűszerekből: babér, rozmaring, kakukkfű, zsálya. Tegyünk egy szép tiszta üveg aljába egész borsot, mustármagot. Óvatosan az üveg nyílásába tegyük a kis csokrot, vigyázzunk ne törjön össze, és helyezzük bele az üvegbe. Töltsük fel az üveget olíva vagy napraforgó olajjal, zárjuk le jól. Pár hét elteltével használhatjuk: húsok pácolásához, saláták készítéséhez, kecskesajt és feta eltevéséhez


Gyümölcsös mogyoró olaj: Tegyünk egy szép üvegbe pár rúd fahéjat, narancs szeletet, epret, körtét, citromot. Öntsük fel mogyoróolajjal, majd pár hét múlva használjuk palacsinta, goffri és csirke ételek készítésére.
A fűszerolajok ha szépen ízlésesen vannak elkészítve akkor nemcsak kiváló ételkészítési alapanyag de kiváló és igen érdekes, és egyedi ajándék is tud lenni. Ajánlom mindenkinek, hogy ajándékozza meg ismerőseit, barátait a saját maga készített fűszerolajjal.
Fűszerolaj: Hozzávalók : vmi dekoratív üveg , feketebors , póréhagyma , paprika , olívaolaj A feketebors fele lesüllyed a fele a tetejére kerül , a paprikát szúrd bele a parafadugóba, így az középre kerül . Ha nem csak " dísz " lesz érdemes pár napig érlelni az olajat, majd átszűrni!
„Pikáns olaj
hozzávalók (5 dl-hez)
• 5 dl olívaolaj
• 2 gerezd fokhagyma
• 10 szárított pirospaprika
• 1 csokor kapor
• csipetnyi mustármag
A zúzott fokhagymát, a paprikát, a kaprot és a mustármagot forró vízzel leöntjük, majd lecsöpögtetjük. A leforrázott anya-gokat üvegbe töltjük, majd ráöntjük az olajat. Lezárjuk, és 10 percre gyöngyöző forró vízbe állítjuk. 2 hónapra hideg, sötét helyre tesszük.

”Fűszeres olaj
Hozzávalók (5 dl-hez)
• 5 dl olívaolaj
• 3 gerezd fokhagyma
• 1-1 rozmaring- és bazsalikomág
• 5 szem bors vegyesen (fekete, fehér, piros, zöld)
A meghámozott fokhagymát a rozmaringgal és a bazsalikom-mal együtt 5 percre forró, sós vízbe áztatjuk, majd lecsöpög-tetjük. Az üveget forró vízzel kimossuk, beletesszük a fok-hagymát, a rozmaringot, a bazsalikomot, a borsot, és ráöntjük az olajat. Lezárjuk, és 1 hónapra hideg, sötét helyre tesszük
 

serferi

Állandó Tag
Állandó Tag
Margarin - a terminátor

A transz-zsírsavak évente 15-30 ezer ember halálát okozzák.
Több káros anyagot eszünk meg a margarinok, mint a növényvédőszerek miatt
Évente akár 30 000 keringési eredetű, idő előtti halált lehetne elkerülni, ha betiltanák Magyarországon az élelmiszeriparban gyártott transz-zsírokat.
A margarinok története
Az élelmiszeripar a II. világháború során kezdte növényi olajokból tömegesen gyártani a margarinokat, mert azok olcsóbbak voltak és jobban eltarthatók, mert nem avasodtak, mint a vaj, és szilárdabbak, jobban kenhetőek voltak, mint az étolaj. Később, a 70-es évektől, a koleszterinek és az érrendszeri betegségek közötti összefüggések felismerése után az állati zsiradékok kiváltására, az „egészséges táplálkozás” jegyében ugrott meg, vált általánossá a fogyasztásuk.

Cisz-zsírsav hidrogénezéseAz volt az elképzelés, hogy ha az állati eredetű zsírsavakat növényi eredetűekre cserélik, akkor azok fogyasztása csökkenti majd a keringési és érrendszeri betegségek előfordulását.
A telítetlen zsírsavak egy vagy több kettős kötést tartalmazó molekulák. A természetben főleg a cisz („szabályos”) konfigurációjuk fordul elő, a transz („szabálytalan”) konfiguráció szinte kizárólag az élelmiszeripar terméke.
Melléktermék: transz-zsírsavA margarinokat hőkezeléssel és hidrogén hozzáadásával növényi olajokból állítják elő. E hidrogénezés során melléktermékként keletkeznek transz-zsírsavak (trans fatty acid – TFA) is. A TFA-k legalább egy kettős kötésükben transz (szabálytalan) helyzetben tartalmazzák a hidrogénatomokat. Ez megváltoztatatja a zsírsav szerkezetét. Aszerint, hogy a zsírsavlánc melyik szénatomján van szabálytalanul („transz” helyzetben) a hidrogén, igen sokféle TFA létezik, ezek mérgező hatása is eltérő.
Kis mennyiségben a természetben is előfordul TFA, de ezek veszélytelenek, sőt, hatásuk kedvező. A mesterségesen előállított TFA-k többsége viszont súlyosan mérgező. Erről mára már számtalan, megdönthetetlen tudományos bizonyíték gyűlt össze.
A TFA-ban gazdag margarin szívinfarktust okoz
Az első közlemény, amely felvetette, hogy a szívinfarktus kockázata a TFA-t nagyobb mennyiségben fogyasztóknál megemelkedik, 1993-ban jelent meg. Az első publikáció eredményeit a későbbiek megerősítették, sőt még ijesztőbb adatokkal egészítették ki. Elfogadottá vált, hogy napi 5 g TFA fogyasztása 25%-kal növeli meg a koszorúér-betegség kialakulásának a kockázatát.
A koszorúér-betegség kialakulásának esélyét jelentősen megnöveli a TFASzámomra akkor derült ki, hogy mekkora a baj, amikor 2006 áprilisában a legrangosabb orvosi világlapban elolvastam a mára már sokat idézett közleményt. Ebben megmérték 20 ország 43 gyorséttermében, 2004-2005-ben vásárolt, azonos menüjében a TFA mennyiségét. Az egyik meglepő információ az volt, hogy az azonos éttermi lánc különböző városokban eladott menüjében sokszoros volt az eltérés. Így – nem számítva a dánokat, akik addigra már gyakorlatilag betiltották a TFA forgalmazását – Malagában 3 g-ot, New York Cityben 10 g-ot tartalmazott egy McDonald’s menü (csirke nugget és sült krumpli). Mai tudásunk szerint ez azt jelenti, hogyha New Yorkban abban az időben valaki minden nap megevett egy McDonald’s menüt, és azontúl már csak teát fogyasztott egész nap, akkor nála a koszorúér-betegség kialakulásának a kockázata 50%-kal növekedett. De mi a McDonald’s a Kentucky Fried Chickenhez képest? Míg a McDonald’s New York-i 10 grammos TFA-menüje volt a listavezető, a KFC csúcsteljesítménye 25 g volt egyetlen adagban. Mit gondolnak, vajon ezt hol mérték? Naná, persze, hogy Magyarországon! Tehát a gyorséttermek között a hazai lett a TFA-bajnok. Eszerint ha valaki mindennap egy ilyen, magyar KFC menüvel verte el az éhségét (és nem evett semmi mást), számára a szívinfarktus kockázata legalább kétszerese volt, mint az ilyesmivel nem élő honfitársainak. A fenti közleményre szinte azonnal reagálva New York City polgármestere betiltotta a TFA forgalmazását. Bár a New York-i McDonald’s sokkal kevésbé mérgező, hiszen egy adagja 2,5-ször kevesebb TFA-t tartalmazott, mint az itthoni KFC-é, mégis azonnali reakciót váltott ki, míg idehaza természetesen néma csend övezte a hírt.
A hazai reakciók
Felháborodva az itthoni hallgatáson, írtam az általam ismert mintegy harminc, egészségüggyel foglalkozó újságírónak, készítsen a témában interjúkat. Egy rövid újsághíren kívül mindössze két lagymatag riport született, melyekből az derült ki, hogy lehet, hogy régen így volt, de mára már mindenki megjavult, nincs semmi baj, ma egészségesebbek az élelmiszereink, mint valaha. Mivel más visszhangja az aktivitásomnak nem volt, elvállaltam, hogy elmondom ismereteimet az RTL Klub híradójában. A mondandómat – rettenetesen átszerkesztve és érthetetlenné téve – helyettem a műsorvezető adta elő, miközben én a háttérben tátogva „hitelesítettem” a sok butaságot, ezalatt a képernyőn valaki egy palack étolajat csurgatott a serpenyőbe, hogy ezzel is tökéletesen dezinformálja a nézőket (az étolajban természetesen nincs TFA). Nem hittem, hogy valaki ezt a zagyvaságot megérti.
A TFA hatása a koleszterinre és az egyéb vérzsírokra
Koleszterin

A koleszterin sztearát vázas szénhidrát. Ez a fajta szénhidrát testünk rengeteg molekulájában jelen van, részben a hormonok egyik fontos komponense, részben pedig a sejtfal egyik alkotóeleme. Különböző származékai, illetve molekulakomplexekbe szerveződött változatai léteznek belsőnkben. Harmadát állati eredetű táplálékkal visszük be, a többit önmagunk állítjuk elő, ez májunk egyik feladata.
* Az LDL-koleszterin, azaz az alacsony sűrűségű lipoprotein, mely a vér közvetítésével a májból kerül a sejtekhez, képes a sejtfalakon lerakódni, amennyiben a máj túl sokat állít elő belőle, sejtjeink pedig nem asználják fel a teljes mennyiséget. Az LDL-koleszterin megemelkedése tehát veszélyt jelent.
* A HDL-koleszterin, ami a nagy sűrűségű lipoproteintől kapta nevét, védi az érfalakat, mégpedig úgy, hogy a már lerakódott LDL-koleszterint visszaküldi a feladónak, tehát a májnak, ahol lebomlik, majd a beleken keresztül kiürül.
* A VLDL, vagyis a nagyon alacsony sűrűségű lipoprotein zsírsavait pedig azért égeti el szervezetünk, hogy szükség esetén energiához jusson.
Mostanra egyértelmű, számos tanulmány bizonyította, hogy a bevitt TFA-val egyenes arányban csökken az érvédő hatású (HDL) koleszterinek mennyisége, és nő az érelmeszesedést okozó (LDL) koleszterin szintje. A TFA-k nemcsak emelik a kedvezőtlen koleszterinek mennyiségét, de elősegítik a koleszterinek sejtekbe történő beépülését. A koleszterinszint-növelő hatás 4–5-szörös az állati zsiradékokhoz képest.
A TFA emeli a vérzsírok (trigliceridek) mennyiségét. Mindezek növelik a keringési eredetű megbetegedés kockázatát, de a TFA kedvezőtlen hatása sokkal kifejezettebb, mint ami önmagában a vérzsírok változásából következne.
Általános gyulladáskeltő hatás
Mostanra az is egyértelmű, hogy a TFA-bevitelnek közvetlen gyulladáskeltő hatása is van. Emeli a tumor-nekrózis faktor (TNF), az interleukin-6 és a C-reaktív protein (CRP) szintjét. Ezek vérszintjének emelkedése külön-külön, és az egyéb tényezőktől függetlenül is erőteljesen növeli a keringési betegségek, mint a hirtelen szívhalál, az érelmeszesedés és a szívelégtelenség, valamint a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét.
Érbelhártyát károsító hatás
Számos tanulmány bizonyítja, hogy az érbelhártyát is károsítja a TFA. Csökkenti az erek rugalmasságát, ily módon is növeli az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát.
Egyéb hatások
Amennyiben az energiabevitel 2%-át TFA-val fedezték, a női meddőség 2,3-szorosára (tehát 130%-kal!) növekedett. Egyre valószínűbb, hogy a hasi elhízás kockázatát is növeli a TFA. Úgy tűnik, hogy a TFA, beépülve a vérsejtek falába, megváltoztatja azok felületi tulajdonságait, és így közvetlenül is növeli a trombózishajlamot.
Mekkora a kockázat?
Az összkalória-bevitelhez viszonyított mennyiséget tekintve mai tudásunk szerint nincs egyetlen más élelmiszer sem, amely ilyen súlyosan növelné a keringési betegségek kockázatát. Tízezer ember vizsgálata alapján bizonyították, hogy az összes kalóriabevitel TFA tartalmának 2%-os növelése 23%-kal növeli a keringési betegségek előfordulását. Elméletileg több száz fajta TFA lehet, attól függően, hogy melyik szénatomon helyezkedik el a szabálytalan H-atom. Ezek toxikus hatása azonban nem egyforma. Van olyan köztük, amely önmagában megháromszorozza a hirtelen szívhalál előfordulását.
Magyarországon a halálozás 2004–2006 között évente 131 000–135 000, ebből a keringési eredetű halálozás 66 000–70 000 között volt. Ezeknek is a fele, tehát kb. 35 000 a szívbetegségben meghaltak száma (KSH). Ez a halálozási ráta az Unió átlagának közel kétszerese.
A Magyar Nemzeti Szívalapítvány évente 1000-re becsüli a TFA fogyasztására visszavezethető szívhalál kockázatát. Saját bevallásuk szerint ez a szám jelentősen alulbecsült – és ez egyezik az én véleményemmel is. Az általuk megadott szám egy amerikai összefoglalón alapulhat, mely szerint az USA-ban 30 000–100 000 halál írható a mesterségesen előállított, hidrogénezett olajok számlájára.
Megbízhatóbb számítások szerint, amennyiben a mesterségesen előállított TFA-t száműznénk az élelmiszereinkből, a keringési eredetű halálozás akár 22%-a megelőzhető lenne. Magyarországra vetítve ez az arány évi 15 000 élet idő előtti elvesztését (ha csak a szívhalált számítjuk, akkor ennek a felét) jelenti. Ezt a hihetetlen számot támasztja alá a dániai tapasztalat. Az élelmiszerek teljes zsírtartalmában a TFA mennyiségét 2%-ban maximálták, ezután 3 évvel 20%-kal csökkent a keringési megbetegedések száma!
A legmegbízhatóbb adatokat eddig a Harvardon végzett kutatások szolgáltatták. Ők a vörösvérsejtekbe beépült TFA mennyiségét vizsgálták, ami sokkal pontosabban jelzi a TFA-bevitel mértékét. Eszerint a populáció legtöbb TFA-t fogyasztó negyedének a legkevesebbet fogyasztó negyedéhez viszonyított szívinfarktus-kockázata 3,3-szoros!. Az ő adataikból számolva és Magyarországra vetítve, a TFA fogyasztása legalább 15 000 idő előtti szívhalált és újabb 15 000 keringési eredetű halált okoz.
Szükséges-e további vizsgálat a TFA károsító hatásának bizonyítására?
Az orvostudományi kutatásokban a legmegbízhatóbbak az ún. kettős vak, placebókontrollált vizsgálatok. Az ilyen vizsgálatban sem a vizsgáló, sem a vizsgált személy nem tudja, hogy valódi hatóanyagot vagy azonos küllemű hatóanyagmentes placebót kap. Csak mikor az adatok összegyűltek, és a tanulmányt befejezik, illetve a statisztikai számítások is elkészültek, törik fel a kódokat, és akkor derül ki, hogy volt-e, és milyen hatása a vizsgált hatóanyagnak. Jelen esetben az egyik csoport TFA mentes kekszet kapna, a másik pedig, azonos küllemű, TFA-val dúsítottat. Így kapnánk a legpontosabb adatokat arra nézve, mekkora is a kockázat. A TFA egészségkárosító hatásáról azonban mára már oly sok adat gyűlt össze, hogy etikai okokból (!) nem fogadható el egy ilyen kettős vak, hosszú távú követéses vizsgálat.
A jelen helyzet itthon
Nyilatkozatokon kívül keveset tudunk.
Az Országos Élelmezéstudományi Intézetben (OÉTI) kétféle margarint vizsgáltak: az egyikben 0, a másikban 25% volt az össz-zsírtartalomra vetített TFA (márkaneveket nem hoztak nyilvánosságra). Volt olyan kakaós nápolyi szelet, amelynek egyetlen 30 grammos szeletében több mint 1 g TFA volt. Becslések és OÉTI felmérések alapján itthon legalább napi 2–3 g TFA-t, szélsőséges esetben akár 25 grammot is fogyaszthatunk.
A Flóra margarin gyártója (az Unilever) a termék csomagolásán – nyilván önkéntesen – elhelyezett feliraton deklarálja, hogy TFA-mentes, a saját honlapján azonban erre már nem hivatkozik, amikor a készítmény szívbarát jellegét hangsúlyozza, nyilván azért, mert akkor talán felmerülne a fogyasztóban a kérdés, mennyi TFA-t tartalmaz a szintén általuk gyártott Delma, Ráma, vagy a többi margarin. Ezt nem lehet tudni. A (talán mára már elavult) tápanyagtáblázatban a „kockamargarinok” (Ráma, Liga, Venus) TFA tartalmát 8-20%-ban adják meg.
A TFA szempontjából a magyar boltok polcain lévő margarinok lényegesen kisebb terhelést jelentenek, mint amit az ipar számára készült sütőzsiradékok okoznak. Ezek az ipari felhasználásra szánt zsiradékok a legtöbb élelmiszerünkben megjelennek. Nyilvánvaló, hogy azokból az országokból, ahol a TFA forgalmazását korlátozták, vagy korlátozni fogják, elindulnak a mérgező zsiradékok azon területekre, ahol ilyen korlátozásról nincsen szó. Nem okvetlenül margarin, hanem egyéb késztermékek (pl. keksz, ropi, felvágott, csipsz, pattogatott kukorica, sült krumpli és édességek) formájában.
A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal honlapján egyetlen találatot kaptam transz-zsírra, az is az angliai testvérhivatal álláspontjával foglalkozik: „Az FSA testületi ülése továbbra sem javasolja az élelmiszerek transz-zsír tartalmának kötelező korlátozását, mivel az angol ipar magára vállalta a termékek transz-zsírszintjének csökkentését...” Érdekes állásfoglalás, félő, hogy idehaza is hasonló fog születni, ha nem vigyázunk! Az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) illetékes osztályvezetője annak idején azt a kommentárt fűzte az írásom bevezetőjében említett RTL Klub-riporthoz, hogy – bár nem szó szerint idézem – úgy kell annak, aki gyorséttermekbe jár. Bár az OEFI-nek számos kiadványa van az egészséges életmódról és táplálkozásról, a transz-zsírokról nem találtam említést.
Csak a margarinok veszélyesek?
Természetesen nemcsak a margarinok, hanem általában az élelmiszeriparban a sütéshez használt zsiradékok, és így valamennyi élelmiszerünk tartalmazhat TFA-t. Ránézésre vagy a címkék böngészése alapján nincs az a profi vásárló, aki meg tudná különböztetni a mérgező zsiradékokat tartalmazó élelmiszert az egészségestől.
Nem tartalmaznak TFA-t a zsírmentes és a tiszta, komolyabb feldolgozástól mentes élelmiszerek (pl. cukor, liszt, étolaj).

Rengeteg sütemény és egyéb élelmiszer tartalmaz TFA-tDe számtalan édességben, kekszben, töltelékes süteményben, csipszben, felvágottban, péksüteményben és egyes tejtermékekben nagy mennyiségben lehet jelen. Szinte bizonyos, hogy a közélelmezés és az élelmiszer-futárszolgálatok termékei is jelentős mennyiségben tartalmaznak TFA-t.
A jelen helyzet a világban
New York Város Egészségügyi Főosztálya betiltotta, Dánia 2%-ban limitálta, Kanada nemrég korlátozta a TFA gyártását, importját és felhasználását. Ausztrália most készíti elő a TFA forgalmazását tiltó törvényt. Hollandia, Finnország és Norvégia kormányai – az élelmiszergyártókkal megegyezve – a TFA-szintet jelentősen csökkentették.
Miért ragaszkodik az ipar a TFA előállításához?
A TFA egészségkárosító hatása jóval felülmúlja az élelmiszerek növényvédőszer-maradékából adódó káros hatásokat, pedig ez utóbbi a közgondolkodásban sokkal nagyobb figyelmet kap. Túl ezen, a TFA-nak semmiféle kedvező hatása nincs, leszámítva, hogy az ipari élelmiszergyártás során néhány (könnyen helyettesíthető) előnnyel bír. Az ipar átállása nyilván nincs ingyen, de az átállás után nincs jelentős költségnövekedés, és az élelmiszerek élvezeti értékében sem következett be kedvezőtlen változás, amint azt a dán példa is mutatja. A válasz egyszerűnek látszik: egy kiépített technológiát kellene lecserélni, és a már legyártott zsiradékot eladni. Amennyiben a világ minden országában egyszerre tiltanák meg a TFA forgalmazását, elképesztő mennyiségű ipari hulladékot kellene tetemes pénzért megsemmisíteni. Ha velünk etetik fel, még fizetünk is érte…
Mi a megoldás?
Sokan gondolják, hogy elegendő lenne, ha az élelmiszereken feltüntetnék a TFA-tartalmat. A címkézés azonban csak a tudatos vásárlók szokásait módosítaná, és az olcsóbb élelmiszerekbe kerülne át a méreg, ahogy azt a kanadai példa is mutatja. Így az amúgy is nagyobb kockázatú, szegényebb néprétegek halálozását növelnénk. Elég gusztustalan megoldás lenne… Túl ezen, a gyermek-, és általában a közélelmezésben sem hozna változást a TFA-tartalom feltüntetése. Az éttermekben, menzákon, pékségekben, cukrászdákban sem lenne könnyű dolgunk, amennyiben az egyes készítmények összetevőit kellene tanulmányoznunk.
Mivel a TFA-fogyasztás kedvezőtlen hatásai a napi kalória-bevitel 1%-át meghaladva már mutatkoznak, csak a TFA teljes vagy csaknem teljes kivonása fogadható el.
Nyilvánvaló, hogy ha Magyarországon nem lesz rövid időn belül teljes törvényi tiltás, előbb-utóbb oda jutunk, hogy a világ összes megtermelt TFA-ja a hazai lakosság szervezetében fog lerakódni, hiszen lassan mindenütt korlátozni fogják a TFA forgalmazását.
Dániában 2 év börtönnel és pénzbüntetéssel sújtható, aki megszegi a TFA előállítását és forgalmazását tiltó törvényt. Nálunk nincs semmilyen, a TFA forgalmazását szabályozó rendelkezés.
Mégis, van olyan törvény, aminek alapján ma is büntethető az, aki TFA-t gyárt, tárol vagy forgalmaz:
Büntető Törvénykönyv 279. §. (1) Aki forgalomba hozatal céljából olyan közfogyasztási cikket készít vagy tart, amely az egészségre ártalmas, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő. (2) Aki ártalmas közfogyasztási cikket forgalomba hoz, bűntettet követ el és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. (3) Aki a (2) bekezdésben meghatározott bűncselekményt gondatlanul követi el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.
Nem találtam azonban olyan paragrafust, amely a miniszterek, a törvénykezésben résztvevők, az élelmiszerbiztonsággal és egészségvédelemmel foglalkozó vezetők bűnös mulasztását szankcionálná. Évente 15 000–30 000 honfitársunk idő előtti halála szárad a lelkükön…
(Dr. Lakos András, az orvostudomány kandidátusa - szkeptikus.blog)


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------



MARGARIN
Tudod, hogy mi a külonbség a margarin és a vaj között?
Olvasd végig...nagyon érdekes lesz!
A margarint eredetileg pulykák hízlalásához fejlesztették ki.
Mikor az a pulykák halálát okozta, az emberek, akik a kutatásra szánt, befektetett pénzüket vissza akarták kapni, összedugták a fejüket. Ez egy fehér anyag volt, és semmi nem utalt arra, hogy élelmiszer, ezért sárgára színezték és úgy adták el a vaj helyettesítőjeként. Hogy tetszik? Kitaláltak néhány ötletes új ízt is.
Mindkettő ugyanannyi kalóriát tartalmaz.
A vaj kicsit gazdagabb telített zsírban: a vajban 8 gram, míg a margarinban 5 gram.
A margarin fogyasztása nők esetében 53%-kal növeli a szív- és érrendszeri megbetgedéseket, összehasonlítva ugyanannyi elfogyasztott vajmennyiséggel, legalábbis a legújabb harvardi orvostudományi tanulmány szerint.
A vaj fogyasztása növeli az egyéb táplálékokból származó tápanyagok felszívódását.
A vaj, táplálkozás szempontjából sok előnnyel rendelkezik, míg a margarin csak néhánnyal, mivel ezek hozzáadottak.
A vajnak sokkal jobb íze van, mely más ételek ízét is kiemeli.
A vaj több évszázados múltra tekint vissza, míg a margarin még 100 évesre sem.
És most a margarinról...
Nagyon gazdag hozzáadott zsírsavakban. Ez megháromszorozza a koszorúér elmeszesedésének kockázatát. Növeli a koleszterin szintet és főleg az LDL (rossz koleszterin) szintjét, míg a HDL (jó koleszterin) szintjét csökkenti. A rák kialakulásának kockázatát kb. 5-szörösére növeli. Rontja az anyatej minőségét.
Csökkenti az immunrendszer reakcióját.
Csökkenti az inzulin reakcióját.
És íme a legmegdöbbentőbb tény...

EZ A RÉSZE NAGYON ÉRDEKES!

A margarint mindössze EGYETLEN MOLEKULA választja el attól, hogy MŰANYAG legyen. Ez a tény elegendő volt számomra, hogy kivonjam az életemből a margarint és minden mást, mely hidrogénezett (ez azt jelenti, hogy az anyag molekuláris szerkezetét megváltoztatják).

Ki lehet próbálni a következőt:

Vegyél egy doboz margarint és hagyd a garázsban, vagy árnyékos helyen.
Néhány nap múlva a következőket figyelheted meg:

Sem legyek, sem más egyéb, idegesítő muslica nem fog a közelébe menni (ez azért sejtet valamit)
Nem lesz rothadt vagy büdös, mert nincs tápértéke.

Semmi sem fog kinőni rajta. Főleg azok az ici-pici mikroorganizmusok nem fognak rajta kifejlődni.
Miért? Mert a margarin majdhogynem műanyag. Megolvasztanád a műanyag edényedet (Tupperware) és rákennéd a pirítósodra?
Oszd ezt meg a barátaiddal...(Amennyiben "kenyérre akarod őket kenni")!
 

serferi

Állandó Tag
Állandó Tag
Orbancom van.....:confused:milyen gyogyfuves pakolassal kezelhetem?:confused:


" Négy hétig minden este igyon meg egy csésze orbáncfű teát. Reggel egy csésze diólevél teát. A lábszárát térdtől lefelé naponta többször mossa le egy csésze diólevél teával, - öntsön a teából egy kicsit a tenyerébe, és azt kenje rá a lábszárára. A teák elkészítési módja: 1 csapott evőkanál füvet öntsön le 2,5 dl forrásból levett vízzel, 15-20 perc állás után szűrje le, és igya meg.
Üdv! Gyuri bácsi, a bükki füvesember"
 

janiki

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem vagyok egy természetgyógyász, de a gyógyszereket a mellékhatásai miatt nem szívesen veszem be. Inkább olyan módszereket használok, mint amit most például leírok. Akinek van hasonló ötlete, dobja be a közösbe!

A fokhagyma, mint orvosság
Fokhagymacseppek (szagtalan)

Ez a gyógykészítmény megszabadítja az ember keringési rendszerét a zsírlerakódásoktól, elmeszesedésektől, illetve megelőzi a szklerózist, sztenikardiát, illetve a rákot.
Rendszeres alkalmazásával javul a látás, a test pedig friss és fiatal marad.
A recept eredetileg Kínából származik, ahol is 1971-ben egy UNESCO-expedíció egy tibeti templom romjainál talált rá:


35 dkg tisztított fokhagyma, 300 g 96 %-os alkohol.
A fokhagymát átpréselem és az alkoholhoz adom. Egy üvegbe töltöm és 10 napon át jól lezárva állni hagyom, ezután a tartalmát átpréselem egy lenvászon kendőn és egy csepegtetős üvegbe töltöm.

A cseppeket naponta háromszor veszem be forralt tejben, vagy forró kávéban.

Nap: --- Reggel ----- Délben ---- Este
---------------------------------------------
01. --- 1 csepp --- 2 csepp --- 3 csepp
02. --- 4 csepp --- 5 csepp --- 6 csepp
03. --- 7 csepp --- 8 csepp --- 9 csepp
04. ---10 csepp ---11 csepp ---12 csepp
05. ---13 csepp ---14 csepp ---15 csepp
06. ---15 csepp ---14 csepp ---13 csepp
07. ---12 csepp ---11 csepp ---10 csepp
08. --- 9 csepp --- 8 csepp --- 7 csepp
09. --- 6 csepp --- 5 csepp --- 4 csepp
10. --- 3 csepp --- 2 csepp --- 1 csepp

A 10. napot követően minden étkezés után 3 cseppet veszek be, míg a maradék el nem fogy.
A fentebb leírt kúrának a keringési rendszerre kifejtett hatása 5 évig tart és csak azt követően kell megismételni.
<O:p></O:p>
Mindenkinek jó egészséget kívánok!!
Nagyon örülök hogy sokan használják már a fokhagyma tinktúrát. Van egy személyre szabott formálya is a fogyasztásának. Írd be a keresődbe Tündértej ott testsúly és életkor szerint lehet adagolni.
 

janiki

Állandó Tag
Állandó Tag
tudna nekem segíteni valaki hányás hasmenésre gyógyteát?
Hasmenésre:csalángyökér, diólevél, libapimpó, majoránna, málnalevél, mogyorólevél, szederlevél, tölgyfakéreg, útifűlevél jó.
A hányás lelki oka(i) valamit nem tudsz megemészteni mostanában ami veled történik. Keresd meg hol van ez az életedben.
 

Sziszka89

Állandó Tag
Állandó Tag
Fokhagyma:anyukám már egy éve minden nap megeszik 2-3gerezdet(itthon van tehát a szaga-amit mondjuk én szeretek-nem zavar senkit) és nagyon sokat javított az állapotán,erek állapotán,az arcán alig maradtak tágult hajszálerek,a vérnyomása is javult és a húgyuti fertőzésekre sem olyan fogékony...
A kozmetikában is használjuk és a zsíros illetve hajszálértágulatos bőrre is, csodaszer :)
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Fokhagyma:anyukám már egy éve minden nap megeszik 2-3gerezdet(itthon van tehát a szaga-amit mondjuk én szeretek-nem zavar senkit) és nagyon sokat javított az állapotán,erek állapotán,az arcán alig maradtak tágult hajszálerek,a vérnyomása is javult és a húgyuti fertőzésekre sem olyan fogékony...
A kozmetikában is használjuk és a zsíros illetve hajszálértágulatos bőrre is, csodaszer :)
Volt egy ismerősöm, aki esküdött a fokhagymára, rendszeresen fogyasztotta. Korához képest nagyon jól tartotta magát, szerinte ezt a fokhagymának köszönhette. De, ha egy kis boltba bement, hosszan szellőztettek utána.
 
Oldal tetejére