Felpörgött az irodalmi és a tudományos élet a román börtönökben

Plágiumgyanús könyvek és kétes értékű tudományos dolgozatok publikálásával rövidítik büntetésüket a romániai elítéltek, mivel egy hatályos jogszabály szerint a feltételes szabadlábra helyezésnél a börtönben írt minden könyvért egy-egy hónapot elengedhetnek a büntetésből.

A hirtelen felvirágzott „börtönirodalomról" szerdán közölt átfogó összeállítást a Gandul című portál, az Adevarul című lap pedig folytatásos riportsorozatban leplezte le a héten, hogyan váltak termékeny "szerzőkké" olyan elítéltek, akik korábban nem olvastak könyveket, és azzal hencegtek, hogy „az élet iskolájában" szerezték meg a meggazdagodásukhoz szükséges ismereteket.

Míg 2012-ben alig hét tudományos munka született a rácsok mögött, az utóbbi másfél évben csaknem kétszáz. A Gandul A tolvajok könyvtára címmel közölt összeállításában 73 szerzőt azonosított. A korrupcióért elítélt ismert politikusok és üzletemberek mellett egzotikusabb esetek is akadnak: kábítószer-kereskedők, népdalénekesek, nemi erőszakért bezárt elítéltek és korrupt forgalmi rendőrök is valósággal ontják a változatos tematikájú könyveket az idegenforgalomtól a fogápolásig, a légkondicionálástól a napenergiás autóig. A petrozsényi mészárosként ismert sorozatgyilkos például a Teremtés vagy evolúció című filozofikus elmélkedésével próbálta szabadulását siettetni.

Először Adrian Nastase korrupcióért bebörtönzött volt miniszterelnök esetében kapott nagyobb publicitást a börtönkönyvekben rejlő lehetőség, mikor 2013-as feltételes szabadlábra helyezésénél kiderült, hogy tudományos tevékenységéért 45 napot vontak le büntetéséből. Az egyetemi oktatóként is elismert politikus viszont csak két könyvvel szerepel a Gandul statisztikájában, messze lemaradva például az öt könyvet publikáló George Becalitól, a juhpásztorból milliomossá vált futballmecénástól.

Az Adevarul cikksorozata szerint a börtönben publikált könyvekkel nemcsak az a gond, kétséges az irodalmi vagy tudományos értékük: sok esetben az is bebizonyosodott, hogy összemásolgatták őket. Becali állítólag sportújságokból vett át idézőjelek nélkül hosszú passzusokat, de a szintén ötkönyves George Copos volt államminisztert is plágiummal gyanúsították meg feltételes szabadulása után.

A lap megállapítja: a plágiummal sem kockáztatnak semmit az elítéltek, hiszen a büntetés csökkentésének csak az a feltétele, hogy a könyvet egy egyetemi oktató szakmai irányítása mellett egy akkreditált könyvkiadó jelentesse meg. Így válhattak a börtönök másfél év alatt termékeny tudományos műhelyekké Romániában - mutatott rá az Adevarul.

bortonkonyv.jpg
 
Valószínű azt sem tudják miről írnak....mint az iskolában, valakinek fizetnek és meg írja.
 
B
Engem az érdekelne, hogyan érik el, hogy kiadják a könyvet? Feltételezem, Romániában is olyasféle lehet a könyvpiac mint Magyarországon. Márpedig azt ismerem. És a helyzet az, hogy a szabadlábon levő szerzőknek is kb annyi esélyük van megjelenni, mint a lottóötöst megnyerni - hacsak, természetesen, nincs valami „kapcsolatuk”... Vagy ha nem ők maguk fizetik a megjelenés költségeit.

Utóbbit elhiszem, hogy meg tudja tenni valami egykori miniszterelnök vagy milliomos. De valamiféle sorozatgyilkos vagy aki nemi erőszakért került be...?! Ugyan már!
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

¡Hola! Estoy buscando estos patrones. Pertenecen a una diseñadora mexicana llamada Alejandra Betancur. Su Instagram es @corazondemelocoton
B Szabó Imre wrote on favorit82's profile.
Köszönöm szépen ! The Osmonds-Down by the lazy river-mp3
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönöm szépen a legújjab fordításod !
nkatalin wrote on bsilvi's profile.
Szia! Nagyon szépen köszönöm a renegát akseli kiborgot már nagyon vártam, lesz folytatása? Lehet tudni hány rész lesz még? Mit fordítasz következőnek? Köszi, ha válaszolsz!Szép napot!
Horváth Csilla Judit wrote on Melitta's profile.
Kedves Melitta!
Szeretnék hozzáférést a Legális E-bookok fórumhoz!
Előre is köszönöm: Judit

Statisztikák

Témák
38,156
Üzenet
4,808,533
Tagok
616,086
Legújabb tagunk
Stoney
Oldal tetejére