Foci

ladysla

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos

60 éves korában meghalt Diego Maradona​


Argentin sajtóhírek szerint hatvanéves korában meghalt Diego Maradona, minden idők egyik legnagyobb focistája. A hírt a CNN Brasil jelentette meg Twitteren, idő közben a BBC is megerősítette. Az első információk szerint tigrei otthonában állt le a szíve. A világbajnok argentin régóta betegeskedett, de november 4-én még arról szóltak a hírek, sikeresen távolítottak el egy vérrögöt Maradona agyából.
A rutinműtétre egy magánklinikán került sor, Maradona szóvivője szerint nem volt gond a körülbelül 80 percig tartó operáció során, minden a vártaknak megfelelően alakult.

Maradona akkor gyengeség és étvágytalanság tüneteivel került kórházba, akkor depresszióra gyanakodtak az orvosok. Maradonát néhány napig benntartották megfigyelésre, de az őt műtő orvos akkor azt mondta, nem várható komplikáció.

Diego Maradona a Buenos Aires-től nem messze található Lanús-ban született 1960. október 30-án. 1970-ben kezdett el focizni, akkor egy lakhelyéhez közeli egyesületben az Estella Rojaban játszott. Két évvel később került az Argentinos Juniors korosztályos csapatába. Maradona mindössze tizenöt évesen mutatkozott be először felnőtt csapatban, az Argentinos Juniorsban, ekkor a 16-os számú mezt viselte. Első gólját a San Lorenzo de Mar del Plata ellen szerezte. A Juniorsban öt évet töltött el, az utolsó kettőben pedig gólkirályi címet is szerezett, ezt követően igazolt a hazája legjobbjának számító Boca Juniorsba. Velük 1981-ben nyert argentin bajnoki címet.image.aspx


© AFP / Staff


1982-ben igazolt Európába, ekkor a Barcelona fizetett érte – akkor rekordnak számító – ötmillió eurót. Maradona két szezont töltött Katalóniában, a Barcelonával Ligakupát, Spanyol szuperkupát és kupát is nyert. A csapatba mindennek ellenére nem sikerült beilleszkednie, az Athletic Bilbao-ban futballozó Andoni Goikoetxea rúgásától súlyosan megsérült, a két csapat későbbi mérkőzésén kirobbant tömegverekedésben aktívan részt vett.

1984-ben ismét átigazolási rekordot jelentő 6,9 millió eurós összegért igazolt Olaszországba, a Napoli csapatához, akikkel kétszer megnyerte az olasz bajnokságot is. Nápolyi népszerűségéről sokat elmond, hogy akkoriban a dél-olaszok Argentínának komoly része Argentínának szurkolt Olaszország helyett válogatott szinten.image.aspx


© FATIH AKTAS / ANADOLU AGENCY


Klubszinten is legenda lett, de minden idők legnagyobbjai közé a válogatottban lépett: 1986-ban világbajnokságot nyert Argentínával, aminek köszönhetően a mai napig sokszor feltűnik az alakja az ország templomaiban is. A mexikói tornát a közmegegyezés szerint szinte egyedül nyerte meg, amire a legjobb példa az Anglia elleni elődöntő volt: két gólt szerzett a 2-1-re megnyert meccsen, az egyik a csak “isten kezeként” emlegetett gólt szabálytalanul, a másik gólján viszont játszótárs nélkül vitte végig a labdát az egész pályán.

Aktív sportolói karrierje 1997-ig tartott a Napoli után egy sevillai kitérővel, és egy otthoni levezetéssel. Kedvenc csapatában, a Boca Juniorsban fejezte be.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós

Ennyi pénzt kapnak a magyar válogatott játékosai az Európa-bajnoki szereplésért​


Eredetileg 371 millió euró lett volna a 2020-as Európa-bajnokság összdíjazása. A pandémia miatt végül negyven millióval kevesebb összegű lett a büdzsé, de így is ez minden idők legmagasabb Eb-pénzdíja.

Minden induló csapat 9,25 millió euróval (3,245 milliárd forinttal) lett gazdagabb. A csoportkörben egy győzelemért 1 millió euró, egy döntetlenért 500 ezer járt. Így jól kiszámolható, hogy a mieink 10,25 millió eurót fociztak össze az Eb-részvétellel, illetve a csoportkörben elért két, bravúros döntetlennel.

A magyar válogatott játékosai, és a stábtagok minden esetben az elért eredmény alapján részesülnek a bónuszokból. Ezt már Szabó Gergő a válogatott sajtófőnöke árulta el a Nemzeti Sportnak:
„A válogatott játékosai, stábtagjai minden esetben az elért eredmény alapján részesülnek bónuszban. A bónusz kifizetése az UEFA-tól az MLSZ-nek átutalt díjazásból történik. A jelenlegi gyakorlat szerint az elért eredményért kapott összeg harminc százaléka a játékosoké, tizenöt százaléka a szakmai stábé. Az összeg tartalmazza az adókat és járulékokat is.”
Így aztán kiszámolható, hogy a 26 fős keret között 300 ezer eurót (105 millió forint), a stábtagok között 150 ezer eurót (53 millió forint) osztanak szét, míg a maradék 550 ezer euró (193 millió) az MLSZ pénztárát gazdagítja majd.
Az Európa bajnok 8 millió euróval, a döntős 5 millióval, az elődöntők vesztesei 4 millió euróval gazdagodnak. A nyolcaddöntőbe jutók másfél milliós, a negyeddöntőbe kerülők pedig 2,5 millió eurós bónuszban részesülnek.
 
Oldal tetejére