Fogyizzunk együtt, biztassuk egymást, így sikerülni fog, én tudom.

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

tájdi

Állandó Tag
Állandó Tag
Igen! Rendben van! kiss

kiss

0020.gif
 

Eniko15

Állandó Tag
Állandó Tag
Tájdi ez szuper! Nem mindha nagyon aggódtam volna magam miadt, de sokkal jobb igy! Nagyon jó dolog, hogy van akivel ezt megbeszélhetem, mert a családban csak azt hallgathatom, hogy ez milyen hűlyeség!
 

RixavanDerMaat

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Tegnap mar bejelentkeztem, ma maris volna egy kerdesem, hat tisztara kiakadtam, kepzeljetek, ma volt a suliban ilyen ingyenes testzsirmeres, es az enyem tokmagas, 32 lehet a max normal ertek, es nekem 39, hat ez szornyu. :(

Mi az amivel leggyorsabban lehet redukalni a testzsirt?
Olvasom elejeteol a topicot, de annyi minden van. :)
Valami gyors tipp?
Szeretneeek uuujra hordani miniszoknyat, huphupp. Majd nyaron.

Rixy

UI: Tadi milyen aranyos kis kutyacskad van! :)
 

vtbea

Allando tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Tegnap mar bejelentkeztem, ma maris volna egy kerdesem, hat tisztara kiakadtam, kepzeljetek, ma volt a suliban ilyen ingyenes testzsirmeres, es az enyem tokmagas, 32 lehet a max normal ertek, es nekem 39, hat ez szornyu. :(

Mi az amivel leggyorsabban lehet redukalni a testzsirt?
Olvasom elejeteol a topicot, de annyi minden van. :)
Valami gyors tipp?
Szeretneeek uuujra hordani miniszoknyat, huphupp. Majd nyaron.

Rixy

UI: Tadi milyen aranyos kis kutyacskad van! :)

Annyit tudok, hogy a zöld tea jó erre, de bizonyára önmagában ettől azért nem lehet csodákat várni.
 

Eniko15

Állandó Tag
Állandó Tag
Rixy! Próbáld ki azt, hogy sok gyümölcsöt, zöldséget eszel és rengeteg vízet igyál! Ja és cardio edzés! Én hetente 1x mérem magam és jelentősen javul a helyzet!
 

Santane

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Mostanában nem tudok érdemben sokat bent lenni - de nagyon remélem, hogy Tájdi helytáll és eligazít benneteket a kérdéseket illetően!
Úgy is ő itt a főtudor! :D
 

Miraclebuggy

Állandó Tag
Állandó Tag
Hagymatea

Héjastól kell a hagymát jó erősen megmosni, négy részbe vágni és hideg vízben feltenni főni, addig, amíg a hagyma puha nem lesz. Akkor el kell zárni, és a lében hagyni a hagymát, amíg ki nem hűl. Utána újra felmelegíteni, de már nem kell forrnia, és leszűrni. bármivel lehet ízesíteni, mint a teákat általában, és szépen egész napra elkortyolgatni.
A másik módszer köhögés ellen, hogy egy tiszta konyharuhát disznózsírral (nem túl guszta) jó vastagon be kell kenni és lefekvéskor a csecsemőmirigy magasságában a mellkasodra tenni.
Köszönöm a kedves tanácsokat, ki is próbálom azonnal, mert majd megfúlok...Szép Napot!
 

Miraclebuggy

Állandó Tag
Állandó Tag
hagyd abba a dohanyzast, ha nem dohanyzol akkor esetleg kerdezd meg az orvosod, lehet, hogy inhalalo kell.

Köszi a jó tanácsot, csak egy baj van vele, hogy sohasem dohányoztam és jelenleg nincs módom elmenni dokihoz....ja és asztmás sem vagyok csak baromira megfáztam...De azért köszi!:p
 

Évicus

Állandó Tag
Állandó Tag
A böjt csodája

Riport
Az emberek szervezetében az évek során sok méreganyag rakódik le, és rengeteg salakanyag halmozódik föl. Ezek lebontására, kitisztítására a legalkalmasabb a böjt. A táplálékmegvonás áldásos hatásáról egyre többször hallunk, mégis kevesen vagyunk, akik belekezdünk egy többnapos, esetleg hetes böjtbe.
Hallottam a rendszeresen böjtölőktől, hogy könnyebb kibírni élelem nélkül, mint diétázva, de nem hittem. Fogadkoztam, egyszer rászánom magam, hogy saját bőrömön tapasztaljam meg. Végre összehozott a sors dr. Farkas Ilonával, „A Rák Ellen, az Emberért, a Holnapért Alapítvány” egyik vezetőjével. Azt mondta: végig kell csinálni, hogy írni tudjak róla. Nagykovácsi régi kastélyában vártak a sorstársak: kilenc daganatból gyógyult vagy tünetmentes nő, a böjtvezető orvos, dr. Kuklis Eszter, és néhányan az alapítványtól. Mindenki a felkészülésről, a várakozásról beszélt. Amikor rám került a sor, bevallottam, nem hiszek abban, hogy kibírom. Nem éreztem kiközösítést, egyedül az orvosnő csettintett, mondván, ez így elég ciki, és várhatóan súlyos tüneteket fogok produkálni a harmadik-negyedik napon, merthogy az a leghúzósabb. Aztán tornáztunk, majd sétáltunk. Délre meggyötört az éhség. Teáskanállal ettem a hígított zöldséglevet. A májpakolásba belealudtam. Este vidáman hallgattam a relaxálás fontosságáról szóló beszélgetést.

S hogy mi történt főszerkesztőnkkel a hatásvadász hétfőn, a korgó-morgó kedden, a szédülésmentes szerdán, a meggyőző csütörtökön, a túrázós pénteken, illetve a szenzációs szombaton, azt megtudhatják januári lapszámunkból.


<TABLE class=regi_cikk_tabla cellSpacing=0 cellPadding=2 width=210 align=right border=1><TBODY><TR><TD>Javaslatok böjtölőknek:
</TD></TR><TR><TD>* sok mozgás, séta a szabadban
* kerülni a társasági programokat
* óvatos vezetés, a szédülés elkerülése végett
* gyakori szellőztetés
* naponta két-három alkalommal ásványianyag-pótlás
* savlekötés végett a patikában kapható Basica fogyasztása.</TD></TR></TBODY></TABLE>Amit a böjtről tudni lehet:


Léböjt
Orvos vagy böjtvezető által meghatározott ideig szilárd táplálékot nem veszünk magunkhoz, csak folyadékot, amely lehet szénsavmentes ásványvíz, tisztított víz, tea, hígított zöldség- és gyümölcslé. A léböjt és minden egyéb böjt fontos eleme a béltisztítás.


Béltisztítás
Minden böjt fontos kiegészítője az emésztőrendszer kiürítése és megtisztítása, amire több módszer létezik. A vékonybelek takarítására az éhgyomorra fogyasztott savanyú káposztalé, tejsavó, író, keserűsós víz a megfelelő; a vastagbélszakasz máig legelfogadottabb tisztítója a beöntés.


Májpakolás
A máj kiválasztja a méreganyagokat. Amikor böjtölünk, a méregtelenítő munkát ajánlatos májpakolással segíteni, serkenteni. Ezt úgy végezzük, hogy a jobb bordaív tájékára meleg vízbe mártott kis törülközőt teszünk, amire meleg vízzel töltött tömlőt helyezünk, a tetejére száraz törülközőt. Betakarózunk, húsz-harminc percet fekve pihenünk.


Óvatosan!
Orvosilag tilos böjtölni a pajzsmirigy- és fekélybetegségben szenvedőknek, a kismamáknak terhesség és szoptatás alatt, akut lázas állapotban, pszichózis, depresszió vagy egyéb lelki zavarok esetén. Daganatos betegeknek gyakran javasolják a böjtölést, de ezt tanácsos minden esetben orvossal egyeztetni. Rendszeresen gyógyszert szedő emberek kizárólag orvosi felügyelettel böjtölhetnek.

<TABLAVEG>Milyen böjtöket ismerünk?
- vízböjt
- nulladiéta
- teaböjt
- nyákböjt
- nyersléböjt
- tejsavóböjt
- gyógyböjt vagy tealéböjtkúra
- Buchinger-féle gyógyböjt

http://www.nlcafe.hu/eletmod/20060105/a_bojt_csodaja/
 

Évicus

Állandó Tag
Állandó Tag
<TABLE style="BORDER-RIGHT: 0px; BORDER-TOP: 0px; BORDER-LEFT: 0px; WIDTH: 100%; BORDER-BOTTOM: 0px" cellSpacing=0><TBODY><TR><TD style="BORDER-RIGHT: #000000 0px solid; BORDER-TOP: #000000 0px solid; FONT-WEIGHT: bold; FONT-SIZE: 25px; BORDER-LEFT: #000000 0px solid; COLOR: #079228; BORDER-BOTTOM: #000000 0px solid; FONT-FAMILY: verdana; HEIGHT: 25px">Böjt, ami megfiatalít</TD></TR><TR><TD style="BORDER-RIGHT: #000000 0px solid; BORDER-TOP: #000000 0px solid; FONT-SIZE: 11px; BORDER-LEFT: #000000 0px solid; COLOR: #6b6b6b; BORDER-BOTTOM: #000000 0px solid; FONT-FAMILY: verdana; HEIGHT: 25px"><LABEL style="FONT-WEIGHT: bold; COLOR: #fd3030">DietInfo.hu</LABEL> | 2008-05-28 13:19:25 </TD></TR><TR><TD style="PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 0px; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 0px; HEIGHT: 1px; BACKGROUND-COLOR: #ffd01c"></TD></TR><TR><TD style="BORDER-RIGHT: #000000 0px solid; BORDER-TOP: #000000 0px solid; FONT-WEIGHT: bold; FONT-SIZE: 11px; PADDING-BOTTOM: 7px; BORDER-LEFT: #000000 0px solid; COLOR: #6b6b6b; PADDING-TOP: 7px; BORDER-BOTTOM: #000000 0px solid; FONT-FAMILY: verdana; HEIGHT: 25px">
juice%20fast9.jpg
A böjt az egész embert, mint test-lélek-szellem veszi célba. Ha hosszú távú eredményeket szeretnénk elérni, nem is próbálkozhatunk azzal, hogy például csak a testet gyógyítjuk meg. Böjt alkalmával mind a három szinten beindulnak a tisztulási folyamatok. Miközben tisztul a test, tisztulnak a gondolatok is. Meditálni, elmélkedni is csak tiszta testtel és elmével lehet igazán. </TD></TR><TR><TD style="PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 0px; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 0px; HEIGHT: 1px; BACKGROUND-COLOR: #ffd01c"></TD></TR><TR><TD style="PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 0px; PADDING-BOTTOM: 7px; PADDING-TOP: 7px"><TABLE style="BORDER-RIGHT: 0px; BORDER-TOP: 0px; BORDER-LEFT: 0px; BORDER-BOTTOM: 0px" cellSpacing=0><TBODY><TR><TD>
icon-mail.gif
</TD><TD style="PADDING-LEFT: 5px">Ismerősömnek ajánlom</TD><TD style="PADDING-LEFT: 5px">
arrow-02.gif
</TD><TD style="PADDING-LEFT: 20px">
icon-print.gif
</TD><TD style="PADDING-LEFT: 5px">Kinyomtatom</TD><TD style="PADDING-LEFT: 5px">
arrow-02.gif
</TD></TR></TBODY></TABLE></TD></TR><TR><TD style="PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 0px; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 0px; HEIGHT: 1px; BACKGROUND-COLOR: #ffd01c"></TD></TR><TR><TD style="BORDER-RIGHT: #000000 0px solid; BORDER-TOP: #000000 0px solid; FONT-SIZE: 11px; PADDING-BOTTOM: 7px; BORDER-LEFT: #000000 0px solid; COLOR: #6b6b6b; PADDING-TOP: 7px; BORDER-BOTTOM: #000000 0px solid; FONT-FAMILY: verdana; HEIGHT: 25px">A böjt az egyik leghatékonyabb méregtelenítési, salaktalanítási módszer.
Minden vallás ismeri és ajánlja bizonyos időpontokban. Pl. iszlám-ramadam, a keresztény vallás a húsvétot megelőző időszakban.

A böjtölésnek köszönhetően fantasztikusan tud regenerálódni a károsodott máj, a bőr letisztul, szem újra csillog, az íriszben azonnal láthatóak a tisztulás jelei.

Az emésztőszerveink fellélegezhetnek egy kicsit, az egész szervezeten a megújulás lesz úrrá.

A többi szerv is kihasználja ezt az időszakot.

A böjtöléssel régi lerakódásokat távolítunk el. Az évek alatt felhalmozódott salakanyagokat úgy képzeljük el, mint egy hagymának a rétegeit. Ezek a rétegek lassan keletkeztek, és nem várható egyetlen böjtöléstől, hogy maradéktalanul el is tűnjenek. Nem is lenne jó, ha ez a rengeteg salakanyag - ami tulajdonképpen méreg a szervezet számára, hiszen azért raktározta el, hogy majd egyszer kiüríti - egyszerre felszabadulna. Meglehetősen kellemetlenül érezhetnénk magunkat ebben az esetben.
A felhalmozódott salakanyag, amit a köznyelv mérgeknek is nevez, tulajdonképpen a szervezetben felhalmozódott savakból keletkezett sók. Testünk így próbál meg védekezni az elsavasodás ellen. Legkézenfekvőbb salakanyag raktáraink a zsírszövet és a kötőszövet.
A böjtölő szervezet életkedvet és életerőt nyer az energiát raktározó zsírból, építőanyagokat a fehérjeraktárból.

A test lebont mindent
• ami terheli
• amire nincs szüksége
• ami zavarja
• ami megbetegíti
A víztelenítéssel, sótalanítással és salaktalanítással javul a közérzet.
A súlyfeleslegtől való megszabadulás és edzés révén javul a teljesítmény. A böjt alatti rendszeres, de nem megerőltető mozgás csökkenti az izomvesztést, és segíti a kiválasztás folyamatát.
Az, hogy mennyi ideig tartson a böjt, sok dologtól függ. Az egyik az egyén tápláltsági állapota. Alultápláltság esetén sok rövid böjt, súlyfeleslegnél hosszabb, de ritkábban megtartott böjtök ajánlatosak.
Minden egészséges ember böjtölhet, aki képesnek tarja magát arra, hogy betartsa a szabályokat és gyakorolja a lemondást.

Súlyos kórképeknél: rák, AIDS, TBC, májzsugor végstádiuma ...esetén nem kell erőltetni, de gondos (orvosi) felügyelet mellett értelme lehet.

Terhesség és szoptatás alatt, kisgyermekeknél nem szabad végezni!
A biztonság kedvéért érdemes rendszeres időközönként kivizsgáltatni magunkat.
A böjt a gyógyulás csodálatos lehetőségét rejti magában. További előnye, hogy hatékonyan támogat más méregtelenítő programokat. Pl.: alkohol, heroin elvonókúrák is használhatják.
Mit jelent az egyhetes böjt a böjtölő számára?
• A böjt intenzív élményeket nyújt, tágítja a tudatot.
• Semmiképp sem jelent éhezést, nem egyenlő a koplalással!
• A lemondás nem okoz semmilyen veszteséget, hanem fokozza a teljesítőképességet és a jó közérzetet
• Ösztönzést ad az életstílus megváltoztatásához
• A szervezet kevesebb táplálékkal is beéri, gyorsabban jóllakunk.
• ANYAGI FÜGGETLENSÉG!!!!!!!!!
• A böjtöléssel több felelősséget vállalunk magunk iránt

A böjtölés szabályai
• A böjt alatt csak iszunk- teát, zöldséglevest, friss zöldség és gyümölcs leveket és több vizet, mint amennyit szomjúságunk megkíván.
• Elhagyunk mindent, ami nem létfontosságú - gyógyszerek, élvezeti szerek
• Elszakadni a mindennapoktól
• Természetesen viselkedni
• Segítsük a kiválasztás folyamatát - keserű só, szauna, bázikus fürdő, olívás szájöblítés...

Egyhetes böjt célja:
• Az egészség fokozása még egészségesek számára
• Táplálkozásmód megváltoztatásának előkészítése
• A testsúly csökkentése
• Az egészségőrzés ismeretanyagának bővítése
• Rendszeres egészségmegőrzés része


Előítéletek és félelmek legyőzése
• Éhes? - a böjt alatt nincs éhezés
• Fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok - a szervezet bőséges tartalékokkal rendelkezik.
• Erő - belülről jön: az átállást követő második naptól ugyanolyan, mint korábban a táplálkozás mellet volt
• Gondolkodás és reakciókészség - átmenetileg lassúbbodhat. Ez ártalmatlan dolog, de a munkában és autóvezetésben figyelembe kell venni.
• Keringési problémák/szédülés - maximum az első két átállási napon, veszélytelen
• Munkaképesség - a böjtölők munkájukat általában el tudják látni.


Mi ártalmas a böjt alatt?
• Sressz, izgalom
• Gyógyszerek
• Élvezeti mérgek - alkohol, nikotin, koffein
• Egyéb zavaró tényezők - jóakarók, akik mindenáron lebeszélnek a dologról. Saját gyengeségüket kívánják igazolni ezáltal

Problémák a böjt alatt
• Hangulatváltozás
• Alvás - alvás napközben - „kétpúpu teve"
• Elalvási problémák
• Hideg végtagok
• Menses - az első napokban különösen erős lehet, a végén alig.

Böjtkrízis
A böjt ideje alatt váltakozhat a közérzet, a hangulat. Ez egyenes arányban van a felszabaduló mérgek mennyiségével és azzal, hogy van-e jelen elegendő mennyiségű folyadék és bázis, ami segít a felszabaduló salakanyagok közömbösítésében. Ezek ijesztőek lehetnek egy kezdő böjtölő számára, éppen ezért nem ajánlatos egyedül, segítség és felügyelet nélkül belevágni.
Egy tapasztalt böjtvezető átsegít a nehéz időszakokon, ezért fontos, hogy mindig elérhető legyen.
</TD></TR></TBODY></TABLE>
http://dietinfo.hu/article.php?article_id=292
 

Évicus

Állandó Tag
Állandó Tag
Megfázás elleni tippek a kamrából

Nagyanyáink bölcsessége
  • Nők Lapja Cafe
  • 2009. 02. 28.
Rengeteg népi gyógymód létezik a megfázás otthoni kezelésére. A legismertebbek a méz, a tea, a meleg leves, a hagyma, de talán kevesen tudják, milyen remek szolgálatot tehet még jó néhány csodaszer a konyhából.
Torma
A frissen lereszelt torma kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben lévő dugulást is képes enyhíteni. A tormában lévő izotiocianát nevű vegyület hatására a légutak könnyebben megszabadulnak a váladéktól, csökken a gyulladás, a légzés könnyebbé válik.
Aki a különlegesebb ízeket is szereti, van kedve és lehetősége, a japán wasabit is kipróbálhatja. Ez a zöld tormaféle rendkívül erős, és még komolyabb tisztító hatással rendelkezik, mint a torma.
Gyömbér
Enyhíti a köhögést, csökkenti a torokfájást, és egyben a vírusokkal szemben is képes felvenni a harcot. Kínában és Indiában már évszázadok óta használják a gyömbért a megfázás kezelésére. Influenzás időszakban igazi orvosság a gyömbértea mézzel és citrommal. Egy darabka friss gyömbért tegyünk forrásban levő vízbe, majd hagyjuk ázni öt percig. Szűrjük le, és ízesítsük mézzel, citrommal. Kortyolgassuk egész nap.
7.jpg

Erős paprika
A csípős fűszer leginkább a hörgőkben és az arcüregekben lévő dugulást enyhíti. A paprika csípősségét „okozó” kapszaicin stimulálja a váladéktermelő sejteket a tüdőben és az orrüregben, illetve segíti a váladék eltávolítását. Hasonló a hatása a Cayenne-borsos teának, melyet házilag készítsünk el: egy negyed teáskanál Cayenne-borsot adjunk egy bögre forrásban lévő vízhez, ízesítsük frissen facsart citromlével, egy kevés gyömbérrel, és édesítsük mézzel.
Vöröshagyma
Kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben fellépő dugulást is enyhíti. A népi gyógyászatban az asztma gyógyszere. Emellett egyes másodlagos baktériumfertőzéseket, mint például a tüdőgyulladást is képes legyőzni. A kipréselt nyers hagymalevet narancslével vagy grépfrútlével fogyaszthatjuk, ekkor nem érződik annyira az intenzív íze.
8.jpg

TIPP
Hagymatea
Két-három fej vöröshagymát mossunk meg jó alaposan héjastul, és vágjuk össze. Főzzük néhány percig egy liter vízben. Ízesíthetjük szárított kamillával, hársfával is. Pirítsunk meg három evőkanálnyi barna cukrot, és hígítsuk fel a hagymafőzettel. Mézzel édesítve igyuk, aprókat kortyolgatva.
Forralt bor
A népi gyógyászat egyik legjobb módszere a melegen gőzölgő, illatos forralt bor elkortyolgatása. A bort – legyen az vörös vagy fehér – forralás előtt érdemes vízzel felhígítani. Ezután már kedvünk szerint fűszerezhetjük fahéjjal, szegfűszeggel, mézzel. Teaboltokban és nagyobb üzletekben már külön forraltbor-fűszerkeveréket is vásárolhatunk.
9.jpg
Húsleves
A húsleves, akárcsak a többi forró, gőzölgő ital, melyet meghűlésre ajánlanak, segít felszakítani a váladékot, pótolja az elvesztett folyadékot, és a kaparó toroknak is enyhülést hoz. A kutatók a tyúkhúsleves vizsgálatakor a legfontosabb hatóanyagoknak a vitaminokat, ásványi anyagokat, fitokemikáliákat találták, és egy aminosavat, melyet ciszteinnek hívnak. A házi húsleves még jobban enyhíti a tüneteket, ha fokhagymával, Cayenne-borssal vagy curryvel ízesítjük. Bár az is igaz, hogy a húsleves akkor hat a betegre a legjobban, ha azt egy szerető családtag viszi az ágyába.
Fokhagyma
Helyi antibakteriális hatást fejt ki, segítségével elmúlik az orrdugulás, javul az étvágy. Náthás időszakban hetente legalább egyszer együnk nyers fokhagymát, vagy igyunk naponta alkoholos fokhagymacseppeket. A fokhagyma egyszerre csökkenti a dugulást a hörgőkben, kitisztítja az orrot, és enyhíti a torokfájást is. Ezeket a hatásait a benne lévő kénnek köszönheti, mely jellegzetes szagát és ízét is adja.
<TABLE class=tabla_eletmod cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" align=center border=0><TBODY><TR><TD>TIPP
Aki a fokhagyma intenzív ízét nem kedveli, az süsse meg a gerezdeket kevés olívaolajjal fóliában, majd passzírozza szét, és kenje kenyérre.</TD></TR></TBODY></TABLE>

Cékla
A céklából készült ital segít leküzdeni a náthát és az influenzát. Gyógyhatását, mely nyersen a legnagyobb, a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak, valamint fitovegyületeknek köszönheti. Rendkívül gazdag folsavban, C- és B-vitaminokban. Gyümölcscentrifugában kipréselt levét répa- és almalével fogyaszthatjuk. Salátákat nyersen is gazdagíthatunk vele.
Savanyú káposzta
A káposzta savanyítva őrzi meg leginkább magas C-vitamin-tartalmát. Ennek a jelentősége igen nagy, mert ételeinkben az elkészítés során – a hő hatására – a C-vitamin nagy része tönkremegy. Télutón a C-vitaminban dús savanyú káposzta segíthet ezt a hiányt pótolni. S az sem elhanyagolható szempont, hogy ez a zöldség lehet az egyik legolcsóbb C-vitamin-forrás a hideg időben.
<TABLE class=tabla_eletmod cellSpacing=0 cellPadding=0 width="50%" align=right border=0><TBODY><TR><TD>Jó tudni!
A grépfrútban található egyes vegyületek megváltoztathatják a gyógyszerek hatását, ezért ha gyógyszeres kezelésre szorulunk vagy krónikus betegek vagyunk, kérjük ki orvos tanácsát.</TD></TR></TBODY></TABLE>
Citrusfélék
A citrusgyümölcsök amellett, hogy C-vitamin-bombák, tele vannak gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal. A lázas állapottal vagy hányással járó influenzában is segítenek pótolni az elvesztett folyadékot, és csökkentik a tünetek intenzitását. Ha télen mindennap egy pohár narancs- vagy grépfrútlevet elfogyasztunk, felerősíthetjük immunrendszerünket a megfázás ellen.
<TABLE class=tabla_eletmod cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" align=center border=0><TBODY><TR align=left><TD>Antibiotikum helyett: mézes fokhagyma
Két gerezd fokhagymát nyomjunk át fokhagymanyomón, majd keverjük el 1 teáskanál mézzel. Naponta 4-5-ször ismételjük, hiszen ez a legjobb természetes antibiotikum, 2-3 nap alatt kitakaríthatja a kórokozókat a szervezetből.
http://www.nlcafe.hu/eletmod/20090228/megfazas_elleni_tippek_a_kamrabol/</TD></TR></TBODY></TABLE>
 

Évicus

Állandó Tag
Állandó Tag
Méregtelenítő gyógynövények

A szervezet salaktalanítására leggyakrabban talán az úgynevezett tavaszi tisztítókúráknál fogyasztanak gyógynövényekből készült teakeverékeket. Ilyenkor több héten keresztül, kúraszerűen, naponta legalább 1,5–2 liternyi mennyiségben kell fogyasztani a gyógyteákat.
48040.jpg
Tavasszal sokat gondolunk arra, hogy szervezetünket valamilyen gyógyteával „mossuk át", mivel a hosszú téli hónapok alatt felhalmozódott káros anyagcseretermékektől meg szeretnénk szabadulni. A salaktalanítás vagy méregtelenítés céljából ajánlhatók a gyógynövénytea-kúrák is.
A szervezet salaktalanítására, illetve a felhalmozódott káros anyagcseretermékek eltávolítására több esetben is szükségünk lehet. A leggyakrabban talán az ún. tavaszi tisztítókúráknál fogyasztanak teakeverékeket. Ilyenkor több héten keresztül, kúraszerűen kell fogyasztani a teákat, mégpedig naponta legalább 1,5–2 liternyi mennyiségben.
A „tisztítókúrák" hatékonysága fokozható azzal is, hogy mellőzzük a hús és a nehéz, zsíros ételek fogyasztását, és helyettük több gyümölcsöt, nyers vagy párolt zöldséget fogyasztunk. Természetesen a heti 2–3 alkalommal végzett intenzív, izzadással járó mozgás is fokozhatja a kúra eredményességét.
Salaktalanító, méregtelenítő teakeverék:
gyermekláncfű-levél gyökérrel 2,5 rész
kökényvirág 2,0 rész
csalánlevél 1,5 rész
katánggyökér 1,5 rész
csipkebogyóhús maggal 1,5 rész
édesköménymag 1,0 rész
A teakeverékből 1 evőkanálnyit 3 deciliter forrásban lévő vízbe teszünk, majd kb. 0,5–1 perces forralás után lefedve 10–15 percig állni hagyjuk. Ezután szűrjük és ízesítés nélkül fogyasszuk, naponta 3–5 csészényivel. A kúra évente 2–3 alkalommal ismételhető. Vesekőbetegek, várandós és szoptató anyák részére a teakeverék tartós fogyasztását óvatosságból nem ajánljuk.
Fontos tudnivaló, hogy vesekőbetegek csak megfelelő orvosi vizsgálat után és orvosi javallatra fogyasszanak vizelethajtó hatású teákat, ugyancsak megfontolandó a huzamosabb ideig történő fogyasztásuk várandós és szoptató anyák részére.
A méregtelenítő vagy salaktalanító teák alkalmazásának másik fontos területe a reumás eredetű krónikus megbetegedések (pl. krónikus ízületi gyulladás) kiegészítő kezelése. Ilyenkor az anyagcsere-folyamatok fokozása a cél, mégpedig olyan, a vese-, máj- és epeműködésre ható növényi szerekkel, amelyek mélyreható változást hozhatnak a szervezetben.
A kúrák eredményeként az ízületek merevségének csökkenése, mozgathatóságának javulása és a fájdalom csökkenése, valamint a vérkeringés fokozódása, ill. a közérzet javulása várható. Egyes krónikus bőrbetegségek kezelésénél az egyéb terápiák kiegészítéseképpen szintén ajánlják a salaktalanító gyógyteák fogyasztását, és nélkülözhetetlenek az orvosi kontroll mellett végzett böjtkúrákban is.
Gyermekláncfű (Taraxacum officinale Weber)
Felhasznált része: levél, gyökér, egész növény.
Fontosabb hatásai: vizelethajtó, máj- és epeműködést serkentő.
Alkalmazás: a szervezet „salaktalanítása", vesehomok és -kő képződésének megelőzése, reumás kórfolyamatok kiegészítő kezelése.
Felhasználás formái: préslé, gyógytea, cseppenként adagolandó készítmény.
Figyelmeztetés: a drogok fogyasztása az epeutak és a bél elzáródása esetén ellenjavallt; nagyobb mennyiségben történő fogyasztása gyomorpanaszokat idézhet elő.
Édeskömény (Foeniculum vulgare Mill.)
Felhasznált része: mag.
Fontosabb hatásai: görcsoldó, szélhajtó, emésztésjavító.
Alkalmazás: emésztési panaszok.
Felhasználás formái: gyógytea, cseppenként adagolandó készítmény, illóolaj.
Aranyvesszőfű (Solidago virgaurea L.)
Felhasznált része: virágos hajtás.
Fontosabb hatásai: vizelethajtó, gyulladáscsökkentő és immun-stimuláns.
Alkalmazás: húgyutak fertőtlenítése, vesehomok és -kő képződésének megelőzése, a szervezet „salaktalanítása".
Felhasználás formái: gyógytea, cseppenként adagolandó készítmény.
Mezei zsurló (Equisetum arvense L.)
Felhasznált része: meddő hajtás.
Fontosabb hatásai: vizelethajtó, kötőszövet-erősítő.
Alkalmazás: a szervezet "salaktalanítása", reumás kórfolyamatok kiegészítő kezelése.
Felhasználás formái: gyógytea, cseppenként adagolandó készítmény, gyógyfürdő.
Kukorica (Zea mays L.)
Felhasznált része: bibeszál.
Fontosabb hatásai: vizelethajtó.
Alkalmazás: vizeletkiválasztás fokozása, a szervezet „salaktalanítása", vesehomok és -kő képződésének megelőzése.
Felhasználás formái: gyógytea.
Mezei katáng (Cichorium intybus L.)
Felhasznált része: virágos-leveles hajtás, gyökér.
Fontosabb hatásai: máj- és epeműködést serkentő.
Alkalmazás: a szervezet „salaktalanítása", máj- és epebántalmak kezelése.
Felhasználás formái: gyógytea, cseppenként adagolandó készítmény.
Figyelmeztetés: epeköves betegeknek fogyasztása kellő óvatossággal ajánlott.
Bodzafa (Sambucus nigra L.)
Felhasznált része: virág.
Fontosabb hatásai: enyhe vizelet- és hashajtó, izzasztó, immunerősítő.
Alkalmazás: a szervezet "salaktalanítása", izzasztás.
Felhasználás formái: gyógytea.
Gyepűrózsa (Rosa canina L.)
Felhasznált része: termés.
Fontosabb hatásai: frissítő, enyhe vizelethajtó.
Alkalmazás: a szervezet "salaktalanítása", vitamin- és ásványianyag-pótlás.
Felhasználás formái: gyógytea.
Nagy csalán (Urtica dioica L.)
Felhasznált részek: levél, virágos-leveles hajtás, gyökér, mag.
Fontosabb hatásai: vizelethajtó, gyulladáscsökkentő, roboráló.
Alkalmazás: a szervezet „salaktalanítása", prosztatagyulladás, prosztata jóindulatú megnagyobbodása, reumás kórfolyamatok kiegészítő kezelése.
Felhasználás formái: gyógytea, cseppenként adagolandó készítmény.
Figyelmeztetés: a levél és a gyökér-drog nagyobb mennyiségben fogyasztva gyomorpanaszokat idézhet elő.
Kökény (Prunus spinosa L.)
Felhasznált része: virág.
Fontosabb hatásai: enyhe vizelet- és hashajtó.
Alkalmazás: a szervezet „salaktalanítása", székrekedés.
Felhasználás formái: gyógytea.

dr. Babulka Péter
http://www.patikamagazin.hu/index.php?cikk=2244
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére