Fogyizzunk együtt, biztassuk egymást, így sikerülni fog, én tudom.

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

tájdi

Állandó Tag
Állandó Tag
[

Velem az a baj, hogy én semmiféle lötyit,... még a sima mezei teát is képtelen vagyok meginni. Inkább fogyasztom a természetes formájában..., vagy reszelem, préselem, csavarom, csak tudjam, mi van benne. Bár ezekben is van bőven méreganyag, mert még a bio sem bio, hát még a simán piaci. De mégis kevesebb, ha sk. készítem, mint abban, amit esetleg feldolgozottan veszek.
Most pl. mivel nagyon unom már a sima ásványvizet, ki fogok csavargatni pár grape fruitot és azzal keverem. Azután meg citrommal... váltogatva.
Egyszer láttam a tv-ben mennyi trutyi van a filteres teákban is. Hát nincs nagy bizodalmam a különféle porokban sem, bármennyi szépet és csodásat is írnak róluk. Mind, mind csak üzlet. És aki hisz és bízik benne, annak még talán használ is, mint minden más.
Ez csak az én véleményem, szkeptikus hozzáállásom.
És tőlem még doktorok is adhatják a nevüket hozzá, akkor sem győznek meg. Hallottam már gyógyszertárban vásárolható fogyasztótablettáról, amit orvos írt fel, nyakra-főre szedték a 80-as években, aztán kiderítették róla, hogy károsítja az agyat.
Ezért én inkább maradok az egészséges(ebb) ételeknél és a mozgásnál (amit még nem annyira gyakorolok, de jövő héttől előszedem a brinyómat.


Nagyon érdemes elolvasni dr. Lenkei Gábor: Cenzúrázott egészség c. könyvét a gyógyszerbizniszről, a mi hiszékenységünkről...megdöbbentő.
 
Sziasztok! Én is szeretnék lefogyni, nem is keveset 20kg- t . Egyszer már sikerült 2 hónap alatt 12 kilótól megszabadulnom, de óriási lelkierő kellett hozzá! Most újra bajban vag, de egyszerűen hiába próbálom este má kopog a szemem az éhségtől.
 

tájdi

Állandó Tag
Állandó Tag
Amit az egészséges táplálkozásról tudni kell

Egészséges táplálkozás fogalma

egeszsegestaplalkozas.jpg
Egészséges táplálkozásról sokat hallunk mostanában, mégis nehéz eligazodni az egymásnak ellentmondó információhalmazban. Első lépésként tisztázzuk le mit is jelent az „egészséges táplálkozás” fogalma. Sokan egészséges ételek fogyasztását értik alatta. Az „egészséges étel” nem megfelelő kifejezés, hiszen a forgalomban lévő élelmiszerek mindegyike egészségesnek tekinthető. Viszont vannak olyan ételek, italok, amelyek fogyasztása gyakrabban, másoké jóval ritkábban ajánlott. Az egészséges táplálkozás a különféle ételek és italok megfelelő arányban és mennyiségben, kellő változatossággal történő rendszeres fogyasztása. Ezáltal a betegségek kockázatát minimálisra csökkenthetjük.
Az egészséges étrendnek megfelelő mennyiségben kell tartalmaznia a szervezetünk számára fontos energiát adó tápanyagokat (fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat) és energiát nem adó tápanyagokat (vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket). Próbáljunk változatosan táplálkozni minél többféle nyersanyag felhasználásával, a lehető legtöbbféle készítési módot alkalmazva. Ezzel nemcsak ízletes ételek kerülnek asztalunkra, hanem sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy minden szükséges tápanyagot biztosítottunk a szervezet optimális működéséhez.
Miért fontos egészségesen táplálkozni?

Vannak olyan tényezők, amelyeket nem tudunk befolyásolni, például hogy milyen neműek vagyunk, van-e öröklött hajlamunk bizonyos betegségekre, életkorunk. A betegségek többségének kialakulásáért viszont mi vagyunk felelősek életmódunk és táplálkozásunk által. Ezeket a betegségeket hívjuk életmód- és táplálkozásfüggő betegségeknek.
Magyarországon a daganatos betegségekből származó halálozás a világon az egyik legnagyobb. Ez a szomorú statisztikai adat megváltoztatható lenne, hiszen a daganatos betegségek 30-40%-a megelőzhető egészséges táplálkozással.
A kardiovaszkuláris betegségekből származó halálozás is olyan civilizációs probléma, ami sok esetben szintén elkerülhető. Egészséges táplálkozással és életmóddal a szív-érrendszeri betegségek egyharmada megelőzhető. Kimutatások szerint kb. kétszer annyi zsiradékot (és ezen belül nagyon magas a telített zsírsavak aránya az egyszeresen és főleg a többszörösen telítetlen zsírsavakhoz képest) és koleszterint, valamint három-négyszer annyi konyhasót fogyasztunk, mint amennyire szükségünk van. Élelmi rost fogyasztásunk jóval az ajánlott mennyiség alatt marad. Ezzel jó talajt biztosítunk az érelmeszesedés, magas vérnyomás kialakulásához, ami jelentősen növeli a szívinfarktus, agyvérzés veszélyét.
A túlzott energiabevitel és cukorfogyasztás nemcsak az elhízás kockázatát rejti magában, hanem a II. típusú cukorbetegség kialakulását is.
A fent felsorolt betegségeket sokkal kevesebb idő és energia ráfordítással előzhetjük meg, mint amennyi időt, energiát felemészt a kialakult betegség kezelése, nem beszélve a betegségek okozta rossz közérzetről.
Ajánlás az egészséges táplálkozás megvalósításához

Az egészséges táplálkozáshoz vezető úton a különféle élelmiszercsoportokat fogjuk végigjárni és megbeszéljük adott kategórián belül melyik élelmiszert milyen gyakorisággal érdemes fogyasztani.
Gabonafélék

gabona.jpg
Gabonafélék alkotják az egészséges táplálkozás alapját. Rendszeres, naponta többszöri fogyasztásuk ajánlott. Főleg a teljes értékű gabonaipari termékek kedvező élettani hatásúak, bizonyítottan csökkentik a vastag- és végbélrák kockázatát, segítenek a székrekedés és aranyér megelőzésében, fontosak fogyókúra esetén és a cukorbetegek étrendjének is szerves részei.
Teljes értékűek azok, melyeknek a feldolgozás során a teljes tápanyagtartalmát megtartották: teljes kiőrlésű liszt és belőle készülő termékek, korpával, olajos magvakkal kiegészített kenyerek, péksütemények, barna rizs (hántolatlan- kicsit több főzési időt igényel), gabonapelyhek.
A gabonafélék jelentős szerepet játszanak az energia- és szénhidrátszükséglet biztosításában, valamint fehérjetartalmuk is jelentős. A teljes őrlésű liszt E-, B1-, B2-, B6-vitamint, niacint, ásványi anyagok közül kalciumot, magnéziumot, cinket és káliumot tartalmaz jelenős mennyiségben, ezek finomlisztből készülő termékek esetén akár a felére is csökkenhetnek.
Zöldség-, főzelékfélék és gyümölcsök

gyumolcs-zoldseg.jpg
Zöldség-, főzelékfélék és gyümölcsök naponta több alkalommal fogyasztva hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez. Ez az élelmiszercsoport nagy mennyiségű vitamint, ásványi anyagot és élelmi rostot tartalmaz.
Jelentős B1-vitamin, B2-vitamin, B6-vitamin, C-vitamin, K-vitamin, folsav, béta-karotin forrás. A diófélék és egyes zöldségek(pl. zöldborsó, brokkoli, paraj, zeller) E-vitamint is tartalmaznak. Vitamintartalmuk legjobban nyersen fogyasztva őrizhető meg, hőkezelés hatására, egyéb élelmiszeripari feldolgozásuk során nagy részük elbomlik.
Ásványi anyagaik közül fontos a kálium és magnézium. Vas tartalmuk nem túl magas és igen rosszul hasznosul állati fehérje nélkül.
Ha nem áll rendelkezésünkre friss zöldség, gyümölcs, inkább mirelitet válasszunk, mint konzervet. A zöldségek főzőlevét is használjuk fel az ételkészítés során, mert értékes anyagainak nagy része kioldódik a főzővízbe.
Magas rost- és alacsony energia tartalmuk miatt (kivétel a hüvelyesek, diófélék) kiválóan beilleszthetők az elhízást megelőző és kezelő étrendbe.
Tej- és tejtermékek

tejtermek.jpg

Tej- és tejtermékeknek is naponta helyt kell kapniuk az étrendben. Az ajánlott mennyiség naponta fél liter tej vagy annak megfelelő mennyiségű tejtermék.
A tej jó fehérje és rendkívül jó kalciumforrás, jelen van benne a kalcium hasznosulásához szükséges D-vitamin is. Gyermekek és serdülők számára a növekvő csontállomány felépítéséhez fontos, felnőtteknél a megfelelő kalcium ellátottság segít a csontritkulást megelőzni.
Említésre méltó még A-vitamin, B1-, B2-, B12-vitamin, magnézium és cink tartalma. A tej nátrium tartalma nem magas, viszont feldolgozás során gyakran adnak a tejtermékekhez jelentős mennyiségű konyhasót.(pl. sajtok).
Az élőflórás savanyított tejtermékek nagyon kedvező emésztőrendszeri hatásúak, segítenek az egészséges, normál bélflóra megtartásában és helyreállításában (hasmenéses állapotok, antibiotikum kezelés).
Húsok, húskészítmények, tojás

Húsokat és készítményeit naponta ajánlott fagyasztani.
A húsok nagy mennyiségű teljes értékű fehérjét tartalmaznak, átlagosan 20 grammot 100grammonként. Nagyon jó B12-vitamin források. Növényi eredetű élelmiszerek nem tartalmaznak B12-vitamint. Magas B6-vitamin és cink tartalmuk is.
hus.jpg
Vas ellátottság szempontjából is igen jelentős szerepük van, hiszen magas vas tartalmuk jól hasznosul. Növényi eredetű élelmiszerekkel együtt fogyasztva, a növényi eredetű vas hasznosulását is javítja (a vashiány gyakori probléma vegetáriánus táplálkozás esetén).
A húsok fogyasztás szempontjából való megítélése zsírtartalmuk függvénye. Napi fogyasztásra a soványabb húsok javasolhatók. Ilyen értelemben nemcsak sovány húsú állatok vannak, hanem egyazon állat különböző részei is eltérő zsírtartalommal bírnak. Legsoványabb húsa a vadaknak van: vadnyúl, fácán, őz stb. Ajánlott a csirke-, pulykamell, comb, sovány sertés ( karaj, comb), sovány marha hús. Ha tehetjük a látható zsiradékot távolítsuk el ételkészítés előtt.
A húsok nátrium tartalma nem túl magas, de a húskészítményekben kb. megtízszereződik a hozzáadott konyhasó és nátrium tartalmú tartósítószerek miatt.
A húskészítmények nagy része 30-40 % zsírt is tartalmaz, e mellett koleszterinben is bővelkedik Napi fogyasztásra a soványabb készítmények (kb. 20g zsír/100g) javasoltak pl. párizsi, gépsonka, uzsonna sonka, csirke-, pulyka mell sonka, pulyka java, zalai felvágott, virsli stb.
Belsőségek közül meg kell említenem a máj jelentős A-vitamin tartalmát, azonban sok koleszterin
is párosul hozzá, ezért csak 2-3 hetente érdemes belőle fogyasztani. Koleszterin szempontjából a többi belsőség is hasonló megítélésű (vese, tüdő, szív). Ezekhez képest az agy és velő többszörös koleszterintartalmú, gyakori fogyasztása nem ajánlott.
toltottamur.jpg
Nagyon kedvező tulajdonságú a halhús, rendszeres fogyasztása kifejezetten fontos, főleg a hideg tengeri halaké. Ezek olyan zsírsavakat (omega-3 zsírsavak) tartalmaznak, amik csökkentik a vérzsírszintet, gyulladáscsökkentők. Kedvező hatásuk már heti egyszeri fogyasztás esetén jelentkezik, azonban heti három alkalomnál nem fontos gyakrabban, hiszen előnyös hatásuk tovább nem fokozható.
A halhús továbbá jelentős fehérje, D-vitamin, E-vitamin, B-vitaminok (főleg B12-vitamin) forrás, magas a kalcium, magnézium, vas és cink tartalmú.
tojas.jpg
Tojás jelentős fehérje és vitaminok szempontjából, viszont a tojássárga magas koleszterin tartalma miatt maximum napi 1 db az ajánlható mennyiség. Nem szabad szem elől tévesztenünk, hogy a napi bevitelbe nemcsak az önálló ételként fogyasztott módozatok számítanak (tükörtojás, rántotta, főtt tojás), hanem több élelmiszer összetevője is pl. száraztészták, majonéz, panír, rakott ételek, töltelékek, vagdaltak, húspuding, felfújt stb. is tartalmazhat tojást, valamint édességek, sütemények pl. piskóta, palacsinta, krémek, sodók és a végtelenségig sorolhatnánk őket.
A fentiek figyelembe vételével az önálló ételként fogyasztható tojás mennyiség heti 3-4 db.
Zsiradékok

zsir.jpg
A zsiradékok jelentős energiát szolgáltatnak, ideális esetben a táplálékkal felvett energia 30%-a származik belőlük. Ellátja esszenciális zsírsavakkal a szervezetet és a zsírban oldódó vitaminok (A-, D-, E-, K-vitamin) hasznosulásához is nélkülözhetetlen.
Nem titkolt adat, hogy Magyarországon a zsiradék fogyasztás a szükségesnél másfél, kétszer magasabb. Amikor ebből egészségügyi problémái adódnak, sok betegem kezdi azzal mondandóját, hogy szülei, nagyszülei ugyanígy étkeztek, mégsem voltak hasonló problémáik. A különbség az életmódban rejlik. A civilizáció eredménye az infrastruktúra, a technika fejlődése, ami számunkra kényelmet és mozgásszegény életmódot hoz. Vajon nagyszüleink is ugyanúgy éltek, mint mi?
A zsírbevitel korlátozása a mai ember számára célszerű. Főleg a telített zsírsavakat tartalmazó, leginkább állati zsírokat (sertés zsír, baromfi zsírok, szalonna, kolbász és hurka félék, vaj, tejszín, magas zsírtartalmú tejföl) és a magas koleszterin tartalmú ételeket (tojássárga, velő, csirke- pulyka bőre, belsőség) kell mérsékelnünk.
Az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag zsiradékoknak (napraforgó-, repce-, olívaolaj, margarinok, hal olaj) kedvező élettani hatásuk is van (csökkentik a szérum koleszterin szintet, az érelmeszesedés és egyes daganatos betegségek kialakulását stb.), mindemellett korlátozásukra a szükségtelen, magas energiatartalmuk miatt kerül sor.
Sóbevitel

so.jpg
A nátrium nagyon fontos ásványi anyaga a só-víz háztartásnak, több életfolyamat alapvető komponense. Élelmiszer nyersanyagaink (húsok, tejtermékek, zöldségek stb.) elegendő mennyiségben tartalmazzák., sózásra különösebb szükségünk nincs.
A túlzott só fogyasztás növeli a magas vérnyomás kialakulásának veszélyét. Emeli a csontokból a kalcium kiválását és kiürítését, ezáltal elősegíti a csontritkulás létrejöttét.
A túlzott sófogyasztásért, nemcsak mi, hanem az élelmiszeripar is felelős. Rengeteg sót és nátrium alapú tartósítószert használnak fel a húskészítményekhez, sajtokhoz, de alapvető élelmiszerünk a kenyér is sózott.
Ha egészségmegőrzés vagy terápiás célból csökkenteni szeretnénk a sófogyasztást, megtehetjük a magas sótartalmú készítmények elhagyásával. Főzés során ne sózzuk az ételt, csak a készételt ízesítsük mértékletesen, kézi sózással. A kereskedelemben most már évek óta kapható 40%-al csökkentett nátrium tartalmú só is.
Cukor, édesség

cukor.jpg
A finomított répa- és nádcukor a szervezet számára energiát szolgáltat ugyan, de más kedvező hatású összetevője (pl. vitamin vagy ásványi anyag) nincs, ezért „üres kalóriána” hívjuk.
Gyümölcsök, egyes zöldségek, tej természetes módon tartalmaznak cukrokat (glükóz, fruktóz, laktóz stb.). Kiegyensúlyozott táplálkozás esetén ezek szerves részei a megfelelő szénhidrát bevitelnek.
A nyersanyagok feldolgozása során a háztartásokban illetve az élelmiszeriparban is gyakori a cukor hozzáadása, ami nem párosul egyéb hasznos anyag hozzáadással. A cukrozott élelmiszerek, italok főleg nassolni valóként jelennek meg mindennapjainkban. Az általuk szolgáltatott plusz energiára valószínűleg nincs szükségünk. Mértéktelen fogyasztásuk elhízáshoz vezethet, valamint magas vérzsírszintet eredményezhet.
Nassolni heti 2-3 alkalomnál gyakrabban nem ajánlott, és ne az étkezés helyettesítésére szolgáljon, inkább az étkezés befejező fogásaként szerepeljen.
Folyadék fogyasztás

viz.jpg
A normális életműködéshez nélkülözhetetlen a folyadék. 2-2.5 literre van szükségünk nap mint nap. Ebbe bele tartozik a szilárd és más táplálékaink víztartalma is. Ha ételeink folyadék tartalmától eltekintünk, akkor is innunk kell kb. 1.5 liter folyadékot.
Legjobb szomjoltó a tiszta víz. Nagy melegben, az ásványi anyagok pótlására is ajánlott az ásványvíz ( leginkább a szénsav mentes). Ihatunk frissen préselt gyümölcs- és zöldségleveket, vagy választhatunk a kereskedelemben kapható italok közül, ha lehet minél magasabb gyümölcstartalmút. Saját készítésű limonádét, teát cukor helyett édesítőszerrel ízesítsük. A lehűtött gyümölcstea (koffein mentes) bármely napszakban kellemesen frissít. Turmixitalokat szinte bármely idény gyümölcsből készíthetünk. Tej, tejes ital (kakaó, tejeskávé) a reggeli vagy vacsora kiegészítője lehet.
A magas cukortartalmú, szénsavas üdítőitalok minél ritkábban kerüljenek poharunkba. Vannak magas cukortartalmú, szénsavmentes italok, amik adalékanyagban is bővelkednek, ők sem ajánlottak gyakori fogyasztásra.
Kávét mértékletesen fogyaszthatunk (mennyiségét nem szoktam a napi folyadékbevitelbe beszámítani).
Alkoholos italok is mértékkel fogyaszthatók, naponta 1 pohár sör vagy bor formájában. A rendszeres alkoholizálástól óva intek mindenkit. Az alkohol sejtkárosító hatású, valamint komoly többlet energiát is jelent, amire nincs szükségünk.

A dietetika mindenkinek c. lapról loptam, az újonnan csatlakozottak kedvéért.:-D

Amit még hozzátennék: ezt is magamra alakítottam: ....a margarinról már volt szó, miért nem ajánlatos. Én még soha életemben nem ettem, meg sem kóstoltam, valahogy eleve idegenkedtem tőle.

A másik, amit még nem használtam: az édesítőszerek.
Bár ettem már boltban vett, édesítővel készült savanyúságot, de akkor inkább a cukros, ha választhatok. Édesanyám szegény mindig a cukorbetegségtől rettegett, azt gondolva, hogy akkor édesítőkkel kell ennie, amire képtelen lett volna,irtózott tőle.

A tejről is volt már szó egy cikkben. Én szeretem, vagyis inkább csak szerettem, amikor még a tehén adta és kannában hoztuk a boltból és egy darabig még a zacskósakat is. Bajom sem volt vele, csak ha éhgyomorra ittam. Mert ahogy idősödünk, már nem tudja feldolgozni a szervezetünk a benne lévő egyik összetevőt (most hirtelen nem jut eszembe mi az, de utánanézek majd), ezért hasmenést okozhat.

Egyébként jó a cikk (szerintem, :-Dbár nem vagyok szakértő, csak kitapasztaltam már, mire hogy reagál a szervezetem, mi jó neki, mi nem. és hiszek neki.)
Azt mondják, az sem véletlen, ha éjszaka felébredve feltépjük a hűtőajtót és nekiesünk mondjuk a sajtnak. Valamilyen (mondjuk ebben az esetben lehet, hogy éppen kálcium) hiányt jelez a szervezetünk.
És az is igaz, hogy a gyerekekre sem kell ráerőltetni semmifajta élelmiszert, ők még ösztönösen tudják, mire van szükségük. Persze nem akkor, ha az első lecsendesítő akciónknál egy szelet csokit nyomunk a kezébe, hogy hagyjon már végre békén. ;) Kell az is, de nem kaja helyett, ami után már nincs is igénye a neki fontosabb táplálékokra.
És az is igaz, hogy már a pici gyerekeknél kell elkezdeni az egészséges ételekkel való táplálást és nem azzal dicsekedni, "mennyire tökös unokám van, már gyűri magába a töltöttkáposztát, neki sem lesz baja tőle, nekem sem volt." Csak azt tudomásul kell venni, az életformánk is más volt, a levegő is más volt, a zöldség is más volt, az állatok még legeltek, nem ilyen-olyan laborban katyvasztott tápokat ettek. Akár a földből kihúzva, mosatlanul, csak letörölgetve is meg lehetett enni akár a sárgarépát is... mert bizonyos mennyiségű "koszt" el is kell fogyasztani ahhoz, hogy a szervezet ellenálló legyen, tudja, mi ellen kell védekeznie, de azok bacik, nem vegyszerek.

Most meg gyűrjük magunkba a laboratóriumokban előállított vegyi anyagokat, ízfokozókat, színezékeket, rászoktatóklat (kínai kaják ízesítése) és már nem tud a szervezet védekezni, mert ezek ellen még nem tanulta meg.

Jó hosszú lettem. Ezzel csak azt szerettem volna mondani, hogy mi beteszünk ide innen-onnan kiollózott cikket, de azért az nem azt jelenti, hogy teljes mértékben egyetértünk vele.
És gondolom, más is így van vele. Ezért kell még a fogyit és bármilyen módszert is személyreszabottan, magunkra "átírva" alkalmazni.
Ha lenne igazi, mindenkire illő módszer, már senki sem akarna fogyni.:-D
 

andana

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Itt vagyok ám, nem tűntem el, csak eddig tartott visszaolvasni mindent az elejéig.
Meg kell mondjam, sok hasznos dolgot írtatok, és ezúttal gratulálok mindenkinek a kisebb-nagyobb sikereihez!

Sajnos nekem is tetemes súlytöbbletem van, de még hiányzik az utolsó láncszem, hogy el tudjam szánni magam a ledolgozására.
Két évvel ezelőtt 3 hónap alatt leadtam 15 kilót, majd az élet úgy hozta, hogy abbahagytam a fogyókúrát, de még 3 hónapig odafigyeltem arra, hogy mit és mennyit eszem, így további 5 kiló ment le. Talán ezen felbuzdulva apránként visszatértem teljesen a régi, nagyon egészségtelen életmódomhoz (bár még így is maradt bő 30 kiló leadnialóm), és így az eltelt 1,5 évben sikerült viszatornáznom 10 kilót.
Szóval most itt tartok...

Én nem hiszek egyetlen csodamódszerben sem ("fogyós" pályafutásom során kipróbáltam én már szinte mindent), nekem egyedül a kalóriaszámolás jött be.
Mert egyrészt tudnom kell, hogy hol a határ, másrészt kell a tudat, hogy bármit és bármikor megehetek - persze valami másnak a rovására. Nekem ezért nem szinpatikusak a szétválasztó, az időkorlátozó, az ezt-azt megtiltó kúrák.

Az én nagy tanulságom az, hogy tulajdonképpen bármi használhat, ha hiszünk a sikerében (ugyanúgy, mint a gyúgyító szerek esetében).
És hogy nem éri meg önmagunkat sanyargatni, mert ha nem tudjuk élvezni az életet, akkor mit ér az egész?

Szóval most várom az "ihletet" (már itt toporog valahol a ház körül), és akkor belevágok én is, és immárom TÉNYLEG végig is csinálom!!!

Bocsika, hogy így túltengtem, de gondoltam, ha már hozzátok csapódtam, akkor bemutatkozom nagyvonalakban...
 

andana

Állandó Tag
Állandó Tag
20, 30, 40 évesen másképp fogy!

Huszonévesen egy kis odafigyeléssel könnyedén meg&otilde;rizheti a súlyát az ember. Ahogy azonban telnek az évek, nemcsak az életmódunk változik, szervezetünk is átalakul. Fogyózni, tornázni csakis az életkori sajátosságok figyelembe vételével érdemes és szabad.<O:p</O:p


20 évesen<O:p</O:p

Könnyedén eléri a célját
Szigorú diéta és kemény testedzés nélkül is karcsú és fitt marad. Hogy miért? El&otilde;ször is a gyors anyagcsere miatt. Másodszor az izmoknak köszönhet&otilde;en, ugyanis ebben az életkorban rendszeres torna nélkül is remek formában van az ember, természetes izomtömegének testsúlyához viszonyított aránya most a legnagyobb. Ha nem viszi túlzásba a lustálkodást és a nassolást, nem is hízik, mivel egy kilónyi izom háromszáz kalóriával többet éget el naponta, mint ugyanennyi zsír. (Ezért aztán minél jobb kondiban van, minél izmosabb annál többet ehet büntetlenül.) <O:p</O:p
A szülés(ek)t&otilde;l azonban gyökeresen megváltozhat minden. Különösen akkor, ha a terhesség során többet hízik a kismama a megengedettnél. Jó volna visszafogyni az ideális, "lánykori" testsúlyra, de a kisgyerek igencsak megnehezíti az ember dolgát. A h&ucirc;t&otilde; dugig van csokipuddinggal, krémtúróval és más ínycsiklandó édességgel, ami állandó kísértést jelent. Ráadásul a gyermek rendszerint csak az elérakott étel felét hajlandó megenni: kevés anyuka képes megtagadni magától egy kis konyhamalackodást. Egy-két halrudacska, néhány szem olajtól tocsogós rósejbni (és persze mindez azután, hogy ön már jól bevacsorázott): nem csoda, hogy nem t&ucirc;nnek el azok a fránya, makacs kilók. Ráadásul az életmódja is gyökeresen megváltozott. Amíg nem volt családja, rendszeresen sportolt, odafigyelt a táplálkozására, de a gyerekek mellett már alig-alig jut ideje és energiája önmagára.<O:p</O:p

Hogyan fogyhat?
Elegend&otilde;, ha átalakítja az étkezési szokásait. Nem csak azért, hogy fogyjon, az egészsége érdekében is. Fiatal feln&otilde;ttként kell megalapoznunk az elkövetkez&otilde; ötven-hatvan évünket. Szervezete egyel&otilde;re jól tolerálja az egészségtelen táplálkozást, a kevés mozgást, a bulik utáni a macskajajt, a cigarettát, az állandó rohanást, de ne higgye, hogy a kés&otilde;bbiekben nem üthet vissza (és, hogy nem lehetnek igen súlyos következményei), ha most két végér&otilde;l égeti a gyertyát. <O:p></O:p>


Tippek, hogy fogyjon és fittebb legyen:<O:p</O:p

Ha csak lehet, kerülje a gyorséttermeket! Már nem lakik a szüleivel, de a f&otilde;z&otilde;cskézéshez rendszerint nincs ideje, no meg kedve se igazándiból. Ezért aztán hétvégén az édesanyja f&otilde;ztjét habzsolja, hét közben meg ha megéhezik, bekap egy hamburgert, egy pizzát vagy egy péksüteményt. Nos, ezen a rossz szokásán sürg&otilde;sen változtatnia kell. (Nem csak akkor, ha fogyni szeretne!) Igazán nem nagy dolog összedobni reggel, vagy este egy finom salátát (természetesen zöldsalátáról van szó, nem pedig majonézes sajtsalátáról!), amit magával vihet a munkahelyére. Készíthet levest (10 perc alatt), f&otilde;zeléket (15 perc) vagy akár spagettit paradicsomszósszal (15 perc). Ennyit igazán megtehet, nem igaz? Ha étterembe megy, már pedig egy huszonéves meglehet&otilde;sen gyakran jár, például randi okán, kerülje a szaftos, tejszínes, egyszóval nehéz, zsíros húsételeket. Rendeljen inkább halat vagy szárnyast salátával. (A randi is kedvez&otilde;bben alakul, ha nem felpuffadt hassal kapkod leveg&otilde;ért az ember...)<O:p</O:p
Fontos, hogy egyen meg mindennap legalább öt zöldséget és/vagy gyümölcsöt. Ha diétázik, étkezéseinek alapját a zöldfélék (salátának, f&otilde;zeléknek, vagy csak úgy magában) és a gyümölcsök képezzék. Ezt egészítse ki barna kenyérrel, tésztával, egyszóval szénhidrátokkal. Csökkentse radikálisan a zsír és a cukor fogyasztást. Vigyázzon a sós-édes ropogtatnivalókkal! Nem kell folyton a kalóriákat számlálgatnia, ha ezt a néhány szabályt betartja, garantáltan fogyni fog.<O:p</O:p
Bármilyen mozgásforma hasznos lehet, de a kis súlyokkal végzett fitneszprogram a leghatékonyabb, ha er&otilde;sebb, formásabb szeretne lenni. Hetente legalább kétszer edzünk, mozgassuk át a f&otilde; izmokat: a mell, a váll, a kar, a hát, a has, a küls&otilde; és a bels&otilde; comb valamint a fenék izmait. A súlyt úgy válassza ki, hogy egy perces szüneteket tartva 8-szor 12-t tudjon bel&otilde;le csinálni, és utána égjenek az izmai (az égés nem fájdalmat jelent!). Ragadjunk meg minden lehet&otilde;séget a mozgásra: liftezés helyett szaladjon fel a lépcs&otilde;n, sétáljon, kiránduljon minél többet.<O:p</O:p
A kálciumpótlás nemcsak id&otilde;sebb korban ajánlott. Napi 2X500 milligramm kálciummal nemcsak a csontritkulás kockázatát csökkentheti jelent&otilde;sen, de a karcsúságát is könnyebben meg&otilde;rizheti, állítják amerikai kutatók, ha ugyanis nem kap elegend&otilde; kalciumot a szervezet automatikusan több zsírt raktároz el. <O:p</O:p
Az egészséges életmódra való törekvés mellett az a legfontosabb, hogy fogadja el a testét olyannak, amilyen. Barátkozzon meg azzal, hogy bizony vannak dolgok (pl. széles csíp&otilde;, kis mell stb.), amiken nem, vagy csak minimálisan lehet tornával, diétával változtatni. Ha szereti saját magát, akkor könnyebben rá tudja majd venni magát, hogy tornázzon, hogy leadja felesleges kilókat, hogy kihozza magából a maximumot.<O:p</O:p


30 körül <O:p</O:p

Legnagyobb ellensége az ül&otilde;munka
Férfiaknál, n&otilde;knél egyaránt a a kilók gyarapodásának az id&otilde;szaka. És nem csak az elkényelmesedés miatt. Természetes folyamat (sajnos), hogy izmaink szép lassan apadni kezdenek, helyüket a zsírsejtek foglalják el, ezért aztán a kalóriaszükségletünk is csökken, hiszen az izmok jóval több energiát égetnek el (sportolás nélkül is) mint a zsírszövetek. Lehet, hogy étkezési szokásai mit sem változtak az elmúlt tíz évben, de míg akkoriban egy dekát se szedett fel, most lassan, de biztosan szaporodnak a kilói. Az ül&otilde;munkát végz&otilde;k veszélyezteti leginkább az elhízás: ezért, ha nem akarunk állandóan koplalni, mozogjunk, hogy megakadályozzuk az izmok leépülését! <O:p</O:p

Tippek, hogy fogyjunk és fittek maradjunk:<O:p</O:p

Mindenképpen szakítsunk id&otilde;t magunkra a munka, a család és a háztartási teend&otilde;k mellett. Egészsége a tét, és a jó közérzete: amelyhez az is hozzátartozik, hogy elégedetten pillanthasson a tükörbe. Ha egészséges és kiegyensúlyozott, tele lesz energiával és kevesebb id&otilde; alatt el tudja majd végezni a feladatait. És az sem mindegy, milyen példát mutat gyermekeinek, megtanítja-e &otilde;ket egészségesen élni. <O:p</O:p
Járjon el tornázni, vagy legalább végezze el a gyakorlatokat odahaza. Ha semmiképpen se ér rá, szaladgáljon együtt a gyerekkel, ahelyett, hogy egy padon ülve olvasgatna. Figyeljen oda a testsúlyára. Ha felszedett néhány kilót, ideje elgondolkozni azon, mit kellene másképpen csinálni. Ne várja meg, amíg a súlytöbbletb&otilde;l elhízás lesz, ami óriásira növeli a cukorbaj és a keringési betegségek kialakulásának kockázatát. Érdemes dietetikus szakemberhez fordulni, aki a testzsírszázalék megmérésével meg tudja mondani, milyen diéta javasolható önnek, és mennyit kell fogynia. <O:p</O:p
Egyen minél több zöldséget, gyümölcsöt, és sovány tejterméket. Óvatosan a zsíros és szénhidrátban gazdag élelmiszerekkel. A legnagyobb veszélyt a tévé el&otilde;tt és munkaid&otilde;ben befalt nassolnivalók jelentik. Alig eszem, de mostanában a vízt&otilde;l is hízom, panaszkodnak sokan. Jól tennék, ha egyszer összeszámolnák a napközben bekapkodott falatkák kalóriaértékét. Ha egy kis rágcsálnivalóra vágyik, keksz, csoki helyett válasszon inkább m&ucirc;zliszeletet.<O:p</O:p


40 fölött<O:p</O:p

Óvja a csontjait!
Az izomtömeg átlagosan további öt százalékkal csökken ezekben az években. Helyére, ha nem vigyázunk zsír épül be. Ezen nem segít a koplalás: csakis a mozgás. A sport nemcsak az alakunknak használ, segít leküzdeni a változó kor el&otilde;tt az ösztrogéntermelés csökkenése miatt jelentkez&otilde; kedélyhullámzást, enyhe depressziót. Ne gondolja, hogy a hízás a korral járó természetes, kivédhetetlen folyamat: nem szabad elhagynia magát!<O:p</O:p


Tippek, hogy fogyjon és fitt legyen:<O:p</O:p

A fiatalos küls&otilde; és az egészség meg&otilde;rzésének titka: 30-60 perces dinamikus mozgás legalább heti háromszor. Ez lehet bármilyen sport, pl. úszás, kocogás, tenisz vagy n&otilde;i torna: a lényeg, hogy jól megdolgoztassa az izmait. Tévedés azt hinni, hogy aki eddig nem sportolt, az már ne is kezdjen el. Éppen ellenkez&otilde;leg! Most már aztán tényleg itt az ideje, hogy tegyünk valamit magunkért! A lényeg a fokozatosság (semmiképpen se hajtsuk túl magunkat!) és a rendszeresség. Egy általános orvosi vizsgálat mindenestre szükségeltetik miel&otilde;tt sportolni kezdene, különösen annak, aki túlsúlyos.<O:p</O:p
A sportos életmódot egészítsük ki helyes táplálkozással. Egyen fehérjében gazdag sovány húsokat, és sok friss gyümölcsöt, zöldséget. <O:p</O:p
Ha nem jutott elég kálciumhoz a szervezete korábban, ráadásul mozgásszegény életmódot folytatott, akkor önt komolyan veszélyezteti a csontritkulás. Még mindig sokat tehet, azért, hogy elkerülje: napi 3-szor 500 milligramm kálcium ajánlható. Tanácsos étkezések alkalmával fogyasztani (pl. pezsg&otilde;tabletta formájában) a jobb felszívódás érdekében.
 

tájdi

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztokkiss
Jövök még, csak ezt gyorsan berakom, most érkezett, érdemes megnézni!:confused:



Vegye ezt, ne azt! –
Összegyűjtöttük a hazai boltokban kapható 50 legegészségtelenebb ételt. Kerülje el őket vagy bánjon óvatosan velük!

A


boltok polcai roskadoznak a különféle élelmiszerektől, amelyekről természetesen azt sem tudjuk, miből vannak. Jóízűek, drágák, olcsók, feltűnőek és hétköznapiak egyaránt vannak köztük, az egyetlen közös bennük a titokzatos összetétel. A Men’s Health időt és fáradságot nem (de az Ön egészségét annál inkább) kímélve utánajárt, és táplálkozási szakemberek segítségével megvizsgálta, vajon miből is vannak a legveszélyesebb kosártöltelékek. Kutatásunk nem márkákra koncentrált (nehéz is lenne, mert a gyártók általában nem szívesen kötik az orrunkra az áruk pontos összetételét), hanem termékfajtákra. Ezért nem biztos, hogy az Ön kedvenc felvágottja is beleillene az általunk humbugkajáknak keresztelt csapatba, de azért nem árt, ha legközelebb óvatosan vásárol.



1. ASZPIKOS FELVÁGOTT
Mi van benne: maradék fehérje, maradék sertésfelvágott, sűrítők, selejtek, algafehérje.
Ami miatt ne fogyassza: félreértés ne essék, az aszpikos nem piszkos, a selejt nem azt jelenti, ehetetlen, a legtöbbször csupán a szépséghibára utal. Az algafehérje az agaragar nevű, máskülönben a laboratóriumokban táptalajként használt moszatféle fehérjéje.
Mit egyen helyette:pulykamellsonka.



2. FRUTTI
Mi van benne: karamella, cukor, kismértékben vegyipari alapanyagok, műanyag gyanta, állományjavító anyag (gumiarábikum).
Ami miatt ne fogyassza: igen érdekes felsorolás, amihez nincs mit hozzátenni. Talán csak annyit: a gumiarábikum onnan is ismerős lehet az Ön számára, hogy gyermekkorában ezzel az anyaggal javította meg kerékpárjának kilyukadt gumijait. Most pedig szépen megeszi.
Mit egyen helyette: kemény vajkaramellát.




3. GUMICUKOR
Mi van benne: állati eredetű kötőanyagok, növényi zselék, színezők, aromák.
Ami miatt ne fogyassza: íme a tökéletes élelmiszeripari termék! Szinte semmi természetes nincs benne, ha ironikusak lennénk, akkor azt írnánk: szagosított, festett műanyag. Teljesen vegyipari termék.
Mit egyen helyette: ha szereti, akkor medvecukrot.



4. TARTÓS SÜTEMÉNY
Mi van benne: benzoátszármazékok, penészedésgátlók, állományjavítók, propionsav, tartósítószer.
Ami miatt ne fogyassza: ahhoz, hogy egy sütemény több hónapig ehető legyen, iszonyatos mennyiségű tartósítószerrel kell elkészíteni, nemritkán ezen adalékanyagok aránya elérheti a 10 százalékot is, pedig általában egy-két százaléknál többet nem szoktak használni. Az eredmény egy örök életű, de se íze, se bűze valami.
Mit egyen helyette: friss pékvagy cukrászsüteményeket, de csak mértékkel.



5. SZÖRP
Mi van benne: cukor, kukoricából kivont izocukor, sűrítőanyag, aromák.
Ami miatt ne fogyassza: a jó hír az, hogy a szörpökben nem talál tartósítószert. A rossz, hogy azért e különlegesség, mert egyszerűen olyan tömény a cukortartalmuk, hogy amellett egyetlen baktérium sem él meg. A cukor ugyanis vízelvonó, tehát megsemmisíti az életet.
Mit igyon helyette: ásványvizet, gyümölcslevet.



6. PÁRIZSI
Mi van benne: körülbelül 40 százalék bőrke (aprított darabka), 20 százalék ipari szalonna, albumin, néha selejt húsáru, 15–20 százalék szója.
Ami miatt ne fogyassza: szegény párizsinak a köztudatban igen rossz a híre, és most még mi sem védjük meg. Igen, a pletyka igaz, abból készül, ami a vágóhídon selejt lenne. Semmit sem dobnak ki, mindent felhasználnak, és a tányérjába tesznek. Az ipari szalonna elnevezés a semmire sem jó maradékot jelenti– szakszóval finomítva –, az albumin pedig a sertés- és marhavérből kivont fehérje.
Mit egyen helyette: pulykamellsonkát.



7. ZACSKÓS LEVES
Mi van benne: tartósítószerek, mesterséges aromák, ízfokozók, zöldségdarabkák.
Ami miatt ne fogyassza: mielőtt még túl korán örülne, elmondjuk, a felsorolás egyetlen szimpatikus tagjával, a zöldségdarabkákkal sem megy sokra a bendője, ugyanis olyan apróra vágták, és annyira értéktelenné szárítottak, hogy sem rostot, sem ásványi anyagot nemigen találni bennük.
Mit egyen helyette: ha már gyors leves, akkor leveskocka és némi tészta, kevés mirelit zöldség felhasználásával ízletes levest készíthet.



8. VIRSLI
Mi van benne: szója, sertéshús, legalább 20 százalék ipari szalonna.
Ami miatt ne fogyassza: nagyobbrészt szója, kisebb részt nyesedék sertéshús, vagyis ami az aprításnál leesik. Selejt nincs, valamilyen élelmiszerbe minden darab jó lesz!
Mit egyen helyette: juhbeles vagy frankfurti virslit, ezek még mindig jó minőségű húsból készülnek.



9. MIRELIT PIZZA
Mi van benne: felvágottmaradék, maradék sajt, mesterséges ízanyagok, paradicsom.
Ami miatt ne fogyassza: kolbászos és szalámis pizza esetében a selejtes felvágott az egyik alkotórész, sajtosnál a selejtes sajtokat lehet ily módon hasznosítani. A pizzaalap köszönő viszonyban sincs egy igazi pizzaszósszal, csak hasonlít az olasz pizzériák által használt eredetire.
Mit egyen helyette: a frissen sült pizza nem egészségtelen, de ne egyen belőle túl sokat.



10. SZÉNSAVAS ÜDÍTŐ
Mi van benne: víz, sok cukor, mesterséges aromák, állományjavító (kevés gumiarábikum, ismételten), szén-dioxid.
Ami miatt ne fogyassza:: igen sok szénsavas üdítőben nincs természetes aroma, az üdítő érzés pedig gyakran a töménytelen mennyiségű szén-dioxid, a szénsav miatti, ami a nyelven pezsegve feldobja Önt. Előfordulhat, hogy egy literben 5–6 g CO<SUB>2</SUB> is van, ez igen magas szám, összehasonlításul egy átlagos szódában ez a szám 3 g/liter!
Mit igyon helyette: szénsavmentes, ízesített ásványvizet.



11. SANSA OLÍVAOLAJ
Mi van benne: sansaolaj.
Ami miatt ne fogyassza: azt kérdezi, hogy kerülhet ebbe a rettenetes felsorolásba a híresen egészséges olíva? Úgy, hogy ez nem az a bizonyos, csak a szegény rokon. A sansa olívaolaj a minőségi olívaolaj gyártása során visszamaradt olívából vegyszeres eljárással készül.
Mit használjon helyette: szűz vagy extra szűz olívaolajat.



12. FAGYLALTPOR
Mi van benne: aroma, cukor, zselésítő anyagok keveréke, algákból kivont fehérje.
Ami miatt ne fogyassza: egy fagylaltportól igazán nem várhatja el, hogy az egészségét szolgálja, ahogyan a szólás tartja, szép az, ami érdek nélkül tetszik. A fagylaltpor ilyen, fogyasztásához nem kötődik érdeke, nem táplál, csak finom. És mit szól az algafehérjéhez? Akárcsak az aszpikos felvágottban…
Mit használjon helyette: fagyasztott joghurtot és igazi gyümölcsöt – ezekből ízletes, házi és egészséges fagylalt készíthető.



13. KETCHUP
Mi van benne: paradicsom, állománymódosító anyagok, néha tartósítószer.
Ami miatt ne fogyassza: még akár állati fehérje is lehet benne, elvégre nem lehet az összes leszedett zöldséget egyenként átvizsgálni, így aztán minimális százaléknyi állati fehérje, pár szerencsétlen bogár bekerülhet az aprítógépbe. Amúgy a ketchupba sokszor csak a minden másra alkalmatlan paradicsom kerül.
Mit használjon helyette: saját készítésű paradicsomszószt.



14. FILTERES TEA
Mi van benne: teatörmelék, gyakran mesterséges aromák.
Ami miatt ne fogyassza: komolyan gondolta, hogy gyümölcsdarabkákat talál majd a csészéje alján? A filteres teák legtöbbje a legértéktelenebb teatörmelékekből készül, amelyeket kicsit ízesítenek. Egy kis aromával.
Mit használjon helyette: teafüvet, amit nem csomagolnak filterekbe.




15. HABSPRAY
Mi van benne: növényi zsír, állományjavító, zselésítő anyag.
Ami miatt ne fogyassza: a habspraynek semmi köze a tejszínhabhoz, az egy másik kategória, amelyre azok dobozán és majdan a pénztárnál, az ár beütésekor külön utalást talál. A habspray kvázi tejszínhab növényi zsírokkal. Egyike a legkevésbé természetes termékeknek.
Mit használjon helyette: nézze meg a címkét, és vegyen helyette tejszínhabsprayt.



16. „SZINTE”-SAJT
Mi van benne: növényi zsiradék és fehérje, adalékok, színezékek, állományjavítók.
Ami miatt ne fogyassza: ez a különös élelmiszerbolti lény az állatvilágban megszokott mimikrit használja fel arra, hogy becsapja Önt. Úgy néz ki, mint a sajt, de igen távol áll tőle. Tejet ugyanis nem tartalmaz. Szóval ha csupán az illúzió kedvéért fogyasztaná ezt a termékeket, mint Cypher, a lázadók árulója a Mátrix első részében, amikor egy kitalált étteremben virtuális sonkát falatozott Mr. Smithszel, akkor csak bátran!
Mit egyen helyette: nézze meg a címkét, és vegyen helyette igazi sajtot.



17. SZAFALÁDÉ
Mi van benne:állati kötőszövet, mócsing (inak, rostok), ipari szalonna, kisebb mennyiségű szója, némi albumin.
Ami miatt ne fogyassza: a háziállat úgynevezett egyéb részeit egy percenként nagyjából 3000-es fordulatszámmal pörgő kés egy fehér, kenőcsös anyaggá aprítja, ebből lesz a szafaládé. Annyira azért nem egészséges…
Mit egyen helyette: juhbeles vagy frankfurti virslit.



18. ENERGIAITAL
Mi van benne: cukor, mesterséges aroma, állományjavító (gumiarábikum), mesterséges úton előállított tápanyagok (pl. taurin).
Ami miatt ne fogyassza: természetesen tudjuk, Ön az energiaitalt nem azért issza, hogy rendbejöjjön a vérképe, de mivel ebben a termékben semmi természetes anyag nem található, úgy éreztük, mégiscsak itt a helye.
Mit igyon helyette: egzotikus gyümölcsleveket, teát.



19. TARTÓS TOASTKENYÉR
Mi van benne: tartósítószer, liszt, állományjavítók.
Ami miatt ne fogyassza: ahhoz, a szeletelt kenyeret az előállítása után egy héttel is nyugodtan fogyaszthassa, állományjavítók kellenek bele. Tartósítószerként általában hangyasavat alkalmaznak, a liszt agyonfinomított.
Mit egyen helyette: frissen készített franciakenyeret.
20. KAKAÓS TEJTÁBLA
Mi van benne: növényi zsiradék, ízesítők, zsírmentes kakaópor, állományjavító, cukor.
Ami miatt ne fogyassza: nem véletlenül nem szerepel a termék nevében a csokoládé, nem véletlen a körülírás sem: a szabvány szerint a kakaós tejtábla nem csokoládé, csupán hasonlít rá, az árháború egy újabb torz gyermekével van dolga. Olcsóbban kínáljuk a semmit, ez a mottó. A kakaópor gyakran annyira
kilúgozott, hogy sok hasznos anyag is eltávozik belőle. Tudja, mi a történet csattanója? A kakaós tejtáblába még csak kakaóvaj sem kell! Konklúziónk: értékes anyagok száma: 0!
Mit egyen helyette: nézze meg a címkét, és vegyen helyette igazi csokoládét.



21. SAJTKRÉM
Mi van benne: selejt sajt, ömlesztősók (foszfátok), tejzsír, ízesítőanyag.
Ami miatt ne fogyassza: az esztétikailag hibás sajtból készülő sajtkrémeknek, kockasajtoknak rendkívül magas a foszfáttartalma, ez különösen akkor kedvezőtlen hír az Ön számára, ha csontritkulásban szenved, vagy hajlamos rá, mert a foszfát ezt elősegítheti. Tehát jobb, mielőtt egy kockasajtba beleharap, előbb elolvassa, mit nyomtattak az oldalára…
Mit egyen helyette: igazi, nem ömlesztett sajtokat, például ementálit.



22. CSOKOLÁDÉÖNTET
Mi van benne: cukor, zsír, kevés kakaó és sok adalékanyag.
Ami miatt ne fogyassza: a szépen folyós állaghoz elengedhetetlen némi állományjavító segédanyag, illetve a színhez is kell valamennyi,és akkor már csak az íz beállítása van hátra. A csokoládéöntet csokoládét keveset, mesterséges anyagokat annál többet látott.
Mit egyen helyette: nem kell megijedni, pár perc alatt otthon is finom csokoládéöntet készíthető igazi csokiból is.



23. HÚSKONZERV
Mi van benne: kevés maradék hús, ipari szalonna, bőrke és néha szója.
Ami miatt ne fogyassza: tartósítószer nincs benne, ez kétségtelen. Cserébe viszont annyi ideig hőkezelik, hogy szinte minden értékes vitamin elbomlik benne.
Mit egyen helyette: friss felvágottakat, például pulykamellsonkát.



24. BURGONYACSIPSZ
Mi van benne: sok zsír, amiben sütés közben úszott, mesterséges aromák és ízfokozók.
Ami miatt ne fogyassza: a krumplit megfürdetik a forró olajban, hogy ropogós csipsz legyen. Ebből sokat magába szív, majd jönnek a különböző mesterséges aromák, hogy például sonkás íze legyen.
Mit egyen helyette: almaszirmot, banáncsipszet.



25. HABKARIKA
Mi van benne: tojásfehérje, cukor, állományjavító és -módosító anyagok, színezékek.
Ami miatt ne fogyassza: a tojásfehérjén kívül mesterséges anyagok kész tárháza. A színezéséhez pedig erős színezékeket használnak fel.
Mit egyen helyette: ha már tojáshab, akkor egy szelet gyümölcsös piskóta.



26. ÜDÍTŐITALPOR
Mi van benne: aroma, cukor, színezék.
Ami miatt ne fogyassza: a cukor felesleges, a többi pedig káros.
Mit használjon helyette: hígítson fel egy fél pohár 100 százalékos gyümölcslevet vízzel. Ugyanolyan finom, feleannyi kalória, semmi mesterséges anyag.
27. RÁGÓGUMI
Mi van benne: természetes vagy (inkább többször) mesterséges rágógumi-alapanyagok cukor, glükózszirup, ízesítőanyagok, gyanták.
Ami miatt ne fogyassza: inkább ne nyelje le. Szervezete ugyanis nem képes lebontani a rágógumit alkotó gumi- és gyantaszerű anyagokat.
Mit rágjon helyette: cukormentes rágógumit.



28. TARTÓS CROISSANT
Mi van benne: agyonfinomított liszt, adalékanyagok, tartósítószerek, mesterséges aromák.
Ami miatt ne fogyassza: a sütőben sült croissant legfeljebb egy napig marad friss, ezek a zacskóba csomagolt silány utánzatok viszont hetekig, hónapokig is.
Gondolja, mindez a véletlennek köszönhető? Nem, inkább a sok tartósítószernek, amit a lisztbe kevernek.
Mit egyen helyette: friss péksüteményt.
29. SZALÁMI
Mi van benne: a sertés vagy a marha minden része, ipari szalonna, bőrke, állományjavító, ízfokozó, pácsók.
Ami miatt ne fogyassza: zsíros, fűszeres, és sok nitrites pácsót tartalmaz, amely káros hatással van a vér hemoglobinjának oxigénszállító képességére. Ezenkívül kerülhet hozzá foszfátvegyület is, amely a csontok lebontásához járul hozzá.
Mit egyen helyette: sonkaféléket, például pulykamellsonkát.



30. ÍZESÍTETT JOGHURT
Mi van benne: mesterséges aromák, cukor, állományjavítók.
Ami miatt ne fogyassza: a joghurtban eredetileg lévő értékes anyagok sem tudnak érvényesülni ebben a vegyi környezetben. A tejből amúgy a számunkra is hasznos baktériumok segítségével lesz joghurt, de a pasztőrözés során ezeket is teljesen kiirtják.
Mit igyon helyette: valódi gyümölcsöt tartalmazó, élőflórás joghurtot.



31. TEJES ITAL
Mi van benne: savó, cukor, aromák és ízesítőanyagok, állománymódosítók.
Ami miatt ne fogyassza: a tejes italok a tejjel csak köszönőviszonyban vannak. Alapjuk legtöbbször a sajtgyártás melléktermékeként képződő tejsavó, amelyet tejszínnel tesznek fogyaszthatóvá – de nem értékessé.
Mit igyon helyette: egy igazi banánturmixot.



32. REGGELI ITAL
Mi van benne: permeátum
Ami miatt ne fogyassza: mi az a permeátum? Az a fehérjéktől, zsírtól és ezáltal minden vitamintól, ásványi anyagtól is megfosztott tejsavó, amely a sajtgyártás vagy más tejtermékek gyártása során melléktermékként keletkezik. Régen ezt egyszerűen kiöntötték.
Mit igyon helyette: igazi tejet.
33. „FRISSS FÖL”
Mi van benne: növényi zsír, állománymódosító.
Ami miatt ne fogyassza: a frissföl a tejfölkészletek időszakos hiányát volt hivatott pótolni. Olcsó ára miatt azonban keresett termék lett, de igazából értéktelen zsiradék az egész.
Mit egyen helyette: igazi, de zsírszegény tejfölt.



34. ROPOGÓS GABONAPEHELY
Mi van benne: cukor, aromák.
Ami miatt ne fogyassza: a forró gőzzel felpuhított gabonát szintén forró hengerek között préselik át. Eközben vitamintartalma nagyobb részét elveszti, de ez még nem lenne nagy baj. Utána viszont gondosan bevonják cukorral, amelytől ropogós lesz. Ez vajon mitől lenne egészségesebb, mint egy rántotta?
Mit egyen helyette: natúr gabonapelyheket és müzlit.



35. KOMMERSZ SZESZES ITAL
Mi van benne: aromák.
Ami miatt ne fogyassza: amúgy sem akarjuk a szeszes italok fogyasztására ösztökélni, de ezeket aztán végképp ne. Nem mások, mint üstökben összekevert víz, alkohol és aromák elegye – az eredeti rum vagy pálinka messze áll tőlük.
Mit igyon helyette: alkoholmentes koktélokat.



36. ÍZESÍTETT VODKA
Mi van benne: etil-alkohol, víz és aromák, esetleg cukor.
Ami miatt ne fogyassza: a vodka eredetileg gabonából vagy burgonyából főzött, ízetlen szeszféle. Őszibarackból még nem főztek vodkát, ebből egyenesen következik, hogy őszibarack ízű vodkát csak tetemes mennyiségű mesterséges aromával lehet előállítani.
Mit igyon helyette: alkoholmentes koktélokat.



37. GYENGE MINŐSÉGŰ GYÜMÖLCSLÉ
Mi van benne: víz, cukor, gyümölcslésűrítmény.
Ami miatt ne fogyassza: a gyümölcs értékes anyagaiból egy milligramm sincs benne, annál több a cukorból. A legtöbbjük alapja ráadásul almalé, amelyet a gyümölcs sűrítményével ízesítenek.
Mit igyon helyette: 100 százalékos gyümölcsleveket.



38. GYORSFAGYASZTOTT BÉLSZÍNROLÓ
Mi van benne: többféle maradék hús, ipari szalonna, panírpor.
Ami miatt ne fogyassza: hát, a bélszínhez ennek aztán semmi köze, néha még csak nem is marhahúsból készül. A mócsingos húsokat az ilyen darált termékekkel igazán jól fel lehet használni.
Mit egyen helyette: egy szelet igazi, zsírszegény módon elkészített húst.



39. CUKORMENTES CUKORKA
Mi van benne: ízesítő- és aromaanyagok, maltit és szorbit nevű szénhidrátok.
Ami miatt ne fogyassza: a cukormentes cukorkák a gumicukrokhoz hasonlóan a vegyipar remekei.
Mit egyen helyette: ha édes ízre vágyik, akkor inkább aszalt gyümölcsöt.




40. KÍNAI TÉSZTÁS LEVES
Mi van benne: mesterséges aromák, ízfokozók.
Ami miatt ne fogyassza: ahhoz, hogy a tészta pár perc alatt főzés nélkül is megpuhuljon, sok adalékanyag kell. Az íz mesterséges anyagoknak köszönhető.
Mit egyen helyette: maradjon a hagyományosan készült leveseknél.



41. INSTANT KÁVÉ
Mi van benne: kávékivonat, adalékanyag.
Ami miatt ne fogyassza: a gyenge minőségű instant kávék gyakran a kész kávé bepárlásával, kiszárításával készülnek, ennek hatására egészségre káros anyagok keletkeznek.
Mit igyon helyette: jó minőségű, fagyasztva szárítással készült instant kávékat.



42. INSTANT, TASAKOS LEVES
Mi van benne: maltodextrin, só, aromák.
Ami miatt ne fogyassza: a krémességet a kukoricából előállított keményítőfajta, az ízt pedig mesterséges aromák biztosítják.
Mit egyen helyette: hagyományosan készült levest.



43. DZSEM
Mi van benne: sűrítő-, zselésítő és állománymódosító anyagok, színezék.
Ami miatt ne fogyassza: az olcsóbb lekvároknál a gyümölcsöket sokszor mesterséges sűrítő- és zselésítőanyagokkal pótolják.
Mit egyen helyette: gyümölcsdarabokat is tartalmazó lekvárokat.



44. KÁVÉKRÉMPOR
Mi van benne: növényi zsiradék, csomósodásgátló.
Ami miatt ne fogyassza: a kávéízesítők növényi zsiradékokból készülnek némi adalékanyag hozzáadásával, amelyek az oldódását segítik, és gátolják a por összetapadását.
Mit használjon helyette: ha már kávét iszik, öntsön bele kevés tejet vagy kávétejszínt.



45. PANÍROZOTT HALRUDACSKA
Mi van benne: halreszelék, panírpor.
Ami miatt ne fogyassza: a kevésbé jó minőségű halrudak nem színtiszta halhúsból készülnek, hanem a hal feldolgozásánál képződő maradék húsból. Magyarul egy értéktelen halhúst álcáznak egészséges eledelnek.
Mit egyen helyette: színtiszta halhúsból készültet.



46. KAKAÓS TORTADARA
Mi van benne: hidrogénezett növényi zsír, zsírszegény kakaópor, glükózszirup, színezék.
Ami miatt ne fogyassza: a hidrogénezett növényi zsiradék az újabb kutatások szerint elég nagy veszélyeket is magában rejt. A hidrogénezésnél ún. transzzsírsavak keletkeznek, amelyek károsak az érfalakra.
Mit egyen helyette: ha édesség, legyen egészségesebb, és reszeljen rá valódi csokoládét.



47. PUDINGKRÉMPOR
Mi van benne: cukor, módosított keményítő, stabilizátor, emulgeálószer, természetazonos aromák, színezékek.
Ami miatt ne fogyassza: az egyetlen természetes összetevő a cukor, amelynek káros hatásairól ódákat zengnek a táplálkozási szakértők. Ráadásul ebből van benne a legtöbb, tehát pénztárcáját már megint a gyártók olcsó cukorbeszerzései előtt nyitja meg.
Mit egyen helyette: mesterséges anyagoktól mentes pudingot készíthet otthon is.



48. ROSSZ MINŐSÉGŰ PULYKAMELLSONKA
Mi van benne: pulykamellfilé, szójafehérje, só, dextróz, bőrkepor, stabilizátorok, ízfokozók, fűszerek, tartósítószer.
Ami miatt ne fogyassza: hogy kerül a tiszta színhúsnak hitt pulykamellsonkába szójafehérje, bőrkepor, ízfokozó, tartósítószer? Azért, hogy minél olcsóbban lehessen előállítani.
Mit egyen helyette: válassza a drágábbat, ami nem tartalmaz ennyi haszontalan anyagot.



49. FEKETEERDŐ-SZELET
Mi van benne: kakaómassza, keményítő, térfogatnövelőszer, kukoricakeményítő, aroma, színezék, hidrogénezett növényi zsír.
Ami miatt ne fogyassza: a sütemények alapvető összetevői (liszt, cukor, tojás, tejszín stb.) mellett sorjáznak a mesterséges anyagok… Hányra emlékszik a nagyi konyhájából?
Mit egyen helyette: természetes alapanyagok felhasználásával készült süteményt.



50. GYORSÉRLELÉSŰ KOLBÁSZ
Mi van benne: sertéshús, gyártási szalonna, bőrkepor, növényi antioxidáns, tartósító.
Ami miatt ne fogyassza: nem áruljuk el, melyik gyártó terméke – sajnos, a magyar piacon elég neves. Érdekes, hogy mit keres egy kolbászban bőrkepor meg növényi antioxidáns és főleg tartósítószer?
Mit egyen helyette: a házi mindig jobb, sokszor még ízletesebb is.



(Forrás: MH)
 

csacsivicus

Állandó Tag
Állandó Tag
Fogyókúrában (meg egyébként is) nagyon fontos a mozgás! Nekem nincs különösebb súlyproblémám, 165 cm-hez 65kg. Ja, és 38 év. De ha feljön pár kg, egyből a hasamon telepszik le. Az alap, amihez igyekszem tartani magam:
1. Mozgás! Usziba járok, aquafitnessre. Nekem nagyon bejön.
2. No cukor! No fehérlisztes! Ez a legnehezebb!!!
3. Nem akkor sajnálkozom, amikor már 10-15-20 kg a fölösleg, hanem 3 kg után már szigorú diéta...
Lehet, hogy szigorúnak tűnök magamhoz, de nem, csak ki kell alakítani az életformát. Imádom a csokit!! Nem a sütit, a rágcsát,a cukorkát, persze azokat is megeszem, de a csokit, az a lelkemnek kell.. És többnyire, 95 %-ban, délelőtt eszem, ebéd után egy falatka.. Alapból nem kilószámra eszem, csak mértékkel.

Ja, és hurrrááá péntek!!!
 

afca

Kitiltott (BANned)
http://noiportal.hu/cikkek/rovat.197.html

Kövér nők ....
Az egyszerűbb – és persze a szegényebb társadalmakban a kövér szép: az éhezők között a gazdagság jele, egyben régmúlt időkből beidegződött biztosíték arra, hogy a következő generáció nem fog éhezni. Ez azonban napjainkban már nem így működik...
A belénk sújkolt ideál – a csontváz sovány beteges

Miért vannak közöttünk olyan nők, akik hagyják magukat addig etetni, míg mozdulni sem bírnak, és miért akadnak mindig olyan férfiak, akik szívesen vállalják ezt az “etető” szerepet?

A válasz valószínűleg a szokásos “irányító-alávetett” szereppárosban rejlik. Az etető, az irányító élvezi az etetett kiszolgáltatottságát, ami addig fajulhat akár, hogy a kövér ember már mindenapi funkcióit sem tudja egyedül ellátni. Az “irányítót” azonban nem fogja kivetni magából a társadalom, mint mondjuk az olyan férjet, aki rendszeresen fizikailag bántalmazva terrorizálja a feleségét, az “etetett” pedig élvezi a huszonnégy órás figyelmet, szeretetet, gondoskodást, ami nélkül azt hiszi, élni sem tudna. Cserébe mindig meg akar felelni a párja elvárásainak, nem is veszi észre, hogy valami furcsa, perverz módon szolgáltatta ki magát.
A csapda

Aki kicsi kora óta kövérkés, esetlen volt, az iskolában mindig csúfot űztek belőle, aztán később szinte lehetetlen volt magának párt találni, mérlegelés nélkül hálás a “megmentő lovag” figyelméért, kedvességéért, nem is veszi észre a csapdát.
Persze az “etetés” nem a párkapcsolatban kezdődik rendszerint – azt hiszem majdnem mindannyiunkat megpróbálták a szülei, nagyszülei, csupa szeretetből túletetni. Ha a gyerek nem eszik meg mindent az utolsó falatig, a szülő rendszerint úgy értékeli, az ő szeretetét vonja ezzel kétségbe, és ha a szülő maga is bizonytalan az érzelmeiben, ha a gyerek “szófogadó”, ha ő maga is szeretetre éhes, inkább mindent lenyel az utolsó falatig, csak hogy kiérdemelje a hőn vágyott mosolyt, dicséretet. És csak hízik, hízik, így lesz belőle dagadt kiskölyök, és aztán nagy valószínűséggel kövér felnőtt.

Aztán jön a hapsi, aki ahányszor panaszkodsz, hogy kövér vagy, lebeszél a fogyózásról, nem engedi, hogy kondizni járj, neki így tetszel a legjobban...


Állj a sarkadra, az egészségedről van szó!

De tudasd vele, hogy akkor is ugyanúgy fogod szeretni, ha már egy számmal kisebb ruha is jó lesz rád. Hogy az egészségedet óvod a fogyózással, nem tőle akarsz szabadulni, derítsd ki, vajon miért is nem akarja, hogy lefogyj. Oszlasd el a félelmeit, hogy aztán segíthessen neked.
 

afca

Kitiltott (BANned)
Pfeil202c.gif

http://noiportal.hu/cikkek/rovat.197.html

Kalóriaégető trükkök
Nem is kell magad túlságosan megerőltetni, és máris megspórolhatsz néhány felesleges kalóriát. Semmi mást nem kell tenned, mint megfogadni jó tanácsainkat. Most ugyanis lebuktatjuk a semmirekellő kalóriákat...
Étvágycsökkentés

Igyál meg naponta1 liter matéteát. Ez a dél-amerikai növény szabályozza az anyagcserét, és csökkenti az étvágyat.
40 kalória mínusz.

8633_1.jpg

Nedves masszírozás

Zuhanyozás közben erős kefével dörzsöld át egész testedet, körkörös mozdulatokkal, alulról felfelé. Ne kíméld a csípődet, a derekadat, a hasadat és a combodat.
50 kalória mínusz.


Szünet trükk

Amikor a tányérról elfogyott az étel fele, lélegezz mélyeket fél percig, majd folytasd az evést. Minél lassabban eszünk, annál hamarabb érezzük úgy, hogy tele a gyomrunk.
50 kalória mínusz.
8634_2.jpg


Izzasztó pakolás

Márts hideg vízbe egy lepedőt, és tekerd magad köré térdtől hónaljig. Feküdj be az ágyba egy órára, és takarózz be. A test hamar kiegyenlíti a hideg által okozott „sokkot", és ezzel 150 kalóriát éget el.

8635_3.jpg

Rugalmasító pakolás

Márts sósborszeszbe 10 cm széles fáslikat, és tekerd szorosan a tested köré a combtól kezdve a derékig. Hagyd hatni 30 percig. A sósborszeszes pakolás aktivizálja a nyirokrendszert és a zsírsejteket.
40 kalória mínusz.


Karcsúsító fürdő

Keverj össze 10-10 csepp édeskömény-, menta- és rozmaringolajat. Öntsd ezt a keveréket egy kád 38 °C-os vízbe. Tíz-húsz percre ülj be a kádba, és kellemesen lazulj el. Az édeskömény a zsír leépítését, a rozmaring a vérkeringést, míg a menta az anyagcserét gyorsítja. 50 kalória mínusz.
8636_4.jpg


Jeges dörzsölés

Tegyél nejlonzacskóba 3-4 jégkockát. Dörzsöld át vele hasadat, csípődet, fenekedet, combodat. A hideg aktivizálja a zsírsejteket, rugalmassá, feszessé teszi a kötőszövetet.
70 kalória mínusz.


Aromaterápia

Keverj össze 1 dl búzacsíraolajat 10-10 csepp édeskömény-, rozmaring- és mentaolajjal. Juttass pár cseppet a nyakadra, csuklódra és a szegycsontodra. Lélegezz mélyet tízszer. Felgyorsul a zsíranyagcsere.
20 kalória mínusz.
 

stee

Állandó Tag
Állandó Tag
Legelőször próbáljátok ki ezt (nem torna):

"Gyakran a fogyàst érzelmi és pszichologiai problémak blokkolják. Gyakran az is előfordul, hogy saját magunk szabotáljuk erőfeszitéseinket, és a fogyókúra kellős közepén feladjuk a harcot, és jó alaposan belakunk. Mindez megelőzhetô akkor, ha EFT-vel feloldjuk a pszichológiai blokkokat, és az önszabotázs különböző formáit"

Nekem a fejfájásnál tökéletesen bevált ez a "kopogtatós technika", bár egyátalán nem hittem benne!
Hátha itt is működik? :)

ÉRZELMI SZABADSÁG TECHNIKA (EFT)
Mi az EFT (érzelmi Szabadság Technika)?

Az EFT egy fantasztikus gyógyító és öngyógyito módszer, amely azáltal, hogy helyreállitja az energiatest egyensúlyát, felszabaditja a test természetes gyógyitó folyamatait, és gyakran teljes testi és vagy lelki gyógyulást tesz lehetôvé. A módszer bárhol, bármikor alkalmazható, sokszor mint elsôsegély is, hiszen percek alatt megszûntethet például erôs fejfájást, vagy vérzést, sôt allergiás tûneteket is. Ha már egyszer megtanultad az EFT alapvetô lépéseit, ezeket szükség esetén azonnal alkalmazhatod saját otthonod meghitt védelmében, de akár nyilvános helyen is, ha erre van szûkség. Makacs problémaidat, krónikus betegségeidet magad is megoldhatod, vagy lényegesen felgyorsíthatod a gyógyulás folyamatát az EFT technikák bevetésével.

A módszer rendkivûl egyszerû, egy kisgyerek is percek alatt megtanulhatja.

Mégis mélyreható fizikai, és érzelmi - lelki változásokat eredményezhet.

Az eddigi tapasztalatok alapján az EFT technika alkalmazása már kezdôk esetében is mintegy 80 %-os sikert mutat, míg a tapasztalt EFT praktizálók mintegy 90-95 %-os sikerrôl számolnak be.

A technikát eredetileg Gary Craig, egy amerikai mérnôk, fejlesztette ki a 90-es években, Roger Callaghan pszichológus „Thought Field Therapy” módszere alapján. Az EFT (érzelmi Szabadság Technika) a „Thought Field Therapy” leegyszerûsített, mindenki által elérhetô, könnyen megtanulható és minden problémára alkalmazható változata.

A módszer lényege az, hogy a test bizonyos merídián pontjain gyengéd ütögetést, kopogtatást végzünk, míg lelkileg ráhangolódunk az érzelmi vagy fizikai problémára. Ennek eredményeképpen, a test energiarendszerében blokkolt negatív energia felszabadul és a test öngyógyító energiái ismét szabadon áramlanak. Miután a a test enegiarendszerében jelen volt blokk, rôvidzárlat fel lett oldva, ennek érzelmi vagy fizikai megnyilvánulása – tehát a probléma maga is – feloldódik, megszûnik! Egyes praktizálók az EFT technikát pszichológiai akupunktúrának nevezték el, mivel a hatásmechanizmus nagyon hasonló – azzal a különbséggel, hogy tû helyett csak gyengéd kopogtatást használunk és nemcsak fizikai, de minden lelki – érzelmi problémát is kezelni tudunk. Ezenkívül, az EFT során használt merídián pontok is azonosak néhány, az akupunktúra által már több ezer éve használt ponttal.
Az EFT technikák dokumentáltan eredményesnek bizonyultak például:

-általános stressz oldására

-bármilyen negatív érzelem megszûntetésére ..pl. harag, féltékenység, gyûlölet, agresszió

-fizikai fájdalom oldására ..pl. fejfájas, hátfájás, migrén

-fóbiák megszüntetésére.. pl. klausztrofóbia, póktól, kígyóktól való kóros rettegés

-lámpaláz oldására
-traumatikus élmények feldolgozására

-bármilyen krónikus betegség esetében, az energiablokk feloldása segíti a test öngyógyító folyamatait, így az EFT technikák hozzájarulhatnak akár a rák gyógyításához is

-segíthet alkohol vagy egyéb fuggôség gyogyításában

-nem kívánt szokások megszüntetésében


Az EFT technikák ezen kívül sokat tehetnek azért, hogy kitûzött céljainkat minél hamarabb elérjük. Megfelelôen alkalmazva ezt a merídián technikát, megszabadulhatunk korlátozó hiedelmeinktôl, beidegzôdéseinktôl, és törölhetjûk folytonosan ismétlôdô negatív gondolatainkat. E lelki tisztogatás után, bármilyen személyiségfejlesztô program természetszerûleg sokkal hatékonyabb lesz, és mind a külsô, mind a belsô változások szinte varázsos gyorsasággal valósulnak meg.

http://www.emotionalfreedom.net/
 

afca

Kitiltott (BANned)
Jó lenne minél rövidebb idő alatt a teljes súlyfeleslegtől megszabadulni – ez minden fogyókúrázó álma. Ha mindez sikerül is, sajnos csak nagyon keveseknek sikerül tartósan a normál testtömegűek táborában maradni.

Hogyan szabad elkezdeni fogyókúrázni?

a) Kizárólag orvosi felügyelettel, előzetes konzultáció után.
b) Ki lehet kérni az orvos véleményét, de nem érdemes, mert úgyis azt mondja, hogy egyek kevesebbet.
c) Elég az elhatározás, bármilyen módszert kipróbálhatunk!

Mi segíthet még szervezetünknek a salaktalanításban?

a) Gyaloglás, jóga, rendszeres mozgás.
b) Ha egyszerre csak egyfélét, pl. zöldséget, vagy húst, vagy köretet eszünk.
c) Ha a diéta alatt egyáltalán nem eszünk, kevés salakanyag halmozódik fel.

Mit nevezünk léböjtkúrának?

a) Zöldségleveken alapuló tisztítókúra.
b) Ha csak folyékony halmazállapotú ételeket veszünk magunkhoz.
c) Egy hatékony fogyókúrás módszer.

Igaz-e, hogy a nullkalóriás diéták a leghatékonyabbak?

a) Nem, mivel ebben az esetben a szervezet is lassabban égeti el a fölhalmozott fölösleget, így lassabban is fogyunk.
b) Van némi igazságalapja a dolognak.
c) Igaz.

Mit nevezünk jojoeffektusnak?

a) Amikor a testsúlyunk váltakozva csökken és növekedik, attól függően, hogy éppen fogyókúrázunk vagy sem.
b) Az állandó ismétlődésen alapuló fogyókúrás módszereket.
c) Soha nem hallottam róla.

Lehet sikeresen fogyókúrázni különféle táplálék-kiegészítőkkel is?

a) Csak akkor, ha mellette nem viszünk be ugyanannyi kalóriát, mint a fogyókúra megkezdése előtt.
b) Lehet sikeres a fogyókúra, de csak ha mellette sportolunk is.
c) Éppen most ajánlott a barátnőm egy tuti tablettát!

Milyen komoly problémákat okozhat az elhízás?

a) Szív- és érrendszeri problémákat, de több más súlyos betegség is a túlsúly számlájára írható.
b) Csak a zsír halmozódik föl a szervezetünkben.
c) Állandóan új ruhaneműket kell venni.

Miért jó, ha fokozatosan kezdünk el diétázni, majd fokozatosan hagyjuk azt abba?

a) Mert így a szervezetünk is könnyebben szokja meg a kevesebb, majd pedig a több kalória-bevitelt.
b) Szerintem ennek nincs jelentősége.
c) Elég, ha mindig annyit eszünk, amennyi jólesik.

Számold össze válaszaidat!

– Amennyiben az a) válaszok voltak többségben: Gratulálunk! Valóban figyelsz arra, mikor és mit eszel, és ha néha mégiscsak szükséged van egy kis fogyókúrázásra, akkor is kikéred orvosod véleményét.

– Amennyiben a b) válaszok voltak többségben: Rendszeresen fogyókúrázol, ennek köszönhetően közeli ismeretségben vagy a jojoeffektussal. Ha már fogyókúrázásra szántad el magad, nem ártana, ha konzultálnál egy dietetikussal is.

– Amennyiben a c) válaszok voltak többségben: Sajnos nincs jó hírünk: azoknak a táborába tartozol, akik csak sóhajtoznak a felszedett pluszkilók miatt, viszont nem tesznek semmit azért, hogy megszabaduljanak tőlük. Még arra sem szántál időt, hogy utánanézz, milyen veszélyei lehetnek a súlyfölöslegnek.
 

edotenger

Állandó Tag
Állandó Tag
sziasztok ,régen jártam erre..volt mit visszaolvassak.sok jó dolgot írtatok megint,ez a "kopogtatás" izgatja a fantáziám,érdemes lenne kipróbálni.10 kg mínusznál tartok és már egyáltalán nem eszem kenyeret,sosem hittem volna,hogy ezt megérem,annyira kenyeres voltam.én a cigit szeretném letenni csak most megint stresszes heteim voltak(meghalt az apám)de ahogy helyre billentem magam megprobálom letenni.

A kenyér már nem okoz gondot és képzeljétek,azt veszem észre magamon lassan nem kívánom a húst sem......egyszerűen nem kell,semmilyen formában.igen,a cigi ráér az nekem nehezebb lesz mint a fogyi.no majd megprobálom,de már annak is örűlnék ha csökkenteni tudom(majd)
 

stee

Állandó Tag
Állandó Tag
GERINCTORNA

Egy kis testmozgás, nemcsak fogyókúrázóknak, hanem akik a testük egészségéért is akarnak valamit tenni. Szerintem kezdésnek jó, mert nem egy nagyon megerőltető torna, és nem "szuper-vékony-aerobic-fitness-királynők" tornáznak benne, hanem átlag emberek. Mivel nem megerőltető, ezzel el lehet kezdeni hozzászoktatni a testünket a mozgáshoz. Akkor már lehet olyan tornára is váltani, ami konkrétan fogyaszt, zsírt éget stb.
hat3.jpg

Magyarországon több százezren küszködnek hátfájással nap mint nap - Hatvan felett nagyon kevesen mondhatják el magukról, hogy sosem fájt/fáj a hátuk...

A fájdalom oka lehet húzódás vagy apró sportsérülés, ám legtöbbször gerincünk elváltozásai sugároznak ki egyik vagy mindkét oldalra. Szerencsére sokat tehetünk gerincoszlopunk egészsége érdekében, megelőzhetjük a bajt tornával, a helyes testtartás megtanulásával, illetve megfelelő matrac és irodabútor használatával!
Prevenció mindenekelőtt

Sokat kell - és lehet - tenni az egészséges élettani működés visszaállítása érdekében, de a legfontosabb, hogy már egészen apró gyermekkortól elkezdődjön a későbbi mozgásszervi megbetegedések megelőzése. Még az egészséges tartású kisgyermekek is rossz, hanyag tartást vehetnek fel a kamaszkorba lépve. Általában a rendszeres évi rutinvizsgálat során az iskolaorvos az, aki felfedezi az elváltozást.

A gerinc tartási rendellenességeit ilyenkor még speciális gyógytornával lehet korrigálni, s külön erre a rendellenességre kialakított mozdulatsorok segítenek megerősíteni azokat az izmokat, amelyek a helyes pozícióban tartják a gerincoszlopot. Sok általános iskola és gimnázium szervez külön gyógytornát a tanulóknak, ahol külön képesített gyógytestnevelő-tanár mutatja be a gyakorlatokat, amiket azután otthon is gyakorolni kell. Ugyanezeket a törzsizom-erősítő és egyensúlyfejlesztő gyakorlatokat felnőttkorban is érdemes folytatni.

• Tipp: a legegyszerűbb egy puha tornaszőnyeg és egy nagy fitneszlabda segítségével otthon tornázni.
 

tájdi

Állandó Tag
Állandó Tag
Húsétel

Római fasírt

w180
Elkészítési idő: ~ 40 perc

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg darált sovány sertéshús
  • 4 tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • pirospaprika
  • majoranna
  • bors
Elkészítés:
Főzd a két tojást keményre, reszeld a darált húsra. Üsd rá a másik két tojást és keverd el a hússal. Reszeld bele a fokhagymát, ízesítsd paprikával, sóval, borssal és morzsolt majorannával. Formálj hosszúkás cipót a masszából és tedd római tálba. Süsd 80-90 percig, az utolsó 10 percben vedd le a tál fedelét és süsd pirosra.

Saláta

Brokkolistaláta

Elkészítési idő: ~ 30 perc
w190


  • 50 dkg brokkoli
  • 2 dl kefir
  • 5 dkg darált dió
  • 5 dkg sovány sajt
  • törött bors
  • csipetnyi szódabikarbóna
Elkészítés:
Főzd puhára a brokkolit szódabikarbónás, sós vízben. Szűrd le és helyezd üvegtálra. Keverd el a kefirt a lereszelt sajttal, darált dióval, ízesítsd sóval és törött borssal. Öntsd a brokkolira, forgasd össze és tálalásig hűtsd le.

Szárnyas étel

retek.jpg
Krémsajttal sült pulykamell, retek chips


Hozzávalók (4 személyre):

  • 500 g pulykamell 4 szeletre
  • Tömlős natúr krémsajt (2 db), már van szénhidrátszegény változat is (200 g)
  • Vaj diónyi (nem édes)
  • Tárkony friss
  • Bors
  • 100 g retek
  • Olíva olaj
  • Grill fűszer
Elkészítés:
A pulykamell szeleteket klopfold ki. (tipp: tekerd a hússzeleteket folpackba, így szebben tudod a húst formázni, és nem piszkolod be a konyhát sem). A sajtkrémet ízesítsd tárkonnyal, sóval, borssal. A hússzelet közepére halmozd. Hajtsd félbe, tűzd hústűvel. Hirtelen süsd meg mindkét oldalát. Majd egy kevés vízzel, borral fedő alatt párold puhára. A jégcsapretket vágd vékony karikára (gyalun). Fűszerezd: sóval, borssal, grill fűszerrel. Fritőzben vagy serpenyőben süsd ropogósra. Szedd szalvétával kibélelt szűrőbe. Tálaláskor a göngyölt húsokat középen vágd el, és halmozd tányérra a chipset, erre helyezd a húst. Tárkonnyal és zöld fűszernövénnyel díszítsd.

Saláta

paradicsom.jpg
Csirkés cézár saláta


Hozzávalók (4 személyre):

  • 500 g csirkemell vékony csíkra vagy kockára darabolva
  • 2 gerezd fokhagyma reszelve
  • 4 db főtt tojás
  • 250 g paradicsom cikkre vágva
  • 4 dl tartármártás
  • Bors
  • Citromlé
  • 1 fej jégsaláta
  • 250 g kígyó uborka
  • Olíva olaj
  • Tojás
  • Mustár (cukormentes)
  • Tejföl (20 %-os zsírtartalmú)
Elkészítés:
A csirke húst sózd, borsozd. Kevés olajon hirtelen süsd meg, vigyázz, ne szárítsd ki. A paradicsomot, uborkát, jégsalátát, fokhagymát helyezd egy nagyobb tálba. Kevés citrom levet csepegtess rá. A csirkemellet keverd hozzá, és tartármártással forgasd össze. Készítheted úgy is, hogy a csirkemellet nem kevered hozzá, hanem a tetejére halmozod. Megszórhatod reszelt parmezán sajttal. Saláta levelekre szedve tálald.

Tartármártás:
1 tojássárgáját mustárral 1 teáskanál sóval, borssal, édesítőszerrel keverj el. Folyamatos keverés mellett annyi olíva olajat csurgass hozzá, amennyit felvesz. Kevés tejföllel dúsítsd. Ízesíthetedk fehérborral (2-5 cent). Hűtsd.

Desszert

3-4.jpg


Gyümölcsös túrókrém

Elkészítési idő: ~ 25 perc

Hozzávalók 2 személyre:

  • 25 dkg sovány túró
  • 2 tojás
  • 1 citrom
  • 1 narancs
  • 2 szem édesítőszer
Elkészítés:

Keverd a túrót a tojások sárgájával krémesre, ízesítsd a lereszelt citrom héjával és narancshéjjal. Keverd el az édesítőszert a tojásfehérjében, verd habbá és laza mozdulattal keverd a túróhoz. Facsard ki a citromot, és kockázd fel a naranccsal együtt. A krém felét tedd üvegtálba, szórd rá a gyümölcsöket és borítsd be a maradék krémmel. Egy-két órára tedd hűtőbe, tálalás előtt díszítsd idény jellegű gyümölccsel.
 

tájdi

Állandó Tag
Állandó Tag
Tészta

Brokkolis spagetti

4-3.jpg
Elkészítési idő: ~ 30 perc

Hozzávalók:

  • fokhagyma
  • citromlé
  • ketchup
  • 10 g reszelt sajt
  • 10 ml olaj
  • 60 g spagetti
  • 120 g brokkoli
Elkészítés:

A spagettit forrásban lévő sós vízben – egy kevés olajat is belecseppentve -, főzd ki. A brokkolit fokhagymával, sóval és citromlével ízesített vízben párold meg. A leszűrt spagettit tedd olajjal kikent hőálló tálba, a brokkolit halmozd a tetejére, forró sütőben néhány percig süsd. Szórd meg a lereszelt sajttal, és ketchuppal díszítve tálald.

4-4.jpg
Grill zöldség


Fokhagymás sült padlizsán

Elkészítési idő: ~ 40 perc + érlelés
Hozzávalók:

  • 80 dkg padlizsán
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg darált dió
  • 4 evőkanál salátaolaj
  • 2 evőkanál salátaecet
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • bors
Elkészítés:

A padlizsánt tedd tepsibe, és előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süsd puhára. Öt percre fóliával takard le, majd hámozd meg. Mikor langyosra hűlt, vékonyan karikázd fel. A fokhagymát zúzd össze, keverd el darált dióval, a felaprított petrezselyemzölddel, az olajjal és az ecettel. Sózd, erősen borsozd, és az egészet jól keverd el. Egy zárható tálba rakj le egy sor padlizsánt, öntözd meg az öntettel, majd ismét egy sor padlizsán, és így tovább, míg a hozzávalók elfogynak. Gondosan zárd le, és 12 órán át hűtőben érleld.

Saláta

Majonézes káposztasaláta sárgarépával

5-2.jpg


Elkészítási idő: 10 perc
Hozzávalók:

  • 10 dkg fejes káposzta
  • 5 dkg sárgarépa
  • 1 evőkanál diétás majonéz
  • köménymag
Elkészítés:

A káposztát gyaluld le sózd, szórd meg köménymaggal és hagyd állni. Nyomkodd ki a levét és keverd össze a közben lereszelt sárgarépával és diétás majonézzel.

Egytálétel

Sajtos karfiol

5-4.jpg


Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók:

  • szerecsendió
  • 1 tojás
  • 15 g sajt
  • 30 g kefír
  • 200 g karfiol
Elkészítés:

A jól megmosott karfiolt szedd rózsáira, és gyengén sós forró vízben főzd majdnem puhára. Leszűrve jól csepegtesd le, és tűzálló tálra téve szórd meg szerecsendióval. A tojást keverd el a kefirrel és a reszelt sajt felével, kevés sóval. Öntsd rá a karfiolra, és a tetejét hintsd meg a maradék sajttal. Előmelegített sütőben süsd pirosra.

Túróval töltött grépfrút, vagy nagyobb narancs

Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók:

  • folyékony édesítőszer
  • fél tojássárgája
  • 1 db grépfrút, vagy narancs
  • 50 g sovány tehéntúró
Elkészítés:

A grépfrútot/narancsot vágd félbe, húsát kapard ki. A túrót törd át, keverd el a tojássárgájával, folyékony édesítőserrel édesítsd, és add hozzá a grépfrút/narancs felkockázott húsát. Az egészet töltsd vissza a grépfrút/narancs héjába. Hűtve fogyaszd.

Juhtúrós rakott krumpli




hagyma.jpg
Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 20 dkg juhtúró
  • 2 fej hagyma
  • 1 pohár tejföl
  • 4 db kemény paradicsom
  • 10 dkg füstölt vagy trappista sajt
  • só, csipet őrölt bors
  • pici olaj
A krumplit héjában főzd meg, majd hámozd meg. A tejfölt keverd ki a reszelt sajttal. A paradicsomot hámozd meg, a hagymát szeleteld fel. A tepsi alját picit olajozd meg, és reszeld rá a krumpli felét. Sózd meg, majd tegyél rá egy réteg habosra kevert juhtúrót. Erre tedd a paradicsomot és a hagymát, majd megint krumpli következik. Végül öntsd rá a tejfölös masszát, és forró sütőben fél órán át süsd.

Francia hagymaleves

Hozzávalók:

  • fél kg vöröshagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • fél csokor petrezselyem
  • 1 pohár tejszín
  • 5 dkg trappista sajt
  • 1 teáskanál só
  • 4 szelet teljes kiőrlésű pirítós kenyér
A szeletekre vágott hagymát pirítsd meg az olajon. Önts rá körülbelül másfél liter vizet, és sózd meg. Főzd puhára, majd a tűzről levéve turmixold össze, és öntsd bele a tejszínt. Főzd össze, közben pirítsd meg a kenyérszeleteket. A pirítósokat tedd tányérokba, és vastagon szórd meg reszelt sajttal. Kanalazd rá a forró hagymalevest.
 

Santane

Állandó Tag
Állandó Tag
Fogyókúra

Az elhízásról

Kimutatások szerint hazánk lakosságának több mint 30%-a elhízott. Ez nemcsak esztétikai, hanem komoly egészségügyi probléma is.
Az elhízás káros következményei közé tartoznak a megemelkedett vérzsírszintek miatt kialakuló betegségek. Emelkedik a vér triglicerid szintje, LDL koleszterin szintje és csökken a védő HDL koleszterin szint. Mozgásszegény életmódunkkal párosulva kialakul az érelmeszesedés, magas vérnyomás, más szív és érrendszeri betegségek, amik talaján bármikor bekövetkezhet a vezető halálokok közé tartozó szívinfarktus.
Az elhízás jelentős rizikó tényezője a II. típusú, úgynevezett nem inzulinfüggő cukorbetegség kialakulásának, ami a sejtek cukorfelvevő képességének csökkenése miatt jön létre. Gyakorlatilag minden elhízott magában hordozza a cukorbetegség kialakulásának lehetőségét.
Az epekő képződés is pozitív összefüggést mutat a túlsúllyal.
Láthatjuk tehát, hogy testtömegünk milyen szoros összefüggésben van egészségi állapotunkkal. Ha még nem alakultak ki súlyos problémák, sokat tehet egészsége megőrzéséért. Egy elhízott ember 10-15%-os fogyást követően, ezen betegségek kockázati tényezőit átlagos szintre csökkentheti.
Testtömegünk megítélése

molett.gif
normal.gif
Mielőtt bármilyen túlzásba esnénk testtömegünk megítélése kapcsán, álljunk rá egy lehetőleg pontos mérlegre (a háziorvosnál biztosan akad egy hitelesített példány), és számoljuk ki testtömegindexünket (Body Mass Index=BMI). Jelenlegi testtömegünket (kilogramm) osszuk el a magasságunk négyzetével (méter).
A fogyókúra buktatói

Legtöbben így tavasszal, vagy nyár elején szembesülünk a ténnyel, hogy nyári ruháink túlságosan feszülnek rajtunk, esetleg magunkra sem tudjuk venni őket, nem is beszélve a fürdőruháról. Gyorsan, kapkodva nekilátunk valamilyen diétának. Sajnos ezt hamarosan megunjuk, „nem fér bele a napi munka beosztásunkba”. Az évi 1-2 kg-ból, 10-15 év alatt, 10-20 kg lesz....
Néhányan sikeresen véghezvisszük fogyókúránkat, megnyugodva abbahagyjuk, és meglepve tapasztaljuk, hogy néhány hónap múlva legalább annyit vagy többet mutat a mérleg, mint a fogyás előtt. Ezen ciklusok ismétlődése a yo-yo effektus.
Realitások

Van mód arra, hogy elkerüljük a visszahízást: reális célokat kell kitűzni magunk elé, változtatni kell életmódunkon, meg kell tanulnunk tudatosan táplálkozni!
Az ideális fogyás üteme 0.5 kg hetente, tehát kb. 2 kg egy hónap alatt. 10 kg testtömeg csökkenésre 5 hónapot kell várnunk. Láthatjuk, hogy türelemre és kitartásra van szükségünk az eredményes fogyás megvalósításához. A tíz év alatt felszedett plusz súlytól nem lehet néhány hét alatt megszabadulni!
Milyen fogyókúra az amit hónapokig, évekig kell folytatnom? Ez a kérdés mindenkiben felmerül. A válasz az, hogy nem egyszerűen fogyókúráról, hanem a tudatos táplálkozás elsajátításával, megfelelő testmozgás beiktatásával -életmód váltásról van szó. Az elhízás nem egy gyógyítható betegség (hacsak nem hormonális okai vannak, bár ez nagyon ritka). Számolnunk kell azzal, ha visszatérünk régi, rossz táplálkozási szokásainkhoz és életmódunkhoz, a hízás újra beindul.
Tudomásul kell vennünk azt is, hogy csodaszerek nincsenek. Persze vannak olyan táplálékkiegészítők, amelyek kedvező tulajdonságait kihasználhatjuk a fogyókúra során, de tévedés lenne csak ezekre hagyatkozni, hiszen nem fogyaszthatjuk őket állandóan.
Kezdjük a fogyókúrát!

merleg.gif
Mérjük meg aktuális testtömegünket, magasságunkat, írjuk be egy füzetbe. Számoljuk ki mennyi az ideális testtömegünk, hány kg-ot szeretnénk leadni, ezeket is írjuk be, valamint a dátumot. Ezután hetente legalább egyszer álljunk rá ugyanarra a mérlegre, ha lehet azonos időben, ruha nélkül, vagy ugyanabban a ruhában. A kapott értékeket jegyezzük le.
Fogyni akkor tudunk, ha ún. negatív energiamérleget érünk el. Azt jelenti, hogy kevesebb energiát vegyünk magunkhoz, mint amennyit a szervezet felhasznál. Ha a napi szükségletünknél 500 kcal-val fogyasztunk kevesebbet, két hét alatt 7000 kcal-tól szabadultunk meg, ami 1 kg testtömegnek felel meg (500 kcal = 1,1 liter kóla energiája).
Bevált gyakorlat, hogy testtömegtől függetlenül, nők általában 1200 kcal-, férfiak 1500 kcal-tartalmú étrenddel fogyókúráznak. Ilyen kis energiabevitel mellett fontos a tápanyagok helyes megválasztása, hogy minden szükséges elemet bejuttassunk a szervezetbe, ne alakuljanak ki hiánybetegségek.
Létezik ennél is alacsonyabb energiatartalmú diéta 400-800 kcal/nap, ami csak orvosi felügyelet mellett alkalmazható, különben életveszélyes lehet.
Az egyénre szabott energiatartalom meghatározásához érdemes szakember segítségét kérni.
papir.gif
Az első héten tegyünk papírt, ceruzát zsebünkbe, és minden falatot írjunk fel, amit eszünk vagy iszunk: mit-mikor-mennyit? Sokan csak este, a cetli tartalmát böngészve jövünk rá, mennyi mindent elfogyasztottunk, automatikusan, nem is tudatosult bennünk, hogy eszünk.
Fontos beszélnünk róla, hogy a fogyás mértéke a gyakorlatban nem pontosan heti 0.5 kg. A fogyókúra kezdetekor nagyobb mértékű fogyás tapasztalható, akár 4-5 kg is lehet. Tudnunk kell, hogy ez nem mind a tényleges testtömeg, hanem nagy része víz. Utána a fogyás mértéke viszonylag állandósul, de kisebb lesz, mint az elején. A kezdeti sikerek után mellbevágó lehet, amikor súlyunk nem csökken, pedig betartjuk a diétát. Nyugodjunk meg, nem rossz a diéta, mi sem vagyunk hibásak, egyszerű élettani dologról van, csökken az alapanyagcserénk. Néhány nap (esetleg egy hét) stagnálás után újra fogyni fogunk. A kitűzött testtömeg elérése felé egyre lassabb ütemű lesz a fogyás.
Ne feledkezzünk meg a rendszeres testmozgásról! Ha felkeresünk egy testnevelőt vagy gyógytornászt, biztosan össze tud állítani nekünk olyan mozgásprogramot, ami munka, vagy otthoni elfoglaltság mellett is kivitelezhető, nem igényel plusz időt. Mivel mozgáskor több energia használódik fel, mint nyugalmi helyzetben, a rendszeres testmozgással nagyban hozzájárulhatunk diétánk sikeréhez.
Érdemes körfogatogat is mérni: kart dereket, csípőt, combot. Előfordulhat, hogy tömegünk nem csökken, de a körfogatok valamelyike igen, ez rendszeres testedzés esetén valószínű. Az épülő izomszövet tömege megegyezhet a leadott zsírszövet tömegével, de térfogata kisebb.
Amire figyeljünk

kocsi.jpg
Mivel életmódváltásról beszélünk, tiltott ételek nincsenek, hiszen senkitől sem várható el, hogy örökre lemondjon kedvenc ételéről. A napi rutint úgy kell alakítani, hogy táplálkozás élettani szempontból kedvezőbb élelmiszerek alkossák étrendünk gerincét, amibe a kevésbé ajánlottak közül is beiktathatunk időnként egyet-egyet, olyan mennyiségben, ami az adott étkezés energiakeretébe belefér. Ha valamilyen okból egy nap minden határt felrúgtunk, másnap tarthatunk egy szigorú folyadéknapot. Arra ügyeljünk, hogy ilyen eset ne forduljon elő pl. heti rendszerességgel. Bizonyos ételek a kerülendők csoportjából szakszerű nyersanyag válogatással vagy újfajta készítési móddal, az ajánlottak közé lesznek sorolhatók.
Vásárlás előtt készítsünk listát, próbáljunk ellenállni a hipermarketek csábító akcióinak és tényleg csak a szükséges termékeket vásároljuk meg. Főleg a nassolni valókat tartalmazó polcokat kerüljük el. Soha ne menjünk éhesen vásárolni, hogy ne vágyakozásunk tárgyait rakjuk a bevásárlókocsiba, hanem megfontoltan az étrendünkbe illő termékeket. Ezzel a módszerrel pénzt is megtakaríthatunk.
Naponta 4-5 alkalommal együnk, lassan, jól megrágva az ételt. Ha módunkban áll, szépen megterítve, nyugodt körülmények között étkezzünk. Mivel a megszokottnál kisebb mennyiségű ételt fogyaszthatunk el, tegyük inkább kis tányérra. Jobban esik teli kistányért látnunk, mint a nagyot félig üresen.
A reggeli és ebéd bőségesebb, vacsora kevesebb legyen.
Az étkezések között ne nassoljunk!
Az étrend összeállítása

nocukor.jpg
Első lépésként szabaduljunk meg a luxusenergiától. Mivel a cukor sem vitaminokat, sem ásványi anyagokat nem tartalmaz, csupán „üres kalóriát” jelent, teljes egészében iktassunk ki minden cukor tartalmú ételt és italt. Az italokra nagy hangsúlyt fektessünk hiszen néhány pohárnyi cukrozott üdítő, tea vagy kávé 1 - 2 étkezés energiáját jelentheti, pedig nem enni, csak inni szerettünk volna.
Kerüljük a cukor, édességek, méz, lekvár, jam fogyasztását!
Édesítésre használjunk mesterséges édesítőszereket! Ha főtt ételt szeretne édesíteni, a főzés végén adja hozzá, mert a legtöbb édesítőszer magas hő hatására elbomlik.
Az étkezések alapját a rostban gazdag, növényi eredetű élelmiszerek alkossák, kenyerek közül a korpás-, barna-, rozskenyér. Ajánlott a zabpehely, egyéb pelyhek, barna rizs, zöldségfélék közül szinte mindegyik (kukorica és sütőtök csak mértékkel).
egtaplalkozas0.jpg
A zöldségeket a hagyományos rátással készülő főzelék helyett inkább nyers salátaként, gőzölve, párolva készítse el. Salátaöntetnek ajánlott a kefir, joghurt, citromlé. Kis mennyiségben is rengeteg kalóriát tartalmaz a majonéz, ezért salátaöntetből ajánlott kihagyni.
A magas rosttartalomnak nagyon fontos szerepe van a fogyókúrában és az egészséges táplálkozásban is. Rostban gazdag élelmiszerek rágása hosszabb időt vesz igénybe, nő a teltségérzet (jóllakottság érzet), késlelteti a gyomorürülést (később leszünk újra éhesek), és segítenek a székrekedés kialakulását megelőzni, természetesen ehhez sok folyadékot is kell fogyasztani.
Fogyókúrában legjobban hasznosuló ital a szénsavmentes ásványvíz. Fogyasztható még tiszta víz, zöldséglé, koffeinmentes tea: gyümölcstea, csipkebogyó, hibiszkusz, hársfa, csalán, menta, kamilla stb.
viz.jpg
Mértékkel rostos gyümölcslé vagy turmix ital.
Alkoholos italok teljes mértékben ellenjavalltak, részben magas energiatarta1muk miatt, részben azért, mert serkentik az anyagcserét, emiatt éhesebbek leszünk, másrészt az idegrendszerre gyakorolt hatása miatt nehezebben tudjuk magunkat evési kontroll alatt tartani.
Nyers gyümölcsöt naponta érdemes fogyasztani, de 20-30 dkg elégséges.
Húsok közül fogyasszunk baromfit, bőr nélkül (a bőrt ne is főzzük az ételbe, mert rengeteg koleszterin fő ki belőle), nyulat, vadhúsokat. Ehetünk marhahúst és sertést is, de mindig sovány húsrészt vásároljunk. A látható zsírt nem tartalmazó húsdarabnak is van zsírtartalma. A tengeri halak húsa nagyon kedvező zsírsav összetételű, fogyókúra során is kiemelten ajánlottak. Zsírszegény technológiával készítve, semmiképp sem olajos hal formájában.
Zsírszegény ételkészítési technológiák közé tartozik a főzés, párolás, gőzölés, grillezés, alufóliában-, sütőpapírban sütés, cserépedényben, mikrohullámú sütőben készítés.
Tejtermékek közül szintén a zsírszegények ajánlottak 1.5%-os tej, 12%-os tejföl, vagy helyette kefir, joghurt, light gyümölcsjoghurtok, félzsíros tehéntúró, ömlesztett sajtok helyett sovány, esetleg félzsíros daraboltak. Tejszínes készítményeket inkább hagyjuk az üzlet polcán.
Tojást kemény- vagy lágy tojásként fogyasszunk, a háziasan készülő rántotta jobb ha kimarad.
Sertés-, baromfi-, egyéb zsírokat hanyagoljuk, főzéshez olajat, olívaolajat, margarint használjunk, azt is csak minimális mennyiségben. Kenyerünket csak vékonyan kenjük csökkentett zsírtartalmú margarinnal, az sem baj ha elfelejtjük megkenni.
rozmaring.jpg
Hogy mindig jó ízű legyen ételünk, bőségesen használhatunk zöldfűszereket az ízesítéshez: petrezselyemzöld, zellerzöld, bazsalikom, kapor, borsikafű, kakukkfű, oregano, majoránna, zsálya, babérlevél, lestyán, rozmaring stb.
(forrás:http://www.dietetikamindenkinek.hu/fogyokura.php)

ANNYIBAN VITATKOZOM: ne használjunk mesterséges édesítőszereket!!
Inkább a méz - nagyon minimálisan -, mintsem kémiai baromságok!
<SCRIPT type=text/javascript><!--google_ad_client = "pub-3310306604616858";google_ad_width = 468;google_ad_height = 60;google_ad_format = "468x60_as";google_ad_type = "text_image";google_ad_channel = "";google_color_border = "AD4759";google_color_bg = "FFFFCC";google_color_link = "AD4759";google_color_text = "000000";google_color_url = "0000FF";google_ui_features = "rc:6";//--></SCRIPT><SCRIPT src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js" type=text/javascript></SCRIPT>
 

Vica80

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Nekem sikerült 5 kg-tól megszabadulnom 1 hónap alatt. Múlt héten volt egy kicsi kilengésem. Remélem sikerül a további 15 kilót is leadnom.
Kitartás mindenkinek!
 

tájdi

Állandó Tag
Állandó Tag
13 tévhit az evésről
Úgy gondolod, hogy egészségesen táplálkozol, mégsem érzed közérzeteden ennek jótékony hatását? Már hetek óta fogyókúrázol, de alig fogytál valamit? Lehet, hogy te is régi és népszerű tévhitek áldozata vagy?

1. Az erős árt a gyomornak.
A paprika, chili, bors vagy curry antibakteriális hatású, ezáltal segíti az epe és a máj munkáját. Csak akkor árt, ha a gyomor egyébként is érzékeny.

2. A nyersen fogyasztott zöldség egészségesebb, mint a főtt.
Bizonyos zöldségfajták, a burgonya, zöldbab vagy padlizsán, tartalmaznak méreganyagokat is, amiket csak a főzés semlegesít. A répa vitaminjai is csak gyenge párolás után válnak hasznossá a szervezet számára.

3. A tojás egészségtelen.
Nem mindenkinek. Az egészséges anyagcserével bíró embereknél a tojás nem emeli a vér koleszterinszintjét, és így az érelmeszesedés veszélyét sem. Egy-két tojás hetente nyugodtan szerepelhet az étrendben.

4. A spenót tartalmazza a legtöbb vasat.
Generációk nőttek fel úgy, hogy a vasban állítólag igen gazdag főzelékkel tömték őket gyerekkorukban. E nyomelem azonban háromszor nagyobb adagban van jelen a hüvelyesekben, a fehérbabban vagy a lencsében. A magát konokul tartó tévhit oka valószínűleg egy elcsúszott vessző egy hivatalos tápanyagtáblázatban.

5. Ha esténként meleget eszel, biztosan felszedsz pár kilót.
Csak a túl sok evéstől lehet hízni, nem attól, hogy este eszünk. Különben a mediterrán országok lakói, akik valóban szeretnek későn vacsorázni, mind kövérek lennének.

6. A friss zöldség tartalmazza a legtöbb vitamint.
Igaz, ha valóban frissen, a szedéskor fogyasztjuk. Az érzékeny leveles zöldségek, mint például a spenót, hűtőszekrénybe téve gyorsan veszítenek vitamintartalmukból. Akkor már jobb a mélyhűtött zöldség.

7. A nassolás hízlal
Ez sem igaz egészen. Brit kutatók megállapították, hogy a nassolást automatikusan kevesebb mennyiségű főétkezéssel egyenlítjük ki. (Persze csak akkor, ha a tábla csokoládét kilencven perccel evés előtt faljuk be.)

8. Az édesítőszer használata fogyaszt.
Inkább hízlal, mondják a táplálkozáskutatók. A cukorpótlók ugyanis erős éhségérzetet váltanak ki.

9. A margarin kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a vaj.
Mindkettőnek nagyjából egyforma a kalóriaértéke. Az úgynevezett diétás margarinokon nem azért van a „diétás” felirat, mert kevesebb zsírt tartalmaznak és egyébként is vegyilaborokban összeállított katyvasz, erről az előzőekben már volt szó.

10. A szárnyashús soványabb, mint a sertéshús.
Tévedés! Egy sült csirke bőre 17,5 százalék zsírtartalommal bír, míg egy sertésszelet csak 2 százalék zsírt tartalmaz. (De a csirkemell bőr nélkül: 1 százalék.)

11. A sör „kalóriabomba”.
A sör valójában kevés kalóriát tartalmaz: egy korsó csak 218, míg ugyanennyi mennyiségű vörösbor kb. 340 kilokalóriát jelent.

12. A vitaminok energiát adnak.
A szervezet a szénhidrátokból, a zsírból és a fehérjékből nyeri az erejét. A vitaminok ellenben elengedhetetlenek az emésztésnél.

13. A legjobb fogyókúra, ha naponta csak egyszer eszünk.
Nem igaz. Ilyenkor a test takaréklángra kapcsol, és kevesebb kalóriát használ el. Jobb, ha háromóránként eszünk valami keveset. Az is fogyhat, aki többet eszik. Legalábbis, ha ballasztanyagban gazdag, zsírszegény kosztot fogyaszt (teljes őrlésű gabonából készült kenyeret, gyümölcsöt és zöldséget).

A testsúly csökkentésének tíz aranyszabálya

1. Csak fokozatosan!
A gyors és drasztikus éhezéssel leadott kilók döntő része vízvesztésből származik. A test víztartalmának csökkenése fáradékonysággal jár, és bőrünk is veszít feszességéből. Ráadásul koplaláskor szervezetünk a hiányzó energiát nemcsak a zsírraktárakból szerzi be, hanem kezdi lebontani az izomszövetet is. A koplalással leadott minden másfél kilóból fél kiló veszteség az izomtömeget csökkenti. Az eszményi testsúlycsökkenés: heti fél, illetve egy kiló.

2. Felejtsük el a fogyókúrát!
Súlyunk növekedése nem egy hét alatt történt, a fölösleges kilók leadását a kilók felszedéséhez hasonló ütemben kell végrehajtani. Ennek alapszabálya az egészséges, kiegyensúlyozott étkezés. Az ételek minősége, mennyisége, az elkészítés és az elfogyasztás módja, a tápanyagok egymáshoz viszonyított aránya és a táplálék energiatartalma szabja meg, hogy étrendünk mennyire szolgálja normális súlyunk elérését és egészségünket.

3. Helyettesítsünk!
Nem kell kedvenc ételünkről lemondanunk. Elég, ha figyelünk az élelmiszerek zsír- és cukortartalmára. Tejet például választhatunk 3,6, de 0,1 százalékos zsírtartalmút is. Sajtokból is van sovány és zsíros. Gyümölcslevekből, üdítőkből, lekvárokból válasszuk a light felirattal ellátott termékeket. A kávét, teát igyuk édesítőszerrel.

4. Számoljunk!
Ha testsúlyunkat csökkenteni akarjuk, akkor étrendünk energiatartalma legyen tényleges energiaigényünknél 500-700 kcal-val kevesebb. Az energiaigényt a következő képlet alapján számolhatjuk ki:
Nyugalmi alapanyagcsere: férfiaknál 900 + 10 x a testsúlykilogramm
Nőknél: 700 + 7 x a testsúlykilogramm.
Ezt ülő életmód esetén 1,2-vel
közepesen aktív életmódnál 1,4-gyel
nehéz fizikai munka esetén 1,8-cal
szorozva kapjuk meg szervezetünk energiaszükségletét.

4. Mozogjunk!
Már az is sokat segít, ha változtatunk közlekedési szokásainkon. Parkoljunk úti célunknál egy kicsit távolabb. Szálljunk le a buszról egy megállóval korábban. Sétáljunk, és ne használjunk liftet. Hét végén menjünk kirándulni.

5. Ne menjünk éhesen vásárolni!
Sokkal könnyebb elmenni az illatozó pékáruüzlet előtt, ha nem korog a gyomrunk. Készítsünk listát a szükséges élelmiszerekről, és csak azokat vegyük meg. Mindig csak annyit vásároljunk, amennyi szükséges. Az étel érték. Nem szívesen dobjuk ki, inkább megesszük. És persze leggyakrabban a háziasszony "áldozza" fel magát.

6. Készítsünk magunknak egészséges nassolnivalót!
Sokszor érezzük úgy, hogy egész nap semmit se ettünk. "Csak" törtünk egy darab sajtot, csak bekaptunk egy kis kocka csokoládét, egy kiflivéget. Ha erről nem tudunk leszokni, reggelenként készítsünk magunknak nassolnivalót. Szúrjunk fel fogpiszkálóra sovány sajtból, sonkából, paradicsomból, uborkából készített kis falatokat, és ha éhesek vagyunk, ezekből nassoljunk.

7. Vezessünk naplót!
Néhány hétig írjunk fel minden falatot, amit megettünk, és esténként számoljuk ki az elfogyasztott energiamennyiséget. Rá fogunk jönni, hogy hol, mikor hibáztunk. Egy idő után már írni sem kell, tudni fogjuk, hogy mit szabad, mit nem.<O:p

8. Jutalmazzuk meg magunkat!
Mivel tartós testsúlycsökkentés csak hosszú távú lehet, időnként engedjünk a csábításnak, és együnk olyasmit is, amit nagyon szeretünk, amire nagyon vágyunk.

9. Gyógyszert csak orvosi előírásra szedjünk!
Ne dőljünk be minden divatos fogyasztószernek. Ezek többsége víz- és széklethajtó, és ezzel a hatásával fogyaszt. A túlsúly meg az elhízás oka az energiabevitel és -felhasználás közti egyensúly felbomlása. A normális testsúly elérésig vagy az energiabevitelt kell csökkenteni, vagy annak felhasználását fokozni. Csak orvos döntheti el, hogy ebbe a folyamatba szabad-e, kell-e gyógyszerrel beleszólni.

10. Kérjünk segítséget!
Elképzelhető, hogy egyedül nem vagyunk képesek a súlyfölöslegtől megszabadulni. Ilyenkor bátran forduljunk orvoshoz, esetleg pszichológushoz. A testsúlycsökkentés gyakran jobban kivitelezhető csoportterápia keretében. Szakképzett vezetővel, dietetikus szakemberrel, közösségben sokkal jobb eredményt lehet elérni, mint egyedül.

Forrás: velvet


Diétás nassolnivalók:-D

Reszelt retek
- Reszelj le 100 g jégcsapretket és szórd meg egy csipetnyi sóval. Hagyd állni 5 percig, majd nyomkodd ki a levét. Kenj meg egy szelet rozskenyeret zsírszegény margarinnal, halmozd rá a retket és szórd meg egy kis petrezselyemmel.
Tápérték: 120 kcal

Paradicsomkoktél
- Keverj össze 2 dl 100 %-os paradicsomlevet 1 evőkanál tejszínnel, majd szórj bele egy kis borsot és petrezselymet.
Tápérték: kb. 90 kcal

Sajthajók
25 g gorgonzolát vagy más nemespenésszel érlelt sajtot törj össze egy villával és keverd el 3 evőkanál sovány túróval. Halmozd rá 4-5 cikória- vagy salátalevélre, majd szórd meg egy kevés snidlinggel.
Tápérték: kb. 155 kcal

Halas falat
- 1 szelet teljes kiőrlésű rozskenyeret fedj be egy salátalevéllel és tegyél rá 1 szelet füstölt halfilét. Csepegtess rá citromlevet, szórd meg fekete borssal, és egy kis reszelt tormával tálald.
Tápérték: kb. 140 kcal

Joghurtálom
- 2 dl natúr joghurtban keverj el 1 púpozott evőkanál, előre beáztatott mazsolát és egy csipetnyi őrölt fahéjat. Tehetsz bele egy kevéske vaníliás cukrot is.
Tápérték: kb. 135 kcal

Lukullusz tányérja
- Moss meg 2 érett fügét. Keresztben vágd őket ketté, majd tegyél rájuk 30 g hártyavékony szeletekre vágott főtt, füstölt sonkát.
Tápérték: kb. 145 kcal

Csípős avokádó
- Vágj ketté 1 avokádót és szedd ki a magját. Csöpögtess rá egy kis citromlevet és tegyél rá fél teáskanál csípős mustárt. Szórd meg apróra vágott kaporral.
Tápérték: kb. 195 kcal

Gyümölcssaláta
- Magozz ki és vágj apró darabokra 1 almát. Szedj gerezdekre 1 mandarint, majd a kétfajta gyümölcsöt keverd össze és locsold meg 2 evőkanál narancslével. 1 teáskanál folyós mézzel vagy juharsziruppal ízesítsd.
Tápérték: kb. 120 kcal

Édes rizsszelet
- Keverj össze 1 evőkanál sovány túrót 1 teáskanál napraforgómaggal és 1 teáskanál folyékony mézzel. Halmozd rá 3 szelet puffasztott rizsre.
Tápérték: kb. 155

A halfogyasztás egészséges

Felmérések bizonyítják, hogy a grönlandi eszkimók vagy a japán halászok között jóval kisebb arányú a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása, mint azokban az országokban – köztük hazánkban is –, ahol az emberek nem esznek napi rendszerességgel halat.

Történelmi búvárkodás
Az ókori Egyiptomban a halbőség hatalmas volt, olyannyira, hogy az emberek a halhoz olcsóbban hozzájuthattak, mint a kenyérhez. Igen sok halat fogyasztottak a középkori Európában is, mivel az egyház által előírt húsmentes napokon (szerdán, pénteken, szombaton és az ünnepeken) a húsfélék közül csak halat lehetett enni. Skóciában a XVII. században olyan sok volt a lazac, hogy a törvényi szabályzás értelmében még a szolgák étkeztetésében sem lehetett heti három alkalomnál többször lazacot adni.
Magyarországon ebben az időben a címerállatként is szerepelő csukát tartották legnagyobb becsben a halak közül. Télen a tengerből a folyóinkba úszó viza számított különösen kedvelt fogásnak, melyet sós vízzel telt hordókban tartósítottak, és az ikráját is szívesen fogyasztották. A természetes vizektől távol lévő területeken elterjedtté vált, hogy halastavakat létesítettek.

Tápanyag-összetétel
71514_file200.jpg
A halak húsa laza szövetszerkezetű, könnyen emészthető, magas víztartalma miatt azonban gyorsan romló táplálék. Kedvező energia- és zsír-, valamint átlag 15-20%-os fehérjetartalma révén – megfelelő konyhatechnológia alkalmazása mellett – a testtömeg-csökkentő étrendekbe is jól beilleszthető. Zsírértéke alapján megkülönböztetünk zsírosabb (pl. ponty, harcsa, tonhal, makréla, lazac, hering) és szárazabb húsú (pl. fehér busa, amur, süllő, tőkehal, heck) halféleségeket. Szempont lehet a nyersanyagválasztásnál, hogy a halhús összetételét alapvetően befolyásolja a hal kora, és a táplálkozása is. Egy négyéves hal zsírtartalma például akár négyszerese is lehet az ivadékkori értékhez képest.
A halolaj – a hal fajtájától függően, de jellemzően a tengeri halaké – kisebb-nagyobb mértékben tartalmaz olyan ún. többszörösen telítetlen zsírsavakat (omega-3 zsírsavakat), melyek élettani szempontból rendkívül jelentősek. Az emberi szervezet nem tudja előállítani ezeket az esszenciális zsírsavakat, így táplálékaink révén kell hozzájutnunk a megfelelő mennyiséghez. Igazolt hatásuk, hogy gátolják a vérrögképződést, mérsékelik a vérzsírszintet, szabályozzák a vérnyomást, ezáltal képesek csökkenteni a koszorúér megbetegedések veszélyét. Egy 1998-ban végzett kutatás szerint azok között, akik hetente egyszer vagy többször ettek tengeri halat, 52%-kal kisebb volt a szívhalál előfordulása, mint a havonta egyszer fogyasztók körében. Magyarországon, ahol a halálesetek több mint felének a hátterében szív- és keringési betegség áll, ez a tény különösen sokat mondó lehet.
Az omega-3 zsírsavak között van, amelyik befolyásolja az agy és a szem fejlődését is. A terhesség utolsó szakaszában ezek a zsírsavak felhalmozódnak az embrió agyában, emiatt a koraszülötteknél – ahol ez a fejlődési stádium kimarad – szükség van az omega-3 zsírsavak pótlására anyatej, vagy tápszer révén. A várandós és szoptató anyák számára így különösképpen ajánlott a tengeri halak fogyasztása.
71515_vitamin200.jpg
A hal jó forrása a zsírban oldódó vitaminoknak, elsősorban az A- és D-vitaminnak. Ezek segítségével szervezetünk képes semlegesíteni a szabadgyököket (vagyis az élettani folyamatok során keletkező, illetve külső forrásból a testbe jutott, érfalat károsító, valamint rákos betegségeket előidéző anyagokat), és növelni a betegségekkel szembeni ellenálló képességet.
A vízben oldódó vitaminok közül a B1- és B2-vitamin fedezhető fel a halban nagyobb mennyiségben, az ásványi anyagok szempontjából pedig vas-, szelén-, cink-, és jódtartalma jelentős. Mindemellett a halkonzervek – a puha, ehető halcsontoknak köszönhetően – még kalciumban is gazdagok.
Kevésbé ismert, hogy a sütés és főzés mellett a telítetlen zsírsavtartalom – és ezzel együtt annak a szervezetre kifejtett kedvező hatása – alapvetően nem csökken, valamint, hogy halolajokat nemcsak a friss halak tartalmaznak, hanem a feldolgozott haltermékek is. A tengeri halak közül a leggazdagabb telítetlen zsírsavforrás a makréla, a hazai édesvízi halak közül pedig a pettyes és fehér busa, valamint a kecsege.

Savas és lúgos ételeink



Vérünk átlagos pH értéke 7,35-7,45 közötti tartományban mozog. Életmódunktól, így táplálkozásunktól függően ez az érték akár napról napra változhat, közérzetünk és egészségünk pedig vele együtt változik. Optimális esetben szervezetünknek enyhén lúgosnak kell lennie ahhoz, hogy a különféle betegségekkel szembeni védekezés és az anyagcsere hatékonyan működjön. Amennyiben valaki túlságosan sok húst és keményítőt fogyaszt, szervezete elsavasodik. Ennek következtében létfontosságú szerveink nem képesek megfelelően működni, és a test védelme meggyengül. A savasodás következtében szervezet magából vonja ki a számára szükséges ásványi anyagokat (a magnéziumot, kalciumot, nátriumot stb.), és ez a folyamat hosszú távon betegségek kialakulásához vezethet.
Sajnos napjainkban a legtöbb ember képtelen megoldani, hogy a hétköznapok rohanó tempójába fix és tartalmas étkezéseket iktasson, pedig ez az egészséges táplálkozás legfontosabb alappillére. Az ülőmunka, a sportmentes élet, a gyorséttermekben és büfékben bekapott ételek tápérték szempontjából többnyire értéktelen falatok, amelyek nagymértékben elősegítik a szervezet elsavasodását. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk az egészségünkre, és megpróbáljunk változtatni az életmódunkon.
35590_t.jpg

Az elsavasodás lehetséges tünetei
- állandó fáradság
- gyenge immunrendszer
- gyakori fejfájás
- gyomor-, bél- és emésztési panaszok
- mellkas-fájdalom
- csúnya, színtelen, problémás arcbőr
- narancsbőr
Testünk üzenetei
Ha kíváncsiak vagyunk arra, hogy szervezetünk mennyire savas és lúgos, vásároljunk lakmuszpapírt, és vizsgáljuk meg a nyálunkat! Ideális esetben a tesztcsíkon kék színt fogunk látni, ez azt jelenti, szervezetünk sav-lúg egyensúlya megfelelő. Amennyiben zöld szín jelenik meg az indikátoron (ami arról tanúskodik, hogy a szervezetünk elsavasodott), minél hamarabb életmód-változtatásra van szükség. A sárga szín súlyos betegségekre utal, ez esetben célszerű teljes körű kivizsgálásnak alávetnünk magunkat, hogy egyensúlyba hozzuk szervezetünket. (A teszt nemcsak nyállal, hanem vizelettel is elvégezhető, ilyen esetben azonban az eredményt nagyban befolyásolják az aznap elfogyasztott élelmiszerek.)
35586_r.jpg

Az egyensúly megtalálása
Ahhoz, hogy egészségesek legyünk, meg kell találnunk a savas és lúgos pH értékek megfelelő egyensúlyát. Táplálkozáskutató szakemberek állítása szerint ez az arány a következő:
- 80%-ban lúgos (zöldségek, gyümölcsök)
- 20%-ban savas (keményítő, fehérje)
Ez az összeállítás az első pillantásra a legtöbb embernek nehézséget okoz, pedig csak egy kis változtatásra van szükség, ahhoz, hogy megfelelően táplálkozzunk.
Néhány jó tanács:
1.) Törekedjünk arra, hogy fehérjét kizárólag zöldséggel fogyasszunk
2.) Keményítőkhöz szintén zöldségeket válasszunk
3.) Gyümölcsöket önálló, kis étkezések részeként együnk
4.) A zöldségek és gyümölcsök 50%-a lehetőleg friss és nyers legyen, hiszen így tudunk a legtöbb vitamint és ásványi anyagot kiválasztani belőlük
5.) A fehérjéket célszerű párolni, főzni vagy grillezni. Kerüljük a bő olajban való sütést

Savasító élelmiszerek:
- Húsfélék: csirke, bárány, disznó, marha, borjú, halak
- Édességek: torták, sütemények, csokoládé, cukor, méz, lekvár, szirupok
- Zöldségek: spárga, gomba, savanyú káposzta, rebarbara, torma, karalábé, bab, borsó, lencse
- Gyümölcsök, csonthéjasok: mogyoró, dió, mandula, kesudió, pisztácia
- Gabonafélék: liszt, rozs, árpa, rozs, kukorica, liszt, hajdina, kukoricapehely
- Tejtermékek és tojás: tejszín, vaj, margarin, túró, tejföl, sajt, gyümölcsös joghurt, író, tojás
- Italok: kóla, sör

Lúgosító élelmiszerek:
- Tejtermék: savó
- Hüvelyesek: zöldbab
- Zöldségek: fejessaláta, sóska, spenót, brokkoli, karfiol, cukkíni, padlizsán, paprika, paradicsom, sárgarépa, burgonya, cékla, retek, hagyma, zeller, kelbimbó, káposzta, endívia, kömény, uborka, petrezselyem, cékla, szójabab, tök, sütőtök
- Gabonafélék: köles
- Italok: ásványvíz, ionizált lúgosvíz*, kakaó, kávé, tea, bor

*Ionizált lúgosvíz: A víz ionizációja során savas és lúgos víz jön létre. Utóbbi megköti a szervezetben lévő szabad gyököket, és lelassítja azok kémiai reakcióképességét. Így a méreganyagok elveszítik kártékony hatásukat
Elkerülendő savasító élelmiszerek
Sok olyan savasító élelmiszer létezik, amelyet büntetlenül fogyaszthatunk, ám léteznek olyanok, amelyeket jobb ha elkerülünk illetve megpróbálunk mással helyettesíteni.
- A fehér cukor erősen savasít, oxigénszegény környezetet teremt maga körül, gyengíti az immunrendszert.
- A kóla rendkívül magas savas kémhatással rendelkezik. (Egy pohár kóla savas kémhatását körülbelül tíz pohár ionizált lúgos víz tudja ellensúlyozni!)
Amit a csokoládéról tudni kell.:p

A magas - 60-70%-os - kakaótartalmú csokoládéval hatékonyan csökkenthető az érelmeszesedés kifejlődése, az infarktus és a szélütés veszélye, de védi a bőrünket és kitűnő köhögéscsillapító - legalábbis Dr. Matos Lajos szívgyógyász szerint, aki a Szent János Kórház Kardiológia osztályának főorvosa.

58184_2.jpg
Természetes vérnyomáscsökkentő

Martos professzor elmondása szerint napi 100 gramm sötét csokoládé a vérnyomást olyan mértékben csökkenti, hogy ennek eredményeképpen a szívinfarktus vagy a szélütés kockázata kb. 21%-kal lesz alacsonyabb. Az eredmény a következő kísérletből született: holland orvosok egy kisváros, Zutphen lakói közül egy csoport - közel ötszáz) önkéntes, 65-85 év közötti férfit 15 éven keresztül vizsgálták. Megállapították, hogy a tizenöt év megfigyelési idő alatt azoknak volt a legalacsonyabb a vérnyomása, akik a legtöbb csokoládét fogyasztották rendszeresen. A csokoládé-kedvelők szív- és érrendszeri halálozása pedig fele akkora volt, mint azoké, akik nem-, vagy csak ritkán csokoládéztak.
Hasonló kísérletet végeztek 10 önkéntessel abból a célból, hogy megállapítsák, hogyan hatnak a különböző típusú csokoládék a vérnyomásra: 7 napig kakaómentes időszakot tartattak velük, majd 15 napon keresztül napi 100 g fehér és tejcsokoládét adtak nekik. Ezután újra 7 nap szünet, majd 15 nap fekete csokoládé következett. Az eredmény egyértelmű volt: az étcsokoládé vérnyomáscsökkenést okozott. A flavonokban gazdag, sötét csokoládé hatására az erek belső felszínének sejtjei több értágító anyagot termeltek, ezért mérséklődött a vérnyomás.
Az étcsokoládé frissen tart
Koffeintartalmának köszönhetően az étcsokoládé jelentős frissítő hatással bír. Összehasonlításért nézd meg az alábbi felsorolást!

1 csésze kávé: 40 mg koffeint,
fél tábla csokoládé: 25-30 mg koffeint,
és 1 csésze erős kávé: 100 mg koffeint tartalmaz
58185_3.jpg
Bőrápoló szépítőszer

Az étcsokoládé flavonoidokban dús csokoládé, ezért fogyasztása nagyon jó hatással van a bőrre. Segítségével javul a bőr véráramlása és vízellátása, így szebb, puhább, bársonyosabb, ugyanakkor rugalmasabb lesz.
A fekete csokoládé bőrápoló hatását egy német kutatócsoport vizsgálta. A kutatásba bevont hölgyek négy hónapon keresztül napi rendszerességgel ittak flavanolban dús-, illetve flavanolban szegény csokoládéport tartalmazó italt, miközben testükön egy gondosan kiválasztott és körülhatárolt területet rendszeresen napoztattak. Az ultraibolya fény okozta bőrpír 15-25%-kal csökkent a sok flavanolt tartalmazó csokoládé-italt fogyasztó csoportban, miközben a flavanolban szegény itallal kezeltek bőre kellemetlenül megégett. A csokoládé-ital a vizsgálati személyek bőrét finomabbá, rugalmasabbá tette.

Ahol ismeretlen a magas vérnyomás
Bizony vannak a Földünknek olyan vidékei, ahol az emberek számára ismeretlen a magas vérnyomás fogalma. Ilyen a Kuna indiánok hazája, akik házi csokoládé-főzeteikkel tartják kordában az egészségüket. Érdekes és egyben szomorú tapasztalat, hogy a városba, Panama City-be költöző, s ezáltal "városiasodó" indiánok között -akik felhagynak törzsük csokoládé italának fogyasztásával - a városlakókhoz hasonlóan egyre többen szenvednek a magas vérnyomás okozta panaszoktól.
58186_4.jpg
Édes köhögéscsillapító

Londoni tudósok kísérlete során az önként jelentkezők egy csoportja egyik héten olyan, általuk ismeretlen tartalmú kapszulákat vettek be, melyekben erélyes köhögéscsillapító kodein volt, a másik héten theobromint rejtett a kapszula, a harmadik héten pedig hatástalan placebót. A köhögési ingert a paprika hatóanyagának beszippantásával váltották ki, és azt vizsgálták, hogy a különböző köhögéscsillapító szerek, hogyan végzik "feladatukat". Az eredmény roppant érdekesen alakult: a kodein ugyan kitűnően gátolta a köhögési rohamokat, de a csokoládéban nagy mennyiségben lévő theobromin 33 %-kal hatásosabbnak bizonyult!
Ez azt jelenti, hogy ha gyermekünk köhög, kb. három deka étcsokoládéval biztonságosabban és hatékonyabban kezelhetjük, mint a különböző szirupokkal, esetleg kodein tartalmú patikaszerekkel, melyeknek bizonyos mellékhatásaira is számítani kell. Felnőtteknek az adag dupláját ajánlják a londoni kutatók, vagyis hat deka étcsokoládét.
A csokoládé nem kívánt hatásai
A csokoládé sok kalóriát jelent: egy tízdekás tábla csoki elmajszolása 500-550 kilokalóriával gazdagítja szervezetünket, ezért – sajnos – ha egyéb ételekből származó kalóriabevitelünk is tekintélyes, meghízhatunk. Ha rendszeresen és bőségesen csokizunk, a többi ételből arányosan kevesebbet együnk.

A legtöbb csokoládé cukrot tartalmaz, ami hozzájárul a fogszuvasodáshoz, de az antioxidáns hatás részben ellensúlyozni képes a fogzománcot károsító savfejlődést. Csokizás után felnőtt és gyerek egyaránt alaposan mosson fogat

Kis mértékben egészséges finomság
A sötét étcsokoládé kakaótartalma legalább 50 %-os, és nem csupán flavanolokat tartalmaz, hanem van benne mindenféle más is, amire szervezetünknek szüksége van: vas, kalcium és kálium, valamint A-, B-, C- és E-vitamin. És még valami: theobromin, amely görögül annyit tesz,mint az istenek eledele. A csokoládéban található theobrominnak köszönhetően a érezhetően javul a hangulatunk, boldognak érezhetjük magunkat.


Egy főre jutó csokoládé fogyasztás (2002)
Bár meglehetősen sok csokoládét eszünk, mégsem vagyunk "sehol" nemzetközi viszonylatban. Az alábbiakban éves csokoládéfogyasztás szerint (kg/év/fő) listáztuk az első 10 helyen álló országokat.

1. Svájc: 10,3
2. Ausztira: 9,8
3. Írország: 8,8
4. Nagy-Britannia : 8,4
5. Norvégia: 8,3
6. Dánia: 8,2
7. Németország: 8,2
8. Svédország: 7
9. Belgium: 6,8
10. USA: 5,3

Ehhez képest Magyarország nagyon "hátul áll a sorban" a maga szerény 4 kg/fő/év fogyasztásával
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére