Hogyan iktassuk ki az egónkat?!

Mary2

Állandó Tag
Állandó Tag
Hallottam már erről... de valahogy sosem értettem meg, segítene valaki érthetően megfogalmazva mi pontosan szerintetek az ego? Mit takar? Én valahogy úgy gondolom hogy az is te vagy, mert az ami úgymond rád ragadt a neveltetés az életkörülmények a tapasztalatok alakították ki.... Vagy rossz uton vagyok? :) DE tényleg érdekelne!!!
 

Progressor

Állandó Tag
Állandó Tag
Hallottam már erről... de valahogy sosem értettem meg, segítene valaki érthetően megfogalmazva mi pontosan szerintetek az ego? Mit takar? Én valahogy úgy gondolom hogy az is te vagy, mert az ami úgymond rád ragadt a neveltetés az életkörülmények a tapasztalatok alakították ki.... Vagy rossz uton vagyok? :) DE tényleg érdekelne!!!

Mary2!

Először is, remélem hogy senkinek nem vagyok ellenére, ha elmondom a saját álláspontomat, az egoval kapcsolatosan.

Az egonk, a mi saját spirituális fejlődésünk megmozgató rugója, és egyben mellékterméke is. Azaz, a saját egonknak, van egy jó kihatása (saját magunk részére), és egyben egy rossz kihatása (a világ felé). Ha az egod elkezd működni, akkor lényegében tudatosan akarod (spiritualitás módon) lealacsonyítani a körülötted lévő, úgymond személyt, vagy személyeket, a nélkül, hogy tisztába lennél az ő, illetve az ők, sajátos értékrendjével, értékrendjükkel. Ilyenkor, lényegében mérlegelni próbálja az ember a másikat saját magához, de önmagát, mindig jobb színben akarja feltüntetni, mint amilyen valójában. Na ez történik, ami a világ felé negatívan hat. A pozitív része pedig önmagunkra hat, ami abban nyilvánul meg, hogy ösztönöz minket (másokkal szemben), hogy egyre jobbá váljunk.
Tehát, a saját fejlődésünkben, fontos szerepet játszik az ego. Lényegében minél jobban fejlődik az ember spirituálisan, úgy nő az egoja is, viszont ha képes vagy tisztelni a másikat, akkor az egod is kevesebb intenzitással működik. Ha pedig képes vagy alapból tisztelni a másikat, akkor az ego, automatikusan megadja magát.
(Ezt a két mondatot, ajánlom neked is kedves oliyboty!)

Egyébként, a spirituális fejlődés minden létező dologban megmutatkozik, és nem csak megmutatkozik, de alapja is.
 

most

Állandó Tag
Állandó Tag
JuJ de köszi, hogy hozzászóltál a témához.kiss Kicsit akkor könnyebbség a csend átvitele ezekbe a dolgokba, mert tudom, hogy milyen, mivel már jó párszor megtapasztaltam. Csak azt kell "tudatosítani" bennem, hogy a napjaim jelentős részébe át tudjam ezt a csendet ültetni.

Tudnál abban tanácsot adni még nekem, hogy milyen dolgokat lehet végezni, mely esetében teljesen jelen vagy, vagy muszáj jelen lenned? Múltkor mondtad a cipőfűzős dolgot, hogy egy kézzel próbáljam meg befűzni, és akkor megtapasztalom, milyen jelen lenni.;)


megcsináltad? akkor tudod h minden figyelmedre szükséged volt kezed koordinálásására és a szokásod kikeülésére ébernek kellet lenned azután h elhangzott benned h megcsinálom... ez a figyelem amivel mindent tenni kell kerüldmeg mega szokásaidat tégy mindent ugy mintha elöször tenéd vagy csináld ...máskénnt mint megszoktad

pl egyél pálcikával vagy aszt szoktam h pl fogatmosok akkor fogaim javulására gondolok s ehhez igazitom mozdulataimat...

vagy akik mestertöl tanulnak ... ismered a szokásaidat.. tedd ugy mint vki más szokta...de ne gondolj az illetöre de légy ö( mester)
de csak abban az időben légy ő ,és csak testedben mozdulataidban
(...a régi kínai színház... épp igy müködött)

végülis ezekben a tettekben benne leszel minden figyelmeddel... remélhetöleg nem uj szokásá lesz...
 

most

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha csak az általunk nagyra becsült embereket szajkózzuk, az semmivel sem ér többet, minha agykontroll gyakorlatokat végeznénk.

A jelen pillanat megélése számít csak!

Shaw is ezt hangsúlyozza állandóan, mégis teljesen félreértik egyesek!

ügvéd Úr

mibajod az agykontrollal? ... eszköz ...
ellenben épp Shaw szajkózza Tollét mintha saját véleménye a jelenben nem is lenne pedig ez fórum és nem Shaw által válogatott
Tolle kivonat
 

most

Állandó Tag
Állandó Tag
Van itt valaki közöttünk, aki függetleníteni tudja magát a Tolle, Osho és mit tudom én milyen tanításoktól és SAJÁT MEGÉLT TAPASZTALATA alapján tud "iránymutatásokat" adni, azok számára, akiknek szükségük van rá? Mert képzeljétek el, hogy olyan szinten elegem lett a tanításokból, amit hozzáteszek BIZTOS, hogy FÉLRE értelmez mindenki, mert olyan szinten összekutyultuk az összes létező szálakat, amennyi nézőpontból már megvitattuk a témát, hogy valóságalapjukat kezdik elveszíteni nálam egytől egyig.
Szóval van ilyen köztetek, aki megtapasztalt valamit ilyen téren? S ha igen, megosztaná velünk, mi az ami segített neki, milyen módszert, technikát alkalmazott, stb?

Nagyon köszi! :p



igen a tanítás ...sok a mester errefelé :(....nem könnyü .. pedig beszélgethetnénk a fórumon..
 

most

Állandó Tag
Állandó Tag
A tükör az soha sem mínősít, csak azt mutatja, meg, hogy mi van!

Én se minősítek senkit, csak megmutatom, hogy mi van!

Ha ez nem tetszik, akkor az egyáltalán nem az én hibám!

opssz egy ego
kérted kapod

h éppen nem vagy objektiv !tükör.. ez mégis hibád ... a másik h szeretem eldönteni mikor 'nézek tükörbe mert áltlában inkább a másik ember szemébe nézek ...ahol is sztem jogosan őt akarom látni nem egy tükröt...

és igen is minösiteni probálsz akkor mikor azt mondod mi nem szeretünk.. tükörbe nézni.. te viszont szeretsz tükörmögé bujni...

bujj elő Shaw61- al már eggyé váltál(lehet az ip- tek is egy ) de velünk így nem lesz könnyü eggyé válnod .....
 

most

Állandó Tag
Állandó Tag
Progresszor!

Te az ambicióid által vezérelve az agykontroll technikával az elme fejlesztés szakemberévé tetted magad. Így elköteleződtél egy nézőpont mellett, ami most már a sajátod, így ha ezzel nem ért egyet valaki, úgy érzed, hogy téged támadnak!

Az ego alatt is csak az ego negatív oldalát érted, amit ki kell iktatni, hogy az elme jobban működjön.

Tehát mondhatjuk azt, hogy te az elme bűvkörébe kerültés és annak a prófétája vagy.

Vajon melyik próféta fogja feladni mesterét, ha valaki olyannal találkozik, aki azt mondja neki:

"Figyelj és a te Istenedet nagyon jól ismerem, hamis isten az, mely úgyan nagy magasságokba emelhet, de azzal csak még messzebb távolodsz az igazi Önvalódtól"

Ne is add fel, csak azért, mert én mondom, aki szerinted csak fecseg itt hülyeségeket. Ismerd meg a végletekig, aztán majd egy következő életedben találhatsz egy másik, reálisabb nézőpontot, talán.

fától az erdőt? ...ez is minösités... csak szólok.. sötnem csak minősités hanem még fölé is helyezkesz..

"a te Istenedet nagyon jól ismerem, hamis isten..."

jah és még annyit az agykontrollal nincs semmi baj !...eszköz... ahogyan a kalapáccsal sem... ellenben a mesterek ...az már rázósabb ügy... egyeltalán ismered vagy csak exhas mondasz véleményt megint?

realitás
h annyira jó az módszer amit használsz akkor miért nem tesz téged megértővé boldoggá kiegyen sulyozottá és szeretettelivé...?
 

most

Állandó Tag
Állandó Tag
Csak akkor tudsz minősítéstől mentes véleményt mondani valakiről, ha nem minősítesz, független maradsz mindentől és mindenkitől, csak külső szemlélő vagy.

Ha ebben a létformában élsz (felébredtél), akkor már nincs véleményed, mivel a vélemények az egonak segítik a "nekem van igazam" élményének az átélése által megerősíteni saját magát.

Ekkor csakis tükör lehetsz és ebben a tükörben mások megláthatják egy-egy pillanatra álmodó állapotukat és azt az álmot, amivel épp el vannak foglalva (pl. a spirituális kereső, vagy a mentális segítő stb álmát).

Ha érzékenyek, akkor a tükörben látott dolgok felébresztik őket az álmukból.

Ha nem, akkor összetörik a tükröt (vagy legalábbis megpróbálják)!!


h nem ..a tükröt nem igy szoktákl értelmezni ez a mester definiciója mert kinövik időnként ...

a tükör definiciója:

aki tükröt tart felvállaja másikért!( szeretet -felelöség) h azt játsza amit a másik provokál..
annak ellenére h ez nem saját szokása viszajelez azon a szinten! mit kapott ...és pontosan ettöl ismerheti fel
h tükröt tartanak neki...


pl az asszony dohog .. és nem tudja abba hagyni...erre a párja
azt mondja ... és még ? sztem világos
 
O

oliyboty

Vendég
Tudjátok, amióta elkezdtem tudatosan fárasztani magam (futni napi szinten legalább 30 percen keresztül), azóta kezdem magam máshogyan érezni, gondolatok terén is sok sok elillant a fejemből, és kezdem megtapasztalni azt, milyen is, mikor kitartóan kell tegyél a dolgokért, mert helyetted senki sem fogja megtenni. Továbbá szüksége van a testünknek is arra, hogy törődjünk vele, karban tartsuk, edzésben legyen. Kb. eltelt 10 nap, mióta rendszeresen végzem a mozgást, kifogásoktól mentesen, hogy most miért nincs rá időm, miért nincs hozzá kedvem. Elhatároztam magam, hogy csinálom ezentúl minden nap, kerül amibe kerül. S olyan boldog vagyok és picikét büszke magamra, mert nekem ilyen az életemben még nem fordult elő, hogy valamilyen test és elme lefárasztó mozgást végzek napi szinten, mert gyártottam a kifogásokat, mindig halogattam, nem volt hozzá kedvem, találtam jobb elfoglaltságot. S most kezdem megtapasztalni, hogy egyre tudatosabbá válok, miközben a sok sok gondolat kezd tisztulni belőlem, kezd eltűnni és ez olyan jó. Egy teljesen másfajta közérzetet ad az ember számára és olyan pici dolgoknak is tud örülni, hogy teljesen feltölti lelkét, szellemét.

Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy kezdjen el napi szinten mozogni és fárassza, terhelje magát tudatosan. Mert már az első alkalomkor is lehet tapasztalni, hogy nem agyalsz, nem kattogsz dolgokon, nem pörgeted be magad sok sok hülyeségen az elméd által és máshogyan szemléled a benned és körülötted zajló eseményeket is. kiss
 

nmarie

Silver Tag
Állandó Tag
Így olvasd...

Van itt valaki közöttünk, aki függetleníteni tudja magát a Tolle, Osho és mit tudom én milyen tanításoktól és SAJÁT MEGÉLT TAPASZTALATA alapján tud "iránymutatásokat" adni, azok számára, akiknek szükségük van rá?

Szóval van ilyen köztetek, aki megtapasztalt valamit ilyen téren? S ha igen, megosztaná velünk, mi az ami segített neki, milyen módszert, technikát alkalmazott, stb?

igen a tanítás ...sok a mester errefelé :(....nem könnyü .. pedig beszélgethetnénk a fórumon..

Csak akkor tudsz minősítéstől mentes véleményt mondani valakiről, ha nem minősítesz, független maradsz mindentől és mindenkitől, csak külső szemlélő vagy.


 
O

oliyboty

Vendég
Sziasztok!

Itt is megkérdezem, hogy szokott valamelyikőtök napszemüveget hordani? A válaszadások után kifejtem, miért kérdeztem.

Bernikiss
 

most

Állandó Tag
Állandó Tag
csakis auralátáshoz :p bocsi vicc lett volna
nem szoktam

miután elolvastam a szerezd vissza éleslátásod c könyvet nem is fogok:cool:
 

most

Állandó Tag
Állandó Tag
...vagyis kuka:p

E.Tolle szerint (ami egyezik az én álláspontommal is),hogy véleményt alkotnunk kell,mivel ebben a világban élünk :),de ez ne legyen "embert romboló",és megalázó.

Erre példát is emlitett,mikor az étteremben hideg ételt szolgálnak fel -hisz tudjátok,mert olvastátok minden bizonnyal.:)
A reakció lehet az,hogy megkérjük a pincért,hogy legyen szives melegitse meg,vagy haragosan kikérjük magunknak,hogy ilyen hideg ételt hogyan lehet felszolgálni.
Azért van különbség a két vélemény nyilvánitás között!;)

bocsi
minösités nélküli vélemény nincs- fából vaskarika
a vélemény szó pontosan azt jelenti ...én ezt gondolom erröl...
csak önmagunkból tudunk reflektálni az életre ...véleményem szerint...

van viszont két lehetöségünk játszma nélküli egyenrangu válaszra :
a tartalom vagy a forma külön !
amit a fenti idézet is megjelenit:
a másik embertöl cselekededetétöl független szituáció! vissza jelzés

vagy felvállalni önmagunat és így megmutatni mit kaptunk...
"ezt ...akarod h érezzem....?" ami nagy vonalakban egy vissza kérdezés...
erre jó példa az Eric Berne hatására kialakult Gordon módszer

ezek temészetesen a "felébredett" ember is használhatja ( tükör )és biztosan
nem fogják érte szétszedni:...P hiszen nem alá és felérendelt kommunikáció
hanem épp megengedően.. kooperativ
ezért is hirdetik ...úgy h ..változtasd meg a játszmát
 

most

Állandó Tag
Állandó Tag
A kérdés nem sima látó szemüvegre vonatkozott, hanem napszemüvegre! ;)kiss
értettem- tisztelettel és arra is válaszoltam

ebben a könyvben leirják h mennyire ártalmas a szemnek h nem kell
alkalmazkodnia -tornáznia mert a napszemüveg miatt elkényelmesedik söt a színreceporok működését is módositja


bebizonyosodik itt is ha természetesnél nincs jobb
 

Catea

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Élvezettel olvasgatlak Titeket Berni, V.T, Progressor és Többiek. :)

Én is hiszek a a Pozitív gondolkodásban és a Vonzás törvényében (csak az a "fránya" kézbesítés nem mindig akkor van, mikor szeretném...:)). Agykontrollra is jártam és persze megvan a Titok, és sokat mond nekem is Ester és Jerry Hicks, Barbel Mohr, Pierre Franch neve is. :)

Ego: szerintem az a tudatos, mindig "jót" akaró énem, aki az eddigi életem tapasztalatai alapján gyors következtetést von le az éppen aktuális helyzetről, helyzetekről és ez alapján - mint egy jó komputer - "kidobja" a szerinte jó megoldást, következtetést. Igenám, de - mint ahogy a számítógépnek sem szabad hinni mindig, hiszen főként a programjai alapján működik - az ego-t is mindig felül kell bírálni, mert sok infót tárol és mindig segíteni akar, de a maga módján. Objektíven kell(ene) - legalábbis ha lehet - ránézni, hogy ő mit mond. Aztán eldönteni, hogy ez most a hasznomat hozza, jó érzések társulnak-e hozzá (ugye akkor működik igazán a vonzás), vagy "csak" riogat már megint. :)
Nekem néha nehéz nem az egom gondolatai miatti érzelmek hatása alá kerülni. Sokszor nagyon bele tudom lovalni magam a saját "filmembe", képzelgéseimbe, amik sajnos általában rossz érzést okoznak. Úgyhogy pont most vagyok azon, hogy egyre gyakrabban észlelem és gyorsan megállítom az egom fantáziálását és köszönöm neki amit képzelt, mert így még könnyebb az ellenkezőjét, pozitívat elképzelni és igyekszem kicserélni a "mozit" és így teremteni helyette. És ezzel együtt jóérzést is keresni. :)

Napszemüveg: idén nyáron hordtam először, mert már nagyon bántotta a szemem, de amúgy nem szeretem és ritkán használom. (meg érdekes módon megszűnik a napszemüvegben a térérzékelésem - pl. biciklizni nem tudtam benne...)
 
O

oliyboty

Vendég
Sziasztok!

Bocsi, hogy így eltűntem... Csak annyi történt velem az elmúlt pár napban, hogy eljutottam odáig, hogy "elvesztettem" önmagam, nem tudom ki vagyok, mi az életem értelme, célja, merre tartok, mit akarok, ilyesmik... Azt érzem, hogy mindaz, ami idáig jelen volt az életemben, amit elértem, megteremtettem, az most szépen összedőlt bennem... Azt érzem, hogy nem tudom miért is vagyok egyáltalán itt, jelen, mintha egy sötét alagútban lennék, aminek nemhogy még a végét sem látom, de még az elejét sem. Spirituálisan is amit idáig, tapasztaltam, átéltem, megtanultam, tudást gyűjtöttem, ezzel is most úgy vagyok, úgy érzem, hogy mi volt az értelme? Mintha megállt volna velem az élet egy helyben, és mozdulatlan lennék, egy helyben topognék... Nem tudom, hogy érzett-e már így valaki, átélt-e ilyesmit, normális-e, hogy ezt érzem, mert még így sose éreztem...
Úgy látom magam, mint aki letért volna az útjáról, tett kisebb nagyobb kitérőket és addig addig ment más úton, amíg odáig nem ért, hogy a visszafele vezető utat elvesztette... vagy inkább önmagát? Egyáltalán valaha is volt olyan, hogy megtaláltam volna önmagam? Mert nehéz olyasmit elveszíteni, amit sose találtál meg igazán, vagy sosem voltál... Olyan furán érzek, gondolok nagyon sok mindent...

Igazából szerintem az lehet a fő probléma, hogy a spirituális (valódi) énem és az egós (hamis) énem között egyáltalán nincsen egyensúly, nincsen harmónia köztük, s szerintem ebből fakadnak a fentebb leírt észrevételek, érzések...

Hogy értsétek pár dolgot, "tulajdonságot" sorolok fel:

Spirituális (valódi) én vagy atmám ami valójában vagyok:
gyógyítás (életcél), feltétel nélküli szeretet, fejlődés lélekben, empátia, létezés élvezete, Istenben való hit, szabadság, szeretet, alázat, becsületesség, segítőkészség, jó indulat, őszinteség

Egós (hamis én), ami valójában nem vagyok, csak az egóm hiszi azt, hogy ez én vagyok:
múlt és jövő, jelen elfeledése, alázat hiányossága, nem megfelelő gondolkodás, azonosulás egós dolgokkal, kíváncsiság, rabság, fősuli és megfelelő munka(hamis cél, a társadalmi elvárások miatt)

Nem azt mondom, hogy nincs bennem alázat egós én terén, csak nem minden téren és értelemben, nem azonosulok sok mindennel már, de azért vannak dolgok, amikkel még igen (érzelmek), mostanában megint nem megy a múlt és jövő kizárása, többet vagyok ott, mint a jelenben, még a meditálásnál is inkább a jövőben, mint jelen. A fősuli és a munka olyan értelemben hamis cél, mert a jelenlegi társadalmi dolgok miatt kénytelen vagyok csinálni, holott tudom, hogy nem ez az életcélom, nem ez amit csinálni szeretnék, de muszáj, mert rákényszerítenek, hogy meg lehessen valahogy élni...

Szóval a spirituális és az egós énem között kicsit sincsen sem harmónia, sem összhang.

S igazából azon tűnődöm, hogy a valós és nem valós énem között hogyan teremtsek kapcsolatot, összhangot? Mi a megoldás?

A vágytalanság, az üresség állapota, a jelen megélése lehet a kulcs...

De hogyan kerüljek ebbe az állapotba, ha sok mindent még nem tapasztaltam meg, amik a hamis (egós) énemnek kellenek, hogy elcsituljon, nyugton maradjon, hogy ezáltal ne legyenek vágyaim?

Hogyan lehet tudatosan kizárni a múltat és jövőt, hogy csak az örökkévaló állapotában létezzem? Szerintem úgy, hogy nem szabad azonosulni semmivel sem és csak a jelenre szabad figyelni, nagyon tudatosan és éberen...

Hogyan tudom megvalósítani a belső énemet? Hogyan tudom "kiszabadítani", teljesen megélni?

Hogy fogadjam el a hamis (egós) énemet úgy, hogy ne azonosuljak vele kicsit sem, de eszközként szolgáljon végig?


Szóval ilyesmiken gondolkodom már és ezért érzem azt, amit fentebb leírtam, hogy összeomlik minden körülöttem...
 
O

oliyboty

Vendég
A napszemüveges kérdést illetően:
- ha valaki hordja (teljesen mindegy milyen okból kifolyólag) az nem önmagát mutatja a külvilágnak, mást mutat, mint aki valójában.

Soha életemben nem hordtam napszemüveget még, bárhogyan is sütött a nap, bármennyire is zavart, még régebben kisebb koromban, egy fémtörmelék került bele a szemembe, és ki kellett tisztítani, volt valami kisebb műtéti beavatkozás és akkor sem volt rajtam napszemüveg, pedig olyan szemmel, aminek idő kell, hogy gyógyuljon, elég zavaró tud lenni a nap fénye...
 
Oldal tetejére