Illemtan

BERU témája a 'Traccsoljunk!' fórumban , 2009 December 13.

 1. cathy222

  cathy222 Állandó Tag

  Mióta az eszemet tudom, azt hallom, hogy rohanó világ. És én elég rég óta tudom az eszemet. Mégha néha el is megy. Vagy mindíg rohan a világ, vagy csak megszoktuk, hogy ezt mondjuk rá mentségül saját dolgainkra. Barátnőm szokta mondani, hogy az embernek arra van ideje, amire akarja, hogy legyen.

  Igazad van, valóban a családban kell kezdeni az illem oktatását, de miután a gyerek élete nagy részét oviban, iskolában tölti, az illem oktatásába ezek az intézmények is nyugodtan beszállhatnának. Este otthon a szülőnek munka után éppen arra nincs ideje, hogy illemet oktasson. Vagy ha oktat is, ha erre az intézmény napközben nem erősít rá, akkor falrahányt borsó az egész.
   
 2. cathy222

  cathy222 Állandó Tag

  Ugye a hitelesség nagyon fontos. Ráadásul az etika az nem illemtan. Jó, hogy oktatnak etikát, de az illemre is oda kellene figyelni. Otthon is, iskolában is.
   
  zsóka2. kedveli ezt.
 3. BERU

  BERU Állandó Tag

  lényeg az hogy ez is ősi ösztön és bizonyos szabály forma, amit ha embernek nevezzük megunkat be kéne tartani.
  már csak azért is mert hatalmas közösségekben élünk, alkalmazkodni kéne a másikhoz.
   
 4. Nostradamus

  Nostradamus Állandó Tag

  Én 15 éves vagyok :) És csak beszélgetés volt ezeken az órákon.
   
 5. cathy222

  cathy222 Állandó Tag

  Igen, alkalmazkodni kellene egymáshoz.

  Azért hangsúlyoztam, hogy az etika nem illem, mert illedelmes lehetek tanult alapon is, de etikája mindenkinek saját magának van, belülről fakadó, ez valóban valami ősi dolog bennünk, csak ugye nem könnyű felfigyelni rá. Illendő az, hogy hogyan köszönünk. hogyan fogunk kezet, kit engedünk előre, hogyan szólunk, stb, etika meg az pl. hogy nem kexem le a barátnőm párjával. Ez akkor válik világossá, amikor ez velem történik, és rájövök, hogy ez fájdalmat okoz. Etika lehet az, hogy nem okozok fájdalmat a tetteimmel. De ezen persze lehet vitatkozni.
   
 6. HA92

  HA92 Állandó Tag

  Micimackó kis illemtankönyve ;)
   
 7. shamlee

  shamlee Állandó Tag

  Az általános iskolában a mi osztályfőnökünk és a tanulószobán ránk vigyázó tanár sztem összebeszéltek és szó szerint belénkverték az illemet!(1981-89)
  Akkor nagyon utáltam őket és bosszút forraltam :) ,de ma már áldom az istent,hogy ők is a tanáraim voltak.Nagyon-nagyon sokat köszönhetek nekik.
   
 8. Lemonka

  Lemonka Állandó Tag

  Most találtam nagyon aranyos illemtan könyveket a gyerekeknek. A tesóm csemetéjéről maradt ránk (aki már nem is csemete), egyből rá is csaptam. Jó lesz az enyémeknek. Nagyon aranyos, képekkel illusztrált.
   
 9. BERU

  BERU Állandó Tag

  szia lemonka írd meg a címét hátha még rá lehet lelni.

  köszi beru
   
 10. makutyi

  makutyi Állandó Tag

  Hello...csak itt koboroltam és csak ugy eszembe jut egy-két dolog...régről...az illemet sztem nem kell tanítani..sztem a körülmények, hogy hogy ...hol nő fel az emberke sok mindent meghatároz...
  persze nem kell egyetérteni velem,de ma már kevés az az ember aki akár egy szimpla játékban, megtudná mondani hogy kell teriteni? hova kerül a kanál? akés éle befelé vagy kifelé legyen??
  persze az etika már más az megszerezhető.
  de ki tud ma annyit tolerálni, hogy egy fennhéjázó ember esetén ne épp fennhéjázva válasszoljon...vagy épp ő váljon fennhéjázóvá...
  kommersz hagyományok ma már semmilyen emberi tevékenységet alig alig tudnak szabályok közt tartani...bocsi..ha sértek vele valakit, de három nevelt gyermekem esetében tehetetlen vagyok...én is..nem beszélve az édesanyjukról...szóval..illemet etikát sztem örököl az emberke...és a minta - az apai - nem jo táptalaj volt..sajna.....köszönöm, hogy szolhattam
   
 11. cathy222

  cathy222 Állandó Tag

  Nálunk van egy Illemország c. illemtankönyv kicsiknek. Sok rajzzal, kis mesékkel. Elég nem illendő módon a fiamnak vettem (volt akkor 20 éves). Megsértődött. Bár én nem bántani akartam, csak hogy egy kicsit ragadjon rá valami az illemből is.
   
  zsóka2. kedveli ezt.
 12. cathy222

  cathy222 Állandó Tag

  Gyerekeim is hajlanak rá, hogy az illem az már idejét múlt dolog. Nemrég nálunk jártak a barátaink nagykamasz gyerekekkel, akik nem köszöntek, nem köszöntek vissza, ha valamit kaptak, azt nem köszönték meg, a szülők meg nem (mertek?) rájuk szólni. A gyerekeim döbbenten álltak, hogy mik ezek, zombik? Persze, lehet, hogy valami szociális betegségük volt, lehetnek autisták, nem tudom, nem kérdezem rá a szülőknél, de fura mód, azóta a gyerekeim jobban figyelnek az illendő magatartásra.

  Másrészt: nem kötelező az illem, csak egy bizonyos szint felett. Az ember maga dönti el, hova akar tartozni.
   
 13. cathy222

  cathy222 Állandó Tag

  Köszönés

  Illemország
   
 14. cathy222

  cathy222 Állandó Tag

  Köszönés

  (A kézfogás ennek ellentétje: a köszönésre reagálva a kézfogáshoz a kezét először az idősebb, illetve a hölgy nyújtja. Férfiaknál a kézfogás a jólneveltség jele. Hölgyeknek nem neveletlenség, ha nem nyújt kezet. A kézfogás nem nőies. A nőies kézcsők meg már kiment a divatból. És ha már kézfogás: az legyen határozott.

  Baráti ölelésnél, puszinál udvariatlanság a levegőbe nyomni a pusszantást. Inkább akkor maradjon csak az ölelés puszi nélkül.

  Illetve még: az köszön először, aki érkezik, és aki eltávozik. Telefonban annak illik elköszönni elsőre, aki hívott.)

  Forrás

  Van még az előreengedés, kikerülés, az ülőhely átadás, sorban állás szabálya.

  Ezeket segíthetnétek összehozni. Pl. üzletbe bejutáskor ha kifelé jövők is vannak, a kifelé jövőt illik engedni – hiszen ha ők kijönnek több hely lesz bent. De ha túl sok a kifelé jövő, illik nekik is időnként megállni, és engedni a befelé jövőket. Hiszen nem „birkák” vagyunk, hanem emberek.

  Aztán még: nem udvarias másoktól az udvariasságot erőszakkal, tolakodással kivívni. Aki nem udvarias, arról levonjuk a megfelelő konzekvenciát, és hagyjuk, hagy szaladjon. Nem futunk utána, nem gáncsoljuk el, nem verjük meg. :rolleyes:
   
  kágyula és zsóka2. kedveli ezt.
 15. Angel143

  Angel143 Új tag

  Mivel én a köszönésre vagyok a legérzékenyebb erre vonatkozó illemszabályokat ismerem és tudom, és eben teljesen biztos vagyok, hogy igy is van. Nem az idősebb korosztályba tartozom(27 éves vagyok) de nekünk az iskolába is tanítottak egy két dolgot (nem Magyarországon tanultam).Tehát tudtommal a férfi köszön előre a nőnek, fiatalabb az idősebbnek, beosztott a főnökének. Speciális helyzetek, amikor nők köszöntik egymást. Ha hajadon vagy, akkor neked kell előre köszönnöd a férjezett nőtársadnak. A gyermektelen nőnek illik köszönnie a gyermekes anyának? Hal belépsz valahová, akkor is neked illik köszönnöd elsőként, ha a bent lévőnek egyéb helyzetben sosem köszönnél előre!
   
 16. cathy222

  cathy222 Állandó Tag

  Köszönés

  Oké, maradjunk még a köszönésnél.

  Tudom, az az illem, hogy a gyerek is ma már jónapot, jó estét, jó reggelttel köszönjön, de nekem ez annyira nem életszerű. Amíg kicsi az a gyerek, nyugodtan köszönjön csókolommal, vagy sziával. Kis gubanc lesz, amikor a gyerekből felnőtt lesz. Hogyan köszönjön annak a felnőttnek, aki nem sokkal idősebb nála, de akinek addig csókolommal köszönt. Egy 16-18 éves lány már nem köszönhet csókolommal a társa apukájának, aki alig több, mint 35. Váltani kell. Innentől nyugodtan mondjon Jó napotot. A jóval idősebbeknek persze mondhat továbbra is csókolomot. Eljön az az idő, amikor egy nagy kamasz eldönti, kinek hogyan köszön ezután.

  Régi, de ma már egyre gyakrabban hallható köszönés az Isten hozta, Isten áldja. Nekem tetszene, ha ismét divatba jönne.

  Előzőhöz: Nekem kicsit arhaizáló, ha a nők férjezettségük szerint köszönnek egymásnak előre.
   
 17. BERU

  BERU Állandó Tag

  Sziasztok
  Köszönési formákról valóban sokat lehet vitatkozni.
  Amit én írnék ezzel kapcsolatban egy gyermek adja meg a tiszteletet a felnőtt számára és ha arra tanítják hogy csóklomot köszönjön azt fogja mondani ha arra hogy sziát, akkor pedig azt fogja mondani, döntsétek el: de ezelőtt 30 -40 évvel itt még a szülőket is magázzák, most az jön divatba hogy mindenkit tegezünk.

  a szépnapot kifejezés valóban nagyon jó ,az tisztelet teljes és udvarias.

  a sziát meg csak bizonyos kor felett
   
  zsóka2. kedveli ezt.
 18. BERU

  BERU Állandó Tag

  Sziasztok.
  Húúú, de régen sikerült erre járnom :D
  Star Trekes kifejezéssel élve teret váltottam.

  Látom azóta más sem volt nagyon aktív :D
   
 19. Gabeff

  Gabeff Állandó Tag

  Nem illik kopasz embernek fesűt ajándékozni!
   
 20. BERU

  BERU Állandó Tag

  Ismét vége egy esztendőnek, mindenkinek nagyon köszönöm a hozzászólásokat és várlak benneteket jövőre is.

  Boldog és sikerekben gazdag újesztendőt kívánok mindenkinek.
   

Megosztás