Intézményi önértékelés

Ancsapancsa témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2015 Június 13.

 1. Andi 41

  Andi 41 Állandó Tag

  Kedves Csoporttagok! Nagyon hasznos anyag jelent meg önértékelés témában, általános iskoláknak első sorban. Remélem az óvodáknak is készül ilyen segédanyag :)
  http://www.aranyoskozszolg.ininet.hu/node/605
   
 2. Annamarika75

  Annamarika75 Állandó Tag

  Kedves Csoporttagok!
  Óvodavezetőnek csak vezetőként vagy pedagógusként is kell önértékelődnie (mivel csoportban is van heti 10 órát)?
   
 3. Andi 41

  Andi 41 Állandó Tag

  Szia:) Mindkettőt el kell készítenie. Legkésőbb akkorra, amikor ki van jelölve tanfelügyeletre...bár az idén úgy tudom nincsenek pedagógus tf-ek, csak vezetői és intézményi van:)
   
 4. nagyfilivi

  nagyfilivi Állandó Tag

  sziasztok
  Nálunk átfogó intézményi ellenőrzés lesz. A szülőkkel, vezetővel, pedagógusokkal megcsináltuk az interjúkat, kérdőíveket.
  Kérdésem: Ezt nekünk kell jegyzőkönyvezni magunktól, vagy van erre vmi sablon? Amit ugyebár fel kell tölteni az OH felületére.
  köszi szépen előre is, minden segítség jól jön:D
   
 5. Gagamail

  Gagamail Állandó Tag

  Van informatikai felület, ahová az anyagok felvihetők, sőt fel kell vinni, különben az érkező szakértők nem fogják látni (igaz, elkérhetnek Tőletek ezek közül néhányat emailben is).

  Első lépésként meg kell csinálni az intézményi elvárásrendszereket 2018-ra.
  oktatas.hu - bejlelentkezés - saját oldal (jobbra fent) - intézmény (balra középen) - intézményi dokumentumfeltöltő modul - újra intézményi dok.feltöltő modul -
  Dokumentumok (balra fent) - +Új dokumentum (pirossal jobbra fent)
  Megjelenik "Típus" - egy legördülő listából választani (2017-től) Intézményi elvárásrendszer - "Ügy jellege" - bele kell kattintani, s egy listából kiválasztani azt, ami 2018-cal kezdődik, Önértékelés és azt az intézményt, ami Ti vagytok.

  Ekkor megjelennek az intézményre vonatkozó elvárások
  - amiket lehet szerkeszteni, ha mást vagy másképp szeretnétek (katt a ceruzára), lehet törölni (katt az X-re) és lehet változatlanul hagyni (katt a rajszögre(?))
  - az Általános rész is kitöltendő, címet magatok határoztok meg, ami Nektek praktikus, a többi adja magát.
  - ha semmit nem akartok változtatni, akkor el lehet úgyis fogadni

  Ha kész , akkor szerintem meg kell csinálni ugyanezt a vezetői és a pedagógus elvárással is (legalábbis a múlt évben nem engedett addig önértékelést indítani).

  Ha megvan mindhárom elvárásrendszer, akkor Látogatási beosztások - önértékelési ügy indítása. Adatokat kér - pl. ki az értékelt (pl. az intézményvezető intézményinél), ki az adatgyűjtő (legördülő listából bárki, akit ezzel megbíztok), s az óralátogatás napja.

  Ez technikai dátum, mindenképpen kell. Úgy érdemes választani, hogy az önértékelés lezárható legyen a szakértők látogatása előtti 16. napig.
  Ha mindennel készen vagytok - pl. kérdőívezés, akkor január 24., 25-vel lehet számolni.
  Ha pl. jan.25-e az "óralátogatás" napja, akkor a kérdőívezés jan.10-én kezdődhet. Ekkor megnyitja a felületét az adatgyűjtő, kódokat generál, annyit, ahány kérdőívet töltöttetek + annyi szülőit is, és a kódokkal egyenként megnyitva felviszi a rendszerbe az adatokat. Erre 10 napja van.

  Ha lejárt a 10 nap, letöltheti az eljárásotokhoz készült üres jegyzőkönyvet, s ebbe bele tudja másolni a szükséges anyagokat. Ha mindent összeszedtetek és benne van a jkönyvben, akkor fel lehet tölteni a felületre.
   
  vimoni kedveli ezt.
 6. vimoni

  vimoni Állandó Tag

  Ne próbálkozz az informatikai felülettel ! Csak január 15-n nyílik meg. Én is papíron csinálom meg az egészet. :( Másképp nem biztos, hogy kész lennék! Ha papír alapon készíted, pdf-ben el kell küldeni az elnöknek megtekintésre. Ez az utolsó infó amit tudok.
   
  Csip-csup és nagyfilivi kedveli ezt.
 7. pron

  pron Állandó Tag

  Kedvesek,
  Az elnök a felületen a jegyzőkönyvet látja, az értékelést az elvárások mentén és a fejlesztési tervet.
  Nem kell elküldeni a kérdőíveket. Csak a jegyzőkönyvet, melynek része az interjúk összesítése, a dokumentumok elemzése; az elvárások mentén az értékelést és a fejlesztési tervet. Mindezeket pdf.-ben.:)
   
  vbagi, vimoni és nagyfilivi kedveli ezt.
 8. nagyfilivi

  nagyfilivi Állandó Tag

  Nagyon köszi.
  Van erre valami sablon, vagy szempontsor, ami alapján jegyzőkönyvet készítek?
   
 9. Gagamail

  Gagamail Állandó Tag

  Mikor van az ellenőrzésetek? Kb., nem kell napra pontosan.

  Az intézményi ellenőrzésnél tanfelügyelői elnevezést használnak, s mindhárman ugyanazt látják, csak a vezető szakértő szervezi az eljárást.
  Amit látniuk kell a felületen - Ped.program, SZMSZ, 2 utolsó lezárt tanév munkaterve és az ezekhez kapcsolódó beszámolók, a továbbképzési program és az utolsó 5 tanév kompetenciamérési eredmények, illetve ezek elemzése, + intézkedési terv.

  Látják az előző eljárásokat, tehát az összes önértékelés önfejlesztési tervét is.

  Nem kell a jegyzőkönyvet elküldeni nekik, mert azt a felületen sem fogják látni, bár el lehet.
  Nem kell a kérdőíveket, mert a jegyzőkönyvvel együtt "a helyszínen tekinthetnek bele". Az értékelést is csak a helyszínen nézhetik meg.

  Ha februárban vagy februárnál később lesz az intézményi az online felületen dolgozzatok, mert a szabályok szerint oda kell feltölteni az anyagokat - az email csak szükséghelyzetre való.
   
  Utoljára módosítva: 2018 Január 9
  Andi 41 és vimoni kedveli ezt.
 10. nagyfilivi

  nagyfilivi Állandó Tag

  Február 23 talán.
  Nagyon hasznosakat írtál,köszi szépen.
  De magát a jegyzőkönyvet kérdezem, hogy mi alapján írom meg, hogy kell annak kinéznie stb.
   
 11. Gagamail

  Gagamail Állandó Tag

  Február 23-ához belőve a teendők:
  - az intézményi elvárások elkészítése online. Ez a legfontosabb, túl kell esni rajta.
  - a szakértőknek febr.8-án nyílik a felület,
  - tehát legkésőbb febr. 7-én fel kell tölteni az intézkedési tervet.

  Én január 17-án belépnék a Látogatási beosztásokba, megadnám óralátogatási dátumnak febr. 2-át, plusz az értékelt és az adatgyűjtő személyét.
  Másnap, 18-án indul a kérdőívezés online. Bevinném a meglévő kérdőívek adatait - persze 2-3 ember segítségével.
  Ez a felület átlagokat számol, tehát mutatja, hol vannak erősségek, fejleszthetők a kérdőívet kitöltők szerint (kissé sablonos kérdésekkel :)), de ez most más kérdés.
  Ezt a szakértők majd a helyszínen megnézhetik.
  A már kitöltött kérdőíveknek is ez a lényege - a papíralapúakakt is "fel kell dolgozni", nem elég kitöltetni, mert azt minek?
  Az online rendszer ennyit segít.

  Jan. 27-én lesz vége. Automatikusan lezár, másnap mutatja az értékeket. Ekkor, jan. 28-án letölthetitek a saját eljárásotokra szóló jegyzőkönyvet. Csatoltam egy hasonlót - persze adatok nélkül. A Tiéteken rajta lesznek majd az eljárás adatai is.
  Mi gyp. intézmény vagyunk - érdemes az önértékelési kézikönyv Rátok írt típusában az utolsó részben felsorolt kérdéseket megnézni - ott felsorolták azokat, amik a jkönyvben lesznek a dok.elemzésnél, az interjúknál, stb.

  Oda bemásoltok mindent, ami kész, cakk-pakk, és feltöltitek a felületre, akár 28-án, 29-én, 30-án.... febr. kb. 6-ig lehet.
  Ha fent van, értékelés fázisba ugrik a felület. Online megjelennek azok az elvárások, amit az intézményre jóváhagytatok. Végignézitek, s az adatok alapján (amit az intézményről összeszedtetek), kitöltitek a fejleszthetőket, erősségeket. Nem kell mindenhová mindent - amit fontosnak tartotok, amit lényegesnek gondoltok.
  Ha ez is kész, mentés, lezárás. Átugrik a felület Intézkedési terv fázisba. S oda fel lehet tölteni a terveteket.
  Ha 29-én feltöltitek a jkönyvet, 30-án megcsináljátok az értékelést, s kész addigra az intézkedési terv is, akkor 31-re teljesen készen lehettek.

  Ezzel.

  A dokumentumok feltöltéséről ne feledkezzetek el, mert csak a leadott ügyeket látját a szakértők.
   

  Csatolt fájlok:

 12. Gagamail

  Gagamail Állandó Tag

  Elnézést kérek az elírásokért - elég sok benne maradt ...

  A dokumentumokhoz még annyi - jól nézzétek meg, mit töltöttetek föl (munkatervek, beszámolók, ped.program, szmsz, mérések, továbbképzési terv), s ha bármit feltöltötök mindig mentsetek - "Ügy mentése", DE az "Ügy leadás" gombot csak akkor nyomjátok majd meg, amikor úgy gondoljátok, hogy minden pöpec, zöld pipák rendben (a rendszer kipipálja ...), mert a leadás után már többet nem lehet megnyitni! Az ügy leadásának a határideje a lezárás előtti utolsó nap, akár az intézkedési tervé.
   
 13. nagyfilivi

  nagyfilivi Állandó Tag

  Én január 17-én belépnék a Látogatási beosztásokba, megadnám óralátogatási dátumnak febr. 2-át, plusz az értékelt és az adatgyűjtő személyét.
  Ebben a mondatban milyen óralátogatást gondoltál Intézményi ellenőrzésnél?
  Köszi
   
 14. pron

  pron Állandó Tag

  Kedves @nagyfilivi , intézményi látogatásnál ez egy fiktív dátum. A rendszer ehhez képest és ettől számolja az előre +-5, 15, 30, 60 stb. napokat . Intézményi ellenőrzésnél nincs óralátogatás. Ezeket az információkat a felület használatára vonatkozó útmutatókban nagyon szépen leírták, az intézményi tanf. előtti határidőkhöz pedig Excel-ben ügyesen el lehet készíteni a táblázatot. Itt is volt aki 2016 és 2017-re feltöltötte. Csak a képleten szükséges módosítani és azok is sokat segíthetnek, de ha már elindítjátok a felületen az önértékelést, akkor az a megadott fiktív óralátogatás napjához képest szépen kiírja a határidőket.
   

  Csatolt fájlok:

  nagyfilivi és Gagamail kedveli ezt.
 15. Annamarika75

  Annamarika75 Állandó Tag

  Sziasztok Valaki meg tudná mondani, hogy mikortól kell számolni az 5 évet?
   
 16. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  A közlöny szerinti forma, amely az önértékelést ebben a formában leírja 2015. áprilisi.
   
  Annamarika75 kedveli ezt.
 17. biblio

  biblio Állandó Tag

  2015/2016-os tanév től, tehát 2015-től 2020-ig tart az első öt éves ciklus.
   
 18. Gagamail

  Gagamail Állandó Tag

  A legújabb állítások alapján, a hivatalos előírások változása miatt 2016-tól - 2021-ig tart.

  Most olvastam a bibliot - én 21-et hallottam. Utánanézek.

  Nos, megnéztem a jogszabályokat is, és a már leírtakat is. Szerintem azok a szabályok vehetők alapul, amelyek megváltoztatták a kétéves kötelezettséget öt évre. Így én változatlanul 2021- re tenném a végét.

  A lényeg viszont az, hogy remélem, egyikre sem lesz szükség, és átgondolja ezt még olyan is, aki ért hozzá, és újabb rendelkezéseket vezet be a jelenlévők eltörlése mellett.
   
  Utoljára módosítva: 2018 Január 16
  Csip-csup és Annamarika75 kedveli ezt.
 19. spiky

  spiky Állandó Tag

  Vannak akik ezt betartják? Úgy hallottam sok intézményben nem végzik el az önértékelést, mondván minek. Csak akkor folytatják le, ha valakinek tanfelügyelete lesz. Mivel pedagógus tanfelügyelet már második éve nincs , így nem igazán strapálják magukat. Annál is inkább, mivel nincs szankciója, ha nem készítik el. Vannak hasonló tapasztalataitok? Ebben csak az a rossz, hogy majd adj uram, de rögtön kell elkészíteniük és természetesen minket és a rendszert fogják szidni. Tudok olyan 70 fős tantestületről, ahol eddig 2 főnek csinálták meg az önértékelését, azt is csak azért, mert tanfelügyeletet kaptak az első körben. Kíváncsi vagyok, hogy találkoztatok-e hasonló tendenciákkal! Köszönöm, ha válaszoltok!
   
  Annamarika75 kedveli ezt.
 20. Gagamail

  Gagamail Állandó Tag

  Annyit írnék tapasztalatként, hogy az intézményeket kiírják ellenőrzésre, amit meg kell előzzön önértékelés.

  Az önértékelés jegyzőkönyvében az egyik vizsgálandó, a pedagógusok önfejlesztési terveihez megfogalmazott kérdések.
  Második körben az ellenőrzés ugyanezeket a kérdéseket fogja feltenni.
  Megúszni nincs mit - az más kérdés, hogy mit reagál az OH arra, ha az intézményi önértékelési és a tanfelügyeleti jegyzőkönyvekben rendszeresen üresen marad ez a rész.
   
  Annamarika75 kedveli ezt.

Megosztás