Kreatív nyelvtanulás VALÓS tapasztalatok

maya9 témája a 'Tanulás' fórumban , 2011 Március 23.

 1. exe2

  exe2 Állandó Tag

  Sziasztok!
  Most küzdök én is a kreatív némettel (3 éve, 50 évesen kezdtem el) :) Mivel több könyvből tanulok, így már én is felismerem ha hibás a "mondat". De akkor simán átírom a papíron. Mivel autodidakta módon tanulok így én is azt mondom, hogy tényleg csak "popón" ülve lehet elsajátítani egy nyelvet "Az ismétlés a tudás atyja" Egyébként pedig mindenkinek meg kell találnia azt a lehetőséget amivel könnyebbé tudja tenni a tanulását. Nehéz :(
  Sok sikert mindenkinek!
   
  czgitta és Gilmore77 kedveli ezt.
 2. szanagi

  szanagi Tag

  sziasztok,

  most én is a kreatív franciából tanulok. Kb. 10 éve tanultam utoljárra franciát, akkár középfokú szinten voltam, de nem vizsgztam. Most mivel szükségem van egy nyelvvizsgára ismét nei lendültem. Szerintem a kreatív anyag annak jó igazán, aki újrakezdő, mert így a röviden elmagyarázott nyelvtanok megértésével nem lesz gondja. Egy teljesen kezdőnek azért elég rövidke - franciánál pláne. Hibák tényleg vannak benne, de bizonyo szempontból még öröm is, hogy érzékelem, ez hiba. Azért a szókincs szerintem nem elegendő egy szóbelire, nyelvtanilag viszont igen. A sok fordítás már a könyökömön jön ki, de valóban érzem a fejlődést. És ez jó érzés.
  Szóval én ajánlom a Kreatívot franciából (elég hiányos tankönyvekből ez a nyelv). Kiegészítésnek tényleg jó a Karakai könyv.
  Én azt sajnálom, hogy franciából nincsenek olyan szuper vocabulary könyvek, mint angolból (Oxford, Pingvin sorozat). Ha azonban valaki tud jó könyvet, akkor ossza meg velem a címét :)

  köszi
   
  gasparm kedveli ezt.
 3. fagyello

  fagyello Új tag

  HIBALISTA?
  Sokan emlegettek apró hibákat a Kreatív nyelvtanulás csomagokban.
  Arról nincs esetleg valakinek tudomása, hogy elérhető-e valahol hibalista?
  Nekem is gyanús, hogy egy-két helyen vannak bibik a német csomagban.
  Sajnos egy-két apró hiba felfedezése után azt veszem észre magamon, hogy olyan helyeken is bizalmatlan vagyok a kiadvánnyal kapcsolatosan, ahol nem kéne. Szóval sok helyen gondolom azt, hogy "á, biztos megint ő, a szerző írta rosszul". Ilyenkor a neten utána szoktam nézni a dolgoknak, és szinte mindig a szerzőnek van igaza, de elég sok vesződséggel jár ennek utánamenni. Jobban örülnék, ha teljesen bizonyos lehetnék, hogy amit a Kreatív Nyelvtanulás kiadványban látok, az a jó megoldás - mégha egy utólagos hibalistával lenne kiegészítve, akkor is.
  Szóval nem tud valaki egy linket?
  Vagy a legfrissebb kiadványok már mind sokszorosan átjavítottak? Én 2012 áprilisában vettem a magam német anyagát.
   
 4. gasparm

  gasparm Állandó Tag

  PONT A KREATIV GÁL OTTO KÖZÉPFOKU NEM BRITES A HÖLGY!!!!!!! AMERIKAI NAK HALATSZIK AZÉRT AZ ÉN AKCENTUSOM IS INKÁBB AMERIKAI -MAGYAROS MERT AZZAL TANULTAM! Itt van egy néhány link sokat segit a kiejtésben egy amerikai akcentussal és egy britt akcentussal nézzétek meg hogy menyire külömböznek!Jó tanulást!
  http://www.learnenglish.de/pronunciation/pronunciationpoem.html
   
  egabrielle, Kiss Béla és Akutagava kedveli ezt.
 5. Gilmore77

  Gilmore77 Állandó Tag

  Sziasztok! Olvasgattam ezt a fórumot, sok hasznos dolgot találtam benne :)
  Biztos, hogy le lehet tenni ezzel a módszerrel a vizsgát, akár 10 hét alatt, kinek mennyi ideje van rá, hogy végigvegye.
  Nekem több ismerősöm diploma előtt tette le a nyelvvizsgát, pikk-pakk, előtte kb. nulla angol-német tudással, aztán gyors kellett a vizsga, magántanárhoz jártak, és 1-3 hónap alatt megvolt a középfokú C-jük. Azt is figyelembe vették, hogy milyen típusú vizsgára jelentkeztek, és konkrétan arra készültek, típusfeladatok, stb., jó sok magolás. A vizsgájuk ugyan sikerült, lett papírjuk, de ettől még nem tudtak angolul, németül.
  Pl. a lány, akivel dolgoztam, a vizsgája után pár héttel a cég angol levelezését se tudta kezelni, mikor rá akarták bízni, és ez a ,,tudás" csak kopott, ahogy nem volt használatban.
  Másik ismerősöm 3 hónapos intenzív tanfolyamon tanult, Pesten, aztán rögtön ment Angliába, ahol az első 1-2 hónapban rájött, hogy hu, hát kb. semmit se tud, mert a hétköznapi nyelv más volt.
  Úgy jött bele, hogy moziba ment sokat, sorozatokat nézett angolul, honlapokat olvasott, vagyis használta a nyelvet.
  Ezt a netnek köszönhetően már lehet gyakorolni.
  Szóval szerintem a tudást meg lehet szerezni könyvből, de a használható tudást csak a használat során lehet összeszedni. A külföld pedig nyilván annyival jobb, hogy rákényszerül az ember napi szinten. :)
   
  Ayumu89 és Jade77 kedveli ezt.
 6. bunny87

  bunny87 Új tag

  Sziasztok!

  Most szeretném megrendelni a kreatívnak az olasz kezdő csomagját, bár néhány hozzászólásotok azért elbizonytalanított!
  Érdeklődni szeretnék, hogy aki beszerezte mindenki a hivatalos oldalról rendelte-e meg az anyagot vagy esetleg valahonnan letöltöttétek? Illetve nincs-e lehetőség belenézni valahogy az anyagba? Nekem a beszéddel vannak gondjaim,azt kellene fejlesztenem....angolból már van 2 nyelvvizsgám is,az olasszal viszont nagyon kínlódok! Tippek?

  Szép napot!
   
 7. Kiszsíros

  Kiszsíros Állandó Tag

  Szia!

  Én eddig csak kiegészítő jelleggel már sok év tanulás után használtam a kreatív anyagot. Németből középfokú nyelvvizsgát is tettem, bár ott volt magántanár is. Angolnál pedig összerakta a sok év alatt minden létező forrásból bennem hánykolódó ismereteket és stabil vázat adott. Elég sok mindent kipróbáltam, így tudom, hogy nekem mi jön be. Persze nem biztos, hogy ez másnál is így van.
  A véleményem az, hogy a kreatív a legtökéletesebb választás egy totál kezdőnek, aki otthon akar tanulni egyedül. Nagyon stabil alapot ad, amire lehet építkezni. A nyelvvizsga egy speciális megmérettetés, amihez kevés. Még a haladóval sem mernék nekimenni ezen okból egy középfokúnak, ha csak ebből készülnék. Kellenek kiegészítő dolgok. Társalgási szituációk, némi plusz tematikus szókincs, és szövegértéshez podcastok filmek.

  Én most ugrok neki az orosznak. Ezt már megvettem, mert tudom, hogy megéri...és mert sokáig nem volt elérhető a neten:)
  Szóval hamarosan lesz valós tapasztalatom arról is, hogy milyen teljesen nulláról használni és mit lehet vele elérni. Mellette legszívesebben az Effortless English-hez hasonló anyagot használnék, de oroszul nem találtam még.
  Viszont Te szerencsésebb vagy, mert olaszból van mindkettő. Én biztos ezzel egy stabil alapot létrehoznék, aztán jöhetne minden más, amit fentebb említettem már.

  Hibák vannak az angol és a német anyagban is elvétve, de ezek szerintem annyira elenyészőek, hogy nem oszt nem szoroz, ha valaki csak társalgási szintre gyúr. Aki nyelvvizsgára, annak felkészülés közben helyrerázódik az a pár jelentéktelen hiba, ami benne van. Aki idegen nyelven fog kommunikálni valaha is, annak csak nagyobb hibái lesznek igen sok év nyelvtanulás után is. :)
   
  amrita3 és Jade77 kedveli ezt.
 8. jpicur

  jpicur Állandó Tag

  Én is a kreatív olaszt tanultam. Kicsit uncsi, de megbízható tudást ad.
   
  Fransis és lingvosoft kedveli ezt.
 9. hideki77

  hideki77 Állandó Tag

  Alapvetően nagyon sok dologtól függ, hogy tudsz egy nyelvet megtanulni. Maga a nyelv, korod, érdekel-e vagy muszáj, egyedül vagy csoportban. Kinek ez, kinek az jön be...
   
 10. kisei

  kisei Állandó Tag

  A kezdő dán itt megtalálható

  Rejtett tartalom:
  **Rejtett tartalom: A tartalom megjelenítéséhez kattints a 'Tetszik' gombra.**
   
 11. balzer

  balzer Tag

  Sziasztok,
  Én a kreatívból tanultam az angolt és most a németet is. Nagyon fárasztó tud lenni, sok kitartás kell hozzá. Nagyon alapos nyelvtani tudást ad és "szájbarágósan" belevési az agyadba a szavakat a nyelvtant. A hátránya, hogy a szövegértés háttérbe szorul. Könnyebben elmondasz bármit helyesen de a megértéssel problémák lesznek. Ehhez használtam, használom a villám angolt, de a spontán megszólalás így is nehéz.
  Szerintem ha valaki a kreatívot választja, nem bánja meg, de a kérdez-feleletet nem lehet kihagyni amiben ez nem segít.
  Sok sikert hozzá!
   
  meoindil kedveli ezt.
 12. cydor

  cydor Állandó Tag

  ezek a szórendi dolgok nincsenek kőbe vésve, sőt ha az élő nyelvet nézzük akkor még a der die das ragozása sem. például a bádeni-sváb részen ahol lakom szinte csak a das-t használják, és minden főnév vége "-le" végződést kap. ez gyakorlatilag egy kicsinyítő képző. a testrészeket teljesen máshogy nevezik mint a többi német tartományban, és még rengeteg példát tudnék hozni ami leírva többnyire helyesen használnak (már aki tud helyesn írni) de élőszóban telesen más nyelv... ők nem értik meg a Hochdeutsch-ot, és beszélni sem szeretik, az egyszerű (idős, alacsony iskolázottságú) emberek nem is tudják. érdekes módon a dialektus kifejezést használják, de nem egyszerűen dialaektusról beszélünk hanem kb mintha az erdélyiek fele román fele magyar, de tájszólással beszédét kellene összehasonlítani vagy a belső magyarországival.
   
  tralfamadorian kedveli ezt.
 13. ronix7-7

  ronix7-7 Állandó Tag

  Itt pedig KREATÍV francia, olasz, angol, spanyol, német hanganyagok hallgathatók és letölthetők, valamint a leggyakoribb szavak gyűjteményei is megtalálhatók,
  + online chat.
  Rejtett tartalom:
  **Rejtett tartalom: A tartalom megjelenítéséhez kattints a 'Tetszik' gombra.**
   
 14. lttunde

  lttunde Állandó Tag

  Nem saját feltöltés, úgy találtam. Talált valaki hanganyagot hozzá???
  Kreatív norvég könyv
  Rejtett tartalom:
  **Rejtett tartalom: A tartalom megjelenítéséhez kattints a 'Tetszik' gombra.**
   
 15. Ayumu89

  Ayumu89 Állandó Tag

  Sziasztok! :)

  Elkezdtem oroszul tanulni, először nyelvi iskolával, de végül nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet. Sajnos az oktató úgy állt a csoporthoz, hogy "unatkozó felnőttek, akiknek túl sok a szabadidejük". Kevés szókincset tanultunk, illetve egyáltalán nem hallgattunk magnót. Azt itthon önerőből oldottam meg. A tankönyvünk a "Sagza sagom" volt, és nem tetszett. Túl gyerekes volt (persze, én is annak a híve vagyok, hogy tanuljunk úgy, mint a gyerekek, játékosan, de ezt én túl soknak éreztem). Belenéztem a "Kljucs"-ba is, az sokkal jobban elnyerte a tetszésemet (tudom, ez személyes preferencia kérdése is). A leglelombozóbb az volt, hogy az oktató közölte, hogy az alapfok elérése az nagyon nehéz (arra a kérdésre volt ez a válasz, hogy megkérdeztem, hogy 5 hónap alatt elérjük e az alapfokú szintet a kurzussal), és hogy az legalább két év akkor is, ha ennél intenzívebb (keti kétszer 2 óra volt).

  Szóval a kurzusnak vége, és úgy érzem, hogy csak egy alapot értem el, amire azért már tudok építeni valamit. Ehhez kerestem könyveket, és anyagokat, így jött a Kreatív. Gondoltam, hogy mivel van benne hanganyag bőséggel, illetve szóösszetételek/mondatok amik első pillantásra tényleg olyanok, amiknek hasznát veszem a "mindennapokban" ezért adok neki egy esélyt.

  Viszont tényleg találtam benne elírásokat pl rögtön a tartalomjegyzékben "скглько"-ként írja a szót, de ezt helyesen írva "сколько" (mennyi). Persze ez eddig egy ilyen elírás volt (és lehet hogy tényleg elírás csak, mert a két karakter nagyon közel van a billentyűzeten). A nyelvtani leírások elég jegyzet szerűek, és eddig az elején nincs baj, mert ezeket bővebben már elmagyarázták, illetve máshol is utána néztem. A módszer, amivel működik ez a nyelvtanulás, elég mechanikus. Tényleg a végtelenségig begyakoroltatja a mondatszerkezeteket, és mindennapi nyelvhasználatban lévő szavakat, kifejezéseket tanít meg. Viszont ezt szókártyák is meg tudják csinálni. Az egyetlen plusz a szókártyához képest a hanganyag és a nyelvtani magyarázat.

  Eddig az a vélemyénem, hogy a hibák felett szemet hunyok (valószínű máshol is vannak hibák), és valószínű alap szinten ez belefér, és ha esetleg eljutok egy magasabb szintre, majd kiküszöbölöm ezeket a csorbákat. Sőt ha használja az ember a nyelvet, akkor ha beszélek valakivel aki Oroszul tud, illetve anyanyelvi szöveget olvasok, fel fogom fedezni, hogy "jé, ezt így használják!". Nekem a célom, hogy orosz ismerőseimmel tudjak beszélgetni az ő nyelvükön :) Kommunikálni akarok.

  Amit tervezek; nem ebből akarok megtanulni oroszul, de ez remek, hogy bővítsem a szókincsemet, hogy gyakoroljam a kiejtést, és hogy a felépített rendszere alapján megkeressem az adott nyelvtant és utána nézzek. Emellett meg van a PONS megszólalni egy hónap alatt oroszul, és Mihalik Márta "чай или кофе" könyve. Plusz, amit még szókincsfejlesztésnek és gyakorlásnak szánok (persze csak később); az eddigi orosz érettségi anyagokat letöltöttem (feladatlap, javítási útmutató, hogy le tudjam magam ellenőrizni, hanganyag).

  Amiben hiszek, hogy kitartással meg tudom tanulni a nyelvet, és igazából a lényeg, hogy valamit végig vegyek, és ne csapongjak, nehogy mindig egy új "csodamódszerrel" előröl kezdjem az egészet. A kitartás a legjobb módszer! :) Majd igyekszem update-lni a dolgokat, ahogy haladok, hogy mivel hogy sikerül, hol tartok, így egy "real time" képet tudok adni a kreatívról is. :D
   
  meoindil, ame, Jade77 és 1 másik tag kedveli ezt.
 16. pmoni

  pmoni Állandó Tag

  Sziasztok!Keresem a következő Kreatív Nyelvtanulás tananyagokat:
  kezdő: portugál, eszperantó, horvát
  kikérdező cd-tár:német,olasz,spanyol,francia,portugál,holland,norvég,orosz, horvát
  nyelvvizsga-felkészítő:angol,német,olasz,spanyol,francia
  Köszönöm :)
   
  lingvosoft kedveli ezt.
 17. ame

  ame Állandó Tag

  Sok sikert hozzá! Én is nyáron kezdtem ismét komolyabban felfejleszteni az eddigi alap tudásomat oroszból. A kreatív az alapja és erre fűzöm fel a nyelvi készségeket, amelyeket gyakorlok heti szinten (beszéd, nyelvtan, magnóhallgatás, szótanulás). Segítségnek használom még a Havrovnyina-féle nyelvtani gyakorlókönyvet és a Russian Podcast-ot.
   
  meoindil és Ayumu89 kedveli ezt.
 18. maya9

  maya9 Állandó Tag

  Itt az ideje, hogy annyi év után felélesszem ezt a topicot. Nagyon fura ennyi idő távlatából visszaolvasni a kommenteket, főleg a saját hozzászólásaimat. Először is: elnézést kérek azoktól, akik kedvét elvettem a szőrszálhasogatással. Kár volt, mert most, okosabban és nagyobb nyelvtanulási rutinnal úgy látom, hogy a felrótt hibák jelentősége nem akkora, hogy emiatt egy az egyben félre kelljen tolni a kreatív nyelvtanulást. Sokáig abban a hitben voltam, hogy van egyetlen, tökéletes könyv vagy rendszer, amit ha végigveszek, kész passz, végeztem is a nyelvtanulással. Eddigi tapasztalataim alapján a helyzet ennél bonyolultabb, de megéri vállalni a frusztráló helyzeteket. Akinek nincs lehetősége arra, hogy nyelvterületre menjen legalább 5-6 hónapra vagy szuperintenzív tanfolyamra járjon, annak magának kell egy rendszert összeraknia, ami nem lesz tökéletes. Ez nagyon fontos, annyira, hogy szerintem kevésbé frusztrált az a nyelvtanuló, aki nem maximalista. Aki felnőttként tanul nyelvet, annak meg kell barátkoznia a gondolattal, hogy nem fog teljesen helyesen beszélni. Persze a magyart sem beszéljük tökéletesen. Long story short, nekem is össze kellett állítanom a rendszeremet és ennek egyik alappillére a kreatív nyelvtanulás lett. Annyira, hogy ha belevágok egy újabb nyelvbe, azt is Gaál Ottó módszerével fogom csinálni és nem letöltögetni fogok, hanem megvenni a csomagot, ez a minimum. De nem ettől várok majd mindent, mert a lyukakat magamnak kell kitölteni, a pluszt nekem kell hozzáolvasni, hozzáhallgatni. Ha vagytok még itt, szívesen venném a ti tapasztalataitokat!
   
 19. hedvicius

  hedvicius Állandó Tag

  Szerintem a kreativ nyelvtanulási módszer rendkivül könnyűvé, értehetővé, és gyorssá teszi a nyelvtanulást! Annak idején megvettem a holland alapfokot és kiválóan tudtam használni. Rengteg más könyvet és módszert is kipróbáltam mellette, de egyik sem jött be.
  Aki becsületesen végigtanulja a 12 leckét, annak nem lesznek nyelvi gondjai a hétköznapi életben. Természetesen ezt követően muszáj a szókincset növelni tv nézéssel, újság és könyvolvasással.
   
  clupus, ladysla és maya9 kedveli ezt.
 20. hedvicius

  hedvicius Állandó Tag

  Egyébként a goethe-verlag book2 könyv és hanganyag is szuper segitség a kezdetekhez!
   
  Dix, iszaly istván és ladysla kedveli ezt.

Megosztás