Magyar Haz Programjai

Parameter témája a 'Toronto és környéke' fórumban , 2005 Február 14.

 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Jo otlet:656: ;)

  RAjtunk nem mulik, mi reklamozzuk ..........
  Tudod Spanky nem rajtunk mulik, nem a Magyar HAz a hibas de sok canadai magyar link gyujtemeny meg fel se veszi az oldalt pedig az erdeklodo csak ott fog maradni ahol jol erzi magat.
  T Feri szerkesztette linkgyjtemenybe minket is kidobott es meg tobb canadai magyar oldalt.
  Sorolhatnam hany ember akarva vagy akaratlanul akadalyoza hogy egy egy jo rendezveny tenyleg igazabol elerje azt a nagyszamu kozonseget akik itt elnek Toronto es kornyeken.
  Ezert nem lehet egy kozos data base email listat osszehozni.;)
  Sok esetben meg a sajat emailuk se publikus.
  NEm tul nagy a bizalom egymas irant a szervezeteknek.
  MIndenesestre mi nyitottak vagyunk minden kulturaval foglalkozo szervezet elott.
   
 2. Parameter

  Parameter Állandó Tag

  Szia Spanky!

  A kérdés jogos, de sajnos nem itt van a probléma!

  Jelen pillanatban több mint 700 neves listával dolgozom. Erre a 700+ e-mail címre minden alkalommal kimegy a hírlevél.
  Emellett egy kb. 400-as telefonlistánk van. + a háznak ugyancsak többszázas listája (bár ök inkább idösebbek). A programok bekerülnek az újságba, a rádióba, és felkerülnek a honlapokra. Szórólapot, plakátot készítünk. És hogy azért a szervezetk közt is van némi együttmüködés: a reformátusok állandóan hirdetik programjainkat, ugyancsak a társszervezetek vezetöi, akik továbbküldik híreinket tagjaiknak.
  A hír tehát nagyon sok emberhez jut el. A gond az, hogy ma már iszonyú nehezen mozdulnak magyarjaink. Aki öreg, az azért, aki fiatal, az pedig ezért.

  Századunk rájfenéjeként hajtogatják a szakemberek:"Nem olvasunk, el is felejtettük az olvasás örömét. Nincs igényünk a szó legszorosabb értemében vett közösségi életre. Ülünk a gép elött, és így kommunikálunk. A zenét nem koncerten, vagy bulin hallgatjuk, együtt barátokkal, hanem letöltjük, és egyedül élvezzük azt. Már filmklubba sem kell eljárnunk, a filmeket is le lehet tölteni, és megnézni odahaza a 2 méter átméröjü házimozinkon."

  De ez nem csak a Magyarházzal van így!
  Torontóban hemzsegtek a magyar éttermek. Ma nagyítóval kell keresni azt a párat, ami megmaradt. Egyszerüen elfogytak a magyar vendégek.
  Hogy ki a hunyó? Nem tudom.
  De pl. a magyar Pannónia könyvesbolt is megszünt, mint bolt! Lakásból üzemeltetni egy üzletet, nem az igazi. Számomra a vásárlás varázsa, mikor besétálhatsz az üzletbe. Az külön bónusz, ha az üzlet még jól is néz ki.

  Én nagyon köszönöm Melitta felajánlását is. Itt valóban sokan megfordulnak, és korábban többször feltettük a programokat. Nem csak ide, több egyéb portálra. Sajnos semmi változást nem észleltünk, a látogatottságot illetöen. Higgyétek el, nem azzal van a baj, hogy a hír nem mozog.
  Csak hogy érthetö legyen:
  Végeztünk egy kísérletet; felhívtunk olyanokat, akik feliratkoztak anno a hírlevélre. Tehát effective ök kértek, hogy a programokról adjunk hírt.
  20 százalékuk nem nézi rendszeresen az értesítést! Megkapta, tudott a levél érkezéséröl, el is olvasta a "subject" részt, de már nem nyitotta meg a levelet. Az érdekes csak az, hogy ennek a 20 százaléknak kb. fele, a telefonhívásunk után azért eljött.
  Az e-mailt elolvasó 80 százalék fele pedig olyan felületesen olvasta el híreinket, hogy sokan még a dátumokat is összekeverték! Sokszor egy hét késéssel kerestek egy-egy programot. "Itt volt már a Balázs Fecó? Úristen! A kedvencem! Mikor jön megint?"
  Most ez vagy igaz, vagy nem. De ez van!


  Zsolt
   
 3. Pufi

  Pufi Állandó Tag

  ss

  <TABLE id=HB_Mail_Container height="100%" cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" border=0 UNSELECTABLE="on"><TBODY><TR height="100%" UNSELECTABLE="on" width="100%"><TD id=HB_Focus_Element vAlign=top width="100%" background="" height=250 UNSELECTABLE="off"></TD></TR><TR UNSELECTABLE="on" hb_tag="1"><TD style="FONT-SIZE: 1pt" height=1 UNSELECTABLE="on">
  </TD></TR></TBODY></TABLE>
  <TABLE id=HB_Mail_Container height="100%" cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" border=0 UNSELECTABLE="on"><TBODY><TR height="100%" UNSELECTABLE="on" width="100%"><TD id=HB_Focus_Element vAlign=top width="100%" background="" height=250 UNSELECTABLE="off">Valójában örülök, hogy elindult ez a beszélgetés mert némileg felpezsditette az érdeklődést és a Házban lezajlott változások is ime nagyobb figyelmet kapnak, ami fontos.

  De változatlanul azt hiszem, hogy nekünk akik ,,valakikért,, dolgozunk nem lehetünk elutasitók, kioktatók a ,,valakikkel,, szemben. Most is éppen az a dilemám, hogy valamiről elmondjam a véleményem, de nem gerjesztek e vele értetlenséget, olyan mindenároni okoskodás jelleget pedig nem szeretnék neki adni, de a dolog határeset. Lehetne a cime: mi kell nekünk?

  Ha visszatekintünk a II Világháború elött, alatt és közvetlen után érkezettekre egészen más igényeik voltak közösségi életük kialakitására mint az 56-osoknak. A hetvenes - nyolcvanas évek emigránsai már előbb utóbb felvállalták a gazdasági menekült státuszt és a 90-es változások után érkezettek - zömmel hatátárontúliak egészen más attitüddel - ismét másfajta kapcsolódást kerestek. Egy biztos pont volt mindig, minden időben az egyház. Igy az egyház a maga monopol helyzetével mindig, kimondva avagy kimondatlanul konkurencia volt a ,,civil,, szerveződésekkel szemben. Ma is az! Innen mindig az dönti el a meccset, hogy melyik egyház kivel van jóban.

  De mert én most a civil szerveződésekkel szeretnék foglalkozni meg kell hogy mondjam, nem favorizálom a kultúrközpont elnevezést, amit pedig a jelenlegi elnök oly előszeretettel kijavit, mert nem az. S elsősorban nem a benne lévő programok miatt, hanem a tagsága miatt, a közönsége miatt. (Na itt veszik le most a fejemet!) Ugyanis ma 2006-ban az itt élő magyaroknak csak elenyésző kis százaléka akar mindenáron továbbélni egy az óhazában megszokott ,,mindenáron művelődnöd kell ma este,, programot. Az a kislány aki arról ir, hogy nem akar társadalmi munkára menni és neki a fesztiválból a bécsi szeletre emlékszik a legkellemesebben egy őszinte válasz. Mi a dolog vége: azt hiszem - és örülnék ha elmondanátok a véleményeteket - hogy egy klubházat kellene csinálni. Egy olyan klubházat ahol az előbbi kislány és én is és Te is bemehetsz minden különösebb apropo nélkül és ott mindig találsz valakit akivel egy kávé mellett megváltod a világot. Meggyőződésem, hogy azoknak akik a MHban valamilyen vezetést vállalnak el kellene menni egy-két angol klubba - nem szégyen - és meg kellene nézni ők mit csinálnak? Mi itt élünk és nekünk kell ide - márcsak a gyerekeink miatt is - integrálódnunk és nem verni a nyálunkat hogy micsoda fasza magyarok vagyunk miközben azt mondjuk tudhassa maga mi az a magyar? Tehát azt hiszem erre ebbe az irányba kellene elmozdulni. Persze ezt másnak kellett volna beirni ide...

  Van még egy példám erre a félreértett ,,magyarság,, szolgálatra. Vannak iskoláink. Kérdezd meg a tanárokat milyen nyelven tanitják a történelmet? Büszkén mondják: magyarul! Én pedig azt mondom, nagy hiba. Az hogy a gyerekeknek magyar nyelvet, irodalmat, nyelvtant esetleg stilisztikát magyarul tanitunk, természetes. De történelmet feltétlen angolul kellen nekik tanita. Ugyanis a hiányos magyarral megtanult magyar történelem semmit nem ér, még akkor sem ha van egy két csodagyerek. Persze más a helyzet azokkal a gyerekekkel akik 10-12 éves korban magyar anyanyelvüen jönnek ide.

  Ez csak egy példa akart lenni, hogy magyarnak lenni Kanadában nem ugyanaz mint Bürgözdön és nem is ugy kell. Itt az ember megéli a magyarsáágát, a kötődáseit, otthon pedig benne él. Igy pl szeretem, hogy elmegyek a Columbus Centerbe és azt látom hogy minden ki van irva angolul is, az Ukránoknál is. Ők már felismerték azt a nemes egyszerű dolgot, hogy kanadaiak vagyunk és büszkén vállaljuk hozzá a magyarságunkat.

  S még egy fontos dolog: itt komoly kihivások vannak. A kanadai programok kinálata fantasztikus. Itt bárki nyugodtan leélheti az életét anélkül, hogy akár egyszer is betegye a lábát a Magyar Házba. És ha ott bárkit megkérdezel, hogy ugy indult e neki ennek a nagy elhatározásnak, hogy otthont cserél, hogy semmi baj ugy is van egy Magyar Ház Torontóban ott majd csak elleszünk, az hazudik. Tehát valami érdekeset, szórakoztatót - és nem kellene félni ettől a szótól - kell kinálni nekik, hogy ne a Harbourt Frontra menjenek.


  Tűz!
  </TD></TR><TR UNSELECTABLE="on" hb_tag="1"><TD style="FONT-SIZE: 1pt" height=1 UNSELECTABLE="on">  </TD></TR></TBODY></TABLE>
   
 4. Fauve

  Fauve Állandó Tag

  Üdv Mindenkinek!

  Bocsánat, hogy így eltűntem, de belefeledkeztem a vizsgaidőszakba, miegymás. Én is csatlakoznék: szuper és nagyon fontos ez a higgadt beszélgetés! Élvezettel olvasom a sok kapott, olvasható információt!

  Ami pufi ötletét illeti, vagyis a nézzünk meg más nemzetek házait, nekem is eszembe jutott, csak kicsit más aspektusból… (Sajnos - mivel nem Kanadában élek és így - nem tudok Parameter kérésének eleget tenni, azaz, hogy elmondjam én mit szeretnék, (legalábbis felesleges lenne) :wink: de talán ötletet adhatok az alábbiakkal… (?) :) )
  Vajon melyik az a kanadai más nemzetiségű közösség, amelyik valamilyen szempontból kötődhet a magyarhoz… nem lehetne-e un. ”csere program”-okat szervezni, meghívni más közösségeket, illetve elmenni hozzájuk. Kettős céllal: részben megismerni és megismertetni az ottani közösséget, kultúrát, másrészt pedig közben megismerni azt, hogy náluk, velük hogyan is működik (mert úgy gondolom laikusként, hogy egy-egy ilyen alkalom során bele lehet látni) és szerintem a másik fél sem lenne rest ezt a lehetőséget nem megragadni.
  Természetesen elfogadom, hogyha azt mondjátok, hogy utópisztikus az elképzelés, de hátha bejön. Mert nekem az a meglátásom, hogy egy MagyarHáz nem ”csak” ”befelé” kell, hogy kommunikáljon, – legalábbis manapság, – hanem úgymond ”kifelé” is megmutatni, hogy ”vagyunk”, ”tartozunk valahova” és ” (ez által, illetve) ezzel együtt vagyunk a része(i)d”.

  Mit gondoltok?
   
 5. Fauve

  Fauve Állandó Tag

  Én azt hiszem ez oktatás/oktató és kor kérdése (hiszen felnőtteknél már más a helyzet). Ha úgy vesszük: lehet alkalom a nyelv gyakorlására és elsajátítására, hiszen a legjobban úgy lehet megtanulni egy nyelvet, ha használják és ha érdeklődést váltunk ki iránta (és végülis mihez lehetne jobban kötődni, mint a gyökerekhez... csak azt akkor úgy is kell tanítani mind a szűlőknek, mind a tanároknak).
  Más, de ehhez kapcsolódóan: nővérem két-tannyelvű gimnáziumba járt (a sors ironiája: ő angolt tanult) és angolul tanították nekik többek között az angol történeklmet is (angol anyanyelvű tanárok). Mindenki kiválóan elsajátította a nyelvet, igaz nem mondom, hogy nem szenvedtek meg érte, de mai napig hasznát veszik. Megtanulták a gondolkodást. Én nem hiszem, hogy ez baj lenne. Szerintem - ha jó az oktatás - inkább felkeltheti az érdeklődését egy gyermeknek mind a nyelv, mind a történelem iránt. Ettől még nem lesz kevébbé kanadai.

  Lehet, hogy messze megyek, de nem lehet, hogy az identitás inkább a fő probléma?

  (pufi, szerintem jó, hogy felvetetted a témát, mert biztos nem te vagy az egyetlen, aki így/ezen gondolkodik)
   
 6. Pufi

  Pufi Állandó Tag

  ss

  <TABLE id=HB_Mail_Container height="100%" cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" border=0 UNSELECTABLE="on"><TBODY><TR height="100%" UNSELECTABLE="on" width="100%"><TD id=HB_Focus_Element vAlign=top width="100%" background="" height=250 UNSELECTABLE="off">Egy példával élnék ami közelebb visz ahhoz, hogy miről beszélek.

  A fiam egynap azt mondta, Budapestre akarok menni Vendéglátóipari Főiskolára. Nem szeretném mondtam. Miért? Mert nem tudsz magyarul. Ugyan Daddy... A vége elment. Én ugyan kifejtettem neki, hogy az a ,,konyhanyelv,, amit beszélsz, kevés ahhoz, hogy a főiskolát valóban komoly szinten elvégezd. De nem. Szeptember, elment. Október elején kaptam egy ilyen telefont: Daddy mi az a kovász... S aztán sok sok telefon, vallomás: unatkozom egy szót sem értek, majd még egy telefon: Daddy van még otthon egy ágyam? Karácsonyra hazajött és már nem ment vissza...

  Ennek a másolata zajlik itt forditott felállásban...
  </TD></TR><TR UNSELECTABLE="on" hb_tag="1"><TD style="FONT-SIZE: 1pt" height=1 UNSELECTABLE="on">
  </TD></TR></TBODY></TABLE>
   
 7. Spanky

  Spanky Állandó Tag

  Zsolt,

  Szerintem ebben sok igazsag van. Sajnos ez az evszazadunk atka (szerintem).
   
 8. Parameter

  Parameter Állandó Tag

  V
  Hasonlóképpen örülök ennek a beszélgetésnek, hisz alkalmat ad mindenkinek arra, hogy elmondja véleményét. Még ha a vélemények ütköznek is.

  Én szinte mindenben teljesen más véleményen vagyok, mint Pufi. Ami nem hiszem, hogy termeeszetellenes, hisz szemléletben, gondolkodásban, és ízlésben is nagyon különbözöek vagyunk.

  Gondolatait, véleményét pontokra szedtem, és aszerint fogom az én álláspontomat felvázolni.

  1. Nem hiszem, hogy attól való félelmünkben, hogy esetleg valaki megvádolhat a "kioktató", "elutasító" jelzövel, mi akik a közösségért vállatunk valamit, nem mondhatnánk el a vélményünket. Emellett nem gondolom, hogy én bárkit is kioktattam volna. A véleményemet viszont leírtam, és vállalom is!

  2. Abszolute nem érzem az egyház monopol helyzetét! A munkám során az egyházak soha nem befolyásoltak. És nem is éreztem különbséget pro és kontra, a munka sikerét illetöen. Öszinte legyek Pufi? Fogalmam nincs, hogy mire gondolsz az egyházakkal kapcsolatban!?

  3. Én ragaszkodom a kultúrközpont elnevezéshez! Ne felejtsük el; a közönség olyan, amilyenné tesszük. Ebben a Házban olyan volt a légkör, és olyan emberek látogatták, akik nem türtek volna meg pl. egy Jeruzsálem kiállítást a falak közt. És attól vagyunk kultúrközpont, hogy ma ezt megtesszük, mert megtehetjük. Mert olyanok népesítik most be a házat, akik igenis kulturálódni szeretnének. Még kevesen vagyunk, de szívós és kitartó munkával akár sokkal, de sokkal többen is lehetünk. Amíg én vagyok a Ház kulturigazgatója, addig ragaszkodom ehhez a koncepcióhoz. Majd aki utánam jön, biztosan valami egészen mást fog csinálni. Én ezt tudom, és ebben hiszek!
  Emlékezz csak Pufi, a rádiónál ugyanezt mondtad: ennek a közönségnek szórakoztató müsorok kellenek, és én nem jó úton járok.
  Én ragaszkodtam ehhez az úthoz nevezetesen, hogy a hallgatóim "mindenáron müvelödjenek" szombatonként. Mára elértük, hogy a fenntartási költséget (35 000 dollár egy évben) 50-50 százalékban a hirdetésekböl valamint a hallgatói támogatásból fedezzük. Kezdetben ez 80-20 volt a hirdetök javára, tehát kevesebb hallgatói pénz jött.
  Mi ez, ha nem annak bizonyítéka, hogy az évek során sikerült egy olyan hallgatótábort magam mellé állítani, akik igenis hajlandóak kultúrálódni.

  4. Valóban öszinte a hölgy válasza, de korántsem ad ez deruure okot. Megkérdezném halkan, ha a te egyik színházi bemutatód után valaki úgy összegezné a látottakat, hogy jó volt a szünetben a pogácsa ... mit szólnál?!

  5. Klubházat? Akkor amikor a meglévö csoprtok, egyesületek is darabjaira hullanak? Amikor alig maradt magyar étterem a városban? Minden jel arra mutat, hogy az embereket ma már legkevésbé a klub-élet érdekli. 15 évvel ezelött a filmklubom vetítései után vagy 15-20 ember maradt egy-egy jó beszélgetésre. Tele volt a terasz. Az utóbbi években ez a minimálisra zsugorodott. Mindenki rohant haza. Többen öszintén be is vallották, hogy még egyet csetelnek a gépen, vagy átböngészik a netet.
  A Mátyás Pincében is voltak ilyen kezdeményezések (pl. Mátyási Teriék idejében). Ideig, óráig élt is a dolog. Aztán érdektelenségbe fulladt.
  Az angol kluboktól pedig mit kellene ellesnünk? Komolyan kérdezem! Magyar klubot kellene angol mintára létrehoznunk? Vagy angol klubot magyar mintára? Nem értem. Én azt tüztem ki célul, hogy olyan magyar értékeket közvetítsek a magyar közösség felé, mely értékek segítenek abban, hogy késleltessük némileg a természetszerü beolvadást. Ennyi.
  Én azt tapasztaltam mostanság, hogy amíg ez megtörténik, addig sokan vagyunk, aztán a klubéletre, kávézásra alig maradunk páran.
  Félre ne érts; ez rendkívül szomorú, de ez van!

  6. Igazad van, mi is a kétnyelvü feliratok hívei vagyunk. Idövel meg is valósitjuk.

  7. Valóban, itt tényleg leélheti úgy az ember az életét, hogy nem teszi be lábát a Magyarházba. És valóban, a kínálat óriási. A Harbourfront fantasztikus. Csak egy baj van. Én oda is eljárogatok. Azokat viszont akik nem jönnek a Házba, ott sem igen látom. A magyarázatot tehát máshol kell keresni. Tán közöny, igénytelenség?
  Egy korábbi levelemben hosszan soroltam, hogy milyen programok voltak a Házban. Nagyon széles a skála!
  A Harbourfront szuperprodukcióival és sztárjaival nem versenyezhetünk. De nem is akarunk, nem ez a célunk.
  És ha valaki megérti, hogy miért hozunk komoly programokat is a Házba, az meg fogja érteni azt is, hogy miért kell a Harbourfront mellett (vagy helyett) a Magyar Kultúrközpontba is elmenni némi rendszerességgel. Ne az együtt elfogyasztható kávé hiányozzon, hanem értékeink!

  És én most elmondom neked Pufi, hogy úgy indultunk el otthonról 20 évvel ezelött, hogy a zsebemben volt a torontói magyar színház címe, hogy Bécsben megvettem a repülés elött életem elsö videóját, hogy az öcsém otthon elkezdhesse gyüjteni a majdani filmklubomhoz az anyagot. Ez, és sok más meg is valósult. De ehhez az kellett, hogy mi azért választottuk ezt az országot, mert igenis tudtuk, hogy az angol mellett magyarok is maradhatunk.!

  Zsolt
   
 9. oma

  oma Állandó Tag

  Szebben nem is lehetett volna mondani. Egy erdélyi pedig ezt hatvànyosan is igy vallotta/vallhatta!! Itt beszélhetek nyugisan magyarul, otthon voltak évek, amikor még azt sem szabadott!!

  A kultúra pedig az éltetőnk...

  oma
   
 10. Fauve

  Fauve Állandó Tag

  Kedves Parameter!

  Először is egyet értek oma-val.
  Másrészt én, aki nem ismerem a helyi viszonyokat, sokmindent megtudhatok az írásaidból. Jó, hogy így jelen van itt a MH!

  Ha beszállhatok a "klub-prolémába": lehetséges lenne-e összekötni a klub-ötletét az én ötletemmel, figyelembe véve a te [/I](Parameter) meglátásodat is. Hogy mire is gondolok:
  A Klub megjelenhet, mint a kultúrközpont része. Azt én sem hiszem, hogy "csak úgy" ki tud alakulni egy klub (közösségi) élet, hogy na akkor mostantól. Szóval át kell hozzá gondolni és utánnamenni, hogy mik azok a témakörök, egyebek, ami köré csoportokat lehet szervezni, kezdeményezni... ez nem hiszem, hogy járható út, épp a Parameter által leírtak miatt.
  De ha összejöhetne az, hogy kialakítani kapcsolatot más közösségekkel, közös programok, átvett műsorok által, azzal lehetne színesíteni a Mh programjait, de az is lehet, hogy beindítana egy "találkozóhely"-féleséget, érdeklődést a más kultúra irányába, ami talán elindíthatná a 'saját kultúrám'-, azaz a magyarságban való gondolkodást is... a másik közösségből érkező új közönségről nem is beszélve.

  Ami más klubok működésének megnézését illeti, természetesen nem arra gondoltam, hogy ha bejött az angoloknak a teadélután, legyen a MH-ban is. Persze, lehet, hogy semmit nem lehet majd látni... de lehet, hogy valami kis apróság, amit ők alkalmaznak a szervezésben, kommunikációban, vagy akárhol, jó/alkalmazható lenne a MH-nál is, csak épp senkinek nem jutott az eszébe (erről szól a Brainstorming is...). Amíg elzárkózik az ember, addig nem tudhatja meg, mi az, amit veszíthet. És végül is mit veszíthet egy ilyennel a Mh? Max volt 1 db talán jó program és ennyi. Csak megér egy próbát...?

  Ami az elzárkózást illeti viszont: nem csak a MH-ra vonatkozik. Az egymás meghallgatása és (akár kompromisszumos!!!) elfogadása nem csak fontos, hasznos dolog is. És úgy látom, hogy itt talán elkezdődött valami... vigyázzatok rá!

  Kíváncsi vagyok a véleményetekre!
  Szerintetek megvalósítható? Pufi? Parameter? Többiek?
   
 11. Amigo

  Amigo Állandó Tag

  Bingo!Nekem mar nem is kell irnom.
   
 12. Pufi

  Pufi Állandó Tag

  aa

  <TABLE id=HB_Mail_Container height="100%" cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" border=0 UNSELECTABLE="on"><TBODY><TR height="100%" UNSELECTABLE="on" width="100%"><TD id=HB_Focus_Element vAlign=top width="100%" background="" height=250 UNSELECTABLE="off">Én szinte mindenben teljesen más véleményen vagyok, mint Pufi.

  Nos itt van az ami miatt nem akartam beleindulni a vitába mert már milliószor kiderült hogy fölösleges. Addig soha nem érted meg a szándékot amig nem lesz drasztikus a vita. Nekem addig ne szavalj kultúráról és szinvonalról amig azt Barsi bácsit idehozod a nyakunkra mint hegedűművészt s közben úgy nyávog, hogy az embernek az a kevés hallása is elmulik ami van. A művészethez alázat kell, mindegy hogy milyen szinten közelitünk hozzá. Ez a Te mindentudó öregurad olyan marhaságok tömkelegét zuditotta ránk a református templom aluájában, hogy azt hittem kiszaladok a világból. Mi az hogy idejön egy szenilis öregúr és hülyének néz bennünket. Mi az hogy mi magyarok tanitottuk meg Európát késsel villával enni, ezt hoztuk Ázsiából. Ehhez csak annyit illene tudni, hogy még a kultúrkirálynak számitó Mátyás király nem egyszer az apródok hajába törölte meg zsiros kezét. S Te ezt eladod nekünk mint a hazai kultúra büszkeségét ettől lesznek majd itt a magyarok hűde műveltek. Állj meg Zsolt egy pillanatra végy nagy levegőt meg egy könyvtárszobát, ha már a Halászba nem jársz le. Tudnám folytatni Raffaival aki háborút vizionál Szerbia ellen, stb... Vigyázni kellene mert a nagy igyekezethez támaszkodó is kell....

  Öszinte legyek Pufi? Fogalmam nincs, hogy mire gondolsz az egyházakkal kapcsolatban!?
  Messze nem arról van szó, hogy ideológia problémát kavarj, csak arról a sima konkurenciáról beszélek ami azt jelenti, hogy az egyházakkal egyeztetve kellene dolgozni mert az ugyanarra a napra eső rendezvények komoly konkurenciát jelentenek. Kapis?

  Megkérdezném halkan, ha a te egyik színházi bemutatód után valaki úgy összegezné a látottakat, hogy jó volt a szünetben a pogácsa ... mit szólnál?!
  Kellemetlen ha valakinek ilyen véleménye van. Én se usztam meg párszor, de nem torkoltam le az illetőt, hanem arra kértem jöjjön el legközelebb ingyen adom a jegyet, hogy kiengeszteljem. S ez nem én voltam, ezt a Kertésztől tanultam, hogy egyetlen egy néző is fontos, mert megszerezni nehéz de elvesziteni könnyű.

  A Harbourfront szuperprodukcióival és sztárjaival nem versenyezhetünk.
  A nyavalya sem mondta, hogy versenyezz velük, csak megemlitettem mint konkurenciát. Azaz arra szerettem volna felhivni az olvasók figyelmét, hogy mi mindennel kell megküzdeni annak aki ilyesmire adja a fejét.

  És én most elmondom neked Pufi, hogy úgy indultunk el otthonról 20 évvel ezelött, hogy a zsebemben volt a torontói magyar színház címe,
  titkon abban reménykedem, hogy azért annak, hogy meg is találtad a Torontói Magyar Szinházat még ma is érzed a hasznát. Elsősorban azért mert a legnehezebb időben, amikor az ember kezd egy új hazában, az a szinház akkor volt az otthonod. És akkor ez még nem volt kiemelt sor az életedben, hogy <TABLE id=HB_Mail_Container height="100%" cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" border=0 UNSELECTABLE="on"><TBODY><TR height="100%" UNSELECTABLE="on" width="100%"><TD id=HB_Focus_Element vAlign=top width="100%" background="" height=250 UNSELECTABLE="off">Én szinte mindenben teljesen más véleményen vagyok, mint Pufi.

  S még valami bocs hogy megkérdezem, tudod mi az hogy Fesztivál? S ha igen akkor az idei mitől volt Fesztivál? Vagy ha nem tudod mi a fesztivál akkor falusi gyerek létedre miért változtattad a Magyar Bucsút - amelyik százszor jobban kifejezi a rendezvény jellegét - Magyar Fesztiválra. Vagy ha Fesztivál akkor miért nem csinálsz Fesztivált? (Ez kb most az a fajta fejtegetés amit Te használsz a kritikusaiddal szemben.)

  Részemről Veled befejezetnek nyilvánitom a vitát és igérem soha többet nem irok oda ahol megjelensz. Nem megy. Sorry
  </TD></TR></TBODY></TABLE>
  </TD></TR><TR UNSELECTABLE="on" hb_tag="1"><TD style="FONT-SIZE: 1pt" height=1 UNSELECTABLE="on">
  </TD></TR></TBODY></TABLE>
   
 13. Fauve

  Fauve Állandó Tag

  Ó, jaj!
  Csöppet kutyául érzem magam (a Ti szavajárásotok szerint: vau-vau)...
  Őszintén megmondom, nem tudom, miért érzem fontosnak az itteni közösséget, de remélem, hogy nem úgy érzitek, hogy 'egy jöttment itt beledumál a dolgainkba'... segíteni szeretnék és remélem, hogy őszintén felhívjátok a figyelmemet, ha esetleg ne tegyem, rosszul teszem, messzire megyek (merthogy nem az én dolgom...), stb.

  Szóval:

  Pufi!!! Ne tedd!

  - igaz nem tisztem más helyett beszélni, vagy megvédeni sem Parametert, sem téged, sem pedig mást, de úgy gondolom, hogy itt 2 ember rendelkezik nagy tapasztalattal a témában, azok pedig éppen Ti, "P" betűsök vagytok, éppen ezért úgy érzem, nem engedhető meg, hogy (ELŐRE IS BOCSÁNAT, hiszen nem tudhatom, mi áll a háttérben, de) mint 2 durcás kisgyerek (mondom kettő (és _mint_), mielőtt fölvenné bárki is a nemlétező inget!) hátat fordítsatok látszólag egymásnak, valójában pedig ennek a közösségnek itt... nagy felelősség van Rajtatok (legalábbis én úgy látom), mert mindketten tisztelt tagok vagytok és nem is véletlenül... ne érezze úgy senki, hogy választania kell köztetek... nem lehet -

  ...hiszen

  és ez már egy kiindulási alap... nem?.... :rolleyes:
  /Fauve lehet, hogy kissé utópisztikus?/

  Más... félek "belemenni"...
  és kérlek javítsatok ki, ha nem így van (hiszen a jelentések változhatnak...)!!! =>


  Magyar Larousse lexikon - 1991

  Búcsú: fn. 1. Vall. Egyházi értelemben az evilági v. a purgatóriumban kiállandó ideig tartó büntetések gyónáson kívüli elengedése. ... 2. Vall. Templom, v. egyházközség védőszentjének v. a templom fölszentelésének emlékünnepe. 3. Az ezzel kapcsolatos szórakozás, mulatság. Búcsúra v. búcsúba megy.

  Fesztivál: fn [nk: ang. < lat. ] 1. Ünnepi játékok, ünnepi előadássorozat. 2. Ünnepi seregszemle.
   
 14. Parameter

  Parameter Állandó Tag

  Hát, ennyit az értelmes vitáról.

  Bár nem tisztem Dr. Barsi Ernöt megvédeni, de azért a Vele foglalkozó számtalan hazai anyagból alább citálok egy részletet. Az a tiszteletlenség, otrombaság, ahogy jellemzed Öt Pufi, kulturlényhez méltatlan!

  Dr. Raffay Ernö elöadásán nem voltál jelen, így véleményed valószínüleg a pletykákon, mendemondákon alapul! Legközelebb hallgasd meg elöadóinkat, és a vita részben élj a lehetöséggel, hogy véleményére reagálj.

  Végül; tudom milyen egy fesztivál! Azt is tudom, hogy a miénk nem az igazi. Azt is tudom, hogy azért ragaszkodsz a Búcsú névhez, mert azt te találtad ki. Azt viszont jó ha tudod, hogy nem én neveztem el rendezvényünket Magyar Fesztiválnak. Már tavaly is ezt a nevet használtuk, és a Búcsútól teljesen független az esemény. Ez egy másik rendezvény!
  Nyugodtan megrendezhetted volna emellett a Búcsút is.
  Viszont érdekelne, hogy a "fesztiválunk" alatt megtekinthetö helyszínek közül hányat jártál végig, hogy alapos és helytálló véleményt mondhass rólunk?!

  Bede Fazekas Zsolt

  és most néhány mondat a "nyávogó, marhaságokat beszélö öregúrról":

  "Barsi Ernő 1920-ban Sályban született. Gimnáziumi tanulmányait Sárospatakon végezte. További tanulmányok: Zeneművészeti Főiskola, hegedű 1942-44, hegedűtanár-képző 1944-46. 1947-59 között a győri Áll. Zenekonzervatórium, 1959-82 között a győri Felsőfokú Tanítóképző Főiskola hegedűtanára. Számos állami és szakmai kitüntetés birtokosa.
  Teológiai tanulmányait szintén Sárospatakon végzi, azután a Budapesti Zeneakadémián hegedűszakon tanul tovább. Itt kerül kapcsolatba Kodály Zoltánnal, aki az Akadémián népzenét tanít. Nevelői munkáját Sályban kezdi, ahol megírja első, országos elismerést kiváltó munkáját, Sály falu zenei művelődése címmel. 1947-ben az akkor létesülő győri Állami Zenekonzervatóriumba kerül, ahol tanítás mellett ismeretterjesztő előadásokat, falusi hangversenyeket tart. Feleségével, Varsányi Idával a magyar klasszikus és népzene népszerűsítését szolgálják évtizedeken keresztül hangversenysorozatokat szervezve.
  Az ötvenes évek derekától rendszeres népzenegyűjtést végez, aminek eredményeit doktori értekezésében dolgozza fel 1970-ben az ELTE-n. ... egyik kötetének borítóján olvashatjuk, hogy "A hallott szó elvész, a leírt megmarad." Hadd tegyük hozzá: és megőrzi írójának lelkét is. Dr. Barsi Ernő szeretetre épített szellemvárát."
   
 15. HCCC

  HCCC Állandó Tag

  Ingyenes komputer tanfolyam a MH-ban.

  Szeptemberben tovább folytatódik a már két alkalommal sikeresnek bizonyult számítógépes tanfolyam.
  A résztvevők számára akkor ingyenes, ha a 10 alkalomból 8-szor eljönnek. Az első alkalommal $50.00 deposit-ot letesz minden résztvevő és ha 8-szor eljön, akkor az utolsó alkalommal visszakapja a pénzét.

  Elsősorban az idősebb generáció részére tartjuk ezeket a tanfolyamokat, mivel a kapott grant erre van.

  A következő téma: alapvető számítógépes ismeretek lesznek.
   
 16. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Gratulalunk!
  NAgyon sok jo hirt hallottunk az iskolarol!!!
   
 17. csocsike

  csocsike Vendég

 18. Amigo

  Amigo Állandó Tag

  Igen sok jo hirt hallottunk az Iskolarol.
   
 19. Pancsi

  Pancsi Állandó Tag

  Bizony -bizony
   
 20. HCCC

  HCCC Állandó Tag

  Kérek mindenkit, hogy kisérje figyelemmel a Kultúrközpontban lévő programokat és a lehetősége szerint jöjjön is el azokra, mivel értetek dolgozunk.

  Részletes információ a www.hccc.org webcimen található.
   

Megosztás