Mi a Halál és szükség van e rá ????

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia kedves Éva!
Remélem itt már nem baj, ha a Biblia kerül szóba, mert ha a kérdéseidre akarok válaszolni, kénytelen vagyok rá hivatkozni.

Miért?:confused:
Mert félsz a szenvedéstől,vagy mert kétségeid vannak,hogy az egyszeri éltedben (a Biblia szerint) nem teljesitetted,amit az Atya "elvár" tőled?:confused:

Nem értem, miért gondolod azt, hogy félek. Miért félnék? Mitől? Örök életem van. Ezt biztosan tudom. De nem a reinkarnáció miatt, hanem mert Jézus él bennem. Ebben nincsenek kétségeim. Hogyan lennének kétségeim, hisz kapcsolatban vagyok Vele, az Élet Urával, aki Nekem adta Önmagát és bennem él, aki felette áll a halálnak, és akinek én is átadtam magam, kezébe tettem az életem, szeret engem, akkor mitől kellene félnem?

Nekem nem kell semmit teljesítenem. Jézus él bennem, ezért van örök életem, nekem nem kellett ezért tennem semmit. Ingyen kaptam. Nekem nincs más dolgom, mint hagyni Őt élni bennem és cselekedni, szólni rajtam keresztül. Ez minden elvárás felém. A saját érdekemben. Én is így vagyok boldog, ha Ő élhet rajtam keresztül. Ezért nem nehéz ezt az elvárást teljesíteni, nem teher. Ez egy "könnyű és gyönyörűséges iga".
Dehogyis félek, féljen az, aki nem tudja, mi lesz vele a halála után. Én pontosan tudom.

A szenvedéstől sem félek. Akik az "Urat szeretik, azoknak minden a javukra van". Tapasztaltam. És sosem "hagy feljebb kísérteni, mint amit elbírnék". Ezt is tapasztaltam. Én biztonságban vagyok minden tekintetben. És az Ő kezéből "senki ki nem ragadhat". Hát mitől kellene félnem?
A Bibliában 365-ször szerepel az a biztatás Istentől, hogy "Ne félj!" Az év minden napjára jut egy "Ne félj!"
Semmi okom a félelemre! Pláne, ha ezt az én Teremtőm és Megváltóm mondja.

A haláltól sem félek. De azért tartom rossznak, mert ellenségünk. A halál az Istentől való elszakadás következménye. A halál megfoszt. A halál megrabol. A halál veszteség. Elrabolja az életet, a reményt, az örömöt.
Hogy lehet az kérdés, hogy rossz-e a halál?

Kinek jó elveszíteni a gyermekeit, a szüleit, a szerelmét? Kinek jó elveszíteni az élet lehetőségét?
A barátnőm 18 évesen halt meg a nászútján. Nem örülhetett a házasságának, a férjének, a gyermekeinek! Sosem születhettek meg a gyermekei! A férjének is mekkora veszteség! Egy gyönyörű, okos, kedves lány, aki mindennél jobban szerette őt nincs többé! A barátnőm anyja belehalt a gyászba, pedig nem volt idős.
És amikor egy anya vagy apa hal meg? Ott maradnak a kisgyerekek árván... Vagy egy kisgyermek hal meg, akit sosem láthatnak a szülei felnőni! Micsoda gyász, micsoda fájdalom! Hogy ontja magából ezt a mérhetetlen bánatot egy kis sírkő, amin azt olvasom "Lacikánk... élt 2 évet". Szívszaggató!
A halál rabló, könyörtelen, rettenetes rabló!

Ez szerinted nem rossz? Ez Neked kérdés? Hogy rossz-e a halál?
Ennyire nem vakíthatják el az embert a tévtanok, hogy a halált jónak lássa! (ezt most nem Rád érettem)
Minden olyan tanítás, ami a halált jónak vagy hasznosnak tartja, gonosz hazugság! És csodálkozunk, hogy öngyilkosok lesznek a fiatalok!

Isten majd egyszer eltörli a halált, és visszaadja mindazt, amit a halál elrabolt. Ha jó lenne a halál, Isten nem törölné el.
De Isten tervében sosem volt benne a halál. Isten az Élet. Ő mindig az Élet oldalán áll. Ennek az igazságnak a kifejezésére támasztott fel Jézus halottakat. És azt kifejezte ezzel, hogy Ő Úr a halál felett is. Ez az egyetlen reménységünk van. Hogy Jézus felette áll a halálnak. Ezért reménykedhetünk abban, hogy a halál nem végleges, örök veszteség.

Ezért van a reinkarnáció,lehetőség,hogy egyszer véget tudjunk vetni a bennünk lakozó "gonosznak".
Ha sikerül megnyertük,ha nem elvesztünk.;)

Hát ez a Te hited szerint van így Éva drága, de én inkább a Bibliának hiszek. Azt is megpróbálom megmagyarázni, miért, nem azért, hogy győzködjelek, csakhogy megértsd a hitemet. Egyetlen életünk van, de ha ezer lenne, akkor sem tudnánk a magunk erejéből megszabadulni a bűn rabságából. Mi csak halmozni tudjuk a bűnt, megszüntetni nem.

Megpróbálom egy példával illusztrálni, bár azt hiszem már írtam ezt, de hátha most jobban meg tudom fogalmazni: Ha valamilyen vétség miatt hoznak ellened egy halálos ítéletet, milyen módon tudsz megszabadulni ettől az ítélettől? Sehogy. Akárhova bújsz, ez az ítélet érvényben lesz ellened. A bűnért, amiért elítéltek halál jár, ez alól nem tudsz felmentést szerezni, mert a bűn megtörtént. Akkor mi a megoldás, ha mégis élni akarsz?
A megoldás az, ha van valaki, aki ellen nincs érvényben ilyen halálos ítélet, és ő helyet cserél Veled. Felveszi a Te személyiségedet, nevedet, ruháidat, cserében pedig Neked adja az övéit, és evapatocs-nak adva ki magát, ő megy helyetted az ítélet végrehajtásra.
És őt végzik ki helyetted. Ebben az esetben Te, ennek az áldozatkész valakinek a személyisége alatt élve tovább szabad vagy az ítélet alól. Megmenekültél.
Ő pedig csak annyit kért cserében, hogy az Ő nevében, az Ő személyisége alatt, az Ő ruháiban élj úgy, mintha Ő élne általad. Ő pedig valóban benned él. És Ő benne már megvan az erő arra, hogy többé ne élj bűnben.

Ez a megváltás.
Egy személycsere Jézussal. Ő halt meg helyetted, hogy Te élhess. Megérted már, miért nem tudsz Jézus segítsége nélkül megszabadulni a bűntől?
A bűntől csak akkor lesz szabad az ember, ha meghal, de akkor már minek? Ha egy elítélt letölt egy büntetést, utána szabad ember lesz, többé nem róják fel neki a bűnét. Csak hogy ha olyasmit tett, amiért halál jár, akkor csak a halálával kap elégtételt az igazságszolgáltatás, de ő már nem élvezi a bűntől való megszabadulását, hiszen halott.
Viszont ha valaki más hal meg helyette az ő nevében a bűnéért, akkor úgy lesz szabad a bűntől, úgy kap elégtételt az igazságszolgáltatás, hogy ő életben marad. Érted ezt? Ha nem, akkor még magyarázom.
Ez egy órási áldozat volt Jézus részéről. És nagyon nagy hiba nem elfogadni. És nagy hálátlanság is.

A reinkarnáció nem tud megszabadítani a bűnért való halálos ítélet alól. Az ítélet ellened mindig érvényben lesz, ha ezer életed van, azokon keresztül is. Lehetsz Te akármilyen jó ember, szentté válhatsz, tökéletessé. Nem számít. Halálos ítélet van érvényben ellened, ezt mondja a Biblia, mert a bűn zsoldja a halál. Ezt jó cselekedetekkel nem lehet kiváltani. Ez egy következmény, egy törvényszerűség. És ez sajnos akkor is érvényben van Rád, ha nem hiszel benne, mert ez az Istennel való ellenségeskedésből, az Istentől való elszakítottságból fakad.

A reinkarnáció útján ezt a kapcsolatot nem tudod helyreállítani. Ezt jó cselekedetekkel nem lehet helyreállítani. Ehhez Neked meg kell halnod. És Jézus életét megkapnod. Mert Jézus kapcsolata tökéletes Istennel. Ha Vele cserélsz személyiséget, és Jézus él benned, akkor ezt a kapcsolatot "öröklöd" Tőle. Isten gyermeke leszel. Mert Isten Fiával cseréltél személyiséget.


Mit jelent ez a te olvasatodban?:rolleyes:

A "tiszta szív" számomra azt jelenti, hogy tiszta a lelkiismerete valakinek Istennel szemben.
Azért írtam ezt oda, mert akik sosem hallottak Jézusról, ezért nem tudnak a megváltás lehetőségéről, amiről fentebb írtam, azok a lelkiismereti törvény alapján ítéltetnek meg a Biblia szerint.
A lelkiismeretet Isten helyezte el az emberbe, hogy akkor is legyen erkölcsi útmutatója, ha távol van Istentől, vagy nem ismeri az igazi, élő Istent. A lelkiismereti törvény nagyon egyszerű: csak annyit sugall, hogy ne tégy mással olyat, amit nem szeretnél, hogy veled tegyenek.

Akármilyen kultúrában is él az ember, akármire is tanították gyerekkorától, azt az egyet mindig tudja, mi az, amit nem szeretne, hogy vele tegyenek. Még akkor is, ha valami rosszat helyesnek vél valamilyen cél érdekében. Attól azt még nem szeretné, hogy vele vagy a családjával ugyanúgy megtegyék azt a gonoszt, amit ő tesz.
A lelkiismeretet el lehet hallgattatni, de azt minden ember tudja, mi lenne neki jó vagy rossz. Van tehát mi alapján megítélni azokat is, akik sosem hallottak Jézusról.
Erre értettem a "tiszta szívet". Amikor valakinek a lelkiismerete e tekintetben tiszta.

Ezt a tiszta szívet tudja megteremteni Isten az emberben, ha az ember kapcsolatba kerül Istennel, akkor is, ha korábban nem volt tiszta a szíve. Jézus által teszi ezt. Ezért akik megismerik Jézust és az evangéliumot, és elfogadják azt, elfogadják a megváltást, sokkal könnyebb dolguk van, mint azoknak, akik nem ismerik.
Mert attól kezdve már nem a lelkiismeretükre kell hagyatkozniuk, hanem a bennük élő Jézus vezeti őket, és cselekszik általuk. Mennyivel szabadabb így az ember, mennyivel könnyebben dönt! Nem kell más tennie, csak mindig hagyni Jézust cselekedni.
Ez a legnagyobb szabadság a világon. És a szívük tiszta lesz Isten előtt.
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Ezért van a reinkarnáció,lehetőség,hogy egyszer véget tudjunk vetni a bennünk lakozó "gonosznak".
Ha sikerül megnyertük,ha nem elvesztünk.;)

Kedves Éva, fűznék még egy gondolatot ehhez a reinkarnációs témához egy másik, de szintén bibliai megközelítésből.

Szeretném, ha elgondolkodnál azon, hogy ha a reinkarnáció tana igaz, akkor honnan került az emberbe a "gonosz"?
Miért lett rossz az ember? Miért kell megjavulnia a reinkarnáció szerint? Eleve így lett teremtve? Annak meg mi értelme lenne? Miért teremtené valaki gonosznak az embert, hogy aztán sok-sok életen és szenvedésen át kelljen megjavulnia, ami vagy sikerül neki vagy nem, ha egyszer bűntelennek is teremthette volna?

Na de amit magyarázni szeretnék: (egy példával)

Tegyük fel, hogy Te engem mondjuk rettenetesen pofon vágsz. (tudom, hogy nem tennél ilyet, de most a példa kedvéért :) )
Tegyük fel, hogy én ezért Rád megharagszom. Te pedig megbánod ugyan, amit tettél, tudod, hogy helytelen dolog volt, de nem kérsz tőlem bocsánatot.
Hanem mondjuk, megkérsz valakit, hogy Téged is vágjon pofon, mert rászolgáltál. Vagy más módon vezekelni kezdesz: adakozol a szegényeknek, böjtölsz, beállsz kedves nővérnek, és mindenféle jó cselekedeteket teszel. De tőlem nem kérsz bocsánatot, oda se jössz hozzám.
Akkor a jó cselekedeteiddel el van intézve felém az a pofon?
Ugye nincs. Mi továbbra is haragban vagyunk.

Erre te megszületsz újra, és megint csupa jót cselekszel. Egész életedben, mint Teréz anya. Aztán megint megszületsz, és megint, és egyre jobb vagy, egyre szentebb.
De ettől miért lenne elrendezve a pofon ügye?
Szerinted hányszor kell újra leszületned, és mennyire kell megjavulnod ahhoz, hogy a pofonért én ne haragudjak? Érinti az a kettőnk között kialakult rossz viszonyt, hogy Te hányszor születsz meg, és mennyi jót cselekszel? Hisz hozzám sose jöttél oda bocsánatot kérni. Az én haragom mindig elkísér. Ezer életen keresztül is elkísér, akármit csinálsz, akármilyen vagy. A pofon nincs rendezve. Sőt azt mondhatnám: "Na nézzék csak, hogy játssza a jó embert, a Teréz anyát, miközben velem szemben milyen méltánytalanul viselkedik!"
Tehát még a jótetteid is visszájáról sülnek el, elértéktelenednek, képmutatásnak tűnnek, mert hordozol egy bűnt, egy megromlott viszonyt, valakinek a haragját, ami árnyékot vet minden jóra, amit csinálsz. És nem tudsz tőle szabadulni.

Az egyetlen módja, hogy a viszonyunkat helyrehozzuk, és a haragom ne kísérjen tovább, és megszabadulj ettől a bűntől, ha odajössz hozzám, és bocsánatot kérsz. Ilyen egyszerű. Ezt megteheted akár azonnal a pofon után is. És el van rendezve. Nem haragszom tovább. És te is szabad vagy, nincs többé adósságod felém, nincs többé bűnöd.
Felesleges magadat gyötörve jó cselekedetekkel megpróbálni helyreütni a dolgot. Felesleges ezerszer leszületned, mert ez nem módja a dolog rendezésének. Csak bocsánatot kell kérni tőlem. Ezt semmi mással nem lehet kiváltani.

És ez igaz minden esetre, amikor valaki ellen teszünk valami rosszat, vagy megbántjuk. Nem lehet lerendezni azzal, hogy máshol, máskor, vagy egy másik életben vezeklek érte vagy valami jót teszek. A bűn ezzel nem tűnik el. A bűn megmarad. És csak halmozódik. Csak az a bűn tűnik el, amelyikért bocsánatot kértünk. Ott, akkor, és attól, aki ellen elkövettük.

Ez a módja egy bűn elrendezésének valakivel szemben. A bocsánatkérés.
Ugye egyetértesz ebben?

Na most lássuk bibliai szempontból:

A Biblia magyarázata az emberbe került gonoszra az Istentől való elszakadás. Az, hogy az ember az Istennel szembeni, ellenséges oldalon áll, ha tud róla, ha nem.
A bűneset óta minden ember ebbe, az Istennel szembeni ellenséges viszonyba születik bele. Ezért mindenki vétkezik. A Biblia szerint nincs olyan ember, aki ne vétkezett volna Jézuson kívül (csak a csecsemők vagy az értelmi fogyatékosok, de ők nem is kerülnek ítéletre).

A bűn tehát az Istentől való elszakadás, ez hoz magával minden gonoszt. Ezért a bűn minden esetben Isten ellen irányul, azaz minden bűnt elsősorban Isten ellen követünk el, akkor is, ha emberek ellen tettük, mert minden ember az Ő teremtménye, Őt is bántjuk, ha valakit bántunk.

Na most, ha valaki ellen elkövetünk valami rosszat, ki az egyetlen, aki megbocsáthatja ezt nekünk?
Természetesen az, aki ellen a bűnt elkövettük. Jelen esetben Isten. A másik embertől is bocsánatot kell kérnünk, de elsősorban Istentől, Tőle is mindenképpen.

Ugyanaz, mint a pofon esete. Amíg Te nem kérsz és nem kapsz bocsánatot Istentől, addig mindegy, hogy mi mindennel próbálod semmissé tenni a bűnt. És az is mindegy, hány életen át próbálkozol ezzel. Az is mindegy, mennyire lettél jó ember. Nem számít. Az Isten haragja rajtad van ezer életen keresztül is, mindegy, mit csinálsz, mert az Istennel való viszony nincs rendezve, amíg nem mentél oda Hozzá, és nem kértél tőle bocsánatot.
Ha pedig ezt megtetted, akkor a viszony helyreállt. Akkor a bűn meg van bocsátva, el van törölve.
Isten nem olyan, mint sok ember, aki azt mondja "Megbocsátok, de nem felejtek", nem! Isten nem ilyen. Isten ha megbocsátja a bűnt, akkor azt el is felejti. Azt mondja, "bűneidről többé nem emlékezem". Nem emlékszik többé rájuk. Nincs többé bűn!

Isten megbocsátásának pedig a módja az, amit az előző hsz-ben írtam arról, hogy Jézus elhordozta a bűneidért az ítéletet, és meghalt helyetted. Ezért bocsáthat meg Neked Isten. Mert így az igazság is elégtételt kapott... és a kegyelem is.
Jótettekkel a bocsánatkérést nem válthatod ki. Bocsánatot pedig a Jézus áldozatára való tekintettel kapsz, ha kéred.

De ha a bűnödet Isten megbocsátotta, ha el van felejtve, és nincs többé, akkor minek a több leszületés?
Ha nincs megbocsátva, mert nem kértél bocsánatot, akkor megint csak minek a leszületés? Azzal megbocsátva úgysem lesz. Sem jó cselekedetek, sem önsanyargatás, sem szenvedés nem helyettesítik a bűnbocsánatot, és elnyerni sem lehet azt velük. Bűnbocsánatot csak bocsánatkéréssel lehet elnyerni. Mégpedig attól, aki ellen a bűnt elkövettük.

Ehhez nem kell Biblia, ehhez elég a szimpla emberi logikánk és igazságérzetünk. A Biblia tanítása összhangban van az igazságérzetünkkel. A reinkarnáció tana szerintem nincs.
Érted, mit szeretnék megmagyarázni?
 

furrier75

Kitiltott (BANned)
Nem kell ám mindig magadból kiindulni... :)

Na akkor, ki az, aki beleköt mindig a többiekbe...?

"Nem az fertőzteti meg az embert, a mi a szájon bemegy,
hanem a mi kijön a szájból, az fertőzteti meg az embert. "(Máté 15:11)


Én nem tettem volna szmájlit a végére...és még te állítod, hogy ismered a Bibliát...

Igen...minden emberi gondolat tisztátalan kedves Jászladány,
ugyanis minden gondolatot valamilyen vágy hoz létre...
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Na akkor, ki az, aki beleköt mindig a többiekbe...?

"Nem az fertőzteti meg az embert, a mi a szájon bemegy,
hanem a mi kijön a szájból, az fertőzteti meg az embert. "(Máté 15:11)


Én nem tettem volna szmájlit a végére...és még te állítod, hogy ismered a Bibliát...

Én nem kötöttem beléd. Te nem érted a humort. ;)

Azt én nem olvastam a Bibliában, hogy aki megszólal, annak a szíve nem lehet tiszta. Csak a némáknak. Honnan ez a bölcsesség?

Amúgy ennek semmi köze a topic témájához. A téma az, hogy mi a halál, és szükség van-e rá. Szerintem maradjunk témánál.

http://canadahun.com/forum/showpost.php?p=3186570&postcount=182
 

G430R

Állandó Tag
Állandó Tag
Két magzat beszélget

- Mondd, te hiszel a születés utáni életben ?
- Persze. A születés után jön az élet. Talán azért vagyunk itt, hogy felkészüljünk arra, ami ezután következik.
- Lárifári ! A születés után nincs semmi ! Onnan még senki nem tért vissza ! És különben is, hogy nézne az ki ?
- Azt pontosan nem tudom, de úgy érzem, hogy ott mindenhol fények vannak… Talán a saját lábunkon fogunk járni, és a saját szánkkal eszünk.
- Ez már végképp ostobaság ! Járni nem lehet ! Még, hogy szájjal enni Nevetséges ! Hát nem látod a köldökzsinórt ? És ha már itt tartunk, gondolkodj el egy picit : azért sem lehetséges a születés utáni élet, mert a köldökzsinór túl rövid .
- Igen, de szerintem valami biztosan lesz, épp csak máshogy, mint amit itt életnek nevezünk. – Ostoba vagy. A születéssel az élet véget ér, és kész.
- Figyelj, nem tudom pontosan mi lesz, de majd a Mama segít nekünk…
- A Mama ? Te hiszel a Mamában ? !
- Igen.
- Ne nevettesd ki magad ! Láttad már valahol ? Egyáltalán látta már valaki ?
- Nem, mert itt van körülöttünk. Benne élünk. S bizony, neki köszönhetjük, hogy vagyunk.
- Na, most már hagyjál békén ezzel az ostobasággal, jó ? Majd akkor hiszem a Mamát, ha látom.
- Látni nem tudod, de ha elcsendesedsz, akkor hallhatod az énekét, érezheted a szeretetét. Ha elcsendesedsz, érezni fogod a simogatását, érezni fogod óvó kezét
 

Balu69

Új tag
Na igen... már ismertem ezt a "történet", de olvasva a topic bejegyzéseket, egyre inkább el kéne gondolkodni a mondanivalóján.
 

evapatocs

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Jaszladány!

Kicsit megkésve válaszolok,az itthoni teendőim miatt.

Tehát,az egyszeri élet lehetőségét azért nem tartom lehetségesnek,mert aki bűnben éli le az életét,és egész életében vétkezett,más embereknek jobbára csak károkat okozott,és ezért nem kért bocsánatot attól sem,akinek a kárt okozta,és Istentől sem.
Az ilyen ember hogyan kaphat feloldozást?
Aztán lehetősége sincs,hogy "kijavitsa" vétkeit,mert nincs több élete,ezáltal esélye sincs,hogy bizonyithasson.Ez nem logikus.

A másik,ami számomra érthetetlen az,hogy mi számit bűnnek,amiért bocsánatot kellene kérni -nem az általános dolgokra értem -,mert ez nagyon is szubjektiv dolog,mert amit én sérelmezek mondjuk,azon a másik ember átsiklik.Ez nagyon egyedi megközelités,és legfőképpen érzékenység kérdése.

Szerinted,ha imában Istentől bocsánatot kérünk,az felér a gyónással? Ugyanis ez utóbbi számomra visszatetsző,és irracionális.:cool:
Soha nem értettem meg,hogy miért van a gyónás,mikor senki ember fia nem számol be az összes helytelen cselekedeteiről,ráadásul a plébános is unottan,és szinte gépiesen végzi ezt a munkát,ami már neki is nyűg néha,főleg mikor látja a hosszú sorokat,ahol leginkább öregasszonyok várakoznak.:)
Nem akarom elbagatellizálni a dolgot,de én ezt látom.
Miért kell a feloldozás,amikor mindenki tudja,hogy csak addig tart,mig ott vannak...

Nem gondolod,hogy jobb lenne,ha mindenki elcsendesedne,és magába mélyedve tartana bűnbocsánatot? Ez minden bizonnyal hathatósabb megbánást tükrözne.:wink:
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Jaszladány!
Tehát,az egyszeri élet lehetőségét azért nem tartom lehetségesnek,mert aki bűnben éli le az életét,és egész életében vétkezett,más embereknek jobbára csak károkat okozott,és ezért nem kért bocsánatot attól sem,akinek a kárt okozta,és Istentől sem.
Az ilyen ember hogyan kaphat feloldozást?
Aztán lehetősége sincs,hogy "kijavitsa" vétkeit,mert nincs több élete,ezáltal esélye sincs,hogy bizonyithasson.Ez nem logikus.

Kedves Éva!

Én megértem az álláspontodat. De miért gondolod, hogy ha valaki 70-80 év alatt csak gonosz volt, akkor 10-szer vagy 100-szor 70 év alatt jobb lesz? Mi a garancia arra, hogy nem csak még több gonoszságot halmoz fel, és még több embernek árt?

Az ugyanis, hogy valaki megjavul-e, nem attól függ, hogy hány évig él, vagy hány életet él, hanem attól, hogy elfordul-e a bűneitől, és odafordul-e Istenhez. Ha erre nem hajlandó, akkor minél tovább él, vagy minél több életet, csak annál gonoszabb lesz.

Én úgy gondolom, Isten mindenkinek megadja az esélyt ebben az életben a megváltozásra, többször is. De ha valaki ezt egyértelműen elutasítja, hányszor kellene még próbálkoznia Istennek?
Te mikor mondanád azt, hogy most már elég, ez az ember végképp megkeményítette magát?
Ez olyan, mintha valaki ha gyilkolna, akkor nem ítélnék el, hanem szabadon engednék, hátha megjavul. Erre gyilkol megint. Akkor megint elengedik, és megint? Meddig?
Szerintem inkább ez az, ami nem logikus. Számomra az a logikus, hogy a türelmi idő egyszer lejár.

És szerintem Isten pontosan tudja, meddig érdemes várni, mikor jön el az a pillanat, ami után valaki már úgysem fog mellette dönteni a bűnnel szemben soha.

A másik,ami számomra érthetetlen az,hogy mi számit bűnnek,amiért bocsánatot kellene kérni -nem az általános dolgokra értem -,mert ez nagyon is szubjektiv dolog,mert amit én sérelmezek mondjuk,azon a másik ember átsiklik.Ez nagyon egyedi megközelités,és legfőképpen érzékenység kérdése.

Nem annyira egyéni ez szerintem. Azért a legtöbb esetben ami Neked rosszul esik vagy fáj, az fáj a másik embernek is.
Én azonban az Isten ellen elkövetett bűnről beszéltem elsősorban. Az Istennel való szemben állásról. Arról, hogy Isten újra és újra szólít és hív, és Te mindig azt mondod, hogy nem. Ez a bűn. Mert amikor az ember Istennek nemet mond, ugyanakkor valami másra pedig igent. És ez a más a bűn. Ha Isten ellen döntünk, akkor a bűn mellett. Középút nincs.
Ezért sok "nem"-ért kell bocsánatot kérni, és végre egyszer azt mondani Istennek, hogy "igen".
Ami pedig a bűnre jelent nemet.

Szerinted,ha imában Istentől bocsánatot kérünk,az felér a gyónással? Ugyanis ez utóbbi számomra visszatetsző,és irracionális.:cool:

Ha Istennel négyszemközt vagy, és teljes szívvel megbánod előtte a bűneidet, és kész vagy elhagyni azokat, akkor felesleges hozzá pap, vagy bármilyen közbenjáró. Igen, felér a gyónással.
Gondolj a Bibliában a vámszedő példájára, aki csak megállt egyedül a templom végében, és mellét verve azt mondta: "Istenem, bocsáss meg nekem, bűnösnek!" Nem volt mellette se pap, se senki. Jézus mégis azt mondta, hogy megigazulva ment haza. Vagyis bűnbocsánatot nyert.

Soha nem értettem meg,hogy miért van a gyónás,mikor senki ember fia nem számol be az összes helytelen cselekedeteiről,ráadásul a plébános is unottan,és szinte gépiesen végzi ezt a munkát,ami már neki is nyűg néha,főleg mikor látja a hosszú sorokat,ahol leginkább öregasszonyok várakoznak.:)
Nem akarom elbagatellizálni a dolgot,de én ezt látom.
Miért kell a feloldozás,amikor mindenki tudja,hogy csak addig tart,mig ott vannak...

Igazad van, ez a gyakorlat számomra sem elfogadható.
A Biblia lehetőséget ad arra, hogy ha szükségét érzed, akkor magadhoz hívj egy másik hívőt, akiben megbízol, akivel bensőséges kapcsolatod van, és elmond neki, ha valami bűn terheli a szíved, amit nehéz egyedül hordoznod, és akkor együtt imádkoztok. Erre van mód. De a katolikus gyónási szertartás már messze eltért ettől.
Másfelől pedig a bűnvallás (legyen az akár gyónás) csak akkor ér valamit, ha a bűnbánat őszinte, szívből jövő, és a bűn teljes elhagyása követi. Tehát nem csak addig tart, amíg a templomban van valaki, vagy ameddig imádkozik.

Nem gondolod,hogy jobb lenne,ha mindenki elcsendesedne,és magába mélyedve tartana bűnbocsánatot? Ez minden bizonnyal hathatósabb megbánást tükrözne.:wink:

Mint említettem, a személyes imával is ugyanúgy el lehet érni Istennél a bűnbocsánatot, mintha valakivel együtt imádkozol érte.
Isten nem azt nézi, hol vagy, kivel vagy, egyedül vagy-e, hanem a szívedet nézi.

Zsolt. 51.19
Isten előtt kedves áldozatok: a töredelmes lélek; a töredelmes és bűnbánó szívet oh Isten nem veted te meg!
 

pitti

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Éva!

Én megértem az álláspontodat.
Elnezest Draga Kishugom hogy beleszolok. Mostanaban baromi keves idom van valaszolgatni, szoval inkabb csak olvasom a hozzaszolasokat.

Szerintem te nem erted az Eva allaspontjat, hanem csak toleralod mint jo keresztenyhez illo. Bele sem gondoltal.

De miért gondolod, hogy ha valaki 70-80 év alatt csak gonosz volt, akkor 10-szer vagy 100-szor 70 év alatt jobb lesz? Mi a garancia arra, hogy nem csak még több gonoszságot halmoz fel, és még több embernek árt?
Nincs garancia ra. Csak a lehetoseg van megadva. Ujra es ujra....mert az Oreg megbocsajto...Te nem igy gondolod?

Én úgy gondolom, Isten mindenkinek megadja az esélyt ebben az életben a megváltozásra, többször is.
Ez egy nagyon szep gondolat,(viszont ellent mond a sajat fentebb beidezett mondatodnak) de mi van a szerencsetlen 1-2 eves gyerekekkel akik meghalnak azelott hogy eselyuk legyen a megvaltozasra. Es miben kellene egy 2-3 honapos csecsemonek megvaltoznia mielott ehen hal?

Én azonban az Isten ellen elkövetett bűnről beszéltem elsősorban. Az Istennel való szemben állásról. Arról, hogy Isten újra és újra szólít és hív, és Te mindig azt mondod, hogy nem. Ez a bűn. Mert amikor az ember Istennek nemet mond, ugyanakkor valami másra pedig igent. És ez a más a bűn. Ha Isten ellen döntünk, akkor a bűn mellett. Középút nincs.
En nem hiszem, hogy az Eva vagy jomagam az Istennel szemben allnank, sot.....
Sajnos a te szemedben a bibliaval es a keresztenyseggel valo szemben allas az Istennel valo szemben allast jelenti. Ez pedig nagyon tavol van az igazsagtol es baromi kozel van az inkviziciohoz.kiss

Had kerdezzem meg megeccer: Mi az elet es szukseg van-e ra?
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Nincs garancia ra. Csak a lehetoseg van megadva. Ujra es ujra....mert az Oreg megbocsajto...Te nem igy gondolod?

Pittikém!

Akkor hadd tegyem fel a topic címében lévő kérdést. Szükség van-e a halálra?
Ha úgy gondolod, hogy Isten se vége se hossza lehetőséget ad az embernek a megjavulásra, akkor miért nem élünk addig, amíg meg nem javulunk? Úgy még esetleg emlékeznénk is a gonosz tetteinkre, amikből meg kellene javulnunk.
Mi értelme van a haláloknak meg az újraszületéseknek?

Ez egy nagyon szep gondolat,(viszont ellent mond a sajat fentebb beidezett mondatodnak) de mi van a szerencsetlen 1-2 eves gyerekekkel akik meghalnak azelott hogy eselyuk legyen a megvaltozasra.

Miben kéne megváltoznia egy egy-két éves gyereknek? Egy ekkora gyermek még nem tud különbséget tenni a jó és a rossz között, nem is felelős a tetteiért.
Akkor az ilyennek minek újra leszületni? Nem elég büntetés az neki, hogy meghalt 2 évesen? Mert gondolom, akkor ez a halál büntiből volt, hisz nyilván az előző életében csinált valami svindlit, ami miatt a következőben gyermekként meghal. De akkor most már minek születik meg újra?

Es miben kellene egy 2-3 honapos csecsemonek megvaltoznia mielott ehen hal?

Hát ezt kérdezem én is. Miért kellene megváltoznia? Akkor miért kell újra leszületnie?
És persze ők is maguk tehetnek arról, hogy éhen haltak, hisz nyilván az előző életükben szolgáltak rá. Milyen logika ez Pittikém?

En nem hiszem, hogy az Eva vagy jomagam az Istennel szemben allnank, sot.....
Sajnos a te szemedben a bibliaval es a keresztenyseggel valo szemben allas az Istennel valo szemben allast jelenti. Ez pedig nagyon tavol van az igazsagtol es baromi kozel van az inkviziciohoz.kiss

Szerintem semmi köze az inkvizícióhoz. Ha kihúzod a dugót a konnektorból, nincs fény. Ez nem büntetés, hanem következmény. Ha nem vagy összekapcsolódva Istennel, nincs életed. Ez nem büntetés, hanem következmény, kereszténységtől és Bibliától függetlenül. Isten az élet forrása. Ha nincs vele kapcsolatod, nem élsz. Ez szimpla törvényszerűség.

Had kerdezzem meg megeccer: Mi az elet es szukseg van-e ra?

A reinkarnáció tana szerint az újabb leszületés nem lehetőség, hanem büntetés. Tehát az élet büntetés.
A reinkarnáció logikája szerint nem lenne az életre szükség, ha nem lennének az emberek gonoszok. Aki gonosz, az él. Aki nem gonosz, az meg sem születik. Legalábbis újra biztos nem.
Viszont az életünkben követjük el a bűnöket. Tehát megszületünk, hogy bűnöket kövessünk el, aztán újra megszületünk, hogy ezeket a bűnöket kijavítsuk (bár abszolút nem emlékszünk rájuk. Hát naná, hogy elkövetjük őket újra).

A reinkarnációval további súlyos logikai problémáim is vannak, amikre eddig még egyetlen reinkarnáció-hívőől sem kaptam választ.
Még mindig nem értem, hogyan remélhettek megjavulást az újabb életek során, ha az ember egyáltalán nem emlékszik az előző életében elkövetett gikszerekre, hogy tanuljon belőlük.

És most ebből a hsz-edből jöttek újabb kérdések: Miért születik meg újra az, aki csecsemő vagy kisgyerekkorában halt meg? Miben kell megjavulnia?

A gyerekhalál a karma büntetése? Ebből az következik, hogy a gyermek haláláért elsősorban önmaga a felelős.
Egy gyerekgyilkos sem ítélhető el a tettéért, hisz ő nem tett mást, csak valakinek a karmáját teljesítette be. Ez általánosan igaz a gyilkosokra, és minden gonosz tettre. Az áldozatnak nyilván ez volt a karmájában, a gyilkosa csak jót tett vele, amikor ezt véghezvitte.
Az abortusz sem helytelen, hisz annak a magzatnak nyilván a karmájában volt, hogy elkaparják. Ő pl. miért születik meg újra? Igazán nincs már miből megjavulnia.

És a kérdésem továbbra is: ha az emberi élet célja, hogy megjavuljon akkor
1. honnan származik az emberi gonoszság, amiből meg kell javulni?
2. Miért nem egy hosszú életen keresztül tart ez a megjavulási folyamat, miért kell hozzá újra és újra meghalni és megszületni?
3. Hogyan hagysz el egy bűnt, amire nem emlékszel?
4. Hol vannak a megjavulás végső fokán lévő emberek? Miért egyre gonoszabb a világ, miért nem javul, ha mindenki javul?
5. Honnan jönnek az újabb és újabb lelkek? Hisz az emberiség lélekszáma nő. Most is folyik a lelkek teremtése?

Szívesen venném, ha ezekre választ kaphatnék végre valakitől. :rolleyes: Mert ti elutasítjátok a Biblia tanítását, de amit helyette kínáltok, annak a logikai buktatóira semmiféle magyarázatot nem adtok.
 

pitti

Állandó Tag
Állandó Tag
Pittikém!

Akkor hadd tegyem fel a topic címében lévő kérdést. Szükség van-e a halálra?
Szia Kishugom,
Akkor had tegyem fel a kerdest megint, miert teremtette az Oreg a vilagot es az embert? Erre meg en nem kaptam valaszt..:D

En megprobalok neked valszolgatni a kerdeseidre, de elore bocsatom, hogy nem vagyok szpiritualis tanito aki mindenre tuggya a frankot.

Ha úgy gondolod, hogy Isten se vége se hossza lehetőséget ad az embernek a megjavulásra, akkor miért nem élünk addig, amíg meg nem javulunk? Úgy még esetleg emlékeznénk is a gonosz tetteinkre, amikből meg kellene javulnunk.
Mi értelme van a haláloknak meg az újraszületéseknek?
Azt hiszem itt felre ertelmezel dolgokat. Miaz hogy megjavulunk? Rosszak lettunk es az egesz a javulas miatt van?:shock:
A reinkarnacio nem azert van mert meg kell javulnunk hanem azert hogy tanuljunk es tapasztaljunk.
Meg kell tapasztalni mindent, az ehezest es a joletet is, a gonoszsagot es a szeretetet is, szegenyseget es gazdagsagot, stb.
Es mindezt kepesnek lenni ugy osszehangolni hogy a vegen kepesek legyunk egy felsobb sikra kerulni es azt is megtapasztalni.
A karma kerdese ekozben jon be, amit az Oreg altal felallitott torvenyek szabalyoznak. A vilagegyetemben az energiakat ki kell egyenliteni.
Egy elet ehhez keves meg akkor is ha hosszu.

Miben kéne megváltoznia egy egy-két éves gyereknek? Egy ekkora gyermek még nem tud különbséget tenni a jó és a rossz között, nem is felelős a tetteiért.
Akkor az ilyennek minek újra leszületni? Nem elég büntetés az neki, hogy meghalt 2 évesen? Mert gondolom, akkor ez a halál büntiből volt, hisz nyilván az előző életében csinált valami svindlit, ami miatt a következőben gyermekként meghal. De akkor most már minek születik meg újra?
Kerdesre kerdessel valaszolsz. Nem valaszoltad meg a miertet.

Az en nezetem szerint a halal nem buntetes, nem egy rossz dolog, hanem egy tanulasi ciklus vege amikor a lelek haza mehet pihenni mielott belevag az uj feladatba. A halal "ajandek".

Egy gyerek tobb okbol halhat meg "ido" elott. Lehet, hogy ez volt az utolso dolog, (Pl. megtapasztalni az ehen halast) mielott befejezne a reinkarnacios ciklust es mas sikra megy letezni. Lehet, hogy egy fejlett lelek akinek mar nem is kellett volna vissza szuletni es csak segiteni jott vissza, hogy a halalaval felrazza a szuloket, vagy a kornyezetet. Egyszer minden szulonek at kell menni a tapasztalaton elvesziteni egy gyereket.

A reinkarnáció tana szerint az újabb leszületés nem lehetőség, hanem büntetés. Tehát az élet büntetés.
Ez mutatja, hogy fogalmad sincs rola. En nem hallottam meg a "reinkarnacio tanarol". A reinkarnacio egy kovetkezmeny, egy eszkoz...nem buntetes.
Kulombozo csoportok kulombozo keppen magyarazzak a lefolyasat, okait. Nincs egyetemes "reinkarnacio tana" plane nem mint buntetes.
Ezt a kijelentesedet nagyon meg kellene alapozni..

A reinkarnáció logikája szerint nem lenne az életre szükség, ha nem lennének az emberek gonoszok. Aki gonosz, az él. Aki nem gonosz, az meg sem születik. Legalábbis újra biztos nem.
Viszont az életünkben követjük el a bűnöket. Tehát megszületünk, hogy bűnöket kövessünk el, aztán újra megszületünk, hogy ezeket a bűnöket kijavítsuk (bár abszolút nem emlékszünk rájuk. Hát naná, hogy elkövetjük őket újra).
Ezzel sem tudok mit kezdeni. Megint feltetelezel es allitasz anelkul, hogy utanna neztel volna a temanak.
Meg mindig abbol indulsz ki hogy a reinkarnacio a bunok kovetkezmenye.

Még mindig nem értem, hogyan remélhettek megjavulást az újabb életek során, ha az ember egyáltalán nem emlékszik az előző életében elkövetett gikszerekre, hogy tanuljon belőlük.
A lelek emlexik mindenre. Es most mar sokadszor...a reinkarnacio nem a "javulasert" van.

És a kérdésem továbbra is: ha az emberi élet célja, hogy megjavuljon akkor
1. honnan származik az emberi gonoszság, amiből meg kell javulni?
2. Miért nem egy hosszú életen keresztül tart ez a megjavulási folyamat, miért kell hozzá újra és újra meghalni és megszületni?
3. Hogyan hagysz el egy bűnt, amire nem emlékszel?
4. Hol vannak a megjavulás végső fokán lévő emberek? Miért egyre gonoszabb a világ, miért nem javul, ha mindenki javul?
5. Honnan jönnek az újabb és újabb lelkek? Hisz az emberiség lélekszáma nő. Most is folyik a lelkek teremtése?

Azt hiszem egy par kerdesre fentebb valszt kapsz.
az 5. pont erdekes kerdes.
A lelek egyszerre tobb testet is tud hasznalni. Amig kevesebb ember volt a foldon a lelkeknek sokkal tovabb kellett varni (akar tobb szaz evet is) amig ujra le szulethettek egy testbe. Manapsag mar par ev utan is hallunk ujra szuletesrol.
Es ki tuggya, lehet hogy az Oreg utanna gyart a lekeknek ha szukseg van ra.:D
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Kishugom,
Akkor had tegyem fel a kerdest megint, miert teremtette az Oreg a vilagot es az embert? Erre meg en nem kaptam valaszt..:D

Pitti Drága!

Én a Te gondolatrendszeredbe nem tudok beilleszkedni. Neked kell tudnod, hogy az Öreg nevű transzcendens hatalom miért hozta létre az embert, hogy aztán bedobja egy se vége se hozza születés-halál körforgásba, hogy felsőbb szintre kerüljön abból a lenti állapotból, amilyenbe az Öreg eredetileg megteremtette.

Hogy miért nem teremtette eleve oda, ahová végül el kell jutnia, és hogy ennek a végső állapotnak az eléréséhez miért ilyen kegyetlen eszközt választott, mint a halál, arra csak Te tudod a választ. Tőlem ez a felfogás teljesen idegen.

Én ezt a gondolatmenetet nem tudom követni, ez valami egyénileg kialakított hitvallás, monoteista, buddhista, new age-es, spiritiszta stb. elemekkel átszőve, ami nem igazodik semmilyen logikához.

Azt hiszem itt felre ertelmezel dolgokat. Miaz hogy megjavulunk? Rosszak lettunk es az egesz a javulas miatt van?:shock:
A reinkarnacio nem azert van mert meg kell javulnunk hanem azert hogy tanuljunk es tapasztaljunk.

Az előbb Éva azt írta, hogy a javulási folyamat a reinkarnáció célja. Szerintem egyetlen élet alatt is éppen eleget tanul és tapasztal az ember, még sokat is. Képzeld, aki átélt két világháborút, hogy örül annak, hogy egy újabb élet során esetleg átélhet még kettőt.

Én most már egyáltalán nem tudom, Te milyen reinkarnációt vallasz. A keleti vallásokban az újraszületés büntetés, és az a cél, hogy elérd a Nirvánát, és ne szüless meg többet újra.
Mert a keletiek tudják, amit különben mindenki tapasztal, hogy az élet általában nem fáklyásmenet.

Úgy látom, amit Te vallasz, az a reinkarnáció nyugati, new age-es átdolgozása, ami már új esélyt lát az újraszületésben, és nem büntit, de amennyire én tudom, a nyugati változat is megtartotta azt az elméletet, miszerint ha valami rosszat tettél, azért egy másik életben a fejedre koppintanak. Ha már ezt se tartottad meg ebből a hitvallásból vagy miből, akkor csak Te tudod, miféle egyéni változatát vallod a reinkarnációnak. Ezt valóban nem ismerem.

Meg kell tapasztalni mindent, az ehezest es a joletet is, a gonoszsagot es a szeretetet is, szegenyseget es gazdagsagot, stb.
Es mindezt kepesnek lenni ugy osszehangolni hogy a vegen kepesek legyunk egy felsobb sikra kerulni es azt is megtapasztalni.

Miért kell megtapasztalnunk ezeket?
Miért hiszel abban, hogy ezek megtapasztalása árán az ember egy felsőbb síkra kerül? És hol vannak a már felsőbb síkra került, vagy éppen kerülő emberek?
Én azt látom az éhezés és a nyomor inkább könyörtelenné teszi az embert, nem pedig felemeli. A gonoszság is megkeményíti. Én nem értem, hogy gondolod, hogy ezekből jó tud kijönni. Nézd meg a történelemben, mivé tette az embereket egy-egy háború.
És miért akarja a Te Öreged, hogy az emberek mindezt megtapasztalva szenvedjenek?

A karma kerdese ekozben jon be, amit az Oreg altal felallitott torvenyek szabalyoznak. A vilagegyetemben az energiakat ki kell egyenliteni.
Egy elet ehhez keves meg akkor is ha hosszu.

A karmának se látom értelmét, ha van Öreg. Ha van teremtő, akkor miért egy személytelen, könyörtelen törvényszerűség irányítja a sorsunkat, amelynél nincs kegyelem, nincs bocsánat? Ha buktál, bűnhődnöd kell, mert ez a karma. Az Öreg meg ezt nézi nyugodtan. Vagy mit csinál közben? Miért nem keresi a kapcsolatot a teremtményeivel? Miért nem próbálja őket legalább egy ki kicsit segíteni, tanácsolni? Nézi szenvtelenül, hogyan okulnak a saját kárukon?

És milyen energiákat kell kiegyenlíteni? Mi köze van a sorsunknak a világegyetem energiáihoz? Most akkor Öreg van, vagy energiák?
És ki állítja azt, hogy ehhez egy hosszú, akár több ezer évig tartó élet nem elég? Miért nem?

Az en nezetem szerint a halal nem buntetes, nem egy rossz dolog, hanem egy tanulasi ciklus vege amikor a lelek haza mehet pihenni mielott belevag az uj feladatba. A halal "ajandek".

Pitti drága, én azt se hiszem el, hogy ezt Te elhiszed.
Az ember ösztönösen tiltakozik a halál ellen. Mindenki tudja, hogy a halál rossz. Még az állat sem akar meghalni.
Hogy fogadhatsz el egy ezzel ellenkező nézetet? Hát menj el egy temetésre, majd meglátod, milyen jó a halál!

Egy gyerek tobb okbol halhat meg "ido" elott. Lehet, hogy ez volt az utolso dolog, (Pl. megtapasztalni az ehen halast) mielott befejezne a reinkarnacios ciklust es mas sikra megy letezni. Lehet, hogy egy fejlett lelek akinek mar nem is kellett volna vissza szuletni es csak segiteni jott vissza, hogy a halalaval felrazza a szuloket, vagy a kornyezetet.

Felrázza a szülőket? Az a sok millió éhen halt afrikai kisgyerek? Ezért halnának meg? Hogy megtapasztalják milyen éhen halni? Milyen nézet ez Pitti, uramfia!? :shock:
Ez akkor azt hirdeti, hogy nem is kell ez ellen tennünk semmit. Hadd tapasztaljanak!

Egyszer minden szulonek at kell menni a tapasztalaton elvesziteni egy gyereket.

Milyen szerencse, hogy ez nem igaz!

Ez mutatja, hogy fogalmad sincs rola. En nem hallottam meg a "reinkarnacio tanarol". A reinkarnacio egy kovetkezmeny, egy eszkoz...nem buntetes.

De minek a következménye, Pittikém?

Kulombozo csoportok kulombozo keppen magyarazzak a lefolyasat, okait. Nincs egyetemes "reinkarnacio tana" plane nem mint buntetes.
Ezt a kijelentesedet nagyon meg kellene alapozni..

Hát nem nekem kell megalapozni, hanem a hinduknak, meg a buddhistáknak, meg a többi keleti vallásnak, akik ezt tanítják.
Én nem vallom ezt az egészet, ők mondják, hogy a bűneidtől úgy tisztulsz meg, ha bűnhődsz miattuk a következő életedben. Ha már mindtől megtisztultál, akkor nem kell újra születned, ez a cél. De szerintük ezután nem boldog örök élet következik a mennyben, hanem a Nirvánában való teljes feloldódás, a megszabadulás az éntől, a vágyaktól, meg tudom is én mi mindentől, ami az életet jellemzi.

Ezzel sem tudok mit kezdeni. Megint feltetelezel es allitasz anelkul, hogy utanna neztel volna a temanak.
Meg mindig abbol indulsz ki hogy a reinkarnacio a bunok kovetkezmenye.

Miért mondod, hogy nem néztem utána, már hogyne néztem volna utána, csak éppen az a reinkarnáció tanítás, amit Te vallasz, egyiknek sem felel meg azok közül, amelyekről én olvastam vagy hallottam.

Nem ismerek olyan reinkarnáció tanítást, amely feltételez egy Teremtőt, feltételez egy feltámadást, egy Mennyországot, valami tartózkodó helyét a holt lelkeknek, plusz még lélekvándorlást is, és jutalomból jó sok életet, hogy minél tökéletesebbek és tapasztaltabbak legyünk. Hol lehet erről a fajta reinkarnációról olvasni, hogy tájékozódjak?

A lelek emlexik mindenre. Es most mar sokadszor...a reinkarnacio nem a "javulasert" van.

A lélek emlékszik az előző életemre? Hol van bennem ez a lélek? Milyen részem ez?
Az a lélek, amiről én tudok, aki én vagyok, nem emlékszik semmiféle előző életre. Van még egy lelkem?

A lelek egyszerre tobb testet is tud hasznalni. Amig kevesebb ember volt a foldon a lelkeknek sokkal tovabb kellett varni (akar tobb szaz evet is) amig ujra le szulethettek egy testbe. Manapsag mar par ev utan is hallunk ujra szuletesrol.
Es ki tuggya, lehet hogy az Oreg utanna gyart a lekeknek ha szukseg van ra.:D

Ez megint milyen elmélet, és min alapul?
Hol hallunk pár év után újra leszületésről?
Ellenőrizted ezeket a forrásokat? Vagy csak elolvastad, amit egy könyvben vagy a bulvársajtóban írt valaki?

Pittikém, megmondom neked őszintén, én akkor se hinnék ebben az elméletben, ha nem lennék keresztény. Nem fogadnék el egy olyan teremtőt, aki szándékosan tökéletlenre teremi az embert, hogy aztán életek és halálok százain tanulja meg egy könyörtelen karma törvényén át, hogy milyen tré az élet, amiből néha egy is sok.
Hogy aki megúszta az élete során a rákot, az a következőben nehogy megússza. Hogy aki megúszta, hogy el kelljen temetnie a gyerekét, az a következő életében hadd temesse el.
Ez így olyan, mint az egykori katonaságnál járó szállóige: "Kopaszgyík, azír van hogy szenveggyík."

Ez az elmélet tagadja, hogy létezik bűn. Olyasmiket állít, amiknek pont az ellenkezőjét tapasztaljuk. A bűn létezik. Bennünk is, körülöttünk is. A halál pedig nem ajándék, a halál szenvedés és veszteség. Mikor tapasztaltad Te a halált ajándéknak?
Azt állítja, hogy az emberiség egyre felsőbb szintre jut, aminek a történelem gyökeresen ellene mond. Azt tapasztaljuk, hogy az emberiség egyre gonoszabb állapot felé halad.
Ennek az elméletnek az elvetéséhez elég csak kinyitni a szemünket, hogy lássuk, nem igaz.
Sajnálom, de nekem ez erről a véleményem.

Az állatok pedig semmiféle szerepet nem kapnak ebben a dologban. Ők miért halnak meg? Nekik is felsőbb szintre kell jutniuk?
 

pitti

Állandó Tag
Állandó Tag
Draga Kishugom,
En nem tudok es nem is akarok vitatkozni veled.kiss
En csak hianyolom azt a Jaszladanyt aki kutat, utanna nez, elemez, es ertelmes esz ervekkel cafol vagy bizonyit, es nem haggya magat befolyasolni berogzodott sztereotipek altal...:cool:
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Pitti drága, én sem akarok vitatkozni Veled. Ha Te meggyőzőnek találod a reinkarnáció érveit, akkor nem akarok én abba belekötni. kiss
Egyszer úgyis megtudjuk, van-e vagy nincs.
 

evapatocs

Állandó Tag
Állandó Tag
És a kérdésem továbbra is: ha az emberi élet célja, hogy megjavuljon akkor
1. honnan származik az emberi gonoszság, amiből meg kell javulni?.
Kedves Jaszladany!

Az első kérdésre magad adtad meg a feleletet:

"A Biblia magyarázata az emberbe került gonoszra az Istentől való elszakadás. Az, hogy az ember az Istennel szembeni, ellenséges oldalon áll, ha tud róla, ha nem.
A bűneset óta minden ember ebbe, az Istennel szembeni ellenséges viszonyba születik bele. Ezért mindenki vétkezik. A Biblia szerint nincs olyan ember, aki ne vétkezett volna Jézuson kívül (csak a csecsemők vagy az értelmi fogyatékosok, de ők nem is kerülnek ítéletre)."

A bűn tehát az Istentől való elszakadás, ez hoz magával minden gonoszt. Ezért a bűn minden esetben Isten ellen irányul, azaz minden bűnt elsősorban Isten ellen követünk el, akkor is, ha emberek ellen tettük, mert minden ember az Ő teremtménye, Őt is bántjuk, ha valakit bántunk.


2. Miért nem egy hosszú életen keresztül tart ez a megjavulási folyamat, miért kell hozzá újra és újra meghalni és megszületni?.
Mert egy hosszú élet nem mindenkinek elég hosszú!

3. Hogyan hagysz el egy bűnt, amire nem emlékszel?.
Az álmot sem tudod mindig felidézni magadban azonnal,néha csak utólag "ugrik be":rolleyes:
Vagy te mindent azonnal tudsz,és mindenre visszaemlékezel?
Legtöbbször egy bevillanás,egy érzet,vagy félelem valahonnan,ami visszatart.Nevezheted ezt lelkiismeretnek is akár...

4. Hol vannak a megjavulás végső fokán lévő emberek? ?.
Itt vagy Te, például kiss

Miért egyre gonoszabb a világ, miért nem javul, ha mindenki javul?
Nem mindenki javul,sőt...
Ezért olyan a világ,amilyen.:rolleyes:

5. Honnan jönnek az újabb és újabb lelkek? Hisz az emberiség lélekszáma nő. Most is folyik a lelkek teremtése?
Erre sajnos nem tudom a választ.:(

Az előbb Éva azt írta, hogy a javulási folyamat a reinkarnáció célja. Szerintem egyetlen élet alatt is éppen eleget tanul és tapasztal az ember, még sokat is. ?

Drága Jaszladány, kérlek ne alakitsd mondandómat a Te szájad ize szerint,mert a tanulási folyamat célja mindig az,hogy megtaláljuk Istent.A jobbá válást erre értettem.

Te azt mondod,hogy a gyilkosnak minek újabb élet,csak azért,hogy ismét megtegye a bűncselekményt?
Ez igy nem igaz,mert cselekményéért felelnie kell,majd később kaphat egy lehetőséget a javulásra,egy újabb életében.
Te magad linkeltél be egy videót egy rabról,aki a börtönben nyilatkozik,hogy megtalálta Istent,és ez megváltoztatta az életét.
Ezért nekünk nincs jogunk birálni, legfőképpen elitélni embertársainkat.
Véleményt alkothatunk róla,de itéletet nem mondhatunk senki emberfia felett,mert kik vagyunk mi??:confused:
Egyszerű gyarló emberek vagyunk,akik nap mint nap vétkezünk,cselekszünk helytelenül,és bántunk meg valakiket...

Én most már egyáltalán nem tudom, Te milyen reinkarnációt vallasz.?

Úgy látom, amit Te vallasz, az a reinkarnáció nyugati, new age-es átdolgozása
Számit a megnevezés?
Kinek számit??:confused: Jaszladanynak,mint azonositott nevednek,vagy az erkölcsi normáidnak?
Esetleg a beléd kódolt kondicionáltságodnak??
Neem,ez egy rossz beidegződés.

-Ami számit a kapcsolataid embertársaiddal,és az,hogy van melletted 1 igaz Barátod (amit biztosan tudok), pitti személyében.Becsüld meg,mert ez az, ami számit.
Most az egyszer érezd át,amiről irtam,mielőtt automatikusan ütöd a billentyűket...:444: kiss
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
-Ami számit a kapcsolataid embertársaiddal,és az,hogy van melletted 1 igaz Barátod (amit biztosan tudok), pitti személyében.Becsüld meg,mert ez az, ami számit.
Most az egyszer érezd át,amiről irtam,mielőtt automatikusan ütöd a billentyűket...:444: kiss

Kedves Éva!

Nem ütöm automatikusan a billentyűket, én átérzem, amiről írsz, és bár Pitti nem hitte el, akkor is megértem az álláspontodat. Attól, hogy nem mindenben értünk egyet, még megérthetlek.

Természetesen nekem is számít a kapcsolataim az embertársaimmal, és számít a kapcsolatom Istennel is.
Pittit pedig nagyon szeretem, és nagyon becsülöm, még ha akadnak eltérő véleményeink is pl. a halál utáni léttel kapcsolatban. De azért sok mindenben egyet értünk, ahogy Veled is, kedves Éva. kiss

Hisz egy barátságnak nem kritériuma az, hogy mindenben egyet értsünk.
 

pitti

Állandó Tag
Állandó Tag
Figyejj Kishugom,
Eloszor is koszonom a bizalmat...kiss
Magyarazz meg valamit. En ugyanis nem ertem ezt a nagy ellenkezest a reinkarnacioval szemben. En nem tudom, hogy a biblia hol mond ellent neki. Tiltja?

Azt a reszet ertem, hogy ha a reinkarnacio mindenkinek vilagos lenne akkor a katolikus egyhaz elvesztene a hivoinek egy jo reszet mert hirtelen rajonnek, hogy nem csak az egyhaz kozremukodesevel lehet a termtohoz jutni.
Erdekes lenne kideriteni, hogy azon a bizonyos Konstantinapolyi zsinaton mi tortent es hogy miert lett az Origenesz tanitasa indexre teve, holott a korai egyhaz elfogadta a tanitasait.
Na mindegy ami tortent, tortent...

Tegyuk fel, hogy neked van igazad es a bibliai irasok Isten altal ihletettek (amiben en nem hiszek, de fogdjuk el a beszelgetes kedveert) de vajon a kanonizalas is Isten altal ihletett? Es vajon minden Isten altal ihletett dolog bele lett foglalva a bibliaba vagy bizonyos dolgok ki lettek hagyva?
Tudjuk ezt biztosra?

Mi az a bibliaban amitol te ennyire berzenkecc a reinkarnacio ellen?
En nem hiszem, hogy a biblia ellent mond ennek, csak lehet, hogy valami ertelmezesi kulombseg van.

Egyebkent en siman belemennek abba, hogy neked legyen igazad mert a francnak sincs kedve ujra szuletni ebbe a vilagba.:cool:
 
Oldal tetejére