Pránanadi

loloka48

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Rubio !

Nem kívántalak meggyőzni és visza csalni stb. minek! A szabad akarat fontos számomra. Megérelek és átérzem csalódotságodat magam is kaptam hasonló ingereket mestertársaimtól! De !!! Nem az a fontos számomra, hogy avatómesterem vagy más avatómester mint ember hogyan él! Hiszen az már egy elvárás ami ugye falakat emel ám de nagyokat, hanem az, hogy mit is kaptam és mennyire működik az. Bevallom nekem nagyon működik a TAN nevezzük akárhogy is és abszulute nem érdekel, hogy mesterem mit tesz szabadidejében . Segítségével rendbe raktam az életem és az egészségem és szerintem ezen kívül más értelmes és értékes nem létezik. Hozzáteszem mások kezelésével is szép eredményeket értünk el és nem királyi a töbes hanem jelzés , hogy mennyire fontos az ember.

Én csak arra próbáltam rávilágítani, hogy nem kell a KARMA feladatát átvenni és bilket borongatni! ha kell kiborul az magátol is, hanem arra kell koncentrálni müködik vagy nem ez a dolog ! Én eddig azt tapasztaltam müködik , betegeim gyógyulnak stb. Na ez a fontos. Ne vegyük el a kedvét azoknak akik utat keresnek, és ide tévedve az életből már jól ismert torzsalkodásba botlanak kontrákba és re kontrákba amiből már az embereknek elegük van. Tudomásul kell venni , hogy az ember esendő és meggondolatlan dolgokat is tesz de ezen az oldalakon egy csodálatos Tanról a Pránanadiról kellene beszélni nem x és y emberi gyengeségeiről. Példaként álhatna mestertársam aki életében böcsületes dolgokat nem sokat tett és megjárta a börtönt is , de eszméletlen sok emberen segített ezzel a tannal, a PRÁNANADIVAL! Na ezek után mi a fontos a börtöntöltelék EGO vagy egy szeretet által vezetett Csatorna. Mindkettő ugyan az az ember. Bocsi de ez kikivánkozott belőlem mert én azt tanultam ha valahová odapiszkítassz azt takaritsd is fel (még ha az csak egy kiborított Bili is )

Örülök hogy eszmét cserélhettem veled alázattal Pu-tai

Teljesen egyetértek Veled! Nem kell senkit sem győzködni, mindenki maga tapasztalja meg, amit ezeken a tanfolyamokon megtanul, s ha jó a tapasztalata, folytassa, ha nem, szabad akarata van,abbahagyhatja. Én nem éppen fiatalon, 3 éve kezdtem, a kettest befejeztem, várom a hármast, s nem sok tízezret kellett, s kell fizetnem, de "részletre, vagy majd amikor lesz rá pénzed, megadodra "is lehetett végezni nálunk.
Épp a napokban volt olyan becsípődés a derekamban, hogy kuszva jöttem be a kertből, egy petákot sem adtak volna a gyors felépülésért, de háromszori önkezeléssel semmi bajom, szomszédaim csodálkozására. Ha csak ennyit adott volna a TAN, nekem már megérte, hogy nem feküdtem injekciózva napokat a gyogyulásra várva. S akkor a többiről nem is beszélek.
Szóval ne ítélkezzünk, tapasztaljuk meg, s mindenki döntsön szabad akarata szerint, mert szerencsére nem vagyunk egyformák,tartsuk ezt tiszteletben!!!!!!!!!kiss
 

prányi panni

Állandó Tag
Állandó Tag
sziasztok!
ha valaki tudja, hogy Budapesten mikor lesz nadi I-es tanfolyam a közeljövőben, kérem ossza meg velem.

Köszönettel : Panni
 

francisek

Állandó Tag
Állandó Tag
Rubio "létezett 600.000 (leírom betűvel is: hatszázezer) Ft-os tandíj (...)ha elérted a fokozatot és meg tudod fizetni, akkor Te mehetsz! Na ez volt az utolsó csepp a pohárban"

Tényleg úgy gondoltad, a repülőjegyedet majd valaki más fizeti ?:D Én ismerek olyanokat, akik annakidején személyi kölcsönt vettek fel, hogy elmehessenek- és ismét megtennék, ha úgy hozza a sors :p...
" Én nem az az ember vagyok, akinek ha valami nem tetszik, akkor azt az érintett háta mögött kibeszélem, én karakánul elé álltam és a szemébe mondtam aggályaimat"

????? :rolleyes:név nélkül, a beazonosíthatóság esélye nélkül nyilatkozol...engem bárki könnyen beazonosíthat:cool:

"azért az rólad is elárul valamit, hogy csak az érme egyik, ráadásul fényesebbik oldaláról vagy hajlandó tudomást szerezni és az árnyékos oldal nem érdekel! "
ne itélj, ha nem ismersz! Minden oldal érdekel, de felismerem a sértett ego megnyilvánulásait is.:D
Mivel itt többször elhangzott kijelentés a tanfolyami díjakról, mindenkinek szeretettel ajánlom Milarepa élet-történetét, valamint a keleti tanításokat a spirituális tanok átadásáról! Szép napokat! f
 

Anandamayi

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy kicsit meglep, hogy ez ennyire előjött, de ha már így van, tegyük a helyére a dolgokat:

Világunkban az anyagiak olyan csatornát jelentenek, amelyek kikerülhetetlenek. A közértben nem adnak ingyen kenyeret és az ELMÜ is kéri az ellenszolgáltatást. Nem kaphatunk ingyen beavatást, hiszen a bevatást egy tanfolyamon kapjuk - és annak komoly költségei vannak.
Vajon a mester, aki például a hármas tanfolyamon csütörtök reggel 9-tól vasárnap délután 3-ig folyamatosan, napi 24 órában jelen van - és itt nem csak a fizikai jelentlétről beszélek természetesen - erre előtte hetekig készül lelkileg, szellemileg, böjtökkel, gyakorlatokkal - vajon miből tartja fenn magát? S tanfolyam helyszínén a fűtés, világítás, víz, lakbér, élelem miből van? A tanfolyam ára mindezeket tartalmazza. Az első fokozat tízezer (két teljes nap kemény munkája), a kettes 11000 (szintén két teljes nap) a hármas pedig 34000 - és négy folyamatos nap, szinte alvás nélküli létezés és áldás). A továbbiakról nem akarok írni, ennyi szerintem az ismerkedőknek elegendő információ.

Természetesen részletre, későbbi fizetéssel, egyéb módon megoldható ám - hiszen rajtunk múlik, hogy fordulunk a helyzet felé.

Az én mesterem - ha épp nincs nagyon szüksége azonnal az összegre (mert mondjuk épp maga is tanfolyamra készül, ismételni, gyakorolni, hogy újabb beavatásokat kapjon és más mesterektől tanuljon- alázat, alázat, alázat!!!), akkor bármikor rábólint ilyen kérésekre.

És hetente egy napot arra fordít, hogy ingyen tanítsa, kezelje a hozzá fordulókat, lehet nála gyakorolni és bármikor kéréssel fodulni hozzá. És nincsen ő ezzel egyedül. PJ tanítvány...


Én ott vagyok, ahol lennem kell. És csodálatos az eddigi utam is. Alázatot is tanulok és eszemben sincs megkérdőjelezni a mesteremet. Igaz, érezni is minden szaván, hgoy az nem csupán az őbelőle jövő tanítás, hanem mélyebb, tisztább igazság.

Ha ott vagy a helyeden és tudsz a megszerzett tudásoddal alázattal és tisztelettel bánni - akkor nem kerülsz olyan helyzetbe, hogy megkérdőjelezd a Tant. Mert nem abban van ám a hiba ;-)

A szellemi úton járóknak pontosan tudniuk kell, hogy mindig azzal találkoznak, amire szükségük van. Ha valaki csalódik egy Pn mesterben és e miatt a Tan-on akarja elverni a port, nos ő talán nem a megfelelő helyen jár, vagy épp nem a megfelelő időben. És attól még, hgoy eléri valaki az 5-ös szintet, ember marad, a maga gyarlóságaival. Abból csak hittel, alázattal és keményn munkával lehet ám fejlődni, a mester az én kibillentségemért nem felelős, ő közvetít, átadja a tudást és csak rajtam múlik, hová jutok el vele. Én már elég messze jutottam és boldog vagyok. De dolgozom is érte. Kemény a tananyag is, rengeteget kell tételesen is tanulni, nem csak szellemi és fizikai gyakorlatok vannak ám.


Boldog vagyok és kívánom, hogy mindenki megélhesse ezt a boldogságot - ennyit legalább - határ a csillagos ég és azon túl ;-)

szeretettel:

Ánandamayí (a Pránanadínak köszönhető, hgoy újra használni tudom a nevemet, sok év után. a jelentése: örömmel teli és örömet adó)
 

praetorianus

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Fórumosok!

Én 6. fokozatot végeztem el a pránandiból, plusz egy-két kiegészítő. Nagyon sok mindenben segített, és itt konkrét betegségek meggyógyítását, lelki problémák rendezését tudom mondani. Tehát abszolút konkrét, orvosi leletekkel igazolható dolgokat. Őszinte legyek? A többi része nem nagyon érdekel. Én azért tanultam a rendszert, hogy gyógyítsam magamat és másokat. Ebben elég jó eredményeket értem el. Kudarcok is voltak, igen. De több volt a siker. És nem csak kis dolgok.

Ami nem tetszik: igen, valóban van pénzhajhászás, van butaság, van kelekótya műbuddhizmus, van ostobaság is a nadisok között.
Kérdésem: hol nincs? Tud valaki olyan csoportot, mozgalmat, ahol mindenki "tiszta"? Mert én nem tudok. A pránanadi sem ilyen. De összességében szerintem a pozitívumok messze túlsúlyban vannak.

Amennyire tudom, PJ pedig azért jár Nepálba és nem Tibetbe, mert Tibetben a kínaiak a pránanadit (állítólag ott nyingma a neve, de lehet, hogy ez nem igaz, nem tudom) gyakorlókat elüldözték vagy egészen egyszerűen likvidálták. Tehát már Nepálban van a székhelyük, de ott is piszkálják őket a kínai ügynökök, amit nem nehéz elhinni, hiszen a kínaiak időt, pénzt, energiát nem kímélve üldözik és irtják a tibeti kultúrát.
 

pu-tai

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedveskéim!

Azért nem szeretem a fórumokat mert sok az érzelmekből adódó megnyilvánulás és a pontatlan infórmáció:

I fokozat hivatalos ára jelenleg 8000-Ft
II fokozat 9000 Ft.

Ezek fix árak és csak a terembérleti és utazási dijjal emelhető !!

A tannak tudomásom szerint nincs neve kint ! Jaaa és a műbudhizmus : a nyigma az az egyik legősibb északi azaz Tibeti budhista ágazat a hiedelem szerint maga Padmaszambhava vagy más néven Guru Rinpocse alapitotta és vándor szerzetes rend volt .

A többivel egyetértek de amibe bele avatkozik az ember az már csak ijen harmónikus a jó és a rossz egymás melett szépen megvan !

Alázattal Pu-tai
 

praetorianus

Állandó Tag
Állandó Tag
A tannak van kint neve, más kérdés, hogy ez éppúgy titkos, mint az összes többi dolog. A műbuddhizmus alatt nem a pránanadit értettem. A pránanadit NEM buddhizmus, a nadis tanítók pedig NEM buddhista tanítók, amint ez a honlapon kiemelve meg is található. A műbuddhizmus alatt azt értettem, hogy sokan egy-két nadis fokozat után azt hiszik, hogy ők a buddhizmus avatott művelői, elsajátítanak egyfajta fensőbbséges stílus (pl. alacsonyabbrendűnek tekintik a keresztényeket, terjesztik azt a régesrég megcáfolt álinformációt, hogy a Bibliában benne lett volna a reinkarnáció, csak aztán "kicenzúrázták"), szóval azt hiszik, hogy ők már-már bódhiszattvák... Erre gondoltam, nem egy ilyen nadist ismerek. Erről persze nem a módszer tehet.
 

praetorianus

Állandó Tag
Állandó Tag
És igen, elfelejtettem a pénzhajhászást. Azt pl. pénzhajhászásnak tartom, amikor egy tanfolyamon annyi résztvevő van, ami a thaiföldi börtönök világát idézi: nincs egy talpalatnyi hely sem (szó szerint!!), 90 emberre jut 2 db WC és fürdőszoba, éjszaka csak a legnagyobb nehézségek közepette lehet annyi helyet találni, hogy elfeküdjél úgy, ahogy. És csak azért nincsenek többen, mert többen visszafordultak amikor meglátták, hogy mi várható. És mindezért még csak elnézést sem kérnek, legfeljebb annyit mondanak, hogy hehe, voltak már ennél többen is ebben a teremben. Közben azért kifizeted a terembért (máskülönben nem bérlik a helyiséget, mert a sajátjuk, persze a fűtés, világítás, takarítás, stb. nyilván pénzbe kerül), ami nem is olyan kis összeg, ha beszorzod 90-nel. Hát, ez bizony pénzhajhászás. Amit leírtam, saját tapasztalat.
 

pu-tai

Állandó Tag
Állandó Tag
Na ez az !

Látod már ugy vetted hogy megkóstóltalak ! Pedig nem! Tényeket sorolsz fel cáfolatnak ami nem hangzott el . Kérlek nyugtasd meg a lelked hisz egy nadis táraddal komunikálsz . Igen valóban vannak 90 fős avatások bár ez felénk nem jellemző, de nem nevezném pénzhajhászást hiszen a mester bevonz enyi emebert ez karma és nem más . Amiket leirtál azzal tisztában vagyok és megéltem. De a szubjektum veszélyes területe a vélemény alkotásnak ! Ne feledd ha ide irsz azt sokan olvassák !
 

francisek

Állandó Tag
Állandó Tag
"nincs egy talpalatnyi hely sem (szó szerint!!), 90 emberre jut 2 db WC és fürdőszoba, éjszaka csak a legnagyobb nehézségek közepette lehet annyi helyet találni, hogy elfeküdjél úgy, ahogy. És csak azért nincsenek többen, mert többen visszafordultak amikor meglátták, hogy mi várható."

Te ezt pénzhajhászásnak hívod- én lehetőségnek arra, hogy gyakoroljam az elfogadást, a toleranciát, a belátást, a türelmet. Lehetőség arra, hogy tanuljak.:p:p
 

praetorianus

Állandó Tag
Állandó Tag
Rendben, sokan olvassák, de a véleményemet akárhány ember előtt is vállalom. Egyébként a tanítás színvonalának a rovására is ment a sok ember, mert amikor mutattak dolgokat, akkor nem nagyon lehetett látni.
 

praetorianus

Állandó Tag
Állandó Tag
A tanfolyamra helyet biztosító mester számára pedig arra volt lehetőség, hogy egy hétvégén több százezer forintot keressen. Ha ez nem pénzhajhászás, akkor nem tudom, hogy mi a pénzhajhászás.

Rendben, hogy mindenből lehet tanulni vagy profitálni. Ha mondjuk kirabolják a házadat, az is lehetőség arra, hogy gyakorold a lemondást és az alázatot - de attól még nem leszel hálás a betörőnek, és nem fogod azt kívánni, hogy bárcsak minden hónapban kirabolnák a házad.

Szóval változatlanul az a véleményem, hogy fejenként több ezer forintért kiadni kb. 90 embernek egy helyiséget 2 fürdőszobával és a harmadik világ börtönviszonyait idéző elhelyezési lehetőségekkel pofátlanság, még akkor is, ha ezzel alkalmat adnak az alázat gyakorlására.

Amúgy persze a tanításnak ehhez nincs köze, csak példát akartam írni jó és rossz dolgokra egyaránt. Én jól megvagyok a nadival, folytatni is fogom, de csak mint gyógyító technikát, és nem mint valamiféle valláspótlékot vagy világnézetet.
 

praetorianus

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem, dehogy vettem úgy, hogy megkóstoltál. Szó sincs róla. Cáfolni sem akartam semmit. Csak illusztráltam a mondanómat.
Ezt a karma meg bevonzás dolgot és nem mondanám mentségnek, mert ilyen alapon senki nem tehet semmiről, hiszen karma van meg bevonzás.

Nekem egyszerűen az a véleményem, hogy vannak elvárható higiéniai meg civilizációs követelmények, és ezeket illik betartani. Ha pedig nem, akkor nem kell érte annyi pénzt kérni. Ha pedig ilyen szolgáltatásért kérnek ennyi pénzt, az számomra nem szimpatikus. Ennyi és nem több. Nincs bajom sem veled, sem a tannal.
 

Anandamayi

Állandó Tag
Állandó Tag
Te ezt pénzhajhászásnak hívod- én lehetőségnek arra, hogy gyakoroljam az elfogadást, a toleranciát, a belátást, a türelmet. Lehetőség arra, hogy tanuljak.:p:p

Mélységesen egyetértek. Mások felé is akkor fordulhatok tiszta szívvel,, ha van módom arra, hogy megtanuljam elfogadni őket. Ez nehéz , gyakorolni kell - én is hálás vagyok az ilyen próbatételekért.
 

Anandamayi

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedveskéim!

Azért nem szeretem a fórumokat mert sok az érzelmekből adódó megnyilvánulás és a pontatlan infórmáció:

I fokozat hivatalos ára jelenleg 8000-Ft
II fokozat 9000 Ft.

Ezek fix árak és csak a terembérleti és utazási dijjal emelhető !!

Alázattal Pu-tai




A tanfolyamoknak minimálisan kötelező árai vannak(nem tudom, van.-e maximalizálva). Amit én leírtam, az az évek óta alkalmazott ár az mesteremnél. például a hármas fokozat és az avatómesteri 30000 ft - minimum + költségek, ennyi van meghatározva. oka van ennek, PJ hozza a szabályokat - és nem hiszem, hogy a pénzhajhászás vágya vezérli...

Ami a sokrésztvevős tanfolyamokat illeti: vannak olyan fokozatok, amelyek beavatását csak egy-két mester jogosult az országban végezni, érthető, hogy ezekre összesereglenek az ország minden tájáról. (utaztató, 4/2 stb.) a többi tanfolyamra nyilván mehetsz más mesterekhez is- az én mesteremnél van kétrésztvevős tanfolyam is - mert azt is ugyanúgy megtartja, mint ha 15 ember jön el. Én boldogan fizetem ki a nagyon nehezen összekapart összeget, mert tudom, mi van mögötte - a mester mögött, a tanfolyam mögött és mögöttem is - no meg előre is látok már. HA nem azon bosszankodom, hogy mennyit "kaszálnak", hanem annak örülök, hogy a legjobb befektetést tettem, akkor máris könnyű szívvel megyek - és biztos vagyok benne, hogy a fejlődésem is más irányú, ha nem terhelem magam ilyen negatív gondolatokkal.

Én most nem tudtam a számomra nagyon fontos avatómesteri tanfolyamra elmenni, mert nem volt meg rá a harminc-sok ezrem. de eszembe sem jutott a mestereket okolni azért, mert drága a tanfolyam. Nem volt meg rá - nem kértem részletfizetést, más volt a dolgom. Rajtam és a feladataimon múlott, nem a mesteren. előtte a hármasra meg úgy mentem, mint a villám - lett 4 napig befogadó családja a kisfiamnak, akit egyedül nevelek és még soha nem volt nélkülem, és semmilyen akadály nem jött az útba. Msot meg igen. tehát nem ott volt most a dolgom.

szeretettel

Á.
 

praetorianus

Állandó Tag
Állandó Tag
Van egy kérdésem: Ha mondjuk becsapnak egy boltban, akkor megköszönöd a boltosnak, hogy volt alkalmad gyakorolni az elfogadást, a toleranciát, a belátást és a türelmet? Tényleg?
 

praetorianus

Állandó Tag
Állandó Tag
Igen, vannak olyan tanfolyamok, amelyeket csak kevés mester tart (azért egy-kettőnél több, mondjuk legalább 10). Valóban.

Csakhogy akkor nem az a megoldás, hogy 90 embert összezsúfolok egy legfeljebb 25 emberre méretezett terembe, de azért beszedem tőlük azt a pénzt, ami a 25 emberes bérleti díjnak felel meg, tehát gyakorlatilag háromszoros összeget, hanem többször tartok tanfolyamot, erre nem gondoltál esetleg?

Engem egyébként leginkább az háborított fel, hogy még csak annyi sem hangzott el, hogy bocs gyerekek, most így alakult. Annyi volt az összes reakció, hogy hehe, voltak itt már többen is mit morogtok... Egyébként pedig a dolog vissza is ütött, mert egy csomóan visszafordultak, illetve a következő tanfolyamokon már jóval kevesebben voltak, mert híre ment annak, hogy milyen hadifogolytábor-szerű volt az elhelyezés.

Ráadásul, ahogy mondtam, a színvonal rovására is ment, mert amikor valamit bemutatnak, és körül kell állni, akkor értelemszerűen nem túl sokan lesznek olyanok, akik látnak is majd valamit.

Amúgy én elvégeztem az avatómesterit, és így utólag ha nem is bántam meg, túl sok hasznát se láttam. De persze egyéni, hogy kinek mi lesz hasznos vagy érdekes.

Másik példa (ezúttal nem a pénzről, bár fizetős rendezvény volt): PJ előadást tart, nem zártkörűt, hanem olyat, amit bárki látogathat. A kezdési idő du. 4 óra, vannak vagy 40-en. 6 órakor még sehol semmi. Még csak annyi se, hogy telefonált volna a nagymester, hogy hol akadt el, vagy mikorra várható. Semmi. Aztán valamikor úgy fél hét tájban megérkezik a nagymester. Egy hang se arról, hogy gyerekek késtem, bocs, vagy valami. Semmi. Nekem speciel nagyon korlátozott az időm, én pont négytől hétig értem volna rá, tehát fél óra múlva mehettem haza. Lényegében fölöslegesen utaztam 30 kilométert, fizettem ki a belépőt és ücsörögtem 2.5 óra hosszat. Rendben, vannak ilyen dolgok az életben, de azért annyit csak illene talán mondani, hogy barátaim, elnézést a késésért? Vagy hogy nagy volt a forgalom, vagy ilyesmi?

Azt szokták mondani, hogy a pontosság a királyok udvariassága, ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy a nagymestereké is lehetne néhanapján.
 

francisek

Állandó Tag
Állandó Tag
Van egy kérdésem: Ha mondjuk becsapnak egy boltban, akkor megköszönöd a boltosnak, hogy volt alkalmad gyakorolni az elfogadást, a toleranciát, a belátást és a türelmet? Tényleg?

úgy érzed, azon a tanfolyamon becsaptak? amin én voltam, az egyik legnagyobb létszámú volt- mégis láttam mindent. S amikor tehetem, ismétlek, mert gyakorlatból tudom, sokat tanulok minden alkalommal. És nem csak a mesterektől, hanem mindenkitől, aki ott van. ;)
 

francisek

Állandó Tag
Állandó Tag
"Csakhogy akkor nem az a megoldás, hogy 90 embert összezsúfolok egy legfeljebb 25 emberre méretezett terembe, de azért beszedem tőlük azt a pénzt, ami a 25 emberes bérleti díjnak felel meg, tehát gyakorlatilag háromszoros összeget, hanem többször tartok tanfolyamot, erre nem gondoltál esetleg? "

Ezt a termet nem ismerem- de a tanfolyamot igen. Lehet, hogy más volt a helyszín?
 

Anandamayi

Állandó Tag
Állandó Tag
Van egy kérdésem: Ha mondjuk becsapnak egy boltban, akkor megköszönöd a boltosnak, hogy volt alkalmad gyakorolni az elfogadást, a toleranciát, a belátást és a türelmet? Tényleg?

Nem mindenkit csapnak be. Megvan annak az oka, ha ez történik - azért ha nem is érdekel a mögöttes tartalom, azt gondolom elfogadod, hogy karma minden. Energetikai gyengülés, karmikus történés, mentális irányultság - ez mind hozhatja, hogy becsapjanak a boltban, agresszívak legyenek velem, minden munkahelyemről kirúgjanak. Ha ilyen történik velem, akkor azonnal elgondolkodom azon, miért kaptam. Mit tettem én, amivel ezt bevonzottam - illetve mit nem tettem meg. no és a jó kis pálca is iránytmutat. És végül a mesterem eloszlatja a kavargó kételyeimet, ha maradnak.

Szóval igen, tulajdonképpen még hálás is vagyok érte, ha becsapnak - bár mostanság már nem szoktak. Igaz, az első reakcióm nem mindig ilyen elfogadó, de ha kifújtam a gőzt, akkor azért ide jutok :)

szeretettel

Á.
 
Oldal tetejére