Pro Darwin Part 2

Ernoe témája a 'Tudósok' fórumban , 2011 Július 13.

 1. pitti

  pitti Állandó Tag

 2. baintner

  baintner Állandó Tag

  Nagyon tanulságos!
   
 3. Ernoe

  Ernoe Állandó Tag

  -
  Kedves SpongyaBob

  Darwin már régen halott volt amikor a szo Eugenika felbukkant, az ö életében még az öröklödéshordo sem volt lokalizálva.
  Roszmájuság vagy tudatlanság amit mondasz.
  -
  Sokkal inkább a nyakkendös "kis cserkészekkel", ill. a Bur háboruval van a szo kapcsolatban, az angolok nem találtak elég "katonaságra alkalmas" rekrutát, ekkor kezdék az állattenyésztésben már több mind 10.000 éve alkalmazott modszereken elgondolkozni.
  -
  A rassenhygénia, a "vértisztaság" örültsége a nacik alatt a 20.-század közepén (több mind két emberöltövel Darwin után) tetözött és sajnos magyarországon még mindig nem tünt el. Erdekes modon olyanok táplálják akik az evolutioselméletet tagadni probálják.
  -
  Darwin leirt egy a természetben megfigyelhetö jelenséget, se többet se kevesebbet. Öt vádolni nacionálszocialista örültségekért esztelenség. Ugyan ugy mind Lise Meitnert, Otto Hahn kolléganöját aki megállapitotta, hogy az uránhasadáskor orjási menyiségü energia válik szabaddá, felelösé tenni az atombombáért. Meitner egyébként a magyar Wigner Jenövel együtt kapott nobeldijat és fogalma sem volt hogyan müködik egy bomba.
  -
   
 4. SpongyaBob:)

  SpongyaBob:) Kitiltott (BANned)

  Az utópista eugenetikai gondolat kidolgozója az angol Francis Galton(1822-1911), Charles Darwin(1809-1882) unokatestvére volt.
  Megfogalmazása szerint: Az eugenika tudománya mindazokkal a hatásokkal foglalkozik, amelyek egy faj veleszületett kvalitásait javítják,
  és amelyek ezen kvalitások lehető legelőnyösebb kifejlődését elősegíthetik.


  Hát ez felettébb érdekes.:confused::D Annyira talán még sem volt halott.:confused::D

  Ezt nem érzed ellentmondásosnak? Azzal próbálod Darwint mentesíteni az eugenika "bűne" alól, hogy:
  aztán:
  -ről beszélsz.

  Akkor most, hogy is van ez?:confused::D:D:D
   
  rozsaporta83 és Kicsi Fecske kedveli ezt.
 5. Ernoe

  Ernoe Állandó Tag

  -
  Kedves Pitti
  -
  A kémiai reaktiok törvényszerüségeket követnek, tehát sokminden elöreláthato, mig az egyedi atomok története csak valoszinüségekkel irhato le ugyan ugy mind a szemlyes sorsa egy embernek.
  -
  Az elöado által feltálalt "véletle vagy tervezett" nem mutatja meg az összes lehetöséget.
  -
  Mindemellett azt sem értem, hogy a "tervezettség" hol mondana ellent az evolutionak?
  Öntanulo programmok nem idegenek az IT-tudományokban. Miért lenne az ID több generatioval lemaradva a programmozásban? :D
  -
  A film szemléletesen bemutatja, hogy hogyan olvasodik ki egy DNA, egy folyamatot ami nap mind nap, minden pillanatban millárdnyiszor lejátszodik minden élölényben sejtek növekedése szaporodása közben de eddig még nem sikerült egy "csinálot" kimutatni egyetlen petri-csésze mellett sem.
  -
  Csodálom, hogy a sör felületén, a mosogépben képzödö hab még nem inspirált téged egy teremtö gondolatához.
  Vagy még komplexebb kémiai jelenségek mind mondjuk a grubbs-katalizatornak a müködése. Pedig a jelenség csak ugy kinálja magát:
  -
  A katalizátor a folyamat végén megmarad, nem épitödik be de nélküle nem jön létre a kémiai folyamat.
  Olyan mindha a katalizátor lenne a munkás aki az autot összeszereli. Nemde? :D
  -
  Grubbs-1G-3D-balls.png
  -
  Vedd már észre, hogy a "csinálo" egy emberi elképzelés. A photonrol is csak mondjuk, hogy részecske vagy hullám azért mert golyot és hullámot eltudunk képzelni.
  -
  -
  Ez nem igaz, nap és csillagrendszerek, kristályok, hopelyhek, természeti tályak, földön uralkodo klima... mind mind létezik hozzánk hasonlo intelligens lények elözetes terve nélkül.
  -
  -
  Ez nem meggyözö a számomra. Az ürgeöntés és a zunami között nem lehet messzemenö összefüggést felállitani.
  A kertész tudatosan öntöz a kertbe de ebböl nem következik, hogy az esözés egy természetfeletti lény tervei szerint zajlana.
  -
  [​IMG] [​IMG]
  -
  Mondtam már ezerszer rázzál meg egy kaleidoszkopot elképzelhetetlenül sok, fantasztikusan szép képet látsz.
  A másik kép egy elektromikroszkopos felvétel egy egészséges börröl. Egy méterröl nézve ez egy gyönyörü nöi arc része lehet.
  -
  Az informatio energiaáramlás (rázás) utján kerül a kaleidoszkopba. A DNA nemcsak egy informatiotárolo ami valamire kényszeriti a sejtet, a fehérjeproduktio egy bonyolult folyamat, kölcsönhatás eredménye. Elég ha a virusok hatását emlitem meg amik a saját sequentiájukat teszik a génekbe, néha belepiszkitanak, vagy azt, hogy miért iparkodunk helyesen táplálkozni.
  -
  A "bakteriumos motor" is ugy néz ki ahogy nézni akarjuk. Azok a szép szinek, funktionálisan szétválasztott részek pont ugy szugerálnak egy "épitettséget" mind a fenti molekulamodell. Vannak bakteriumok amik sokkal összetettebb ostorokkal rendelkeznek.
  -
  [​IMG]
  -
  A "bakteriummotort" Kenneth Miller és számos más tudos alaposan megvizsgálta és kitudták mutatni, hogy az ostor elözetes fokozata nemcsak, hogy elméletileg létrejöhetett hanem ismert. Az elöfokozatának mindenesetre egy egészen más funktioja volt, nem a mozgás hanem az anyagcsere-szabályzás a sejtfalon keresztül, utána pedig anyagoknak a gazdasejt felé valo átvitele.
  -
  Ezt már több évvel ezelött megirtam, jobb lenne ha a hajnélküli ur is tudomásul venne erröl. :D
   
 6. Ernoe

  Ernoe Állandó Tag

  -
  Kedves SpongyaBob
  -
  Igazán sajnálom, hogy az elsö beszélgetésünk véleménykülönbségre épül, ne vedd zokon. ;)
  -
  Megismétlem:
  Darwin leirt egy a természetben megfigyelhetö jelenséget, se többet se kevesebbet.
  Minden ami utána jön azért a felfedezésének az értelmezöi felelösek.

  -
  Természetesen volt Darwinnak unokatestvére, söt több gyereke aki késöbb a British akadémai tagja lett nem érdemtelenül, de mi köze ennek a témához?
  -
  Csodálom, hogy Newtont nem teszed felelössé minden kilött fegyvergolyo, ledobott bomba miatt.
  Lassan kidomdorodik a hozzászolásod célja.
   
 7. SpongyaBob:)

  SpongyaBob:) Kitiltott (BANned)

  Bocs, de szerinted azok a rohadt nagy dögök, amiket ma dinoszauruszoknak nevezünk, hogyan jöhettek létre?
   
 8. Ernoe

  Ernoe Állandó Tag

  -
  Kedves SpongyaBob
  -
  Hogy egy rövid választ adjak: az élet megjelenése után egy evolutios folyamat során.
  -
  Talán a két idödiagramm segit neked az idöbeli áttekintésnél.
  -
  zeittafel.jpg
  -
  dinosaur_evolution_poster2.jpg
   
 9. SpongyaBob:)

  SpongyaBob:) Kitiltott (BANned)

  Na de mitől lettek ilyen bazi nagyok?:confused::D
   
 10. Ernoe

  Ernoe Állandó Tag

  -
  Kedves SpongyaBob
  -
  Ezt természetesen nem lehet egyetlen egy okra visszavezetni de az evolutioskutatok meggyözö érveket hoztak fel amelett,
  hogy a dinoszauruszok orjási mérete milyen elönyökkel járt és milyen tényezök segitették elö:

  -
  A növekedést egy agymeletti mirigy szabályozza, ez a dinoszauruszoknál az elödjeihez képest jelentösen nagyobb;
  -
  Nagy állatoknak kevés ellenségük van, (a dinok 140 millio éven keresztül uralták a földet);
  -
  A dinoszauruszoknak a lába lefelé nö, nem ugy mind a kortársaiknak a krokodiloknak és teknösbékáknak akik oldalaznak, csusznak másznak.
  A madarak és emlösök melegvérüek ezért a mozgékonyságuk nem függ a környezeti hömérséklettöl.
  -
  A dinoknak vastag combcsontjai voltak vérrel jol átjárta csontszövetböl. Ilyen csak gyorsan kitartoan mozgo emlösöknél ismert nem pedig reptilien-eknél.
  -
  A dinok fészekápolok voltak és hyerarchikus szociális csoportokat alkottak ami hüllöknél ismeretlen, csak melegvérüeknél találhato meg.
  -
  Hogy mégsem voltak melegvérüek ez több okbol kifolyolag világos, a szövetekben tul sok hö keletkezett volna amit a kis felületen nem tudtak volna leadni, látjuk a problematikát az elefántoknál. Milyen sziv tudta volna azt a szörnyü menyiségü vért átpumpálni a szervezetükön, ahoz legalább 1500-as vérnyomással kelett volna rendelkezniük.
  -
  De nem akarok eltérni a lényegtöl, a dinok tehát nem voltak se melegvérüek se hidegvérüek hanem valahol a kettö között, olyanok akik a hatalmas testüket a napon felmelegitették mind a többi hüllö de a nagy tömeg miatt - és ez volt a növekedéssel járo elöny - hosszu ideig képesek voltak ezt a hömérsékletet megtartani.
  -
  A 30 tonnát nyomo brontosaurus testhömérséklete olyan stabil tudott lenni, hogy 80 ora alatt egy fokot hült volna csak le.
  -
  A melegvérüség tehát nem egy ugrással jött létre hanem lépésröl lépésre és egy lépés volt ehez a testet elöször olyan nagyra csinálni, hogy a meleg hosszu ideig megörizödjön.
  -
  Ez mutatja, hogy a gigantizmus nem egy evolutios tévedés volt ahogy kezdetben gondolták a kutatok hanem egy lépés a melegvérüség felé.
  -
   
 11. pitti

  pitti Állandó Tag

 12. Csillagözön

  Csillagözön Állandó Tag

  "...A melegvérüség tehát nem egy ugrással jött létre hanem lépésröl lépésre és egy lépés volt ehez a testet elöször olyan nagyra csinálni, hogy a meleg hosszu ideig megörizödjön...."

  Kedves Ernoe!

  Ezeket te találod ki, vagy valahonnan ellested?
  :``::``::``:
   
 13. SpongyaBob:)

  SpongyaBob:) Kitiltott (BANned)

  Ahhoz hogy a testhőt megtartsák, nem bazi nagyra nőttek volna, hanem szigetelőréteget növesztenek.:D:D:D

  Tudtad, hogy a DNS nem csak az adott élőlény genetikai kódját tartalmazza, hanem azt a "környezeti" kódot is amihez viszonyítva,
  az élőlény olyan lesz kifejlett állapotában, amivel körülhatárolhatóak az adott élőlény jellemzői? (pl. kutyakiállítás standard)
   
  Kicsi Fecske kedveli ezt.
 14. Ernoe

  Ernoe Állandó Tag

  Kedves Csillagözön
  -
  Ha ránézel a dinoszauruszok családfájára amit belinkeltem észreveszed, hogy a 140 millio év alatt a legkülönfélébb dinok éltek, ugy mind ahogy a majom sem majom a napjainkban.
  -
  Az 1960-as évek ota tudjuk, hogy sok közüllük endotherm, melegvérü volt, ez a tudomány mai meglátása, tudományos meggondolások csak a höszabályozás mechanizmusa körül vannak.
  -
  En nem tudom, hogy te hogy informálod magadat, én ugy a régi modszer szerint könyvek (lexikonok Britannica, szakkönyvek, egyetemi jegyzetek) és gyors modszerrel, internet (nemcsak magyar nylven mert angolul, németül több publicatio van).
  -
  A forrásnál vigyázok arra, hogy megbizhatok legyen, kerülöm a politikailag és vallásilag szélsöoldali, mysztikus, ezoterikus, szenzátiot keresö oldalakat. A legjobb ha ismert egyetemek és kutatointézetek publikátiojához fordulsz. Az utobbi idöben több evolutio és vallásos jellegü newst-abonáltam.
  -
  A kreationista Discovery institut nem csinál saját kutatásokat, a titelekkel teletömött alkalmazottainak a képzettsége internationálisan nem elismert, állitásaik szakkritikát megnem állo kijelentések amik csak boulevard folyoiratokat diszitenek.
  -
   
 15. Ernoe

  Ernoe Állandó Tag

  -
  Kedves SpongyaBob
  -
  Az élet a rendezettség és a chaosz határán egy szük thermikus sávban zajlik le. Ha egy ember testhömérséklete lehül 20 fok alá, vagy eléri a 44 fokot akkor halott.
  -
  Az élölényeknek tehát ugy a tulzott felmelegedés mind a lehülés ellen küzdeniük kell.
  -
  De honnan jön a hö? Ha egy hüllönek bundája lenne (szigetelö réteg) akkor nagyon sokáig tartana amig felébredne, minden ellensége feltudná falni miközben a napon sütteti magát.
  -
  (Megjegyzem, hogy a kigyok reggel veszélyesek amikor még nincsenek felmelegedve és nem szaladnak el amikor a közeledtünket érzik. Ha ilyenkor rájuk lépünk vagy tul közel kerülünk, megmarnak. A szinpadon láthato mérgeskigyokat a fellépés elött lehütik, az elöadás nem rivaldafényben van. A kigyo összecsavarodassal szabályozza a hö-leadás és felvétel mértékét, az ember is összegubolyodik ha fázik.)
  -
  Nem elég egy szobába felakasztani néhány nerc-bundát, ha azt akarjuk, hogy meleg legyen akkor ahoz kályha kell.
  -
  Melegvérü nagy állatoknak a lehülés egy orjási probléma, a termelt hö méretük harmadik hatványa szerint nö (térfogat) mig a höleadás mértéke csak a másodok hatvány szerint (felület). Az ember egy kiváltsággal rendelkezö lény, mi tudunk izzadni, az elefánt nem. Nálla ezt másképpen oldotta meg a természet, ezért van olyan szörnyü ormánya.
  -
  Mielött tiltakozna valaki, nézzünk a lábunk közé, a zuhanyozás közben, a hömérséklet szabályozás mechanizmusa jol felismerhetö.
  -
  A testhömérséklet megörzésének a legkülönbözöbb technikája van. A tollak egy ilyen, a tyukok nyáron nyitogatják a szárnyukat, hogy lehüljenek, alvásokor a fejüket a szányuk alá dugják. A chinában talált "troodontiden" hasonloan a karja alá dugta a fejét alváskor. Vannak dinok akiknek tarajuk volt, egy "kollektor" a höcseréhez.
  -
  A föld, vagy lombok álá bujás is egy modja a testhömérséklet megörzésének, de ezt csak a kisebb dinok tudták megcsinálni.
  -
  Az a szép az evolutioselméletben, hogy mindez jol megfigyelhetö, alátámaszthato.
  A természet számtalan uton és modon probálkozik.
   
 16. SpongyaBob:)

  SpongyaBob:) Kitiltott (BANned)

  Minden élőlény azért húzza össze magát, hogy kisebb legen a hőleadó felület, viszont ez a felület ezeknél a behemótoknál bazi nagy volt,
  vagyis nem csak, hogy ezek alapján túl tudtak hevülni, hanem akár ki is tudtak hülni!

  Bocs de az elefánt nem a fülének hatalmas felületével oldja meg ezt a problémát?:confused:

  Megfigyelte már valaki az evolúciót, mert tudtommal még senki nem látott olyat amikor az egyik élőlényből kialakul egy másfajta élőlény?:confused:
  Támogatni azt biztos, hogy kell, de nem csak alá, hanem körbe.:D:D:D
   
  pitti és Kicsi Fecske kedveli ezt.
 17. rozsaporta83

  rozsaporta83 Állandó Tag

  Haat,Ernoe ennek igazan utanna nezhettel volna ...semmi koze az elefant ormanyanak a ferfi nemi szerv hidegre -vagy melegre valo valtozasaihoz, ahogy nincs sok koze a teshomerseklet huttesehez sem ,maximum annyiban hogy vizet spriccel a testere vele ,de a fule az ami segit az elefantnak a teshomerseklet szabalyozasaban.;)
   
  SpongyaBob:) és Kicsi Fecske kedveli ezt.
 18. SpongyaBob:)

  SpongyaBob:) Kitiltott (BANned)

  Ezt
  nemes egyszerűséggel figyelmen kívül hagytad.
  Gondolom nem véletlenül, hiszen nyilván tisztában vagy vele, ha ebbe az irányba elmegyünk, zárul a "22-es csapdája".;):D
   
  Kicsi Fecske kedveli ezt.
 19. Ernoe

  Ernoe Állandó Tag

  -
  Kedves SpongyaBob!
  -
  Elmondom mégegyszer, hogy jobban megértsed: ;)
  -
  A dinok nem voltak se melegvérüek se hidegvérüek hanem valahol a kettö között, olyanok akik a hatalmas testüket a napon felmelegitették mind a többi hüllö de a nagy tömeg miatt - és ez volt a növekedéssel járo elöny - hosszu ideig képesek voltak ezt a hömérsékletet megtartani.
  -
  [​IMG]
  -
  A képen egy gömböt és a hozzá tartozo felületnek és a térfogatnak a gömb méretétöl (átmérö) valo függöségét látod. A célom ezzel megmutatni neked, hogy növekvö átmérövel a térfogat gyorsabban nö mind a felület.
  -
  A térfogat a hökapacitással és az anyagcserével járo höenergiával arányos, mig a höleadás a felülettel. Egy nagy-térfogatu állat (azonos testforma esetén) lasabban hül le mind egy kis állat. Egy nagy állatban az izomaktivitás több meleget hoz létre mind egy piciben.
  -
  Probáld mégegyszer átgondolni miröl van szo. Ha nem megy akkor megtaláltuk miért nem érted meg az evolutiot.
  -
  -
  Igen, minden gyerek ezt tanulta az iskolában, de a valoság ennél bonyolultabb. Nemcsak a fülek szolgálják a höcserét hanem a testnek több felülete "thermikus ablakként" szolgál. Ezeket a helyeket könyü manapság felismerni infrarot kamerával.
  -
  Még fogok irni az elefánt höháztartásárol, valaki tudni akarta, hogy miért hordja az elefánt a heréit a testében és nem ugy mind az ember és a majom?
  -
  -
  Minden élölény átmegy az egyselytü állapoton, ennél meggyözöbb bizonyiték nem is kellene, magad is átélted. Az élölények megjelenésének a sorrendje, a genetikai hasonloságok mind arrol adnak tanubizonyságot, hogy lépésröl lépésre alakult ki a ma láthato világ, a réginek a "továbbfejlesztése" utján.
  -
  A mi életünk tul rövid ahoz, hogy személyesen nagy evolutios változásokat megtudjunk figyelni (a napot sem fogjuk látni kihülni mégsem kételkedünk a sorsában) de apro változásokat amik továbbadodnak számtalant megfigyelhetünk.
  -
  További bizonyitékok fosziliák és az evolutiot hajto eröknek a részbeni ismerete amit primán tudunk használni ujfajta növények, állatok termesztéséhez.
  -
  [​IMG]
  -
  Erdekesség: Japánban átlátszo aranyhalak tenyésztését kezdték meg (eddig még nem volt ilyen hal) azzal a céllal, hogy a gyogyszerek hatását szabad szemmel is látni lehessen. A halak elérik a 2,5 kg-ot is.
  -
  Az intelligent designer kreationizmus azota létezik amiota az ember képes a géneken keresztül beavatkozni az evolutioba.
  A kreationizmus hivei elfelejtik, hogy a "teremtö-ember" ugyancsak az evolutio terméke.
  -  -
   
 20. Csillagözön

  Csillagözön Állandó Tag

  Kedves Ernoe!


  Valamit nem értek az evolúcióban. Ezt írod:

  "........Egy nagy-térfogatu állat (azonos testforma esetén) lasabban hül le mind egy kis állat......."

  Hogy nem jött rá az evolúció - amely Darwin, és persze szerinted is a legkisebb dolgokra is figyelt -, hogy a nagy testtel megöli az életet a Földön. Ha pedig megölte, honnan tudta, hogy még egyszer nem szabad sem a hüllők irányába, sem pedig az óriás testűek felé venni a teremtést?

  Mert minél nagyobb a test, annál nagyobb a szellentés. És ezt tudod, hogy nem én mondom. Ezt a darwini tudomány állapította meg. Már, hogy miért pusztultak ki a dínók.....

  [h=1]Ősi szellentések okozták a globális felmelegedést[/h]

  • Megjelent: 2012.05.08. 08:01|
  • Frissült: 2012.05.08. 08:07
  [h=2]Egy új tanulmány szerint a dinoszauruszok bélrendszere felfűtötte a bolygót.

  [/h]http://www.hir24.hu/tudomany/2012/05/08/osi-szellentesek-okoztak-a-globalis-felmelegedest/
   
  Kicsi Fecske kedveli ezt.

Megosztás