Reiki!

Igipapa

Állandó Tag
Állandó Tag
(kiemelt részt én emeltem ki, Kalin)

Kedves Fodor György,
szivesen olvasnám itt azon mesterek névsorát
- természetesen a hozzájárulásuk után -
akik "szombat este" azzal vannak elfoglalva, hogy milyen magánvélemények jelennek meg a témával kapcsolatban a honlapokon és akiknél kiverte a biztosítékot az, amit pl.ezen az oldalon olvashattak.
Azt hiszem ez a lista (állásfoglalás) egy döntő bizonyíték, lehetne az Ön által említett "magyar reiki történetében".


Kedves Igipapa,
nézd a dátumot...
több, mint egy év elmúlt, s lám, megint ennél tartunk:rolleyes:

*
Azt gondolom, hogy most megyek és feladok egy társkereső hirdetést.
Nem tudtok valami jó helyet?
;)


Pont ez volt a cél, felhívni a figyelmet arra, mennyire értelmetlen a dolog és épp ezért nem válaszolok a sértő,kukacoskodó etvaszokra.
Minél tovább olvasgatom régebbi keltezésű írásait annál inkább rá kell jönnöm, semmi nem változik.
Pont, vessző ugyan ott,mint egy verkli.


Tegnap szembe jutott a "szeretet" kifejezésünk és elméláztam mi is a szeretet?
Azon is filóztam minek ez a felhajtás?
Neki a státusz a cím és a rang a fontos, nekem az ember.
Még ő is.
Ha elfogadom olyannak amilyen és nem akarom a véleményeink feladására rávenni, ha nem akarom megváltoztatni, az már szeretet.
Ergo szeretem F mestert annyira hogy ezen túl nem bántom bosszantó viselkedéséért, óvodás szintű vagdalkózásaiért.
üdv Igi
 

Igipapa

Állandó Tag
Állandó Tag
" szivesen olvasnám itt azon mesterek névsorát
- természetesen a hozzájárulásuk után -
akik "szombat este" azzal vannak elfoglalva, hogy milyen magánvélemények jelennek meg a témával kapcsolatban a honlapokon és akiknél kiverte a biztosítékot az, amit pl.ezen az oldalon olvashattak.
Azt hiszem ez a lista (állásfoglalás) egy döntő bizonyíték, lehetne az Ön által említett "magyar reiki történetében". "

idézve Kalintól

Kedves Kalin

A biztosíték egy az áramkörbe iktatott, a meghatározottnál magasabb felvett teljesítmény, ú.n. túláram,vagy zárlat hatására kiolvadó vezeték szakasz.

Feladata a vezeték védelme ha a fogyasztót nem a hálózat tulajdonságainak megfelelően választják meg vagy a berendezés meghibásodik. :)

Vajon jelen esetben melyik lépett fel?
 

Fodor György

Kitiltott (BANned)
Természetesen, aki a Reiki neve alatt bármit szivesen kipróbál - nyugodtan hallgasson a felelőtlen emberekre, akik önbeavatást, stb. kinálnak. A kibicnek semmi nem drága, szívesen biztat embereket olyan kisérletekbe, utakba, melyek akár szakadékhoz, megőrüléshez vezetnek - neki ez nem gond. Ők elháritják a felelősségüket majd, ha valaki az ő útmutatásaikat követi és úgy lesz pszichés sérült, nekik ez semmi gondot nem jelent... hivatkoznak majd szabadságra, szabad akaratra. Lelkiismerete rég elhallgattatva. Hogy egy ember hogyan jut el a nagymesteri szimbólumok árulásától az önbeavatásig akár - aki végigkövette az eseményeket, tudhatja. Ha nem lehetek a nagymesteretek, nem fogadtok el annak, akkor tönkreteszem az egész magyar reikit, munkátokat - ezért bárkivel öszefogok. De hiába, nem tudja... E Fórumot már sok reikis messze elkerüli.
De nekik ez is a céljuk - ne a Reikiről szóljon a Fórum, hanem az ő remek elképzeléseikről, hogy szerintük mi a reiki - mert reikis körökben Frank A Petter vagy Hirosi Doi, vagy Mikao Usui , Hajasi mester stb. útmutatásait fogadják el, illetve a magyar vonaltartó tanitókét.

Ismét megirom, ez már az utolsó kétségbeesett ellenállása azoknak, akik a reikit egyéni önző céljaikra kivánnák felhasználni. Már Strohm úr új szervezete se fogad be akárkit - szelektál. Ott is az ÉN, ENYÉM helyett a MI jelenik meg.

Az alapokat mindenki minden szellemi iskolában megkaphatja. Válogatás nélkül. De a következő szintre már csak arra éretteket fogadnak már - hisz e fórumon is jól látszik, akik az alapokat is félreértik - nem lehet velük mit kezdeni.

Saját magukat vihetik a szakadékba, de senki mást nincs joguk.

Több mint 70 magyar mester évtizedes, fáradságos, hiteles munkáját nem tudja pár ilyen süvölvény tönkretenni - itt is, e téren is kudarcot vall az ilyen törekvés persze. Vannak, akik mindig kudarcra itéltetnek. Költözhetnek városból városba, országból országba, a problémáik is mennek velük - hisz az övék. Egészen addig, mig játszmáikkal, mások sorsával való felelőtlen játszadozásaikat nem hagyják abba.

Ez égi törvény és nincs fellebbezés.

E fórumon kialakult a megmondóemberek tábora, akik a reiki mesterek hivatalos álláspontjával szemben lépnek fel. Felhivom rá a figyelmet, hogy köztük egyetlen magyarországi tanátadási vonalon avatott reiki tanitó sincs. Nagyon úgy tűnik, a Reiki alapjaival sincsenek tisztában, nem nagyon figyeltek arra,a tanitók mit mutatnak, gyakorolnak - saját elképzeléseik , reményeik, vágyaik vannak arról, minek kellene lennie a reikinek is.

Hiteles információt a reikiről a képzéseken, gyakorlásokon lehet kapni a gyakorlásvezetőktől, tanitóktól, mesterektől. És ők meg is tudják mutatni, mi a Reiki - ők élik.

Bár pár információ itt is megjelenik majd és más fórumon is, honlapokon, azok mindösze kb. az 1 /20-ad része annak, amit a gyakorlásokon, táborokban, képzéseken a Reiki mesterek, tanitók ismertetnek e héttől kezdve tanitványaikkal, gyakorlókkal. A honlapokon, fórumokon jelenik meg egy része utoljára... hiszen a mesterek pontosan tudják, saját tanitványaik, gyakorlóik közül kire mi tartozik. Akiket érdekel esetleg a reiki, nekik is lesznek információk itt e fórumon is.
 

Fodor György

Kitiltott (BANned)
Kedves Kalin, ennyire kiváncsi, keresse meg saját tanitóját. A reikiben is ez így szokás. Ha ön abba a körbe tartozik, mely megkaphatja ezt az információt, tanitója tudja és megadja. Ha ön tudja, hogy nem tartozik ebbe a körbe, akkor hiába próbál tőlem ilyen információhoz jutni. Mindenki saját tanítójától kaphatja meg őket, ha tanitója úgy gondolja, rá tartozik. Ha ön például Mester - akkor tudnia kell róla máris. Ha nem, akkor lehet nem önre tartozik. A Reiki hierarchikus, akár a Jóga, Zen vagy a Tantra.
 

Fodor György

Kitiltott (BANned)
Szóval!

Szerintetetek a reiki mennyiben ezoterikus. Úgy értem mennyire tekinthető olyan iskolának, ami egy beavatáson keresztül vezet ez a világ megismerésének egy magasabb állapotába?

Én azt hiszem, és ezt már írtam, hogy a reiki nem ezoterikus abban az értelemben, hogy egyik fokozatának átadása sem jelent ezoterikus tanítás átadását. Csak behangolást. Nem fed fel a tanítvány előtt nagy titkokat. Technikát nyújt csak.

Bár nem vagyok mester, de meggyőződésem, hogy mindezek a mesterszinten sem derülnek ki. Sőt, az lenne a baj, ha ott kiderülne valami. Mint a szcientológusoknál: "a nagy galaktikus birodalom egykor békében élt mígnem ... ". Láthatóan a reiki mesterek nem lesznek jobbak attól, hogy mesterek. Az egyiknek rendszeresen virtuális epeömlése van, a másik nekimegy a saját mesterének, a harmadiknak minden mondata a cigányokról a buzikról és a zsidókról meg a nagy magyar feltámadásról szól, a negyedik reinkarnációs hipnózist végez pszichológus végzettség nélkül, ... Nincs közös alap, ami megmutatkozna. Lehet mondani, hogy van, de a magatartásukból, gondolkodásmódjukból egyáltalán nem ez látszik.

Tehát szerintem a reiki nem ezoterikus tudákosság.

Biztos Reiki mesterekkel találkozott?

Én sokat ismerek, a magyar tanátadási vonalakon csaknem mindet, de egy ilyennel se találkoztam.. Ám ál-reikisekkel sokkal, állitólagos reiki mesterekkel sokkal, és olyan egykori gyakorlókkal, akik igyekeznek a mestereket lejáratni a fórumokon.

Nem tudom, ön milyen reiki mesterekkel találkozott - a reinkarnációs feltárás terápia például nem pszichológia, hanem az Őshagyomány része, olyan régóta mikor még nem voltak pszichológusok... igaz akadnak pszichológusok is, akik rávetették magukat a témára és tetszik nekik.

Magam részéről már reiki II.-n nagy titkokkal találkoztam, hatalmas élményekkel... amik életre szólnak. És ehhez kellett a tanitó JELEN-léte. De már a REIKI I. is olyan dolgot jelentett, amin tanfolyamon kívül sose találkoztam...

Én hatalmas közös alapot látok sok reiki mesternél... nem agyalnak, hanem a szívüket követik. Nem számítgatnak, teszik amit akkor épp kell, nem törődve azzal, mik a nem mesterek elvárásai, elképzelései arról, nekik hogyan kéne működniük, mit kéne tenniük.

De ahol a tradició rendben, például a Zennél, nem találkoztam gyakorlóval, aki gyakorlás helyett azon törte volna a fejét, a Zen mester mit miért tesz, tett? Valahogy tudja, nem tart ott, mesterek dolgait, cselekedeteit megitélje, és ha ő maga esetleg ide jutna is teljesen kezdő gyakorlóként, nem talál hozzá társat...

Egyre több igazi reikis szervezetben, illetve független mesterek tanátadási vonalain ez kezd alapvető lenni... És csodák csodája, hirtelen rengeteg feladatot tudnak a mesterek elvégezni, országos és nemzetközi szinten is mert a gyakorlók nem őket akarják megitélni, hanem azt kérdik egyre többen - miben segithetek, mit tehetek? Tehermentesitik a tanitókat, mestereket sok feladattól... adminisztrációsoktól, jegyzetírástól, papirmunkáktól, könyveléstől, pályázatirástól, gyakorlásvezetést is vállalnak, sajtótájékoztatót szerveznek és bonyolitanak le, betegeket kezelnek, honlapoldalakat szerkesztenek, jogi kérdéseknek utánanéznek. lebonyolitják, gyógyító napokat szerveznek és bonyolitanak le önállóan, a mestereket már csak a konkrét időpontra hivják, a többit elvégzik... olyan ügyesek. Észreveszik, mennyi mindent végeztek eddig egyedül el a tanitók, megértik ezért estek össze néha a kimerültségtől, fáradságtól - és már egyre több ember veszi ki a részét a munkából. Angol, német szövegeket forditanak, mesterekkel levelezést a külföldiekkel bonyolitják, stb, stb.

Országszerte - irányzatfüggetlenül.. cselekvés jelenik meg, összefogás a kritizálás helyett, az ego egyre jobban hallgat... megjelenik a csend, a béke és akkor a közös cselekvés. Mesterek tudnak nagy zajban is dolgozni, őket nem zavarja.. De a gyakorlóknak kell hozzá a külső és belső csend még... És akkor megélik és onnantól a cselekvést választják... már nem kapni akarnak, hanem adni... nagy változás.
 

Fodor György

Kitiltott (BANned)
Természetesen, ez nem volt mindig igy. Amig a Tradició nem volt jelen pár mestert kivéve - addig ez sem működhetett. Pár éve lett huzva egy vonal - van a múlt - volt ami volt - és van a jelen és a jövő, a felelősségünk, milyen reikit hagyunk gyermekeinkre, unokáinkra?

Sokáig inkább tanitók voltak, kevés volt a mester a Reikiben. Ám találkozva azzal, mi is a Reiki, meghozva azt a döntést hogy a Mesterekre figyelnek a Reikisek, a tanitók is - gyorsan jöttek az eredmények, és sok tanitóból és több gyakorlóból rövid idő alatt Mester lett. Néha nagyon gyorsan játszódott le a folyamat, megértve azt, teljes önátadás kell a reiki éléséhez, feltétel nélkül, minden elképzelést ehhez le kell tenni... akkor valami megtapasztalható. Utána meg feleslegesek köztük a szavak. Nem kellenek pecsétes irások, stb. Jönnek a tettek, akkor is ha nem találkozunk, ha messze vagyunk egymástól földrajzilag - egy az utunk.

A tanitók is felismerték felelősségüket és egyre kevésbé fordul elő: egyéni elképzeléseket akarjanak tanitani, belevinni a reikibe. Valójában sok magát függetlennek nevező reiki tanitó egyre inkább tradicionális hozzáállású.
 
A

altungar

Vendég
Igen, van önbeavatás, de azért én csínján bánnék ezzel az opcióval. Tudok érvelni amellett is, hogy működik és amellett is, hogy nem. Számomra mindkettő egyenlő erősséggel védhető. Persze ezek az érvek nem "mert meg van mondva a megvilágosodott mesterek által" típusú érvek - éppen ezért veszem őket komolyan.

Másrészt még ha létezik is önbehangolás (nem spontán módon történet önbehangolódás), akkor is élmény az, amikor a reiki körben fizikailag érezhető, amint az egyik kézből átáramlik a másik ember kezébe a cucc. Ezt kihagyni vétek, ezért én praktikus okokból a külső behangolású reikit ajánlom.

bár én az Önbehangolást már megtapasztalni nem fogom, de találtam rá példákat, persze mindenhez részletes információ szükséges és a technikája....DE VAN :p
 

Fodor György

Kitiltott (BANned)
Sok mindent igértek már a REIKI nevében.

A Reiki nem technika. Sokkal több, amit ésszel felfogni nem lehet, aki fejben él, számítgat, sose tapasztalja meg teljességében.

Nagymesteri szimbólumokat, távbeavatást, most akkor önbeavatást.
Lássuk, erre lesz e vevő? Ki vállalja, hogy ellenőrizetlen információk alapján elvégezzen valamit - és talán megőrüljön, élete végéig pszichés problémái legyenek? Arra kérem, előtte azért irja le és helyezze letétbe egy ügyvédi irodában vagy közjegyzőnél, ki ajánlotta neki ezt, aki maga se próbálta ki, hogy legalább a családja tudja majd, kinek köszönhető az "eredmény".
 
A

altungar

Vendég
Újabb átütő siker a Reikiben....

Tegnap a zen-reiki pont de weboldalon található részletes leírás alapján sikeres önbeavatásnak lehettem tanúja. Teljesen zavartságmentesen zajlott az önmesterkedés és Mary cicánknak sikeresen megjött a Reikije. Ezt a kis tappancsaiból sugárzó cézium színű energiaáramlat is kétség kívül bizonyította. A mai napra elérte a Zenmacska fokozatot és az utca össze Nagy-kutyáját beavatta (Önbeavatás csak egy bizonyos szellemi érettséggel működik). A kutyák azóta bárgyú mosollyal csendben vannak. Nagy megkönnyebbülés ez nekünk. Sajnos a kislányom a cicust egy óvatlan pillanatban megérintette és a képen látható sérüléseket szenvedett el. Nagyon kérem, hogy segítsen valaki, valaki akinek igazi Reiki folyik még a gatyájából is, HELP ME ,. A gyerek így nem járhat iskolába. Mostmár belátom, hogy a céziumos Reiki az nem reiki.
Kérem a jó nagy univerzum bocsánatát és esdeklem, hogy találkozhassak egy igaz mesterrel akit életem hátralévő idejében bálványozhatok..

Humor ist wenn trotzdem lacht...
 

furrier75

Kitiltott (BANned)
Nem alacsonyodok le soha arra a szintre :
hogy egy embert megingassak hitében.
Ha meg tudod ingatni nem is volt neki.A hit nem egyenlő a hiszékenységgel.

Nem alacsonyodok soha arra a szintre :
hogy elvegyem egy beteg mankóját.
Pedig lehet ezzel gyógyítanád meg.

És nem alacsonyodok soha arra a szintre, hogy ha egy ember véleménye különbözik az enyémtől, a szövegből kiemelve, mintegy megbélyegezve ledorongoljam hitében, egyéb meggyőződésében.
Pedig néha többet használ, mint amennyit "árt".
Nem alacsonyodok soha arra a szintre, hogy pusztán feltétel nélküli emberi szeretetből ne tegyek meg olyan dolgokat, amit mások esetleg "személyes támadásnak" foghatnak fel, pedig önismereti, vagy spirituális fejlődésüket szolgálja.
 

Kalin

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem alacsonyodok soha arra a szintre, hogy pusztán feltétel nélküli emberi szeretetből ne tegyek meg olyan dolgokat, amit mások esetleg "személyes támadásnak" foghatnak fel, pedig önismereti, vagy spirituális fejlődésüket szolgálja.

...azaz szolgálhatná, ha ....
de ez már nem tartozik a "megtevő"-re.

Ezzel a véleményeddel nagyon egyet tudok érteni.
Így gondolom én is.
Azért is cselekszem, mert másoktól is EZT várom el az irányomban.;)
Persze, hizlal a dicséret, meg ösztökél, de aki igazán "szeret", az azt mondja meg, hogy szerinte hol tévedek, mit nem veszek figyelembe, aztán majd én fejlődök - ha fejlődhetek ezáltal.
/Volt egy régi mondás: Mindenki magának hülye.
És tényleg. De kiegészíteném azzal, hogy ez nem csak az ő hibája./

A feltétel nélküli szeretet témakörről is lehetne egy érdekes témát nyitni,
de azt hiszem pont Igipapa volt az, aki korábban már célzott a témára egy korábbi bejegyzésében, amikor a leírt tanmese végén megkérdezte, hogy ki szereti jobban Pistikét.
 

szuicsi

Állandó Tag
Állandó Tag
Én sokat ismerek, a magyar tanátadási vonalakon csaknem mindet, de egy ilyennel se találkoztam.
Hát bizony lehet, hogy a tiszta elméd nehezen fogja fel, hogy egy reiki mester a közeledben egy szélsőjobboldali párt szekerét tolja. És ez rendjén is van, hisz emberek vagyunk, különböző politikai nézetekkel. Csak akkor ne misztifikáljuk a mestereket.

olyan egykori gyakorlókkal, akik igyekeznek a mestereket lejáratni a fórumokon.

Aki magát mesternek hivattatja, az magát nevetteti ki. Nyugaton nem is találkoztam olyannal, hogy valaki mesternek hivattatta volna magát. Ott ugyanis szerények az emberek. Legfeljebb ha azt mondták: hármas reikis, mester-level reikis.


A neten tegeződünk. A magázódás majdhogynem felér egy IRL-fenyegetéssel. Dehát neked ebben nagy gyakorlatod van.

a reinkarnációs feltárás terápia például nem pszichológia, hanem az Őshagyomány része

Érdekes, az amerikai afrikai és japán őslakosok erről nem tudtak. Sőt a Védák előtti India sem. Úgy látszik az emberiség jó része kimaradt ebből az őshagyományból.

De ahol a tradició rendben, például a Zennél, nem találkoztam gyakorlóval, aki gyakorlás helyett azon törte volna a fejét, a Zen mester mit miért tesz, tett? Valahogy tudja, nem tart ott, mesterek dolgait, cselekedeteit megitélje, és ha ő maga esetleg ide jutna is teljesen kezdő gyakorlóként, nem talál hozzá társat...

Nálunk itt nyugaton igen is külön-külön ítéljük meg mások értékét. Nem kollektíven. Ez a demokrácia. Nincs is nálunk kasztrendszer vagy sarija. Jaj, de rossz itt nyugaton.

Észreveszik, mennyi mindent végeztek eddig egyedül el a tanitók, megértik ezért estek össze néha a kimerültségtől, fáradságtól - és már egyre több ember veszi ki a részét a munkából.

Ezt bármelyik alulról szerveződő civil mozgalomban megteszik Magyarországon. Semmi különös nincs benne.
 

szuicsi

Állandó Tag
Állandó Tag
A Reiki nem technika. Sokkal több, amit ésszel felfogni nem lehet, aki fejben él, számítgat, sose tapasztalja meg teljességében.

Miszticizmus. Maga Usui mondta, hogy egyszer majd meg fogja tudni az orvostudomány magyarázni a reiki fizikai működését. Ezért létező és nem képzelt, nem placebóhatású a reiki, nem pszichoterápia, nem szellemgyógyászat, nem angyalokkal gyógyítás. Ezért nem ezoterikus tudomány, spirituális út, életvezetési mód, ... mert van neki fizikai magyarázata. A tudósok nagyon közel állnak már ennek a megfejtéséhez. Usui nem azt mondta, hogy "az orvosok sosem fogják tudni megmagyarázni ezt a dolgot". Usui normális volt, nem tett ellenőrizhetetnel kijelentéseket. sokkal világosabb elme volt mint a mai mesterek. Nem misztifikált. Azok az elhajlók, akik a ködösítést és a titkolózást tolják, hogy az emberiség ne tudja meg, hogy az, amit csinálnak egyszerű fiziológiai jelenség. Lehet, hogy a Gakkai a nagy tapasztalatával lekörözi a nyugatot. Ez logikus is, de ettől még a reiki nem a Gakkaié hanem ugyanúgy az egész emberiségé mint az elektromosság vagy a gyenge kölcsönhatás.

Lássuk, erre lesz e vevő? Ki vállalja, hogy ellenőrizetlen információk alapján elvégezzen valamit - és talán megőrüljön, élete végéig pszichés problémái legyenek? Arra kérem, előtte azért irja le és helyezze letétbe egy ügyvédi irodában vagy közjegyzőnél, ki ajánlotta neki ezt, aki maga se próbálta ki, hogy legalább a családja tudja majd, kinek köszönhető az "eredmény".

Nos, ugyanezeket az érveket használják a keresztények is a reikire. Azért, hogy megfélemlítsék a keresztény reikiseket. Szerintük tele vannak a pszichiátriák meditálókkal, jógázókkal, reikisekkel. Most akkor ki csúsztat a keresztények, vagy a tradis reikisek? Fölháborító dolog és baszfémia azt feltételezni, hogy katolikus papok csúsztatnak, amikor azt állítják, hogy a meditáció lelki beteggé tesz. Csak hát ettől még igaz, azaz a katolikus papok csúsztatnak. ... aki ideggyenge, az egy fekete macskától is bekerül az idegklinikára. Aki pedig normális, az attól a fizikai jelenségtől, ami a reiki nem fog behülyülni.
 

Kalin

Állandó Tag
Állandó Tag
...Maga Usui mondta, hogy egyszer majd meg fogja tudni az orvostudomány magyarázni a reiki fizikai működését. Ezért létező és nem képzelt, nem placebóhatású a reiki, nem pszichoterápia, nem szellemgyógyászat, nem angyalokkal gyógyítás.
... mert van neki fizikai magyarázata.
... egyszerű fiziológiai jelenség. Lehet, hogy a Gakkai a nagy tapasztalatával lekörözi a nyugatot. Ez logikus is, de ettől még a reiki nem a Gakkaié hanem ugyanúgy az egész emberiségé mint az elektromosság vagy a gyenge kölcsönhatás.
*
... aki ideggyenge, az egy fekete macskától is bekerül az idegklinikára. Aki pedig normális, az attól a fizikai jelenségtől, ami a reiki nem fog behülyülni.

Kb. idáig jutottam el én is, (csak lehet, hogy más úton értem ide)
..."van neki fizikai magyarázata"...

ami szerintem némiképp összefügg az áltag érzékelő által nem látható világban történő "beállításokkal".
Erről bővebben olyan tudna nyilatkozni, aki képes többet érzékelni a világból, mint egy átlag érzékelő
- és persze nem "kormol".;)
 

Fodor György

Kitiltott (BANned)
"egy reiki mester a közeledben egy szélsőjobboldali párt szekerét tolja."

Reiki Mesterekkel, tanítókkal a reikiről beszélgetek... Borászokkal a borról, szőlőről, Hamvas Béláról beszélek... Azt se tudom, van-e politikai nézetük vagy sem... Az érdekel, a reikit hogyan végzik? milyen bort készítenek? Mestereknek a Reiki a hivatásuk - nem foglalkoznak politikával. Reiki tanitóknál lehetséges. De más a mester, más a tanító. Az is lehet, a radikális nem egyenlő a szélsőjobbal... Van egy párt a parlamentben, melyet szélsőjoboldalinak neveznek, mások radikálisnak, láthatóan attól függően, saját nézetük jobboldali vagy baloldali? E párt programját máris majdnem teljesen végrehajtotta a hatalomra került párt. Akkor szélsőjobboldali programot hajtottak végre? Amúgy nem köt le, teljesen butusnak tartom, valaki jobb vagy baloldali ideológiát képvisel.... az országot, a lakosságot, érdekeit kell képviselni vagy kellene, nem ideológiákat. Persze a politikához nem értek.

"Aki magát mesternek hivattatja, az magát nevetteti ki. Nyugaton nem is találkoztam olyannal, hogy valaki mesternek hivattatta volna magát. Ott ugyanis szerények az emberek. Legfeljebb ha azt mondták: hármas reikis, mester-level reikis."

Nyugati ember és szerénység? Hát.... Jó, néhánynál van.
A III. avatás nem is jelent mesterré avatást, sokszor leírtam - kivéve pár tanátadási vonalat, ahol előbb Mesterré kell válni, aztán jön a III. avatás. Ott jogos a mester cim használata. A Mester difiniciójának egy lényeges részét a Reikiben megadta Porosz Tibor - az ő véleményét vallom. Hogy nyugaton mi van - már sokszor próbálták elhitetni velem - egyrészt azt látom, még a Shihan cimet is gyorsan magukra aggatták sokan nyugaton. Mások jó reiki tanitók és szerintem Mesterek. Norvég, Svéd, Ír, Angol, Német, Spanyol, Olasz is van köztük, és egyre több. Velük is nagyon jó élmény egy közös gyakorlás vagy tapasztalatcsere vagy együtt-lét.

Magyarországon tudtommal senki nem hivatja magát mesternek, legfeljebb mesternek tekintik őket... Aki viszont teljesíti a Reiki Mester szintek legalább legalsójának követelményeit, amit még Mikao Usui adott meg - őt igy mutatjuk be a rendezvényeinken.
Attól még továbbra is a keresztnevén szólitják őket is a gyakorlók.

Azt szeretem nagyon a gyakorlókban, hogy nem magukat futtatják, nem oktatnak ki tanitókat - hanem gyakorolnak, magukon dolgoznak, őszintén örülnek ha egy társuk nagyot fejlődik, nincs irigység, és a teljesitmény arat elismerést.

Annak is örülök, japánban több magyar Reiki III. avatottat munkájuk, teljesitményük alapján Mesternek tekintenek és ilyen körbe hivták meg őket. Nyilván továbbra sem hivatják mesternek magukat, eddig se tették. Névjegykártyán viszont jogosan használják - japán mesterek névjegykártyáján is szerepel.
Azt gondolom, különösen azok, akiket már most meghivtak japánba - teljesen jogosan használják a cimet névjegykártyáikon. Akkor is, ha nem tudnak Japánba most elutazni.

Úgy tűnik, ön tényleg nagyon más mestereket ismer, mint én.


"Érdekes, az amerikai afrikai és japán őslakosok erről nem tudtak. Sőt a Védák előtti India sem. Úgy látszik az emberiség jó része kimaradt ebből az őshagyományból."

Magam úgy tudom, a Védák előtti Dravida kultúra szinte teljesen elpusztult, noha nagyon magas volt... Alig valami maradt fent belőle. Magam nem merném állitani, a Dravidák konkrétan valamit ismertek vagy nem... a legrégibb irásnak szakértők a Dravida irást tartják jelenleg.

Az öshagyomány pedig nem uniformizált.. sok úton maradt fent, és mindegyik egy teljes rendszer.. és elemei között vannak közösek és vannak amelyek pár kultúrában nem kerültek előtérbe. Hogy az amerikai őslakosoknál ismeretlen lenne, ezt kétlem, legalább egy mestertársam de lehet több is, egyben mexikói őshagyomány egyik örzője és avatott gyakorlója... Az ő elmondásai alapján, lehet más szavakat használva, de a tudat nagy ismerői... és sok praxisuk van. Mégha ez Magyarországon még nem is közismert. Afrikában mi van - nem tudok nyilatkozni, nem ismerem a sokezer afrikai törzs teljes ezoteriáját... De attól még lehet nekik.

Hamvas Béla foglalkozik kimeritően e témával - engem ő meggyőzött.

"Nálunk itt nyugaton igen is külön-külön ítéljük meg mások értékét. Nem kollektíven. Ez a demokrácia."

A Reiki viszont nem demokratikus, hanem tradicionális, hirerarchikus... ahogy ezoterikusok szerint a nem látható világ is hierarchikus...

"Nincs is nálunk kasztrendszer vagy sarija. Jaj, de rossz itt nyugaton."

Hát, még fiatal a nyugat... történelme messze van a kelet sok tizezer éves kultúráitól... ugyanakkor a XX. század eleje óta már egyre több nyugati ember nem óvodásként viselkedik ha kelet kincseivel találkozik, néhányan örzőivé is válhattak - válhatnak. Pl: Alexandra David Neil, Hamvas Béla, Paul Brunton. Valamint, a nyugat meg tudott őrizni régebben is pár tradíciót, egész szép formában... Tarot, Kabbala, Astrológia, Mágia, Alkimia. Ezek a közel-keletről érkeztek elsősorban. Magyarországon például erősen folyik a hagyományaink feltárása, megértése, felfogása - melyhez megint csak a gyakorláson keresztül vezet az út. Pár éve meghivtak egy rendezvényre, ahol egy régi ismerősöm direkt megvárt egy gyakorlattal, amit végezni meghivták... Nem azért, kérkedjen vele, csak szerette volna, ha én se maradok ki a hatásából. Pár évente összefutnak utjaink, találkozunk. Elvégzett egy régi magyar szertartást - és nála működött is, érezhető volt a kialakuló erőtér körülötte egy körben, alaposan... de ő már húsz évvel ezelőtt is gyakorolt, mikor én kezdő reikis voltam, ő már akkor gyakorló ezoterikus volt - sok tapasztalattal. Úgy tűnik, ezen az úton megtalálta amit keresett. Szintén egy tradíciót tár fel, kelt életre... szép feladat, és neki sikerülhet. Akkor, mikor közel lesz a célhoz, rengeteg birálat, támadás vár majd rá is - de páran akkor leszünk sokat vele.


"Ezt bármelyik alulról szerveződő civil mozgalomban megteszik Magyarországon. Semmi különös nincs benne."

A Reikiben Magyarországon biztosan új, és nagyon jó érzés ezt látni, tapasztalni, együtt lenni velük amikor csak lehet... Hogy ami a Zenben, Jógában, Tantrában rég természetes, a Reikiben is azzá válik - egyre több gyakorlónál, tanitónál. Nekem mindig nagy élmény egy Tradíció életre keltése, feléledése, élővé válása...
 

Fodor György

Kitiltott (BANned)
Maga Usui mondta, hogy egyszer majd meg fogja tudni az orvostudomány magyarázni a reiki fizikai működését.

Nos, Usui nem ezt mondta... Kérem, nézzen utána.

"Bárhogyan is magyarázza ezeket a jelenségeket a jelenkori orvostudomány, az tagadhatatlan, hogy tények állnak ezek mögött, nem puszta fikció és kitalálás. Mindenkit arra szeretnék kérni, hogy vizsgálja meg a valódi eredményeket, s bizonyos, hogy egyet fog érteni velem. Bármennyire is kételkedjen valaki, a tényeket még ő sem képes letagadni."

Usui is tényekkel érvelt.

Ezt irta még:

Az emberi intellektus minden területe nem képezhető le az orvostudomány által. Az
orvostudomány egy adott betegséggel kapcsolatban azokkal a gyógymódokkal foglalkozik, amelyek a tudomány mai állása szerint rendelkezésre állnak, mégpedig úgy, ahogy azokat az orvostudomány tanítja. Az kell, hogy válaszoljam erre, hogy nem lehet minden betegséget egyformának tekinteni, s elektromossággal vagy egyéb kezeléssel gyógyítani. Az én Usui reiki-gyógymódom tehát alapvetően eltér a tudományos orvoslástól, akupunktúrától vagy moksza-terápiától is.

Bár a modern világ összeforrt a tudománnyal, s a tudósok és egyéb értelmiségiek nagy lelkesedéssel is folytatják kutatásaikat, nagyon nehéz válaszokat találni a mai tudományra bízva magunkat.

Nos, ugyanezeket az érveket használják a keresztények is a reikire. Azért, hogy megfélemlítsék a keresztény reikiseket.
Nem tudok ilyenről, keresztények más keresztényeket meg akarnának félemliteni - de biztos itt is másokat ismerek. Projectjeink közül többen együtt dolgozunk a tudomány és a történelmi egyházak képviselőivel... mindig helyi szinten dől ez el. Magam katolikus papokkal, református lekészekkel is dolgoztam már együtt a legnagyobb békében, egyetértésben, Anthony De Mello, esetleg Buddha vagy Oshó is közös témánk lett... Tény, hogy mig REIKI néven sok mindent kináltak és azzal találkoztak, voltak ellenérzések... ám mióta eredmények vannak, melyekről az ő közösségeik tagjai is beszámolnak nekik - nyitottak, érdeklődőek a valódi Reiki felé. Természetes, egy orvos is először fenntartásokkal fogadja a reikis gyógyulásokat.. de általában a 3. betegnél már érdeklődik, mi is ez.

Jó éjt mindenkinek, holnaptól reiki tábor egy ideig, és se net, se telefon... Alig várom :)
 

Fodor György

Kitiltott (BANned)
Azon is agyaltam vajon a Felkelő Nap Országában tudják e a Magyarországi reki térítés "fogásait".
1 ködösítés
2 beetetés
3 megfélemlítés
4 hülyítés

Persze hogy tudják, hisz ismerik hogy a RAI pár akkori tanitója hogyan dolgozott, mai napig is akad, aki magát Reiki Mesternek adja elő, nem igaz?
 
Oldal tetejére