Tudomány - Fizika - Csillagászat

damagedealer témája a 'Irodalom' fórumban , 2013 Május 13.

 1. siral

  siral Állandó Tag

  50 meghökkentő elmélet a világvégéről
  Alok Jha - HVG KÖNYVEK

  borító.jpg

  Formátum: pdf
  Megjelenés: 2012. június 5.
  Igazoló Link: https://www.hvgkonyvek.hu/50-meghokkento-elmelet-a-vilagvegerol

  Mai világunk hemzseg a halálos fenyegetésektõl és apokaliptikus vízióktól. Sok közülük ismerõsen hangzik - terrorizmus, halálos vírusok, globális felmelegedés és háborúk -, de sok olyan is van közöttük, amelyeket elképzelni sem tudunk: bizarr kvantumrészecskék, amelyek egy egész planétát képesek elnyelni, genetikailag létrehozott szuperemberek, akik fajunk "kevésbé tökéletes" tagjait el akarják törölni a föld színérõl, illetve mikroszkopikus méretû robotok milliárdjai, amelyek pár óra leforgása alatt sárgolyóvá változtathatják bolygónkat.
  Ilyen és ehhez hasonló témákat fejt ki részletesen Alok Jha friss hangvételû és szórakoztató könyvében. Az 50 fejezetben utánajár egy-egy meglepõ elméletnek és tudományos magyarázatot ad rájuk, rámutatva, hogy még a látszólag távoli fenyegetések is milyen veszélyt jelenthetnek létezésünkre. A témákat illetõen nemcsak a nagyon is valóságos kockázatokkal járó környezetszennyezéssel, a természeti erõforrások kizsákmányolásával és a túlnépesedéssel foglalkozik, hanem olyan kevésbé ismert területeket is megemlít, mint például a strangeletek, a szuperviharok és egy földönkívüli invázió veszélyei. Az 50 meghökkentõ elmélet a világvégérõl átfogó útmutató a lehetséges apokalipszisek tudományos és társadalmi hátterének megértéséhez, és ahhoz, hogy mit tehetünk - ha egyáltalán tehetünk valamit - annak érdekében, hogy elkerüljük ezeket.
  Ez a könyv tanulságos, élvezetes, gyakran megdöbbentõ és mindenképpen felvillanyozó utazás a fajunk megsemmisítéséért vetekedõ rettenetes erõk sokaságán keresztül.
  Alok Jha a Guardian tudományos rovatának munkatársa, elsõsorban a legfrissebb kutatások, illetve természeti katasztrófákra vonatkozó tudományos magyarázatok széles látókörû tudósítója. Fizikusként végzett az Imperial College London természettudományi karán.

   

  Csatolt fájlok:

 2. Martha76

  Martha76 Állandó Tag

  Keresem a "100 kémiai mítosz "cimű könyvet. Nagyon megköszönöm,ha valaki megosztja.
   
 3. siral

  siral Állandó Tag

  Öveges József
  Kísérletek könyve

  kísérlete könyve.jpg

  Hogyan tanuljunk fizikát? 500 egyszerű kísérlet.
  Formátum: pdf
  Igazoló link: http://moly.hu/konyvek/oveges-jozsef-kiserletek-konyve

  A fizika legérdekesebb jelensége, hogy az anyagok legkisebb részecskéi, az atomok állandó mozgásban vannak. Összeütköznek, lökdösik egymást. Nem kell hozzá drága mikroszkóp, hogy mindenki otthon, az asztalon, egy pohár vízben megláthassa, hogyan nyüzsögnek, billegnek, mint fénylő csillagok a láthatatlan vízmolekulák által lökdösött alumínium festék részecskéi. Felejthetetlen látvány…
  S még 500 hasonlóan egyszerű fogás a természet, a fizika jelenségeinek tanulmányozásához, megtanulásához. E könyv segítségével önmaga lehet a saját házitanítója – fizikából. Óradíj nélkül, követve a recepteket, elsajátíthatja a fizika alapfogalmait.
   
 4. siral

  siral Állandó Tag

  Öveges József: Nagy Öveges Könyv

  cover.jpg


  Színes fizikai kísérletek - a "semmiből"
  Színekre bontjuk a napfényt
  Színbontás madártollal
  Mindenki tapasztalta - ki tudná megmagyarázni?
  Miért bomlik színeire a keskeny réseken áthaladó fény?
  Megmérjük a szabad szemmel láthatatlant
  Egy rejtélyes jelenség...
  és még sok egyéb érdekes kísérlet.​
   
 5. siral

  siral Állandó Tag

 6. siral

  siral Állandó Tag

  Ulrike Berger
  Kísérletezzünk!

  covers_201912.jpg covers_208401.jpg covers_242178.jpg

  Formátum: pdf
  Igazoló linkek:
  http://moly.hu/konyvek/ulrike-berger-a-kemia-titkai
  http://moly.hu/konyvek/ulrike-berger-az-ero-hatasai
  http://moly.hu/konyvek/ulrike-berger-magnesesseg-es-elektromossag

  A legtöbb kísérlet nagyon könnyű, vagyis a gyerekek egyedül is elvégezhetik őket, a bonyolultabbakhoz viszont felnőtt segítségre is szükség lesz.
  Ha nem sikerül elsőre a kísérlet, akkor ne keseredjünk el, próbáljuk újra, egészen addig, amíg sikerül!
  Ne feledjük, a tudósok fő erénye a türelem! Minden egyes sikeres kísérlet közelebb visz bennünket a világ csodáihoz!
   
 7. siral

  siral Állandó Tag

  Neil Ardley :Mit tud a fény? és Mit tud a levegő?

  covers_58730.jpg covers_58708.jpg

  Formátum: pdf
  Igazoló linkek:
  http://moly.hu/konyvek/neil-ardley-mit-tud-a-feny
  http://moly.hu/konyvek/neil-ardley-mit-tud-a-levego

  Tudod-e, hogyan „hajlítható el” a fénysugár? És hogyan szerkeszthetsz színpompás kaleidoszkópot tükörből és gyöngyökből?
  Tudod-e, hogyan törhetsz össze egy műanyag palackot anélkül, hogy a kezedet használnád? És hogyan lebegtethetsz egy pingpong labdát a levegőben?
  Kísérletek leírása és képekben bemutatva. Kíváncsi felfedezőknek. Semmi veszély! Csupa izgalom!
   

  Csatolt fájlok:

 8. siral

  siral Állandó Tag

 9. daisy1m

  daisy1m Állandó Tag

 10. daisy1m

  daisy1m Állandó Tag

  Earth as art

  This book celebrates Earth’s aesthetic beauty in the patterns, shapes, colors, and textures of the land, oceans, ice,
  and atmosphere. Earth-observing environmental satellites can measure outside the visible range of light, so these images
  show more than what is visible to the naked eye. The beauty of Earth is clear, and the artistry ranges from the surreal to
  the sublime.

  http://www.nasa.gov/pdf/703154main_earth_art-ebook.pdf
   
 11. csucsa

  csucsa Állandó Tag

  John D. Barrow
  A világegyetem születése
  [​IMG]

  A végtelen biztos, hogy a legfurcsább gondolat, amelyet az ember valaha is kiötlött. Honnan jött, és mit mond nekünk a Világegyetemünkről? Valóban vannak végtelenek? Vagy a végtelen csak egy címke valami elérhetetlenre, akármeddig számolunk is? A végtelenek, olyanok, mint a számok, ahol egyesek nagyobbak másoknál, és van egy végtelen mindenek fölött, ami nagyobb az összes többinél? Elvégezhetünk végtelen számú dolgot véges idő alatt? A Világegyetem végtelen? Végtelenül öreg, és örökké létezni fog? Az anyag végtelenül osztható egyre kisebb darabokra?
  De a végtelen az a hely is, ahol olyan dolgok történnek, amelyek nem történnek meg. A végtelen Világegyetemet mindenféle furcsa paradoxonok és fantáziák jellemzik. Ha Világegyetemünk végtelen, akkor talán mindenkinek végtelen számú másolata ebben a pillanatban éppen ezt a mondatotolvassa egy ugyanilyen bolygón valahol a Világegyetem más részein. Milyen egy olyan világegyetemben élni, ahol semmi nem eredeti, ahol örökké lehet élni, ahol bármit meg lehet tenni, és meg is tesznek, újra meg újra?
  Ilyen mély kérdések merülhetnek fel bennünk a végtelen kapcsán. A történelem folyamán a végtelen régebben veszélyes fogalom volt. Sokak veszítették el életüket, szabadságukat vagy karrierjüket pusztán azért, mert beszéltek róla. A végtelen könyv végigvezeti az Olvasót ezeken a veszélyes gondolatokon, és a különös válaszokon, amelyekkel a tudósok, matematikusok, filozófusok és teológusok kísérelték meg ép elménk megőrzését.
  John D. Barrow a cambridge-i egyetem alkalmazott matematikai és elméleti fizikai tanszékének matematikus kutatója. Több sikerkönyv fűződik a nevéhez, például a Theories of Everything (Mindenelméletek), az Impossibility (Lehetetlenség) és a The Book of Nothing ( A semmi könyve, magyarul is megjelent).
  [​IMG] Kulturtrade, Budapest, 1994
  162 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639069132 · Fordította: Both Előd
  Prc
   

  Csatolt fájlok:

 12. siral

  siral Állandó Tag

  tumblr_inline_ofpj44n5LQ1tzhl5u_500.gif tumblr_nn50a10eHS1tejz4lo1_540.gif tumblr_nn50a10eHS1tejz4lo3_540.gif tumblr_nn50a10eHS1tejz4lo4_540.gif  Kedves Csillagászat Kedvelők!

  Remélem feltöltéseim között mindenki talál magának használható anyagot. A mappák főleg angol nyelvű újságokat tartalmaznak, pl. Astronomy, Sky and Telescope. Magyarul a METEOR folyóirat egy pár elérhető számát lehet letölteni. Kérésre feltöltöttem egy pár csillagászati atlaszt és katalógust is, pl. NGC, IC, PGC, MESSIER, a címek magukért beszélnek.
  A részletek megtalálhatóak az alábbi RAR file-ban.
  Kellemes időtöltést!
   

  Csatolt fájlok:

 13. laara

  laara Állandó Tag

  daisy1m kedveli ezt.
 14. xpfan

  xpfan Állandó Tag

  [​IMG]

  John D. Barrow - Univerzumok könyve
  2012
  Epub

  Ez a könyv az univerzumokról szól. Olyan történetet mond el, amelyik egyetlen rendkívüli tény körül forog: Albert Einstein híres relativitáselmélete egész univerzumok sorozatát írja le. Nem sikerült még ezeknek a gyötrően nehéz egyenleteknek minden megoldását megtalálni, azonban az eddig megtaláltak kivétel nélkül figyelemre méltóak. Egyesek olyan univerzumokat írnak le, amelyek tágulnak, mások összehúzódnak. Egyesek búgócsigaként forognak, míg mások kaotikusan előrejelezhetetlenek. Némelyek tökéletesen simák, de akadnak csomósak is. Vannak, amelyek megengedik a múltba tett időutazást. Csak nagyon kevés teszi lehetővé, hogy kifejlődjék benne az élet; a többi, ha egyáltalán létezik, tudatos elménk számára ismeretlen és megismerhetetlen marad.
   

  Csatolt fájlok:

 15. tiboh

  tiboh Állandó Tag

  Dér-Radnai-Soós: Fizikai feladatok I-II.

  Itt leszedheted pdf-ben a 2 könyvet

  https://www.google.hu/search?safe=a...64.psy-ab..1.3.301.0..0j0i131k1.0.XeUw0bOee-Y

  Üdv
   
  lorduther, ezokri, pogo és 1 másik tag kedveli ezt.
 16. daisy1m

  daisy1m Állandó Tag

  Egységes érettségi feladatgyűjtemény, Gyakorló feladatok, Fizika I., Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 2003.

  Fent van a Tanulás/ Fizika fórumon, szerintem a megoldás kötetek is.

  Talán itt:
  https://canadahun.com/temak/fizika.25877/page-2

  Ilyen neveken:
  FIZIKA_MEGOLDASOK_I.pdf,
  FIZIKA_MEGOLDASOK_II.pdf,
  1. Mechanika.pdf,
  2. Hőtan.pdf,...

  Nézd végig az oldalt.
   
  tüte és tiboh kedveli ezt.
 17. kopaszember

  kopaszember Állandó Tag

  ez ugyan matematika, de sebaj:)
  Péter Rózsa - Játék a végtelennel. A 20. századi magyar matematika egyik nagy alakja. Azok közé a kivételes egyéniségek közé tartozott, akik egyformán kiemelkedőt alkottak kutatóként, pedagógusként és könyvíróként.
   

  Csatolt fájlok:

  Utoljára módosítva: 2018 Április 6
 18. siral

  siral Állandó Tag

  Brief Answers to the Big Questions
  By STEPHEN HAWKING

  Formátum: epub

  Link:https://www.penguinrandomhouse.com/...g-questions-by-stephen-hawking/9781984819192/


  The world-famous cosmologist and #1 bestselling author of A Brief History of Time leaves us with his final thoughts on the biggest questions facing humankind.

  Hawking not only unraveled some of the universe’s greatest mysteries but also believed science plays a critical role in fixing problems here on Earth. Now, as we face immense challenges on our planet—including climate change, the threat of nuclear war, and the development of artificial intelligence—he turns his attention to the most urgent issues facing us.

  Will humanity survive? Should we colonize space? Does God exist? These are just a few of the questions Hawking addresses in this wide-ranging, passionately argued final book from one of the greatest minds in history.

  cover.jpg
   
 19. lilaakac8891

  lilaakac8891 Állandó Tag

  Természettudományi könyvfórumokat keresek magyar nyelven


  Előre is köszönöm a segítséget!
   
  tertak11 kedveli ezt.
 20. siral

  siral Állandó Tag

  Vizi Péter - Csillagatlasz kistávcsövekhez második, bővített kiadás

  borító.JPG
  Formátum: PDF
  Link: https://bookline.hu/product/home.action?_v=_&type=22&id=66984

  Sokunknak van valamilyen kisebb távcsöve, binokulárja, amit kiránduláskor, valamely sporteseménykor veszünk csak elő, vagy kisebb csillagászati távcsöve, amivel eddig tán csak a Holdig jutottunk. Pedig az égbolt az ilyen kis (max. 10-12cm-es) távcsövekkel is a csodák tárháza. A kötet azoknak szól, akik ismereteik hiánya miatt eddig nem mertek belefogni a csillagászati megfigyelésekbe. Most bátran megtehetik. A tömör, szöveges gyakorlati útmutató után a kifejezetten számukra szerkesztett térképlapok és a kistávcsöves látványrajzok az abszolút kezdőket is sikerélményhez juttatják a megfigyelő amatőrcsillagászat felé vezető gyönyörű úton. A szerző és segítői magyar amatőrcsillagászok, akik saját tapasztalataikat építették be a kötetbe.
   

Megosztás