Tudomány - Fizika - Csillagászat

damagedealer témája a 'Irodalom' fórumban , 2013 Május 13.

 1. siral

  siral Állandó Tag

  A Végtelen Könyve - John D. Barrow

  covers_70142.jpg


  A végtelen biztos, hogy a legfurcsább gondolat, amelyet az ember valaha is kiötlött. Honnan jött, és mit mond nekünk a Világegyetemünkről? Valóban vannak végtelenek? Vagy a végtelen csak egy címke valami elérhetetlenre, akármeddig számolunk is? A végtelenek, olyanok, mint a számok, ahol egyesek nagyobbak másoknál, és van egy végtelen mindenek fölött, ami nagyobb az összes többinél? Elvégezhetünk végtelen számú dolgot véges idő alatt? A Világegyetem végtelen? Végtelenül öreg, és örökké létezni fog? Az anyag végtelenül osztható egyre kisebb darabokra?
  De a végtelen az a hely is, ahol olyan dolgok történnek, amelyek nem történnek meg. A végtelen Világegyetemet mindenféle furcsa paradoxonok és fantáziák jellemzik. Ha Világegyetemünk végtelen, akkor talán mindenkinek végtelen számú másolata ebben a pillanatban éppen ezt a mondatot olvassa egy ugyanilyen bolygón valahol a Világegyetem más részein. Milyen egy olyan világegyetemben élni, ahol semmi nem eredeti, ahol örökké lehet élni, ahol bármit meg lehet tenni, és meg is tesznek, újra meg újra?

  Kiadás éve: 2008

  Formátuma: pdf

  http://moly.hu/konyvek/john-d-barrow-a-vegtelen-konyve
   

  Csatolt fájlok:

 2. siral

  siral Állandó Tag

  Információ és az Univerzum belső szerkezete - Tom Stonier

  covers_140412.jpg


  Mi az információ? Független mennyiség, mint tömeg, az impulzus vagy az elektromos töltés? Tom Stonier professzor meg van győződve erről. Az információ létezik, függetlenül attól, hogy valaki is megérti-e. Az egyiptomi hieroglifákat több mint 2000 évig nem sikerült megfejteni, az információtartalmuk azonban megmaradt. Senki sem vonja kétségbe, hogy egy DNS-kristály több információt hordoz, mint egy ugyanakkora sókristály. Az a döntő, hogy a DNS-kristály több energia felhasználásával képződött. Az információ létrehozásához energiára van szükség; ennek során a rendszer rendezettsége növekszik, entrópiája pedig csökken.
  Tom Stonier az információ fogalmát új nézőpontból tárgyalja; műve tulajdonképpen vitairat, amelynek célja konstruktív viták provokálása.
  Ezt a könyvet az információval foglalkozó és a természettudományok iránt érdeklődő olvasóknak ajánljuk. Stonier a tételeit világos példákkal támasztja alá, amelyek a könyv olvasását a nem fizikus számára is logikussá és élvezetessé teszik. Emellett még egy adag fizikát és molekuláris genetikát is tanulhatunk.

  Kiadás dátuma: 1993

  http://moly.hu/konyvek/tom-stonier-informacio-es-az-univerzum-belso-szerkezete

  Formátuma: djvu
   
 3. siral

  siral Állandó Tag

  Bevezetés a térelméletbe - Bíró Tamás Sándor

  bevezetes-a-terelmeletbe--382669-150.jpg


  A Bevezetés a térelméletbe a BME mérnök-fizikus szak negyedéves "Mag- és részecskefizika" tantárgyának törzsanyagát alkotja, de minden, a modern fizika iránt érdeklődőnek ajánlható, aki a klasszikus mechanika, elektrodinamika és kvantummechanika alapelveit ismeri.

  Kiadás éve: 2002 Műegyetem Kiadó

  Formátuma: pdf

  http://www.antikvarium.hu/konyv/dr-habil-biro-tamas-sandor-bevezetes-a-terelmeletbe-65818
   

  Csatolt fájlok:

 4. siral

  siral Állandó Tag

  Csatolt fájlok:

 5. siral

  siral Állandó Tag

  Holografikus Univerzum - Michael Talbot

  covers_74965.jpg

  Manapság már mindenki ismeri a hologramokat, a lézerekkel kivetített háromdimenziós képeket. Most, két élenjáró gondolkodó – a Londoni Egyetem fizikusa, David Bohm, Einstein korábbi kedvence, és a világ jelenleg egyik legelismertebb kvantumfizikusa, valamint a Stanford Egyetem idegélettan kutatója, Karl Pribram, modern agyfelfogásunk egyik megalapítója – hiszi, hogy a Világegyetem maga egy óriási hologram, szó szerint egyfajta kép vagy elmeszülemény, amit legalábbis részben az emberi elme hoz létre. Ez a figyelemreméltó újfajta Univerzum-látásmód megmagyarázza nemcsak a fizika mindezidáig megoldatlan rejtélyeit, hanem az olyan titokzatos jelenségeket is, mint a telepátia, testen kívüli élmények, halálközeli élmények, „tisztánlátó” álmok, sot a vallásos, spirituális élményeket is, mint az egység érzését a Világmindenséggel, valamint a csodálatos gyógyulásokat.

  Kiadás éve: 2009

  Formátuma: pdf

  http://moly.hu/konyvek/michael-talbot-holografikus-univerzum
   
 6. siral

  siral Állandó Tag

  KVANTUMMECHANIKA - Geszti Tamás

  680843_5.jpg

  A 20. század első negyedében kialakult kvantummechanika az utóbbi évtizedekben mind elméleti, mind kísérleti oldalát tekintve jelentősen megújult. Ennek a fejlődésnek a bemutatása tankönyvek szintjén világszerte épp csak megkezdődött. Geszti Tamás könyve a nem-fizikus olvasó számára is követhető bevezető áttekintéssel kezdődik. Ezt követi a fizikushallgatók kvantummechanika kurzusára szánt részletes feldolgozás, majd a további fontos részletkérdéseket bemutatófüggelékek. Aki végigolvassa, korszerű áttekintést kap az új évezredben aktívan kutatott témák elméleti és kísérleti vonatkozásaiból.

  Kiadás éve: 2011

  Formátum: pdf

  http://www.libri.hu/konyv/geszti_tamas.kvantummechanika-1.html
   

  Csatolt fájlok:

 7. siral

  siral Állandó Tag

  Molekulaspektroszkópia - Ángyán János, Jalsovszky György

  molekulaspektroszkopia--6305138-150.jpg


  Ez a könyv a molekulák belső szerkezetének megismerésére szolgáló egyik legrégebbi, legalapvetőbb és legtöbb ismeretet nyújtó módszerrel, a színképelemzéssel foglalkozik. Felsőfokú szakmai ismeretek meglétét tételezi fel a könyv, ezért elsősorban szakemberek számára készült.

  http://www.antikvarium.hu/konyv/angyan-janos-jalsovszky-gyorgy-molekulaspektroszkopia-437697

  Kiadás éve: 1987

  Formátuma: pdf
   

  Csatolt fájlok:

 8. siral

  siral Állandó Tag

  Vektrogeometria - Pogáts Ferenc

  vektorgeometria--7990208-150.jpg
  A gyakorlatban régóta hiányzik az általános iskolák felső tagozata, a gimnáziumok és technikumok hallgatói részére kidolgozott példatár. A tananyagok egyszerűsítése ellenére az órát adó tanárnak ritkán van ideje arra, hogy megfelelően választott és kellőszámú példát oldhasson meg. A tankönyvekben sincs mód arra, hogy az elméleti anyagon kívül elegendő példát vagy főleg példamegoldását közölhessenek. Példatársorozatunk, amely Bolyai nevét viseli, ezt a hiányosságot szeretné pótolni. Célja, hogy a sokféle feladat alapján hozzájuk hasonlókat az olvasók meg tudjanak oldani.

  http://moly.hu/konyvek/pogats-ferenc-vektorgeometria

  Kiadás éve: 1970

  Formátuma: pdf
   
 9. siral

  siral Állandó Tag

  Cosmic Collisions: The Hubble Atlas of Merging Galaxies
  cover.jpg

  http://www.amazon.com/Cosmic-Collisions-Hubble-Merging-Galaxies/dp/0387938532

  Like no other telescope ever invented, the NASA/ESA Hubble Space Telescope has given us magnificent high resolution views of the gigantic cosmic collisions between galaxies. Hubble's images are snapshots in time and catch the colliding galaxies in different stages of collision. Thanks to a new and amazing set of 60 Hubble images, for the first time these different stages can be put together to form a still-frame movielike montage showing the incredible processes taking place as galaxies collide and merge.

  Az angol nyelvű kiadvány galéria mellékletében találhatóak a Hubble űrteleszkóp által készített képek az ütköző galaxisokról, melyek csodálatos látványt nyújtanak azok számára is, akik nem értik az angol nyelvet.

  Formátuma: pdf
   
 10. siral

  siral Állandó Tag

  Sky & Telescope's Pocket Sky Atlas

  cover.jpg

  This 80-chart atlas contains more than 30,000 stars to magnitude 7.6 and approximately 1,500 deep-sky objects (including 675 galaxies to magnitude 11.5). Included are extra close-up charts of the Orion Nebula, Pleiades, Virgo Galaxy Cluster, and Large Magellanic Cloud.

  Ez a 80 oldalas atlasz több, mint 30.000 csillagot tartalmaz 7.6-os határmagnitudóig, 1.500 mélyég-objektumot, melyből 675 a galaxis, 11.5-ös magnitudóig. Részletes térképeket tartalmaz még az Orion ködről, a Fiastyúkról, a Virgo galaxis halmazról és a Nagy Magellán ködről. Mindazok számára hasznos segédeszköz, akik szabad szemmel, binokulárral vagy kisebb teleszkóppal figyelik az éjszakai eget.

  Nyelvezete angol, de aki forgatott már a kezében csillagászati atlaszt, az ismerősnek fogja találni a magyarázó szimbólumokat.

  http://www.amazon.com/Sky-Telescopes-Pocket-Atlas/dp/1931559317

  Formátuma: pdf
   

  Csatolt fájlok:

 11. siral

  siral Állandó Tag

  The Hatfield Photographic Lunar Atlas

  cover.jpg

  Long regarded as the finest photographic lunar atlas available, The Hatfield Lunar Atlas is a model of accuracy and clarity. This new version updates some of the maps, names and technical data, but uses Commander Henry Hatfield's original - and unexcelled - photographic plates, taken with a purpose-built 30 cm reflector. The Atlas is divided into sixteen sections, each of which is made up of five or more photographic plates together with a map. Each map is based primarily of the facing plate. Where detail is lacking on this primary plate (particularly near the Moon's limb) supplementary detail is provided by one or more of the other plates in a particular section.

  http://www.amazon.com/The-Hatfield-Photographic-Lunar-Atlas/dp/185233018X

  Formátuma: pdf

  (Angol nyelv ismerete szükséges a könyvhöz, de aki már megbarátkozott a Hold felszínével távcsövön keresztül, annak nem okoz majd gondot a térképek használata a mellékelt felvételekkel együtt.)
   

  Csatolt fájlok:

 12. siral

  siral Állandó Tag

  The Kaguya Lunar Atlas: The Moon in High Resolution

  cover.jpg

  In late 2007, the Japanese Space Exploration Agency (JAXA) placed the Kaguya/ Selene spacecraft in orbit around the Moon to probe the Moon’s surface and interior. But unlike previous lunar orbiters, Kaguya carries a high definition television camera (HDTV) sent beyond Earth orbit. Sponsored by the Japanese NHK TV network, the HDTV has amazed both scientists and the public with its magnificent views of the lunar surface. What makes these images so much more engaging than standard vertical view lunar photography is that they are taken looking obliquely along the flight path. Thus, they show the Moon as it would be seen by an astronaut looking through a porthole window while orbiting only 100 km above the lunar surface. This is the view we all would wish to have but are never likely to, except vicariously through the awe-inspiring Kaguya HDTV images. Each page features a HDTV image with a map of the entire Moon on the upper left showing where the image is located. On the upper right is a 100-150 word description. Seeing the Moon is not intended solely for lunar scientists who are striving to work out the mysteries of the Moon’s origin and evolution. Everyone can appreciate the natural beauty and be entranced by the view of the nearby world where humans may one day live.

  http://www.amazon.com/The-Kaguya-Lunar-Atlas-Resolution/dp/1441972846


  http://www.youtube.com/channel/UCfMIdADo6FQayQCOkLYGhrQ

  Formátuma: pdf
   
 13. siral

  siral Állandó Tag

  Atlas of the Messier Objects: Highlights of the Deep Sky

  cover.jpg

  The 110 star clusters, nebulae and galaxies of Messier's famous catalog are among the most popular of all the deep sky objects and are beautiful targets for amateur observers of all abilities. This stunning new atlas presents a complete and lively account of all of the Messier objects. Details for each object include a thoroughly researched history of its discovery, historical observations and anecdotes, the latest scientific data detailing its astrophysical findings, and descriptions for observers to view the objects, be it with the naked eye or a large telescope. This atlas has some of the world's finest color astrophotos, labeled photos pointing to hidden details and neighboring objects, as well as historical sketches by well-known figures alongside new deep sky drawings. Quite simply, this is THE most far-reaching and beautiful reference on the Messier objects there has ever been, and one that no observer should be without!

  http://www.amazon.com/Atlas-Messier-Objects-Highlights-Deep/dp/0521895545

  Formátuma: pdf
   

  Csatolt fájlok:

 14. tiboh

  tiboh Állandó Tag

  Stephen Hawking
  Einstein álma és egyéb írások epub,prc
  [​IMG]

  Stephen Hawking nevét Az idő rövid története című könyve tette világhírűvé, amely tudományos műveknél példátlan népszerűségre tett szert. Most, esszéinek és egyéb írásainak e kötetéből közelebbről is megismerhetjük az embert, a tudóst, a képzeletdús és szigorú gondolkodót. Beszéljen akár gyermekkoráról, tanulmányairól, könyvének bestsellerré válásáról vagy az univerzum eredetéről és jövőjéről; tiszta stílusban, visszafogott humorral egy lenyűgöző egyéniség szól hozzánk.

  „Örökké tágulni fog a világegyetem, vagy minden összeomlik a Nagy Zuttyban, amely értelmetlenné teszi a fizikai törvényeket? Stephen Hawking, a bámulatosan népszerű Az idő rövid története című könyv szerzője fényt derít az idő és az űr legsötétebb régióira, és rendkívüli jövőképet vetít elénk.” /The Times/
   
 15. tiboh

  tiboh Állandó Tag

  upload_2014-7-31_14-41-57.png

  Szerzők: Hawking, Stephen & Mlodinov, Leonard
  Formátumok: PRC
  Címkék: Science & Technical
  Elérési út: Mappa megnyitása
  Stephen Hawking világszerte ismert sikerkönyve, Az idő rövid története, mérföldkő volt a tudományos ismeretterjesztés történetében. Ennek csak egyik oka a szerző lebilincselő stílusa, a másik viszont az általa tárgyalt lenyűgöző témák: a tér és az idő természete, Isten szerepe a teremtésben, a Világegyetem története és jövője. Kétségtelen tény viszont, hogy a könyv megjelenése óta sok olvasó jelezte Hawking professzornak, hogy milyen nehézséget okozott a könyvben szereplő legfontosabb fogalmak megértése.

  Ezért született meg Az idő még rövidebb története. A szerző szerette volna korábbi könyve mondanivalóját még érthetőbbé tenni olvasói számára - és egyúttal kiegészítette azt a legújabb tudományos megfigyelések és felfedezések ismertetésével.
   

  Csatolt fájlok:

 16. tiboh

  tiboh Állandó Tag

  upload_2014-7-31_14-47-5.png


  Szerzők: Hawking, Stephen
  Formátumok: PRC
  Címkék: Science & Technical
  Elérési út: Mappa megnyitása
  Az angol szerző ugyanannak a tanszéknek a vezetője Cambridge-ben, amely valamikor Sir Isaac Newtoné volt. Teljesítményét Einsteinével veti össze a tudományos közvélemény. Hawking az Univerzum keletkezésének és megszűnésének, a fekete lyukaknak, a térnek, az időnek, a téridőnek a kutatója. Könyve olvasmányosan, szellemesen foglalja össze a "teremtés" legfontosabb kérdéseit. Hawking a modern matematika eredményeire támaszkodik, de - a híres einsteini tétel (E=mc²) kivételével - mindenféle képlet nélkül. Hawking könyve a laikusoknak készült, de a szakembereknek is bizonyára sok újdonsággal szolgál. A kötet rendkívüli jelentőségére jellemző, hogy hosszú hónapokig vezette a londoni és New York-i sikerlistát, ami ismeretterjesztő munka esetében példátlan.
   

  Csatolt fájlok:

 17. tiboh

  tiboh Állandó Tag

  [​IMG]

  A nagy terv

  Stephen Hawking, Leonard Mlodinow

  • 228 oldal
  • Kötés: kemény kötés
  • ISBN: 9789632520551
  A világ egyik legnagyobb gondolkodójának legújabb könyve új válaszokat ad az élet nagy kérdéseire. Mikor és hogyan kezdődött az Univerzum története? Miért vagyunk itt? Mi a valóság természete? Miért vannak természeti törvények olyan pontosan beszabályozva, hogy éppen megengedjék a hozzánk hasonló lények létezését? És végül a természet törvényei igazolják-e egy jóindulatú teremtő létezését, aki mozgásba hozta a világ fejlődését - vagy a természettudomány másmilyen választ ad erre a kérdésre?
   

  Csatolt fájlok:

 18. tiboh

  tiboh Állandó Tag

  Paul Davies: Az ötödik csoda

  upload_2014-8-2_14-39-23.png

  Szerzők: Paul Davies
  Formátumok: EPUB
  Címkék: Tudomány és Technika

  Az élet eredete egyike a tudomány legérdekesebb és még megválaszolatlan kérdéseinek.
  Az élet csupán egy kémiai baleset eredménye, ami egyedülálló az Univerzumban? Vagy éppen ellenkezőleg, mélyen bele van vésve a természet törvényeibe, és fel is bukkan ott, ahol a körülmények kedvezőek?
  Paul Davies, a világszerte elismert tudós és több népszerű könyv szerzője ebben a művében a legújabb biogeneziselméleteket veszi sorra. A csak nemrég felfedezett, a Föld forró mélységeiben tanyázó "élő kövületek" és baktériumok lehetséges nyomai egy Marsról származó meteoritban alaposan felforgatták az eddigi nézeteket a legkorábbi élő szervezetekről. Az egyre gyarapodó bizonyítékok amellett szólnak, hogy az élet valahol mélyen a felszín alatt, korábban elviselhetetlennek tartott körülmények közepette született, és sziklákba zártan akár utazhatott is a Föld és Mars között, vagy talán bárhová a világűrön át.
  De még ha a legextrémebb környezetben is, hogyan jöhetett létre az élet az élettelen anyagból? Davies a legtöbb tudóssal szemben azt állítja, hogy a döntő lépést nem a kémiában, hanem az első információfeldolgozó rendszerekben kell keresnün
   

  Csatolt fájlok:

 19. tiboh

  tiboh Állandó Tag

  Leon Lederman
  Az isteni a-tom (epub)
  Mi a kérdés, ha a válasz a Világegyetem?
  [​IMG] [​IMG]

  Lederman a könyvben az a-tom keresésének kétezer éves történetét meséli el, és azt a leküzdhetetlen kételyt, amely a kutatás elválaszthatatlan kísérője: létezik-e valójában a `vad`, ami után a hajsza folyik, vagy csupán a képzelt űz velünk gonosz játékot. Könnyed eleganciával és humorral írja le a vadászatot, azokat az izgalmas pillanatokat, amikor már-már úgy látszott, hogy az a-tom puskavégre kerül, de rendre kiderül, hogy amit oszthatatlannak véltek, maga is bonyolult struktúra. Számos anekdota hozza személyes közelségbe a tudomány olyan óriásait, mint Galilei, Newton, Lavoisier, Mengyelejev, Rutherford, Bohr vagy Fermi, és közben meglepően világos képet is kapunk az általuk vizsgált problémák jelentőségéről. Megismerhetjük a kutatási eszközök fejlődésének történetét Galilei lejtőitől a – végül is félbemaradt – SSC szupergyorsítóig, és nyomon követhetjük, hogyan jutott el a tudomány a démokritoszi a-tomtól a ma ismert legkisebb részecskékig, a kvarkokig. A könyv nemcsak hasznos, de szórakoztató olvasmány is mindazok számára, akik örömüket lelik a tudomány intellektuális kalandjaiban.
   

  Csatolt fájlok:

 20. tiboh

  tiboh Állandó Tag

  Richard Dawkins
  A legnagyobb mutatvány
  Az evolúció bizonyítékai
  [​IMG]
  Formátum: doc
  150 évvel ezelőtti megjelenésekor Charles Darwin főműve, A fajok eredete megrázó erővel hatott kora társadalmára és a vihar máig nem csitult. Miközben az evolúciót a világ vezető tudósai, sőt teológusai ma már egybehangzóan tudományos tényként fogadják el, még mindig több millióan kérdőjelezik meg a helyességét. A legnagyobb mutatványban Richard Dawkins az „intelligens tervezéssel” és azokkal a kreacionista tanokkal száll szembe, amelyek megkérdőjelezik az evolúció tényét.

  A világhírű brit tudós új könyvében egy nyomozó szemével vizsgálja a természetes kiválasztás számos példáját, és tárja fel előttünk az evolúció folyamatának részleteit.

  A könyv megjelenésének időzítése tökéletes, hiszen korábban soha nem látott mértékű burjánzásnak indultak azok az áltudományos nézetek, amelyek szószólói cáfolni akarják az evolúció elméletét. Dawkins merészen – gyakran ironikusan – száll szembe ezekkel a tudománytalan állításokkal, és miközben sorra veszi őket, szórakoztató bepillantást nyújt a természet világába és annak helyes értelmezésébe. A legnagyobb mutatvány az emberi törzsfejlődés, a biológia, a molekuláris genetika és a mai tudomány más területeit lebilincselő formában mutatják be az olvasónak.

  Richard Dawkins angol etológus, evolúciós biológus, népszerű tudományos író. Az Oxfordi Egyetem Faculty of Public Understanding of Science vezetője. A Royal Society tagja. Számos világhírű bestseller szerzője, A legnagyobb mutatvány a 10. könyve.
   

  Csatolt fájlok:

Megosztás