Vegetarianizmusról mindenkinek

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
Talán azért tűnik úgy, hogy rendkívüli család voltunk, mert egy olyan helyen éltünk ahol semmi nem volt. Nem volt áram, így tévét sem néztünk, és ez csak egy példa amit a modern környezetben élők fontosnak tartanak. Együtt éltünk a nagy családdal, megosztottuk a munkát egymással, együtt főztünk, ettünk, és beszélgettünk. Sokszor látom, hogy anyuka beszélget az utcán a gyerek pedig egyfolytában hajtogatja - anya figyelj, anya, - és annyi a válasz, - nem látod hogy beszélgetek, viselkedj rendesen!? Ez a mellőzöttség árt a gyereknek, úgy érezheti senkit nem érdekel mit szeretne, egy darabig duzzog aztán rosszalkodni kezd. Felhívja magára a figyelmet!
Nálunk ilyen nem volt, befejeztük az elkezdett mondatot, és végighallgattuk a gyereket. De, ez nekünk természetes volt, a környezet olyan volt ahol mindenki figyelt a másikra. Nem siettünk sehova, mert nem volt hova sietni, nem volt különmunkánk, mert nem volt lehetőség rá. A kis közösségekben élő kurdoknál a legfontosabb családtagok a szülők, nagyszülők és a gyerekek voltak! Szükség volt az idősek tapasztalatára, a gyerekek pedig a jövőt jelentették. Megtanultam kézzel mosni, mai napig nincs mosógépem. Egyszerű alapanyagokból ételt készíteni, sárral tapasztani a padlót, a tűzhelyet, esőben megtartani a tüzet hogy ne aludjon ki, kecskét, birkát fejni, tejfölt, túrót, egyszerű gyors sajtot készíteni, kenyeret helyettesítő lepényt sütni. És türelmesnek lenni, bár ez a türelem mára kezd elveszni belőlem. Ott fent a hegyekben tanították meg nekem hogy segíteni kell a másiknak, ott nem lehetett önző az ember. Ha valaki bekopog engedd be, ültesd le, kínáld meg, senkit ne engedj tovább üres gyomorral! Az élet egyszerűsége az ami rendkívüli. Ha a vágyainkat a lehetőségeinkhez igazítjuk boldog életet élhetünk, ha vágyaink és a lehetőségeink távol vannak egymástól türelmetlen kapkodó rohanó feszült életünk lesz. A gyereknek mi vagyunk a példa, ahogy mi élünk úgy fog élni a gyerek is.
Nem akarsz Te lenni a miniszterelnök? (Ez nem vicc!) Annyival jobb lenne a világ, ha azok, akik meghatározzák a hétköznapjainkat így gondolkodnának, mint Te.
Nyilván ebből is lennének konfliktusok, de legalább lenne az embereknek választásuk.

Talán messze megyek a vegetáriánus étkezéstől, de szerintem azért szakítják meg önként olyan sokan az életüket ebben az országban, mert szabadabb életre vágynak, ugyanakkor belekényszerülnek számukra elfogadhatatlan elvek, körülmények közé. Talán megunják, hogy küzdjenek önmagukért, inkább föladják. S ami szomorú, a többiek sem boldogok ebben, csak viselik a hétköznapokat.
A gyerekeinket első sorban arra kellene edzeni (talán), hogy ki tudjanak állni a véleményükért, kulturáltan persze, s akkor van esély arra, hogy szülőként ők is ezt adják tovább. Pontosabban, úgy ahogy írod Beka, hagyni kellene beszélni őket, tudni kellene meghallgatni, amit gondolnak, s akkor épebb lelkű felnőttek lennének. Álom, álom ...
 

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Miért kell mindent állandóan megmagyarázni?
Ha valaki úgy dönt, olyan helyre megy nyaralni ahol van nudista strand, senki nem keres rá tudományos magyarázatot, miért érzi jól magát ruha nélkül.
Ha valaki úgy dönt, hogy eladja a városi lakását és elvonul a nyüzsgő városból egy tanyára vagy erdőbe, senki nem keresi a tudományos magyarázatot miért döntött így.
Léteznek a szivárvány falvak, senki nem keresi a tudományos magyarázatot, miért azt az életmódot kedvelik.
Vegetáriánusnak lenni egy életforma, így érezzük jól magunkat, így szeretjük az életet, ezt az életformát választottuk.
És mi ez a hülyeség, nem saját tudatos döntésünk? Nem tudok olyan élethelyzetet elképzelni ahol bárki rákényszeríthetne a húsevésre, ugyan ez igaz a húsról lemondásnál is. Az a gyerek aki elutasítja a húsételt, de a szülő addig tukmálja míg nem kezd hozzá az evéséhez, az a szülő nem tiszteli a gyerekét! A saját akaratát érvényesíti ezáltal elnyomja a gyerekénél a saját gondolkodás döntéshozás szabadságát! Az ilyen szülő az én szememben bűnt követ el a gyerekével szemben!
A családodban van vegetáriánus, miért nem őt nyaggatod a kérdéseiddel?
Egyelőre nincs egzakt válasz, vagy sose lesz?
Hogy miért alakul ki a hús elutasítás.Egy "divattól" még nem függő gyermekben?
Ott volt Beka példája és a gyermekem is.Húsevő környezet.
Nem volt hatással rájuk a "sikk" nem hús evés.
Miért alakult ki? Nem saját tudatos döntés alapján, az sejlik.
A biológiára is jobb szeretem a tudományon alapuló válaszokat, mint az "UFO"-t.
A dietetika is remélem tudományon alapul.(hát még a 'táplálkozástudományi szakember")
 
Utoljára módosítva:

tornando

Őstag
Ezüst támogató
Állandó Tag
A családodban van vegetáriánus, miért nem őt nyaggatod a kérdéseiddel?
Mert Ő nem emlékezhet rá mint írtam 2 éves kora körül történt.
Arra se emlékszik 1 évesen milyen jóízűen ette a csirkepörköltet.

A későbbi fóbiát már ismerem.
Maga a hús látványa borzasztja szinte máig.
Ami hasonlít valamennyire is az eredetihez azt nem eszi.
Darálva fasírtként már igen.
Manapság a rántott szelet is előfordul,
A legjobban bukik a Tejszínes-sajtos csirkemelllre.
 
Utoljára módosítva:

LKS38

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves tantónéni, mi az a padlizsán?:confused:

Padlizsános mogyorós rizottó

Egy fej hagymát felkockázva kevés olajon üvegesre pároljuk, erre megy a kb. centis kockákra vágott közepes padlizsán. Ha kezd puhulni 1 mokkáskanál őrölt kurkuma és 3-4 evőkanál aprított pörkölt földimogyoró kerül rá. Közben kb. 2 dl kerekszemű rizsből zöldség alaplé és vaj segítségével rizottó készül. Ha már majdnem kész a rizottó, hozzá keverem a kurkumás mogyorós padlizsánt.
 

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
Padlizsános mogyorós rizottó

Egy fej hagymát felkockázva kevés olajon üvegesre pároljuk, erre megy a kb. centis kockákra vágott közepes padlizsán. Ha kezd puhulni 1 mokkáskanál őrölt kurkuma és 3-4 evőkanál aprított pörkölt földimogyoró kerül rá. Közben kb. 2 dl kerekszemű rizsből zöldség alaplé és vaj segítségével rizottó készül. Ha már majdnem kész a rizottó, hozzá keverem a kurkumás mogyorós padlizsánt.
Jól hangzik!
Nem puhul meg a mogyoró is, vagy direkt puhítod azt is?
 
Oldal tetejére