Vegetarianizmusról mindenkinek

Szittyalegény

Állandó Tag
Állandó Tag
9 éve nem eszek húst, húskészitményeket, és halat. Tejet nem iszok, de egyéb készitményeket módjával fogyasztok. Mikor elkezdtem 2001-ben akkor másfél évig tejet és tejterméket sem ettem.Viszont éreztem, hogy kitisztultam. Én semmi rossz változást nem vettem észre eddig sem. Mindig nagyon energikus és nagyon egészséges voltam, és sokáig napi két edzésem volt. Igyekszek egészséges (pl:bio) és nem agyon feldolgozott eteleket enni. cukrot, sót nem eszek,csak ha az ételben van.
Egyszóval teljesen jól vagyok!
 

BandR

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok.Egy kéréssel szeretnék hozzátok fordulni. Van ötletetek ,hogy honnan lehet letölteni a HERBÁCIÓ MAGAZIN számait ,ill. FEKETENÉ BOKOR KATALIN könyveit.Ha valaki tud bármilyen infót ,kérem szóljon nekem,hálásan megköszönném.Szép napot mindenkinek, üdv. t79.

Sajnos abban nem tudok egyelőre segíteni, hogy hol lehet letölteni a magazint, de nekem elég sok megvan. Egy kedves ismerősöm társszerkesztő, egyeztetek Vele is, hátha tudom pótolni a hiányzó páldányokat. Hamarosan feltöltöm ide és akkor letöltheted. De egy kis türelmedet kérném, mert jelenleg nincs nálam egy példány sem. Kb. szeptemberben tudom teljesíteni kérésedet.
Üdv B and R
 
  • Tetszik
Reagált: t79

t79

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok , az alábbi könyveket keresem ha valaki tudna segiteni ez ügyben hálásan megköszönném . Élő ételek az egészségért -A nyers növényi konyha titka -BRIAN CLEMENT -THERESA FOY DIGERONIMO ,Ezerizű vegetáriánus szakácskönyv -SARAH BROWN , Reform szakácskönyv-LISCSINSZKY BÉLA ,Tiszta izek-Vegetárius szakácskönyv -CSÉPKÉNÉ LOCHER ERIKA . Vegetáriánusok könyve-175 recept az egészségért-JUDY RIDGWAY , Vegetáriánus könyv -Hogyan vihetjük legtöbbre az életben -SCHIRILLA GYÖRGY ,Vegetáriánus könyv -SCHIRILLA GYÖRGY ,Csiraételek -VIKTORAS KULVINSKAS ,Teritéken az egészség-Gyógyitó táplálékok a leggyakoribb betegségekre.
 

Beren

Állandó Tag
Állandó Tag
Vegetáriánus vagyok, és nem értem mit kellene jól bírni. Egyáltalán nem érzek késztetést hogy húst egyek. Talán mert kicsi gyerekkorom óta undorodom attól hogy halott állatokat egyek. (Nem, élőket sem! :))
 

Era8

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Ez a topic elbírja az ultra veganizmust ( Élő ételek fogyasztása )?
Ha igen, akkor kérdezném azokat akik már ezen az életmódon vannak, hogy mik a tapasztalataik?
Én 8 éve vegetáriánus vagyok, így nem lesz nehéz az áttérés.
Most kisérletezem a csírákkal. Sajnos vannak rossz minőségű magok és nem kelnek ki.

A vegetáriánus vagy a vegánizmus vagy jön vagy nem jön....
Ki ezért, ki azért tér át.
Nem lehet erőltetni. Ha valaki sóvárog a hús után annak nem lehet ezt az életmódot folytatni.

A hús ( a halat is ide értve) evésnek meg van az egészségre gyakorolt káros hatása.
A kevés hús evés lassabban a mértéktelen húsevés gyorsabban visz az egészség romlás irányába.
 

vandorcsillag

Állandó Tag
Állandó Tag
2010. február 14. | 22:28
Több kárt okoznak a vegák mint a húsevők
forrás:Stop.hu




image

Lehet hús nélkül élni, de nem mindegy, hogy mivel


Többet árthat a környezetnek a húspótló alapú vegetáriánus étrend, mint a húsfogyasztás.
Eddig szinte csak arról lehetett hallani, hogy a vörös hús előállítása temérdek mennyiségű üvegházhatású gáz kibocsátásával jár. Nos, ez továbbra is fennáll, de nem mindegy, hogy mivel pótolják a húst.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) által megrendelt és a brit Cranfield Egyetem által elvégzett kutatás kiderítette, hogy számos húspótló élelmiszer - például a szója, a csicseriborsó és a lencse - fogyasztása inkább károsítja a környezetet, mivel a tengeren túlról hozzák be Európába. A marhahúsról és egyéb állati termékekről az utánzatokra, például tofura való áttérés valójában megnövelheti az európai országok ellátását fedező termőföldek nagyságát - közölte a Daily Telegraph című brit lap honlapján.

Az eredmények arról árulkodnak, hogy a helyettesítő termékek előállításához szükséges termőföld, amelyet vélhetően erdőirtással nyernek, nagyobb környezeti kárt okoz, mint ha hazai földön hizlalnának marhát vagy juhot. A vegetarianizmus terjedése akár a belföldi mezőgazdaság összeomlásához is vezethet - figyelmeztet a lap által ismertetett tanulmány.

A húspótlók előállításához ezen kívül a növényi alapanyag fokozott feldolgozása szükséges, amely rengeteg energiát igényel. A vegetáriánus életmód környezeti hozadéka tehát nagyban függ attól, hogy mit fogyasztanak az érintettek hús helyett. A tofu a fentiek alapján garantáltan rontja a mérleget, helyette inkább több kenyeret, tésztát, burgonyát érdemes fogyasztani, ha meg akarjuk óvni környezetünket.
 

Era8

Állandó Tag
Állandó Tag
Miért kellene ez a sok fehérje?
A húst nem kell kiváltani...
A zöldségekben, gyümölcsökben annyi fehérje van
amennyire szüksége van a szervezetnek, nem kell extra adag
tofuból, szójából és még sorolhatnám.
De érthető, hogy támadják a vegákat....
 

angel755

Állandó Tag
Állandó Tag
Háát nem tudom,sose voltam vega,nem is leszek sztem,nem támodólag,de sztem akkor se egészséges hogy nem esznek húst,szóval hozzávan szokva az emberi szervezet,hogynéha hushoz jut,és ezt nem lehet potolni mindenféle dologgal,bár lehet tévedek,de ez a meglátásom
 

Era8

Állandó Tag
Állandó Tag
Ahogy elnézem itt sokkal több a "húsevő" mint a "vega".
Aki húst eszik próbálja bizonygatni, hogy az sem károsabb mint az
őserdők pusztítása a szójaültetvényért.
Ha valaki nem a saját szervezete miatt csinálja hanem az állatok leölése miatt stb.stb. az ne csinálja, mert nem látja a lényeget.
Ideológiát lehet gyártani mindenre.
Miért kellene a húst "kiváltani"? Nem értem?
Ha valaki rászokott a kávéra, és erre azt mondod: ezzel rombolod az egészséged. Akkor helyette más hasonló koffein és méreganyagokkal rendelkező italt keresel helyette, mert "ki kell váltani".
 

formica

Kitiltott (BANned)
Tévhit, hogy a vegák magát a húst pótolják. Én 'vegakoromban' egyáltalán nem hiányoltam hús és nem pótoltam olyannal ami olyannak tűnik.
Van példa vega kutyára, de nem hiszem, hogy hús nélkül kibírja a kutya. Neki az emésztése és az emésztőrendszere nem a vega életmódra van kitalálva.
 

amandala

Állandó Tag
Állandó Tag
Teljesen egyet értek veled abban, hogy ha valaki úgy dönt hogy nem eszik húst, az legyen egy tudatos, saját tapasztalatra épülő döntés. Ha figyeljük a szervezetünket, akkor tudjuk, hogy melyik az az étel ami táplál, ami energiával tölt fel, amitől jobban érezzük magunkat. És ha úgy döntünk, hogy a hús nem tartozik SZÁMUNKRA ebbe a kategóriába, akkor szabadon választhatunk, és lemondhatunk a húsevésről.
 

amandala

Állandó Tag
Állandó Tag
Milyen igaz!!! Én nem eszem húst, de nem is kívánom. A hús, virsli, felvágott kinézetű szójakészítményeket meg főleg nem, mert hát hús ízűek. Néha pici támadást érzek, mikor megkérdezik tőlem, hogy én mivel magyarázom hogy nem eszek húst. Általában megkérdezem az illetőt, hogy mondjon egy ételt nekem, amit nem szeret. Legyen ez például a paradicsom. Erre én megkérdezem: Neked mi az ideológiád arra, hogy nem eszel paradicsomot?

Hinni semmiben nem szabad. Meg kell tapasztalni dolgokat, s ha igaznak véled, követni lehet a megtapasztalt dolgokban fellelt igazságokat. Nem árt leellenőrízni a nagy igazságokat sem :)

Imádlak, hogy ezt leírtad, Biszusz!!!!
 

vandorcsillag

Állandó Tag
Állandó Tag
Válaszokat keresek a kérdéseimre.Munkám során nagyon sokféle személlyel találkoztam,de olyannal nem, aki hosszú életkort ért meg mint vegetáriánus,vagy ne lett volna különböző betegsége.Az egyik személy szinte büszke volt,hogy a talpán rizs szemhez hasonló epekövet lehetett kitapintani.
Többen voltak olyanok akiknek szinte ha ránéztél a talpára már fájdalmat jelzett,hozzá sem lehetett érni.
Azok a személyek akiket ismertem állandóan éhesek voltak,rossz hangulatúak,"savanyúak",de fennen hangoztatták,milyen jó vegának,vegetáriánusnak lenni.
Nagyon ritkán eszem húst,akkor is csirkét és halat,inkább főzelékes vagyok,csak úgy magába eszem.Gyerekkoromba sok veszekedés volt,hogy nem eszem a húst,és hiába mondtam a szüleimnek,hogy nem megy le a torkomon,nem hitték el.Kiültem a kertbe és nyersen ettem a zöldségeket,leginkább a zöldborsót.
 

formica

Kitiltott (BANned)
Válaszokat keresek a kérdéseimre.Munkám során nagyon sokféle személlyel találkoztam,de olyannal nem, aki hosszú életkort ért meg mint vegetáriánus,vagy ne lett volna különböző betegsége...

Már régebben írtam, hogy ezt is, mint mindent ésszel kell csinálni. Ezért nem vagyok jelenleg vega. Jelenlegi helyzetemben egyoldalú lenne a táplálkozásom.
A gyerekeinket, kivéve az elsőt, már születésüktől kezdve (ovo-lakto)vegetáriánusnak neveltük. Soha semmilyen hiánybetegségük nem volt. A kedélyállapotunk pont olyan volt, mint másnak csak egy kicsit jobb. Röviden ennyi.
 

Kijuma

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Kicsit hanyagoltam mostanában a Canadát... így a topicomat is. Örülök, hogy itt vagytok. Engem érdekelne, hogy a vegák hogyan oldják meg pl. a szendvics kérdést egy hosszabb kirándulásra. Hátizsák, nincs hűtőtáska, 40 fokos meleg. Mit visztek magatokkal? Ebben kérnék tanácsot.
 

AloeViki

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Bár nem vagyok vegetáriánus (még), de kizárólag böjttel (húsmentesen) tudtam tartósan lefogyni. 34 kilótól szabadultam meg eddig, és még nincs vége. A hús borzalmasan savasítja a szervezetet, úgy képtelenség volt. Sokszor lefogytam, de vissza is híztam. Most végre sikerült, de folyamatosan méregtelenítek, lugosítok. Én is írok egy blogot, amin nagyon finom receptek vannak, vega kaják is.
Szép napot mindenkinek!
 

iluska72

Állandó Tag
Állandó Tag
Böjt

Sziasztok! Én voltam vegetáriánus és sokkal jobban éreztem magam a bőrömben akkortájt. Nem hiányzott a hús, természetessé vált, hogy zöldségekkel "helyettesítem". Mindig rácsodálkozom, (bár igyekszem tiszteletben tartani) hogy egyesek mennyire ráizgulnak a rántotthúsra. :)
Idén tavasszal elkezdtünk 40 napos böjtöket tartani. Első ciklusban nem ettünk húst, a másodikban édességet. Az utóbbiról borzasztó nehéz volt lemondani, de mire a 40 nap végére értünk már nem okozott nehézséget a lemondás.
Tetszett, hogy a környezetemben követőkre is találtam.
Persze mindez nem volt előzmény nélkül. Férjem nagyon fiatalon bélrák miatt halt meg. Nem voltak káros szenvedélyei, csupán rosszul táplálkozott. Átidegeskedett nap után a vacsora volt a fő étkezés és ez nem a legegészségesebb életvitel. Igyekszünk okulni és helyesebben táplálkozni.
 

iluska72

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia! Kisfiam (14 éves) úgy fogyott le, mer mindig csúfolták, hogy szigorúan betartva 4 óránként étkezik. Nincs nasi, nincs 6 után evés. Sokat mozog, sportol. Most magas, karcsú és elégedett. Mindent megeszik, de mértékkel. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy roppantul irigylem a kitartását!)
 

limcsi

Állandó Tag
Állandó Tag
A szervezetméregtelenítés komplex rendszere

Sziasztok!
November lévén nem épp aktuális a böjt és a méregtelenítés, de szívesen megosztom veletek Török Szilveszter füzetét a témáról. Úgy érzem, ez inkább ide illik, mint az ezo témához.
 
Oldal tetejére