Vezető óvónői tanácsok kezdőknek

szamoca63 témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2009 Június 27.

 1. gytina

  gytina Állandó Tag

  Kedves Vezető kollégák! Legyetek szívesek ha tudtok segítsetek. Óvodánkban, a törvényi előírásokat figyelembe véve, megszűnik az egységes óvoda- bölcsődei csoport és helyette szeptember 1-vel mini bölcsőde alakul. A mini bölcsőde többcélú óvoda- bölcsőde ként fog működni. Az intézmény vezetője és a bölcsőde szakmai vezetője is jómagam leszek (meg van minden képesítésem hozzá). Ezen felül ,mint szakképzett, én fogom helyettesíteni a kisgyermeknevelőt és a nyitvatartás miatt is naponta fogok ott dolgozni. Kérdésem ,eddig a sima ,alap óvodavezetői bérpótlék alsó határát kapom. Véleményetek szerint jár bérpótlék pluszba a bölcsőde vezetésért is, vagy a magasabb vezetői bérpótlékkal letudva ? Köszönöm válaszaitokat előre is!
   
 2. vimoni

  vimoni Állandó Tag

  Kedves gytina!
  Most lépek az 5 évembe, mint közös igazgatású többcélú intézmény vezetője, a hozzá szükséges minden végzettséggel (januártól módosulnak ezek az előírások is!). Eddig hiába harcoltam, nem kapok többet a minimum pótléknál 160 gyerekre. A munkaköri leírásomban benne sincs a bölcsőde, csak az ovi. Illetve az, hogy enyém minden felelősség az intézményért. Hiába voltam már szülő által bíróságon (ami nekem adott igazat!), még mindig nem érdemeltem ki ezt az elismerést....Sajnos ez is adható kategória! Van ahol megadják duplám (ez a logikus), de ez ritka. :( Többen terveznek pont emiatt lemondani a pozícióról a környezetemben. Dupla teher, szimpla bér!
   
  Andi 41 kedveli ezt.
 3. gytina

  gytina Állandó Tag


  Nagyon szépen köszönöm a válaszod, sejtettem, hogy így lesz :( Kérdésem még annyi lenne , milyen előírások módosulnak januártól?????
   
 4. vimoni

  vimoni Állandó Tag

  Ha a kormány elfogadja, várhatóan csak diplomás kisgyermeknevelők lehetnek a bölcsiben (biztos itt is lesz türelmi idő). Az okj-s végzettség kisgyermeknevelő-asszisztensi munkakör betöltésére tesz majd alkalmassá. Az oktatási ágazat elemei bekerülnek a bölcsibe. A szociális szakvizsga már nem lesz alkalmas a vezetői pozícióhoz. Külön vezető képzésen kell részt venni. Ennyit hallottam, majd meglátjuk pontosan miként kerül ez bele rendeletbe.
   
 5. Jázmin05

  Jázmin05 Állandó Tag

  Kedves Vimoni!
  Amennyiben közös igazgatású az intézmény, és mindkét szakképesítéssel rendelkezik a vezető, a további szakképesítésért a bér 5%-al történő emelése is csak adható kategória?
   
  vimoni kedveli ezt.
 6. vimoni

  vimoni Állandó Tag

  Többen futottunk már utána és nincs egyértelmű törvény arra,hogy meg kell adni. Emberségen múlik szerintem.
   
 7. Andi 41

  Andi 41 Állandó Tag

  Kedves vimoni!
  Jól értem, hogy mini bölcsőde vezetője csak az lehet, akinek van szakirányú végzettsége, képzettsége, akkor is, ha többcélú intézményként működik? Esetünkben :jelenleg egységes óvoda-bölcsődei egységgel működő óvoda vagyunk, jövő nevelési évtől alakulna át az intézmény többcélú intézménnyé, óvoda és minibölcsőde egy épületben, közös irányítás alatt. Én " mezei" óvodavezető vagyok, nincs semmilyen bölcsődei képzettségem :(
   
  vimoni kedveli ezt.
 8. gytina

  gytina Állandó Tag


  Köszönöm a választ! :dr_24:
  A mini bölcsődével kapcsolatban . Ma jön hozzánk a Kormányhivatal gyámügyi osztályáról a hölgy és adja a végső áment az indításra, vagyis ,hogy megkaphatjuk-e vagy sem a működési engedélyt. ( a fenntartó úgy döntött nem húzzuk az időt és inkább már idén átesünk az átalakításon, ahogy eredetileg is tervben volt) Egy rakás kérdésem lesz hozzá, hát fel fogom tenni ezeket is. A kisgyermeknevelők már biztos tényként kezelik ,hogy 2020-tól csak főiskolát végzett lehet kisgyermeknevelő. Viszont én azt az információt kaptam ,hogy akinek alapvégzettsége a főiskola (legyen bármi más területről szociális vagy pedagógiai jellegű végzettség) és mellette van OKJ-s végzettsége ugyanolyan főiskolát végzettnek számít és már jelenleg is a pedagógus életpálya modell vonatkozik rá.

  Mini bölcsőde: hát a törvény furán fogalmaz :

  (2) A mini bölcsőde szervezetileg működhet

  a) önálló bölcsődeként, annak tagintézményeként,

  b) bölcsődei igazgatóság, illetve egyesített bölcsőde szervezeti formában, annak tagintézményeként,

  c) többcélú óvoda-bölcsődeként, vagy

  d) többcélú, közös igazgatású intézmény önálló szervezeti és szakmai egységeként, feltéve, hogy többcélú óvoda-bölcsődeként való működtetésére nincs lehetőség.


  Szóval nálunk is többcélú óvoda- bölcsőde dolog játszik ,főleg miután szinte erre "utasított" bennünket a kormányhivatal.
  Na már most a törvény értelmében :

  2.2. Mini bölcsőde (csoportonként) 1 kisgyermeknevelő heti 1 órában vezetői feladatokat is ellát

  Na mi itt kezdtünk el gondolkodni a nyitvatartás idő- minimum 46nap szabadság- táppénz és az 1 fő kisgyermeknevelő gondolatkörön. Így esett rám a választás és csináltam meg az OKJ-s képzést, legalább alapjaiban tudjam miért is vállalok felelősséget.

  Mondjuk ,amikor még ÁMK voltunk és felsős tanár volt az igazgatónk az óvoda élén akkor is óvodavezető állt ,óvodapedagógusi végzettséggel és igazgatóhelyettesi státuszban. Bár akkor 3 csoportról és 70 gyerekről, most pedig max.7-8 gyerekről beszélünk ,ami pénzileg mondjuk nem mindegy.
   
  vimoni kedveli ezt.
 9. vimoni

  vimoni Állandó Tag

  Ma ezt a választ kaptam jogásztól:
  " Közös igazgatású intézmény esetén a bölcsődevezetőnek a 257/2000. korm. rendelet 4. sz. melléklet II. táblázat 2 pontja alapján a pótlékalap 100 %-a, azaz br. 20.000 Ft vezetői pótlék jár. Ha ezt kapod, akkor rendben van, ha nem ezt, hanem az Nktv. szerinti vezetői pótlékot adják, akkor még többet is adnak, mint ami jár(na). "
  Nem igazságos,de így törvényes! Én sem örülök neki! :(
   
 10. Jázmin05

  Jázmin05 Állandó Tag

  Köszönöm szépen a választ! És igen, elszomorító.
  Két teljesen más terület, legyél képben, képezd magam egyikben is másikban is.
  És az Nktv. szerinti alsó határú pótlékkal túl vagyunk fizetve!
   
  vimoni kedveli ezt.
 11. gonczi2

  gonczi2 Állandó Tag

  Értékelési minta a Nemzeti Pedagógus Kartól.
   

  Csatolt fájlok:

  deligabi kedveli ezt.
 12. Jázmin05

  Jázmin05 Állandó Tag

  Kedves Kollégák!
  Mi véleményetek, illetve ti miképpen oldjátok meg azt, ha települési rendezvényen, ünnepnapon szerepelnek a gyerekek, és természetesen ott vannak velük az óvodapedagógusok is?
  Kötelezhető e erre a kolléga, illetve jár e részére ezért bármi nemű külön juttatás, pl plusz szabadság, csúsztatás...
  Mivel évente néhány alkalomról van szó, szerintem ez a heti 40 órába bőven belefér.
  Szerintetek? Nálatok mi erre a gyakorlat?
   
 13. A gyakorlat az, hogy természetesen részt veszünk hétvégén, ünnepnapon is. Eddig nem merült fel, hogy plusz juttatás járna érte. Valóban van olyan eset, amikor a kolléga hamarabb elmegy vagy kicsit később jön. A fenntartó elájulna, ha erre külön kérnék esetleg pénzbeli juttatást. " így is rendkívül sokba van az óvoda fenntartása és az állam nem finanszírozza le" Munkajogilag más kérdés! De az hol számít? Arról nem beszélve, ha akkor történne valakivel baleset.
   
 14. edi001

  edi001 Állandó Tag

  Én személy szerint tavaly október óta nem vállalok ilyen jellegű plusz feladatokat!Sajnos olyan atrocitás ért egy szülő részéről egy rendezvény utáni éjszakán,ami szerintem nem megengedett,akár mennyire is a szülő diktál.Rendőrségi ügy lett belőle (én tettem meg a feljelentést).Persze a fenntartó akkor sem intézkedett, de azóta sem kérdezte meg, hogy mi van az üggyel.
   
 15. Jázmin05

  Jázmin05 Állandó Tag

  Köszönöm szépen a válaszaitokat!
  Újabb kérdés merült fel:
  Szeptember 4-én esedékes Jubiluemi jutalom esetén az 2017 09.01-től érvényes bértáblával, vagy korábbival szükséges kalkulálni?
   
 16. gildi

  gildi Állandó Tag

  A dátum szerint érvényes bértáblával, az újjal, ha változott.
   
 17. Óvodavezető kollégák segítségét szeretném kérni az új munkaterv elkészítéséhez. Az eddigiek szerint minden kötelező tartalmi elem benne volt, de jelenleg az intézményi önértékelés mind a 7 területének - az összes elvárásra vonatkozóan is - benne kéne lenni. Kérdésem: Ti is így gondoljátok? Esetleg elég az évenkénti kötelezően vizsgált elvárásokat végig venni???
  Köszönöm a segítséget.
   
  vimoni kedveli ezt.
 18. kovibetti

  kovibetti Állandó Tag

  Biztos buta a kérdés- a dajka határozott idejű szerződése lejárt.Határozatlan szerződés most készült el, a KIR ben előbb meg kell szüntetni a jogviszonyát, mert ott még határozott áll és utána tudok belenyúlni és határozatlanra változtatni?
   
 19. Piri58

  Piri58 Állandó Tag

  A munkaterv tartalma
  Az óvodai nevelési év helyi rendje
  az óvodai nevelés nélküli munkanapok időpontja, felhasználása,
  a szünetek időtartama,
  az óvodai élethez kapcsolódó ünnepek megünneplésének időpontja,
  az előre tervezhető nevelőtestületi értekezletek, szülői értekezletek, fogadóórák időpontja,
  nyílt nap tervezett időpontja,
  munkarend

  Jogszabályok és segédletek figyelembevétele
  Személyi feltételek
  Óvodai csoportok száma és a gyermekek létszáma a csoportokban
  Tárgyi feltételek
  Az intézmény belső működési rendje
  Szakmai munkaközösségek, valamint a különböző feladatra szerveződő munkacsoportok tervei és feladatai.
  Az óvodavezetői pályázat/vezetési program időarányos megvalósítása.
  Felelősökkel felruházott feladatok kijelölése.
  Az intézmény belső és külső továbbképzései
  A nevelési év céljai és feladatai
  A tartalmi felépítése koherens az önértékelési kézikönyv szakmai elvárásai szerinti intézményértékelés területeivel és a kapcsolódó, évente kötelezően értékelendő elvárásokkal
  pedagógiai folyamatok,
  személyiség- és közösségfejlesztés,
  az intézményben folyó pedagógiai munkával összefüggő eredmények,
  belső kapcsolatok, együttműködés, kommunikáció,
  az intézmény külső kapcsolatai,
  a pedagógiai működés feltételei,
  az óvoda nevelési-oktatási irányelvet megállapító jogszabályban meghatározott országos szakmai elvárásoknak és az intézményi céloknak való megfelelés.

  Az értékelése során lefedi az évente kötelező éves beszámoló tartalmait.
  Az előző nevelési éves beszámoló eredményeire alapoz, épít a pedagógus önértékelések intézményi szintű eredményeire, a vezetői és intézményi önértékelés eredményeként elkészült vezetői önfejlődési, és intézményi intézkedési tervekre.
   
  Misi40, Szilnemaca és vimoni kedveli ezt.
 20. Piri58

  Piri58 Állandó Tag

  Amennyiben új szerződés, akkor meg kell szüntetni a jogviszonyt „a munkaviszony megszűnt a munkaszerződésben foglalt határozott idő lejártával” jogcímen, majd újat kell létesíteni.

  Abban az esetben, ha szerződésmódosítás történik, akkor nem szűnik meg az alkalmazotti jogviszony, hanem vagy adatot kell módosítani az aktuális jogviszonyon, vagy technikai megszűnéssel kell lezárni a jogviszonyt és felvenni egy új sort.
   
  Andi 41 kedveli ezt.

Megosztás