Fogyizzunk együtt, biztassuk egymást, így sikerülni fog, én tudom.

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

afca

Kitiltott (BANned)
0000059490.jpg
 

Santane

Állandó Tag
Állandó Tag
Afca! Nagyon jó dolgokat tettél fel! Pont azon gondokoztam, hogy tényleg úgy van, hogy a szervezetnek mindenre szüksége van végül is. Akár szénhidrát, akár fehérje stb.stb. Csak az emberek egyszerűen nem tudják, hogy hol a határ!
Szerintem mindenki mindent ehetne végül is, csak éppen a mennyiségben nem tudjuk, hogy hol a határ. :)
 

afca

Kitiltott (BANned)
Vegetarianizmus. Van előnye és hátránya is.


Vegetáriánusnak lenni egyre nagyobb divat. A zöldségek és gyümölcsök nagyon egészségesek, de kizárólag növényeken élni hosszú távon nem biztos, hogy jót tesz a szervezetnek. A hús nem rossz, ha az ember nem mértéktelenül fogyasztja.

vega2_big.jpg


Előnyei
Tény, hogy azoknál akik sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések, a rák és a cukorbetegség kialakulásának kockázata, csökken a vérnyomás, és az elhízás lehetősége.
A vegetáriánus életmód egy másik előnye, hogy aki ilyen életmódra vált, az valószínűleg lemond a kávéról, a dohányzásról, az alkoholról, többet jár a szabadba és rendszeresen sportol, ami csak jót tehetnek az egészségnek.


Hátrányok
A hús nélküli étrend gyermekkorban lassíthatja a növekedést, vérszegénységhez, idősebb korban pedig csontritkuláshoz vezethet, B- és D vitamin és egyes nyomelemek, főleg kalcium hiánya is felléphet.
Ami leginkább hiányzik a húsmentes étrendből, az a fehérje. Hátránya, hogy ha nem fogyasztunk elég fehérjét, a szervezet a saját fehérjekészletét kezdi el lebontani, az izmokból és a szívizomból. A fehérje nagy odafigyeléssel és bizonyos ételek kombinálásával pótolható hús nélkül is. Kombinálni kell pl. a barna rizst a hüvelyesekkel vagy tejjel, a teljes kiőrlésű búzát hüvelyesekkel és mogyoróval, kukoricát hüvelyesekkel.
Fehérjére van szüksége a vasnak is a felszívódáshoz, ezért a fehérjehiányos táplálkozás miatt vérszegénység is felléphet, még akkor is, ha elegendő a vasbevitel. Fogyasszunk sok C vitaminban gazdag gyümölcsöt, ami szintén megkönnyíti a vas felszívódását.
Gyakran előfordul még kalcium és B12 vitamin hiánya is. Kalcium nem jut a szervezetbe, ha semmilyen tejterméket nem fogyasztunk. Rövid távon nem, de hosszú távon megvan a következménye – csontritkulás alakul ki.
Vegyes táplálkozásnál a B12 vitamin bevitelének 70%-as húsokból, 30%-as pedig tejből, tejtermékekből és tojásból származik.
Gyermekeknek, várandós anyáknak és időseknek egyáltalán nem ajánlott a szigorú vegetáriánus étrend!

vega3_big.jpg


Csak egészségesen
Sovány húsok mértékletes fogyasztásával is lehet egészséges étrendet összeállítani, ha mellette sok zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonát fogyasztunk. Hasznos a tejtermékek, a tojás és a méz fogyasztása is. Természetesen az sem árt, ha a vegetáriánus étrenden élőket követve lemondunk a dohányzásról, alkoholról, kávéról és rendszeresen sportolunk.

Honnan?
Mindenképp ügyelni kell arra, hogy hol szerezzük be a zöldségeket és a gyümölcsöket. Bizonyos növények pl. több kevesebb nitrátot tartalmazhatnak, attól függően, hogy a talajt milyen mértékben kezelték nitrát tartalmú műtrágyával. A nitrát a szervezetbe kerülve nitritté alakulhat, ami oxigénhiányt okozhat.
 

afca

Kitiltott (BANned)
A tavaszi étrend főszereplője a SPÁRGA.



sparga.jpg


Gusztusos is, ízletes is, ráadásul egészséges – szinte egyedül állóan szerencsés kombináció

A közel négyezer éves múlttal rendelkező növény őshazája Eurázsia. A feljegyzések tanúsága szerint lelkesültek érte fáraók és fejedelmek, de éppoly szívesen ették egyszerű polgárok is. Egyesek odáig mennek dicséretében, hogy egészségbanknak nevezik annyira könnyű és vitamindús. Közismert jó tulajdonsága, hogy serkenti az emésztést, magas az A, B, C és E vitamin tartalma. Hívei szerint még szexuális serkentő hatással is rendelkezik.

A spárga minőségét nem befolyásolja a színe. Az enyhébb ízű, ám kicsit kesernyésebb csontszínű, vagy különböző zöld árnyalatú, kicsit erőteljesebb ízvilágú: mindegyik finom.

Minél frissebb, annál finomabb – mondás nagyon jellemző a spárgára. Főzésnél, sütésnél ajánlatos figyelni, mert akár néhány perc különbség megváltoztatja a növény textúráját. Egyaránt fogyasztható hidegen és melegen az egyszerűtől a kifinomultig.

Nézzünk végig egy teljes menüsort*, ahol – bármilyen meglepő is - mindegyik a spárgáról szól! Bármiként is készüljön, alapszabály, hogy az előkészítésnél a fehér spárgát kell hámozni, míg a zöldet nem.

Előétel, hidegen: fehér (főtt) spárga sáfránymajonézzel.

Tejszínt összeforralunk sáfránnyal, majd majonézmártással elkeverjük. Szépen mutat salátaalapon, főként, ha a spárgafejek nyakára öntjük a mártást és az értékes fejek kikandikálnak.

Leves: spárgaleves apró vajasgaluskákkal.

Húsleves alapban 10 percig főzzük a spárgákat, petrezselymes besamelmártással összeforraljuk, a hagyományos galuskatésztát feldúsítjuk egy kanál vajjal és beleszaggatjuk a levesbe.

Meleg főétel: zöld spárga bor-sabayonnal.

8 habosra felvert tojás, tejszín, és egy pohár Souvignon Blanc szükséges a mártáshoz. Előmelegített tányéron a zöld spárgára öntött mártás tetejére hintett piros törött borssal pompásan fest.

Desszert: fehér spárgasorbet

A 15 perces főzés alatt a vízbe cukor kerül, lehűtve átpasszírozzuk, a főzőléhez Tokaji aszut adva turmixoljuk. Üvegkehelybe adagolva néhány szép spárgafej és citromfű díszek teszik ellenállhatatlanná.
 

tájdi

Állandó Tag
Állandó Tag
A csírák (csíráztatás) Korunkban egyre nagyobb érdeklődés kíséri az egészséges táplálkozást és napjainkban újdonságnak számító, természetes élelmiszerek megjelenését. Egyre többen keresik a vitaminokban, ásványi sókban gazdag, kímélő módon előállított, magas tápértékű élelmiszereket, amelyek természetes tápanyagtartalmukat megőrizték.
Kora tavasszal egyre inkább áhítozunk egy kis friss vitaminforrásra. A legegyszerűbb, ha primőrök helyett az üde, erőt adó és házilag is előállítható csírát választjuk.
Még a kis mennyiségben elfogyasztott csíra is magas tápértékű eleme lehetne napi étkezésünknek.
A egészséges fogyókúra egyik alapszabálya, hogy minőségi tápanyagokkal lássuk el szervezetünket, melyhez hozzájárulhat, ha csírákat is fogyasztunk.


Történelem:
Ősidők óta nagy tisztelet övezi az "életerőt" hordozó magot, amely az új élet kezdetét jelképezi az állati és a növényi világban egyaránt. A történelmi írásokból kitűnik, hogy minden jeles korszak meghatározó jelentőségű civilizációja foglalkozott rendszeresen csíráztatással. Felismervén a csírák értékes szerepét a táplálkozásban, a kínaiak már időszámításunk előtt 3000-ben csíráztattak magokat. A legendás hírű kínai császár, Sheng Nung könyvében részletesen leírta, hogy a csírák salaktalanítják a szervezetet, és rendkívül átható gyógyító hatásuk van.
A föníciaiak is fogyasztottak csírákat hosszú hajózásaik alatt, így teremtve meg a friss, nyers táplálékot. A csíráztatás múltja Európában igen "viszontagságos", hiszen az elmúlt néhány évszázad alatt többször fedezték fel újra a csírák értékeit. A XVIII. században a hajózás legtragikusabb betegségei közé tartozott a skorbut, amit a híres Cook kapitány csíráztatott árpából készített itallal gyógyított sikeresen. A második világháború idején a brit és az amerikai kormány egyaránt elismerte a csíráztatott magvak jelentős fehérjetartalmát.
Az igazi áttörés azonban a csírák elismertségében akkor következett be, amikor az amerikai dr. Clive Mc Kay, a táplálkozástudományokkal foglalkozó kutató, a csírák nagy vitamintartalmára vonatkozó kutatási eredményével felcsigázta a közvélemény figyelmét. A csíráztatás azóta is központi helyet foglal el a táplálkozástudományi kutatásokban, és remélhető, hogy a közeljövőben elnyeri a tudósok és a közvélemény méltó elismerését.
A gabonacsíráztatás a gabonatermeléssel egy időben jutott el keletről a mai Magyarország területére a bronzkor elején. Az utóbbi évszázadok során csiráztatni azonban nemcsak karácsony táján és a húsvét előtti 40 napban volt szokás, hanem a csírákból készült édes lepényeknek (csíramálé, csiripiszli) és sörnek az év minden szakában nagy keletje volt nálunk.

Csíráztatható magvak:
. gabonafélék (pl.: búza, árpa, rozs)
. hüvelyesek (pl.: lencse, bab, borsó)
. olajos magvak (pl.: napraforgó, lenmag, tökmag)
. füvek, fűszernövények (pl.: mustár, zsázsa, hajdina)

Hogyan csíráztassunk?

1. Csak étkezés céljára árusított magvakat csíráztassunk.
2. A kiválasztott magvakat folyó víz alatt leöblítjük, majd 12 órára beáztatjuk.
3. Fél nap elteltével a magokról a vizet leöntjük és a csíráztató- tálba tesszük őket. (Tál híján egy befőttesüveg is megteszi, melynek a tetejét gézlappal befedjük.) Az edény méretének megválasztásakor érdemes figyelembe venni, hogy a csírák a magok eredeti térfogatának ötszörösére növekednek.
4. Az edényt fényre - de nem tűző napra - állítjuk.
5. Az apró növénykéket naponta kétszer, langyos vízzel leöblítjük, alaposan lecsöpögtetjük, mert ha a víz megáll a csírák alatt, rothadásnak indulhatnak.
6. 4-5 nap múlva a csírák már igazán zamatosak, és asztalra kerülhetnek.

Tippek, receptek:
Legjobb, ha nyersen fogyasztja a csírákat, felhasználásuknál ez a legfontosabb alapelv. Köztudott, hogy főzéskor a vízben oldódó vitaminok, illetve az emésztést segítő értékes enzimek tönkremennek. A csírák közül nyersen és kíméletesen főzve fogyaszthatóak a gabonák, az olajos magvak és a fűfélék, a fűszerek és a gyógynövények csírái.
A csíranövényeket bármilyen nyers salátába beleszórhatja. Készíthet például zsázsacsírával paradicsomsalátát. Tetszés szerinti mennyiségben hámozza meg a paradicsomot, és egy közepes fej vöröshagymát kockákra vágva adjon hozzá, majd szórja meg zsázsacsírával. Készítse el külön a következő saláta öntetet: egy kicsavart citrom levéhez tegyen néhány kanál mézet, kevés olíva olajat. Öntse a salátára, és ha szereti, hintse meg olajos magokkal: napraforgóval vagy apróra vágott dióval. Barna kenyérből készült pirítóssal kiváló, rendkívül sok energiát adó egytál étel.
A csírákat darálhatja is. Például a ledarált rozscsírát ízesíthetjük fokhagymával, tengeri sóval, olíva olajjal, majd a megsütött padlizsánra öntve melegen tálalja.
Ha jobban szereti a csírák zöld részét, akkor meg kell várni, amíg a növény eléri a három-négycentis magasságot. Felvagdalva rászórhatja vajas kenyérre, vagy beleszórhatja kefirbe, levesbe és a főzelékekbe is.
Készíthet krémeket is. Például a zsázsa ollóval levagdalt zöld levélkéit keverje össze tíz dkg juhtúróval és két-három kanál kefirrel. Krémet készíthet úgy is, hogy két deci kefirbe bármilyen csíranövény zöldrészét beleaprítja, ízesítheti tengeri sóval, fehér borssal, és apróra vágott zöldpaprikával. A zsázsa túl nagy adagban csípős, erős, erre a felhasználáskor ügyeljen. A krémeket barna kenyérre kenve fogyassza.
Egy régi szegény édesség a csiripiszli, vagy csíramálé. Búzát kell csíráztatni, 4-5 nap után darálja le az egészet, keverjen hozzá egy kevés teljes őrlésű lisztet, annyit, hogy galuskaszerű tésztát kapjon. Ebből a tésztából tegyen kis halmokat egy tepsire, és forró sütőben süsse ki. Ez egy nagyon natúr épp, hogy édes édesség.

Búza csíra - a zöldek királya
Vitaminok: A, C
Ásványi anyagok: kalcium, magnézium, foszfor, nátrium, kálium, vas, kén, kobalt, cink, klorofill 70 %-ban
A leatrile (B17 vitamin) pusztítja a rákos sejteket. A klorofill segíti a vér oxigén szállítását a sejtekhez, egyensúlyban tartja a vérnyomást, tisztítja a májat, elősegíti a vércukor szinten tartását, karban tartja a rossz emésztést, növeli a radioaktív sugárzás elleni védelmet. Gyulladásgátló, baktériumölő hatású, hurutoldó, erősíti az idegrendszert, de még potencianövelő hatása is ismert.

Lencse, borsó, babfélék csírája
Vitaminok: A, C, B-komplex, E
Ásványi anyagok: vas, kalcium, foszfor
Ahogy mondani szokták "jó a szívnek" - kitisztítják a vérből az LDL ( káros koleszterin)t. Magas a rost-, fehérje-, aminosav-tartalma, fog és immunerősítő, szabályozza az inzulinszintet. Komplex cukrot tartalmaz, amit a vastagbél baktérium megtámadnak, és e folyamat következtében gázok keletkeznek - a rendszeres fogyasztók már ismerik. Igen magas a vastartalma, mely segíti a vérképzést. A bennük levő ligázok és proteázinhibitorok erősen rákblokkoló anyagok: a ligázok felveszik a küzdelmet a mell- és vastagbél rákkal, a proteázok megelőzik az egészséges sejtek rákossá alakulását.

Lucerna csíra - alf-alfa
Vitaminok: A, C, B, B12, D, E, K
Ásványi anyagok: vas, foszfor, kalcium, mangán, kálium
Olyan ásványi sókat tartalmaz, mely lúgosítja a vért - candida fertőzésben szenvedők figyelem. Rostja lelöki a koleszterin-lerakódásokat az erek faláról, szaponintartalma feloldja azt. Magas klorofill-tartalma miatt a szív és érrendszeri betegségben szenvedőknek különösen ajánlott. A mangán csökkenti a vércukorszintet. B12 - vitamin a vérszegénységen segít, K-vitamin pedig megelőzi a vérrög (thrombus) kialakulását, csökkenti a vérzéseket .A benne levő rengeteg növényi hormon az ösztrogén hatásával egyenértékűen segíthet a mellrák kialakulásának megelőzésében, elviselhetővé teszi a változókor (klimax) kellemetlen tüneteit. Szoptatós anyáknál serkenti a tejelválasztást. Vastagbélgyulladásban szenvedők gyógytápláléka, roboráló hatású. Magas a proteintartalma, 8 emésztő enzim is található benne. Napraforgó csíra
Vitaminok: C, D, E, A, B
Ásványi anyagok: foszfor, kalcium, vas, fluor, cink, kálium, jód, magnézium, mangán, réz
Az összes aminosavat tartalmazza (fehérje 30%(, tisztító, méregtelenítő, vízhajtó, újraépítő hatású. Magas rosttartalma az egészséges bélflórát táplálja, segíti a bélmozgást (bélperisztaltika). Foszfor és kalcium szükséges az ép fogakhoz, csontokhoz, a zsírok, szénhidrátok emésztéséhez, a szövet és izomtónushoz. A vas, a vörösvértestképzéshez, a réz a vas felhasználáshoz szükséges. Klorofilltartalma segíti a vér oxigénszállítását a sejtekhez. A jód a pajzsmirigyhormon alkotórésze, valamint elengedhetetlen az idegsejtek működéséhez. A magnézium segíti az izom-, agy- és a tüdőszövetek munkáját.

Zsázsa csíra
Vitaminok: C, E , A- ß- karotin - (antioxidánsok)
Ásványi anyagok: klorofill, szelén
Rendszeres zsázsa csíra fogyasztással megelőzhető a szívinfarktus. 80%-ban tartalmaz telitelten zsírsavakat, amelyeknek jelentőségük van a szív- és érrendszeri betegségeknél. Magas E vitamin (1200mg/kg) tartalma értágító, alvadás gátló hatású. A klorofill tisztítja, megújítja a vért. Vizelethajtó, egyben vérnyomáscsökkentő is. Az antioxidánsok (A, C, E,-vitamin, ß- karotin és a szelén( erősítik az immunrendszert, késleltetik az öregedést, olyan anyagok, amelyek más anyagok oxidációját megakadályozzák a szervezetben. Csökkenti a gyulladást, segít a mellrák és a vastagbélrák megelőzésében. Nem utolsósorban afrodiziákum, növeli a férfierőt.
 

tájdi

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha zöldségevéssel szeretnénk visszanyerni fiatalos alakunkat, akkor jó ha tudjuk, melyik zöldség mennyi szénhidrátot tartalmaz.

Akár az otthoni veteményesből, akár a zöldségesboltból származik: a zöldség az egészséges életmód szimbó- lumává vált. A gyümölcsökhöz hasonlóan, a zöldségek is sok vitamint, ásványi sót, élelmi rostot, növényi zsírt, fehérjét és nem utolsó sorban szén- hidrátokat tartalmaznak. A szénhidrátok szolgáltatják az energiát izmaink és az agy megfelelő működéséhez, azt viszont érdemes tudnunk róluk, hogy a fel nem használt szénhidrát nem távozik szervezetünkből, hanem zsírrá alakulva párnákat képez.

Válogatott zöldségek
Ha zöldségevéssel szeretnénk megtartani (vagy visszanyerni) fiatalos alakunkat, akkor meg kell tanulnunk, melyik zöldség mennyi szénhidrátot tartalmaz. Amelyikben sok van, az nem számít igazán diétásnak. Bár ezzel az szénhidrátmentes-őrülettel számos finom falatot száműzünk asztalunkról. A következőkben három kategóriába osztjuk a zöldségeket, szénhidráttartalmuk alapján.

Egy cső kövér kukorica
A legmagasabb szénhidrát tartalmú zöldség - amelynek a termesztésétől egy fogyókúrázó kertésznek mindenképp óvakodnia kell - az amerikai kedvenc, a csemegekukorica. Senki sem gondolná, hogy egy zsenge cső kukoricában mennyi kalória van! Egy csőben kb. 19 g cukor lapul. A fagyasztott kukoricában pedig 34 g. De ne keseredjünk el: ha nem tudunk lemondani a kukorica ízéről, együnk pattogatott kukoricát! Ha növényi olajon pattogatjuk, állítólag nem hizlal! Akár még uzsonnaként is fogyaszthatjuk.

A paszternák helyzet ?
A pasztináknak is nevezett gyökérzöldségtől a diéta alatt jobb, ha óvakodunk. Egy átlagos pasztinákgyökérben ugyanis majdnem 30 g szénhidrát található. A zsenge borsó sem olyan édes, ha a szénhidrátmennyiségét is figyelembe vesszük. Egy csészényi borsó elfogyasztásával máris 34 g szénhidráttal gazdagodtunk.

A burgonya zöldség vagy inkább köret?
A püré, a vagy akár a csipkés szélű csipsz, sőt a burgonya minden formája szénhidrátbombának számít. Egy krumpliszem tömegének egyötöde cukor. Ha megsütjük, az arány 50% fölé növekszik.

A hagyma egészséges, de hizlal
Ha a hagyma szerelmesei vagyunk, ezt a bekezdést el se olvassuk, különben sírva fakadunk! Egy kisseb fej hagyma 16 gramm szénhidrátot tartalmaz. De csak a szénhidrát tartalma miatt ne űzzük asztalunkról ezeket a jótékony hatású, hazánkban is igen kedvelt fűszernövényeket. Ugyanis rendszeres fogyasztásuk csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet, továbbá fokozza az anyagcsere működését . A régi közmondás is úgy tartja, hogy minden napra 2 gerezd fokhagyma (meg három alma) és ez az orvost a háztól távol tartja. Ha esetleg a fokhagyma szaga rettent vissza rendszeres fogyasztásától, akkor próbálkozzunk párolt változatával, úgy már nem olyan vészes.

Tök sok szénhidrát
Ha csak a szénhidrátokat tartjuk szem előtt, jobb ha tartózkodunk a jóízű, édes fogyasztásától. Bár ki mondana le erről a hűvös teleken is fogyasztható, mézédes és rendkívül ízletes, vitamindús táplálékról! Nem is kell teljesen megtagadnunk magunktól a tök élvezetét, azonban a mértékletesség nagyon fontos.
Minden fogyókúrázó kertész számára lenne egy tippünk: még ha imádjuk is ezeket a zöldségeket ne ültessünk kertünkbe, mert így nem kényszerülünk a termény elfogyasztására sem. Inkább menjünk ki a piacra, s ha már nagyon erős vágyat érzünk egy "bűnös" zöldség után, akkor vegyünk belől egy keveset, attól még nem fog összedőlni a világ.

Szénhidrátparadicsom
A bab és a paradicsom a közepes szénhidráttartalmú zöldségek közé tartoznak. A paradicsom különösen rafinált: 100 g paradicsom 4 g szénhidrátot tartalmaz, de amennyiben megszárítjuk, ez a szám felmehet 17 g-ra is. A paradicsompürében pedig már 20 g cukorféleség van.
Nézzük tovább: együnk padlizsánt, brokkolit és karfiolt! Már csak 4-6%-ot tesznek ki a nem kívánatos vegyületek. A sárgarépával vigyázzunk, mert az édes! Nyári napsütésben azonban ajánlott a sárgarépa fogyasztása, ugyanis ha nyaralni készülünk és előtte egy pár nappal elrágunk néhány répát, máris sokkal jobban barnulunk: a benne található vitaminok elősegítik a fokozatos lesülést.

Minél édesebb, annál cukrosabb
Az elmondottak alapján könnyen észrevehettük, hogy minél édesebb egy zöldség, annál több szénhidrátot - tehát cukrot - tartalmaz. De ez nem jelenti azt, hogy ne fogyasszuk őket. Például a paradicsom likopintartalma erős antioxidáns hatású és ezáltal segít kiüríteni szervezetünkből a káros anyagokat. A brokkoli fogyasztásától pedig - a brokkolitermesztők szerint - okosabbak leszünk!
Végül nézzük a legelszántabb fogyókúrásoknak való zöldségeket: legtöbbjükre igaz, hogy nem fejlesztenek virágzatot, tányérunkra levél formájában kerülnek.
Ezek a következők: fejes saláta, , sóska, spenót. Azonban ezekkel sem árt mértéket tartanunk, mert levelikben felhalmozódhat a nitrát.Megehetünk 100 g-nyi, azaz egy egész köteg retket, akkor is csak 3 g cukrot fogyasztottunk, vagy fél tucat spárga hajtást, és akkor is 5 g alatt maradt a szénhidrát-bevitelünk. Az uborka kevesebb mint 1 g-ot tartalmaz. Végül ne feledkezzünk meg a különböző csírákról sem, amelyek nagyon hasznosak, s bonyolult kalóriaszámításainkban csupán elhanyagolható tételt jelentenek.

Most pedig lássuk mit mutatnak a számok!

Magas szénhidráttartalmú zöldségek: (100 g zöldségben)
Szénhidrát kcal
Kukorica 23,6 127
Burgonya 20 92
Sült burgonya 53 430
Fokhagyma 26,3 133
Sütőtök 16,5 77
Zöldborsó 14 88

Közepes szénhidráttartalmú zöldségek
Vöröshagyma 8,3 39
Sárgarépa 8,1 35
Karalábé 6,9 38
Zöldbab 6,8 40
Olívabogyó 6,5 222
Laskagomba 6,0 42
Káposzta 5,7 31
Cukkíni 5,3 30

Alacsony szénhidráttartalmú zöldségek:
Zöldpaprika 3 20
Sóska 2,3 23
Retek 2,2 15
Brokkoli 2,1 24
Fejes saláta 2,0 16
Spenót 1,8 18
Spárga 1,8 16
Kígyóuborka 1,7 11
 

vali1

Állandó Tag
Állandó Tag
"A mértékletes táplálkozás jutalma: szellemi frissesség és erkölcsi erő; a szenvedélyeket is segít megfékezni. Különösen a lomha embereknek árt a falánkság; nekik szűkösen kellene táplálkozniuk és sokat mozogniuk. Sok kiváló képességű férfi és nő felét sem valósítja meg annak, amire képes lenne, ha önuralmat gyakorolva uralkodnék az étvágyán. "

csak egy kiragadott részlet...
 

tájdi

Állandó Tag
Állandó Tag
Mit érhetsz el a chilipaprika fogyasztásával?

Súlycsökkenést
  • Emésztésed helyre állását
  • Egy új ízvilág megismerését
csili1.jpg


A mexikóiak előszeretettel használják a chilipaprikát, mely remek zsírégető fűszer. A chili szinte minden ételükben előfordul, például a gyümölcsöket is szokás chilivel fogyasztani. Így étkezés közben is égeted a zsírt. A diétánál csökkentett mennyiségű kalóriát veszel magadhoz, ám ennek nagy részét a chili elégeti.
Égető chili
  • w150
    A leggyakoribb tévhit a mexikói ételekkel kapcsolatban az, hogy annyira erősek, hogy alig lehet megenni! Való igaz, hogy előszeretettel használják a chilipaprikát, de ennek a fűszernek 200 változata van a legenyhébbtől a legerősebbig. Valójában csak egy kifejezetten erős chilifajta van, melyet Yucatánban használnak, ez a maják körében volt népszerű. Úgy hívják, hogy habanero, a maják pedig "síró nyelv"-nek nevezték.
  • A chili paprikák ugyanabba a családba tartoznak, mint a húsos paprikák és más hüvelyes paprikák. Ízük a zamatos édestől az égető csípősig változhat. Az édes (ancho) és csípős (dundicut, chipotle, és jalapeño) chili paprikák keverékét a mexikói konyhában használják, például egy ízekben gazdag, fűszeres chili és egyéb ételeik elkészítéséhez.
Hogyan kövesd?
  • A fűszeres ételek miatt ügyelned kell arra, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot vegyél magadhoz.
  • Lehetőleg cukormenetes italt fogyassz.
  • Szénhidrát helyett zöldséget, és gyümölcsöt fogyassz.
Mintaétrend

Reggeli:
  • Chiliben megforgatott sült alma
Ebéd:
  • Zöldséggel és csirkével töltött hal
  • Mexikói vörösbab saláta
Vacsora:
  • Mexikói vörösbab saláta
Receptötletek

Mexikói vörösbab saláta

m4.jpg
Hozzávalók:

  • 1 konzerv vörösbab
  • 1 kis tubus ketchup
  • mexikói chilis bab fűszerkeverék
  • édesítőszer
  • olaj
  • 2 fej lilahagyma
Elkészítés:
A lilahagymát kockázd fel, és olajon pirítsd meg. A babkonzervet tedd bele és még egy kicsit főzd. Nyomd rá a ketchupot, sózd és főzd sűrűre. Az édesítő azért kell bele, mert kicsit savanyú a ketchuptól. Ha kész, halmozd egy tálkába, és már eheted is.

Zöldséggel és csirkével töltött hal

Hozzávalók:
  • 1 db 1,5 kg-os ponty
  • 30 dkg darált csirkehús
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db chilipaprika
  • 1 csomag mexikói zöldségkeverék
  • 1 csomó zöldpetrezselyem
  • 5 dkg gomba
  • tejszínes torma
  • olaj
  • őrölt bors
Elkészítés:
m1.jpg
A pontyot tisztítsd meg, mosd meg, majd sózd be. Amíg a só átjárja a halat, addig készítsd el a tölteléket. Enyhén sós vízben főzd meg a mexikói zöldségkeveréket. Az apró kockákra vágott vöröshagymát, az összezúzott fokhagymát, a felszeletelt gombát, a csirkehúst, és végül az összeaprított petrezselymet keverd össze az apróra vágott chilipaprikával. Ízlés szerint sózd, borsozd. Majd kevés olajon dinszteld meg. Keverd össze a mexikói zöldségkörettel és töltsd meg vele a halat. Óvatosan varrd össze. Egy tepsibe önts körülbelül fél üveg olajat, s lassú tűzön forráspontig hevítsd, ezután tedd bele a halat, a tepsit körbe alufóliával fedd be, amelyet 10 perc múlva vegyél le róla. Ekkor egy hústűvel szúrd meg a halat, hogy lásd mennyire párolódott meg, ha könnyen bele megy a tű, akkor told vissza a sütőbe és a közepesnél nagyobb lángon süsd pirosra. Mivel a hal gyorsan megfő, a főzési időt ne lépd túl, mert szétesik.
 

tájdi

Állandó Tag
Állandó Tag
Találtam, egész jó!:p Aki fogyizik, a krumplit hagyja el. Én zellert és a rozmaringot sem használnék, nem szeretem és megszórnám kis pirospaprikával is, (borssal bőven) hogy szép színe legyen és vagdalnék bele zöldpaprikát is.

Ezt a receptet a brassói aprópecsenye ihlette, ám szerintem annál sokkal finomabb és egészségesebb is, hiszen sokfajta zöldséget használunk fel elkészítése során.

aprpecs.jpg


A beszerzés során vettem két igen jól fejlett pulyka felsőcombot. Lehet persze filét is venni, de úgyis le kellett szedni a zsíros részeket, és így a kutyák is jól jártak. A zöldségesnél vegyunk hozzá 5-6 igen jólfejlett gömbölyű végű sárgarépát egy nagyobb zellert, petrezselyemgyökeret és karalábét, valamint két fej vöröshagymát, két fej lilahagymát és két fej fokhagymát, borsót, vagy zöldbabot (mirelit) valamint másfél kilónyi krumplit. Ez kb. tíz adagot fog eredményezni.
A húst filézzük ki, alaposan tisztogassuk meg a zsíros részektől (aki nem diétázik, ez utóbbit elhagyhatja). Sajnos manapság a tenyésztett pulykák igen mozgásszegény életmódot folytatnak, és az izmok kozött is zsírosodnak. Daraboljuk fel a húst kb. akkora darabokra, mint amikor pörkölotet készítünk, esetleg egy kicsit nagyobbra. Sózzuk meg, törjünk rá jó sok tarkaborsot és pihentessük tíz percet. Az enyhén megolajozott serpenyőt hevítsük amennyire csak lehet, és pirítsük meg a húst. Az a jó, ha majdnem félkészre puhul.

husi.jpg
Közben a megtisztított zöldséget kockázzuk akkorára, mint a húsokat, a lilahagyma kivételével, a fokhagymagaerezdeket aprítsuk 6-8 részre. Az ablakban folyamatosan nő a rozmaring, leszüreteltem majd' egy tucat ágat. Néhány kivéterlével válasszuk le a leveleket és aprítsuk fel, de mozsárban is megtörhetjük.

rozm.jpg


A rozmaringot egyenletesen elkevertem a zöldségkeverékben, sóztam, majd a húsokkal együtt beleöntöttem a tepsibe. A lilahagymákat felcikkeztem és a maradék egész rozmaringokkal egyenletesen beledugdostam a tepsibe. Grillfóliával légmentesen lezártam és 210 fokos sütőben 75 percig sütöttem, majd a fóliát levéve 20 percig pirítottam.
Ehhez a fogáshoz jól illik egy kis saláta. Felaprítottam 2 kígyóuborkát, 4 paradicsomot, egy tucat koktélparadicsomot, 5 szál újhagymát, és egy kis fekete olívabogyóval és kapribogyóval összekeverve egy citrom levét ráfacsarva kész is volt. A (lila)káposztasaláta is kiváló párja lehet.

sali.jpg
 

afca

Kitiltott (BANned)
index.jpg
Meddig élhetsz, ha túlsúlyos vagy?

A túlsúly és az elhízás a jövő egyik legjelentősebb egészségügyi problémája. Kutatások immár konkrét számadatokkal támasztják alá, hogy egy húszéves elhízott nő esetében a várható életkor-rövidülés nyolc év, férfiak esetében pedig 13 évvel kell számolni.
Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO adatai alapján a túlsúly és elhízás a második legjelentősebb megelőzhető rizikófaktor, ugyanakkor a fejlett országokban a túlsúlyos és elhízott emberek aránya ötévente megduplázódik. Számuk Európában és az Egyesült Államokban meghaladja a 240 milliót.
fank.jpg


Az elhízás következményei

Szinte minden szervedben és szervrendszeredben előnytelen folyamatokat indít el, számos kórfolyamat kiváltója lehet. A szív- és érrendszeri megbetegedések esetében szinte egyedüli kockázati tényező – minden második magasvérnyomásos ember elhízott –, a cukorbetegség kialakulásának esélye is több mint hússzorossá válik, és szerepe lehet a daganatos betegségek, az epekő, a bőrbetegségek és a pszichés zavarok kialakulásban is.
Van különbség túlsúly és elhízás között

Mind a túlsúly, mind az elhízás az energia-felhasználás és energia-bevitel egyensúlyának zavara. Az elfogyasztott élelmiszerek mennyiségének megnövekedése és a testmozgás csökkenése a zsírlerakódás irányába ösztönzi szervezetedet. Ugyanakkor az idő előrehaladtával az azonos energia-bevitel is zsírlerakódáshoz vezethet, mivel szervezetednek kevesebb energiára van szüksége, tehát negyven-ötven évesen jóval kevesebbet célszerű enned, valamint többet és elsősorban rendszeresebben mozognod, mint húszévesen.
A túlsúly és elhízás meghatározása a testtömegindex – BMI, Body Mass Index – alapján történhet, amely a kilogrammban kifejezett testtömeg és a méterben mért magasság négyzetének hányadosa.
Ha súlyfelesleged van, a BMI-d szerint lehetsz túlsúlyos vagy elhízott:
  • ha a BMI 25 és 30 közé esik, akkor túlsúlyról beszélhetsz;
  • ha a BMI a 30-at meghaladja, elhízásról.
zoldseg.jpg


Ha túlsúlyos vagy, és nem változtatsz életmódodon, előbb vagy utóbb az elhízottak táborát erősítheted, így nagyon fontos szerepe van a megelőzésnek.
Mit tehetsz?

A testsúly rendezésében két tényezőt kell mindig és egymástól elválaszthatatlanul szem előtt tartanod. Egyrészt az életmódod, étkezési szokásaid megreformálását, valamint a rendszeres testmozgás bevezetését életedbe. Sokkal célravezetőbb, ha hosszú távra tervezel, és nem néhány hónap alatt szeretnél megszabadulni a hosszú évek alatt lerakódott zsírpárnáidtól. Fokozatosan érdemes megváltoztatni a kialakult – általában rossz – szokásaidat, és megismerni, hogy a magas energiatartalmú élelmiszereket melyekkel válthatod ki, és hogyan készítheted el ízletesen a jó magyar ételeket. A testsúly rendezése nem azt jelenti, hogy meg kell válnod az ízletes ételektől, mindössze az elkészítésükön és elsősorban az elfogyasztott mennyiségen kell módosítanod.
Stratégia az elhízás ellen

Legfontosabb, hogy szakirodalmakból vagy táplálkozástudománnyal foglalkozó szakembertől tanácsot kérve készülj fel a fogyókúrára. Ismerkedj meg azokkal az élelmiszerekkel, melyekből korlátlanul fogyaszthatsz, és azokkal, melyeket csak elvétve, alaposan átgondolva. Célszerű közösen, egyénre szabottan kidolgozni egy stratégiát az elhízás mértékétől függően, és rendszeresen – hetente, kéthetente – ellenőrizni a változásokat, eredményeket. Mindemellett fontos a megfelelő mozgásprogram összeállítása is.
mozogj.jpg


Hasznos tippek

  • Naponta egyél többször, de csak kis mennyiségeket fogyassz.
  • Kizárólag késsel és villával étkezz, és figyeld meg, melyek azok az élelmiszerek, amiket kézzel ettél volna meg, és azokat hagyd ki étkezéseidből – csokoládé, chips, sós mogyoró, cukorka, nápolyi.
  • Naponta legalább egyszer fogyassz főtt, meleg ételt.
  • Minden étkezésnél ülj le, és próbálj lassan, az ételt alaposan megrágva étkezni, ne kapkodj, és étkezés közben ne tévézz, mivel ekkor nem veszed észre, mekkora mennyiségeket fogyasztasz el.
  • Vezess egy füzetet, melyben leírod, mit és mennyit ettél – a rágcsálnivalókat is jegyezd fel.
Ha sikerül legyőznöd a kezdeti nehézségeket, napról napra könnyebb dolgod lesz, és az elismerő dicséretek is arra ösztönöznek majd, hogy egészséged érdekében folytasd új életmódodat.
 

afca

Kitiltott (BANned)
12 karcsúsító trükk

Hogy biztosan lefogyj!

Diétázol és mégsem fogysz. Elgondolkodtál már azon, hogy milyen hibákat vétesz? Olvasd el karcsúsító trükkjeinket és tanulj meg okosan lefogyni!


Igyál vizet!

Ha minden étkezés előtt megiszol egy nagy pohár vizet, eltelít és nem fogsz annyit venni a tányérodra, mintha teljesen üres gyomorral tennéd. Étkezések között is jó, ha félóránként megiszol egy-két deci gyógyteát, vagy ásványvizet, így az emésztésed is meggyorsítod!

Hetente egyszer állj mérlegre!

Ha minden nap a mérleget bámulod, nagyon elkeserítő eredményeket láthatsz, hiszen egy sor befolyásoló tényezője van a kilók számának. Nem mindegy, mennyit ittál vagy ettél, mennyi vizet tart vissza a szervezeted, a nap mely szakaszában méricskélsz. Épp ezért, elegendő egy héten egyszer, meghatározott napon és időpontban mérlegre állnod.
1.jpg

Várd meg, míg éhes leszel!

Ne egyél unalmadban, sem megszokásból! A legrosszabb, amit tehetsz a fogyókúra idején. Vizsgáld meg, vajon tényleg korog már a gyomrod? Vagy csak úgy bekapnál valamit? Ne tedd! Tűzz ki öt időpontot, amikor ehetsz a nap folyamán!

Öltözz szűk ruhába!

Ha testhezálló ruhát viselsz, többször is meggondolod, hogy sokat egyél! Hiszen nem néz ki túl jól, ha kibuggyan a hasad a farmerból, igaz?

Reggelizz!

Ne menj el otthonról úgy, hogy nem reggeliztél! Feltölt energiával egész napra, és délig nem is leszel éhes! A szervezeted pedig nem kezd vésztárolásba.

Írd fel, hogy mit eszel!

Ha étkezési naplót vezetsz mindenről, amit magadba tömsz, egy-két nap után látni fogod azokat a vétkeket, amiket sorozatosan elkövetsz magaddal szemben! Hidd el, ha minden apróságot feljegyzel, rá fogsz jönni, hogy jóval több, mint előtte képzelted. Írd fel és változtass!

Egyél naponta öt alkalommal!

Szervezeted anyagcseréje akkor működik igazán jól, ha dolgoztatod. Az emésztéshez is energiára van szükség, épp ezért jó, ha könnyen emészthető ételeket eszel, így több energiát égetsz el, mint amennyit bevittél!
2.jpg

Tornázz naponta!

Ha csak 10 percet is, de szánj a testmozgásra időt minden nap! Ha másképp nem megy, akkor fuss a busz után, vagy lépcsőzz!

Egyél gyümölcsöt!

A gyümölcsök rengeteg rostot tartalmaznak, amelyek megkönnyítik az emésztésed! Ezen kívül vitaminpótlásra és nassolásra is kiválóak! Napi öt adag az optimális.

Főzz növényi olajjal!

Likvidáld a konyhából az összes állati zsírt! Szokj rá a növényi olajak használatára! Nem csak könnyebb lesz az anyagcseréd, hanem a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását is megelőzheted!

Rágd meg jól az ételt!

Ha gyorsan eszel, hajlamos vagy rágás nélkül lenyelni a falatot. Ezt ne tedd, mert így sokkal nehezebben dolgozza fel a gyomrod a bevitt táplálékot. Rágd meg jól az ételt, segíts a szervezetednek!

Ne egyél 18 óra után!

Próbáld meg a napi öt étkezést 18 óra előttre ütemezni. Utána már a tested pihenni próbál, és feldolgozni a nap történéseit, legyen az étel, sport, munka vagy érzelem!
 

tájdi

Állandó Tag
Állandó Tag
Meddig élhetsz, ha túlsúlyos vagy?


Hasznos tippek
  • Naponta egyél többször, de csak kis mennyiségeket fogyassz.
  • Kizárólag késsel és villával étkezz, és figyeld meg, melyek azok az élelmiszerek, amiket kézzel ettél volna meg, és azokat hagyd ki étkezéseidből – csokoládé, chips, sós mogyoró, cukorka, nápolyi.
  • Naponta legalább egyszer fogyassz főtt, meleg ételt.
  • Minden étkezésnél ülj le, és próbálj lassan, az ételt alaposan megrágva étkezni, ne kapkodj, és étkezés közben ne tévézz, mivel ekkor nem veszed észre, mekkora mennyiségeket fogyasztasz el.
  • Vezess egy füzetet, melyben leírod, mit és mennyit ettél – a rágcsálnivalókat is jegyezd fel.
Egy jó trükk mindehhez, ha nem a nagytányérra szedjük az ételt, hanem a desszertes tányérra, máris nem tűnik kevésnek az egész:-D
Rajtam mindig mókáznak a gyerekek, hogy a macska tányérjából eszem, mert van egy müzlistálkám a folyékonyabb ételeknek és egy közepes méretű a többinek. Érdemes kipróbálni.

Megelőzés
Modern társadalmunk mozgásszegény életmódja elősegíti a rossz tartás kialakulását, mely megbontja a gerinc természetes egyensúlyát. A nap során a gerinc aktív stabilizátorai, az izmok elfáradnak, túlterhelve a csontos szalagos elemekből álló gerincoszlopot (ezek a passzív stabilizátorok), annak sérülését okozva. Az ilyen rövid, de igen kellemetlen, életminőséget jelentősen rontó fájdalmak megfelelő gyakorlatok elvégzésével, tartáskorrekcióval, izomerősítéssel megelőzhetők.

Jelenleg panaszmentes, de rossz tartású, gyenge hátizomzattal rendelkező egyénekben megelőzésre, vagy korábbi gerincfájdalmak után a kiújulás ellen soha nem késő megkezdeni a gerinc stabilizálását. Ez a prevenciós szemlélet, szemben rehabilitációval -ami egy betegségből való felépülést jelenti-, a prehabilitáció (vagy röviden pre-hab<SUP>&copy;</SUP>).
Kezeléssel, gyógyszerekkel a tüntetek időszakosan elnyomhatók, de az oki kezelés sokszor csak prehab szemlélet hozhat.
Segíthet a megfelelő ülő és fekvő alkalmatosságok ("gerinc matracok") használata, de ezek nem csodaszerek. Gyenge, a gerinc védelmére képtelen hátizmokkal ezek keveset érnek. Szerepük inkább kiegészítő. A jobb felső képen mutatott "svéd" térdeplő szék például sokaknak fárasztó, mivel a helyes tartásba kényszeríti a törzset, nem engedi "összeesni".
A szokásos edzésmódszerekkel a gerinc nehezen erősíthető. Élsportolókban, profi táncosokban is gyakori a hátizmok gyengesége, a jelentős fizikai igénybevétel ellenére is. Így nem meglepő, hogy az átlagemberek esetében még inkább a gyenge izomzat az általános. A térd és boka stabilitását is nagymértékben meghatározzák az aktív stabilizátor izmok, és ez a gerinc esetén sincs másképp.
A hátúszás igen hasznos. A mellúszás önmagában nem ajánlott, mert a lábütem jelentősen terheli a csípőizületet és a karcsapások tovább fokozzák a mellizom vállelőhúzó-hátgörbítő-púposító hatását.
A tornatermi, sőt sajnálatos módon egyes gyógytorna gyakorlatok is túlzott hangsúlyt fektetnek a kisízülteket igen megterhelő hátnyújtó, un. extenziós gyakorlatokra.
A törzsizom erősítésnek nem szabad a hátizmokra korlátozódni, szükséges az elülső stabilizátorok, köztük a ferde hasizmok megfelelő tornája is.
A tartáskorrekció, melyet számos módszer kínál, csak első lépés, a helyes tartást naphosszat, és terhelés közben is meg kell tudni őrizni. Ez csak a tartáskorrekció- nyújtás- izomerősítés- koordináció javítás együttes alkalmazásával érhető el.
Ezt a négyes kombinációt hatékonyan például a Pilates-módszer alkalmazza.

KEZELÉS

Pihenés
A nyugalom, a terhelés kerülése nem kíván magyarázatot. Az ágynyugalom szükségessége vitatott, és valószínűleg csak növeli a betegségtudatot, az elesettséget és káros hatással van az izomzatra. Általánosságban a fájdalmat nem okozó mozgások megengedettek, sőt a korai mozgás hasznos.

Jegelés
Jól ismert a hűtés gyulladáscsökkentő hatása. Jégzselét vagy egyszerű fagyasztott zöldséget használhatunk, törölközőbe csavarva 20 perces időszakra. A hideg-meleg váltogatása izomlazító hatású, míg hosszabb meleg hatására a gyulladásos fájdalmak fokozódhatnak.


GYÓGYSZEREK
Fájdalomcsillapító
A fájdalom szint szerint szükség lehet különböző erősségű fájdalomcsillapítókra. Tüneti kezelésként ezek lehetnek a banális fájdalomcsillapítók, mint algopyrin, aszpirin, stb.

Gyulladáscsökkentők
A gyulladás a szöveteket duzzadttá, érzékennyé teszik, miközben működésük is csökken. Hasonló folyamat zajlik, amikor beütjük az ujjunkat. Bedagad, fájdalmassá válik, és mozgatni, használni se tudjuk. A kisízület, és más lágyrészek közelsége miatt az idegi elemek fájdalmát a gyulladás csökkentésével csillapíthatjuk. Ez a fájdalomcsillapítással szemben oki, és nem tüneti terápia. Vagyis a gyógyszer hatásának elmúlásával, ha a gyulladás kellően csökken, a fájdalom nem tér vissza.
A gyulladáscsökkentő szereket külsőleg kenőcs vagy, tapasz formájában, vagy belsőleg, tablettaként a véráram útján adagolhatjuk.
A régebbi,szájon át alkalmazott gyulladáscsökkentők jelentős emésztőrendszeri mellékhatásokat okozhatnak, súlyos esetben gyomorvérzést. A legújabb készítmények alkalmazásával kevesebb hasonló mellékhatás fordul elő, így a gyomrukra érzékeny Betegek kezelése is megoldható.

Izomlazítók
Nevüknek megfelelően csökkentik az izomgörcsöket.

Injekció
A gyulladt kisízületbe adott igen erős fájdalomcsillapító hatással bíró szteroid injekció csökkenti a gyulladást, a duzzanatot, így az idegekre ható nyomást. Az érintett kisízület “eltalálása” nagy gyakorlatot igényel. A szteroidok jelentős mellékhatásai miatt csak nagy körültekintéssel adhatók, ugyankkor azonnali javulást hozhatnak az egyébként napokig elhúzódó felépüléssel szemben.

Fizikoterápia és fizioterápia
Különböző, konzervatív módszereket felhasználó gyógymódok. Mellékhatásuk, kockázatuk többségükben minimális, így az első körben választandó kezelések közé tartoznak. A derékfájás, gerincbetegség főként azokat a Betegetek kínozza, akiknek tartásuk nem megfelelő, izomzatuk gyenge. Megfelelő gyógytornával, rehabilitációval a későbbi panaszok kivédhetők, vagy legalább súlyosságuk, gyakoriságuk csökkenthető. Sok heveny derékfájás sérülésként fogható fel, mely során a “leggyengébb láncszemnél” következik be a húzódás. Kellő gyakorlással a tartás javítható, az izomzat erősíthető.

Pilates torna otthon!:-D

GYAKORLATOK
Minden gyakorlatnál nagyon fontos a légzés, a koncentráció és a lassan kivitelezett mozgás. Nem szabad lendületből végezni a gyakorlatokat!

Hasizomgyakorlat
Hanyatt fekvésben vagyunk, lábunk felhúzva a sarkakon támaszkodik, derék a földön van, kezek a tarkón. A felsőtestet lassan felemeljük, megtartjuk rövid ideig, és lassan visszaengedjük, de a fejet nem tesszük le a talajra. Ez a gyakorlat látszólag hasonlít a fitneszedzések hasizomgyakorlatához, azonban lassabb ütemben, nem lendületből végezve sokkal hatásosabb. A gyakorlat közben érezhetően remeg a has, ami azt jelenti, hogy bekapcsolódtak olyan izmok is a mozgásba, melyeket addig nem edzettünk. A gyakorlatot szinkronlégzéssel végezzük, oly módon, hogy amikor a törzset megemeljük a talajról, kilélegzünk, és amint visszaengedjük, belélegzünk. 10-szer ismételjük a gyakorlatot!

Comb és fenékformáló gyakorlat
Oldalt fekszünk a talajon, fejünket a kezünkön tartjuk, másik kézzel a test előtt megtámasztjuk magunkat. A felső lábat picit megemeljük, és lassan a test elé visszük, ott megtartjuk, és közben kilélegzünk. A lábat visszatesszük alapállásba, közben belégzés, majd lassan hátravisszük, épp csak annyira, hogy ne dőljön előre a felsőtest, közben kilégzés. 10-15-ször ismételjük a gyakorlatot az egyik, majd a másik oldalt!
Sziebig Tímea
 

afca

Kitiltott (BANned)
Kövér nők ....
Az egyszerűbb – és persze a szegényebb társadalmakban a kövér szép: az éhezők között a gazdagság jele, egyben régmúlt időkből beidegződött biztosíték arra, hogy a következő generáció nem fog éhezni. Ez azonban napjainkban már nem így működik...
A belénk sújkolt ideál – a csontváz sovány beteges

Miért vannak közöttünk olyan nők, akik hagyják magukat addig etetni, míg mozdulni sem bírnak, és miért akadnak mindig olyan férfiak, akik szívesen vállalják ezt az “etető” szerepet?

A válasz valószínűleg a szokásos “irányító-alávetett” szereppárosban rejlik. Az etető, az irányító élvezi az etetett kiszolgáltatottságát, ami addig fajulhat akár, hogy a kövér ember már mindenapi funkcióit sem tudja egyedül ellátni. Az “irányítót” azonban nem fogja kivetni magából a társadalom, mint mondjuk az olyan férjet, aki rendszeresen fizikailag bántalmazva terrorizálja a feleségét, az “etetett” pedig élvezi a huszonnégy órás figyelmet, szeretetet, gondoskodást, ami nélkül azt hiszi, élni sem tudna. Cserébe mindig meg akar felelni a párja elvárásainak, nem is veszi észre, hogy valami furcsa, perverz módon szolgáltatta ki magát.
 

afca

Kitiltott (BANned)
Túlsúly okozta betegségek

A magas vérnyomástól a cukorbetegségig

Igen, a túlsúly nem csak esztétikai probléma! Minél tovább cipeled a felesleges kilókat, annál biztosabb, hogy károsítod az egészséged!

Hidd el, sokan járnak hasonló cipőben. Lássuk, miről is van szó!
Amikor túl sok zsír halmozódik fel a testünkben, túlsúlyosak leszünk. Napjainkban egyre több a túlsúlyos ember, az elhízás ma már népbetegségnek számít, ami elsősorban a testmozgás hiányának és az egészségtelen táplálkozásnak tudható be. Egyre kevesebbet gyalogolunk, főleg ülőmunkát végzünk és sokkal többet ülünk a TV előtt, mint korábban. A fogyókúra lassacskán szinte már művészetté válik, amit egyre több ember űz periódikusan. Pedig az egészséges testsúlyt legkönnyebben életmód változtatással érhetjük el, nem pedig drasztikus fogyókúrákkal.
tu1.jpg

Mitől hízol el?

A túlsúly attól alakul ki, hogy több kalóriát viszel be a testedbe, mint amennyi normális működéséhez és fizikai aktivitásához szükséges. A többlet kalóriát szervezeted zsírként tárolja el, ráadásul olyan helyeken, ahol egyáltalán nem látod szívesen! Az elhízás általában hosszú éveket igényel, mégis legtöbbünk pár hét vagy hónap alatt akar megszabadulni felesleges kilóitól.

Miért fontos, hogy ügyelj a megfelelő testsúly elérésére és megtartására?

A testsúly egészséges szinten tartásával nagy mértékben csökkentheted a szív- és érrendszeri megbetegedések és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ráadásul így jobban is érezheted magad a bőrödben!

A túlsúly hatásai:

  • magas vérnyomás
  • magas koleszterinszint
  • cukorbetegség - a túlsúlyos felnőtteknél a cukorbetegség kialakulásának kockázata háromszor nagyobb, mint az egészséges súlyúaknál
  • ízületi problémák
  • epekő
Ha a fentiek bármelyikét észleled, próbálj meg lefogyni, ez több szempontból is jótékony hatással lesz az egészségedre!

Honnan tudhatod, hogy túlsúlyos vagy?

tu.jpg


Számos elmélet, index és különböző táblázatok születtek arra vonatkozóan, hogy mikortól számítunk túlsúlyosnak. A legfontosabb kontroll azonban saját magad vagy, hiszen mindenki maga érzi, hogy megfelelő-e a közérzete, és jól érzi-e magát a bőrében. Érdemes azonban a Testsúly Index alapján leellenőrizni, hogyan is állsz "testsúlyilag".

Bár pontosan a számodra megfelelő testsúlyt nem lehet meghatározni, a magasságodhoz mérten létezik egy tól-ig határ, amelyen belül található az egészséges testsúlyod. A Testsúly Index (TI) táblázatból kiderül, hogy megfelelő-e a testsúlyod. A Testsúly Indexedet úgy kapod meg, hogy a táblázatban keresztezed a magasságodat és a testsúlyodat. Az így kapott érték a Testsúly Indexed.
Az orvosok és dietetikusok a derékméretet is meg szokták mérni, hogy pontosabban meg tudják állapítani, hogy mennyire egészséges a testsúlyunk. Férfiaknál a 102, nőknél a 88 cm-nél nagyobb derékbőség azt mutatja, hogy előnyös lenne pár kilótól megszabadulni. 94-102 cm a férfiak, 80-88 cm a nők esetében arra figyelmeztet, hogy szinten kell tartani testsúlyunkat.

  • Ha a Testsúly Indexed 18.5 alatt van, érdemes lenne felszedned pár kilót.
  • Ha a Testsúly Indexed 20-25 közötti, akkor minden rendben van.
  • Ha a Testsúly Indexed 25-30 között van, pár kiló leadásával elérheted az egészséges testúlyodat.
  • Ha a Testsúly Indexed 30 felett van, akkor érdemes komolyabban nekiveselkedni a lefogyásnak.
Miként szabadulhatsz meg felesleges kilóidtól?

Fogyókúráztál már valaha? Ha a válaszod igen, akkor nagyon is jól tudod, hogy fogyni és utána megtartani a testsúlyt, nem könnyű dolog. Fontos, hogy fokozatosan érd el a megfelelő szintet. Próbálj meg hetente fél-egy kilót leadni, egészen addig amíg el nem éred az egészséges súlyodat. Eltarthat egy darabig, úgyhogy fő a kitartás!
A leghatásosabban úgy fogyhatsz le, ha megváltoztatod az étkezési szokásaidat és többet mozogsz. A lejjebb olvasható tippekkel könnyebben szabadulhatsz meg feleslegeidtől és súlyod megtartásával sem lesz gondod.

tu3.jpg
Ne feledd, hogy ha az egyik nap többet eszel a kelleténél az még nem a világ vége. Ettől még a következő nap nem kell ezt ellensúlyoznod azzal, hogy alig eszel. Próbálj meg visszatérni a normális napi rutinba, hiszen egy napi túlkapástól még nem vész kárba a diétád. A lényeg, hogy próbálj meg rendszeresen étkezni. Legyen meg a napi 3 közepesen kiadós főétkezés, köztük egyél gyümölcsöt vagy zöldséget, ha éhes vagy. A drasztikus fogyókúrák és az étkezések kihagyása nem jár tartós fogyással, a hangsúly az életmód-változtatáson és a megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozáson van.

Tippek - életmód javaslatok

  • Hagyj fel a dohányzással!
  • Találd meg a pihenésre alkalmas időt és alakíts ki magad körül egy nyugodt környezetet!
  • Tartsd karban a tested, mozogj naponta legalább 30 percet, amit akár 3-szor 10 percben is megtehetsz!
  • Törekedj arra, hogy elérd és megtartsd az egészséges testsúlyodat!
Egészséges táplálkozás

  • Egyél kevesebb állati (telített) zsiradékot. A péztárcádhoz mérten a lehető legsoványabb húst válaszd. A nyers húson található zsírcafatokat vágd le, a csirke bőrét húzd le.
  • Egyél kevesebb csomagolt kekszet, aprósüteményt és tortát.
  • Használj olyan olajokat és margarinokat, amelyek egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban magasak. Használj napraforgó, kukorica vagy olívaolajat a zsír, és margarint a vaj helyett.
  • Használj alacsony zsírtartalmú állati eredetű élelmiszereket, válaszd a soványtejet, a zsírszegény joghurtokat és sajtokat.
  • Használj olyan margarinokat, amelyek növényi szterinekben gazdagok.
  • tu4.jpg
    Próbálj meg minél több halat enni, lehetőleg hetente egyszer olajos hal (pl. hering, szardínia, tonhal, lazac) legyen ebédre vagy vacsorára.
  • Fogyassz minél több gyümölcsöt, zöldséget. Naponta többször egyél belőlük, ahol egy adag 2-3 evőkanál zöldséget, vagy 1 egész banánt, narancsot, 2-3 kisebb gyümölcsöt (szilva), egy kisebb tál gyümölcssalátát vagy egy pohár frissen facsart gyümölcslevet jelent.
  • Válaszd a rostban gazdag, teljes kiörlésű gabonából készült péksüteményeket.
  • Bár a cukrot egyáltalán nem kell kihagynod a táplálkozásodból, sőt nem is kell állandóan kerülnöd, de érdemes odafigyelni arra, hogy minél kevesebbet egyél belőle. Ez azt jelenti, hogy cukormentes üdítőket igyál a cukros helyett, kevesebb édességet, csokoládét és pudingot fogyassz, és figyelj arra oda, hogy fokozatosan minél kevesebb cukrot rakj ételeidbe és italaidba.
  • Igyál sok folyadékot, célozd meg a napi 1,5-2 litert. Lehetőleg ásványvizet, 100%-os gyümölcslevet és tejet igyál. Alkoholból ne fogyassz mértéktelenül!
  • A sóbeviteledet csökkentsd minimálisra. Egyél kevesebb előre csomagolt felvágottat, sajtot, sós rágcsálnivalókat, és tegyél kevesebb sót az ételeidbe a főzés során és az asztalnál egyaránt. A só helyett inkább különböző fűszerekkel (lehetőleg zöldfűszerekkel) ízesítsd ételeidet.
 

Radványa

Állandó Tag
Állandó Tag
Húshoz gabonát is lehet társitani nem csak párolt zöldséget!
Gabonák közül legjobb a köles, mert az az egy ami lugositja a szervezetet és nem savasit.
 

Ladyani

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy éve iszok meg naponta 2,5-3 liter vizet. Kis adagokban, egész napra beosztva. Először kiadagoltam magamnak a vizet, két 1,5 literes flakonba, de mára már nagyon megszoktam hogy mennyit kell innom, és már nem kell számolgatnom. Amúgy régen nem voltam nagy víz-ivó, jó ha naponta két pohárral le tudtam gyűrni.
De úgy gondolom, és ezt ajánlom minden fogyózónak, hogy egy kevés testmozgás nem árt, mégha fáradtak is vagyunk. Egy idő után ezt is megszokja az ember, és frissebnek érzed magad tőle, és egy idő után rendesen hiányzik is.
Ja, és lefekvés elött semmi kaja.
Inkább délig kell enni, mert igy meg tudod emészteni másnapig amit megettél. Délután már csak nagyon light-osan.

Ja, fél év alatt igy fogytam le 12 kg-ot.
2006 novemberében kezdtem,májusra 59 kg lettem, és azóta is tartom a súlyom. Azért még szeretnék 5 kg-ot leadni.
 

tájdi

Állandó Tag
Állandó Tag
A testkontroll-módszer

A program megalkotója Marilyn és Harvey Diamond, akik közül az utóbbi elvileg táplálkozástudományt is tanult. Azonban diplomáját sem akkor, sem azóta nem ismerik el, mivel a főiskola szakmai hiányosságok miatt nem volt jogosult ilyen képzést folytatni. Ez nem akadályozta meg Diamond-ot műve megalkotásában, amelyben hevesen ostorozta a tradicionális medicinát és táplálkozástudományt, és saját eszmerendszere kizárólagosságát hirdette. Az általa "forradalmian újnak" nevezett módszer azonban dr. Howard Hay szétválasztó diétáján alapult, és tudományossága is erősen megkérdőjelezhető volt már az első percektől kezdve.
Délelőtt csak gyümölcsöt!
A testkontroll szabályai szerint délelőtt csak gyümölcsöt szabad enni. Ebédként már fogyaszthatunk zöldségféléket is, melyekből akár salátát is készíthetünk-. A vacsora alapja szintén a zöldség, de kell tartalmaznia valami keményítőtartalmú vagy állati eredetű élelmiszert is, de két órával utána kötelezően ismét gyümölcs fogyasztandó. Tilos minden tejtermék, mert ezek a testkontroll szerint nem valók emberi fogyasztásra, a szervezet nem tudja hasznosítani a bennük lévő tápanyagokat. Érdekes módon a vaj mégis megengedett, sőt azt állítják róla, hogy jótékony hatással van az erek egészségére - miközben az érelmeszesedést okozó hatását már régen bebizonyította az orvostudomány.
A húsfogyasztást nem tiltja, de nem is ajánlja a testkontroll. Figyelemfelkeltő módon viszont a csapvizet szigorúan tiltja - helyette a desztillált vizet ajánlják. Magyarázatként annyit mondanak, hogy a csapvízben található szervetlen anyagok, mikroelemek károsak a szervezetre. Helyettük a zöldségeket ajánlják, amely szerintük elegendő mennyiségű kalciumot és vasat (!) biztosít.
Párosan szép az élet - vagy mégsem?
A program egyik legfontosabb alapelve az élelmiszerek megfelelő párosítása. Diamond szerint tilos egy étkezésen belül, egyszerre fogyasztani magas szénhidrát- és fehérjetartalmú ételt. Ennek oka szerinte az, hogy a kettő együtt közömbösíti a gyomorsavat, majd rothadásnak indul. Így haszontalan táplálék lesz, belőle, amely nem hasznosul, hanem inkább káros (érdekes kérdés viszont, hogy akkor miért is híznak el az erre a szabályra egyáltalán nem ügyelő emberek milliói? Nem inkább csontsoványaknak kellene lenniük?)
Az idő sem mindegy!
A testkontroll szerint élők azonban nemcsak tányérjukat, hanem az órát is figyelik. Diamond elmélete szerint a szervezet működése három nyolcórás periódusra osztható: a kiválasztás időszaka hajnali 4 és déli 12 óra közé esik, ekkor nem szabad nehéz ételekkel megzavarni a folyamatot. Ezt követi a táplálékot felvevő időszak (12-től este 8-ig), majd a beépülési időszak (este nyolctól hajnali 4-ig).


Divatdiéták: Testkontrolldiéta a szakember szemével Tények és "hiedelmek"
A testkontroll-diétát (Fit for Life) hazánkban több könyv ismerteti, ezek egyike Harvey Diamond, Marilyn Diamond: Testkontroll 2 (Agykontroll Kiadó, Budapest, 1992) címmel jelent meg. A diéta alapelvei közé tartozik, hogy a nap folyamán délelőtt csak gyümölcs és zöldség, délután állati eredetű (kis mennyiségben) és nagy szénhidráttartalmú növényi élelmiszer is fogyasztható, de csak külön étkezés keretében. A tej és tejtermék fogyasztását nem ajánlja. A diéta alkalmazása számos hátrányos következménnyel járhat: a kívánatosnál csekélyebb cink-, D-vitamin- és B12-vitamin-fogyasztásra vezet, valószínűleg hiányos fehérjefogyasztás mellett, mivel alacsony szintű húsfogyasztást, valamint a tej, tejtermékek teljes mellőzését ajánlja. Ugyancsak csekély lehet a riboflavin- és tiaminfelvétel. A tej és tejtermékek kiiktatása hátrányos a kalciumfelvétel csökkenése miatt, valamint különösen káros következménnyel járhat, hogy a szerzők a gyermekek étkezéséből is száműzik a fogyasztásukat.
A testkontroll-diéta Harvey és Marilyn Diamond nevéhez fűződik, akiknek több könyve jelent meg hazánkban is. Harvey Diamond az Amerikai Egészségtudományi Főiskola nevű, hivatalosan el nem ismert főiskolán végzett élelmezéstudományi tanulmányokat.
Diétájuk lényege dióhéjban: délelőtt csak gyümölcsöt vagy gyümölcslevet szabad fogyasztani, ebédre gyümölcsöt, salátát és zöldséget, vacsorára a zöldséggel együtt valamilyen keményítőtartalmú vagy állati eredetű élelmiszert, vacsora után legalább három órával pedig gyümölcsöt. Két-három naponként az ebéd is csak gyümölcsből álljon. Olajos magvak, tészta, kenyér, gabonamagvak megengedhetők ebédre vagy vacsorára, de tejtermékek - a vaj kivételével - nem fogyaszthatók. A hús fogyasztása megengedett, de a szerzők nem részesítik előnyben.
A diéta egy "természetes higiénia" elnevezésű módszeren alapszik. Egyik alapja az az elv, hogy a szervezet a napszakok szerint egymástól elkülönült időszakaszokban működik. Eszerint (Are Waerland alapján, 1940-es évek) a szervezet "táplálékot felvevő időszaka" 12-20 óra, a "beépülési időszak" 20-04 óra, a "kiválasztás időszaka" 04-12 óra közé esik. A szerzők erre alapozzák azt az elméletet, amely szerint a délelőtti "kiválasztási időszakot" nem ajánlatos megzavarni nagyobb táplálékfelvétellel. A könyvben többször hangoztatott másik elméleti alapelvként kezelt állítás: az emésztés minden egyéb életműködésnél több energiát fogyaszt. Ebbe a minden egyéb életműködésbe beletartozik a fizikai mozgás, akár a sporttevékenység is. Épp emiatt javasolják, hogy a délelőtti "kiválasztási időszak" alatt csak friss gyümölcsöt, gyümölcslevet szabad fogyasztani (mondván: ennek lebontása nem fogyaszt energiát). Valójában a szerzők állítása nem igaz: a specifikus dinámiás hatás energiafelhasználása bármilyen egyéb aktivitáshoz mérten csekély. A felszívódási és anyagcsere-folyamatok alatti veszteség az energiaszükséglet kb. 13%-a.
A diétás ajánlás alapvető pillére az "ételek társításának" elve is. A szerzők szerint egyidejűleg nagy szénhidráttartalmú növényi, illetve nagy fehérjetartalmú állati táplálék nem fogyasztható. Állításuk szerint az együtt fogyasztott élelmiszer-féleségek (pl. hús + nagy keményítőtartalmú köret, kenyér) nem emésztődnek meg, hanem a gyomor sósavát semlegesítve rothadásnak indulnak. Ugyancsak ez a véleményük a főtt, tartósított gyümölcs, lekvár és gyümölcslé vonatkozásában; ezek szerintük a friss gyümölccsel szemben szintén erjedésnek indulnak a gyomorban. Ezzel szemben együtt fogyaszthatók külön-külön a húsfélék és a tésztafélék is a zöldségekkel.
További alapelvük, hogy mivel az emberi szervezet kétharmada víz, 70%-ban vízből (gyümölcsből és zöldségből) és 30%-ban koncentrált élelmiszerből (lényegében gyümölcs és zöldség kivételével minden más ételből) kell állnia a megfelelő étrendnek.
Egészségkárosodást idézhet elő az a tanácsuk, amely szerint az ember számára egyedül javasolható ivóvíz a desztillált víz. Véleményük szerint minden egyéb ásványi és egyéb anyag, amely a csapvízben található, káros hatású. Erős vagy kevésbé erős, mérgező szervetlen ásványként említik többek között a nátriumot, a kalciumot, a magnéziumot és a fluort. Állításuk szerint az emberi szervezet képtelen a szervetlen ásványi anyagok felvételére. A fluornak a fogszuvasodást megelőző hatását tagadják, sőt, az ellenkezőjét állítják; a preventív hatást szerintük csak a mérgező melléktermékeiktől megszabadulni vágyó ipari vállalatok terjesztették el a köztudatban.
A szakirodalmi adatok Diamond állításainak ellenkezőjét mutatják. A kevés ásványi anyagot tartalmazó lágy vizek fogyasztásával kapcsolatosan számos hátrányos következményt írtak le: pl. megnövekedett az agyi történések aránya, számos vizsgálat szerint a koronáriabetegség miatti halálozás és az ivóvíz keménysége között negatív korreláció mutatkozott. A daganatos betegségek - pl. végbél-, nyelőcső-, hasnyálmirigy-, vastagbél- és gyomorrák - halálozása és az ivóvíz keménysége között szintén negatív korrelációt találtak. Az ivóvíz, a keménységétől és a táplálkozási szokásoktól függően, a napi kalciumfelvétel 30%-át is fedezheti.
Az említett diéta kidolgozói egy élelmiszercsoport fogyasztását kifejezetten ellenzik: a tejét és tejtermékekét. A legfőbb érvük az, hogy az embernek nem természetes táplálékai. Állításuk szerint az emberiség 98%-a szenved laktóz-intoleranciában, a tej másik fontos összetevőjéről, a kazeinről pedig azt állítják, hogy az ember számára emészthetetlen. További érvük szerint a pasztörizált tej különösen nem ajánlott: a pasztörizálás hőmérsékletén "minden élő anyag elhal" (55 Celsius-fok felett az enzimek is), így a tej "halott táplálékká válik", márpedig "halott étel nem adhat életet". A pasztörizált tej íze szerintük kellemetlen, s csak azt a célt szolgálja, hogy az ipar hőkezeléssel álcázott romlott tejet forgalmazhasson, amelynek a fogyasztása hosszú távon idült betegségek kialakulására vezet.
A szerzők szerint halálesetek, fertőzések írhatók a pasztörizált tej számlájára. A tej Salmonella-mentesítését viszont feleslegesnek tartják, bagatellizálva e baktérium szerepét: "A Salmonella nem valami különleges dolog, szinte mindenhol jelen van körülöttünk, a legtöbb ételben is".
A tej és a tejtermék kalciumforrást illető szerepét szintén tagadják. A tej nem jó kalciumforrás, mondván: az ember csak növényi eredetű kalciumot képes hasznosítani (ásványi eredetűt sem). Így legjobb kalciumforrásoknak a leveles és egyéb zöldségeket, a nyers csonthéjasokat, a magokat, a gabonát, a friss és aszalt gyümölcsöket tartják, hiszen szerintük mindezek fedezik a kalciumigényt. Nem foglalkoznak azzal az ismert ténnyel, hogy a növények oxaláttartalma a kalciumfelszívódást gátolja. A szerzők állításával ellentétben a friss gyümölcsök igen szerény kalciumforrások, a zöldségek közül is csak néhány tartalmaz nagyobb arányban kalciumot. Állításukkal odáig mennek, hogy a tejet és a tejtermékeket tartják a csontritkulás legfőbb okának. Elméleti eszmefuttatásuk szerint a "magas kalciumszint elnyomja a kalciumforgalmat szabályozó enzim termelődését is, így abból kevesebb lesz jelen a keringésben, vagyis a kalciumtöbblettől egyenesen romlik a kalcium-anyagcsere hatékonysága, kalciumszegény étrend mellett viszont javul". Ez a megállapítás nem fogadható el. A kalcium kisebb napi felvétel esetén aktív transzporttal jut a bélhámsejtbe, majd a szérumba. Ez a mechanizmus napi 10 mmol kalcium felszívódásakor (kb. 2 g/nap kalciumfogyasztáskor) telítődik. Nagyobb kalciumfelvétel esetén egy másik, paracelluláris felszívódási mód is megindul, amely minden további 100 mg kalcium esetén 30 mg kalcium felszívódását eredményezi.
Elméletüket azzal is alátámasztani vélik, hogy felsorolják a csontritkulás bizonyos valós rizikótényezőit, így a dohányzást, az alkohol, a koffein és a szénsavas üdítők fogyasztását, a túlzott sófelvételt, a mozgásszegény életmódot és a napfényhiányt. Állításuk szerint mindezek mellett a kalciumfelvételnek jelentéktelen szerepe van. Legfőbb rizikótényezőként a hús fogyasztását említik.
Különlegesen veszélyes szerintük a gyermekek számára tiltott tej és tejtermékek fogyasztása, amelyeket felelőssé tesznek a gyermekkori légúti fertőzésekért, mert hatásukra "felszaporodik a nyálka a légutakban". A kísérletes vizsgálatok azonban nem találtak összefüggést a tej- vagy tejtermékfogyasztás és a légúti nyáktermelés fokozódása között.
Érdekes módon a tejtermékek közül egyedül a vaj fogyasztását ajánlják; az alacsony kalciumfogyasztáshoz aterogén kockázati tényezőt társítanak. A margarin ellen az a legfőbb kifogásuk, hogy mesterséges termék, s kijelentik: "ugyanannyi koleszterint tartalmaz, mint a vaj", holott ez - lévén a margarin növényi eredetű anyag - természetesen nem igaz.
A testkontroll-diéta napi étrendje tehát zömmel gyümölcsökből és zöldségekből áll. A két szerző elvének egyik alapgondolata: "Az emberi test a számára szükséges tápanyagokat vagy saját maga állítja elő, vagy a növények birodalmából tudja beszerezni. Más szóval, ami nincs meg a zöldségben, gyümölcsben, csírában, gabonában, olajos magvakban, arra nincs igazán szüksége".
A diéta alapelve, a növényi és állati élelmiszerek elkülönített fogyasztása kifejezetten hátrányosan hat a tápanyagok felszívódására. A komplettáló hatás miatt különböző fehérjeforrások együtt fogyasztásakor a fehérjekeverékek tápértéke nagyobb, mint a legértékesebb egyedi fehérjeforrásoké.
Az élelmiszer-kombinálás elve ellentmond önmagának is. Ha az élelmiszerek olyan nagy hányada volna emészthetetlen, mint ahogy a szerzők állítják, nem testtömeg-növekedésre kellene vezetniük (ezt a szerzők szintén kijelentik), hanem energiavesztésre.
Összességében elmondható, hogy a testkontroll-diéta módszere a kívánatosnál csekélyebb cink-, D-vitamin- és B12-vitamin-fogyasztásra vezet, valószínűleg hiányos fehérjefogyasztással egyidejűleg, mivel kevés hús fogyasztását ajánlja, míg a tej és a tejtermékek mellőzését írja elő. Ugyancsak csekély lehet a riboflavin- és a tiaminfelvétel is. A tej és tejtermékek kiiktatása hátrányos a kalciumfelvétel csökkenése miatt, s különösen elítélendő, hogy a szerzők a gyermekek étkezéséből is száműzik a fogyasztásukat.
A testkontroll-diéta módszerével valóban elérhető fogyás, mert a kis energiatartalmú gyümölcsök és zöldségek fogyasztására helyezi a súlyt. Az étrend betartása esetén a napi kalória-felvétel 30-50%-kal is csökkenhet, de az említett számos hátrányos következmény miatt a fogyókúrázók számára sem megfelelő módszer.
A divatos diétás rendszereket ismertető könyvek egy részének vannak olyan vonásaik, amelyek a Diamond házaspár művében is megtalálhatók. Az ajánlások alapja nemegyszer olyan diétás rendszer, amelynek alapelveit több évtizeddel az adott könyv megjelenése előtt állapították meg, mégpedig tudományos alapok nélkül. Így a diéta alapja legfőképp ideológiai. Ezt bizonyos fogalmak ismétlődő hangoztatása is mutatja, pl. a "holt étel" elnevezés az állati, illetve az "eleven étel" a növényi élelmiszerekre vonatkozóan. A szerzők azonban megkísérlik "tudományosan igazolni" módszerüket. Ennek megfelelően kiragadott tudományos részigazságokat sorakoztatnak írásaikban, azonban csak a saját ideológiájukat támogató adatokat veszik figyelembe, az annak ellentmondókat vagy elhallgatják, vagy valótlannak bélyegzik, s a gyökeres ellentétét állítják. Gyakori érvük szerint a módszerük annyira új, hogy a tudományos élet még nem fogadta el az "igazságát". Elveiket nemegyszer egy-egy légből kapott közbevetéssel, mondattal bizonyítani vélik, pl. a módszerük "emberek százezreinél bevált". Más esetben kiragadott egyedi eseteket hoznak fel, amikor is az egyéb egészségügyi-életmódbeli tényezőket nem vizsgálták, s egyediségüknél fogva különben sem nevezhetők általánosan érvényesnek. Mindemellett számos szakmai hiba, tévedés, durva egyszerűsítés szerepel az elméleti fejtegetésekben. Nem utolsósorban a könyv jellegzetes stílusa "érdemel említést": sértődöttség, sárdobálás a nekik nem tetsző tudományos berkek irányába, vaskalapossággal, nemegyszer tudatos valótlanság-állítással vádolva azokat, miáltal a szerzők mintegy "el nem ismert prófétákként" állítják be magukat.


Testkontroll diéta &shy; kritikával
Ki ne hallott volna már a testkontroll-diétáról, amely Harvey és Marilyn Diamond nevéhez fűződik. De miről is van szó valójában? Vegyük szemügyre egy másik oldalról is a diétát!
Diétájuk lényege: az étrend zömmel gyümölcsből és zöldségből áll. Egyik alapgondolatuk: "...az emberi test a számára szükséges tápanyagokat vagy saját maga állítja elő, vagy a növények birodalmából tudja beszerezni".
Gyümölcsöt gyümölccsel?
Délelőtt csak gyümölcsöt vagy -levet szabad fogyasztani, ebédre gyümölcsöt, salátát, zöldséget, vacsorára zöldséggel együtt valamilyen keményítőtartalmú vagy állati eredetű élelmiszert, vacsora után legalább 3 órával gyümölcsöt. 2-3 naponként az ebéd csak gyümölcsből álljon. Tészta, kenyér, gabona magvak megengedhetőek ebédre vagy vacsorára, tejtermékek &shy; kivéve a vaj &shy; nem fogyaszthatóak.
Húst, csak mértékkel!
Szerintük az emésztés minden életműködésnél több energiát igényel. Javaslatuk: a délelőtti "kiválasztási időszak" alatt csak friss gyümölcsöt, -levet szabad fogyasztani (ennek lebontása nem igényel energiát). Valójában a felszívódási és anyagcsere-folyamatok alatti energiafelhasználás az energiaszükséglet kb. 13 százaléka, s ez bármilyen egyéb aktivitáshoz hasonlítva alacsony. Így nem helytálló a szerzők állítása.
Ajánlásaik másik alappillére az "ételek társításának" elve. Szerintük egy időben magas szénhidráttartalmú növényi, illetve magas fehérjetartalmú állati táplálék nem fogyasztható, mert az így együtt fogyasztott táplálékok (pl. hús + magas keményítőtartalmú köret, például tészta, rizs, kenyér) nem emésztődnek meg, hanem a gyomorban semlegesítve a sósavat, rothadásnak indulnak a bélrendszerben.
Ez az elv már csak azért sem lehet helytálló, mert ha az élelmiszerek olyan nagy hányada volna emészthetetlen &shy; mint ahogy a szerzők állítják &shy;, a hagyományos étrend nem súlynövekedéshez vezetne, hanem fogyáshoz. A növényi és állati élelmiszerek elkülönített fogyasztása pedig kifejezetten hátrányosan érinti a tápanyagok felszívódását.
Tejellenesek
A diéta kidolgozói kifejezetten ellenzik a tejet és tejtermékek fogyasztását. Állításuk szerint az emberiség 98%-a szenved tejcukor-érzékenységben. (Hazánkban a tejcukor-érzékenység felnőttek körében 14%.) a tej másik fontos összetevőjéről, a kazeinről azt állítják, az embernek emészthetetlen, ami persze nem igaz. A tejet, tejtermékeket nem tartják jó kalciumforrásnak, mondván, hogy az ember csak növényi eredetű kalciumot képes hasznosítani, nem említve azt, hogy a növények egyes komponensei (pl. oxalát) a kalciumfelszívódást gátolják.
A szerzők állításával ellentétben a friss gyümölcsök jelentéktelen kalciumforrások (kivéve a banánt), a zöldségek közül is csak néhány tartalmaz nagyobb mennyiséget.
Tudományos alapok nélkül
Összességében elmondható, hogy a testkontroll-diéta nem kielégítő fehérje-, alacsonyabb cink-, D-, B1-, B2-, B12-vitamin-bevitelt eredményezhet.
A tej kiiktatása miatt pedig a kalciumbevitel egyenesen kritikus lehet, különösen gyermekekre, várandós anyákra nézve.
A testsúlycsökkentést illetően: a testkontroll módszerével valóban elérhető fogyás.
Félő azonban, hogy a diéta abbahagyása után a leadott súlynál több is visszajön. A diéta alapelveit egyébként több évtizeddel ezelőtt állapították meg, tudományos alapok nélkül. A szerzők megkísérlik "igazolni" módszerüket és ennek érdekében tudományos részigazságokat sorakoztatnak fel.
A saját ideológiájuknak ellentmondó adatokat azonban vagy elhallgatják, vagy valótlannak bélyegzik. Mindemellett számos szakmai hiba, durva egyszerűsítés is szerepel elméleti fejtegetéseikben.
Érvek és ellenérvek – testkontroll
Világszerte sok millió ember követi a testkontroll-, más néven szétválasztó diétát, amely az amerikai Harvey és Marilyn Diamond nevéhez fűződik. Diétájuk lényege: az étrend zömmel gyümölcsből és zöldségből áll, a szénhidrátokat pedig külön kell választani a fehérjéktől.
Délelőtt gyümölcs
A módszer szerint délelőtt csak gyümölcsöt vagy gyümölcslevet szabad fogyasztani, ebédre gyümölcsöt, salátát, zöldséget, vacsorára zöldséggel együtt valamilyen keményítőtartalmú vagy állati eredetű élelmiszert, vacsora után legalább 3 órával ismét gyümölcsöt. 2-3 naponként az ebéd csak gyümölcsből álljon. Tészta, kenyér, gabona és magvak megengedhetőek ebédre vagy vacsorára, tejtermékek &shy; kivéve a vaj &shy; nem fogyaszthatóak. Hús pedig csak mértékkel!
A fehérje és a szénhidrát szétválasztása
A módszer egyik alapja az az elv, hogy a szervezet elkülönült időszakaszokban működik. Eszerint a szervezet "táplálékot felvevő időszaka" 12-20 óra, a "beépülési időszak" 20-04 óra, a "kiválasztás időszaka" pedig 04-12 óra közé esik. A szerzők erre alapozzák azt az elméletet, amely szerint a délelőtti "kiválasztási időszakot" nem ajánlatos megzavarni nagyobb táplálékfelvétellel. Szerintük az emésztés sok energiát igényel, ezért a délelőtti "kiválasztási időszak" alatt csak friss gyümölcsöt, vagy annak levét szabad fogyasztani (ezek lebontása nem igényel különösebb energiát). Elméletük másik alappillére az "ételek szétválasztásának" elve. Eszerint magas szénhidráttartalmú növényi, illetve magas fehérjetartalmú állati táplálék nem fogyasztható egyszerre, mert az így együtt fogyasztott táplálékok (pl. hús és magas keményítőtartalmú köret, például tészta, rizs, kenyér) nem emésztődnek meg, hanem rothadásnak indulnak a bélrendszerben.
Tartózkodjunk a tejtől
Az elválasztó diéta kidolgozói határozottan ellenzik a tej és tejtermékek fogyasztását. Állításuk szerint az emberiség 98%-a szenved tejcukor-érzékenységben. (Ezzel szemben hazánkban a tejcukor-érzékenység felnőttek körében 14%.) A tejet, tejtermékeket nem tartják jó kalciumforrásnak, mondván, hogy az ember csak növényi eredetű kalciumot képes hasznosítani. Az ellentábor szerint azonban a friss gyümölcsök jelentéktelen kalciumforrások (kivéve a banánt), a zöldségek közül is csak néhány tartalmaz nagyobb mennyiséget. Szerintük a testkontroll-diéta alkalmazásával a fehérje- és kalciumbevitel nem kielégítő, és egyes vitaminok (D, B1, B2, B12) is a kívánatosnál kisebb mennyiségben jutnak a szervezetbe.
Ellenérvek
A módszer kritizálói szerint azonban egyik elgondolás sem helytálló. A felszívódási és anyagcsere-folyamatok alatti energiafelhasználás az energiaszükséglet kb. 13 százaléka, ami meglehetősen alacsony, ezért indokolatlan a délelőtti kizárólagos gyümölcs-fogyasztás. A második állítással szemben pedig azt hozzák fel, hogy ha az élelmiszerek olyan nagy hányada volna emészthetetlen, mint ahogy a szerzők állítják, a hagyományos étrend nem súlynövekedéshez vezetne, hanem fogyáshoz. A növényi és állati élelmiszerek elkülönített fogyasztása pedig kifejezetten hátrányosan érinti a tápanyagok felszívódását. Az ellentábor szerint a tej mellőzése sem helyes, hiszen a friss gyümölcsök jelentéktelen kalciumforrások (kivéve a banánt), és a zöldségek közül is csak néhány tartalmaz nagyobb mennyiséget. Szerintük a testkontroll-diéta alkalmazásával a fehérje- és kalciumbevitel nem kielégítő, és egyes vitaminok (D, B1, B2, B12) is a kívánatosnál kisebb mennyiségben jutnak a szervezetbe.
A módszer hatékonyságának titka
Az idők során azonban a klasszikus testkontroll-diéta is átalakult. Dr. Martin Noelke német orvos módosította, egyúttal egyszerűsítette az amerikai módszert, könnyen követhető szabályokat állított fel. Rájött arra is, mi a diéta eredményességének magyarázata: Dr. Noelke szerint a szétválasztó diéta hatására jelentős mértékben csökken a vér inzulinszintje. Ez pedig azért fontos, mert az inzulin a zsírszövetek képződéséért és gyarapodásáért is felelőssé tehető.
A Rostocki Egyetem kutatói tudományos vizsgálatokkal is igazolták, hogy dr. Noelke szétválasztó diétája hatására javul a zsírégetés és csökken a zsírok beépülése a zsírszövetekbe, ami hosszú távon fogyást és az ideális testsúly megtartását biztosítja.

<!-- InstanceEndEditable -->

<!-- InstanceBeginEditable name="labjegyzek" --><!-- InstanceEndEditable -->
 

Radványa

Állandó Tag
Állandó Tag
a reggeli kávé ami nekem 2 dl. nem számit? ha még előtte megiszok 2 dl. ?? már lötyögne bennem.A hagyományos kávét nem szeretem.
Jó kis beosztás egyébként!
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére