Kutyák-macskák

C

csocsike

Vendég
Vége a hagyományos cirmosok és kormosok egyeduralmának, hamarosan piacra dobják a hipoallergén macskát - egyelőre csak Amerikában. A borsos áron kínált cicusok macskaszőr allergiás macskabolondoknak készülnek. Czeizel Endre genetikus inkább a sokgyermekes családokban és hosszú szoptatásban látja az allergiamentes jövőképet.

A macskaszőr-allergiás állatbolondok sincsenek megfosztva többé a dorombolástól, ugyanis Amerikában kitenyésztették a hipoallergén cicát, amely nem könnyezteti meg a macskaszőrre allergiásokat. A különleges cicus nem kopasz, van bundája olyan színben és hosszúságban amilyet csak szeretnénk, ellenben hiányzik az a fehérje a nyálából, amely egyre többek számára okoz elviselhetetlen tüneteket.

A magyar cirmosnak nincsen párja

A jövőre piacra kerülő hiánypótló terméknek megkérik az árát: az előzetes hírek szerint példányonként 3500 dollárt kell érte fizetni, így nem valószínű, hogy Magyarországon belátható időn belül kiszorítsák a hagyományos cirmosokat és kormosokat.

A Zuglóban élő Császár Adriennek is nélkülöznie kell még egy darabig a macskák társaságát, bár nagyon fájlalja a hiányukat. Adrienn tizenöt éves kora óta nem tud egy légtérben tartózkodni macskákkal, noha gyerekkorában volt cicája és ma is imádja őket. - Az egész úgy kezdődött nagyon megfáztam a tizenhat fokos Balatonban. A nátháról pár évvel később kiderült, hogy nem az. Azóta több dologra vagyok allergiás, köztük a macskára is. Fél órát bírok ki olyan lakásban, ahol cicák is laknak, azután fulladni kezdek. Ha megsimogatok egyet, azonnal kezet, arcot kell mosnom.

Tíz évig is mérgezi a levegőt

Sokan járnak hasonló cipőben. Az emberek húsz százaléka szenved valamilyen allergiától, közülük minden harmadik macska miatt - mondja Muraközy Györgyi, a Szent Imre Kórház allergológus főorvosa. Aki eddig macskával osztotta meg otthonát és kitört rajta a kór, jobban teszi, ha elköltözik. Hiába takarítja fel az állat által széthullajtott szőrt, az allergia oka nem ez, hanem egy a nyálban található fehérje, amely szétszóródik a lakásban, megtapad mindenhol és lebeg a levegőben még tíz évvel később is. Ugyanakkor gyógyszerekkel kordában lehet tartani a tüneteket. Havonta átlagosan 3 ezer forintba kerülnek a tabletták.

Czeizel és a kilőtt gének

Czeizel Endre genetikus nem hallott a hipoallergén macskáról, de teljesen reálisnak tartja a hírt. A szóban forgó macska kétféle módon is előállítható: tenyésztéssel és génmódosítással.

- Ki lehet lőni a bizonyos élettani funkciókért felelős géneket - mondja a szakember. Ugyanakkor Czeizel Endre nem biztos benne, hogy hosszú távon helyesek ezek a beavatkozások, hiszen az ember így egyetlen pillanat alatt módosíthatja azokat a tulajdonságokat, amelyek évezredek alatt válogatódtak ki a természet által.

Sok szopással kivédhető az allergia

Czeizel Endre más módszert ajánl a macskaallergia ellen: a családok vállaljanak minél több gyereket és édesanyjuk szoptassa őket legalább egy évig.

Az allergiára való hajlam genetikailag öröklődik, de csak az esetek negyven százalékában fejlődik ki a betegség. Akik életük első évében édesanyjuk tején nevelkedtek, azoknál tíz százalék az esélye, hogy allergiások legyenek valamire, például macskára. Az egykék is sokkal inkább ki vannak téve az allergiának. Czeizel Endre magyarázata szerint azért, mert a gyerekek "egymás szájából eszik a kaját", a nyálban lévő laktobacilus pedig védettséget ad az allergia ellen
 

platon

Állandó Tag
Állandó Tag
Hogy ez a Czeizel Endre genetikusunk ennyire sokoldalú nem is gondoltam. Most épp egy könyvét nézegetem "A csók átka"
 

auntanna

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagyon örülök ennek a topicnak, mert imádom az állatokat. Nekem is van három cicám és két kutyusom. Nagyon szerettem volna megnézni a beküldött képeiteket, de sajnos még nem vagyok jogosult rá. Igyekszem, hogy mielőbb gyönyörködhessek a kedvenceitekben és ha sikerül, akkor én is küldök az enyémekről.:):)
 

platon

Állandó Tag
Állandó Tag
Képzeljétek! Volt nekem egyszer egy kis özgidám, amelyet fenőtt koráig a családban neveltem. Kedves, aranyos jószág volt, a boltba, a piacra, mint egy kutyus jött velem. Amikor felcseperedett és a szarvacskái kinőttek agresszívvé vált az idegenekkel és a nőkkel szemben. Megváltozott természete, és a vadászok megtiltották további tartását. Elvitték tőlem. Gyönyörű őzike szemei maradtak meg emlékeimnek csupán.
 

auntanna

Állandó Tag
Állandó Tag
Igen, ilyenről én is olvastam már, sőt balesetet is okozott az őzbak, halálra sebesített egy nőt. Pedig nagyon aranyos lehetett és biztos nagyon szeretett ő is Téged.
 

platon

Állandó Tag
Állandó Tag
Igen a baleset megelőzésének érdekében vitték el a vadászok és engedték szabadon egy távolabbi erdőben.
 

auntanna

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagyon jó volt!! Csak azt nem értem, hogy tudnak ilyen felvételeket készíteni? Amikor az én wesztim meglátja a fényképezőgépet, abban a pillanatban hátrasunyja a füleit és a lehető legbambább képet vágja. A cicáim pedig azonnal odajönnek megnézni, mi vam a kezemben? Képtelen vagyok egy jó felvételt készíteni, kivéve, mikor alszanak.
 

icsi

Állandó Tag
Állandó Tag
476492.jpg


Óvatos tapogatózás........
 

andreaw

Állandó Tag
Állandó Tag
Annyira édes az összes kiscica és kiskutya, csak sajna, ha kiskoruktól kezdve nem szoktatjuk őket össze, akkor nem lesz kutya-macska barátság
 

Mangólia

Új tag
Sziasztok!
Új tag vagyok, ezért még nem kaptam jogosultságot a képek melléklésére, de ígérem, amint túl leszek a 20 előírt üzeneten rendszeresen járok ide hozzátok. Van 3 kutyusom- 1 törpeuszkár, 1 toy törpeuszkár és 1 befogadott és van két cicám. Nagyon édesek az itt látható képek. Addig is millió puszi Nektek és a Kedvenceknek is.
 
Oldal tetejére