Megemlékezés elhunyt szeretteinkről

Halottak napja. Ezen a napon az elhunytakra emlékeznek világszerte. Az ünnep mára túlnőtt az egyházi kereteken, e napon gyertyákat, mécseseket gyújtunk elhunyt szeretteink emlékére.

Mindenszentek (latinul: festum omnium sanctorum) a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestánsok az elhunytakról emlékeznek meg ilyenkor. Az ezt követő halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből általános megemlékezéssé az elhunytakról. A halottakról való gondoskodás a vallástörténeti kutatások szerint ősidőktől fogva mindenütt megtalálható jelenség.

A 4. században mindenszentek ünnepét a pünkösd utáni első vasárnap ülték meg, az ortodox keresztény egyház ma is ekkor tartja. A kezdetben az összes keresztény vértanúra, később "minden tökéletes igazra" emlékező ünnep a 8. században tevődött át november 1-jére, egy kelta ünnep időpontjára. (A mindenszenteket megelőző naphoz kapcsolódik az angolszász eredetű halloween, ennek elnevezése az All Hallows Eve kifejezésből származik, amely magyarul annyit tesz: mindenszentek éjszakája. Ez a kóbor lelkek, a kelták halotti istenének éjszakája.) Jámbor Lajos frank császár 835-ben IV. Gergely pápa engedélyével már hivatalosan is elismerte az új ünnepet, amikor a tisztítótűzben megtisztult, már a mennyekbe jutott üdvözültekre emlékeznek.

A november 2-i halottak napja jóval későbbi eredetű. Szent Odilo clunyi apát 998-ban vezette be emléknapként az apátság alá tartozó bencésházakban. Ezt hamarosan a renden kívül is megülték, és a 14. század elejétől a katolikus egyház egésze átvette.

A megemlékezés a halottakról, elhunyt szeretteinkről, az értük való közbenjárás a purgatórium (tisztítóhely) katolikus hittételén alapul. Azoknak, akik Isten kegyelmében hunytak el, de törlesztendő bűn- és büntetésteher van még lelkükön, Isten színe előtt meg kell tisztulniuk. Lelkileg nagy vigasztalás a hátramaradottaknak, hogy tehetnek valamit elköltözött szeretteikért imával, vezekléssel, szentmisével.

Mindenszentek Magyarországon 2000 óta, fél évszázad után ismét munkaszüneti nap. Általános szokás, hogy mindenszentek napján rendbe teszik és virággal díszítik a sírokat, amelyeken gyertyát gyújtanak a halottak üdvéért. A gyertya fénye az örök világosságot jelképezi, a katolikus egyház szertartása szerint a "temetők nagy keresztjénél" ma is elimádkozzák mindenszentek litániáját, és megáldják az új síremlékeket.

gyertya.jpg
 
November 1. Mindenszentek, vagy Mindszent, a nem "nevesített" Szentek napja - munkaszüneti nap 2001-től Magyarországon.
November 2. Halottak napja - nem munkaszüneti nap, gyertyát gyújtunk halottainkért a temetőkben, otthonokban.
 
Csak annyit az ünnepek listájához, hogy a katolikus egyház a zsidó hagyományok szerint tartja az ünnepeket, azaz előző nap napnyugtakor kezdődnek. Így kezdjük a karácsonyi ünneplést december 24.-én este, a feltámadásét Nagyszombaton este. A Halottak napjára szolgáló gyertyagyújtást Mindenszentek este ejtjük meg, hogy a halottak lelkei visszataláljanak a sírjukhoz.
 
Mindenszentek napja, nem a halottaké.

Igaza van Zsofinak
-
A "mindenszentek" (november 1) egy katholikus ünnep amelyen a kitüntetett és az érdemjegyel elnem látott szent-halottakra emlékezünk, mig a "halottak-napja" egy protestáns ünnep (november 20-26) amelyen minden halottra gondol a világ.
-
Hallom, hogy a mindenszentek ünnepe 2000 ota munkaszüneti nap Mo.-on, érdekes, hogy a Hollandok 1960-ban elbucsuztak ettöl megfosztva ezzel a kereszténységet a sok-sok privilegiumuk egyikétöl.
-
A halottak-napja a legutolso vasárnap az elsö Advent elött és igy a legutolso vasárnapja a keresztény kalendáriumnak. A keresztény hit középpontjában az utolso itélet áll és ezért ezen a napon különösen sokat foglalkozik az egyház ezzel a témával
-
Ebben az idöben szoktak lenni a lelkigyakorlatok az egyházi iskolákban én mindig különösen odavalonak találtam a vasárnapi evangeliumot (Máthé 25), "Példabeszéd a buta és a az okos szüzlányrol".
-
Aki elfeledte volna a történetet:
"Tiz szüzlány fogta a lámpását és elindult a jegyesük fogadására. Öt közüllük buta volt és öt okos. A buták vitték magukkal a lámpáikat de nem volt nálluk olaj, az okosok a lámpa melett olajat is vittek magukkal.
-
A völegények várattak magugkra, csak nem jöttek, a lányok álmosak lettek és elaludtak. Az éjszaka közepette zajok verték fel öket: A völegények jönnek! Menjetek eléjük.
-
A szüzlányok felébredtek és elkezdtek babrálni a lámpáikon. A buta szüzeknek nem volt elég olajuk, kérték az okosakat, hogy adjanak nekik. Az okosok válaszolták, hogy ha adnak akkor nem lesz egyiküknek sem elég, menjetek a boltba és vásároljatok magatoknak olajat.
-
Miközben a buták uton voltak a kereskedöhöz megérkeztek a völegények
és akik felvoltak készülve azokat magukkal vitték a nász-szobába és bezárták az ajtot maguk mögött ahogy illik.
-
Késöbb megérkeztek a buta szüzek és kiáltoztak: Ur, Ur nyissad ki nekünk! De ö igy válaszolt nekik: "Amen, én mondom nektek: én nem ismerlek benneteket! Mert ti sem a napot sem az orát nem tudjátok, nem vagytok felkészülve"
-
friedrich-wilhelm-von-schadow-das-gleichnis-von-den-klugen-und-torichten-jungfrauen-farbskizze-1836-1837.jpg

-
A Magdeburgi templomban láthato képen Jézus fogadja az okos szüzeket.
 
Egy érdekes gondolat "Demographiai eloszlás a menyországben." :(
-

Erdemes belegondolni, hogy kik vannak a "menyországban" pontosabban gyerekekböl van több, vagy aggastyánokbol.... Történelmileg nézve egészen biztos nem egyszerü ma mások halnak mind korábban.
 
Kéréssel szeretnék hozzátok fordulni akik Torontoban éltek ha lehetséges szeretnék egy képet kérni a Torontói temetőről, mivel nagypapám ott kinz halt meg és ott is van eltemetve. Annak idején oda ment ki. Előre is köszönöm.

I
 
Nagyon köszönöm így látom mindegyiket.

A kanadai temetőkbe virtuálisan még bele is lehet menni, és végig lehet nézni a sírokat. Azt is kiírják, melyik kinek a sírja. Ha tudod, melyik temető az, meg is keresheted benne a nagypapád sírját. Én is így néztem meg a nagybátyám sírját a Brandoni temetőben.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

¡Hola! Estoy buscando estos patrones. Pertenecen a una diseñadora mexicana llamada Alejandra Betancur. Su Instagram es @corazondemelocoton
B Szabó Imre wrote on favorit82's profile.
Köszönöm szépen ! The Osmonds-Down by the lazy river-mp3
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönöm szépen a legújjab fordításod !
nkatalin wrote on bsilvi's profile.
Szia! Nagyon szépen köszönöm a renegát akseli kiborgot már nagyon vártam, lesz folytatása? Lehet tudni hány rész lesz még? Mit fordítasz következőnek? Köszi, ha válaszolsz!Szép napot!
koby11 wrote on Recsi70's profile.
Szia! Érdekelne engem is a hiányzó oldal, ha el tudod küldeni. Köszi előre is!

Statisztikák

Témák
38,159
Üzenet
4,808,816
Tagok
616,109
Legújabb tagunk
Feederiay
Oldal tetejére