Bregret: Reggelre a valóság berúgta az ajtót

Csalódott, szomorú, elkeseredett, dühös a brexit-szavazók egy része. Úgy érzik, becsapták őket a kilépéspárti politikusok. Valaki egyenesen úgy fogalmazott, ellopták a szavazatát. Sokan meggondolták magukat másnapra és már maradnának az EU-ban.

A Nagy-Britannia EU-tagságáról szóló kérdésre a választásra jogosultak 72 százaléka válaszolt a csütörtökre kiírt népszavazáson. Míg a brexit, vagyis a kilépés mellett 51,9 százalékuk tette le a voksát, ami 17 410 742 szavazatot jelent, az EU-tagságra 16 141 241-en szavaztak, ami a résztvevők 48,1 százaléka.

Ezzel eldőlt: Nagy-Britannia önállóan folytatja tovább.

Feltámadt a bregret
20160625brexit-csalodott.jpg

Többen bánják már, hogy a kilépésre szavaztak

Forrás: AFP/Justin Tallis
A szorongás keltette életre a bregretet (a regret szó megbánást jelent) a szavazás másnapján, miután kiderült, hogy a font értéke lezuhant, az angol tőzsde pedig azonnal beszakadt amiatt, mert a britek úgy döntöttek, kilépnek az Európai Unióból. Péntekre az is kiderült, nem tudni, mi lesz az angol egészségbiztosítással, pedig Nigel Farage kilépéspárti brit politikus óriás posztereken is megígérte, lesz pénz erre.

A bennmaradáspárti szavazók felháborodtak, amikor meghallották, hogy a brexit-pártiak egy része meggondolta magát és ha tehetné, már maradna. Erről írt az Independent. Egy diák, Mandy Suthi, aki maga is a brexitre szavazott, az ITV News-nak azt mondta, ha kapna egy második esélyt, a bennmaradás mellé tenné az ikszet. Azt is bevallotta, hogy a szülei és a testvérei is sajnálják már, hogy így döntöttek.

Visszamennék a szavazófülkébe és azt választanám, hogy maradjunk bent, egyszerűen amiatt, mert ma reggelre a valóság berúgta az ajtót

-magyarázta Mandy, aki nem leplezte csalódottságát és azt sem, hogy szeretne újra szavazni a kérdésről.

Khembe Gibbons suffolki úszómester is arról beszélt, hogy megbánta a döntését azok után, hogy Farage bejelentette, nem tudja garantálni az egészségbiztosítás finanszírozását.

Kiléptünk az EU-ból, David Cameron lemondott, itt maradt nekünk Boris (Boris Johnson), és Nigel (Nigel Farage) most adta elő, hogy az egészségbiztosításról szóló állítása hazugság volt. Én személy szerint azért szavaztam a kilépés mellett, mert hittem a hazugságokban. Megbántam, mindennél jobban, úgy érzem, ellopták a szavazatomat.

20160625brexit-csalodott1.jpg

Csalódottak a britek

Forrás: AFP/Rob Stothard
Egy másik Brexit szavazó arról beszélt, ha tudott volna róla, hogy a kilépésnek milyen rövidtávú következményei lesznek a brit gazdaságra nézve, biztosan nem így szavaz. Bevallotta, hogy nagyon dühös lett, amikor a miniszterelnök lemondott.

Politikusok megmondták
Egyébként több EU-párti politikus, például a munkáspárti Diane Abbott vagy a zöldek képviselője, Caroline Lucas is arról beszélt, hogy péntekre a kilépésre szavazók meg fogják bánni a döntésüket. Azzal érveltek, hogy az euroszkepticizmus az olyan mélyen gyökerező problémák, mint az illegális bevándorlás vagy az egészségbiztosítás egyfajta helyettesítő megoldása lett.

Tony Blair, egykori miniszterelnök pedig úgy fogalmazott, a "Maradjunk az EU-ban kampány" egyszerűen nem tudta megértetni az emberekkel, hogy ez a szavazás nem arról szólt, maradjon-e vagy menjen a kormány.

Vége az uniós támogatásnak
Érdekes, hogy Cornwallban is a brexit-pártiak voltak többségben a szavazás napján, pedig ez a megye egyértelműen élvezte az Európai Uniós tagság előnyeit. Európai támogatásból fejlesztették a helyi infrastruktúrát, az egyetemeket és a széles sávú internet kiépítését is.

A Financial Times azt írta, 2007-től 2013-ig 654 millió eurót kaptak. A 2014-2020-as konvergencia alapból pedig 592 millió eurót különítettek el Cornwallnak. A kilépéssel ez a támogatás is veszélybe került. A kilépéspárti vezetők korábban megígérték, hogy biztosítják a töretlen fejlődést itt, de John Pollard, a helyi tanács elnöke nem optimista. Aggódik amiatt, hogy folytathatják-e, amit elkezdtek.

Ragaszkodunk ahhoz, hogy Cornwall az uniós programban biztosított támogatással egyenlő beruházási összeget kapjon, ami átlagosan 60 millió fontot jelentett évente az elmúlt tíz évben.

Lehet második népszavazás
Az Independent szerint a szoros népszavazási végeredmény, valamint az EU-párti szavazók egyre növekvő dühe és a Bregret jelenség feltámadása együtt indította el a második népszavazás kiírásának folyamatát és a petíciót, amit több mint kétmillióan írtak alá.

20160624brexit-referendum--situation-in1.jpg

Kilépni vagy maradni: Eldőlt a kérdés?


Eszerint a brexitszavazást addig kellene ismételni, amíg legalább 60 százalékkal nyer valamelyik oldal, legalább 75 százalékos részvétel mellett. Ha százezernél többen írnak alá egy petíciót, Nagy-Britanniában a parlamentnek kötelező döntenie arról, vitára bocsátja-e az abban megfogalmazott kérdést.

A kilépéssel nem csak a brit gazdaság került veszélybe és az Európai Unió, amely könnyen azzal szembesülhet, hogy kilépési hullámot generál a britek döntése, hanem Nagy-Britannia egysége is. A brexit máris felvetette egy második skót függetlenségi népszavazás kérdését. Ugyanakkor, ha a skótok elszakadnak az angoloktól, még dönthetnek úgy, hogy maradnak az Európai Unió tagjai.

brit kilepes.jpg
 
én csak arra lennék kíváncsi, ha a bemaradnók győztek volna ilyen aránnyal akkor is lelkesen követelnétek az újra szavazást ?

Mondjuk nálunk ugyanabba a dologba van időkorlát, hogy mikor lehet újraszavazni.

Persze, időkorláttal érthető is, hisz az idők során változhatnak a körülmények, stb., azzal nincs is gond, ha egy ország 10-15 év után újra szavaz pl. az EU-ban maradásról.

Ha a bennmaradók győztek volna, akkor most lenne boldogság, tűzijáték, és Juncker sokkal nyugodtabban kormányozhatná az EU-t a szakadék felé.
Merkel meg azt mondhatná Cameronnak, hogy na ugye, hogy azt kell csinálni, amit mi mondunk. :D
Ha a bentmaradás győz, azzal azt üzenték volna az angolok, hogy Brüsszelben minden úgy van jól, ahogy van. Szóval azzal se járt volna jobban Európa!
 
nem helyette változtatunk a szabályokon, és újra szavazunk , az tök demokratikus és ok , de figyelmen kívül hagyni azért csak pofátlanság. Mondom az eu ezt előszeretettel játssza. Színjáték az egész qupleráj. bocs ezt nem tudtam , akkor miről is szeretnének szavazni , ha nem az Uniós ki be csukiról ?
A szabályok néha változnak. Ez a demokrácia. Pont a magyarok jobb ha nem szólnak semmit, mert a választási szabályok elég durván módosultak... A #121-es hozzászólásban írtam, hogy miről szól ez az új népszavazási kezdeményezés. Egyébként percenként kb. 2000 aláírás érkezik.
 
Mert az demokrácia ellenes lenne és minden jövőbeni szavazás értelmét megkérdőjelezné, ha csak úgy figyelmen kívül lehetne hagyni az eredményt.

Mert az nem demokrácia ellenes, hogy másnap újra szavaznak, kikötve, hogy csak 70 százalékos brexit szavazat esetén győznek a brexitesek?

Nem ugyanabban a kérdésben akarnak új szavazást!

Az igaz. Az előző kérdés volt, ki akarnak-e lépni az Unióból. Most meg abban akarnak szavazni, bent akarnak-e maradni :D
Hát nem mindegy, hova kell tenni az "igen"-t.
 
Mert az nem demokrácia ellenes, hogy másnap újra szavaznak, kikötve, hogy csak 70 százalékos brexit szavazat esetén győznek a brexitesek?
Az igaz. Az előző kérdés volt, ki akarnak-e lépni az Unióból. Most meg abban akarnak szavazni, bent akarnak-e maradni :D
Hát nem mindegy, hova kell tenni az "igen"-t.

Nehéz úgy vitázni, hogy nem olvasod el figyelmesen, amit a partnered ír :(.
60%-t kell elérnie az igennek, ez volna a javaslat (valahol jogos, mert 60 millió ember sorsát ne 2% különbség döntse már el, és legyen 75%-os részvétel. Utóbbitól nem is volt messze, szóval ez is logikus elvárás. És ebből az is kiderül, hogy az új szavaz nem arról szól, "bent akarnak-e maradni". Egyébként kár ennyire szívedre venni, mindez még nem jelent népszavazást, csak azt, hogy az alsóháznak napirendre kell tűznie a javaslatot. Az Egyesült Királyságban egyébként beleértve a csütörtökit is, csak három népszavazás volt eddig (41 év alatt), úgyhogy még azzzal sem vádolhatod őket, hogy minden héten szavaznak...
 
. Pont a magyarok jobb ha nem szólnak semmit, mert a választási szabályok elég durván módosultak...

bár te mondtad, hogy a magyar választásokat ne keverjük ide , de azért szerintem van némi különbség abban, hogy a választások előtt egy -két évvel változtatunk a szabályokon, meg aközött, hogy leszavazunk , vesztünk, akkor legyen egy újraszavazás, de úgy, hogy az egyébként már győztes félnek 60%-os győzelmet kelljen aratnia 75% részvétel mellet , mert ez nekem nagyon fontos ügy. Szerintem annak is nagyon fontos ügy aki ki szeretne lépni. Evvel a feltétele már úgy meglehet fúrni a szavazást, ha a bemaradó pártiak nem mennek el szavazni mert nem lesz meg a 75%-os részvétel. Aztán minden marad ahogy eddig.
Hát nekem már tök mindegy , hogy a britek mit csinálnak, én csak azt szerettem volna, ha adna az uniónak egy sallert ami már akkor is meg lett volna, ha fordítottak az eredmények .
De ha én brit lennék és kilépéspárti, majd újraszavaztatnának , ráadásul ilyen feltételekkel akkor már nem látnék más utat mint a fegyveres harc, az meg a polgárháború.
 
Szerencsére, anyukámnak eszébe jutott! Nekem meg az egyik kedvenc kajám volt! :)
Attol eltekintve hogy a magyar házi konyha finom és ízletes, nekem már csak az idegen ízek miatt is megérte otthonrol eljönni.
Rólad egy olasz barátom jut eszembe. Magyarázta nekem, hogy az olasz konyha ez egyetlen ehető a világon. Na talán még egy kicsit a francia. A többi kidobni való.:D
Mondtam neki és most neked is, hogy ezt azért egy pár milliárd ember ezen a földön biztos másképpen látja.;)
Az EU tagok közötti étkezési eszmecseréröl még csak anyit, hogy amikor ennek az olasz barátomnak a mákostésztárol beszéltem, hányingere lett. A szintén olasz vendéglös ismerősöm csak a homlokára mutogatott a cukrozott paradicsom leves hallatán.
Egy osztrák kolleganőm szerint a káposztástésztának elfajzott íze van és csak azok tudják megenni akiket gyerekkorukban "betörtek" :rohog:
 
Nekem a brexitről egy XIX. századi angol politikus mondása jut eszembe,ha jól tudom Lord Palmerston volt.Azt hírdette:"Őfelsége kormányának nincsenek barátai és ellenségei.Őfelsége kormányának csak érdekei vannak."Ez most is kiderülhet. Másik az, hogy a brexitre sokan szavaztak az idősebb korosztályból.Bennük még megvan a "brit birodalmi nosztalgia "érzés,ami azt jelenti,hogy a brit oroszlánnak ne pofázzon senki. A jövő választ ad,vagy megszívják,vagy szárnyalni fognak,.
 
Nehéz úgy vitázni, hogy nem olvasod el figyelmesen, amit a partnered ír :(.
60%-t kell elérnie az igennek, ez volna a javaslat (valahol jogos, mert 60 millió ember sorsát ne 2% különbség döntse már el, és legyen 75%-os részvétel. Utóbbitól nem is volt messze, szóval ez is logikus elvárás. És ebből az is kiderül, hogy az új szavaz nem arról szól, "bent akarnak-e maradni". Egyébként kár ennyire szívedre venni, mindez még nem jelent népszavazást, csak azt, hogy az alsóháznak napirendre kell tűznie a javaslatot. Az Egyesült Királyságban egyébként beleértve a csütörtökit is, csak három népszavazás volt eddig (41 év alatt), úgyhogy még azzzal sem vádolhatod őket, hogy minden héten szavaznak...

Elolvastalak, csak úgy érzem, két malomban őrölünk, de nem baj.

Amúgy egyáltalán nem vettem a szívemre, felőlem annyiszor szavaznak az angolok, ahányszor csak nekik jólesik.

Amúgy meg véleményem szerint nincs jó döntés. Ha kilépnek, felborul az eddigi tátus quo, és a bizonytalanságnál a rossz is jobb.
Ha nem lépnek ki, akkor megerősítik a jelenlegi brüsszeli vezetést, ami szerintem katasztrofális irányba tart.
Szóval sztem tökmindegy, melyik párt győz, nekünk egyik se igazán jó!
 
Utoljára módosítva:
Az EU tagok közötti étkezési eszmecseréröl még csak anyit, hogy amikor ennek az olasz barátomnak a mákostésztárol beszéltem, hányingere lett. A szintén olasz vendéglös ismerősöm csak a homlokára mutogatott a cukrozott paradicsom leves hallatán.
Egy osztrák kolleganőm szerint a káposztástésztának elfajzott íze van és csak azok tudják megenni akiket gyerekkorukban "betörtek" :rohog:

Én meg a mézes-mustáros csirkén akadok ki :D
 
Nem értem, miért lovagolsz a demokrácián. A népszavazás demokratikus jog. Ez most nem arról szól, hogy fordítsák meg az eredményt, hanem, hogy egy ekkora horderejű kérdésben csak nagy részvétel mellett és másfél százaléknál nagyobb különbséggel lehessen csak elfogadni az eredményt.

Rendben van, de könyörgöm, a szavazás után kell ezt eldönteni? Nem inkább előtte kellett volna?
Csak miután vesztett az egyik fél, akkor kezd hőbörögni, hogy hó hó, ezt így nem lehet ám eldönteni? És ha ők győznek, akkor is hőbörögnének, ahogy sirion mondja? Akkor is felmerülne, hogy jaj, hát ezt most túl kevesen döntöttük el?
 
Ne vessünk, Ernoe...
De Te, aki annyira a demokrácia híve vagy, mit szólnál akkor, ha Te szavaznál valamire, és győznél, aztán az ellentábor új szavazást kérne, és közölné, hogy csak akkor nyersz, ha több szavazót hozol, és egy újabb szavazáson szépen leszavaznának?
A demokráciáért nem csak akkor kell küzdeni ám, amikor a nép arra szavaz, ami nekünk tetszik, ha meg nem arra szavaz, akkor pokolba a demokráciával!

Amúgy miből gondolod, hogy a berxitesek korrigálni akarnak? A fenti cikkből? :D

Kedves Jászladány

-
Miért ne lehetne a választást megismételni ha megvan a jogi alap hozzá?
A választás nem arrol szolt, hogy eltöröljük a demokratiát.
-
A brexithez egy resolutio vezetett. A resolutio egy a politikusok által, a népszavazás a polgárok álltal initiált választás. Miért ne lehetne most egy népszavazás?
-
Nem vagyok tisztában az álláspontoddal. Most örülsz, hogy az europai összetartás gyengülni fog? Biztos vagyok benne, hogy a a negativ népszaporulattal rendelkezö alig több mind 9 millios Mo. kilépését nem fogja megsiratni a világ. Ez nem sokat ad a 500 millios piachoz.
 
Nem véletlen hogy a kétszínű ovi elkezdett nekik udvarolni.:D

OV reformokra akarja kényszeríteni az EU-t, nem pedig megszüntetni. Ezt akarta kezdettől Cameron is, de nem sikerült. Cameronnal pedig OV kezdettől szövetséges volt. Cameron OV mellett állt tavaly a migránsügyben. Most OV is Cameron mellett állt a Brexit szavazásnál. Én most ebben speciel nem látok kétszínűséget.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönöm szépen a legújjab fordításod !
nkatalin wrote on bsilvi's profile.
Szia! Nagyon szépen köszönöm a renegát akseli kiborgot már nagyon vártam, lesz folytatása? Lehet tudni hány rész lesz még? Mit fordítasz következőnek? Köszi, ha válaszolsz!Szép napot!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322

Statisztikák

Témák
38,162
Üzenet
4,809,896
Tagok
616,180
Legújabb tagunk
Foamedr
Oldal tetejére