Nem kapnak lakást, erdőbe menekülnek a fehérvári romák

Ötven családot akarnak kilakoltatni Székesfehérváron. Azt mondják, azért kell menniük az önkormányzati bérlakásukból, mert elveszik a helyet mások elől. A bérlők még áprilisban kaptak egy levelet, hogy augusztus végéig ki kell költözniük, többen azonban arra panaszkodnak, hogy hiába próbáltak albérletbe menni, a roma származásuk miatt elutasították őket.

Kevesebb mint egy hónapja maradt a nyolctagú Vidics családnak, azután menniük kell az otthonukból. Pedig már 24 éve élnek az 55 négyzetméteres önkormányzati bérlakásukban, tartozásuk soha nem volt, mindig időben fizetnek. A családanya azt mondja: nem tudja, hol fognak lakni szeptembertől. Próbálnak lakást bérelni, de folyamatosan visszautasítják őket.

„Tönkrement az idegzetünk. A kisgyerekek is érzik, tudják, mert feszültek vagyunk. Amíg nyugodt életünk volt, tényleg, kispolgári életet éltünk, most aztán katasztrofális lett az életünk, egyszerűen nem tudom, nem tudom”
- mondta Vidics Zoltánné az ATV Híradójának.

Sokan az erdőbe menekülnek

Székesfehérvár központjától nem messze, közvetlenül egy lakótelep mellett van az az erdő, ahol több kilakoltatott székesfehérvári is menedéket talált. Fasor köz 6. - ez a tábla jelzi, hol élnek azok az emberek, akiknek már nincs fedél a fejük fölött. A kunyhókat kutya őrzi, egy dróton ruhák száradnak. Az itt lakók mindent megtesznek, hogy emberhez méltó körülményeket teremtsenek az erdő közepén.

Lakatos Dezsőné és férje egy hónapja élnek itt. Annyira eladósodtak, hogy nem maradhattak az önkormányzati bérlakásukban. A nő most innen jár dolgozni. Egy áruházban takarít 8 órában. A pár három gyereke két éve került nevelőszülőkhöz. A nő azt mondja, bár a fiúknak jó helye van, férjével mindent megtesznek, hogy egyszer majd visszakapják őket.


„Azt szokták kérdezni, amikor már mennek el, hogy anyu, mikor lesz kész a lakásunk, mikor mehetünk haza? És, ugye, én annyit tudok mondani, hogy még nincs kész a lakás, mást nem tudtam nekik mondani”
- mesélte az elkeseredett asszony.

50 család

Ötven családra vár kilakoltatás a következő hónapokban Székesfehérváron. Egy önkéntesekből álló csoport dolgozik azon, hogy ne kerüljenek utcára, de nincs könnyű dolguk. „Több családnál történt az, hogy próbáltunk albérletet keresni számukra, ahol esetleg tudnák a lakhatásukat fenntartani, de mikor megtudták, hogy roma nemzetiségről van szó, nem adták ki a lakásaikat” - nyilatkozta Majláth Tünde önkéntes.

Az ATV kereste a székesfehérvári önkormányzatot, de nem akartak megszólalni. Kérdéseikre azt válaszolták, hogy részrehajlás nélkül, egyformán kezelik a lakhatási ügyeket, a városban nincs sem pozitív, sem negatív megkülönböztetés.

atv

http://www.atv.hu/belfold/20160806-...elhagynia-otthonat-augusztus-vegeig/hirkereso

romak1.jpg
 
*
Ez sokkal több, mint felháborító!


Mérhetetlenül DÜHÖS :mad: vagyok és el is vagyok keseredve. Szétrobbantanak családokat, gyerekeket nevelőszülőkhöz löknek, kihúzzák a lakást a családok talpa alól. Erre már szavaim sincsenek, amit itt be lehetne írni, mert nagyon le tudnék menni "alpáriba", az pedig a CH-ba nem ildomos, sőt soha nem tenném.
Azt a családot, aki becsülettel fizette a rezsit, nem volt semmiféle elmaradásuk, milyen jogon penderítik ki?
Magyarországon nincs törvény?
Az a magyar, az ide született, életvitelszerűen itt él, semmi nem védi?
Az egy másik dolog, ha valaki óriási tartozást halmoz fel. Ott sem az a megoldás, hogy "pusztuljanak".
Micsoda embertelen eljárás ez?
Nincs munka, s ebben nem azok a hibásak, akik nem dolgoznak, de mindazok hibásak, akik nem teremtenek munkalehetőséget.
Az önkormányzatnál kellene valamit kitalálni, hiszen még mindig - országosan is - vannak olyan egyszerűbb lakások, amelyeket ki lehetne utalni, s munkát, munkát és harmadszor is munkát adni a családok felnőtt tagjainak, hogy tudjanak gondoskodni a gyerekeikről, s önmagukról.
Most sokan azt ír(hat)ják rám, hogy írigy vagyok. Igenis felvállalom az vagyok. Miért talicskázzák ki a mi pénzünket, miért talicskázzák ki az első lisztet, ami itthoni búzából lett, külhonba - a rászorultaknak? Amikor itthon, helyben nagyon sokan vannak, akiknek nem jut kenyér az asztalukra, s éhen tengődnek? Miért? Miért és harmadszor is miért? Jelenlegi kormányunknak szívének csücsökje Kárpátalja no meg Erdély. Oda talicskáznak, s a hazai helyzettel nem törődnek. Okát tudom, minden a politika, a szavazatokra, a voksokra számítanak. Ha talicskáznak - akkor számíthatnak a rájuk való voksolásra. Ennyit ér az emberi élet?! Nem személyeskedek, de kormányunk tagjai között is vannak, eléggé magas pozícióban olyanok, akik roma "gyökerekkel" bírnak. Ők kivakaróztak, s elfelejtették és felejteni is akarják, hogy léteznek emberek, akiknek segíteni kellene, sőt kötelességük ez lenne. No igen itt van a kellene, meg a lenne szócska, amit igencsak nem tartanak be, no, de be is fejezem, mert olyan, de olyan dühös vagyok, hogy mérgemben még a klaviatúrám betűit is szétszedném.
G.B.

Kedves Georgina. Ajánlom figyelmedbe a linkeket, amelyeket korábban betettem. Úgy egy picit árnyaltabb a kép.
Ahogy arról is írtam - a francia példával - hogy máshol se adnak csak úgy munkát, kenyeret, alanyi jogon. Vagy az rendben van talán, amikor a funér, meg bádogviskóikból kergetnek ki embereket télvíz idején?
Sajnos az a kemény valóság, hogy senkinek nem kötelessége munkahelyeket teremteni. Már nem a szocializmusban élünk.
Ha pedig határozott idejű bérleti szerződésed van, akkor az sajnos azt jelenti, hogy lejár - ha szerencséd van, meghosszabbítják. S nem csak a roma származásúaknak, ahogy a fenti esetben sem.
 
*
Sőt a tévében mutatták, hogy nagyon szépen, takarosan rendbe tett egyszerűbb kicsi házat is ledózeroltak. Minden gond nélkül neki mentek és ledöntötték. Embertelen módszerek. Nem ide tartozik, de valahol mégis. Ez a kormány pontosan azokat támadja, akik valaha rájuk szavaztak. Ez a kormány sok embernek az élettől való lehetőségét is elveszi.
Ez a kormány... Ez a kormány szüntette meg a szociálisan rászorultaknak a KÖZGYÓGY-ot. Tehát, akik a legszegényebb társadalmi réteghez tartoztak/tartoznak, éppen ők nem kaphatják meg az ingyenes gyógyszert, kötszert vagy bárminemű orvosi segédeszközt, akár egy botot sem, amivel elsántikálhat. Fizetnie kell(ene), de nincs miből. Ki kellene váltani a gyógyszereit, de nincs rá pénze. Így lassan, de biztosan ki is esik a rászorultság köréből, mert meghal. Ha nincs gyógyszer, meghalhat a "nyavalyáiban". Ennyi a történet.
No és ne feledjem, ha bárki kórházba megy, oda is kell ám vinnie a gyógyszereit. S, még egy kötöttség, ha bárki kórházban van, a házi orvossal nem írathatja fel még a pelenkát sem a hozzátartozó, mert "kórházi ellátásban részesül". No igen, csak éppen a kórházakban alig, vagy nincs éppen pelenka. Ezért mit csinálnak? Katéter! Férfiaknak, nőknek, a nagy dolog megy a lepedőbe, aztán lehet ám ordibálni a szerencsétlen rászorulttal, aki nem tud kimenni. S, ebből is mi következik? Jó nagy felfekvések, biztos vérmérgezés, hiszen a nyílt felfekvéses sebbe, ha belemegy a bélsár, nem is kell olyan sokat "várni", jobb létre szenderül a szerencsétlen ápolt.
Mi következik ebből a gondolat soromból? Még akkor is, ha nem ide tartozna? Csak annyi, hogy aki szegény, aki rászorult, az menjen, essen a süllyesztőbe. Ne rondítsa azt a statisztikát, amit a jelenlegi kormány oly boldogan és örömmel lobogtat.
Hiszen azt is mondják, írják, olvashatjuk, hogy ennyien meg ennyien "kiestek" a munkanélküliségből. Hogyan és miért? Arról persze nem szól a fáma. Közvetlen ismerősöm hosszú idő óta jár a munkanélküli hivatalba. No és miért? Pecsételtetni, hogy megjelent. Munkát nem tudnak felajánlani, de megkérdezték tőle, hogy miért nem akar dolgozni. Ezt így bele a két szemébe. A szerencsétlen, majd leesett a székről. Dolgozna ő, méghozzá folyamatosan és bejelentett munkahelyen, csak itt, ebben a környékben nincs munka. Éppen ők azok, akik nem tudnak munkát ajánlani, akkor hogyan alázhatják meg ennyire? No és miből él? Azt sem kérdezik, mert nem is érdekli őket. Itt, ott, amott adódó alkalmi munkákból kapott pénzen vegetál. S, már a nyáron szedi a rőzsét a közeli erdőből, hogy télen ne fagyjon meg.
Ezek a dolgok mind, mind összefüggnek. "Hulljon a férgese!" - ez a jelenlegi kormányunk jelszava. S, kik a "férgesek", a nincstelenek, azok, akik nem jutnak munkához. Ők, akik ott fent trónolnak a nyakunkon, élnek az UNIÓBÓL elcsalt pénzekből, s egymást mentik a jól megfizetett ügyvédeikkel, hadd ne kelljen leírnom azt, hogy ez nemcsak elítélendő, de több annál. Bízom, hogy egyszer jól megkapják a magukét, valakiknek elég lesz belőlük, s azok a valakik majd tudják, mit tegyenek.
Akik most pöffeszkednek, csalnak, hazudnak, elvesznek és dőzsölnek, a mi pénzünkön - megkapják majd amit JOGOSAN kiérdemeltek. Megkapják. Adná meg az Isten, hogy ez minél előbb megtörténjen. Sokan menekülnek a halálba, lesznek öngyilkosok, az is előfordult már, hogy családostól. Még többen külföldre mennek, s "azok" akik pöffeszkednek és törvények felettinek gondolják magukat, élik a világukat. Nem írom tovább, mert phuj, nagyon, de nagyon dühös vagyok, de nagyon ám!


G.B.

Én nem úgy látom, hogy megszűnt volna a KÖZGYÓGY:
https://ugyintezes.magyarorszag.hu/ugyek/410003/420005/Szocialis_tamogatas20091202.html?highlight=közgyógyellátás

Szigorították, de állítólag sok visszaélés volt vele. Magam is ismerek olyat, aki árulta a KÖZGYÓGYON kiváltott gyógyszereket.
Nem tudom, hogy hol láttál olyan horrort, mint amit leírsz, sajnos volt alkalmam az utóbbi években több kórházban is "látogatást tenni", de ilyeneket nem tapasztaltam, még ha nem is mondanám, hogy minen teljesen rendben van, és nem szenvednek hiányt eszközökből.
A munkáról. Sajnálom az ismerősödet, de megint csak személyes példát tudok felhozni. Ahol én élek, azon a környéken sincs munka. Ezért utazom összesen napi 4 órát. Ha pedig még ez se működne, valahogy elköltöznék. Családtagom is vált munkanélkülivé, ha arra várt volna, hogy a munkaügyi központ megoldja, akkor még most is rágná a küszöböt. Elvállalt mindent, ami adódott, nem a legjobb bérért, és vacak munkabeosztással. De kell a pénz. Mint korábban is írtam, sajnos elmúlt az a világ, amikor alanyi jogon járt a munkahely.
A lopással, csalással kapcsolatban igazad van.
 
Utoljára módosítva:
az azert egy percet SE zavarjon ,hogy magyar romakbol MI IS profik vagyunk !!
tudok olyan toronyhazat Torontoban amiben nagyon sok roma csalad el
valahogy az istennek sem ertem ,hogy itt miert tudnak pontosan fizetni ,takaritani ,dolgozni es normalisan elni ???????????????????????
valahogy csak arra jutok ,hogy ITT nem ugy kezelik hogy rohadt cigany mitakarsz itt??
hanem leteszi a papirjait megfelel es koltozhet
ez bizony ugyanolyan tipikusan mint a menekultugy azokat is migransozzatok es mindennek elhordjatok
CSAK ti nem vagytok kepesek elviselni es toleralni sem ciganyt sem arabot sem SENKIT !!

Erre csupán téged idéznélek:

mirol zagyvalsz ??? gazdagsag ??? ember az eszakamerikai indian egy nyomorult epuletet NEM hagyott az utokorra SOHA NEM EPITETT
leven azt sem tudta azt hogy kell --- TIPI-ben elt SEMMIT SOHA NEM TEREMTETT csak hasznalt !!!
teszi azota is szunet nelkul a magyar roma hozzajuk kepest kulturnep !!
amirol fogalmad sincs arrol ne irkalj cimeres okorseget !!!
amiben elunk azt MI a feherember teremtettukk meg ezen a foldreszen
az indian csak hasznalja KIHASZNALJA !!!

Mintha nem a fene nagy tolerancia sütne az írásodból... ;)
 
HOL OLVASTAL te olyat ,hogy ingyen lehet lakni ???????????????????????????????????????????????
olvastal olyat ,hogy mikent es mimodon DE azt ,hogy INGYEN AZT NEM !!

Ha nem is teljesen ingyen, de...

A RomNeten jelent meg 2011-ben ez a Kanadába emigrált roma úriember beszámolója. Ebből idéznék:

"Az Ontario Work magyar megfelelője talán a magyarországi munkaügyi központok és az önkormányzati ügyfélirodák egy furcsa elegye lehetne. Itt állapítják meg lakhatásra és az étkezésre fordítható támogatásunkat. Két főre ez 584 dollár lakhatási pénzt és 448 dollár étkezési pénzt jelent 2011-ben. Két felnőtt és két gyermekes család esetén a lakhatás 688 dollár, étkezés felnőtteknek 448 dollár, két gyereknek 426 dollár. Viszonyításként, egy kétszobás lakást 800 (+ áram számla) dollártól lehet bérelni. Panel épületekben általában a fűtés és a meleg víz benne van a lakás bérleti díjában. Az áram számlán kívül más rezsi költség nincs. Igény merülhet fel még mobil telefonhoz tartozó SIM kártyára, aminek a havidíja egész Ontario tartomány területén 25 dollár. Ez az összeg egy hónapig tartó korlátlan telefonhívást biztosít, minden (vonalas, vezetékes) telefonra. A SIM kártya egyszeri megvétele kb. 15 dollár. Az internet és televízió további 10 dollárosokat emészthet fel havonta (50-70 dollár). Az élet Kanadában sem fenékig tejfel, de Magyarországon hol van olyan támogatás, ami fedezné egy család albérletét és élelmezését."
 
Utoljára módosítva:
a keresztet mikor odatetted a kerdes csak annyi
MEGFELELSZ -e meg Arany sorainak ??
" Legnagyobb cél pedig, itt, e földi létben, Ember lenni mindég, minden körülményben."

Te vajon megfelelsz? Mindenkinek magán kéne kezdeni... ;)


te mar csak tudod
tokeletes A hasonlosag az eletviteluk kozt
Canada romai az indianok BAR az indianokhoz kepest a roma cultur nep !

az ELOSKODO sokkal pontosabb
 


Mire fol ez a nagykepu kivagyi felsobbrenduseg ????
Kik vagytok ti hogy mindezt buntetlenul megtehetitek ??
-ki engedelyezte ???
Mitol vagytok felsobbrenduek ?? a romak kikkel azonos nyelven beszeltek sem elfogadhato nep szamotokra
a menekulteket le es megalazzatok honnet veszitek mindehez a batorsagot ???
Miert nem parancsol megajjt mar valaki ennyi lelki szennynek es terrornak ???
csak nezz a tukorbe terrorizalod a menekultet a romat HOLNAP KIT ????????????????????
Ha ezt nem te írnád, akinek az indiánokról való véleményét még szóvá is tettem, akkor talán hiteles is lenne. Így a más szervével a csalánt kategória, vagy annál is alább.
 
a keresztet mikor odatetted a kerdes csak annyi
MEGFELELSZ -e meg Arany sorainak ??
" Legnagyobb cél pedig, itt, e földi létben, Ember lenni mindég, minden körülményben."
És te? Ha már a másiktól annyira igényled?
Folytatom az idézetet:

Szeressed hazádat... Oh, a honszerelem
Most lehet őszinte, igaz, önzéstelen.
Ne is tőle kívánd, amit ő nem adhat:
Magadban keressed az édes jutalmat.
 
az azert egy percet SE zavarjon ,hogy magyar romakbol MI IS profik vagyunk !!
tudok olyan toronyhazat Torontoban amiben nagyon sok roma csalad el
valahogy az istennek sem ertem ,hogy itt miert tudnak pontosan fizetni ,takaritani ,dolgozni es normalisan elni ???????????????????????
valahogy csak arra jutok ,hogy ITT nem ugy kezelik hogy rohadt cigany mitakarsz itt??
hanem leteszi a papirjait megfelel es koltozhet
ez bizony ugyanolyan tipikusan mint a menekultugy azokat is migransozzatok es mindennek elhordjatok
CSAK ti nem vagytok kepesek elviselni es toleralni sem ciganyt sem arabot sem SENKIT !!
Mi egész jól elviseljük a ti indiánjaitokat, akik téged borítanak ki.
 
Érdekes, azokat az indiánokat akiket ismerek semmi baj nincs...korrektek, becsületesek, hűségesek és önfeláldozók!! Ulzana, Tecumseh, Csingacsguk.....
Lehet hogy nem tolerálod eléggé őket? :dr_31:

Nem jól látod...


Mire fol ez a nagykepu kivagyi felsobbrenduseg ????

Ő jobban tudja:

nyugi !!! nelkulunk mar reg kipusztultak volna !!
alkoholista MINDD egytol -egyig a gyerekeik alkoholszindromasan jonnek a vilagra es MI a feherember neveljuk fel oket...
 
Én nem úgy látom, hogy megszűnt volna a KÖZGYÓGY:
https://ugyintezes.magyarorszag.hu/ugyek/410003/420005/Szocialis_tamogatas20091202.html?highlight=közgyógyellátás

Szigorították, de állítólag sok visszaélés volt vele. Magam is ismerek olyat, aki árulta a KÖZGYÓGYON kiváltott gyógyszereket.
Nem tudom, hogy hol láttál olyan horrort, mint amit leírsz, sajnos volt alkalmam az utóbbi években több kórházban is "látogatást tenni", de ilyeneket nem tapasztaltam, még ha nem is mondanám, hogy minen teljesen rendben van, és nem szenvednek hiányt eszközökből.
A munkáról. Sajnálom az ismerősödet, de megint csak személyes példát tudok felhozni. Ahol én élek, azon a környéken sincs munka. Ezért utazom összesen napi 4 órát. Ha pedig még ez se működne, valahogy elköltöznék. Családtagom is vált munkanélkülivé, ha arra várt volna, hogy a munkaügyi központ megoldja, akkor még most is rágná a küszöböt. Elvállalt mindent, ami adódott, nem a legjobb bérért, és vacak munkabeosztással. De kell a pénz. Mint korábban is írtam, sajnos elmúlt az a világ, amikor alanyi jogon járt a munkahely.
A lopással, csalással kapcsolatban igazad van.
*
Sorban válaszolok:
a KÖZGYÓGYOT csakis alanyi jogon kaphatja meg bárki is.
"

Milyen jogcímen lehet közgyógyellátásra való jogosultságot megállapítani?

Közgyógyellátásra jogosultságot alanyi, normatív, és 2015. február 28-ig méltányossági alapon lehet jogosultságot szerezni. 2015. március 1-jét követően benyújtott kérelem alapján a közgyógyellátás méltányosságból történő megállapítására nem lesz lehetőség. A 2015. március 1-jét megelőzően megállapított méltányossági közgyógyellátásra való jogosultság a határozatban megállapított időtartamig vagy annak megszüntetéséig áll fenn. A 2015. február 28-ig el nem bírált kérelmeket a 2015. február 28-én hatályos rendelkezések alapján bírálják el." - ezt a szöveget a legfrissebb változatot a www.http://emmiugyfelszolgalat.gov.hu/szocialis/gyakran-ismetelt - oldalról hoztam át.

Ki jogosult alanyi jogon közgyógyellátásra?
az átmeneti gondozásban részesülő, és a nevelésbe vett kiskorú;
a rendszeres szociális segélyben részesülő egészségkárosodott személy;
a pénzellátásban részesülő hadigondozott és a nemzeti gondozott;
a központi szociális segélyben részesülő;
a rokkantsági járadékos;
az aki, vagy aki után szülője vagy eltartója magasabb összegű családi pótlékban részesül, továbbá az,
aki rokkantsági ellátásban részesül és az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján nem haladja meg a 30%-os mértéket,
az, aki rokkantsági ellátásban részesül és 2011. december 31-én I. vagy II. csoportú rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra volt jogosult,
az aki öregségi nyugdíjban részesül és 2011. december 31-én I. vagy II. csoportú rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra volt jogosult, vagy öregségi nyugdíjban részesül, és a nyugdíjra való jogosultságának megállapítását megelőző napon rokkantsági ellátásban részesült I-II. csoportú rokkantságára tekintettel, vagy egészségi állapota nem haladta meg a 30%-os mértéket.

Második problémám, amit személyesen megéltem. Miszerint - édesanyám súlyos betegként, okkal, rövid időre kórházi ellátásra szorult. Bevittem a napi gyógyszereit, mert felhívták a figyelmem, hogy nem minden gyógyszerből van/volt raktáron. No, ezt megelőzően, minden gyógyszerét bevittem. Az egy dolog, hogy amikor pár nap múlva édesanyámért mentem, az általam bevitt gyógyszerekből nagyon sok hiányzott. Látni nem láttam, ki vitte el, lehetett akár betegtárs is, de az biztos, hogy rendkívül elkeseredett és dühös voltam. Más: pelenkát is be kellett vinnem, nehogy katéterre kapcsolják, mert az budapesti kórház belgyógyászatán -kevés- alig volt pelenka. Folytatom, legközelebbi pár napos ott tartózkodása után édesanyám elhunyt, ott hagytam a gyógyszereit és még az otthoni pelenka csomagokat is bevittem, szíves felhasználás céljára. Az akkori orvos rendkívül hálás volt, nem titkolva, hogy hatalmas szükségük volt erre. Ez 2008-ban történt, azóta nem sok változásról értesültem. No igen, az egy rendelet, utána is nézhetsz, ha bárki kórházi kezelés alatt áll, a háziorvos NEM írhat fel számára semmiféle gyógyszert, de még pelenkát sem. Mondván, nem otthoni - de kórházi kezelés alatt áll. No most itt a gond, mert a kórháznak komoly hiányai vannak ebből is, meg abból is.

Munkanélküliség. Mint tudjuk, ez a probléma az egész országban meglévő gond. A legfontosabb, hogy bért csak a ledolgozott hónap után fizetnek. Addig miből éljen, hogyan utazzon és miből a rászorult? Jelenleg sem a Napnál fűtő, mert minden munkát elvállal. Házhoz jár mosni, vasalni, szőlőt kötözni, kapálni, takarítani, idős betegre felügyelni. Mikor, mi adódik. Ezek a munkák soha nem folyamatosak, amikor adódik, akkor megvásárolja a legszükségesebbet: krumplit,tésztát, zsírt, hagymát. Gyertyával világít, de még az is drága. A gyertya is drága, neki pedig minden fillér számít. A környéken nincs munka, pecsételésre kell megjelennie, nagyon sok az elkeseredett, reményt vesztett ember. Nem folytatom, ebből regényt lehetne írni.
Az viszont igaz, amit ide leírok, az mindig igaz.
Megköszönném, hogy van amit elismersz, azt, hogy a lopással kapcsolatban mélyen ítélek. De! Itt is kétféle lopás van. Az egyik a megélhetési lopás. Ezt sem lehet tolerálni, de igen, vannak dolgok. Ha bárkinek éhezik a gyereke, s ellop egy tyúkot, hogy megfőzze, vagy egy kenyeret a boltból, ez nem dicsőség és nem is adok felmentést, de valamiképpen érthető. Igaz, ha ezt megértem, akkor a folytatás szinte megállíthatatlan.
Az is dühítő, amíg a 70-80 éves, idős paraszt ember a legnagyobb hőségben kapál, locsol és a megtermelt krumplival, paradicsommal akarná kiegészíteni kicsinyke nyugdíját, nem mindig sikerül. Miért? Mert vannak, akik a nyarat végig pihenik, kártyázzák és amikor beérik a termés, légyen az bármi, zsákot fognak és learatják. No ez az, amiért igencsak fel tudom magam heccelni. Nem, nem születtem bírónak, nem is tudnék igazságot osztani, mert vannak dolgok, amikor részlehajtó volnék, de van amikor olyan keményen büntetnék, hogy a vétő belefeketedne. Nagy hibám és bajom, amit egész életemben próbáltam kordába szorítani, nem mindig sikerrel. Ez pedig a genetikailag örökölt heves vérmérsékletem. No ezért volnék- alkalmatlan - igazság osztásra. Már az is eredmény, hogy ennek tudatában vagyok.
G.B.
 
*
Sorban válaszolok:
a KÖZGYÓGYOT csakis alanyi jogon kaphatja meg bárki is.
"

Milyen jogcímen lehet közgyógyellátásra való jogosultságot megállapítani?

Közgyógyellátásra jogosultságot alanyi, normatív, és 2015. február 28-ig méltányossági alapon lehet jogosultságot szerezni. 2015. március 1-jét követően benyújtott kérelem alapján a közgyógyellátás méltányosságból történő megállapítására nem lesz lehetőség. A 2015. március 1-jét megelőzően megállapított méltányossági közgyógyellátásra való jogosultság a határozatban megállapított időtartamig vagy annak megszüntetéséig áll fenn. A 2015. február 28-ig el nem bírált kérelmeket a 2015. február 28-én hatályos rendelkezések alapján bírálják el." - ezt a szöveget a legfrissebb változatot a www.http://emmiugyfelszolgalat.gov.hu/szocialis/gyakran-ismetelt - oldalról hoztam át.

Ki jogosult alanyi jogon közgyógyellátásra?
az átmeneti gondozásban részesülő, és a nevelésbe vett kiskorú;
a rendszeres szociális segélyben részesülő egészségkárosodott személy;
a pénzellátásban részesülő hadigondozott és a nemzeti gondozott;
a központi szociális segélyben részesülő;
a rokkantsági járadékos;
az aki, vagy aki után szülője vagy eltartója magasabb összegű családi pótlékban részesül, továbbá az,
aki rokkantsági ellátásban részesül és az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján nem haladja meg a 30%-os mértéket,
az, aki rokkantsági ellátásban részesül és 2011. december 31-én I. vagy II. csoportú rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra volt jogosult,
az aki öregségi nyugdíjban részesül és 2011. december 31-én I. vagy II. csoportú rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra volt jogosult, vagy öregségi nyugdíjban részesül, és a nyugdíjra való jogosultságának megállapítását megelőző napon rokkantsági ellátásban részesült I-II. csoportú rokkantságára tekintettel, vagy egészségi állapota nem haladta meg a 30%-os mértéket.

Második problémám, amit személyesen megéltem. Miszerint - édesanyám súlyos betegként, okkal, rövid időre kórházi ellátásra szorult. Bevittem a napi gyógyszereit, mert felhívták a figyelmem, hogy nem minden gyógyszerből van/volt raktáron. No, ezt megelőzően, minden gyógyszerét bevittem. Az egy dolog, hogy amikor pár nap múlva édesanyámért mentem, az általam bevitt gyógyszerekből nagyon sok hiányzott. Látni nem láttam, ki vitte el, lehetett akár betegtárs is, de az biztos, hogy rendkívül elkeseredett és dühös voltam. Más: pelenkát is be kellett vinnem, nehogy katéterre kapcsolják, mert az budapesti kórház belgyógyászatán -kevés- alig volt pelenka. Folytatom, legközelebbi pár napos ott tartózkodása után édesanyám elhunyt, ott hagytam a gyógyszereit és még az otthoni pelenka csomagokat is bevittem, szíves felhasználás céljára. Az akkori orvos rendkívül hálás volt, nem titkolva, hogy hatalmas szükségük volt erre. Ez 2008-ban történt, azóta nem sok változásról értesültem. No igen, az egy rendelet, utána is nézhetsz, ha bárki kórházi kezelés alatt áll, a háziorvos NEM írhat fel számára semmiféle gyógyszert, de még pelenkát sem. Mondván, nem otthoni - de kórházi kezelés alatt áll. No most itt a gond, mert a kórháznak komoly hiányai vannak ebből is, meg abból is.

Munkanélküliség. Mint tudjuk, ez a probléma az egész országban meglévő gond. A legfontosabb, hogy bért csak a ledolgozott hónap után fizetnek. Addig miből éljen, hogyan utazzon és miből a rászorult? Jelenleg sem a Napnál fűtő, mert minden munkát elvállal. Házhoz jár mosni, vasalni, szőlőt kötözni, kapálni, takarítani, idős betegre felügyelni. Mikor, mi adódik. Ezek a munkák soha nem folyamatosak, amikor adódik, akkor megvásárolja a legszükségesebbet: krumplit,tésztát, zsírt, hagymát. Gyertyával világít, de még az is drága. A gyertya is drága, neki pedig minden fillér számít. A környéken nincs munka, pecsételésre kell megjelennie, nagyon sok az elkeseredett, reményt vesztett ember. Nem folytatom, ebből regényt lehetne írni.
Az viszont igaz, amit ide leírok, az mindig igaz.
Megköszönném, hogy van amit elismersz, azt, hogy a lopással kapcsolatban mélyen ítélek. De! Itt is kétféle lopás van. Az egyik a megélhetési lopás. Ezt sem lehet tolerálni, de igen, vannak dolgok. Ha bárkinek éhezik a gyereke, s ellop egy tyúkot, hogy megfőzze, vagy egy kenyeret a boltból, ez nem dicsőség és nem is adok felmentést, de valamiképpen érthető. Igaz, ha ezt megértem, akkor a folytatás szinte megállíthatatlan.
Az is dühítő, amíg a 70-80 éves, idős paraszt ember a legnagyobb hőségben kapál, locsol és a megtermelt krumplival, paradicsommal akarná kiegészíteni kicsinyke nyugdíját, nem mindig sikerül. Miért? Mert vannak, akik a nyarat végig pihenik, kártyázzák és amikor beérik a termés, légyen az bármi, zsákot fognak és learatják. No ez az, amiért igencsak fel tudom magam heccelni. Nem, nem születtem bírónak, nem is tudnék igazságot osztani, mert vannak dolgok, amikor részlehajtó volnék, de van amikor olyan keményen büntetnék, hogy a vétő belefeketedne. Nagy hibám és bajom, amit egész életemben próbáltam kordába szorítani, nem mindig sikerrel. Ez pedig a genetikailag örökölt heves vérmérsékletem. No ezért volnék- alkalmatlan - igazság osztásra. Már az is eredmény, hogy ennek tudatában vagyok.
G.B.

Ami a KÖZGYÓGY-ot illeti, szerintem az a hatályos, amit én linkeltem be. A te linked valamiért nem működik. De az EMMI Ügyfélszolgálatát megtaláltam, itt is olvashatóak a szabályok a megfelelő menüpontban: http://emmiugyfelszolgalat.gov.hu/szocialis/szocialis-raszorultsag
Ha el is olvastad, amit a korábbi hozzászólásomban linkeltem, akkor láthattad, hogy KÖZGYÓGY-hoz alanyi jogon, vagy normatív alapon, kérelmezve lehet hozzájutni - szerintem ez váltotta fel a méltányosságit, mert ez nézi a rászorultságot.

Sajnálom, ami édesanyáddal történt. Magam sem tagadtam - le is írtam -, hogy vannak dolgok, amelyekben hiányt szenvednek a kórházak. Én azokat a horrorisztikus jeleneteket vontam kétségbe, amelyeket ecseteltél. A háziorvos nem írhat fel - hiszen kórházban van a páciens - a kórházi kezelőorvos viszont írhat fel gyógyszert, vagy pelenkát, bármit. Nekem is írtak fel a kórházban gyógyászati segédeszközt és gyógyszert is.

Amellett, hogy nem vontam kétségbe, hogy igazat írsz az ismerősödről, így hirtelenjében ezt találtam:
http://info.kezenfogva.hu/szolgaltatasok/23623

A lopással arra reagáltam, amit a legfelsőbb szintű lopásról és korrupcióról írtál. Most megint egész másról beszélsz. Valamint nem nagyon értem, hogy az egyik mondatodban bocsánatos bűnnek tartod a "megélhetési" lopást, rögtön utána meg elítéled azokat, akik ellopják az idős paraszt ember termését. Szinte biztos vagyok benne, hogy ez utóbbiak is a megélhetésre hivatkoznának, ha elkapnák...
Én eddig azt tapasztaltam, hogy az igazán szegények nem lopnak, vagy csak ha már tényleg nincs semmi más kiút. Van, aki még akkor se. Inkább azok teszik ezt, akik a könnyebb utat választják. Ez nem ítélkezés részemről sem, csupán így vélem.
 
Utoljára módosítva:
hozzászólásod csak támogatni tudom +néhány gondolat (zsidók +muzulmánok+keresztények+cigányok)

mo-n "istennek hála" a nemzeti érzés, közösségtudat, értékrend, stb ,meghatározó és nem a faji hovatartozás, a keresztény európa romjain ülünk ,mi indiánjaink közt sokan büszkén hegedülnek, büszkék is ,mi is , a cigányzene nemzeti kultúránk egy része,
mo-n volt tudtommal vidéki letelepedett zsidóság is ezzel nem sok ország dicsekedhet,
épp ezért is fontos identitásunkat megőrizni
már már furcsa gondolatok egy zsidó szájából pedig színek fontosak (a vallás másként)
hogy helyretegyük a dolgokat ismerni kell az érem oldalait (és remélem szántok időt a videóra)

van zsidóság aki mindenki által üldözött

A szelsoseges nezetek nem kepviselik a tobbseget soha.
Izreal allam ellen szol de o maga is New Yorkbol aliazott Izraelbe.
De legnagyobb tevedese hogy Izrael allama a legnagyobb baj az antiszemitizmusnak, az antiszemitizmus Izrael allam megalakulasa elott volt a legnagyobb ami a Holokausztot megcsinalta.
Mi celod volt ezt idehozni?jobbikos megerosites?
 
A szelsosegesseg az sehova nem vezet. A cionizmus mint kozos ellenseg a jobbikkal. Sokszor az az erzesem nem igazan tudjak pontosan mit is takar a cionizmus. Bem Girion , Golda Meir ketszer koruljarta a vilagot hogy penzt gyujtson hogy foldet vegyenek.
Az okostojaska a videon azon a foldon el amit a new yorki es a zsido szervezetek megvettek es ugye az o eletet is a izraeli katonak vedik meg a terroristaktol.
Imaval o se sokra megy az osi foldon a biztonsagot a katonasag biztositja.
 
Egy szocialis lakasba ahol meg a lakoknak munkaja sincs hogy lehet elvarni hogy felujitasokat vegezen? segelybol vagy kozmunkabol.
Ilyen lakasokba lakni nem szabadna ahol meg vajlingba mosogatnak mert nincs egy mosogato a tobbi elvarasokrol nem is beszelek.
Akarás kell cigire, kávére, rengeteg édességre van pénz, miről beszélsz, ja és az italra, autóra (kell az élletvitelre). Mindenre van pénz csak a felújításokra nincs. Rengteg de rengeteg lehetőség van a hogyanra... de így könnyebb....
 
Sajnos,Magyarországon a romák szinte mindent megtesznek azért,hogy kiutáltassák magukat.Persze,köztük is vannak rendes,tisztességes családok,de többnyire nem ez a jellemző. Azért nem kapnak albérletet,mert egyrészt iszonyú gyorsan lelakják,másrészt nagyon rámenősek tudnak ám lenni.Először kiveszi az ingatlant egy kis család,de 1-2 hónap múlva már 15-20 ember is bezsúfolódik oda,persze,mind "rokon" az istenadta....Védőnő legyen a talpán,aki meg tudja őket különböztetni. Ezen felül a szomszédaid jóindulatát is elfelejtheted egy életre! Szemetelnek,éjjel üvöltve buliznak,vagy a mentő,vagy a rendőrség áll rendszeresen előttük.Talán Kanadából ez nem látszik,de igaz,sajnos! Ez van,és nem a fajgyűlölet hozza létre a jelen helyzetet,hanem ők maguk elsősorban. Nekem is van saját sztorim,mint sokaknak: egy ülőgarnitúrát adtam oda grátisz egy jobbféle roma családnak,barátsággal,jóindulattal, + néhány kisebb műszaki cikket,ami már nem kellett. Néhány hónappal később észrevettük,hogy valaki korán reggel lopja a szilvát a ház előtti fánkról. Ők voltak....
Nekem néha szándékolt provokációnak tünnek dolgok, amiket egyikük másikuk művel. Évekkel ezelőtt egy városban, ahol akkor dolgoztam, egy hatalmas felhőszakadás után egy cigánysori utcában mindent elöntött a víz, olyan szinten, hogy az már veszélyeztette a házak biztonságát. Mi épp a kábel tv hálózatot javítottuk, a tűzoltók meg szivattyúzták ugyan ott a vizet. A derék roma lakosság, kihordta a házakból a fotelokat, úgy páholyból nézték, ahogy a tűzoltók dolgoznak, hogy ne döljön rájuk a ház.. Persze mint kiderült a csatorna telis tele volt dobálva mindenféle szeméttel, attól dugult el. Amikor a tűzoltók kitisztították a csatornát, és a víz elkezdett elfolyni, az egyik tűzoltó megmutatta a roma képviselőjüknek, hogy mi volt a hiba, és elmondta, hogy ha oda dobálják a szemetet, megint el fog tömődni. Erre a "romavezér" csak annyit mondott. "Májd kitákáríttyátok bázdmeg azé vagytok." A helyi televízió is kinn volt akkor már, és az esti híradóban be is mutatták a jelenetet. El lehet képzelni a közvéleményt......
 
Mivel fogalmad sincs ,hogy Canadaban mik a kotelezettsege egy berlonek igy elnezem neked .

Canadaban a berlo SOHA nem ujit fel es nem vegez karbantartast !!!!!

Ha a berlemenyben elromlik huto - mosogatogep esetleg ha van beepitett moso-szaritogep, tuzhely azt max. 24 oran belul a tulajdonos elharitja
Ha a berlemenyben csopog a csap vagy eldugult a WC azt azonnal orvosolja a tulajdonos
Ha a berlemenyben nincs futes valami oknal fogva az emergency categoria ugyan ugy ha nincs viz vagy villany .
Canadaban NINCS a berlonek karbantartási-felújítási kötelezettsége az KIZAROLAG a BERBEBEADO KOTELEZETTSEGE !!
tehat NE AKARJ parhuzamot vonni!!!!
mert a magyar berbeado mindent a berlo nyakaba akar varrni
Az, hogy mit AKAR és mit TESZ, az azért nem egészen azonos. A bérbeadást törvény szabályozza, a törvényt pedig képviselők hozzák, akiket demokratikus úton választunk.

Amúgy Magyarországon ennek történelmi okai vannak. Már 1945. előtt is ez volt a helyzet, egyszerűen ez a jogszokás alakult ki, ennek megfelelőek voltak a bérleti díjak. Persze, lehetne mindent a bérbeadónak végeztetni, de nyilván magasabbak lennének a bérleti díjak is, a költségek arányában.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

B Szabó Imre wrote on favorit82's profile.
Köszönöm szépen ! The Osmonds-Down by the lazy river-mp3
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönöm szépen a legújjab fordításod !
nkatalin wrote on bsilvi's profile.
Szia! Nagyon szépen köszönöm a renegát akseli kiborgot már nagyon vártam, lesz folytatása? Lehet tudni hány rész lesz még? Mit fordítasz következőnek? Köszi, ha válaszolsz!Szép napot!
Horváth Csilla Judit wrote on Melitta's profile.
Kedves Melitta!
Szeretnék hozzáférést a Legális E-bookok fórumhoz!
Előre is köszönöm: Judit
koby11 wrote on Recsi70's profile.
Szia! Érdekelne engem is a hiányzó oldal, ha el tudod küldeni. Köszi előre is!

Statisztikák

Témák
38,148
Üzenet
4,807,306
Tagok
616,011
Legújabb tagunk
Károlyiné Klespitz Katali
Oldal tetejére