Egy spanyol iskola bevezette a házimunkát a fiúk számára

Egy spanyol iskola bevezette a házimunkát a fiúk számára, ami egy ragyogó kezdeményezés a nemek közötti egyenlőtlenségek leküzdésére.

Vasalás, varrás, főzés. A legtöbb ember ezeket a készségeket otthon, és nem az iskolában sajátítja el. De minden másképp történik, például amikor egy iskola a házimunkát is felveszi a tantárgyak listájára, annak érdekében, hogy megmutassa diákjainak, különösen a fiúknak, a nemek közötti egyenlőség értékét és megszüntesse a házimunkával kapcsolatos beidegződött sztereotípiákat. Pont ez az, amit egy spanyol iskola, a montekasteloi megtanít a tanulóinak. Az iskola mottója: „Az egyenlőség cselekvés útján sajátítható el”.

A KETKES szerkesztőségének érdekelődését is felkeltette ez a kezdeményezés, és úgy döntöttünk, hogy minél több emberrel megosztjuk ennek az iskolának a tapasztalatait, hogy más oktatási intézmények, illetve a gyermekek tanulhassanak a tapasztalataikból.

A házimunka nem függ a nemtől!

2018-ban a városkában található iskola bejelentette, hogy a háztartási ismereteket is felvette a diákok tanmenetébe. Ezeken az órákon a fiúk megtanulják, hogyan kell vasalni, varrni, főzni, és más kétkezi munkát végezni, mint pl. a vízvezeték-szerelés és némi villanyszerelői alapismeret, kőműves alapismeretek és ácsmunkák.

Gabriel Bravo, az iskola koordinátora így magyarázta az új tantárgy bevezetését egy újságnak készített interjúban: „Hasznos, ha diákjaink megtanulják, hogyan végezzenek el hasonló feladatokat, hogy készen álljanak a jövőbeni családi életre. Tehát a kezdetektől fogva a házimunkával szembesülnek, és meg fogják érteni, hogy az otthon kényelmének fenntartása mindkét fél feladata. Ezek nem csak az asszonyok, nők feladatai, akik megterítenek, elmosogatnak, és ruhákat vasalnak. Ez a tantárgy segít abban, hogy a diákok felelősségteljesebbé váljanak és megtanulják, hogyan viselkedjenek megfelelően a saját otthonukban, családjukban.”

A nemek közötti egyenlőségre törekvés.

Ez az ötlet akkor jött létre, amikor az iskola igazgatósága keresni kezdte a nemek közötti egyenlőség előmozdításának lehetőségét a diákok körében. A megbeszélést követően a projektet bejelentették a szülők előtt és maguknak a diákoknak is. A szülőknek nem volt kifogása az új tantárggyal szemben, de néhány diák kényelmetlenül érezte magát, amikor előkerült a szó a varrástól és a vasalástól.

Sztereotípiák megszüntetése

Mindazonáltal, amikor a diákok elkezdtek részt venni az órákon, minden kétség eloszlott. A tanulók ugyanis látták, hogy minden, amit nekik megtanítottak, egyszerű, lépésről lépésre megtehető folyamat, amelyeket mind a férfiak, mind a nők elvégezhetnek.

Az életre tanító órák, amiket jobb, ha nem felejtünk el…


– Bizonyos diákok számára ez volt az első alkalom, hogy kezükben tartottak egy vasalót. A tanórák szórakoztatóak voltak, de egyben tanulságosak is, mi pedig meglepődtünk, míg a szülők boldogok voltak – mondta Bravo egy interjúban.

43579734_1987098878015272_6688201383469907968_o.jpg

 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!

Statisztikák

Témák
38,135
Üzenet
4,803,294
Tagok
615,789
Legújabb tagunk
vireni
Oldal tetejére