Kanada húszezer afgán menekült befogadására készül

Kanada több mint húszezer afgán menekült befogadását tervezi, hogy megvédje őket a radikális iszlamista tálibok megtorlásától - jelentette be Marco Mendicino kanadai bevándorlási miniszter pénteken. Mindez kiegészíti azt a kezdeményezést, amelynek keretében a kanadai kormánnyal együttműködött több ezer afgán tolmácsot és nagykövetségi dolgozót, illetve családjaikat telepítenék át az észak-amerikai országba.


„Ahogy a tálibok egyre több területet szereznek meg Afganisztánban, egyre több afgán élete kerül fokozottan veszélybe” - mondta a miniszter, bár az áttelepítésekre vonatkozó ütemtervet nem közölt. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az új kanadai elképzelések


a különösen kiszolgáltatott társadalmi csoportokra összpontosítanának, így a többi között a női vezetőkre, az emberi jogi aktivistákra, újságírókra, az üldözött vallási kisebbségek tagjaira ésa melegekre.

Hozzátette, hogy a program nemcsak azokra vonatkozik, akik jelenleg Afganisztánban vannak, hanem azokra is, akik a szomszédos országokba menekültek. „Tudjuk, hogy elkeserítő a helyzet. Ráaadásul óráról órára rosszabb lesz.”

Harjit Sajjan kanadai védelmi miniszter részletek említése nélkül arról számolt be, hogy kanadai különleges alakulatok működnek közre Afganisztánban az áttelepítések lebonyolításában. Mint mondta, jelentős kihívásokkal szembesülnek. A kanadai nagykövetség munkatársait is most evakuálják, de erről biztonsági okokból nem beszéltek részletesen. Kanada 2011-ben szüntette be afganisztáni katonai jelenlétét, 158 katonát és 7 civil halottat hagyva hátra. Azóta humanitárius és fejlesztési pénzekkel segítették az országot.

Az elmúlt nyolc napban a tálibok az afgán tartományi székhelyek közel felét már elfoglalták. A nagyvárosok közül már csak Kabul, Mazar-i-Saríf és Dzsalálábád áll a kormányerők felügyelete alatt. A radikális iszlamisták jelenleg a dél-ázsiai ország területének nagyjából kétharmadát ellenőrzik. Friss hírek szerint 11 kilométerre vannak csak Kabultól.


Az Európai Unió tagországai nem hogy nem terveznek menekülteket befogadni, hanem külön kérték a Bizottságot, hogy a visszadeportálásokat se szüneteltessék, mert az rossz üzenetet küldene.

Urfi Péter

afganok.jpg
 
Hozzátette: „Pontosan az ilyen helyzetek miatt dolgoztuk ki korábban azt az uniós szankciós mechanizmust, amit ez emberi jogokat semmibe vevő erők ellen tudunk nemzetközileg alkalmazni”.
Az afgánok meg sirógörcsöt kapnak majd ha meghalljak Cseh Katalint!
Ne röhögtess már :) A nagyreszuk azt sem tudja mi az az Eu :)
 
Majd dönt a magyar kormány nem kell aggódni.
Pedig biztos van közelebbi ország is mint a távoli (igaz jóléti) európa.
Segítettek vagy legalább is próbáltak de, ha nem kell akkor mit lehet még tenni??
Barbárok?? Nem, muzulmánok.
Nocsak, pedig itt valaki barbároknak említi őket! Akkor nem fájt, most hogy én írom ennyire fáj?
 
Csak a kanadaiaknak és lengyeleknek segítettek? Nem volt egyetlen katona, külképviselet sem rajtuk kívül? A magyarok senkit nem akarnak kihozni onnan? Esetleg az USA, Hollandia és még jónéhány ország van akik segíthetnének.
Vagy a BARBÁROKNAK jól van az úgy ami történhet velük?
"
Magyar Levente szólt arról is, hogy Magyarország egyetlen esetben mégis kivételt tesz: komolyan vizsgálják, hogyan tudna segíteni azokon, akik az elmúlt húsz évben tolmácsként vagy más minőségben dolgoztak a magyar csapatoknak. Mint mondta, kapcsolatban vannak ezekkel az emberekkel és folyik annak a felmérése, hogyan tudnának segíteni nekik.

Hozzátette: "nem fogadjuk el" azokat az elvárásokat, kezdeményezéseket, felszólításokat, amelyek arra vonatkoznak, hogy Magyarország is korlátlanul fogadjon be bárkit, aki Afganisztánt ezekben a nehéz napokban, hetekben el akarja hagyni - jelentette ki. Megjegyezte: a nemzetközi közösségben ugyanis "ilyen dokumentumok cirkulálnak", amelyek arra szólítják fel az egykor Afganisztánban csapatokkal rendelkező országokat, és általában a nyugati országokat, hogy mindenfajta korlátozás és szűkítő kitétel nélkül fogadjanak be afgán migránsokat.

Hozzáfűzte: nyilvánvalóan a csapatkivonásnak nem így kellett volna történnie. Amit most Kabulból és Afganisztán különböző pontjairól "látunk, az rémísztő, és úgy gondolom", mind a migráció, mind a nemzetközi terrorizmus összefüggéseiben olyan korszaknak a nyitánya lehet - nemcsak Közép-Ázsia és a Közép-Kelet, hanem az egész világ számára - ami nem volt kívánatos és talán még elkerülhető is lett volna - fogalmazott.
"
 
Magyarországon csak kicsit más a helyzet, az Ajatollah Orbán a keresztény Saria-bevezetésén dolgozik.
Ideje észre venni, hogy a magyar alkotmányban egyre több bibliai elemet ir bele a kormány,
A kormányképviselők, miniszterek a parlamentben a "mennyei tollbamondásokra" hivatkoznak mintha törvénykönyv lenne.

Volt olyan itt a fórumon aki megkérdőjelezte, hogy a magyar ellenzék képes e az ország vezetésére?
Nos a Talibán-ok sem képzettebbek politikai téren.

A 80-as években, amikor még a Szovjetunió volt Afganisztánba összefutottam egy afgán menekült fiúval az egyetemen, aztán eljött hozzánk ebédre, együtt főztünk. Töle tanultam meg, hogy kell megpucolni a foghagymát és mikor egészben, apróra vágni, vagy kinyomva felhasználni. Azt is megtudtam, hogy ott a homoszexualitás tilos mégis mindenki kézen fogva sétál mint a kislányok Europában.

Valami jómódú családból származott, a szülei cipö kereskedéssel foglalkoztak. Nagyon megvoltam lepve, hogy az összes rokon az "exil-kormány" tagjának vallotta magát, a pozíciókat pedig itt, osztották szét egymás között, meg sem kérdezve a népet. Alig várták, hogy hazamehessenek és átvegyék a hivatalaikat.

Aztán valahogy lemaradt a "baráti körböl", mert megsértődött, nem volt hozzászokva a kritikához.
"Az oroszok elvitték az ország összes természeti kincsét" mondta a vacsoránál.
Ez ügye lehetetlen mivel Afganisztánt egyetlen egy valamirevaló ut kötötte össze a Szovjetunióval.

Afganisztán egy "szegény gazdag ország." Az ásványkincsek addig értéktelenek amig a földbe nyugszanak.

Szerintem a régi törvényeket (klan, patriarkalismus) azért akarja az ország nagy része érvényben tartani mert nem akarnak lemondai a földröl, ami alatt ásványkincsek vannak.

A Talibán szivesen eladja a kitermelés jogát az USA-nak vagy másnak ha fizetnek érte, csak ne az állam kapja a pénzt hanem a család. Ezért nem kell nekik a modern állam. A fátyol, a nök bután tartása... az csak külsöség.
 
Ez tévedés, nem mindre.
De a kaukazusi népek, és ezek is előbb vágatnák le az arkarmilyuket, minthogy odaadnak a puskajukat.
Ez vott már hagyomany :(
Nagy Sandor, Oszman birodalom, Angolok, Szovjetek, NATO...ez ind probalkozott mar ott
Persze hogy beleuntak a segítőkészségbe hisz ha a helyiek is csak szemedbe hűségesek a hátad mögött tesznek rád akkor nincs sok értelme a hadakozásnak.
Főleg hogy a határokon meg ömlik át a segítség mind emberben mind anyagban.
 
"
Magyar Levente szólt arról is, hogy Magyarország egyetlen esetben mégis kivételt tesz: komolyan vizsgálják, hogyan tudna segíteni azokon, akik az elmúlt húsz évben tolmácsként vagy más minőségben dolgoztak a magyar csapatoknak. Mint mondta, kapcsolatban vannak ezekkel az emberekkel és folyik annak a felmérése, hogyan tudnának segíteni nekik.

Hozzátette: "nem fogadjuk el" azokat az elvárásokat, kezdeményezéseket, felszólításokat, amelyek arra vonatkoznak, hogy Magyarország is korlátlanul fogadjon be bárkit, aki Afganisztánt ezekben a nehéz napokban, hetekben el akarja hagyni - jelentette ki. Megjegyezte: a nemzetközi közösségben ugyanis "ilyen dokumentumok cirkulálnak", amelyek arra szólítják fel az egykor Afganisztánban csapatokkal rendelkező országokat, és általában a nyugati országokat, hogy mindenfajta korlátozás és szűkítő kitétel nélkül fogadjanak be afgán migránsokat.


A magyar kormány mindig füllent, mert nem ismerek egyetlen országot sem amelyi korlátlanul felvenne menekülteket, vagy azt egy másik országra kényszeritené. Ez csak handa banda, mint sok minden más. :)
 
nöttem fel így nyugodtan használhatod a barbár kifejezést értem mit jelent.
Jó neked mert épp megpróbáltam a definíciót megnézni.
Én is azt hittem értem
De kiderül nincs konkrét, időben állandó tartalma

barbárok koronként változó, de többnyire pejoratív stílusértékű kifejezésével az ókortól napjainkig folyamatosan árnyalódó jelentéstartalommal a saját kultúrától idegen, esetleg műveletlen, bárdolatlan népelemeket, közösségeket írják le.

Az ókori időkben még az Európában kalandozó népekre használt fogalom volt.
 
Utoljára módosítva:
Reméltem is, hogy érted, hiszen a te hozzászólásodban említik őket barbároknak!
Pedig nincs állandó tartalma
Mindössze ennyi az állandó:
a saját kultúrától idegen, esetleg műveletlen, bárdolatlan népelemeket, közösségeket írják le.
De hogy éppen kik kire használták az változó
A műveletlen rész se mond semmit, mert mást tartanak műveltségnek.Nyugaton és keleten
A magyarokat is barbároknak tartották és újra annak tartják
A nem görögök is barbárok(gondolom a görögök szerint)
A japánok az európaiakat Barbároknak tartották A sógunok idején
És talán a kulturális különbség miatt ma is!
 
Utoljára módosítva:
Politikai ellemzok a legnagyobb gondnak tartjal, hogy a talib politikai vezetésnek szinte nincs befolyasa a harcteri parancsokokra! Ez az fő oka qannak a kaotikus helyzetnek, ami jelenleg van az orszagban.

Ők Abdul Ghani Baradar, a Politikai Ügyek Bizottsága, a dohai tárgyalócsapat főnöke, Mullah Mohamad Jakub, a néhai alapító, Omár molla fia, a déli térségek helyettes vezetője és Szirazsuddin Hakkani, a keleti provinciák helyettes irányítója, egyben az úgynevezett Hakkani-hálózat feje.

A tálibok parancsnoki rendszere - 2021. augusztus 5.

A katonai irányítás a Katonai Ügyek Bizottsága hatáskörébe tartozik és itt erős Jakub és Hakkani befolyása.

A járási szinttől felfelé minden tálib harctéri parancsnok a tartományi parancsnok alá tartozik. Muzsahid közölte még, hogy létezik hét régiós „kör” és mindegyik legalább három tartományért felel.

A regionális köröket pedig a Katonai Ügyek Bizottsága két vezetőhelyettese ellenőrzi. Az egyik 21 tartományt, az úgynevezett „nyugati zónát”, a másik a keletit ellenőrzi. A Tálib Katonai Ügyek Bizottsága nevezi ki és ellenőrzi a tálib árnyékkormány tartományi és járási „kormányzóit”.

 
A magyar kormány mindig füllent, mert nem ismerek egyetlen országot sem amelyi korlátlanul felvenne menekülteket, vagy azt egy másik országra kényszeritené. Ez csak handa banda, mint sok minden más. :)
A magyar kormányt ne bántsd!
Ha nem itt élsz akkor nem látod mennyit tesz azért hogy a fiatalok is jussanak egyről a kettőre. Inkább segítsd őket.
Főleg ha nem is akarsz a választásokon részt venni.
Itthon is volt idegen állam hadserege kivonultak senki sem várja vissza őket .Itt sem tetszik egyeseknek a nyugati szabadosabb életforma fogadd el.
itt nincs fejlevágás sem csonkítás.
Törvényt hoztak ennyi.
Majd a következő választásokon kiderül mekkora a támogatottsága a nyitottságnak.
 
Ez is érdekes:
"
Bill Roggio, az amerikai Demokráciák Védelme (FDD) intézet vezető kutatója nem hisz a dohai tálib tárgyalók emberi jogok tiszteletben tartásáról és külföldi harcosok távol tartásáról szóló ígéreteinek. A mai tálibok még mindig az Afganisztáni Iszlám Emírség létrehozását és a fundamentalista módon értelmezett iszlám törvénykezést akarják rákényszeríteni az afgán népre – mondja.

Viszont különböznek is a 90-es évek mozgalmától: „A mozgalomban az afgánok dominálnak, de kicsit komplikált a dolog, mert a Hakkani-hálózat például Afganisztánban és Pakisztánban is jelen van. Sok még az üzbég és a tádzsik, sőt türkmén nemzetiségű, néha még hazarák is vannak köztük, akik afgánok és immár ott vannak a tálibok soraiban
 
Politikai ellemzok a legnagyobb gondnak tartjal, hogy a talib politikai vezetésnek szinte nincs befolyasa a harcteri parancsokokra! Ez az fő oka qannak a kaotikus helyzetnek, ami jelenleg van az orszagban.
Érdekes és logikus.
De szerintem ez is meg szokott oldódni.
Mert nem a politikai vezetés fog vezetni hanem a harctéri katonai erő
Veszi át a vezetést picsán rúgva a többit
Megint az erősebb vívja ki magának erővel a hatalmat
És lehet nevezni katonai diktatúrának
De mindegy a név
 
Érdekes és logikus.
De szerintem ez is meg szokott oldódni.
Mert nem a politikai vezetés fog vezetni hanem a harctéri katonai erő
Veszi át a vezetést picsán rúgva a többit
Megint az erősebb vívja ki magának erővel a hatalmat
És lehet nevezni katonai diktatúrának
De mindegy a név
Nekem van nagyobb bunkom, én vagyok a főnök! (egyedi demokraciaertelmezés, de nem ritka )
 
Egy utolso idezet, ami eleg aggaszto:

Úgy tűnik, azért alkalmazzák őket, mert nincs elég emberük az összes elfoglalt terület irányítására” – mondta a Szabad Európának. Megjegyezte, hogy Kínát aggasztják azok a hírek, hogy a tálibok ujgur militánsokat is bevetettek az Afganisztán északi részén található Badahsztán tartományban. „Előfordulhat, hogy Kína szerepet vállal az országban. Úgy tűnik, Peking bebiztosítja magát arra az esetre, ha az afgán kormány marad hatalmon és arra is, ha a tálibok szerzik meg a jövőben a hatalmat. Mindkét csoporttal kész együttműködni".

Viszont az ujgur militánsok jelenléte aláássa a jövőbeli tálib-kínai kapcsolatokat” – mondta.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!

Statisztikák

Témák
38,139
Üzenet
4,803,974
Tagok
615,819
Legújabb tagunk
Bobe1234
Oldal tetejére