Élet és tudomány

donna

Állandó Tag
Állandó Tag
Közép-portugáliában nemrég találtak egy csontvázat, mely egy 4 éves gyereké volt, aki rituálisan lett eltemetve.
A csontok 25ezer évesek.
Meglepetés: néhány csont teljesen "homo sapiens", de az alsó lábszárcsont lényegesen rövidebb, mint a felső, karnál ugyanez, és az állcsont se egyezik...
A többi viszont igen.
E néhány csont jellegzetesség a neandervölgyié.
Bibi?
A neandervölgyi kihalt 28ezer éve. A csont 25 ezer éves. A gyerek mégis HIBRID.
Archeológusok itt még nem adták fel. Elkezdték járni a közeli hegyeket (barlangokat). 28ezer éves leleteket találtak elsőként, Neandervölgyiek csontjait, és egyéb nyomokat. Kőszerszámokat. Lényegében jobb szerszámaik voltak, mint a homo sapiensnek, ami nem is olyan meglepő, hiszen nagyobb volt az agyuk (akkora, mint a mienké...) Az első menetben jött el Afrikából az a csoport, mely Neandervölgyiként benépesítette Európát. A hs százezer évvel később jött.

Kőszerszám készítés: ki kell választani a megfelelő követ, ami szerszámnak alkalmas. Aztán egy másikat, mely ennek megmunkálására alkalmas. És megmunkálni... különböző erősségű, irányú mozdulatokkal. A neandervölgyi ember 25-ször élesebb kőkést csinált, mint egy átlagos mai archeológus :lol: !


http://www.talkorigins.org/faqs/homs/ - ez pedig egy angol nyelvű link az archeológia legújabb eredményeivel, feldolgozva a TELJES emberi evolúciót. Leletekkel alátámasztva (tárgyi bizonyítékok UFO operációkról még mindig nincsenek... - és Pitti is irigyli tőlem őket :wink: )
Bocs, nem sértő hangvétellel mondom. Csak... pulling your leg...

Következtetés:
a neandervölgyi nem kihalt, hanem beleolvadt a homo sapiens fajba, és fokozatosan recesszívvé váltak a gének (namost, ez egy érdekes része a genetikának. Ha ugye a génállományunk 99%-ban azonos a csimpázzéval, hogyan lehetünk mégis annyira különbözőek? a csimpánz esetében teljesen más százaléka "aktiválódik" a génállománynak, mint az embernél. hogy ezt mi és hogyan szabályozza, még megfejtésre vár.)
Viszont a Nagy Evolúciós Előny - az agyméret---- MARADT!
Teccik vagy sem, ez az örökség a neandervölgyi géneké...

Korábbi olvasmányok alapján:
Visszatérve a Nagy Evolúciós Előnyre... úgy híjják KUTYA.
A homo sapiensnek már nagyon régóta volt, a neandervölgyinek egyáltalán nem. Egyes források szerint a kutya már több, mint százezer éve az ember társa...
Ezért: nem kellett olyan nagy hely a szaglószervnek és a hallószervnek. Lettek működőképes hangszálak. A homo sapiensnél.
A hs tudott beszélni
a neandervölgyi NEM.

Adalék: a neandervölgyi kb. 300ezer éve jelent meg, és százezer évvel hamarabb jött át Európába Afrikából, a HS kb. 130 ezer éve jelent meg, és 30 ezer éve jött át. Nyilván voltak helyek, ahol háborúztak, de inkább (tekintettel arra, hogy igen kevés volt létszámra a humanoid, márpedig egy nagyobb csoportnak jobban voltak a túlélési esélyei) összefogtak, (sőt, a génállományukat is "összedobták"), és hosszű távon mindkettőből a hasznosabb tulajdonság öröklődött le belénk.
Portugália volt az utolsó hely, ahová elment (nézz rá a térképre), szóval itt maradt fent legtovább a Neandervölgyi tiszta formájában. Ott se sokáig...

A kutya nem a barátunk, hanem sokkal több ennél... része az emberi evolúciónak.
Ez hogy hangzik :wink: ?












magyar link: hogyan történik a génmutáció a biokémia szintjén.
 

Leona

Kitiltott (BANned)
Fajunk eredete, DNS-kód

Érdekes felfedezést tettek az MIT egyetem kutatói, miközben a Human Genom projekt során a DNS-lánc értelmezésével bíbelődtek. A. Thopsky és G. K. Dolowicz megfigyelték, hogy vannak olyan szakaszok a DNS-ben, amelyek sohasem kapnak szerepet a fehérjeszintézis során: a "készülék" egyszerűen átugorja ezeket a szakaszokat. Mintha nem kódolnának semmit. Ez viszont valószínűleg lehetetlen. Miért is lenne felesleges kód a DNS-láncban? A kutatók redundanciaanalízisnek vetették alá az ominózus szakaszokat, és azt találták, hogy nem üres töltelék, hanem valamifajta kódot tartalmaz.
Egy ügyes trükkel kiderítették, valyon milyen genetikai kódot is hordoznak ezek a szakaszok: fonalféregsejtek RNS-eit "meghamisították", kicserélték ezekkel a szakaszokkal, ezzel rávették, hogy azt állítsa elő a fehérjeszintézis során, amit ezek a kihagyott szakaszok kódolnak. Hogy mire számítottak? Például egyfajta magyarázat lehetne az átugrott szakaszokra, hogy ott olyan szervek genetikai kódja található, amelyekre az embernek már nincs szüksége, mondjuk kopoltyú. De legnagyobb megdöbbenésükre ezek a szakaszok semmilyen értelemes fehérjeszintetizációt nem váltotak ki, sőt, néha teljesen megbolondult, néha egyenesen leállt a folyamat!
Akkor milyen kód lehet ezeken a szakaszokon? A mikrobiológusok ennek megválaszolására kódszakértőket, informatikusokat hívtak segítségül. Mr. M. Tuchael csapata megdöbbentő, ám később kétségkívül igazolt feltételezéssel állt elő. Az átugrott szakaszok - programozói kifejezéssel élve - kommentek! Megjegyzések, magyarázatok a kód többi részéhez.
Ez a felismerés jelentősen megkönnyíti a genetikai kód további értelmezését, a kutatók már dolgoznak a komment-szekciók egységes jelkészletének feltárásán. Amint ezzel végeznek (kb. fél éven belül), nem kell többé fáradságos munkával tripletenként (kb: bájtonként) végigolvasni a több gigabájtnyi kódot, a kommentek segítségével a feltérképezés is egy nagyságrenddel könnyebben haladhat.

De van itt egy bökkenő. Ha igaz eddigi feltételezésünk, hogy a genetikai kódot, a DNS-s véletlen folyamatok állították elő az evolúció során, akkor azt kellene mondanunk, hogy a kommenteket is a véletlen vitte bele a kódba. Ez viszont abszurdum. Kommenteket nyilván a kód készítője tesz a "programba" hogy későbbi fejlesztéseit, hotfixeit könnyebb legyen elkészítenie. Megdőlni látszik az evolúciós elmélet.

Az eredeti tudományos bejelentés teljes szövegge itt olvasható: http://www.research.mit.edu/mb/projects/humangenom/com6346.htm

Na, mielőtt komolyan venné valaki, ez egy áltudományos kaki, a szerző bevalotta, hogy szórakozásból csinálta, úgyhogy vigyázz az internettel :!:
 

Leona

Kitiltott (BANned)
Az ősleves teóriája.
A valóság azonban az, hogy annak ellenére, hogy általában tudományos köntösben adják elő, valójában tényleg nem több egy hangzatos sztorinál. Egyáltalán nincs rá gyakorlati bizonyíték, hogy az élő szervezetek valóban így alakultak volna ki. Sőt, még a mai drága biológiai laboratóriumokban, bonyolult műszerekkel dolgozó legképzettebb tudósok sem képesek arra, hogy megismételjék ezt az állítólag „véletlenül, magától bekövetkezett” eseményt. Sőt, az élet eredetére vonatkozóan valójában még olyan épkézláb magyarázat sem létezik, amely legalább elméletileg eleget tenne a tudományosság követelményeinek.

Nézzünk meg néhány olyan tényt, amelyek határozottan megkérdőjelezik, hogy az élet valóban a fent leírt módon jelent volna meg.

1. A feltételezések szerint az őslégkör oxigénmentes, redukáló hatású volt. Ezzel szemben vannak olyan adatok, amelyek oxigéntartalmú légkör jelenlétét bizonyítják:
– 3,5 milliárd évesnél idősebb kőzetekben oxigéntermelő lények nyomait fedezték fel, és ugyanebből az időszakból oxidált ásványi képződményekre bukkantak;
– A víz fotodisszociációja (fény hatására történő bomlása) révén szintén jelen lett volna az oxigén.
– A kutatók spekulációik során csupán azért részesítették mégiscsak előnyben az oxigénszegény légkört a teljesen oxigénmentes légkörrel szemben, mert ez kedvezett az elképzeléseiknek. Azonban a légkör minimális oxigéntartalma is elegendő lett volna ahhoz, hogy a keletkezett biológiai építőegységek elbomlását idézze elő. Ezáltal egyre titokzatosabbá válik az élet „kialakulásának” kérdése.

2. Ha létezett volna ősleves, akkor joggal várhatnánk, hogy a Földön legalább egy lelő helyen szerves nitrogénvegyületekben gazdag, kiterjedt üledéklerakódást találjunk, vagy, jelentős geológiai átalakulása esetén, nagy mennyiségű nitrogéntartalmú szénre bukkanjunk a prekambriumi időszakból (590 millió évnél régebbről) származó üledékekben. Ezidáig azonban senki sem talált ilyesmit.

3. Ha esetleg mégis létezett volna ősleves, akkor abban a létfontosságú elővegyületek csupán kicsiny egyensúlyi koncentrációt érhettek volna el. Ugyanis a Nap ibolyántúli sugarainak hatására a légkör legfontosabbegyszerű vegyületei (metán, formaldehid, szén-monoxid, ammónia, kénhidrogén, aminosavak) szétbomlottak volna, s koncentrációjuk csökkent volna a légkörben. Az ibolyántúli sugárzás az ősóceán vizében is számos szerves vegyületet elpusztított volna, mivel 10–20 m-ig könnyen áthatol a vízen.

Láthatjuk tehát, hogy a szóbajövő vegyületek koncentrációja mind a légkörben, mind a vízben túl alacsony lett volna a „kémiai evolúció” előrehaladásához. Ilyen feltételek mellett a vegyületek nem válhattak volna egyre bonyolultabbá – egyre hasonlóbbá a ma élő összetett szervezetekhez –, hanem egyszerűen szétestek volna.

4. A másik nagy probléma, hogy azok a reakciók, amelyek a makromolekulák kialakulásához vezettek volna, állítólag mind az őslevesben játszódtak le. Ez a közeg viszont nem kedvezne az aminosavak és nukleotidok kialakulásának, mert ezek a reakciók vízkilépéssel járó reakciók, amelyek nehezen működnek vizes környezetben. Vagyis az élő szervezetekhez szükséges alapvető vegyületek nem létezhettek volna egy időben: a vegyületek egy részének kialakulását segítő feltételek lehetetlenné tették volna más szükséges összetevők létrejöttét.

Ráadásul e reakciók lezajlása rengeteg energiát igényel – kérdés tehát, hogy honnan vették volna a szükséges energiát. Az a magyarázat, hogy az energia villámlásokból származott, megbukott. Hiszen a villámlás nagy energiát ad át rövid idő alatt kis területen, ami éppen ellentétes hatást váltana ki: elbontaná a már meglévő makromolekulákat. Az energia ultraibolya-sugárzásból, vulkanikus tevékenységből sem származhatott, mert ezek is szétbontották volna a szükséges vegyületeket. De ha esetleg valahonnan mégis származott volna energia, akkor is hiányzott volna az a mechanizmus, amely az energiát a polimerek szintézisére fordította volna.

5. Ezek után felvetődik a valószínűség problémája. A legegyszerűbb ma élő sejtek a mikoplazmák, melyek csupasz, sejtfal nélküli sejtek, és 400 fehérjéből állnak. Bonyolult fehérjemolekuláik átlagosan 300 darab, meghatározott sorrendben következő aminosavból épülnek fel. A fehérjéket pedig az élővilágban húszféle aminosav alkotja. Ha azt feltételezzük, hogy az őslevesben az aminosavaknak véletlen reakciók eredményeképpen kell felépíteniük egy adott fehérjét, akkor ennek a valószínűsége 1:20300. Ezután gondoljunk bele, hogy ha a legegyszerűbb sejtekben is legalább 400 különböző fehérje van, akkor milyen elképesztően kicsi ezek együttes, spontán kialakulásának esélye.

A matematikában azt a valószínűséget, amely az 1:1050 nagyságrendnél kisebb, a soha meg nem történő események közé sorolják… Az evolucionista tudósok szerint mindez a véletlen műve volt. A 400 fehérje ilyen módon történő kialakulásának valószínűsége azonban kisebb, mint annak a lehetősége, hogy egy forgószél összerak az alkatrészeiből egy Boeing 747-es repülőgépet. Nagyjából egy ilyen repülőgép összetettsége felel meg egy sejt bonyolultságának. (Bár a repülőgép arra nem is képes, hogy lemásolja önmagát.)
6. Végezetül meg kell említeni azt is, hogy a sejtek nem csupán fehérjékből, örökítőanyagból és az azt körülvevő sejthártyából állnak: bonyolult molekuláris gépezetek alkotják őket és rendkívül összetett folyamatok zajlanak bennük. Erre jó példa a zsírsav-szintézis, a DNS lemásolása, a fehérjeszintézis folyamata, a baktériumostor működése, a fotoszintézis, és sok minden más. Ezeket a rendszereket az „egyszerűsíthetetlen bonyolultság” jellemzi. Olyan összetett rendszerekről van tehát szó, amelyek egy bizonyos minimális számú, kölcsönösen egymásra ható alkotórészt követelnek meg.

Egyiket sem lehet elvenni közülük a struktúra működésének leállása nélkül. Nem alakulhattak ki az evolucionista elképzelés szerint – az egyes alkotóelemek véletlenszerű, lépésről lépésre történő kombinálódásával –, hiszen a „közbülső” állapotokban e rendszerek nem működőképesek.
 

donna

Állandó Tag
Állandó Tag
Leona írta:
Az ősleves teóriája.

Nézzünk meg néhány olyan tényt, amelyek határozottan megkérdőjelezik, hogy az élet valóban a fent leírt módon jelent volna meg.

1. A feltételezések szerint az őslégkör oxigénmentes, redukáló hatású volt. Ezzel szemben vannak olyan adatok, amelyek oxigéntartalmú légkör jelenlétét bizonyítják:
– 3,5 milliárd évesnél idősebb kőzetekben oxigéntermelő lények nyomait fedezték fel, és ugyanebből az időszakból oxidált ásványi képződményekre bukkantak;
– A víz fotodisszociációja (fény hatására történő bomlása) révén szintén jelen lett volna az oxigén.
– A kutatók spekulációik során csupán azért részesítették mégiscsak előnyben az oxigénszegény légkört a teljesen oxigénmentes légkörrel szemben, mert ez kedvezett az elképzeléseiknek. Azonban a légkör minimális oxigéntartalma is elegendő lett volna ahhoz, hogy a keletkezett biológiai építőegységek elbomlását idézze elő. Ezáltal egyre titokzatosabbá válik az élet „kialakulásának” kérdése.

Elbeszélünk egymás mellett...? Nem azt mondtam, hogy úgy keletkezett, hanem hogy úgy is keletkeztek szerves vegyületek.

Először az emberek elhitték az őslevest. Aztán nem hitték el. Aztán a kémia továbbfejlődött, és most úgy gondolják, hogy mégis volt az elképzelésben valami. Idemásolom az egyik okfejtést a sok közül, találtam egyet magyarul.
idézet innen: http://www.matud.iif.hu/03okt/02.html
"Miller és Harold Urey szerint a villámlás egy ilyen légkörben, kombinálva a víz körforgásával, könnyedén vezet szerves molekulák, többek között aminosavak megjelenéséhez. Szintén ezt az elképzelést erősíti, hogy a Naprendszer külső bolygóinak erősen redukáló légkörük van. Azonban az újabb vizsgálatok kimutatták, hogy a korábban feltételezett, erősen redukáló légkör valószínűtlen, ugyanis a hipotézis nem vett figyelembe sok kapcsolatot az illékony anyagok és a fémes vasmag képződése között. De ez nem jelenti azt, hogy a korai légkör oxidatív lett volna, mivel nagyobb mennyiségű O2 megjelenésének első bizonyítéka csak 2,2 milliárd évvel ez előttről való. Ma a legtöbb kutató egyetért abban, hogy az őslégkör gyengén redukáló lehetett, vagyis főleg CO2-ból, N2-ből és H2O-ből állhatott, elegyítve CO-dal és H2-nel. Megjelenhettek-e az ilyen légkörben a biológiában fontos szerves molekulák?

A cukorképződés kiindulási pontjának számító formaldehid (H2CO) létrejöhetett ilyen légkörben (a ribóz, C5H10O5, öt formaldehidből képződhetett, lásd 2/c). Foszfátok kőzetek mállásából keletkezhettek. Amint azt már évekkel ezelőtt megfigyelték, az egyik nukleinsav bázis, az adenin (C5N5H5), öt hidrogén-cianidból (HCN) is képződhet. Hidrogén-cianid akkor tud képződni a gyengén redukáló légkörben, ha elegendő metán (CH4) van jelen. Ez a feltétel nem összeegyeztethetetlen-e azzal az elképzeléssel, hogy ma inkább a közepes, mint az erősen redukáló légkör elméletét fogadjuk el? Nem igazán. Míg a CH4 álladó nyomása feltételezhetően nagyon alacsony lehetett, a közép-óceáni vulkanikus hátság kigőzölgéseiből jelentős mennyiségű metán szabadulhatott fel. Még napjainkban is a mélytengeri hasadékok hőforrásaiból kiáramló CH4/CO2 arány 1-2 % körüli (lásd 2/d). Figyelembe véve, hogy a korai földköpeny ennél erősebben redukált lehetett, azt a következtetést vonhatjuk le, hogy hidrogén-cianid és így nukleinsav bázisok is keletkezhettek az ősi Földön.

Valószínű, hogy a korai légkör egy belső és egy külső forrásból származott. Egyesek úgy gondolják, hogy a légkör kialakulásának a meteoritok voltak a főszereplői, mások szerint a jeges üstökösöknek nagyobb szerep juthatott a folyamatban. "

Én úgy gondolom, hogy az az elmélet a legvalószínűbb, miszerint 3.5 milliárd évvel ezelőtt az akkori egybefüggő világtengerbe becsapódott egy kisbolygó (kőzetminták bizonyítják). Ettől működik még ma is a belső kazán, ettől lett a Hold, és etől lett sok víz a légkörben - a párolgás meg felszínre hozta a szárazföldeket.

Mindazonáltam a pánspermium elmélethez megtámogatásához is vannak kézzelfogható tények. A kettő kombinációjára szavaznék. Itt alakult valami, abba kintről bedurrantott valami... Az biztos, hogy a világűr nem egy békés hely, folyamatos bombázás alatt áll minden égitest.
Halkan megjegyezném... akkor is szervetlen környezetből alakult ki VALAHOL a szerves. Ha nem a Földön, akkor nem a Földön... Ez nem egészen úgy fest, mint a tyúk vagy a tojás kérdés. Persze ott van még a párhuzamos világegyetem... abba meg egy másik párhuzamosból... Ki tudja :wink: .
 

obsitos

Állandó Tag
Állandó Tag
Kiváncsiaknak ajánlom

Olvassátok el Stephen Hawking "az idő rövid története" és "a világegyetem dióhéjban" c. műveit. Ott a válasz (ha nem is mindenre). :wink:
 

Leona

Kitiltott (BANned)
TN_gm.jpg


valakinek eszébe jut valami erről a gabonakörről???
Apropó! Melitta ,az a topic, hogy talán(y) ....igaz (!) nincs meg?
 

Leona

Kitiltott (BANned)
fulbeviz.jpg

Ilyet mindenfelé lehet még találni a világban, mert az ősi tudást őrizgető; népek így jelzik maguknak és egymásnak, hogy még a tudás birtoklói. . Az idő titka lapul benne.

vizhatar.jpg

A fénysebességgel száguldó időforrás kiáradása. A fénykvantumok hullámtere ugyanilyen. A Föld minden kultúrája őrzi ezt a motívumot. :shock:Fizikusok mi a vélemény???
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Újabb zöld emberkék?
Horvai Ferenc

Mikor találunk társakra a világegyetemben?
Egy tavaly ősszel felfedezett, ismeretlen eredetű rádiójel zavarba ejtette a földönkívüliek utáni kutatással foglalkozó csillagászokat. A jel a SETI-program eddigi hat évének talán legfontosabb eredménye. A kutatóknak óvatosan kell bánniuk a szavakkal: egyszer már farkast kiáltottak.

A SETI a Földön kívüli intelligencia utáni kutatás angol rövidítése. A program vezetői hat éve úgy döntöttek, hogy a kutatásba bevonják a személyi számítógéppel rendelkező érdeklődőket, azokat, akik a világ bármely részén is éljenek, szívesen részesei lennének a történelem legnagyobb felfedezésének. A minden vártnál sikeresebb program a SETI@home nevet kapta. Egy szoftver segítségével bárki bekapcsolódhat a kutatásba az interneten keresztül a SETI által küldött, rádiótávcsövek által detektált jelek feldolgozásával. A gyanús jeleket a számítógép visszaküldi a központnak, ahol részletes analízis alá vonják. (Valamennyi csillagnak van valamekkora rádiósugárzása, továbbá a földi távközlés is "szennyezi" a vételt, így elég sokszor van téves riasztás.)

A programban dolgozó csillagászok egy ellenőrző kutatás részeként 2003 februárjától a világ legnagyobb "antennájával", a kráterbe épített, 305 méter átmérőjű Arecibo rádióteleszkóppal vizsgálták az égbolt körülbelül 200 különböző régióját. Minden egyes területről korábban legalább két-két azonosítatlan jelet detektáltak. A vizsgálatot mára befejezték, minden korábbi gyanús jel eltűnt. Kivéve egyet. Az még erősebbnek is bizonyult az előzőleg mértnél...

A rádiójel forrásának felderítése igazi kihívás elé állította a kutatókat. Egyrészt lehet egy eddig ismeretlen természeti jelenség, másrészt adódhat hibás földi mérésből, s ami a legizgalmasabb, talán "üzenetet" fogtunk. Ám a szakemberek nagyon óvatosak a megfogalmazással. Egyszer már beleestek a csapdába, ami a jelenlegi megfontoltságot tekintve valószínűleg nem fordulhat elő még egyszer. 1967-ben, a földönkívüliek kutatásának hajnalán Bell Burnell és kollégái óramű pontossággal, egy másodperc alatt is több tucatszor ismétlődő jeleket fogtak. Mivel a precíz és gyors ismétlődés az ellenőrzések szerint nem lehetett földi eredetű (az a Rák-köd irányából érkezett), s a természetes eredet sem tűnt valószínűnek, hiszen nem ismertek olyan objektumot, ami képes lenne erre, intelligens civilizációt gyanítottak a háttérben. A forrást el is nevezték LGM-nek (kis zöld emberkék), de hamarosan újabb hasonló jeleket találtak szerte a Tejútrendszerben. Majd kiderült, hogy egy új, eddig nem ismert csillagtípus különböző képviselőire bukkantak, az ún. pulzárokra.

A most felfedezett s a nem épp egzotikusan csengő SHGb02+14a fantázianévvel illetett, még azonosításra váró forrás vizsgálat alá vont jelének egyik érdekessége a frekvenciája, ami 1420 megahertz. Ez a Világegyetemben leginkább elterjedt elemnek, a hidrogénnek az egyik fő frekvenciája. A hidrogén ezen a frekvencián szívesen nyeli el, illetve bocsátja ki a fényt. Ez a rádióspektrumnak épp azon tartománya, amin a rádiócsillagászok évtizedeken át várták az esetleges idegen civilizációk üzenetét. (A hidrogén mindenütt a leggyakoribb elem, és ez mindenképpen megkülönbözteti a többi közül. Azóta a technika fejlődésének és a feldolgozás gyorsaságának köszönhetően a kutatási terület persze kiszélesedett.)

Sőt, a jel még modulált is. Az 1420 megahertzes jelen 8-37 hertz közötti periodikus ingadozások mutathatók ki. Ez magyarázható lenne akár egy bolygóra telepített rádiótávcső-rendszerrel, s ekkor a bolygó tengely körüli forgása változtatná a jel frekvenciáját. Ennek viszont azért kicsi a valószínűsége, mert ehhez a bolygónak mintegy 40-szer gyorsabban kellene forognia Földünknél. (A Föld forgása egy bolygónkat elhagyó jel esetében mindössze 1,5 hertzes ingadozást eredményezne abban az esetben, ha az általunk küldött üzeneteknél eleve nem korrigálnák a csillagászok a jelet. Így érthetetlen volna, miért ne tették volna meg ezt a jel küldői.) A jel irányában nem ismerünk egyetlen csillag- vagy bolygórendszert sem, az SHGb02+14a kibocsátó objektumát mindeddig nem sikerült azonosítani.

De mi lenne ez, ha nem üzenet? Erre a kérdésre elég sok válasz lehetséges. Így például lehet, hogy egyéb, az Univerzumból érkező rádiójelek véletlen interferenciájáról van szó. Nem zárható ki földi hiba sem, előfordulhat, hogy a teleszkóp egy, a kérdéses irányba eső, de földi eredetű jelet fogott, amit egy közeli anyag bocsátott ki az adott frekvencián (ez esetben meg kéne persze magyarázni, hogy mi lehetett a kibocsátó forrás pontosan és hogyan téveszthették össze). A kutatóknak még hacker beavatkozásával is számolniuk kell, noha maguk a szakemberek sem tudják, hogyan lehetne egy ilyen jelet hamisítani. Emellett szó lehet egy eddig még ismeretlen természeti jelenségről és persze egyszerű rádiózajról is.

Sajnos a jelet túl rövid ideig tudták észlelni, alig egy percen át, s a részletes elemzéshez is túl gyenge volt. A döntéshez mindenképpen újabb vizsgálat alá kellene vonni a forrást, minél több rádiótávcsővel. Erre egyelőre nincs lehetőség.

Bármi legyen is a válasz, ha lesz egyáltalán, a csillagászok még sokáig használják telefonként az eget kémlelő távcsöveiket, hogy feltegyék a máig válasz nélkül hagyott kérdést: "Halló! Van ott valaki?" A SETI-kutatók számára olyan ez, mintha egy végtelen oldalas telefonkönyv számait kezdenénk el sorban hívogatni. Közel negyven éve várjuk a választ és még mindig az "a" betű elején járunk. Csak remélhetjük, hogy még a "z" előtt találunk valakit, aki válaszol hívásunkra. (A SETI@-home programról részletesen magyar nyelven a http://seti.index.hu/ oldalon olvashatnak.)
 

donna

Állandó Tag
Állandó Tag
Leona írta:
A Cernben folyó kutatásokba csak igen kevesen látnak bele igazi mélységben.. :( sajnos... Roppant módon titokzatosak....

Mit akarsz tudni róla? Férj kutatgatott ottan :wink: . Nem igazán titkos, inkább nagyon elméleti, és megfoghatatlan annak, aki nem merült még el a részecske fizika rejtelmeiben. De a Cern nem olyan miszticizálható hely, mint az a bizonyos Roswell :lol: :lol: :lol: . És katonai projektek se futnak.
Igazándiból arra megy már ki a játék, hogy az ősrobbanás utáni nemistudomén hanyadik időpillanatig reprodukálják a részecskéket. Illetve kezdeményeket.
De ha valakit mélyen érdekel, a szakértő kéznél van. Bár két hónapja azt mondta, nem mond nekem semmit, mert még a végén nekiállok más tollával ékeskedni. De mostanság idegesíti, hogy ő kérdez többet, és mivel ez árt az egójának, megint jók az esélyeim :wink: . Különben is, a húrelméleten a minap jól összevesztünk, ami jó előjel. Ma meg a legnagyobb gyerek vacsoránál közölte, hogy ő a NASA-nál lesz csillagász, és galaxisokat akar felfedezni. Erre a két szülője mélyenszántó eszmefuttatába kezdett a fitzika mai állásáról, jövőjéről meg érdekes területeiről.
Abban maradtunk, hogy a legérdekesebb terület valószínűleg a gamma csillagászat. Szerintem tök nehéz lehet a mi gyerekünknek lenni :)
A múltkor már elküldték "science" óráról, hogy menjen inkább helyesírásra, ott még van mit tanulnia :)
Én egyébként ezt is nagyon szeretem az itteni iskolarendszerben, hogy a képességüknek megfelelően iskolázzák őket.
 

donna

Állandó Tag
Állandó Tag
Most megint egyiptomi hét van a NatGeo-n. Találjátok ki mit nézek? Egy két órás filmet a Nagy Piramis átfogó vizsgálatáról.
Van egy csomó rossz hírem azoknak, akik elhitték, hogy "alien" technológiával készült.
Az elmúlt pár hétben, míg el voltam merülve a virtuális téren kívüli életben, azért töprengtem a problémán, és nekem még mindig az a bajom vele, hogy a globális képben egy ilyen jelenlét "doesn't make sense", de sehogyse.
Maradjunk a piramisnál:


Először is, volt egy olyan érv, hogy kik építették...
Név szerint megvan. Szobrok vannak. Leírások vannak. Dokumentálva van. Nincs semmi titok körülötte, csak humbugolás meg misztifikáció azok részéről, akik abból élnek, hogy másokat szédítenek kellően megalapozatlan elméletekkel. A tényekről meg azt állítják, hogy nincsenek.
A piramis körüli mintegy 6 focipályányi ásatási területen előkerültek lakóépületek maradványai. A kiszolgálóépületek (konyha, pékségek, sörfőzde) maradványai. Ételmaradványok (na mit ettek?). Emberi maradványok (amiből kiderül, hogyan láttak el csontsérüléseket, és milyen szinten gyógyították őket - műtöttek és amputáltak - a kor orvosi színvonalán - de a maihoz nem mérhető fejlettségi fokon, nemhogy alien...). Megvan a piramishoz tartozó "előtemplom" alapja, ami fából épült, ezért nem állta ki az idő próbáját, de a kőalap megvan.
Most mennek befelé a piramisba 3.5 mérföldnyi mélyen (a bejárt járatok hossza). Minden falat ékírás borít. Töménytelen információ. Név szerint szerepelnek a brigádvezetők. Leírják a "versenyt", ami különböző csapatok között folyt. Ahová nem juthat be ember, oda bejutott egy robot, kamerával felszerelve.

Hányan voltak?
Mit ettek?
Mi volt a piramis funkciója?

Nem tudok mindent ideírni. Az biztos, hogy ebben a kétórás filmben rengeteg jól megalapozott információ van. Tudományosan megalapozva. Tárgyi bizonyítékokkal alátámasztva. Az eleje a piramisépítés fejlődéséről szól, és az egyiptológia sok nyitott kérdése közül nem az az egyik, hogy volt erre képes az ember. Képes volt. Mérnökileg indokolva.
Aki ezt megnézi, nehezen ül fel a hamis alapokra épült, kétségkívül izgalmas, de szemfényvesztő elméleteknek.

Megjegyzem, még mindig nem tudott senki olyan ténnyel előrukkolni itten, ami kiállja a próbát... A felvételekről-tárgyakról-adatokról némi kaparászás után előugrik a FAKE! jelzés.

Mégegyszer leszögezem, én nem a földönkívüli élet lehetőségét vagy egyenesen meglétét vitatom. Nem is a mi életünk homályos kezdetét. Én azt vitatom, hogy egy idegen kultúra bábáskodik felettünk, vagy hogy mesterségesen alakították a humán történelmet.
Vagy hogy a a génjeinkben az evolúción túl beavatkozásnak nyoma lenne.
Meg az az igazság, hogy nekem filozófiailag se az idegenek jönnek ki.
Ami kijön, az sokkal félelmetesebb. Az egy olyan élőlény, aminek az ember része - és mégcsak nem is célja.
:cry:
 

Leona

Kitiltott (BANned)
Donna, ehhez annyit tennék hozzá, hogy
Senki sem állította azt, hogy "alienek" idejöttek és hipp-hopp összedobták a nagy piramisokat, azt hiszem ilyen állítás még nem hangzott el....
Tudjuk azt, hogy voltak munkások, erről már sokkal régebben láttam filmet....
Az adott kor orvosi és egyéb tudományos színvonala igenis magas szintű volt, nem kizárt, hogy másként, de tudtak annyit mint mi ( persze nem a pórnép)
Kicsit olvass már utána annak, hogy tudományos kutatások terén mennyi elhallgatás van, akkor árnyalhatod a véleményed . A fő cenzor az a régész, akit úgy hívnak:Zahi Hawass, a tudomány szempontjából egy szélsőséges nacionalista, bármi, ami a régi egyiptomiak nagyszerű teljesítményét megkérdőjelezi, szálka a szemében.
Aki ezek után a Nat. Geo-nak és Hawassnak dől be, az elbeszél a dolgok mellett.
 

donna

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem a Hawassról van szó, hanem arról, ami itt korábban elhangzott, hogy a Nagy Piramis
- sokkal előbb épült, mint a többi
- nem is tudni mi célja volt
- és lehetetlen, hogy akkori emberek önerőből építették.

Én akkor már egy csomó érvet összeszedtem ellene - különböző forrásokból.
Most megnéztem egy filmet, amiben nagyjából ugyanazok voltak összeszedve, csak még meg is lehet nézni - a látvány is megér egy misét.
Ugye nem ugrunk megint össze, ha már sikeresen kibékültünk :wink: ?

De ha már úgyis összerúgjuk, akkor mit hallgatnak el szerinted?
 

Leona

Kitiltott (BANned)
donna írta:
Nem a Hawassról van szó, hanem arról, ami itt korábban elhangzott, hogy a Nagy Piramis
- sokkal előbb épült, mint a többi
- nem is tudni mi célja volt
- és lehetetlen, hogy akkori emberek önerőből építették.

Én akkor már egy csomó érvet összeszedtem ellene - különböző forrásokból.
Most megnéztem egy filmet, amiben nagyjából ugyanazok voltak összeszedve, csak még meg is lehet nézni - a látvány is megér egy misét.
Ugye nem ugrunk megint össze, ha már sikeresen kibékültünk :wink: ?

De ha már úgyis összerúgjuk, akkor mit hallgatnak el szerinted?

Irtam a könyvről Luc Bürgin-Régészeti rejtélyek nem tudom hozzá lehet e jutni nálatok. A lényeg: vannak régészek, akik másként képzelik el a dolgok állását, mint a hivatalos verzió azt elvárja. Ezek az ásatások Hawass kezében vannak...vagyis akár ki is tilthatja őket. amikor a renitensek eltűnnek utánajár a dolgoknak, de ez nem jelenti azt, hogy amit megtudott az közhírré teszi. Elhangzott már az is, hogy nem kell átírni a történelmet.
Nem akarom összerúgni a port, bár kétségtelen legalább olyankor pörög a topic... :lol: amikor virtuális iszapbirkózásba fogunk...
 

Leona

Kitiltott (BANned)
pitti írta:
Leona írta:
ideje lenne abbahagyni a vallási, etnikai elemzéseket,
Na ajjunk csak meg egy pillanatra, ne haggyuk abba mert itten valaki kodosit.
Az Efi aszonta hogy neger-cigany-zsido es Magyarorszagon szuletett.
Na ennek en utanna jartam es kiderult hogy letagadja azt a kezenfekvo tenyt hogy felmeno agon a Csippeva Logopocs nevu skalp arussal rokon, valamint nem szulethetett magyarorszagon miutan 1685 Majus 16-ika utan Timbuktu nem tartozott Magyarorszaghoz (ennek barki utanna nezhet). :evil:

Igazad van Pitti, ezt én is Így tudom, annyi különbséggel, hogy nem májusi a drága, hanem szeptember 13. án született . Másként minden rendben.
 
Oldal tetejére