Íme a használt szállodai szappanok elképesztő utóélete

Tudod mi történik az egyszer használatos kis szappanokkal a szállodákban? Én erre azt a választ adnám, hogy a bőröndömben landolnak, hogy szuvenírként őrizhessem indokolatlan hosszú ideig. De viccet félretéve, ha nem nyúlsz hozzá is kicserélik, a régi egyszer használt vagy akár meg új meg megy a szemétbe... vagy mégsem?


Naponta csak az Egyesült Államokban közel 3 millió szappant landol a kukában évente és ez a szám globálisan akár a hétmilliót is elérheti. Mégsem beszélhetünk különösebben szappankrízisről úgy, mint a műanyag flakonok, vagy épp a kidobott étel vonatkozásában.

Létezik ugyanis egy nemzetközi kezdeményezés, ami az ilyen szappanok újrahasznosítását célozza. A kis szappandarabok így nem a szemétbe kerülnek, hanem típus szerint összegyűjtik, fertőtlenítik és beolvasztják őket, majd ismét szappan lesz belőlük, amelyet harmadik világbeli országokba szállítanak, nem kevés ember életét megmentve ezáltal! Az orlandói székhelyű Clean The World (vagyis Tisztítsuk meg a világot) nevezetű cég többek között ezzel is foglalkozik, de évekkel ezelőtt A Globális Szappanprojekt keretében rengeteg szálloda csatlakozott már a kezdeményezéshez, olyan hazánkban is megtalálható hotelláncokkal karöltve, mint a Hilton, vagy az Intercontinental.

Mi is lehetne jobb módja a pazarlás felszámolásának és a hulladék mennyiség csökkentésének, mint ez a zseniális jótékonykodás! Önkéntes munkában végzik a szappan öntést, válogatást, rendszerezést és fertőtlenítik a beérkező rakományokat. Aztán darabolás, csomagolás és már mehet is oda, ahol a legnagyobb szükség van rá!

nOhktkqTURBXy9jMTNjYTA1ZDhkMzk4MmM5NDVkOGYxNWZlNWZjYzcxOC5qcGVnkZUCzQJsAMLD

fotó: tudnodkell.info

A Global Soap Project egyik legnagyobb akciója keretében például 2,5 tonna szappant küldtek Dél-Szudánba, ahol a világon az egyik legmagasabb a gyermekhalandóság. Megfelelő higiéniával pedig – szappannal és tiszta vízzel – 40%-kal csökkenthető lenne a hasmenés miatt elhalálozók aránya, ezért is fontos, hogy a sérülékeny közösségek hozzájuthassanak ezekhez – érvelnek a működtetők.

Naponta 16 ezer gyermek hal meg a megfelelő higiénia hiányában fellépő betegségek következtében. Ezzel az akcióval viszont az 5 év alatti, szappannal rendszeresen kezet mosó gyerekek körében 50%-kal csökken a vérhas és a tüdőgyulladásos megbetegedések aránya.

Sajnos eddig az USA-n, Kanadán és Hong Kongon kívül India csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez, de reméljük Európába is elterjed az újrahasznosításnak ez az emberbarát és egyszerű módja!

szappan.jpg
 
De, a kupakot külön gyűjtöm!
na ez a baj
nyuglodik vele tobb ezer ember a palack meg nem fer be a kukaba a hazba is bokaig jarunk benne de ott a kis zacsko a kupakokkal amit valakik osszeszednek
lattam a tvbe tavaly hogy osszejott egy csomo kupak
de azer nem olyan sok kb par muanyag zsaknyi volt
a kisiparos meg adott az egeszer kb szazezer forintot
ha mindenki aki ezzel a butasaggal foglalkozik es adott volna szaz forintot fejenkent egy perselybe akkor nem fel ev alatt jott volna ossze szazezer forint hanem egy het alatt egy millio es en nem jarnek bokaig a szemetbe mer nem fernek be a palackok a kukaba
ha meg tob kukat hozatunk az meg tobb penzbe is kerul

szerintem nincs ertelme ugy adakozni szaezer forintot hogy kozbe nagyob kart okozunk

pl ha valaki kitalalja hogy a torot ablakuveger egy tonnaer ad ezer forintot akkor biztos lennenek olyanok akik kovel bedobalnak az ablakokat hogy legyen torot ablakuveg amivel lehet jotekonykodni igaz csak az ablakot kell majd otezerer beuvegeztetni mindet darabonkent

na ezer van most harolkingnek igaza es ertek vele most egyet nem ugy mint a masik dologba
 
De, a kupakot külön gyűjtöm!
...es azt minek ? miert ?
olyan sok (magyar )helyen olvasom hogy gyujtsenek kupakot 'azzal mit csinnalnak mi az ertelme miert ??
itt gyujottek aludoboz nyito fuleket (mert az tiszta aluminium) azt leadvan xy nevere
electromos kerekesszekert
de ezeket a kupakokat nem ertem gyujti boldog -boldogtalan
mire -miert magyarazza mar el valaki
 
Hajdan azzal indokolták a kupak gyűjtését, hogy amikor a palackokat összepréselik, a bennemaradt levegő-rácsavart kupak kombó nagyot durran. Ha már nem nyomják ki a levegőt a népek, legalább a kupakot ne csavarják rá. Akkor kisiparosról, aki kupakot vesz, még nem volt szó.
 
Hajdan azzal indokolták a kupak gyűjtését, hogy amikor a palackokat összepréselik, a bennemaradt levegő-rácsavart kupak kombó nagyot durran. Ha már nem nyomják ki a levegőt a népek, legalább a kupakot ne csavarják rá. Akkor
kisiparosról, aki kupakot vesz, még nem volt szó
.
meg mindig magos mint majomnak a zongora ----- eleddig ertelmetlennek itelem
 
...es azt minek ? miert ?
olyan sok (magyar )helyen olvasom hogy gyujtsenek kupakot 'azzal mit csinnalnak mi az ertelme miert ??

más műanyag mint a pet palack , jól tűri a hideget, meleget, napot, stb .. újrafelhasználják és pl kerti bútorokat öntenek belőle. Fizetnek érte valamit a feldolgozók, de darabra bontva nagyon keveset, nálunk az ovi gyűjtötte egy évig , kb a 100 családnak a fele hordta be , aztán két teherautó vitte el az irtózatos menyiségül kupakot , meglepő volt, hogy menyi jön össze.
 
http://www.palackpres.hu/index.php?page=demo

ez meg a palackprés , hogy működik, én használom , olyan mértékben csökkenti a szelektív hulladék térfogatát, hogy nekem két hetente viszik a kék kukámat (a papír, műanyag, fém dobozok) , hogy mióta használom , jöhetnének 5 hetente. Bár igazi értelme csak úgy lenne , ha kötelező lenne a használata, és az egész városba kevesebbet kéne jönni a szelektív hulladékért.
 
Jotékonyság prima, de mit csinálhatunk magunk a szappan-maradékkal?
-
Olvasom, hogy finomra kell reszelni és a mosogépbe a ruhák közé keverni. Javitja a mosopr hatékonyságát.
-
Kár, hogy otthon folyos szappant használunk, majd legközelebb hazahozom a szállodábol a szappant. :)
:rohog:
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322

Statisztikák

Témák
38,140
Üzenet
4,804,152
Tagok
615,824
Legújabb tagunk
Doctornug
Oldal tetejére