Ötletek, módszerek tanuláshoz, tanításhoz, neveléshez, alap,- közép-és felsőfokon

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

Mamka82

Állandó Tag
Állandó Tag
Ja és megkérlek Titeket, hogy ne is fejtegessük tovább ezt a szálat, mert felesleges, nem fordulok én senkihez sem ez ügyben, hogy bizonygassam az igazam... ha úgy látjátok én gondolom és látom rosszul a dolgokat, akkor lehet az is igaz, én csak a megérzéseimre és a hallottakra, látottakra, tapasztaltakra alapozva cselekedtem és azt látom a gyerekemen, hogy megérte. A "probléma" egyenlőre megoldódott és ez a lényeg számomra! Ti se vitatkozzatok azon, hogy az óvoda vagy az iskola hibája-e, mert sokan vagyunk sokfélék, látjuk a világot, az életet így és úgy, nem kell ezen vitázni..., semmi értelme, attól még semmi nem fog változni adott ügyben... Inkább menjen tovább ez a fórum úgy ahogy eddig, jó hangulatba, segítőkész hozzáállással! Szép estét mindenkinek! Anita
 

melon2008

Állandó Tag
Állandó Tag
Elsőben szerencsére nem buktathatnak,csak szülői beleegyezésre.Szóbeli értékelés van.
...


Miért szerencsére? Abban az időszakban, amikor negyedik osztályig nem lehetett buktatni, eljuthatott egy gyerek addig úgy, hogy nem tudja kapásból megmondani, hogy egy kezén hány ujja van, a szorzótábláról nem is beszélve. És mielőtt az iskolát kezdené el okolni valaki: korrepetálták, fejlesztőpedagógus járt hozzá ( még most is), nevelési tanácsadóban is volt, ahol megállapították, hogy 75 az IQ-ja, de szerintük normál iskolába járhat!!! A szülő elhárította azt a lehetőséget, hogy évet ismételjen a csemete, a tanító tehetetlen volt ugye ebben az esetben, mert úgy látszik a szülő "kompetensebb" . A gyerek pedig sorozatban a minimum szint alatt teljesít, de ez biztos jobb neki ugyebár. Biztos kellemetlen, hogy "bukik" a gyerek, de lehet , hogyha az első osztályt mégegyszer járta volna, jobb lenne a helyzete. Írtam ezt annak függvényében, hogy nem tanító vagyok. Én majd csak 7. illetve 8. osztályban fogom (próbálom) majd fizikára tanítani. Számítok a jó alapozásra.:D


Gondoltam,hogy lesz aki beleköt ebbe az egy szóba,hogy "szerencsére".
Én ezt a szót Mamka82 aggódó szülőnek szántam,és egyébként sem tartom szerencsés dolognak egy kis elsős gyermek tanulás iránti lelkesedését buktatással megtörni.
Ilyen esetben nem a gyermek bukik,hanem a szülő,aki nem áll a gyermeke mellett maximálisan!!!
Szerencsére mi nem ilyen szülők vagyunk.
Azt viszont én sem tartom helyesnek,hogy nálunk is vannak a 3.-4. osztályban olyan gyerekek,akik szinte nem tudnak írni,olvasni,számolni!!!
Hogy jutottak el odáig, alapvető tudás nélkül???
Most ez remélhetőleg meg fog szűnni.
 

melon2008

Állandó Tag
Állandó Tag
Na ez az a konkrét kérdés amire nem tudtak választ adni.
<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif][if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif][if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> Pontosabban csak annyit, hogy az integráció rossz. Sajnos a képességvizsgáló ráírja a gyereknek a 75-ös IQ –t, ahelyett hogy megfelelő szakemberekhez küldené. A speciális iskolákban sok helyen ezért kevés a gyerek, míg a normál tagozaton a pedagógus szenved ezekkel a gyerekekkel, hiszen nincs megfelelő képzése.


Ahány féle IQ-vizsgáló módszer,annyi féle az eredmény is!
Én nem hiszem,hogy ezekkel az IQ-tesztekkel ténylegesen reális eredményeket lehetne pontosan bemérni...
Sőt megkockáztatom,hogy sok olyan gyermek ül normál iskolákban a padban,akiknek ha mérnének IQ-t,akkor elég siralmas eredmények születnének.
Kimutatták már,hogy az iskolai képességek nem függenek össze szorosan az IQ-val.Származhat a tanulási gyengeség részképesség-zavarból is.
 

Sziget Ditty

Állandó Tag
Állandó Tag
Az ilyen szintű másolás az Nálunk is van már év eleje óta, ahogy elkezdték a betűket venni szépen, sorra, mert ott elő volt írva egy-egy betű vagy 2-3-4 betűs szó és azt kellett a sorban többször végig írni. Az is van most már, hogy az előírt füzetben van egy rövid mondat és az alatta lévő sorba le kell írják. De ezek csak rövid mondatok és nem egymás után van 20 sor és abból kell a 20 sor alá lemásolni. Na ezt jól megfogalmaztam, de remélem érthető. Más az amikor úgy másol, hogy a látószögében van a másolandó szöveg, meg az számára egyértelműen érthető, mint amikor egy vetítőről kell lemásolnia 20 sort egymás alá, úgy hogy hol ide, hol oda kapkodja a fejét és vannak benne számukra még nem egyértelmű szavak. Szóval én ennek semmi értelmét nem láttam, de nem is ezen akadtam fent, mert oké, másoljanak, de azt láttam itthon a gyerekemen mikor másolni kezdett, hogy azt sem tudja hogy kell másolni, mi a folyamata, mi az amire figyelnie kell. Én azt nem értettem, hogy mire volt jó hogy hibáktól hemzsegve leírták azt versikét? Mert ha vissza ellenőrizték volna, akkor nem így kerül haza. Hogy lehet ilyen hosszú szöveget leíratni egy 6-7 éves gyerekkel úgy, hogy nem ellenőrzik közben? Hogy nincs elmagyarázva mire kell figyelni másolásnál, hogy csinálják. Nekem önmagában ezzel volt problémám, hogy nem azzal kezdtek, leírtak 3-4 sort, hanem mindjárt durr a közepébe, aki bírja bírja, aki nem, azé meg olyan amilyen. Én meg szörnyülködök itthon, hogy mit írt a gyerekem...
Tollbamondás már régóta van, szavakból és rövidebb mondatból, de ezzel Nekünk nem volt problémánk szerencsére. Persze mikor milyen napja van a gyereknek, mennyire koncentrál, mennyire fáradt, van hogy téveszt, de nyilván ez benne van a pakliba, még én sem mindig írok helyesen...
Sortévesztéssel Nekünk nem volt nagyon gondunk, de az osztályban tudom hogy több gyereknél igen. Tudom hogy volt olyan gyerkőc akinek a teljes írását áthúzta és nem fogadta el, mert egy sorral el volt csúszva az egész, másnál meg csak egy kis nyíllal jelölte hogy elcsúszott, attól még kapott rá pirosat. Persze ez még év elején volt, mikor tanulták a betűelemeket. Hozzáteszem egy olyan kisgyerekről volt szó, aki rondán is írt, nehezen rázódott bele, de láttam ezt a feladatot és a szülő ki volt akadva, hogy nézzük meg milyen szépen írt végre a gyerek és csak azért, mert sort tévesztett, áthúzta az egészet, ahelyett hogy a szép írásért legalább megdicsérte volna, még ha a sortévesztés miatt nem is ad pirosat, de hogy az egész oldalt tollal áthúzni egy ilyen miatt, pláne a látva a gyerek fejlődését, hát nem tudom... Ugyan akkor más gyereknél ez esetben kis nyilacska... Na ilyen dologból jó párat tudok, amiről meg is győződtem, nem csak hallásból tudom... Tudom hogy valamilyen szinten mindenhol van kivételezés, de ebben a korban még annyira kell a megerősítés, az elismerés, a "jutalmazás", hiszen a tanítónéni az "Isten", amit ő mond, annak úgy kell lennie, ezt a saját gyerekemen tapasztaltam és ezzel a tanítónéninek tisztában kell lennie. Az ő szava szentírás ezeknek a gyerekeknek, akkor miért nem próbál ösztönözni mindenkit? Ez csak egy motoszkáló gondolat volt egyébként, nem az én problémám, mert nem érintett minket, de akkor sem éreztem hogy ezt jól csinálta volna...


Volt olyan gyerekem,
alsóban: akinek az osztályában a tanárnak az volt a szokása, hogy kitépte a gyerekek füzetéből a lapot, ha nem tetszett neki a gyerek munkája.
felsőben: kidobálta a gyerek értesítőjéből a benne lévő matricákat, ekkor bejött az igazgató és meglátta a rendetlenséget. A tanár ettől ideges lett, a gyerekre még dühösebb. Az igazgató távozása után kihívta a gyereket a tanári asztalhoz, akkora pofont adott neki, hogy a gy. zokogott egész nap . A nap végére sem tudott megnyugodni.

Sok esetben gyerekeknek nem a tanulással, az iskolával van bajuk, hanem a pszichoterrorral - mondom én ezt szakemberként.
 

Mamka82

Állandó Tag
Állandó Tag
Volt olyan gyerekem,
alsóban: akinek az osztályában a tanárnak az volt a szokása, hogy kitépte a gyerekek füzetéből a lapot, ha nem tetszett neki a gyerek munkája.
felsőben: kidobálta a gyerek értesítőjéből a benne lévő matricákat, ekkor bejött az igazgató és meglátta a rendetlenséget. A tanár ettől ideges lett, a gyerekre még dühösebb. Az igazgató távozása után kihívta a gyereket a tanári asztalhoz, akkora pofont adott neki, hogy a gy. zokogott egész nap . A nap végére sem tudott megnyugodni.

Sok esetben gyerekeknek nem a tanulással, az iskolával van bajuk, hanem a pszichoterrorral - mondom én ezt szakemberként.

Nálunk azért messze nem ennyire drasztikus a helyzet és nagyon elszomorító, hogy ilyen egyáltalán előfordulhat!!! Nálam el sem juthatna eddig a dolog, mert szerencsére a gyerekemmel vagyok olyan viszonyba (egyenlőre, de remélem ez a későbbiekben is így lesz, mert én igyekszem a bizalmát megtartani), hogy elmondaná, de ha nem is, meglátnám rajta hogy valami baj van. Lenne az a pont, amikor nem magam keresnék megoldást a problémára, hanem szó szerint ajtóstól rontanék a házba, ha a gyerekemre bárki kezet emelne úgy, hogy az ténylegesen fáj Neki vagy osztályozná le egy dolgozatát úgy hogy másnak ugyan arra jobb jegyet ad, akkor egészen biztos kinyitnám a szám és nem érdekelne senki és semmi, csak a gyerekem. Viszont amíg szépen, csendben orvosolni tudom a problémát, a gyerekem nem éri komolyabb hátrány, lelki bántás, amíg ő nem érzi azt hogy baj van, addig nem keveredek felesleges konfliktusokba, mert nem látom értelmét. De van az a pont, amikor már nem próbálnám elhitetni a gyerekemmel hogy minden rendben van így ahogy van... Az elveimet, a tapasztalataimat, a nevelésem nem hazudtolnám meg a gyerekem előtt, csak azért hogy ne keveredjek konfliktusba, értem ezt arra, hogy ha őt állandóan leírná, vagy nyakon csapná ha nem tud valamit, akkor ez nem az a dolog amire azt mondanám a gyerekemnek, hogy ne foglalkozz vele, majd abbahagyja. Itt már kő keményen bemennék és az asztalra csapnék és nem érdekelne hogy milyen visszhangja lesz a dolognak. De mi itt nem tartunk szerencsére és ennyire durva dolgot nem is feltételeznék a tanítónéninkről. Elég szomorú hogy ennyire durva dolgok létezhetnek, hogy ezt egy tanár megteheti a diákkal szemben, mert ez mát nagyon nem elfogadható!!! Viszont ilyen esetekben azt sem értem, hogy a szülő miért nem lép? Miért nem veszi észre, hogy valami nem stimmel a gyerekkel? Azért mert nagyon sok szülő úgy látom nincs is tisztába saját gyerekével, meg sem kérdezi iskola után, hogy milyen napod volt, mi történt... vagy át sem nézi a leckéjét, nem kérdezi ki és még sorolhatnám... Valahol a szülőkkel is nagyon nagy problémák vannak, mert ha már első osztályban van olyan gyerek, akin ezt látom, hát akkor azzal mi lesz később?! Nagyon nehéz és összetett dolgok ezek, nem is érdemes belemenni, mert egy élet kevés rá hogy az ember mindent megértsen és utána járjon, egyszerűbb ha mindenki a saját dolgát próbálja megoldani, még akkor is ha látja, tudja és érzi hogy a másikkal szemben igazságtalanul viselkednek...
 

Betti1117

Állandó Tag
Állandó Tag
Azt viszont én sem tartom helyesnek,hogy nálunk is vannak a 3.-4. osztályban olyan gyerekek,akik szinte nem tudnak írni,olvasni,számolni!!!
Hogy jutottak el odáig, alapvető tudás nélkül???
Most ez remélhetőleg meg fog szűnni.


Pont úgy, hogy nem engedték az év ismétlést. Nem hiszem, hogy a szülő jót tesz azzal, ha erőlteti a továbbhaladást. Az új tanévben új dolgokat tanulnak, ami építkezik az addig tanultakra, de ha az nem rögzült kellőképp, akkor a lemaradás csak halmozódik.

..."egy kis elsős gyermek tanulás iránti lelkesedését buktatással megtörni."
Ha felmerül az évismétlés, akkor nem gondolom, hogy a kudarcokkal (hisz nem érte el a minimumot, amit mindenki más) teli évben olyan lelkes lehetett ( és itt természetesen nem arra gondolok, hogy nem akart a kis elsős teljesíteni, hanem , hogy neki ez valamiért nem ment). Egy év egy ilyen kisgyereknél sokat számít. Érettebb lesz. Gondoljunk csak arra, hogy sok szülő kifejezetten kéri, hogy hadd maradjon még egy évet az óvodában a csemete. Biztos nem jó érzés, hogy nem volt olyan ügyes, hogy tovább haladjon, de ha nem ismétel, akkor ez nem is változik. A lelkesedést az is megtöri, ha folyton kudarc éri, és csak kullog a többi után.
Senkit nem akartam megbántani, bocsánat, ha mégis.
 

melon2008

Állandó Tag
Állandó Tag
Pont úgy, hogy nem engedték az év ismétlést. Nem hiszem, hogy a szülő jót tesz azzal, ha erőlteti a továbbhaladást. Az új tanévben új dolgokat tanulnak, ami építkezik az addig tanultakra, de ha az nem rögzült kellőképp, akkor a lemaradás csak halmozódik.

..."egy kis elsős gyermek tanulás iránti lelkesedését buktatással megtörni."
Ha felmerül az évismétlés, akkor nem gondolom, hogy a kudarcokkal (hisz nem érte el a minimumot, amit mindenki más) teli évben olyan lelkes lehetett ( és itt természetesen nem arra gondolok, hogy nem akart a kis elsős teljesíteni, hanem , hogy neki ez valamiért nem ment). Egy év egy ilyen kisgyereknél sokat számít. Érettebb lesz. Gondoljunk csak arra, hogy sok szülő kifejezetten kéri, hogy hadd maradjon még egy évet az óvodában a csemete. Biztos nem jó érzés, hogy nem volt olyan ügyes, hogy tovább haladjon, de ha nem ismétel, akkor ez nem is változik. A lelkesedést az is megtöri, ha folyton kudarc éri, és csak kullog a többi után.
Senkit nem akartam megbántani, bocsánat, ha mégis.


Szó sincs bántásról,főleg azért nem,mert minket ilyen probléma nem érint.
Viszont,ha egy kisgyermekkel ilyen problémák vannak elsőben,fontos,hogy jó szakemberhez kerüljön,és a megfelelő fejlesztést kapja.
Nem biztos,hogy az évismétlés a megoldás.
Lehet,hogy egy jó pedagógus,vagy odafigyelő szülő sokkal többet ér.
Talán ebben a problémában tudnak segíteni a Tanulási Képességet Vizsgáló Bizottságok.Én bízom benne,hogy minden kisgyerek,aki esetleg bukni fog az új rendszerben,megkapja majd a számára megfelelő segítséget.
 

melon2008

Állandó Tag
Állandó Tag

gabocamami

Állandó Tag
Állandó Tag
Szorzás, bennfoglalás kézszorobánnal

Neten találtam, közkinccsé teszem. Szerintem jó ötlet:)
 

Csatolások

 • 3as szorzo.jpg
  3as szorzo.jpg
  433.1 KB · Olvasás: 424
 • 2es bennfoglalo.jpg
  2es bennfoglalo.jpg
  435.8 KB · Olvasás: 417
 • 2es szorzo.jpg
  2es szorzo.jpg
  433.9 KB · Olvasás: 530
 • 1es bennfoglalo.jpg
  1es bennfoglalo.jpg
  409.2 KB · Olvasás: 538
 • 1es szorzo.jpg
  1es szorzo.jpg
  426.7 KB · Olvasás: 816
 • 5os bennfoglalo.jpg
  5os bennfoglalo.jpg
  433.2 KB · Olvasás: 361
 • 5os szorzo.jpg
  5os szorzo.jpg
  433.7 KB · Olvasás: 381
 • 4es bennfoglalo.jpg
  4es bennfoglalo.jpg
  427.1 KB · Olvasás: 375
 • 4es szorzo.jpg
  4es szorzo.jpg
  430.2 KB · Olvasás: 384
 • 3as bennfoglalo.jpg
  3as bennfoglalo.jpg
  425.3 KB · Olvasás: 388
 • 8as szorzo.jpg
  8as szorzo.jpg
  446.5 KB · Olvasás: 367
 • 7es bennfoglalo.jpg
  7es bennfoglalo.jpg
  428.9 KB · Olvasás: 366
 • 7es szorzo.jpg
  7es szorzo.jpg
  429 KB · Olvasás: 366
 • 6os bennfoglalo.jpg
  6os bennfoglalo.jpg
  439.4 KB · Olvasás: 358
 • 6os szorzo.jpg
  6os szorzo.jpg
  464.4 KB · Olvasás: 372
 • 8as bennfoglalo.jpg
  8as bennfoglalo.jpg
  445.3 KB · Olvasás: 366
 • 9es szorzo.jpg
  9es szorzo.jpg
  444 KB · Olvasás: 367
 • 9es bennfoglalo.jpg
  9es bennfoglalo.jpg
  437.7 KB · Olvasás: 376
 • 10es szorzo.jpg
  10es szorzo.jpg
  446 KB · Olvasás: 367
 • 10es bennfoglalo.jpg
  10es bennfoglalo.jpg
  437.9 KB · Olvasás: 396

Lutischan

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket kérni egy 4.osztályos diszlexiás, (diszgráfia gyanús) gyermek fejlesztéséhez. ha volna vmi anyagotok azért hálás lennék!
pl: ilyenekre gondolok, de jöhet minden!
Marosits : Diszlexia Prevenciós Tesztcsomag
Magyi Kornélia: Gyakorlóanyag 3-4. osztályos dyslexiások számára. – Kecskemét : Bács - Kiskun megyei Önkormányzat Pedagógiai és Közművelődési Intézete, 1993.
<!-- / message -->

Remélem tudod használni.
 

szuzse

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok, óvó néni vagyok és a jövőhéten 3.osztályban kell bemutató órát tartanom, a téma MONDA, LEGENDA anyanyelv. Kérlek segítsetek! Bármilyen ötletet , óravázlatot megköszönök. üdv. szüzse
 

csuk

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez a Vekerdy sem fejlődik. Reménytelen eset. Ráadásul öntelt.
Kedvenc példája az írástanítás...Oktatáskutatóként tudja-e, hogy azok az újságpapíros módszerek élnek, merthogy a gyerekek vázolólapokat kapnak, ezeken nagy alakban, vastag ceruzával tanulják a betűelemeket...aztán egyre kisebb betűformát írnak, mielőtt vonalközbe kerül a betű.
Vajon mit kutat Vekerdy? És miért nincs ennyire képben? Tudja-e, hogy nem is kell megtanulnia a gyerekeknek első év végére olvasni, mert az első és a második osztály egy szakasz. Kezdő. Ennek ellenére a többség megtanulja ezt, vannak néhányan, akik nem. Csak nem az a baj, hogy a magyar gyerekek nagy része elolvas egy rövidke szöveget az első osztály végére? Mindenféle oktatáskutató erőlködése ellenére vagy ellenében.

Vajon a nem állami/önkormányzati iskolákban is végez kutatásokat? Az alapítványi iskolákban hogyan tanulnak írni? Olvasni?
Isten mentsen meg mindenkit az ilyen oktatáskutatótól. Szerencsére a szakemberek nem fogadják meg a tanácsát, hosszú éveken át ugyanazt szajkózza. Egy-egy könyve néha szóbeszéd, aztán ez is mehet tiszteletpéldányként a könyvtár polcára porosodni.
Az oktatáskutatásra szánt milliókat az iskoláknak kell adni. Vekerdyék pedig éljenek meg abból, ami hasznot hoztak eddig a MAGYAR iskolaügynek.
 

pedit01

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Csuk!
Jó érzés tudni,hogy már legalább ketten vagyunk,akik nem igazán értünk egyet Vekerdy "igazságaival".Íróasztal mögül ,gyereket csak fényképrők ismerve,én is nagyon okos tudok lenni.:)
Mégegyszer köszönöm!:)
 

Hajnalicska

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Tanácsot kérnék. Az óvodások iskolai fogadására milyen gyermekjátékot vagy egyebet javasoltok (elsősök játszanak az ovisokkal), ami tényleg jó hangulatot keltene?
Ezen a téren még nincs tapasztalatom. Rövidke műsorral készülünk, a fennmaradó időt pedig játékkal gondoltam eltölteni. Minden ötletet örömmel fogadok.

Üdv, Hajnalicska
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére