Ötletek, módszerek tanuláshoz, tanításhoz, neveléshez, alap,- közép-és felsőfokon

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

csuk

Állandó Tag
Állandó Tag
Végezetül így ismeretlenül én személy szerint meg kérdőjelezem az óvoda felkészítését, az őszinte tájékoztatás adását a szülőnek a gyermekéről, és az adott óvoda és iskola együttműködő kapcsolatát.

Szi2Csi

Az óvoda nem tehet róla. Valaki nagyravágyó óvodapedagógus valamikor félreértelmezte valamelyik francia/most kivételesen nem amerikai/ filozófus elméletét. Azóta vegyes csoportokban felkínálja az óvónő az ovisnak, a foglalkozást, innentől kezdve az ovis dönt. Az óvónéni meg tudomásul veszi.

Őszinte tájékoztatás elviseléséhez /a szülő részéről /egy kultúrszint szükséges./nem iskolázottság, nem diploma!/
Hallottál már olyan szülőtársról, aki bement az iskolába reklamálni, mert szerinte jobb jegyet kapott a gyermeke, mint amit megérdemelt?
 

Betti1117

Állandó Tag
Állandó Tag
Elsőben szerencsére nem buktathatnak,csak szülői beleegyezésre.Szóbeli értékelés van.
...


Miért szerencsére? Abban az időszakban, amikor negyedik osztályig nem lehetett buktatni, eljuthatott egy gyerek addig úgy, hogy nem tudja kapásból megmondani, hogy egy kezén hány ujja van, a szorzótábláról nem is beszélve. És mielőtt az iskolát kezdené el okolni valaki: korrepetálták, fejlesztőpedagógus járt hozzá ( még most is), nevelési tanácsadóban is volt, ahol megállapították, hogy 75 az IQ-ja, de szerintük normál iskolába járhat!!! A szülő elhárította azt a lehetőséget, hogy évet ismételjen a csemete, a tanító tehetetlen volt ugye ebben az esetben, mert úgy látszik a szülő "kompetensebb" . A gyerek pedig sorozatban a minimum szint alatt teljesít, de ez biztos jobb neki ugyebár. Biztos kellemetlen, hogy "bukik" a gyerek, de lehet , hogyha az első osztályt mégegyszer járta volna, jobb lenne a helyzete. Írtam ezt annak függvényében, hogy nem tanító vagyok. Én majd csak 7. illetve 8. osztályban fogom (próbálom) majd fizikára tanítani. Számítok a jó alapozásra.:D
 

szi2csi

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Az óvoda nem tehet róla. Valaki nagyravágyó óvodapedagógus valamikor félreértelmezte valamelyik francia/most kivételesen nem amerikai/ filozófus elméletét. Azóta vegyes csoportokban felkínálja az óvónő az ovisnak, a foglalkozást, innentől kezdve az ovis dönt. Az óvónéni meg tudomásul veszi.

Őszinte tájékoztatás elviseléséhez /a szülő részéről /egy kultúrszint szükséges./nem iskolázottság, nem diploma!/
Hallottál már olyan szülőtársról, aki bement az iskolába reklamálni, mert szerinte jobb jegyet kapott a gyermeke, mint amit megérdemelt?


Miről nem tehet az óvoda?
Nem kötelező vegyes csoportot kialakítani, ahol én dolgozom ott a 13 csoportból 1 csoport a vegyes csoport, és ott is igenis azon vannak, hoyg meg adják az alapokat, vagyis az iskolára felkészítik.
Ezt viszont nem igazán értem kultúrszint, mert a tájékoztatás nem jár minden szülőnek? Legyen az értelmiségi vagy csak egy szülő?
 

gömbvillám

Állandó Tag
Állandó Tag
A szakorvosi javaslatra egészségügyi okokból magántanuló gyermekekre nem tér ki részletesen az új törvény?
És az SNI-s gyermekeknél lesz valami változás?
Még nem tudtam letölteni,hogy átolvassam...


Na ez az a konkrét kérdés amire nem tudtak választ adni.
<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif][if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif][if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> Pontosabban csak annyit, hogy az integráció rossz. Sajnos a képességvizsgáló ráírja a gyereknek a 75-ös IQ –t, ahelyett hogy megfelelő szakemberekhez küldené. A speciális iskolákban sok helyen ezért kevés a gyerek, míg a normál tagozaton a pedagógus szenved ezekkel a gyerekekkel, hiszen nincs megfelelő képzése.
 

Sziget Ditty

Állandó Tag
Állandó Tag
<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif][if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif][if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> Új képzési rendszer lesz:
Főiskola 4 év + egyetem 5 év, kétszakos képzések visszaállítása.
Főiskola után 1 évig pedagógus jelölt lesz minimálbérért.
Majd két év gyakornoki státusz még mindig alacsonyabb bérért, mint akik dolgoznak.
Ezután jöhet a minősítési vizsga, amikor is bekerül az illető a pedagógus 1-be.
A vizsgáztatók: 1 fő kormányhivatalból kirendelt személy, 1fő főiskolai tanár, 1 fő aki a mentora vagy az adott intézmény igazgatója.

Éppen itt az ideje, hogy tegyenek lépéseket a minőségi pedagógusképzés érdekében.
Minden - emberekkel foglalkozó hivatásnál bevezetném a rezidensi éveket. Nem engedném, hogy a felsőoktatási alapképzésből kikerülő munkát vállalók felügyelet nélkül láthassák el feladataikat. Példa erre: orvosok, pszichológusok, ügyvédek.
 

Mamka82

Állandó Tag
Állandó Tag
Nálunk a Meixner módszerrel még csak most kezdték a másolást,írottról-írottra, és nyomtatottról-írottra 1-1 szót kell átmásolni, néha két szót, pl: üres üveg,stb...
Meg tollbamondások vannak rendszeresen, pár szót diktál a tanár néni, és azt kell leírni helyesen, hallás után.
A hosszú-rövid ékezetekkel nálunk is van még gond,ezeket van úgy, hogy eltéveszti.
És olyan is volt, hogy nem a megfelelő vastag vonalra írt, hanem alá vagy fölé egy sorral,de már egyre ritkább.

Az ilyen szintű másolás az Nálunk is van már év eleje óta, ahogy elkezdték a betűket venni szépen, sorra, mert ott elő volt írva egy-egy betű vagy 2-3-4 betűs szó és azt kellett a sorban többször végig írni. Az is van most már, hogy az előírt füzetben van egy rövid mondat és az alatta lévő sorba le kell írják. De ezek csak rövid mondatok és nem egymás után van 20 sor és abból kell a 20 sor alá lemásolni. Na ezt jól megfogalmaztam, de remélem érthető. Más az amikor úgy másol, hogy a látószögében van a másolandó szöveg, meg az számára egyértelműen érthető, mint amikor egy vetítőről kell lemásolnia 20 sort egymás alá, úgy hogy hol ide, hol oda kapkodja a fejét és vannak benne számukra még nem egyértelmű szavak. Szóval én ennek semmi értelmét nem láttam, de nem is ezen akadtam fent, mert oké, másoljanak, de azt láttam itthon a gyerekemen mikor másolni kezdett, hogy azt sem tudja hogy kell másolni, mi a folyamata, mi az amire figyelnie kell. Én azt nem értettem, hogy mire volt jó hogy hibáktól hemzsegve leírták azt versikét? Mert ha vissza ellenőrizték volna, akkor nem így kerül haza. Hogy lehet ilyen hosszú szöveget leíratni egy 6-7 éves gyerekkel úgy, hogy nem ellenőrzik közben? Hogy nincs elmagyarázva mire kell figyelni másolásnál, hogy csinálják. Nekem önmagában ezzel volt problémám, hogy nem azzal kezdtek, leírtak 3-4 sort, hanem mindjárt durr a közepébe, aki bírja bírja, aki nem, azé meg olyan amilyen. Én meg szörnyülködök itthon, hogy mit írt a gyerekem...
Tollbamondás már régóta van, szavakból és rövidebb mondatból, de ezzel Nekünk nem volt problémánk szerencsére. Persze mikor milyen napja van a gyereknek, mennyire koncentrál, mennyire fáradt, van hogy téveszt, de nyilván ez benne van a pakliba, még én sem mindig írok helyesen...
Sortévesztéssel Nekünk nem volt nagyon gondunk, de az osztályban tudom hogy több gyereknél igen. Tudom hogy volt olyan gyerkőc akinek a teljes írását áthúzta és nem fogadta el, mert egy sorral el volt csúszva az egész, másnál meg csak egy kis nyíllal jelölte hogy elcsúszott, attól még kapott rá pirosat. Persze ez még év elején volt, mikor tanulták a betűelemeket. Hozzáteszem egy olyan kisgyerekről volt szó, aki rondán is írt, nehezen rázódott bele, de láttam ezt a feladatot és a szülő ki volt akadva, hogy nézzük meg milyen szépen írt végre a gyerek és csak azért, mert sort tévesztett, áthúzta az egészet, ahelyett hogy a szép írásért legalább megdicsérte volna, még ha a sortévesztés miatt nem is ad pirosat, de hogy az egész oldalt tollal áthúzni egy ilyen miatt, pláne a látva a gyerek fejlődését, hát nem tudom... Ugyan akkor más gyereknél ez esetben kis nyilacska... Na ilyen dologból jó párat tudok, amiről meg is győződtem, nem csak hallásból tudom... Tudom hogy valamilyen szinten mindenhol van kivételezés, de ebben a korban még annyira kell a megerősítés, az elismerés, a "jutalmazás", hiszen a tanítónéni az "Isten", amit ő mond, annak úgy kell lennie, ezt a saját gyerekemen tapasztaltam és ezzel a tanítónéninek tisztában kell lennie. Az ő szava szentírás ezeknek a gyerekeknek, akkor miért nem próbál ösztönözni mindenkit? Ez csak egy motoszkáló gondolat volt egyébként, nem az én problémám, mert nem érintett minket, de akkor sem éreztem hogy ezt jól csinálta volna...
 

Mamka82

Állandó Tag
Állandó Tag
<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif][if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif][if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> Kaptunk egy rövid tájékoztatást. A gyakorlati kérdésekre viszont nem tudtak érdemlegesen válaszolni.
Köznevelési törvény helyet Nemzeti köznevelésről szóló törvény lesz a neve.
2012 szeptemberétől 2014-ig kell megvalósítani.
A NATról még folyik a vita, bár szeptemberben életbe kell lépnie.
Kötelezően választható kerettantervek lesznek, amihez az iskola 10%-ot rakhat.
Ebben:
- minimum szint
- nevelési elvek
- pénzügyi és gazdasági ismeretek
- egészség és környezettudatosság
- stb.. fognak szerepelni

Bevezetik az egész napos iskolát. Két változata lesz, napközi otthonos illetve délelőtti oktatás + napközi
A szülőnek kérelmeznie kell és a helyi jegyzőnek kell engedélyeztetnie,ha hamarabb haza akarja vinni a gyermekét.
Ingyenes tankönyvek felmenő rendszerben (1. o illetve 5.o.)
Kormányhivatalok lesznek, és így újra bevezetik a szakfelügyelői rendszert.

Ezt az egész napos iskolát hallottam már...., de bíztam benne hogy rosszul hallom.... Nem tudom mit jelent pontosan és mennyire kötelező minden gyerekre, hogy a szülőnek ebbe mennyi beleszólási joga van, de így szimplán elolvasva és hallva nem tetszik. Nagyon nem tetszik, picit félek is tőle... Én imádok a gyerekemmel tölteni minden egyes percet, még ha néha el is kell számoljak 10-ig, 20-ig magamban, de akkor sem szeretném ha a gyerekem reggeltől délután 4-ig az iskolában lenne. Nem azért szültem, hogy délután vele tölthessek 2-3 órát 7-ből 5 napon. Hol marad így a családi légkör hétköznap? Semmire sem lesz idő együtt... Na de nem is találgatok... Majd kiderül minden előbb-utóbb, csak aggodalommal tölt el ez az egész napos iskola dolog.... :(
 

csuk

Állandó Tag
Állandó Tag
Ezt viszont nem igazán értem kultúrszint, mert a tájékoztatás nem jár minden szülőnek? Legyen az értelmiségi vagy csak egy szülő?

Direkt kiemeltem: nem iskolázottság kérdése a dolog.

Van olyan munkahely, ahova be lehet rohanni ordítozva, verekedni akár, reklamálni, számonkérni az ott dolgozó felnőttet? Hm? Ismersz olyan szülőtársat, aki folyamatosan reklamál? Kioszt, megmondja hogyan?

Jót legelünk belőle, rajta....:p
 

szi2csi

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Direkt kiemeltem: nem iskolázottság kérdése a dolog.

Van olyan munkahely, ahova be lehet rohanni ordítozva, verekedni akár, reklamálni, számonkérni az ott dolgozó felnőttet? Hm? Ismersz olyan szülőtársat, aki folyamatosan reklamál? Kioszt, megmondja hogyan?

Jót legelünk belőle, rajta....:p

Lehetünk cinikusak legelhetsz rajta, mert én nem. Ahova belehet rohanni ordítozva, meg lehet verekedni ott a vezetőséggel is probléma van. A reklamáló szülőket is tudni kell kezelni, úgy a pedagógusnak, mint az intézmény vezetőnek. Tisztában vagyok vele, hogy mit beszélek 25 éve vagyok az oktatásban, és az akkori óvodásaim mai napig köszönnek, a gyerekükkel foglalkozom, és nem csak értelmiségi szülők gyermekei.
 

szi2csi

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Ezt az egész napos iskolát hallottam már...., de bíztam benne hogy rosszul hallom.... Nem tudom mit jelent pontosan és mennyire kötelező minden gyerekre, hogy a szülőnek ebbe mennyi beleszólási joga van, de így szimplán elolvasva és hallva nem tetszik. Nagyon nem tetszik, picit félek is tőle... Én imádok a gyerekemmel tölteni minden egyes percet, még ha néha el is kell számoljak 10-ig, 20-ig magamban, de akkor sem szeretném ha a gyerekem reggeltől délután 4-ig az iskolában lenne. Nem azért szültem, hogy délután vele tölthessek 2-3 órát 7-ből 5 napon. Hol marad így a családi légkör hétköznap? Semmire sem lesz idő együtt... Na de nem is találgatok... Majd kiderül minden előbb-utóbb, csak aggodalommal tölt el ez az egész napos iskola dolog.... :(

Ha bevezetik akkor mindenkire kötelező az osztályban, mert délelőtt délután tanulnak, közte szünetekkel, játszással az egyik tanító délelőtt van velük a másik délután, másnap fordítva, pl. aki hétfőn délelőttös az kedden délutános és így tovább... És meg van, hogy melyik tanító melyik tantárgyat tanítja. Ha bevezetik akkor az első osztályosokkal kezdik.
 

Mamka82

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha bevezetik akkor mindenkire kötelező az osztályban, mert délelőtt délután tanulnak, közte szünetekkel, játszással az egyik tanító délelőtt van velük a másik délután, másnap fordítva, pl. aki hétfőn délelőttös az kedden délutános és így tovább... És meg van, hogy melyik tanító melyik tantárgyat tanítja. Ha bevezetik akkor az első osztályosokkal kezdik.

Hát ez számomra nem túl jó hír... :( Bár szeptemberre már 2.-osok leszünk! :) Hátha csak az elsősökön lesz tesztelve... Nem is akarok találgatásokba belemenni inkább, csak bíztam benne hogy valamit esetleg rosszul gondolok és nem lesz kötelező... Azért köszönöm szépen a segítséged, a tájékoztatást! kiss Anita
 

Mamka82

Állandó Tag
Állandó Tag
Ott mindent jól csináltak? Felkészítették a gyermekeket az iskolára? Ott nem másoltak nem betűkre gondolok félre ne értessék, de ott is van. hogy akkor ezt vagy emezt másold át ide vagy emide. Van vonal vezetés, vonal kiegészítés, van vonal átírás. Hallott dolgokról mondhat véleményt, eseménysor kirakás elmondás, ok-okozat felismerés, és még sorolhatnám a végtelenségig, amit az óvodában kell csinálni, és ami az alapja az iskolának. És itt megint félre ne értsék nem kell az oviba meg tanítani olvasni, meg írni de vannak dolgok amik igenis a tanulás alapja, és azt az óvodában kell elsajátítani. Vagyis kellene de itt én úgy értelmezem, hogy csak az iskola, meg a tanító a borzalmas. Igen vannak nem a pályára alkalmas tanítók ez tény de vannak nagyon jó pedagógusok akik tudnak a szülő nyelvén beszélni meg tudják értetni velük, hogy igenis van probléma a gyermekkel, és nem lehet tovább vinni mert nem érte el a szükséges eredményt.
És vannak dolgok amivel nem vagyunk tisztába nincs ismeretünk róla, hogy miért azt a könyvet rendeli meg az iskola? Mikor ő is tudja, hogy az nem igazán jó, és ezt kívül állóként nem is fogjuk meg tudni, és nem is lesz aki felvállalja, hogy ezért meg ezért ezt a könyvet kell meg rendelni mert kivan adva utasításként. Meg ezt a könyvet kell megrendelni, de a másik könyvcsalád munka füzetét kell használni. Ezek mind belső dolgok amiről nem szívesen beszél senki. Sajnos, de valahol érthető mert mindenki aggódik az állása miatt, családja van elkel tartani, és próbálkozik ahogyan tud. Nagyon sok minden a hozzá álláson múlik és a hozzá állás úgy a pedagógus részéről mint a szülő részéről is gondolom.
Végezetül így ismeretlenül én személy szerint meg kérdőjelezem az óvoda felkészítését, az őszinte tájékoztatás adását a szülőnek a gyermekéről, és az adott óvoda és iskola együttműködő kapcsolatát.

Szi2Csi[/QUOTE]

Semmi gond, hogy hozzá szólsz a dologhoz, bár igazából reggel azt hittem törölték ezeket a hozzászólásokat, mert nem ebbe a fórumba íródtak eredetileg, nem is az volt a cél, hogy erről kérdezzek bárkit, a tananyagfeltöltős oldalon kérdeztem rá egy szülőre, hogy ő mit tapasztalt egy bizonyos tankönyv anyagáról. Aztán erre jött egy hozzászólás, amit igazságtalannak éreztem Rám nézve, ezért próbáltam teljes képet adni a helyzetről... Nem abba a fórumba való volt, írtam is hogy zárjuk le, de mára áttették ide és látom itt picit ment tovább a dolog. De a cél amiért az oldalon vagyok és voltam, nem az volt hogy kiderítsem kit okolhatok a vélt "sérelmeinkért", sőt én erre most sem keresek választ, mert megoldani ezt a helyzetet nem fogom tudni, a gyerekemre nézve megoldom, aztán a többi legyen minden szülő dolga egyénileg. Ettől függetlenül még úgy érzem nincs ez így rendben...
Most nem is áll össze a fejembe hogy mire kérdezel rá konkrétan azzal kapcsolatban hogy az óvodában minden rendben volt-e. (ugye nem baj ha tegeződve írok, mert így jobban számra áll, ha mégis gond, akkor bocsánat érte, ott olvass mindent úgy, mintha magázódva írtam volna) Szóval Nekünk az oviba semmi gondunk nem volt, voltak itthon is kis "munkafüzeteink", persze nem így hívták, de kis foglalkoztatók a gyerekek nyelvén, amik picit fejlesztették, kifestők, ügyességi játékok, Logico Piccolo-t is vettünk, mert az oviban imádott vele játszani, tavaly húsvétra kapta, de nagyon ügyes volt benne, sőt most is van olyan része ami jól jön még. Voltak oviban kis füzeteik, amit év közben kellett ott megcsináljanak, ment minden, nem volt semmi gond. Volt felmérés oviban különböző területeken, ott sem volt gond... Simán mehettünk suliba. De tényleg nem tudom ezt mire vonatkozóan kérdezted egyébként. A tanítónéni elmondása szerint az én gyerekemmel semmi gond sincs a többiekhez képest... Tehát Nekünk nem volt konfliktusunk egymással, én nem vitatkoztam Vele egyszer sem, nincs köztünk rossz viszony, csupán a szülői óta kb. 3x annyi kérdés merült fel bennem és kezdett összeállni a kép, hogy év elején és közben itt-ott miért ment "nehézkesebben" pár dolog.
Ez az egy dolog pedig a választott tankönyvcsomag. Furcsa volt Nekem ez-az a tankönyvekben foglaltak és az elvárt dolgokat illetően, mert nem mindenhol egyezett vagy volt szó róla, de úgy voltam vele hogy ezt biztos már tudniuk kéne, el vagyunk maradva a többiekhez képest, ezért itthon jobban rámentünk ezekre a dolgokra és hol hamarabb, hol picit nehezebben, de megértett mindent. Láttam, hallottam, tapasztaltam az én hozzáállásommal, nevelésemmel ellentétes dolgokat, volt amire rá is kérdeztem, de mindig olyan választ kaptam, ami se ilyen, se olyan nem volt. Konkrétumot sokszor nem tartalmazott a feltett kérdést illetően, inkább csak amolyan terelésféle volt legtöbbször. Olyan is volt, hogy engem igazolt a válaszaival, majd később saját maga mondott ellent ennek a tetteivel. Egyre inkább azt éreztem, hogy valami itt nagyon nem kerek, de nem is akartam minden "nem tetsző" dolog miatt hozzá rohangálni, hiszen ha minden szülő megkeresné mikor valami nem tetszik, akkor nem lenne elég a napi 24 óra sem. Mindenkinek nem lehet megfelelni, így gondoltam megoldjuk "házon belül". Aztán jött a szülői... Itt olyan egyértelmű infókat kaptam a tanítónénitől, amik engem igazoltak nagyon sok dologban. És ha nem Tőle hallom, talán el sem hiszem, hogy egy tanult, főiskolát végzett, gyerekekkel foglalkozó ember nyíltan mond ki olyan dolgokat, amitől azt hittem hanyatt dobom magam. Persze ezek nem kettőnk közt lévő beszélgetések voltak, hanem közel 20 szülő ült a padokban... Erről-arról volt is "vita", de ezek sem minket érintő dolgok voltak, nem is akartam belefolyni, mert tudtam ha kinyitom a szám és rázúdítok minden bennem lévő kérdést, kételyt a többiek előtt akkor a gyerekem a "buktatandók" listájára fog kerülni. Nem azért, mert számon kértem volna, ordítottam volna vagy bunkó stílusban beszéltem volna, hanem azért, mert azzal ami szülőin elhangzott, szembe tudtam volna állítani azt, amit még év elején mondott szülőin és hallott rajtam kívül rengeteg szülő vagy az év közbeni dolgokat más is hallotta mikor kérdeztem. Nagyon kellemetlen helyzetbe került volna. Viszont azt sem értettem, hogy a többi szülő ezeket a dolgokat miért nem veszi észre? Miért nem szól senki? Ez elbizonytalanított picit, pedig tudtam nem lehet másként, mint ahogy látom a dolgokat. 3-4 szülővel ismerjük jobban egymást, szoktunk beszélgetni erről-arról és szóba került a szülői is. Előtte is beszélgettünk, érdeklődtünk egymásnál ha nem tudtunk valamit, beszéltük hogy vannak furcsaságok, de nem mentünk ezen tovább, egészen addig. Nem is akarok én itt mindenbe belemenni, mert annyira összetett dolgok ezek, de az egyik legfontosabb dolog, ami minket is érint, az a tankönyvek tartalma, összeállítása volt. Ugyanis a tanítónénink közölte szülőin, hogy nagyon nincs megelégedve a könyveinkkel, nem hozzák azt a szintet amit kéne, nincs elég feladat benne és nem elég alapos a gyerekeknek. DE!!! Ennek a könyvcsaládnak a felsős csomagjai már nagyon jól vannak összeállítva, ezért alsóban is már ezt használjuk, majd akkor jobb lesz! Ez szülőin így hangzott el!!! Most vagyunk első osztályosok... Hozzáteszem 5.-től nem visz tovább minket, ő alsó tagozatban tanít. Picit mosva magát még hozzátette, hogy a többi alsó tagozatos tanárral arra jutottak, hogy ezt választják egységesen, így ő is elfogadta. Ebből gondoltam én, hogy akkor kötelezően egyformából tanítanak az alsós tanfolyamokon. Igen ám, de nagyon hamar kiderült, kis utánajárással, mert persze innentől már piszkálta a csőrünket hogy mi is az igazság..., hogy egy pedagógus nem ezekből tanít és eddig sem ebből tanított, hanem az Apáczai-s könyvekből. Jöttek az újabb kérdések, hogy ha ő taníthat másból, akkor mi miért ebből tanulunk, amivel a mi tanítónénink sincs megelégedve? Pláne úgy, hogy ő is tanított már az Apáczaiból is és ebből a fajtából is.... A különbség még laikusnak is szemmel látható a két tananyag felépítése között. Egyértelmű volt, hogy nem igaz amit szülőin mondott Nekünk a választást illetően és még nagyon sok más dolgot illetően hazudtolta meg önmagát, ezért jobbnak láttuk, ha magunk orvosoljuk a problémát. Kis segítséget kaptunk egy segítőkész pedagógustól, rákeresgéltünk a neten és kíváncsiságból letöltöttünk egy-két Apáczai-s elsős könyvet, munkafüzetet, hogy lássuk azok milyenek. Így találtam meg ezt az oldalt is egyébként, aminek nagyon örülök! Mikor megláttam az első oldalakat, hát leírni nem tudom azt az érzést, a düh, az értetlenség, az indulat, az elkeseredettség, a méreg azt hittem szét feszít... A hangok meghallása, megtalálása, amivel vagy 3 hétig "tömtem" a gyerekem fejét, amit nem értettem hogy hogy nem hall egy szóban és amit nem tudtam hogy kéne számára érthető módon elmagyarázni, ott volt az ő nyelvére lefordítva, aprólékosan, lépésről lépésre levezetve egyik oldalról a másikra... Ami a mi jó tankönyvünkben még csak nem is szerepel... Akkor még fel sem merült bennem, hogy az iskolában nem az ő szemszögükből próbálják megtanítani a gyerekeknek a dolgokat. Akkor kérdőjeleztem meg először azt, hogy "jó anya" vagyok-e, mert büszke voltam rá, hogy milyen okos a gyerekem, tudtam hogy nem lesz komoly gondunk az elsővel, erre már az első hetekben azzal találkozok, hogy nem tudja azt, amit a tankönyv szerint már kéne mire suliba megy. Azt éreztem, hogy elfogult voltam a gyerekemmel szemben, többet akartam belelátni, mint ami benne volt... Iszonyú érzés volt egyébként és bűntudatom is volt sokáig, ezért is igyekeztem mindent megtenni a gyerekemért, hogy ne érezze "butusnak" magát, amiért ő ezt nem érti még. De most már tudom, hogy nem kellett volna megkérdőjeleznem a gyerekem tudását, mert alapból ezzel indít, hogy ezt hogy tudják megtanulni, hogy éreznek rá. És ahogy néztem tovább, néztem minden tantárgyból, rájöttem hogy semmi gond a gyerekemmel! Csupán azt kellett volna szem előtt tartani tankönyvválasztásnál, hogy a gyerekek szemszögéből mi a legjobb, legérthetőbb számukra és aszerint dönteni, nem pedig aszerint, hogy felsőbe már jók lesznek ezek a könyvek... Ezek után úgy döntöttünk egy szülőtársammal együtt, akivel jó barátnők is lettünk, összekovácsolt minket a kétségbeesettség :)p), hogy a legfontosabb dolgokat, az olvasókönyvet munkafüzettel, szövegértési feladatokat pluszba és egy kis helyesírási munkafüzetet megrendelünk, ez elég lesz itthonra suli alatt gyakorolni, meg nyárra is jó lesz, a többiből meg tudunk nyomtatgatni 1-1 lapot mindig mikor aktuális. És ami a legfontosabb az egészben, hogy a gyerekem a sulis olvasókönyvét 1x sem hozta oda tanulás után hogy olvassunk, míg ezt a könyvet hétvégén többször hozta már, még este is, hogy olvas belőle Nekem... Ennél nagyobb visszaigazolás nem is kell számomra! A gyerekem az akit szem előtt tartottam, akiért meg akartam tenni mindent és ő azóta már többször "rábólintott" a tetteivel, hogy jól döntöttem. Ennél felemelőbb érzés nincs is és nem is kell több! Azóta lecke után nem tanulunk, hanem "játszunk", amit nem is kell mondani, a lánykám hozza fel, hogy anya keresünk valami jót a füzetbe? Mennyivel másabb így... De a ......... bele.... miért nem lehetett ez így év eleje óta? Mikor többen kérdeztük hogy mit ajánl, mit szerezzünk be amivel segíthetjük őket, miért nem mondta hogy ezek a könyvek, füzetek tökéletesek rá? Ha tudta hogy ezek jók, miért nem ezt választotta??? Az indulat megint forr bennem, de már lezártam ezt, nem is akarok erről beszélni... megoldottuk mi magunk és most már így állunk majd a sulihoz. Egyik ismerősöm anyósa is tanítónő volt, most ment nyugdíjba, tavaly decemberben, nem itt lakik, jóval messzebb, de itt volt múlt héten és megkértem, hogy nézze meg a tankönyveinket.... Azt mondta ő nem is látta még ezeket és elkezdte sorolni hogy miért nem jók ezek...., csupa olyan dolgot mondott, ami az Apáczai-ban egytől-egyig benne van... Szóval erről ennyit! Innentől kezdve én nem keresek választ a sok-sok miértre, de tudom mit hova kell helyezni és mit hogy kell kezelni, bár még mindig azt gondolom, hogy ennek normál esetben nem így kéne történnie, nem lehetne ezt így csinálni.... Na ezek után ha bejön ez az egésznapos suli és még többet "okosodik" ezekből a tankönyvekből, akkor nem tudom mikor lesz időm itthon kiegészíteni az ott tanultakat... Remélem most már senki nem azt fogja leszűrni a történetből, hogy én nagyravágyásból tömöm a gyerekem fejét feleslegesen, mert erről szó sincs, csupán szeretném ha a legmegfelelőbb módon tanulhatna, mert minek fektessen bele 3x annyi energiát a tanulásba, ha 1/3-dal is meg tudja tanulni ugyanazt? Aztán bízok, hogy lesz ez még jobb is...
 

Mamka82

Állandó Tag
Állandó Tag
Őszinte tájékoztatás elviseléséhez /a szülő részéről /egy kultúrszint szükséges./nem iskolázottság, nem diploma!/
Hallottál már olyan szülőtársról, aki bement az iskolába reklamálni, mert szerinte jobb jegyet kapott a gyermeke, mint amit megérdemelt?

Ehhez még annyit fűznék hozzá, hogy jelentkezem!!! Igaz még nem volt fogadóóra azóta, de talán az ehavi nem marad el és akkor sor kerül majd rá. Matekból kaptunk már úgy pirosat hogy nem járt volna és volt amikor járt volna, de nem kaptunk. Erről nem is akarok mondjuk beszélni, mert szerencsére a jogos pirosakból van nagyon sok, kettő pedig a jogtalanokból, szóval ez nem annyira lényeg, de akkor sem járt volna... Viszont egy dolgozatunk, amit nem hozhatott haza, láttam szülőin, ami csillagos lett, pedig 2 hibánk is volt... Igaz nem nagyok, de nem volt hibátlan... Erre viszont mindenképp rá fogok kérdezni, mert azt tudom hogy írtak egyet órán, előre tudták hogy írni fognak, át is beszéltünk mindent, hogy tényleg érti -e őket, azt haza is hozták, az csillagos lett, hibátlanul, aztán végül az lett belőle, hogy csak próba volt, nem lesz beírva... Majd másnap írnak egy másikat és az lesz az igazi. De azt nem láttuk csak nemrég mikor bent voltunk. Bár úgy érzem az is benne lehet, hogy az első dolgozata hibátlan lett és mivel az osztály nagy részének rossz lett, ezért írtak megint és az is jó lett, de mivel az előző hibátlan lett, így megadta Neki...., nem tudom, de én fontosnak tartom hogy ha seggberúgás kell a gyerekemnek, akkor legyen seggbe rúgva, mert ha a tanítónéni mondaná hogy figyeljen oda jobban, akkor minden szó nélkül úgy lenne, míg itthon anyával lehet szájalni.... Már azon is gondolkodtam, hogy megkérem adjon Neki egy feketét, hogy jobban figyeljen oda arra, amit csinál, mert túl nagy lett a szája, hogy de anya, ezt értem....., ne beszéljünk már róla... Aztán meg kiderül hogy mégsem érti egészen...
 

Mamka82

Állandó Tag
Állandó Tag
Ja és megkérlek Titeket, hogy ne is fejtegessük tovább ezt a szálat, mert felesleges, nem fordulok én senkihez sem ez ügyben, hogy bizonygassam az igazam... ha úgy látjátok én gondolom és látom rosszul a dolgokat, akkor lehet az is igaz, én csak a megérzéseimre és a hallottakra, látottakra, tapasztaltakra alapozva cselekedtem és azt látom a gyerekemen, hogy megérte. A "probléma" egyenlőre megoldódott és ez a lényeg számomra! Ti se vitatkozzatok azon, hogy az óvoda vagy az iskola hibája-e, mert sokan vagyunk sokfélék, látjuk a világot, az életet így és úgy, nem kell ezen vitázni..., semmi értelme, attól még semmi nem fog változni adott ügyben... Inkább menjen tovább ez a fórum úgy ahogy eddig, jó hangulatba, segítőkész hozzáállással! Szép estét mindenkinek! Anita
 

melon2008

Állandó Tag
Állandó Tag
Elsőben szerencsére nem buktathatnak,csak szülői beleegyezésre.Szóbeli értékelés van.
...


Miért szerencsére? Abban az időszakban, amikor negyedik osztályig nem lehetett buktatni, eljuthatott egy gyerek addig úgy, hogy nem tudja kapásból megmondani, hogy egy kezén hány ujja van, a szorzótábláról nem is beszélve. És mielőtt az iskolát kezdené el okolni valaki: korrepetálták, fejlesztőpedagógus járt hozzá ( még most is), nevelési tanácsadóban is volt, ahol megállapították, hogy 75 az IQ-ja, de szerintük normál iskolába járhat!!! A szülő elhárította azt a lehetőséget, hogy évet ismételjen a csemete, a tanító tehetetlen volt ugye ebben az esetben, mert úgy látszik a szülő "kompetensebb" . A gyerek pedig sorozatban a minimum szint alatt teljesít, de ez biztos jobb neki ugyebár. Biztos kellemetlen, hogy "bukik" a gyerek, de lehet , hogyha az első osztályt mégegyszer járta volna, jobb lenne a helyzete. Írtam ezt annak függvényében, hogy nem tanító vagyok. Én majd csak 7. illetve 8. osztályban fogom (próbálom) majd fizikára tanítani. Számítok a jó alapozásra.:D


Gondoltam,hogy lesz aki beleköt ebbe az egy szóba,hogy "szerencsére".
Én ezt a szót Mamka82 aggódó szülőnek szántam,és egyébként sem tartom szerencsés dolognak egy kis elsős gyermek tanulás iránti lelkesedését buktatással megtörni.
Ilyen esetben nem a gyermek bukik,hanem a szülő,aki nem áll a gyermeke mellett maximálisan!!!
Szerencsére mi nem ilyen szülők vagyunk.
Azt viszont én sem tartom helyesnek,hogy nálunk is vannak a 3.-4. osztályban olyan gyerekek,akik szinte nem tudnak írni,olvasni,számolni!!!
Hogy jutottak el odáig, alapvető tudás nélkül???
Most ez remélhetőleg meg fog szűnni.
 

melon2008

Állandó Tag
Állandó Tag
Na ez az a konkrét kérdés amire nem tudtak választ adni.
<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif][if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif][if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> Pontosabban csak annyit, hogy az integráció rossz. Sajnos a képességvizsgáló ráírja a gyereknek a 75-ös IQ –t, ahelyett hogy megfelelő szakemberekhez küldené. A speciális iskolákban sok helyen ezért kevés a gyerek, míg a normál tagozaton a pedagógus szenved ezekkel a gyerekekkel, hiszen nincs megfelelő képzése.


Ahány féle IQ-vizsgáló módszer,annyi féle az eredmény is!
Én nem hiszem,hogy ezekkel az IQ-tesztekkel ténylegesen reális eredményeket lehetne pontosan bemérni...
Sőt megkockáztatom,hogy sok olyan gyermek ül normál iskolákban a padban,akiknek ha mérnének IQ-t,akkor elég siralmas eredmények születnének.
Kimutatták már,hogy az iskolai képességek nem függenek össze szorosan az IQ-val.Származhat a tanulási gyengeség részképesség-zavarból is.
 

Sziget Ditty

Állandó Tag
Állandó Tag
Az ilyen szintű másolás az Nálunk is van már év eleje óta, ahogy elkezdték a betűket venni szépen, sorra, mert ott elő volt írva egy-egy betű vagy 2-3-4 betűs szó és azt kellett a sorban többször végig írni. Az is van most már, hogy az előírt füzetben van egy rövid mondat és az alatta lévő sorba le kell írják. De ezek csak rövid mondatok és nem egymás után van 20 sor és abból kell a 20 sor alá lemásolni. Na ezt jól megfogalmaztam, de remélem érthető. Más az amikor úgy másol, hogy a látószögében van a másolandó szöveg, meg az számára egyértelműen érthető, mint amikor egy vetítőről kell lemásolnia 20 sort egymás alá, úgy hogy hol ide, hol oda kapkodja a fejét és vannak benne számukra még nem egyértelmű szavak. Szóval én ennek semmi értelmét nem láttam, de nem is ezen akadtam fent, mert oké, másoljanak, de azt láttam itthon a gyerekemen mikor másolni kezdett, hogy azt sem tudja hogy kell másolni, mi a folyamata, mi az amire figyelnie kell. Én azt nem értettem, hogy mire volt jó hogy hibáktól hemzsegve leírták azt versikét? Mert ha vissza ellenőrizték volna, akkor nem így kerül haza. Hogy lehet ilyen hosszú szöveget leíratni egy 6-7 éves gyerekkel úgy, hogy nem ellenőrzik közben? Hogy nincs elmagyarázva mire kell figyelni másolásnál, hogy csinálják. Nekem önmagában ezzel volt problémám, hogy nem azzal kezdtek, leírtak 3-4 sort, hanem mindjárt durr a közepébe, aki bírja bírja, aki nem, azé meg olyan amilyen. Én meg szörnyülködök itthon, hogy mit írt a gyerekem...
Tollbamondás már régóta van, szavakból és rövidebb mondatból, de ezzel Nekünk nem volt problémánk szerencsére. Persze mikor milyen napja van a gyereknek, mennyire koncentrál, mennyire fáradt, van hogy téveszt, de nyilván ez benne van a pakliba, még én sem mindig írok helyesen...
Sortévesztéssel Nekünk nem volt nagyon gondunk, de az osztályban tudom hogy több gyereknél igen. Tudom hogy volt olyan gyerkőc akinek a teljes írását áthúzta és nem fogadta el, mert egy sorral el volt csúszva az egész, másnál meg csak egy kis nyíllal jelölte hogy elcsúszott, attól még kapott rá pirosat. Persze ez még év elején volt, mikor tanulták a betűelemeket. Hozzáteszem egy olyan kisgyerekről volt szó, aki rondán is írt, nehezen rázódott bele, de láttam ezt a feladatot és a szülő ki volt akadva, hogy nézzük meg milyen szépen írt végre a gyerek és csak azért, mert sort tévesztett, áthúzta az egészet, ahelyett hogy a szép írásért legalább megdicsérte volna, még ha a sortévesztés miatt nem is ad pirosat, de hogy az egész oldalt tollal áthúzni egy ilyen miatt, pláne a látva a gyerek fejlődését, hát nem tudom... Ugyan akkor más gyereknél ez esetben kis nyilacska... Na ilyen dologból jó párat tudok, amiről meg is győződtem, nem csak hallásból tudom... Tudom hogy valamilyen szinten mindenhol van kivételezés, de ebben a korban még annyira kell a megerősítés, az elismerés, a "jutalmazás", hiszen a tanítónéni az "Isten", amit ő mond, annak úgy kell lennie, ezt a saját gyerekemen tapasztaltam és ezzel a tanítónéninek tisztában kell lennie. Az ő szava szentírás ezeknek a gyerekeknek, akkor miért nem próbál ösztönözni mindenkit? Ez csak egy motoszkáló gondolat volt egyébként, nem az én problémám, mert nem érintett minket, de akkor sem éreztem hogy ezt jól csinálta volna...


Volt olyan gyerekem,
alsóban: akinek az osztályában a tanárnak az volt a szokása, hogy kitépte a gyerekek füzetéből a lapot, ha nem tetszett neki a gyerek munkája.
felsőben: kidobálta a gyerek értesítőjéből a benne lévő matricákat, ekkor bejött az igazgató és meglátta a rendetlenséget. A tanár ettől ideges lett, a gyerekre még dühösebb. Az igazgató távozása után kihívta a gyereket a tanári asztalhoz, akkora pofont adott neki, hogy a gy. zokogott egész nap . A nap végére sem tudott megnyugodni.

Sok esetben gyerekeknek nem a tanulással, az iskolával van bajuk, hanem a pszichoterrorral - mondom én ezt szakemberként.
 

Mamka82

Állandó Tag
Állandó Tag
Volt olyan gyerekem,
alsóban: akinek az osztályában a tanárnak az volt a szokása, hogy kitépte a gyerekek füzetéből a lapot, ha nem tetszett neki a gyerek munkája.
felsőben: kidobálta a gyerek értesítőjéből a benne lévő matricákat, ekkor bejött az igazgató és meglátta a rendetlenséget. A tanár ettől ideges lett, a gyerekre még dühösebb. Az igazgató távozása után kihívta a gyereket a tanári asztalhoz, akkora pofont adott neki, hogy a gy. zokogott egész nap . A nap végére sem tudott megnyugodni.

Sok esetben gyerekeknek nem a tanulással, az iskolával van bajuk, hanem a pszichoterrorral - mondom én ezt szakemberként.

Nálunk azért messze nem ennyire drasztikus a helyzet és nagyon elszomorító, hogy ilyen egyáltalán előfordulhat!!! Nálam el sem juthatna eddig a dolog, mert szerencsére a gyerekemmel vagyok olyan viszonyba (egyenlőre, de remélem ez a későbbiekben is így lesz, mert én igyekszem a bizalmát megtartani), hogy elmondaná, de ha nem is, meglátnám rajta hogy valami baj van. Lenne az a pont, amikor nem magam keresnék megoldást a problémára, hanem szó szerint ajtóstól rontanék a házba, ha a gyerekemre bárki kezet emelne úgy, hogy az ténylegesen fáj Neki vagy osztályozná le egy dolgozatát úgy hogy másnak ugyan arra jobb jegyet ad, akkor egészen biztos kinyitnám a szám és nem érdekelne senki és semmi, csak a gyerekem. Viszont amíg szépen, csendben orvosolni tudom a problémát, a gyerekem nem éri komolyabb hátrány, lelki bántás, amíg ő nem érzi azt hogy baj van, addig nem keveredek felesleges konfliktusokba, mert nem látom értelmét. De van az a pont, amikor már nem próbálnám elhitetni a gyerekemmel hogy minden rendben van így ahogy van... Az elveimet, a tapasztalataimat, a nevelésem nem hazudtolnám meg a gyerekem előtt, csak azért hogy ne keveredjek konfliktusba, értem ezt arra, hogy ha őt állandóan leírná, vagy nyakon csapná ha nem tud valamit, akkor ez nem az a dolog amire azt mondanám a gyerekemnek, hogy ne foglalkozz vele, majd abbahagyja. Itt már kő keményen bemennék és az asztalra csapnék és nem érdekelne hogy milyen visszhangja lesz a dolognak. De mi itt nem tartunk szerencsére és ennyire durva dolgot nem is feltételeznék a tanítónéninkről. Elég szomorú hogy ennyire durva dolgok létezhetnek, hogy ezt egy tanár megteheti a diákkal szemben, mert ez mát nagyon nem elfogadható!!! Viszont ilyen esetekben azt sem értem, hogy a szülő miért nem lép? Miért nem veszi észre, hogy valami nem stimmel a gyerekkel? Azért mert nagyon sok szülő úgy látom nincs is tisztába saját gyerekével, meg sem kérdezi iskola után, hogy milyen napod volt, mi történt... vagy át sem nézi a leckéjét, nem kérdezi ki és még sorolhatnám... Valahol a szülőkkel is nagyon nagy problémák vannak, mert ha már első osztályban van olyan gyerek, akin ezt látom, hát akkor azzal mi lesz később?! Nagyon nehéz és összetett dolgok ezek, nem is érdemes belemenni, mert egy élet kevés rá hogy az ember mindent megértsen és utána járjon, egyszerűbb ha mindenki a saját dolgát próbálja megoldani, még akkor is ha látja, tudja és érzi hogy a másikkal szemben igazságtalanul viselkednek...
 

Betti1117

Állandó Tag
Állandó Tag
Azt viszont én sem tartom helyesnek,hogy nálunk is vannak a 3.-4. osztályban olyan gyerekek,akik szinte nem tudnak írni,olvasni,számolni!!!
Hogy jutottak el odáig, alapvető tudás nélkül???
Most ez remélhetőleg meg fog szűnni.


Pont úgy, hogy nem engedték az év ismétlést. Nem hiszem, hogy a szülő jót tesz azzal, ha erőlteti a továbbhaladást. Az új tanévben új dolgokat tanulnak, ami építkezik az addig tanultakra, de ha az nem rögzült kellőképp, akkor a lemaradás csak halmozódik.

..."egy kis elsős gyermek tanulás iránti lelkesedését buktatással megtörni."
Ha felmerül az évismétlés, akkor nem gondolom, hogy a kudarcokkal (hisz nem érte el a minimumot, amit mindenki más) teli évben olyan lelkes lehetett ( és itt természetesen nem arra gondolok, hogy nem akart a kis elsős teljesíteni, hanem , hogy neki ez valamiért nem ment). Egy év egy ilyen kisgyereknél sokat számít. Érettebb lesz. Gondoljunk csak arra, hogy sok szülő kifejezetten kéri, hogy hadd maradjon még egy évet az óvodában a csemete. Biztos nem jó érzés, hogy nem volt olyan ügyes, hogy tovább haladjon, de ha nem ismétel, akkor ez nem is változik. A lelkesedést az is megtöri, ha folyton kudarc éri, és csak kullog a többi után.
Senkit nem akartam megbántani, bocsánat, ha mégis.
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére