Űrlift – 36.000 km magasra szállítaná utasait

Az űrlift egy jövőbeli, elképzelt közlekedési eszköz, mely a világűrbe való feljutásban a jelenlegi hordozórakétákat váltaná le. Az elképzelés szerint egy körülbelül 36 000 km magasan, geostacionárius pályán keringő műholdat össze kellene kötni a Földdel egy igen erős kábellel.

A geostacionárius pálya tulajdonságai miatt a műhold a Föld felszínéhez képest mozdulatlanul áll. Majd a kábelt használva, mintha csak lifttel mennénk, úgy lehetne feljutni a világűrbe. A műholdról egy másik, ugyanolyan hosszú kábelen ellensúlyt kell „felereszteni”, ezt a Föld tengely körüli forgása miatti centripetális erők feszítenék ki, így a terhek feljuttatása a műholdat nem mozdítaná el kívánatos pozíciójából alacsonyabb pályára.

Az űrliftet műholdak, megfigyelőszemélyzet, tudományos műszerek feljuttatására lehetne használni. Csillagászati megfigyelésekhez ideális lenne, hiszen ekkora magasságban már nem jelentkezik a földi légkör torzító hatása, és a műszerek feljuttatása kevesebbe kerülne a jelenleginél. Üzemeltetése a jelenlegi hordozórakéták költségének töredéke lenne, mivel csak elektromos energiát igényelne. A teher feljuttatása a kisebb gyorsulás miatt kíméletesebb.

A visszatérő kabinok és rakományok energiát termelnének, melyek az üzemeltetési költséget tovább csökkentik. Az űrlift koncepció már régóta foglalkoztatja az emberiséget. Először 1895-ben Konstantin Tsiolkovsky (lengyel származású orosz rakétatudós, feltaláló) fejében fordult meg az ötlet, de 2000 óta a NASA listáján is szerepel, sőt Sergey Brin-t, a Google egyik alapíját is meglehetősen foglalkoztatja a téma. A NASA már költségeket is számolgatott. Jelenleg kb. 22.000 dollárba (4,7 millió Ft) kerül 1 kg űrbe juttatása, míg az űrlifttel egy utas csomagokkal (150 kg) űrbe szállítása mindössze 222 dollár lenne (kb.50.000 Ft).

A japán Obayashi Corporation is egy űrlift megépítését tervezi, amellyel 2050-re készülnének el. A kivitelező cég mérnökei a projekt megvalósítását nagy vonalakban úgy képzelték, hogy a Föld körül 96.000 km magasan (kb. a 1/4 távolság a Föld és a Hold között) egy ellensúly keringene és a közel 100.000 km magasan lévő végpont és a földi bázisállomás között szénszálas nanocsöveket feszítenének ki, melyek 20-szor erősebbek mint az acél és legalább ennyiszer könnyebbek is. Ilyen szénszálas nanocsövek egyébként a kilencvenes évek óta léteznek. A kapszula egyszerre 30 embert tudna az űrbe szállítani. 200 km/h sebességgel emelkedne, de így is több mint 1 hét alatt tenné meg a 36.000 km-es távolságot. Az egyik elképzelés szerint a meghajtásról lineáris mágneses motorok gondoskodnának, a végállomáson pedig napkollektorokból nyernék az energiát.

space-elevator-6.jpg


space-elevator-7.jpg


space-elevator-2.jpg


erdekesvilag

space-elevator-3.jpg
 
Ó, régi szép idők, amikor 22.000 USD 4.7 MHUF volt :)

Egyébként 2050-re bármit lehet ígérni, a politikusok ennél merészebb dolgokra is képesek, van még mit tanulni.
 
John Scalzi a Vének háborúja, ott működik, ilyen lift viszi fel a véneket a Földről katonának a Gyarmati Véderő.
 
B
Azért itt ne felejtsék már el hogy nemcsak az számít hogy milyen erős a „drót”, meg mennyire nehéz vagy könnyű, de az is számít, mennyi a NYÚLÁSA...

Egy ilyen hosszú valaminél az már igen jelentős. És ha nyúlik, gyengül.

De meg tételezzük fel hogy megépítik és működik. De MEDDIG?! Mi lesz ha egy mikrometeorit nekimegy ennek a hosszú huzalnak, s épp akkor, amikor ott lóg rajta a kabin emberekkel megpakolva?! Nem szívesen lennék a helyükben... E szempontból az űrsiklók messze biztonságosabbak, kevésbé sérülékenyek.
 
Nafene, mar ilyet is kell csinalni a sziriaiaknak?
Annyi jon hogy mar urallomasra kuldjuk oket?
Es mi van ha az ISIS is epit egy ilyet?
 
B
Az űrlift eredeti ötlete nem Clarke-tól származik, de ő is ír róla a 3001 Végső űrodisszeia című regényében. Ebben a Föld körül keringő gyűrű alakú várost kötnek össze ilyen űr liftek a Föld több az Egyenlítőn található pontjával. Itt felvetődik egy érdekes kérdés, mi van, ha a kábel elektromosan vezető anyagból készül, és az ionoszféra és a földfelszín közt rövidzárlatot csinál. Ilyen rövidzárlatról lehet olvasni Vojszkunszkij Lukogyjanov - A fekete oszlop című sci-fi regényében.
 
Utoljára módosítva a moderátor által:
B
Elég érdekes koncepció ez az űrlift. Kétlem, hogy a közeljövőben megvalósulna. Ugyanis számolgatni kezdtem.

Tegyük fel, a huzal átmérője 1 négyzetmilliméter. Ha ez 36000 km hosszú, akkor a térfogata összesen 36000 köbméter...
Eszerint, ha a huzal fajsúlya a vízével azonos (vagy ahhoz hasonló), akkor ennyi huzal súlya 36 tonna...

Hm... Szép súly. Holott feltételezem, azért a huzal fajsúlya nagyobb lesz mint a vízé. És nem hiszem én azt, hogy lenne épeszű ember, aki rábízná magát egy mindössze 1 négyzetmilliméteres huzalra. Márpedig ha ennek az átmérőjét csak kétszeresére is növeljük, az máris négyszeres súlyt jelent, azaz csak a huzal nyomna 144 tonnát. És akkor még mindig nem valami jó erős többsodrású acélkábelről beszélünk, csak valami olyasmiről ami úgy szemre olyasminek tűnik, mint egy cukorspárga... És ez felnyúlna a fészkes fenébe, és egy nagy acélkalyiba csüngne rajta...

És ha e rém hosszú huzal csak egyetlen helyen is gyártáshibás, még akkor is nagy zűr lesz belőle, ha amúgy statikailag bírná a terhelést elméletileg.

Továbbá, mi van ha javában halad fel a mennyekbe, és jön épp egy szélvihar, ami jól meg is hintáztatná rajta a kabint?! Mert akkor sokkal nagyobb erőket kell kibírnia, ráadásul még oldalirányú terhelést is, és vibrációt is!

Hááát... Én híve vagyok a technikai haladásnak, de bevallom, inkább vállalnék egy repülést űrsiklóval.
 
Hat van meg mit csiszolni rajta, de a raketak sem olyan egyszeruek, mint elsore tunik :)
Kerbal Space Program nevu jatekot ajanlom a temaban mindenkinek jo szivvel!

A huzal (mostanaban mintha a szalagokbol keszult kotelletra elkepzeles lenne a meno) repa alaku: felul a legvastagabb, hogy elbirja az egesz sulyt, viszont pont ott "sulytalan". Lefele meg vekonyodik, ahogy "sulyosodik". Az ellensuly oldal meg forditva.
Mindezt lehetoleg nem vezeto anyagbol :)

Van vezetokabel-fellogatos project is, hogy kiuritsuk a Van Allen oveket, mert milyen szar mar atmenni rajtuk, foleg olyan lassan, ahogy ez a lift fog.
 
B
Hat van meg mit csiszolni rajta, de a raketak sem olyan egyszeruek, mint elsore tunik :)

No persze, valóban az se egy életbiztosítás, hogy több tonna robbanóanyagot a seggem alá rakok, és aztán begyújtom. Mégis rokonszenvesebb koncepció a számomra, mert ha az első néhány másodpercet túlélem, onnantól már az esélyeim komolyan megnőttek, egyszerűen amiatt, mert az életem kizárólag azon eseményektől függ, amik a Világmindenség azon meglehetősen korlátozott térfogatában történnek, ami az űrsiklómat alkotja. Tehát a „kabint” amiben vagyok. Mert ugye, ezesetben ezen űrsikló felel meg a „kabinnak” az űrlift koncepcióban.

Az űrliftnél azonban, hiába minden tök jól működő a „kabinban”, az életem nem csupán azon múlik! Hanem még azon is, mi történik a fejem fölött soktízezer km magasban a műholdon ami az egész szakramentumot tekeri; meg még afölött, a műhold „ellensúlyában” és a kettőt összekötö kábelen; de még sokkal inkább magán a 36000 km hosszú cukorspárgán, amin a kabinom araszol felfele!

Ezt mind figyelni és kézben tartani kb lehetetlen szerintem. Irtózatos és kontrollálhatatlan mértékben megnövekednek a veszélyforrások számban is, és még sokkal inkább időben, mert azért nem mindegy ám hogy 1 napig űrrepülök, vagy 2-3 héten át tart a feljutásom.

És én olyan primitíven gondolkodom, hogy ha nagyobb időtartamon át vagyok veszélyben, akkor nagyobb az esély rá, hogy be is következik valami számomra nemkívánatos problemusz.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Beka Holt wrote on zsebipicur23's profile.
Ne kérj olyan könyvet aminek a magyar nyelvű kiadásától még nem telt el 6 hónap!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322

Statisztikák

Témák
38,140
Üzenet
4,805,132
Tagok
615,873
Legújabb tagunk
Erika Törőcsik
Oldal tetejére