“Göllner András szerint Kanada meszebb van Magyarországtól mint Makó Jeruzsálemtől”.

A Klubrádióban Bolgár György Megbeszéljük c. műsora keretén belül interjút készített Göllner Andrással, aki by side a KMH szerzőtársa (is).
Alább következik a hangfelvétel átirata.

Bolgár György: A telefonnál Göllner András, Kanadában élő egyetemi tanár. Jó napot kívánok!
Göllner András: Jó napot kívánok!

B.Gy. A beszélgetés apropóját az adta, hogy a napokban a New York Timesban olvastam egy, számomra innen a távoli Magyarországból egészen meglepően kemény hangú, ledorongoló írást Kanadáról, a kanadai kormányról, a kanadai miniszterelnökről, aki nemrégiben választásokat írt ki október közepére. Egy konzervatív politikusról van szó, aki már 9 és fél éve hatalmon van és a NYT cikkírója szerint egészen katasztrofális módon változtatta meg ezt a liberális, békés, befogadó országot, amiről mi itt, Magyarországon elég keveset tudunk. Nekem az írásról az ugrott be, hogy jé, mintha Steven Harper olyan lenne, mint Orbán Viktor. Tehát az orbáni modell terjed Kanadában is (G.A nevet a háttérben).
Itt van például az, hogy ő sem hajlandó részt venni az ilyenkor szokásos televíziós vitákon, egyébként is kerüli a nyilvánosságot, gyűlöli a sajtót, csak a sajátjait szereti.
G.A. Igen, ez egy nagyon érdekes cikk, de fontos tudni, hogy ennek hatása a közvéleményre, vagy a választások kimenetelére, amire október 19-én kerül sor, zéró, vagy nulla. Itt, Kanadában, hogy mit ír a NYT-ba egy tudósító, semmi jelentősége nincsen.

B.Gy. én ezt értem, elfogadom, hogy nincs semmi hatással, de engem az érdekel, hogy vajon igazat írt-e a NYT szemleírója, mert amit felsorol Harper rovására, az eléggé megdöbbentő.
G.A. Igen, ezeket a hiányosságokat többen felsorolják, felsorolja Harper valamennyi politikai ellenfele, az új demokrata párt, a liberális párt, amelyek fő kihívói ezen a választáson. Ezek a hiányosságok, ezek a politikai magatartásformák hasonlóságot mutatnak azzal a magatartással, amit a Fidesz vezére és a Fidesz mutat. Nem véletlen, hiszen Harper tanácsadója, akivel kezdeti sikereit elérte, ugyanaz a Finkelstein, aki Orbán korábbi és jelenlegi tanácsadója. Tehát vannak közös nevezők, egy különbség azonban van: míg Orbán leválthatósága nagyon nehéz, addig Harper hatalma sokkal törékenyebb, és majdnem biztos, hogy ezt a választást el fogja veszíteni. Nincs olyan hegemonisztikus hatalma – bármennyire is manipulatív a pártja, mint a Fidesznek Magyarországon.

B. Gy. Ez, mondjuk, számomra természetes, meg is lennék ijedve, ha Kanada ott tartana, mint Magyarország, de mégis, számomra sokkoló, hogy nem vesz részt televíziós vitákban, jó, lehet, hogy nem is jól szerepelne, nem ismerem annyira Harpert, hogy tudnám, mennyire jó a televízióban, lehet ez valami személyes dolog. De azt írja a szerző, hogy ódzkodik attól, hogy fontos információkat osszon meg a társadalommal, a sajtóval szemben kifejezetten ellenséges, a környezetvédelmet semmire se tartja. Nálunk lehet hallani, ahogy az előző környezetvédelmi – egyébként fideszes - államtitkár szidja azokat az időket, amikor még ő szolgált az Orbán kormány alatt, de a jelenlegieket is. Kanadában meg az utóbbi idők legbotrányosabb adminisztrációja működik, a kormány tele van korrupciós ügyekkel, a választásokon igyekeznek korlátozni a részvételi jogot, hogy még kifejezetten választási csalásoktól sem riadnak vissza, keményen kezelni a bűnözőket, építsünk több börtönt, szóról szóra mintha a Fidesz programját látnám Kanadába átültetve.
G.A. Igen, de a különbség az, hogy ez itt kicsiben van meg egy nagy országban, ott meg nagyban van meg egy kicsi országban. Ez azért nagy különbség. Az, hogy Harper nem akar részt venni nyilvános tv-vitákban, nem helyes. Kijelentette, hogy nem hajlandó részt venni országos nézettségű szintű nyilvánosság előtt, inkább regionális, kisebb közönség előtt – épp, mint Hilary Clinton Amerikában – , közvetlenebbül kívánna a választókkal kommunikálni. A sajtóval való kekeckedése, szembe fordulása közös vonása a posztmodern politikusoknak mindenhol. Vegyük például Donald Trumpot, aki hogy kritizálta azt az újságírónőt, aki kemény kérdéseket merészelt feltenni neki. Ezek mindenhol megvannak, a politikusok nyomulnak, hogy a nyilvánosság előtt olyan látszatot tudjanak kelteni, ami rájuk jó fényt vet. Azonban, hogy ezt hegemonisztikusan meg tudják-e valósítani, az már nagyon eltér a magyar modelltől. Természetesen Kanadában is vannak Harpernek támogatói és ellenzői is.
Csak azt tudom mondani, - ami Magyarország számára is érdekes lehet – hogy az Orbán kormány óriási pénzeket tett egy lóra, a Harper lóra és a konzervatív párt támogatására. Milliókat, százmilliókat költ ennek a pártnak a támogatására az adófizetők pénzéből…
B.GY. … a magyar kormány???
G.A. Így van

B.GY. Tehát a magyar kormány támogatja a kanadai konzervatív pártot?
G.A. Igen, mert minden áron meg akarják nyerni Harperék támogatását, mivel a konzervatív Harper kormány kulcs az Amerikában történő nyomuláshoz, kulcs a republikánusok felé. Éppen a napokban adtak 100 millió forint itt Torontóban egy olyan kulturális központnak, amely kifejezetten a konzervatív gondolkodású magyar diaszpórát segíti, akik egyébként igen jó kapcsolatban vannak a konzervatív kormánnyal. Most adott 25 millió forintot egy olyan projektre, amit kifejezetten a konzervatív párt támogat, konkrétan egy emlékműre, amit ugyanaz az ember támogat, finanszíroz, aki a Harper kormány pénzbeszerzője, a támogatói lobbistájuk, a tory párt finanszírozóinak szervezője.
Tehát nagyon sok pénzt költ a Fidesz kormány arra, hogy jóban legyen a Harper kormánnyal, és félő, persze, ez a Fidesz kormány számára lehet félő, hogy ez a kormány ki fog repülni a hatalomból, és olyan kormány kerül a helyére, amivel nem nagyon jó a kapcsolata

B.Gy. De attól még a kanadai magyarok, akik jobboldali beállítottságúak, továbbra is az Orbán kormányt fogják támogatni itthon.
G. A. Ez is része a stratégiának, mert el kívánják hitetni a Harper-kormánnyal, hogy a 300ezer Kanadában élő magyar mind úgy fog szavazni, ahogy az Orbán szeretné, és csak az Orbán-kormányra hallgat, de hát ez fantázia dolog. Van, aki ezt persze, beveszi. A lényeg az, hogy nem szabad aprópénzre váltani a dolgokat. A Harper kormány helyzete nagyon törékeny, csak körül kell nézni Kanadában, mi a helyzet. Ontario, a legnagyobb tartomány, liberális kormánya van. Alberta, ami eddig a toryk legnagyobb háttérbázisa volt, az új demokraták kezébe került. Van egy nagyon-nagyon erős ellenszél, gazdaságilag is gyengült Kanada, mivel az energiaárak estek, a költségvetéssel is gond van.

B.Gy. Egyszóval, nem lesz könnyű Harpernek megvédenie a pozícióját.
G.A. Nem lesz könnyű

B.Gy. A cikk végén a szerző, aki egy Torontóban élő kolumnista és író, azt írja, hogy a Harper-évek nem voltak szörnyűek, csak üresek és céltalanok, mintegy enyhítendő azokat, amiket pontról pontra felsorolt, mint a Harper kormány bűneit. Nekem nagyon hasonlít mindez Kunalakis volt amerikai nagykövet a közelmúltban Magyarországon megjelent könyvében említettekhez. A Magyarországra látogató Condolisa Rise megkérdezte tőle, hogy brutális vagy erőszakos a magyar miniszterelnök és kormánya, mire az volt a válasz, hogy nem brutális csak erőszakos, ami mégiscsak egy fokkal jobb, mert azt még elviselik, ha valaki erőszakos, de, ha brutális, akkor azt nem.
Talán Harper nem brutális, nem is erőszakos, bár önmagában az, hogy Kanadát nem viszi előbbre, nincs célja, nem szolgál előnyére. Magyarországon is valami hasonlót látunk, hogy az ország egyre jobban csúszik el, és azok a célok, amiket az európai csatlakozással sokan kitűztek maguknak, lassan a ködbe vesznek. Van ilyen hasonlóság ön szerint?
G.A. Lehet azt mondani, de mindig vissza kell térni arra, hogy két különböző társadalomról van szó. Az a társadalom, ami itt van, nem tűri ezt a fajta erőszakosságot,
B.Gy. Hát még a brutalitást!
G.A. Igen, az erőszakossági hajlam minden politikusban megvan, de egy kiforrott demokráciában, ahol a civil ellenőrzés, a parlamenti pártok felett ellenőrzés, a parlamenti pártok működésének ellenőrzése a választókerületekben erős, nem lehet őket úgy kijátszani, mint Magyarországon. Kanadában a politikának a befolyása a mindennapi életre sokkal kisebb. Itt az emberek nem a politika lázában forronganak, hogy jézusmária, megint hogy kiszúrtak velünk, itt nincs semmi féle jövő a politikai pártok miatt… B.Gy. …nem lehet élni, viszont félni kell, el kell menni…

G.A. Itt nincs. Itt, ha kimegyek az utcára, arról beszélünk, hogy mennyibe kerül a krumpli, vagy hol van jó zene, milyen előadók jönnek a városba. Nem beszélünk a politikáról, mert minimális a hatása az életünkre. A politikusok próbálnak átverni mindet, de nem sikerül nekik, mert ha egyszer rajtakapják, akkor nagyon gyorsan repül. Magyarországon simán meg tudják tenni, minden következmény nélkül.

B.Gy: köszönöm szépen Göllner András egyetemi tanárnak, Kanadából. Viszonthallásra.
G.A. Bármikor, Bolgár úr, szívesen, viszonthallásra.

Ille István
KMH


Gullner Andras.jpg
 
igen ez CANADA !
"Itt, ha kimegyek az utcára, arról beszélünk, hogy mennyibe kerül a krumpli, vagy hol van jó zene, milyen előadók jönnek a városba. Nem beszélünk a politikáról, mert minimális a hatása az életünkre. A politikusok próbálnak átverni mindet, de nem sikerül nekik, mert ha egyszer rajtakapják, akkor nagyon gyorsan repül. Magyarországon simán meg tudják tenni, minden következmény nélkül."
 
Szervusz Xinof,
Nem is tudom én álmomban hallottam egy Torontó-i polgármesterröl , akkor ez hogyan is van ?? Mennyi az a nagyon gyors??
Amugy Göllner úrnak igaza van , hiszen Makó-Jeruzsálem ca. 3000 Km , de Kanada-Magyarország közötti távolság ca. 7500 Km .
 
Utoljára módosítva:
A mástól való félelemre épít és a gyűlölet felkeltésére, fenntartására épít az a politikai stratégia, amit a finkelstein-félék követnek.
 
ami a cel )
Szervusz Xinof,
Nem is tudom én álmomban hallottam egy Torontó-i polgármesterröl , akkor ez hogyan is van ?? Mennyi az a nagyon gyors??
Amugy Göllner úrnak igaza van , hiszen Makó-Jeruzsálem ca. 3000 Km , de Kanada-Magyarország közötti távolság ca. 7500 Km .

... haaaat Tudod , ezzel a Mako -Jeruzsalem poemizalassal CSAK annyi a gondom ,hogy a cikkiro sok gatyat nem koptatott az iskolapadban ,oszt ebbol kifolyolag nemtuggggyyyya ,hogy a mondas miszerint -
"Mako messze van Jeruzsalemtol"-- az NEM ket telepules kozti foldrajzi tavolsagot hataroz meg
HANEM ---- egy Mako nevu katona (kereszteslovag) meg milyen tavol van Jeruzselemtol (
szoval kedves Gyulam nem koll a sietseg
az illepistanak koll meg kicsit kupalodnia intelligenciailag HA mar volt olyan bator ,hogy ahhoz nyul amihez mindenkeppen hianyos a tarsoly .

Tehat ; A fenti kritika NEM Göllner B. András -rol szol hanem ille istvanrol kinek tollabol megjelent ez a cikk es tulajdonitott olyan szavakat egy okos ember mondandojakent ami tole SOHASEM hangzott el .Tette ezt kituggggyyya milyen jopofagbol vagy egyszeru butasagbol .
(magyarazat a felreertesek elkeruleseert )
 
Utoljára módosítva:
Senkit nem kritizalunk magyarnyelvbol.

Senki nem allitotta ,hogy nalunk nincs problema a polgarmesterekkel, politikusokkal minddel volt valami, ami kiverte a biztositekot. Egyik dragozott, kiderult ,elment elvonora, megjavult, most eppen rakkal kezelik. Most is van gond az egyiket bugazassal vadoljak .

Itt a media nem hagyja beken oket, ha valami disznosag kiderul, vagy elkuldik vagy le kell mondjon. Persze ha mind ez kiderul.
 
Utoljára módosítva:
Én az egész cikket nem értem. Igaz én MO-on élek. Mit keres Orbán az MO-i kormány miniszterelnöke Kanadában? És ha már ott van, miért kell tőle félni? Mert ezt éreztem ki a cikkből. Na! Akkor elmagyarázom a választást MO-n, ahogy én átélem. Kezdjük azzal, hogy nálunk nem személyekre szavazunk hanem pártokra. Ha egy párt megkapja a szavazni elmentek szavazatának az 50%-át +1 darabot akkor ő alakíthat kormányt. De még ez sem elég igazán a kormányzáshoz, ezért szövetségest keres, hogy legalább 2/3-os legyen a többség. Nem tudom, hogy ez eddig érthető-e. Na! A fidesz se érte ezt el és szövetségre lépet, mint mindig is tette a KNDP-vel, így meglett a 2/3-d. Így ők alakítottak kormányt. A személyeket kiválasztották és meglett a kormányfő, akinek a személyét a mindenkori Magyar Köztársasági Elnök vagy elfogad vagy nem. De Orbán el lett fogadva. Innen ő döntötte el, hogy ki lehet a miniszter meg az államtitkárok akik a miniszterek helyettesei. Orbán amint kormányfő lett, megszűnt a fidesz vezetője is lenni. A parlamantben a fidesz az "úr", ott ő dönt, Orbán meg végrehajt a kormányban. De ha ez a végrehajtás nem tetszik bármelyik pártnak akkor az alkotmánybírósághoz, vagy a köztársasági elnökhöz fordul panaszra. De ugyanez van ha netalán más párt nyer. Akkor ő alakíthat kormányt ha szerez annyi társ-pártot, aki hajlandó vele dolgozni, hogy meglegyen a 2/3-ad. Lásd: MSZP-SZDSZ-szövetség. Tehát eddig nem sok szava volt Orbánnak. Ami viszont igaz, hogy sokan azért szavaztak a fideszre mert Orbán volt a vezetője. Más pártoknál az a gond, hogy vagy a párt nem elfogadható a választóknak, vagy a vezetője. Lásd: DK ahol a párttal semmi gond, de Gyurcsányt nem szeretik az emberek. Pedig ő szeret TV-ben meg mindenhol szerepelni. Igaz a DK kapta a legkevesebb szavazatot ahhoz, hogy még bejuthasson egyáltalán a parlamentbe. Vagy a Jobbik, ahol a Vona Gábort szeretik az emberek, de a jobbikot, mint pártot nem. Elég sajátos ez a hozzáállása a magyar embereknek. És az se feledhető el, hogy mi magyarok a sok rossz közül a kevésbé rosszat választottuk. Illetve az szerezte a legtöbb szavazatot. De azzal, hogy én itt megpróbálom elmagyarázni, hogy Orbán, mint ember, se nem oszt, se nem szoroz mert ő a kormányfő és nem képviselő, aki a parlamentben irányítja az országot, de még csak nem is pártvezető, még mindig nem értem, hogy miért is kell beszélni egy Kanadai újságban róla mint példaképről avagy olyanról akit az itteni és a nyugati politikusok közül már többen követnek, helyesen avagy helytelenül. Arról nem beszélve, hogy MO-n 4 évente szavazunk. És az a párt alakíthat kormányt aki a legtöbb szavazatot kapja .... Igazán nem Orbán érdeme hanem a választóké, hogy a fidesz kapta a legtöbb szavazatot. És ha a választók úgy döntenek, hogy 2018-ban másnak adják a voksukat és nem többségben a fidesznek akkor más alakít kormányt.... Megjegyzem, hogy az országos választáson, 7 pártra adhattuk a voksunkat és 18, pártok által támogatott polgármester-jelőltre szavazhattunk. ÉS MÉG ANNYIT! NEM VAGYOK FIDESZES!!!!!! De tetszik ahogy kezelik a dolgokat ha nem is értek mindenben egyet! Tehát valaki magyarázza már el, hogy mért foglalkozik itt, ebben a nagy országban, ennyi újság Orbánnal, mért az ő személye a fontos és miért nem azok akiket meg lehet választani, mikor most talán a saját választásukkal kéne foglalkozni.
 
Orulok,hogy elegedett vagy a kormany teljesitmenyevel, es legalabb egy ember alatamasztja azt hogy jol teljesit a kormany,es meg annal is jobban.

Mindenki tisztaban van a valasztasi rendszerrel ,sot elarulom , meg az uj atalakitottal is.
A kint elok nagyresze magyar allampolgar is, foleg hogy lasszoval fogtak es dumaltak meg a tobb milkoert kikuldott Fidesz aktivistak hogy vegye fel minnel tobb ember, mert kell hogy ok is reszese legyenek a magyar valasztasokon, es minnel tobben terjenek haza es fektesenek be az gazdasagba.
Nagyon sok magyar sikeres uzlet ember van Canadaba.
Sokan viszont ugy latjuk , hogy mindenki ott szavazon ahol el es adot fizet, en magam is ugy gondolom nem nekem kell abba beleszolni , hogy hany korhazat csukjonak be meg, vagy hany iskolat szuntesenek meg, vagy emlejenk adot vagy ne es azt mire koltsek, mert vegul is a partok valamivel etetik a jo nepet es ez alapjan valasztanak az emberek.
Sehol a vilagon nem partokat emlegetnek hacsak nem kimondottan partokrol van szo hanem a Miniszter elnokot es azt szemelyesitik meg , Legyen az Orban, Merkel, vagy Harper a mi fonokunk. Bizony rajtuk verik el a port ha valami nem franko vagy ha lapatrakerul ,na akkor jon a part es ujabb jeloltet ad ,jelen esetben a ha Orban elkoszone akkor is a Fidesz adna a kovetkezo fonokot, 2018 ig.

A jol teljesites mellett egyre jobban elszigetelodik Mo a nemzetkozi porondon. A baltas gyilkos a illiberalis demokraciatol , a alkotmanybirosag a media a korlatozasa a mostani menekult kezelese a zero befogadas a parlamentbe a napi torvenyhozasok a korupciot mar nem emlitve.

Tevedesben vagy ha azt hiszed jo iranyba mentek. Az utobbi evekben evtizedekben sot evszazadokban nem ment jo iranyba az orszag es ez mar ugy nez ki hagyomannya valt.
Egyeduli kivetel az Eu belepes ,amihez minden part minden ember tamogatasaval tortent.

Itt senki nem fel , mert itt nyugalom van es biztonsag ,demokracia meg Orbantol se kell tartanunk ,mert ha jon meghallgatjuk es utana mehet haza es otthon szorhatja az iget.

 
Nem tudom hogy hol elsz azaz tudom de ebbol a beirasbol majdnem mindenki biztos abban, hogy nem Mo-on elsz.
Orbán meg az embereknél hagy amit lehetséges és a multikat jól megadóztatja.
Nem hallottal a 3 Milliard nyugdij penztarrol?
Ezek szerint a kvesztor a Bp bank a takarek szovetkezet a MArcsika a torombita rez aranyteglakrol... hat ki a fenet nyultak le , ha nem a magyarokat magyar erdekeltsegu cegek , remek kozgaz allatorvosi lova lett a nagy magyar nemzeti bankok.
MUltikat gyulolheted szived joga, de ezt a demagog dumat ellenuk csak is az veszi be aki ellenzovel lat. Csak a tesco alkalmaz vagy 15ezer embert es fizeti utanuk a jarulekokat ami majdnem annyi mint a fizetesuk.
Arrol nem is beszelve a nagy valasztekrol de a sok akcios araikrol amit meg nem sikerult bitolni egy magyar kereskedonek se.
Ahoz hogy magyar erdeketsegu ilyen volumenu lancolatot letrehozanak ahoz sok sok penz kell stabilitas , megbizhatosag jogbiztonsag , mert akkor a vasarlok is szivesen vesznek reszvenyeket ugyan ugy mint a tesco kotvenyekbol.
Ezzel hogy a multikat jol megadoztatja lehet dorzsolni a markunkat, kivel is lesz kiszura? A penznek nincs szaga ki fektet be , nagy okosag volt a vasarnapi bezaras, mert ott sem a multikkal szurt ki hanem azzal a sok magyarral aki a hetente 1 nap nem tud dolgozni az egy ev alatt 52 nap de felezuk meg mert nem minden vasarnap dolgozott volna akkor is egy havi fizetessel lettek rovidebbek. A trafik lenyulas a fold mutyi , Kishantos ,sorolni nem lehet.
A pereket se amiket elvesztettek Bruszelbe a sok szabalytalansag jogtipras miatt, a biroktol a bortonlakokig minden szinten es szakteruleten megtalahatok a sok kotelezo kartalanitas .
Rogan haza igaz MO van de hol nol, hol osszemegy meretei ,lehet ontozi ejszaka. Szijjarto es Lazar is olyan vagyonos csaladbol van hogy a vagyonuk nagyobb mint ha dollarba kaptak volna a fizetesuket ez nem baj hogy gazdag valaki csak a kamu duma az nem jo koritesnek.
Kulonben mi bajod van azzal ha valakinek kulfoldon van haza.
Itt is vannak hitelek igaz nagyobb oszeget kell leteni, de nem csak bankok hanem privat emberek is adnak kolcsont, hazat venni a vilagon mindenhol, lehet es legalabb annyi arfekvese van mint otthon, lehet a Rozsa dombon is vasarolni es lehet kozepes es olcso kategoriaba.
Nem tudom ennek az igazgatonak , honan van jovedelme ,de leirasodbol ugy gondolom sikeres ember lesz kulfoldon. Nem csak az o gyereke tanul kint, hanem tizezer szamba magyar fiatalok , van meg ingyenes megoldas is ezerfele.
3x 4 eve Orban mania van otthon , meg mindig Gyurcsanyozni demagog Orban kommunikacio.
Sok hibat csinalt nem vitatom, de akkor a pozitiv dolgokat is lehet melle rakni aki kritizal egy politikust mert ugy fer es nem demagog dumanak tunik, ha a realitasokat is nezzuk nagy beruhazasokat o hozta amibol meg ma is GDP produkal az orszag es vagy 20ezer munkahelyet.
Fo a jo Orban politika lesz Olimpia es Paks2 azt azemberek mehetnek legelni mert kifizetni multik es prosperalo toke nelkul belerokkanas a vege.

Nincs miert vitazni ,mert par ev es magad is a sajat borodon fogod erezi milyen jo politikat csinalt Orban ha ma meg nem erzed is.

Gullner Andras koztiszteletben all nem csak Canadaba otthon is ,es a vilagon mindenhol.
A montreáli Concordia egyetem politológiai tanszékén 1977-ban kezdett tanítani, ahol ma már Emeritus rangban oktat.

Minden modataval egyet lehet erteni, amenyiben nem tetszik at kell ugrani mas temara.
 
Nem tudom hogy hol elsz azaz tudom de ebbol a beirasbol majdnem mindenki biztos abban, hogy nem Mo-on elsz.

Nem hallottal a 3 Milliard nyugdij penztarrol?
Ezek szerint a kvesztor a Bp bank a takarek szovetkezet a MArcsika a torombita rez aranyteglakrol... hat ki a fenet nyultak le , ha nem a magyarokat magyar erdekeltsegu cegek , remek kozgaz allatorvosi lova lett a nagy magyar nemzeti bankok.
MUltikat gyulolheted szived joga, de ezt a demagog dumat ellenuk csak is az veszi be aki ellenzovel lat. Csak a tesco alkalmaz vagy 15ezer embert es fizeti utanuk a jarulekokat ami majdnem annyi mint a fizetesuk.
Arrol nem is beszelve a nagy valasztekrol de a sok akcios araikrol amit meg nem sikerult bitolni egy magyar kereskedonek se.
Ahoz hogy magyar erdeketsegu ilyen volumenu lancolatot letrehozanak ahoz sok sok penz kell stabilitas , megbizhatosag jogbiztonsag , mert akkor a vasarlok is szivesen vesznek reszvenyeket ugyan ugy mint a tesco kotvenyekbol.
Ezzel hogy a multikat jol megadoztatja lehet dorzsolni a markunkat, kivel is lesz kiszura? A penznek nincs szaga ki fektet be , nagy okosag volt a vasarnapi bezaras, mert ott sem a multikkal szurt ki hanem azzal a sok magyarral aki a hetente 1 nap nem tud dolgozni az egy ev alatt 52 nap de felezuk meg mert nem minden vasarnap dolgozott volna akkor is egy havi fizetessel lettek rovidebbek. A trafik lenyulas a fold mutyi , Kishantos ,sorolni nem lehet.
A pereket se amiket elvesztettek Bruszelbe a sok szabalytalansag jogtipras miatt, a biroktol a bortonlakokig minden szinten es szakteruleten megtalahatok a sok kotelezo kartalanitas .
Rogan haza igaz MO van de hol nol, hol osszemegy meretei ,lehet ontozi ejszaka. Szijjarto es Lazar is olyan vagyonos csaladbol van hogy a vagyonuk nagyobb mint ha dollarba kaptak volna a fizetesuket ez nem baj hogy gazdag valaki csak a kamu duma az nem jo koritesnek.
Kulonben mi bajod van azzal ha valakinek kulfoldon van haza.
Itt is vannak hitelek igaz nagyobb oszeget kell leteni, de nem csak bankok hanem privat emberek is adnak kolcsont, hazat venni a vilagon mindenhol, lehet es legalabb annyi arfekvese van mint otthon, lehet a Rozsa dombon is vasarolni es lehet kozepes es olcso kategoriaba.
Nem tudom ennek az igazgatonak , honan van jovedelme ,de leirasodbol ugy gondolom sikeres ember lesz kulfoldon. Nem csak az o gyereke tanul kint, hanem tizezer szamba magyar fiatalok , van meg ingyenes megoldas is ezerfele.
3x 4 eve Orban mania van otthon , meg mindig Gyurcsanyozni demagog Orban kommunikacio.
Sok hibat csinalt nem vitatom, de akkor a pozitiv dolgokat is lehet melle rakni aki kritizal egy politikust mert ugy fer es nem demagog dumanak tunik, ha a realitasokat is nezzuk nagy beruhazasokat o hozta amibol meg ma is GDP produkal az orszag es vagy 20ezer munkahelyet.
Fo a jo Orban politika lesz Olimpia es Paks2 azt azemberek mehetnek legelni mert kifizetni multik es prosperalo toke nelkul belerokkanas a vege.

Nincs miert vitazni ,mert par ev es magad is a sajat borodon fogod erezi milyen jo politikat csinalt Orban ha ma meg nem erzed is.

Gullner Andras koztiszteletben all nem csak Canadaba otthon is ,es a vilagon mindenhol.
A montreáli Concordia egyetem politológiai tanszékén 1977-ban kezdett tanítani, ahol ma már Emeritus rangban oktat.

Minden modataval egyet lehet erteni, amenyiben nem tetszik at kell ugrani mas temara.Melittám! Jól eltértem magától a témától, hisz egyedül és kizárólag azt nem értem, hogy egy kanadai választás okán egy Kanadában élő valaki miért egy ilyen kis ország miniszterelnökétől fél akit egy csettintéssel le lehet váltani.... . Épp ezért és a feszültség elkerülése miatt törlöm a hozzászólásom, annál is inkább, mert annak ellenére, hogy nem kaptam a kérdésemre választ, mégis csak Kanadában készültök a választásra, így ez, hogy a riport alany aki biztos egy nagyra becsült tagja a közösségeteknek, valami ok miatt nem országotok választásáról beszél, hanem ennek okán MO miniszterelnökéről Orbán Viktorról. További szép napot minden kedves CanadaHu-társnak bárhol is éljen a földön! Jártó Róza
 
M
Melittám! Jól eltértem magától a témától, hisz egyedül és kizárólag azt nem értem, hogy egy kanadai választás okán egy Kanadában élő valaki miért egy ilyen kis ország miniszterelnökétől fél akit egy csettintéssel le lehet váltani.... . Épp ezért és a feszültség elkerülése miatt törlöm a hozzászólásom, annál is inkább, mert annak ellenére, hogy nem kaptam a kérdésemre választ, mégis csak Kanadában készültök a választásra, így ez, hogy a riport alany aki biztos egy nagyra becsült tagja a közösségeteknek, valami ok miatt nem országotok választásáról beszél, hanem ennek okán MO miniszterelnökéről Orbán Viktorról. További szép napot minden kedves CanadaHu-társnak bárhol is éljen a földön! Jártó Róza

Ő egy sértett ember, az előző kurzusban volt egy pici hatalma/lehetősége, de orbánéknál nincs. Ennyi az egész. Sorban ír elég zavaros cikkeket, itt-ott van benn egy kis igazság, csak néha már átterjed a gyűlölködés nem csak Orbánra, hanem a magyar népre is, akik között ugye van, aki szereti és aki Orbánt. Ez van. Ezért foglalkoznak vele. Sajnos a magyar közösség ott is nagyon megosztott Kanadában és ez az újságíró bizony nem az árkok betemetésén dolgozik... :)
 
Milliokkal tamogatja a magyar kormany a canadai magyarokat ,hogy lobbizonak es tamogasak az Orban elkepzeleseit.
Rengeteg weboldal van ahol az itteni belpolitikai vitak zajlanak, miert kene ide hozni, hisz ez egy magyarnyelvu oldal es magyarok jarnak ide es ha van erdeklodes reszletesen az itteni valasztasi kortes beszedekrol pro es kontro az elmegy ezzel a temaval foglalkozo profi oldalakra.
Ne cafold meg a fonokod Mr.Orbant, egyenjogu allampolgarai vagyunk mi is Mo -nak. A csettintessel levaltani nem lehet ,es o is tudja ezt ezert lett a valasztasi jatekszabalyok ujra irasa .
Most is 100millioval kitomott zsebbel erkezett Kover ur ide, nana hogy tapsolnak es a segguket a foldhoz verik oromukbe akik kapjak ,mert mastol senkitol egy kanyi nem jon nekik.

Mitol lenne sertett ember Andras?mert te ezt modnod?sikeres ember itt, nincs szuksege se vallveregetesre se Orban elfuseralt politikai amokfutasara bologato Janost jatszani.
Tudsz valami pozitiat is irni M.Anna3 ?mert csak a negativ kritikaval biralsz mindent ,de ki is tart vissza, hogy jobbat csinaljal, jobb riporter legyel es jobb beszelgeto partnert talaljal? Tudod mi kell ehhez? computer es egy skype osszekotetes a tobbi rajtad mulik.
 
Milliokkal tamogatja a magyar kormany a canadai magyarokat ,hogy lobbizonak es tamogasak az Orban elkepzeleseit.
Rengeteg weboldal van ahol az itteni belpolitikai vitak zajlanak, miert kene ide hozni, hisz ez egy magyarnyelvu oldal es magyarok jarnak ide es ha van erdeklodes reszletesen az itteni valasztasi kortes beszedekrol pro es kontro az elmegy ezzel a temaval foglalkozo profi oldalakra.
Ne cafold meg a fonokod Mr.Orbant, egyenjogu allampolgarai vagyunk mi is Mo -nak. A csettintessel levaltani nem lehet ,es o is tudja ezt ezert lett a valasztasi jatekszabalyok ujra irasa .
Most is 100millioval kitomott zsebbel erkezett Kover ur ide, nana hogy tapsolnak es a segguket a foldhoz verik oromukbe akik kapjak ,mert mastol senkitol egy kanyi nem jon nekik.

Mitol lenne sertett ember Andras?mert te ezt modnod?sikeres ember itt, nincs szuksege se vallveregetesre se Orban elfuseralt politikai amokfutasara bologato Janost jatszani.
Tudsz valami pozitiat is irni M.Anna3 ?mert csak a negativ kritikaval biralsz mindent ,de ki is tart vissza, hogy jobbat csinaljal, jobb riporter legyel es jobb beszelgeto partnert talaljal? Tudod mi kell ehhez? computer es egy skype osszekotetes a tobbi rajtad mulik.Melittám! Te nagyon indulatos ember vagy. Pedig ez nem "vérre" menő dolog. Mármint a választás Akár MO-on akár itt választott hazádban de az a nyertes akire a legtöbben szavaznak. Lehet, hogy én gondolkodom rosszul, de innentől ( mármint a választási eredmények elfogadásától ) mindenkinek kötelessége a közért, a hazáért megtenni mindent ami az erejéből telik, tiszteletben tartani a többség akaratát. Én is így tettem mikor Gyurcsányt hatalomra segítettem. ( na ilyen többet nem lesz, mármint, hogy azt az egyetlen voksomat neki adom) De ha valami ok miatt mégis hatalomra kerülne (hacsak nem választási csalással) én fejet fogok hajtani a többség akaratának. Ha nem is lelkesen de végezni fogom a dolgom. Az idő meg majd dönt! Hidd el nem véletlen, hogy a számodra oly szimpatikus embert leszavazták a választásokon. Botrányosan rosszul szerepelt pedig az övé volt a leggálánsabb, a legpompázatosabb kortes-hadjárat. Olyan, hogy olyasmivel még nem is találkoztunk. Hidegtálak, ajándékok, gyerek-ölelgetések, a megjelenteknek kis kávécskát, kis konyakocskát, kis szatyrokban ajándékokat osztogattak a kortes-beszéde alatt...de ez is kevésnek bizonyult. Nem akarom elkiabálni, de most a jobbik aminek nagyon nő a népszerűsége....És ha ők győznének és én továbbra is tenném a dolgom ahogy illik "dologidőben" akkor ők lennének a főnökeim? Én nem így látom! De érdekes hozzáállás részedről.... Melittám! Elnézést, hogy most válaszolok, de én élem az életem olyan hétköznapisan. Több gyerek ment most is iskolába. Nikolett unokám az ELTE földtudományi szakára ment tanulni, őt is rendezni kellett, meg a betakarítások, szüretek, hisz a meleg miatt minden hamarább érik....Most a szilvalekvárok főzését kezdjük... nem érünk rá ilyesmivel foglalkozni, hogy 2014-ben miért orbán és miért nem gyurcsány lett a "főnök". Annak persze örülök, hogy a kormány egy tagja felkeresi a kormány elképzeléseivel a külhonban élő magyarságot. Mi is mindig tájékoztatva vagyunk és ez így van rendjén, hisz egy mi egy nép vagyunk! Ölellek Drága Melittám!
 
Se indulatos nem vagyok, se nem szavaztam se Orbanra se Gyurcsanyra se a tobbi politikusra es nem is fogok.
Szoval rajtam nem mulik ki a vezetoje Mo-nak.
Amit vallasztottok az lesz, es annak elvezitek elonyet es isszatok hatranyat is.
A jobbik gyozelme az rettenesetes lenne az orszagnak mert kiirodna a kultur europabol es megjobban elszigetelodne az orszag, es szep lassan befucsolna minden.
Nekik meg annyi tamogatojuk se lenne az Euba mint a mostani kormanynak.
 
Se indulatos nem vagyok, se nem szavaztam se Orbanra se Gyurcsanyra se a tobbi politikusra es nem is fogok.
Szoval rajtam nem mulik ki a vezetoje Mo-nak.
Amit vallasztottok az lesz, es annak elvezitek elonyet es isszatok hatranyat is.
A jobbik gyozelme az rettenesetes lenne az orszagnak mert kiirodna a kultur europabol es megjobban elszigetelodne az orszag, es szep lassan befucsolna minden.
Nekik meg annyi tamogatojuk se lenne az Euba mint a mostani kormanynak.
Találtam egy cikket a Jobbik-ról...
http://24.hu/kozelet/2015/09/04/szegedi-csanad-jartal-te-gazkamraban/
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönöm szépen a legújjab fordításod !
nkatalin wrote on bsilvi's profile.
Szia! Nagyon szépen köszönöm a renegát akseli kiborgot már nagyon vártam, lesz folytatása? Lehet tudni hány rész lesz még? Mit fordítasz következőnek? Köszi, ha válaszolsz!Szép napot!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322

Statisztikák

Témák
38,171
Üzenet
4,812,407
Tagok
616,348
Legújabb tagunk
Szívos István
Oldal tetejére