17 meglepő tény a balkezesekről

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Július 17.

Melitta - 2017 Július 17, 14:46
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A balkezesek sok mindent másképp tesznek, mint jobbkezes társaik. Számtalan esetben a helyzetük sokkal nehezebb, ugyanis – kevés kivételtől eltekintve – szinte minden tárgyat a jobbkezesek számára készítenek.

  Hogy miben mások ők, milyen meglepő tényeket tudhatsz meg róluk, cikkünkben összegyűjtöttük a legérdekesebbeket.

  Ha neked is van balkezes ismerősöd, akkor biztosan tudod, mennyi mindent tesz másként. Furcsán hat az írása, de önmagában már az is, ahogyan a tollat fogja a kezében. Persze, mindez csak a jobbkezesek számára furcsa, nekik magától értetődő. Az biztos, a jobbkezesek világában kicsit nehezebb a dolguk, hiszen nekik kell alkalmazkodniuk.

  Mindenesetre számos izgalmas dolgot tudhatsz meg a balkezesekről. Íme.

  1. A Föld népességének mindössze 5-10 százaléka balkezes.
  2. Agyuk jobbféltekéjét használják leginkább, ezért sokkal kreatívabbak, érzékenyebbek, mint a jobbkezesek. Kiválóak a megérzéseik, a fantáziájuk is szárnyalóbb.
  3. A balkezesek 4-5 hónappal később érik el a pubertáskort, mint a többiek.
  4. Ügyesek a sportokban is. A teniszben, a baseballban, az úszásban és a bokszban számos balkezes élsportolót jegyeznek a krónikák. A teniszezők 40 százaléka (!) balkezes. A spanyol Rafael Nadal talán a legnépszerűbb mind között.
  5. Igencsak meglepő, hogy 7-ből 4 magas rangú politikus balkezes. Barack Obama is az.
  6. A diplomások közül a balkezesek gazdagabbak mint jobbkezes társaik.
  7. A 40 éves vagy annál idősebb korban szült anyukák kisbabái között feltűnően sokan balkezesek, míg a húszas éveikben szült nők körében alig jön világra balkezes baba.
  8. Rendkívül érdekes, hogy a kutyák és a macskák között szinte ugyanannyi balmancsos és jobbmancsos állatot tartanak számom, az emberek között ugyanakkor 10-90 százalékos ez az arány.
  9. Tény, a balkezesek sokkal jobb matekosok és az építészetben is kiválóbbat alkotnak, mint a többiek. A jobbkezesek ugyanakkor verbális képességeikben múlják felül a balkezeseket.
  10. A balkezesek sokkal hajlamosabbak az allergiára és az asztmás megbetegedésre, mint mások.
  11. Ha valami történik a balkezükkel, sokkal egyszerűbben és könnyebben szoknak át a jobb kezük használatára, mint fordítva.
  12. A balkezesek háromszor nagyobb valószínűséggel folytják alkoholba bánatukat, mint a jobbkezesek.
  13. A brit királyi család legfőbb méltóságai is balkezesként születtek. Így II. Erzsébet királynő sőt már az ő édesanyja, az anyakirálynő is , fia, Károly herceg és unokája, Vilmos herceg, Katalin hercegné férje is balkezes.
  14. A balkezesek között feltűnően sokan szenvednek alvászavarban.
  15. Augusztus 13-át a balkezesek nemzetközi világnapjának nyilvánították.
  16. Igencsak meglepő tény, de a balkezesek sokkal jobban látnak a víz alatt, mint a jobbkezesek.
  17. A balkezesek sokkal könnyebben gurulnak dühbe, sokkal gyorsabban bosszantják fel magukat akár apróságokon is.
  nlcafe

  bal kezesek.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Július 17.

  1. Charly2016
   Charly2016
   Amikor még tollal írtunk az iskolában, a balkezes gyerekeknek rossz helyzetük volt. Ahogyan az írással haladtak, úgy maszatolták el a tintát. Ezért szinte megváltás volt számukra a golyóstoll. Persze csak akkor, ha valóban tele volt és nem fogyóban volt benne a tinta, mert akkor pacázott és azt is sikeresen elmaszatolták. A tanárok között voltak, akik ezt tolerálták, elfogadták, de voltak, akik kíméletlenül bántották ezért balkezes társaimat. Annak a tanárnőnek többször is beszóltam, gyerek fejjel, mert megvédtem a barátomat. Ezért (is) intőt kaptam, meg a modoromért, amiért szólni mertem. Már a régi időkben is nem minden pedagógus szerette a gyerekeket. Nem is értettük, miért jön az ilyen tanítani, amikor utáltak minket. Sajnos ilyenek ma is vannak.
   sropi, Beka Holt, Melitta és 1 másik tag kedveli ezt.
  2. jöttment
   jöttment
   hja...
   sajnos:(:(:( és borzalom a köbön :(
   reklám helyett :(
   Beka Holt és Melitta kedveli ezt.
  3. Koroknay bela
   Koroknay bela
   Én az átmenethez tartozom. Jobb kézzel írok, és pl. jobb kezembe fogom az egeret a számítógépnél, de pl. a csavarhúzót, kanalat stb. balkézzel használom, vagy pl. a tenisz ütőt alapból bal kézzel fogom. Ha gitározom, az a normál jobbkezeseknek készült hangszerrel teszem, de pl. ha zongorázom, érezhetően a bal kezem a "jobb". Ollóval vágni csak balkézzel, és még sorolhatnám..... Szóval nem is tudom, hogy én melyik csoportba tartozom :(
   ladybug7spots, gumelig és Beka Holt kedveli ezt.
  4. Ernoe
   Ernoe
   És akinek két balkeze van?
   -
   [​IMG]
   -
   "Két balkezes gumikesztyüt kérek!"
   ladybug7spots, sropi és gumelig kedveli ezt.
  5. gumelig
   gumelig
   Kitaszítunk...:D
   ladybug7spots, setni és Koroknay bela kedveli ezt.
  6. JuhJóz
   JuhJóz
   Kár, hogy a pénzügyi rész nem minden balkezesre ül, igaz Ernoe? :)
   Sokkal kevesebb prolémám lenne...
  7. kishenceg
   kishenceg
   Én átszoktatott balkezes vagyok. Azaz: ami miatt elverték a kezemet kicsi koromban, azt megtanultam jobb kézzel, pl. evésnél a kanál. kés villa használata. Amikor elmentem általános iskolába, spontán elkezdtem bal kézzel írni, igen ám, de tükörírással. Hát erről is leszoktattak, meg kellett tanulnom jobb kézzel írni. Viszont továbbra is tudok bal kézzel írni, és tükörírással, mint Leonardo Da Vinci, csakhogy a balkezes tükörírásom megmaradt az általános iskolás írott zsinórírásnak! Jobb kézzel már általános iskolában is nyomtatott betűvel írtam, és írok mai napig is (63 éves vagyok). Én végül is kétkezes lettem, mindkét kezemet egyformán tudom használni. Ennek különféle mechanikai szereléseknél veszem nagy hasznát. Ha valami nem esik kézre bal kézzel, mert többnyire ballal csinálok mindent, akkor simán átteszem a szerszámot a jobb kezembe, és dolgozom tovább. A művészi véna megvan nálam is. Rajzolok, festek, írtam könyvet, verseket. Főként fotózom: http://www.photo4u.hu/kepesblog/ Húgom is balkezes, de őt már nem szoktatták erőszakkal a jobb kéz használatára a szüleink, sőt a húgom lánya is balkezes, és neki is vannak művészi hajlamai, de nem fejleszti olyan tudatosan, mint tettem én a saját művészi vonalammal. Összességében én pozitívan élem meg balkezességemet.
  8. zajusz
   zajusz
   Kisebbség vagyok. Brühühüüüüü.
   Ernoe kedveli ezt.
  9. Ernoe
   Ernoe
   Belöllem megha akanam se lehetne muszlem, en csak jobbkézzel tudom a fenekemet kitötölni. :)

   Arrol is kell beszéljünk miert a legtöbb aminosav optikailag "balra forgato"?

   En ezt a notebook elött a kezemben levö borospoharon keresztül szoktam csodalni.
  10. rituevu
   rituevu
   Magam is balkezes vagyok (született balkezes) és tudom, hogy annak idején mivel járt ez. Mivel a 60-70-es években jártam általános iskolába, nem volt olyan tanár, aki ne akarta volna tiltani a bal kezemet, át akartak szoktatni a jobbra (persze nem sikerült). Amikor kijártam az általános iskolát, a gyors- és gépíróba jelentkeztem, ahol nyelvtanból kellett csak felvételizni. Kiválóra sikerült, így fel is vehettek volna, de a bal kezem itt is akadály volt, nem vettek fel első körben, mert hogy a gyorsírás erősen jobbra dönti a betűket. Hatalmas cirkuszok árán mégis felvettek (csak szerényen jegyzem meg, hogy jobban végeztem, mint egypár jobbkezes osztálytársam). Szóval addig csak hátrányom volt belőle. Most csak annyi, hogy a tárgyak közel 100 %-át jobbkezesekre csinálják.
   Az évek során érdekes módon két dolgot teszek jobb kézzel: a kanalat és a számítógép egerét fogom jobb kézzel. Minden mást bal kézzel. Nekem még az sem mindegy, hogy mondjuk a sárgarépa mag vetésénél melyik oldalról kezdem elszórni. Én csak balról jobbra tudok vele haladni. Sok olyan apróság van, ahol megmutatkozik a bal kéz előnye és hátránya.
  11. dor2000
   dor2000
   Úgy mondják orvosilag, hogy "tanult balkezes" vagy. Valami történt gyerekkorodban a jobb kezeddel (elvágtad, megsérült, stb.), ezért egy ideig a bal kezedet használtad és hozzá is szoktál. Az a bal az ügyesebb. Ne félj, sokan vannak ilyenek. Én is például.
   Koroknay bela és Melitta kedveli ezt.
  12. cdurmol
   cdurmol
   1950-ben mentem iskolába. Akkor kötelező volt jobb kézzel írni, és még cikizték is a balkezes gyereket.
   Anyukám úgy előzte meg a kellemetlenséget, hogy egészen apró koromtól kezdve minden új mozdulatot megtanította a másik kezemmel is. Kezdetben a jobb kezem volt az ügyetlenebb, de fokozatosan ügyesedett. Az iskolában már jobb kézzel tanultam meg írni, igaz, hogy rondán. Gyakorlatilag kétkezes lettem, szükség esetén ballal még írni is tudok, pedig soha nem gyakoroltam. Hajdan begipszelt jobb kézzel fejeztem be és adtam le egy munkát, amit a végén alá is írtam - ballal. A főnököm gyanút fogott, és rákérdezett, nem ügyes hamisítvány-e az aláírás. :D :D
   Nekem a kétkezességből csak előnyöm származott. Talán egy kivétel van, gond eldönteni, merre van jobbra és merre van balra. Röntgen vizsgálatnál a jobb kezem hüvelykujját behajtom a tenyerembe, hogy tudjam, merre kell fordulnom, ha mondják. :D
  13. gumelig
   gumelig
   Te nem vagy kivétel. Vizsgálatok szerint egész magas százaléka az emberiségnek zavarba jön a jobbra át és a balra át nál.
   A volt feleségem jó példa erre. Előnyei voltak. Amikor Thaiföldön voltunk szabin, neki köszönhetem az életem, mert mindig jobbra néz ha lelép a járdárol.
   Ott bal oldali forgalom van.;)
   ladybug7spots, cdurmol és setni kedveli ezt.
  14. Koroknay bela
   Koroknay bela
   Hát lehet, hogy akkor tanult jobb kezes inkább. Épp ma beszélgettünk erről anyámmal, és azt mondja kisgyerekként mindenben balkezes voltam, tehát úgy tünik, akkor inkább a jobbkezes dolgokat tanultam. Bár nem emlékszem olyanra, hogy erőltettek volna bármit is. Illetve egyet, de az már később volt. Az első gitáromnál egy zenész azt tanácsolta, ne cseréljem le a húrokat, mert ami rajta van az nagyon jó, és bár először nem állt kézre, mégis úgy tanultam meg rajta játszani, mert akkoriban még nem tudtam levenni, és forditva feltenni azt a fajta húrt.
   ladybug7spots és cdurmol kedveli ezt.
  15. Koroknay bela
   Koroknay bela
   Egy érdekes esetet hallottam a rádióban: Egy iskolában a tanítónő beírt az egyik kislány ellenőrzőjébe, miszerint a kislány ügyetlen, a technika órán nem tudta kivágni a formát, amit feladatként megadott a tanító. A kislány balkezes volt. Az apukája elment a balkezesek boltjába, és vett egy balkezes ollót, majd bement az iskolába, hogy beszéljen a tanárral. (persze, arra figyelt, hogy olyan olló legyen, aminek a fogantyú része ne legyen speciálisan kialakított, csak az a két karika.... )Kérdésére a tanár elmondta, hogy a kislány képtelen volt a vonal mentén kivágni a figurát. Az apuka oda adta az ollót a tanárnak, és megkérte, hogy ugyan vágja már ki azt a folrmát. A tanár próbálkozott, de nemigen sikerült neki, nem értette, hpogy miért. Ekkor az apuka elmagyarázta, hogy azért nem ment, mert ha a balkezes egy normál ollóval vág, akkor az élek úgy helyezkednek el, hogy éppen takarja a vonalat az olló felső éle. A tanárnak meg azért nem sikerült, mert Ő jobb kézzel egy fordítva szerelt ollóval próbálta.
   setni, Ernoe és cdurmol kedveli ezt.
  16. tornando
   tornando
   A bal kezes ollót meg tudom erősíteni.
   a gyermekem is bal kezes.Ő kért bal kezes ollót És szépen ügyesen tud vele vágni.
   Míg a simával nem.
   setni és cdurmol kedveli ezt.
  17. tornando
   tornando
   Innen csak 1 dolog ami kérdést tetet fel a csavarhúzó.
   A csavarnak van egy behajtási iránya amit meg kell erővel húzni.
   Az erőhatás a csuklóban.Ha bal kézzel fogod kintről befelé fordul.
   Ha jobb kézzel fognád bentről kifelé fordul.
   A csukló nagyobb erőt tud kifejteni bentről kifelé fordulással
   ez hátrány akkor, mert nem tudod jól meghúzni.
   A másik kérdés
   A forgásirányt nem téveszted el, merre megy befelé és a kifelé irányt?
   cdurmol kedveli ezt.
  18. Koroknay bela
   Koroknay bela
   Igen ezt tapasztaltam, mármint, hogy jobban neki kell feküdjek, ha meg akarom húzni a csavart. A forgásiránnyal kapcsolatban meg érdekes, hogy eddig erre nem gondoltam, de bár napi szinten végzek olyan munkát, amihez hozzá tartozik csavarozás is, a mai napig gyakran van, hogy meg kell álljak átgondolni, hogy merre is az arra. Inkább csak hülyének gondoltam magam, de az eszembe se jutott, hogy összefüggésben lehet a kétbalkezemmel :)
  19. cdurmol
   cdurmol
   Persze, hogy eltévesztem!! :D (Te ismersz engem? :D )
   Sokszor én is totózok, mint Koroknay bela, amikor pl. a kávéfőzőt kellene rögzíteni, hogy merre az arra.
   Koroknay bela kedveli ezt.

Megosztás