70 éve eltűnt repülőgép olvad ki egy gleccserből

Egy kutatócsoport számításai szerint már a következő évben felszínre kerülhetnek annak az amerikai katonai repülőgépnek a roncsai, mely 1946-ban zuhant le a svájci Gaugli-gleccseren.

Egy bravúros mentőakciónak köszönhetőan a pilóta és 11 utasa is túlélte a zuhanást, a gép maga azonban eltűnt, csak néhány töredéke került elő pár éve. A Zürichi Műszaki Egyetem (ETH) és a Zürichi Egyetem tudósai a svájci katonasággal és a Spiez Laboratórium szakértőivel közösen jégmintákban radioaktív anyagokat keresve jutottak arra, hogy a roncsok hamarosan felszínre kerülhetnek.

Az Egyesült Államok és Oroszország 50-es és 60-as évekbeli atomfegyvertesztjei radioaktív nyomokat hagytak hátra a gleccserjégben. Ezek a maradványok segítették a tudósokat a jég kormeghatározásában és abban, hogy rekonstruálják a gleccser mozgását.
Számítógépes modellek révén kiszámították, hol kell a katonáknak a gleccsert megfúrniuk, hogy kinyerjék a hidegháború korából származó jeget. A gleccser összesen 200 pontján csaknem fél tonnányi jeget vizsgáltak így meg radioaktív elemek után kutatva.

Guillaume Jouve, az ETH és a Zürichi Egyetem kutatója szerint a radioaktív anyagokkal való szennyezettség két - 1957-es és 1962-es - csúcspontja jól észrevehető. Ezt követően, 1963-ban a szennyeződés hirtelen megszakadt.


Az adatok segítségével a szakértők finomítani tudták a Gaugli-gleccser áramlási modelljét. Eszerint a jégtömegek gyorsabban siklanak a völgy felé, mint azt eddig hitték.


glecser.jpg
 
....Az Egyesült Államok és Oroszország 50-es és 60-as évekbeli atomfegyvertesztjei radioaktív nyomokat hagytak hátra a gleccserjégben...
Szerintem, nem csak ott és nem is következmények nélkül.
(még szerencse, hogy azóta lábujjhegyen csinálják és így nem zavarnak vele senkit)
 
Majd akkor lesz "izgalmas", ha grönlandon kiolvad az amerikai jégbázis, amin atomreaktor is működött. Lesz mit eltakarítani, mert amikor bezárták, akkor a sok szenyező és sugárzó víz jégként ott maradt.
 
Miért lenne sugárzó a víz? Nem volt reaktorleolvadás, a dízelolaj is hordókban.
"a távozó katonák pedig 1966-ban magukkal vitték a reaktort is, a szennyezett hűtővíz még mindig ott lapul a jég alatt – és lassan kiolvad."

 
"a távozó katonák pedig 1966-ban magukkal vitték a reaktort is, a szennyezett hűtővíz még mindig ott lapul a jég alatt – és lassan kiolvad."

És a víz csak úgy lapulni szokott? Nem tartályokban? Gondolod, hogy csak kiönötték oda a bázis mellé?
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

RixavanDerMaat wrote on kiskalap's profile.
Köszönöm a lájkot :) legyen szép a napod! :)
jövő13 wrote on kistraktoros's profile.
Szia!
A földrajz 7.o.-os felmérőket fel tudnád tölteni más formában,mert így sajnos nem tudom megnyitni.
jövő13 wrote on Széles Krisztina's profile.
Szia!
Kaptál esetleg OFI-s földrajz felmérőket?/7.o./
Sziasztok .Valakinek meg van a Welttour Deutsch 2016 1 munkafüzet megoldása?

Statisztikák

Témák
36,326
Üzenet
4,373,774
Tagok
589,092
Legújabb tagunk
Heltay Panna
Oldal tetejére