A függetlenség napja: a kilábalást is ünnepli Amerika július negyedikén

Július negyedike az Egyesült Államok legnagyobb ünnepe. Az amerikaiak ezen a napon ünneplik a függetlenségi nyilatkozat 1776-os kihirdetését. Mára a nemzeti ünnep igazi családi eseménnyé vált, amikor összejönnek az emberek, barbecue partikat rendeznek; a nap végét tűzijáték zárja. A koronavírus miatti korlátozások óta sokaknak ez lehet az első nagyobb családi összejövetelük.

A brit fennhatóság alá tartozó 13 észak-amerikai gyarmat kezdetben nem is függetlenedni kívánt az anyaországtól, hanem a számukra kedvezőtlen rendeletek, adók visszavonását követelte. A függetlenségi háború kitörésének előzménye között politikai és gazdasági okokat találunk.

A függetlenségi háború 1775 áprilisában tört ki és egy évvel később a függetlenséget sürgető hangok felerősödtek. Aaz egyik leghatásosabb Thomas Paine-é volt, aki Józan ész című, hamar népszerűvé váló írásában (1776. január 10.) a összefoglalta az amerikaiak Angliával szembeni fő sérelmeit.

1776. július 4-én fogadták el az Egyesült Államok függetlenségi nyilatkozatát, amelyet 13 amerikai gyarmat képviselője írt alá, ezzel hivatalossá vált az ország elszakadása Nagy-Britanniától és a brit birodalomtól, és egy új ország születéséhez vezetett.
A függetlenségi nyilatkozat csak augusztus 10-ére ért el Londonba, és csak 1783-ban, a párizsi békével lépett érvénybe.


Ha ők teszik, nem nacionalizmus: zászlóban úszik Amerika

A Függetlenség napját hivatalosan 1941 óta ünneplik meg az Egyesült Államokban.



A pirosbetűs ünnepnapot felvonulásokkal, parádékkal teszik színessé, az ünnap mindenhol tűzijátékkal zárul. Mindent elborít a nemzeti lobogó, a köz- és lakóépületeken leng az amerikai zászló.


Az ünnep történelmi háttere sokak számára kevésbé ismert és mára családi eseménnyé változott. Ezen a napon az amerikai családok piknikeznek, kerti partikat rendeznek, vagy részt vesznek az ilyenkor szokásos felvonulások, parádék egyikén.
A pandémia miatt tavaly a legtöbb helyen elmaradt az ünneplés, idén ezt most bepótolják. Sokak számára ez lesz az első alkalom, hogy ismét családi összejöveteleken vehetnek részt a korlátozások óta. Erre a vírus visszaszorulása és a magas átoltottság miatt kerülhet sor.


Bár Joe Biden ambiciózus terve, hogy a 18 évnél idősebb amerikaiak 70 százaléka megkapja az oltást július negyedikére nem valósult meg, a Fehér Ház azt az új célt tűzte ki, hogy a 27 évnél idősebb amerikaiak 70 százaléka megkapja legalább az első COVID-oltását a július 4-i ünnepi hétvégéig.
A nagykövetségeken ilyenkor világszerte nagyszabású fogadásokat tartanak. Két éve Budapesten egy emlékezetes rendezvényt tartottak. A fogadás díszvendége nem más volt, mint Paul Anka, aki személyesen a magyar kormányfőnek is énekelt.

barbara.jpg
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

B Szabó Imre wrote on favorit82's profile.
Köszönöm szépen a Dolina.mp3 -at!
koby11 wrote on Recsi70's profile.
Szia! Érdekelne engem is a hiányzó oldal, ha el tudod küldeni. Köszi előre is!
Beka Holt wrote on zsebipicur23's profile.
Ne kérj olyan könyvet aminek a magyar nyelvű kiadásától még nem telt el 6 hónap!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást

Statisztikák

Témák
38,141
Üzenet
4,805,505
Tagok
615,887
Legújabb tagunk
koborfruzsi
Oldal tetejére