A Fidesz kilép az Európai Néppárt frakciójából

A Fidesz szerdán kilép az Európai Néppárt frakciójából, írja egybehangzóan a kormánymédia, köztük a Magyar Nemzet. Ezt néhány órával azelőtt írták meg, hogy az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportja szerda délelőtt dönt az új eljárási szabályzata jóváhagyásáról.

Emlékeztettek, hogy Orbán Viktor vasárnap Manfred Webernek, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportja vezetőjének azt írta: „ha a Fideszt nem látják szívesen, mi nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a képviselőcsoport tagjai maradjunk”. A miniszterelnök levelében kifejtette, hogy az Európai Néppárt huzamosabb ideje vezetői és politikai válsággal küzd. „Bár ígéretek sora hangzott el”, hogy a jövővel kapcsolatban belső egyeztetéseket folytatnak, ezt nem tartották be, még a decemberben írt levelére sem kapott választ Orbán Viktor – tették hozzá.

Ehelyett – mint írta – „a belső szabályok átírása került az asztalra, rekordsebességgel és azzal a céllal, hogy megkönnyítsék képviselőink kizárását, vagy amennyiben ez a próbálkozás sem kapná meg a szükséges többségi támogatást, úgy megteremtenék a választott európai parlamenti képviselőink képviselőcsoportból történő kizárásának sebtében összetákolt és jogilag megkérdőjelezhető feltételeit”.

A Néppárt frakciójának tervezett új szabályai alapján többek között bevezetnének egy csoportos tagfelfüggesztésre, azaz a tagsággal járó jogok felfüggesztésére vonatkozó újabb eszközt is. A javaslat azt is lehetővé teszi, hogy ne csak egy képviselő jogait lehessen felfüggeszteni, hanem egy teljes tagpárti delegációét is – egyszerű többséget igénylő frakciódöntéssel akkor, ha a tagpárt amúgy fel van függesztve az Európai Néppárt pártcsaládjában. A frakció tagjainak 15 százaléka is kezdeményezheti majd egy tag vagy akár egy csoport felfüggesztését vagy kizárását, ebben az esetben kétharmados többségre lenne szükség a döntéshez.

Az EPP uniós frakciójának kommunikációs igazgatója, Pedro Lopez de Pablo a Telexnek azt mondta, a képviselőcsoporton belül az előzetes tárgyalások szerint széles támogatást élvezett a javasolt alapszabály-módosítás, aminek elfogadásához kétharmados többség kell.
A magyar kormány hamarosan az uniós bíróságon támadja meg a jogállamisági rendeletet, amit az Európai Néppártban sokan, állítólag már a német tagok is nehezen tudnának megemészteni. Sokkal inkább ez, illetve a magyarországi események, mintsem az EPP frakciójának alapszabály-módosítása vezetett a szakításhoz. Az idáig vezető útról ebben a cikkünkben írtunk részletesen>>>

Két éve tart a huzavona​

A Fidesz EPP-n belüli tagságát 2019 márciusában függesztették fel, a Néppárt EP-frakciójában viszont eddig zavartalan volt a kormánypártok működése, a fideszes delegáció minden tagja fontos posztokhoz, és rengeteg plusz pénzt jelentő bizottsági, jelentéstevői feladathoz juthatott.
Csakhogy eközben évek óta szinte folyamatos a Fidesz körüli vita, és a koronavírus okozta járványkezelésben is sok kritika érte az Orbán-kormány hazai intézkedéseit.
A Fidesz tagsága ismét napirendre került tavaly év végén, miután Orbán Viktor politikai vétóval fenyegette meg az európai közösséget a hétéves uniós keretköltségvetés, valamint a koronavírus-járvány okozta válság utáni helyreállítási alap blokkolásaként. Összesen 1824,3 milliárd euró, azaz több mint 652 000 milliárd forint sorsa lehetett volna a tét, amelyet a magyar kormányfő az úgynevezett jogállamisági kritériumok miatt nem kívánt elfogadni. Ekkor a pártbeli feszültségre Donald Tusknak, az Európai Néppárt pártcsalád elnökének, valamint Manfred Webernek megszólalásai is utaltak, miközben a Fidesz uniós politikusai egyértelműen szembefordultak brüsszeli partnereikkel a kérdésben.
Tovább növelte a konfliktust Szájer József bukásának ügye, valamint Deutsch Tamás szintén fideszes EP-képviselő megnyilvánulásai. Az Európai Néppárt harminc politikusa kezdeményezte Deutsch kizárását a politikai csoportból Manfred Weber frakcióvezetőnél és Simon Busutil frakció főtitkárnál. A néppárti képviselők azt írták: döbbenettel és növekvő türelmetlenséggel figyelik a Fidesz EP-képviselőinek radikalizálódását és verbális támadásait, miután a fideszes politikus egy nyilatkozatában a Gestapóhoz és az AVH gondolkodásmódjához hasonlította Manfred Weber érvelését. Weber ugyanis azt mondta, aki betartja a jog uralmának követelményét, annak nincs oka tartani az ezzel kapcsolatos szabályoktól, mire Deutsch azzal állt elő, hogy ilyet a Gestapo vagy a magyar AVH tisztjei szoktak mondani.

Deutsch ugyanakkor az EPP-képviselőknek küldött levelében azt állította, hogy a magyar sajtóban megjelent, november 25-i interjúja után felmerült vádakat – amelyek szerint ő a frakcióvezetőt a Gestapóhoz és a magyar kommunista titkosrendőrséghez, az ÁVO-hoz hasonlította volna – azonnal tisztázta a frakcióvezetőnek még az interjú másnapján küldött levelében, melyben bocsánatot is kért Manfred Webertől. Végül ugyanakkor év végén Deutschot felfüggesztették, aki jelenleg így nem szólalhat fel a képviselőcsoport nevében az EP plenáris ülésén, nem dolgozhat egyes ügyek előadójaként vagy árnyékjelentéstevőként, és nem tölthet be tisztséget sem az EP-ben.

TELEX

weber.jpg
 
156620378_3878073405583305_5085743737528782735_o.jpg


Tessék kérem megnézni és elolvasni ezt a levelet amit Orbán Viktor irt Manfred Webernek az EVP frakció elnökének.

Orbán összekeveri a hivatalát a miniszterelnökséget a párt elnökséggel.
A levelet kormány-levélpapírra állam pecséttel ellátva írja, egy párt a Fidesz ügyében.

Ez egy egyértelmű visszaélés a jogállamisággal. Mi köze miniszterelnök postjának az EVP-hez?

Orbán úgy tesz mintha a konfliktusa az összes magyar polgárt érintené, pedig még a KDNP pozíciója sem érintett.
Szijjártó erkölcsi ítéletekét mond Weberről és felszólítja "szégyellje magát" de a KDNP maradhat a szégyenletes EVP-ben.

A levélből láthatja a világ mit jelent az Orbán féle "illiberális demokrácia"!
Miért Orbán írja a kilépési nyilatkozatot miért nem a Fidesz EP képviselőinek a vezetője?
Érdekes, hogy az ellenzéki pártok EP képviselői magukért beszélnek, nem bújnak a párt-elnök szoknyája alá.

Az Orbán nyilván elveszi a parlamenti képviselőknek szuverenitása, nem reagálhatnak önállóan egy konfliktusban.
A Fidesz képviselők nyilvánvalóan marionett figurák, bábok akiket a vezér mozgat.
 
Utoljára módosítva:
Egy biztos, Orbán az EVP-vel elvesztette
- a fügefalevelet amivel az affinitását szélsőjobboldali ideológiákhoz takargatni próbálta.
- a magas politikai kapcsolatait mert egyedül az EVP-ben vannak pártok akikhez kormányfők tartoznak
 
Na végre vége a csiki-csukinak. Hogy ez mit jelent?
Azt hogy nem kizárták hanem önként léptek ki....
Az "önként léptek ki" azért is sántít, bár ezzel turnéznak, kétségtelen, mert annyi, a frakció értékrendjével össze nem egyeztethető döntést hozott a fideszes részleg, hogy azért módosították az alapszabályt, ha legközelebb ilyen helyzetbe kerülnek, könnyedén kizárhassák.
Orbánék is látták ezt. Előre menekült.
Ráadásul, bár Szájer-ügye itthon korlátozódott az ereszcsatornára, de nagyon fontos kulcsemberét távolították el a kinti érdekképviseletből. Deutsch parkolópályára állítása csak hab volt a tortán.

Nem én mondom, egy elemző - Orbánék közel két éve voltak a szavazatuktól megfosztva a Néppártban. Ez meglehetősen megalázó helyzet, mégis maradtak.
Orbánnak szüksége van az EU-ra.
Ráadásul valamiféle új hatalmat akar építeni - erről van szó az alábbi, a Youtube-ra feltöltött riportban.
Továbbra is azt mondom várjunk pár napot. Én arra tipelek, hogy új frakció vagy mi jön létre az európai szélsősökből. Viktornak két éve volt készülni erre. Biztos van terve. Lehet hülyének nézni, de mégis már a 4. ciklusát huzza.
A 4. ciklusát csak úgy, hogy kizárja a másképp gondolkodókat minden felületről - tehát csal.

Orbán ma reggeli Kossuth Rádiós interjúja - alákérdező riporterrel, de érdemes meghallgatni, mert pontos választ ad, mire készül.

A 16. perctől (előtte vakcinaügy meg baloldali ellenséggyártás), majd a 20. perctől erről a témáról.

(Azért Magyarország miniszterelnöke nem lenne baj, ha helyesen használná a helyragokat, nem mondana olyat, hogy Brüsszel "kitárgyalta" a vakcina-vásárlás feltételeit, mert a "kitárgyalta" teljesen mást jelent, tehát Brüsszel tárgyalt - és nem a tagállamok külön - a vakcina vásárlás feltételeiről, s nem mondana olyanokat, mint : "megboldogult fiatalkoromban". Ennyi évi gyakorlattal ...)
 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

kmaurer wrote on lili.77's profile.
Kedves Lili! Egy régebbi blogban láttam, hogy valaki fordítást kért, és Te segítettél neki. Azt szeretném megkérdezni, hogy van két kötött babaruha amik oroszul vannak, sajnos a fordítóba sem tudom betenni, mert nem engedi kimásolni. Lehetséges lenne, ha átküldöm a linkeket, lefordítanád nekem? Most fog születni két unokám is 1-1 hónap eltéréssel a téli időszakban. Köszönöm szépen a válaszod. :) Marcsi
ani515 wrote on Éleskés's profile.
Szép napot kívánok!
Szerettem volna megnézni ezt
és ez történt:
Hoppá! Bizonyos problémákba ütköztünk.
A művelet végrehajtásához nem rendelkezel megfelelő jogosultsággal.
Ha ki lehet ezeket a "problémákat" javítani, akkor kérem szépen.
Biróné Cs. Katalin wrote on ladysla's profile.
Kedves Ladysla, kérlek segíts!
Évek óta nem voltam a fórumon. Hogyan lépek be az e-bookok lapjaira? Hová írom be a 20 mondatot? Érvényes még ez a követelmény? Válaszodat előre is köszönöm.
Biróné Cs. Katalin (Biseka)
pomagrade wrote on Kincsesbolygó's profile.
Szia! Sajnos nem sikerült még megtalálnom a Viszkok Fruzsi könyvet... Ha szembejön, felteszem majd :)
Hello everyone!!! The Rnata Nativity Bundle pattern is now available!!! Anyone here who already has it and wants to share it?

Statisztikák

Témák
37,866
Üzenet
4,731,649
Tagok
610,880
Legújabb tagunk
Pethő-Baló Éva
Oldal tetejére