A mi íróink, művészeink, akik a CanadaHun tagjai, és akikre büszkék vagyunk

Melitta témája a 'Irodalom' fórumban , 2004 Szeptember 23.

 1. Táltos

  Táltos Vendég

  :D

  Rinka most olvastam, hogy megjelent az írásod.

  Szívből örülök neki és gratulálok!:D

  Fogadd szeretettel:
   
 2. Rinka

  Rinka Állandó Tag

  Köszönöm, Táltos!
   
 3. alberth

  alberth Állandó Tag

  Kedves Rinka!
  Én is csatlakozom a gratulálókhoz! Meg kell jegyeznem, ha már nagyobb közönség is olvasta írásaidat - akkor író(nő)nek lehet Téged tekinteni.
  Már most szokjál hozzá a népszerűséghez, mert mindig egy lépéssel előrébb jutsz az irodalmi pálya képzeletbeli grádicsain...!

  Mégegyszer: gratulálok neked és további sok sikert kívánok: Alberth!
   
 4. Rinka

  Rinka Állandó Tag

  Köszönöm, Alberth!

  Hidd el, nem azért tiltakozom az írónő megjegyzés ellen, mert még több dicséretet akarok kicsikarni. Fehér Klára vagy Szabó Magda írónők. Az én műfajom talán a szatírába sorolható be. Erre legfeljebb a Ludas Matyi lenne vevő, ha létezne még.
  Látod, Te szép verseket írsz, szép gondolatokat találok benne. Én csak bohóckodom. Ne hidd, hogy nem látom saját korlátaimat. De én szeretek nevettetni, örömemet lelem a bolondozásban, mások felvidításában. De , sajnos ez tényleg nem irodalom.
   
 5. alberth

  alberth Állandó Tag

  Nehogy azt hidd, hogy nem irodalom! Gondolj csak Molierre. Mai napig örökzöld. De nem csak ő van a ,,halhatatlanok csarnoká"-ban. Karinthy Frigyestől kezdve sorolhatnám... A humor nem könnyű műfaj.
  Erre születni kell és kevesen tudják. A költők közül Romhányit a legnagyobbak között tartom számon. De ezzel nem csak én lehetek így. Egyszer majd ő is a megérdemelt helyre fog kerülni az irodalom csillagai között.
  ,,Rímhányó Romhányi..."
   
 6. alberth

  alberth Állandó Tag

  Épp ma reggel hallottam a tv-ben, hogy a nevetés és a vidámság gyógyító hatással van az emberre. Endorfin szabadul fel a szervezetben, ezáltal még fiatalodunk is. Tehát kívánom Neked minél nagyobb karrier-pálya befutását, hogy sok embert vídámíts, gyógyíts és fiatalíts! Hozzájárulván az endorfin-termeléshez!
   
 7. thorwald

  thorwald Állandó Tag

  Romhányit én is imádom. És mire vitte életében? Azon kívül, hogy az emberek szerették, hivatalos oldalról nem sok elismerést kapott. Nálunk a nevettetés a könnyű műfaj kategóriájába tartozik, és mint ilyet, nem sokra becsülik. Az alkotóit sem.
  Én még nem régen kezzdtem a próbálkozásaimat, ezért még vannak hiányosságok a fogalmazásban, szerkezetben is, még igazi karikaturistának sem vagyok nevezhető. De gyakorolok rendületlenül. Nekem az a fontos most, hogy szórakoztassak. Általában ez sikerül is, úgy vettem észre.
  Moliére? Hát attól fényévekre vagyok. Már közelébe érni sem lesz elég időm.
   
 8. thorwald

  thorwald Állandó Tag

  Látod Melitta kedves, mégis csak Te vagy az ész. Szóval annyira "nemíró" vagyok, (kedves Gábor Edit azért igazad van) hogy a könyv címét le sem írtam. Tehát "Heptameron" (múltszázadi történetek) címen és Bojár Cassino néven követtem el (ami csak anagramma a nevemből) és 1490.-Ft-ért vesztegetik. Az őszi könyvnapon ott ültem kb.2 órán át a kiadóm pavilonja elött, ezalatt egyetlen példányt dedikáltam, mégpedig a "zsókuci"-nak, mert Ő - ígéretéhez híven - eljött oda. Ennyit a "nagy író" ismertségéről. :grin:
   
 9. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető


  Idazan sajnalom,hogy itt nem hirdetted be , mert nagyon sok magyarorszagi tagunk van aki biztos elment volna egy dedikalt konyvet vasarolni.
   
 10. Locksmith

  Locksmith Új tag

  Szeretettel köszöntök minden CanadaHun tagot!

  Melitta volt olyan kedves, hogy bátorított, jelenjek meg én is ezen a fórumon, és írjak a könyvemről. Köszi, Melitta! :)

  Magam is Magyarországon kívül élek, és a közelmúltban jelent meg A holdsarló fénye című fantasy trilógiám első kötete, A Birodalom árnyékában alcímmel. A cselekmény egy messzi világban játszódik, ahol a varázslás fogalma sem ismeretlen...
  Hogy azért pár szót itt is írjak...
  Képzeljetek el egy világot, amelyen (többnyire) monarchiák osztoznak, és létezik egy domináns ország, mely ma már csak - hatalmassága miatt - a Birodalom nevet viseli. Szárazföldről minden oldalról a Nagy Fal veszi körül, ura az imperátor, akinek a hatalmas hadurak segítenek, szám szerint nyolcan. A seregek tízezrei mellett mágushálózatok segítik az uralkodót, miközben a tengereken hatalmas hadiflották vigyázzák a partokat! És persze az alvilágnak is megvan a maga szerepe mindenütt...
  Ez az ország az első rész háttere.

  Az acél, a mágia és a misztikus erők nem ismeretlenek e világban, és a céltudatosság a jelen korra különleges állapotot hozott létre, ahol az erők megoszlanak ugyan, de a helyzet igen feszült...

  És ekkor megjelenik egy legendás ereklye mítosza a múltból, amelyet meg kell szerezni. Ám nem könnyű a feladat, mert a csoda a civilizáción túl van, az elhagyatott Piramisföldön, melyről legendák írnak csupán...

  Egy hős csapat kapja a kényszerfeladatot, melyet nem könnyű teljesíteni!

  Azt hiszem, sokat írhatnék még itt, ám ha valakinek felkeltettem az érdeklődését, akkor máris várom a honlapon, ahol nem csak szöveggel, hanem illusztrációkkal és bemutatóval is megpróbálom ábrázolni ezt a világot!

  Tehát, várlak szeretettel! :)

  A könyv már kapható Magyarországon, ám ha valakinek megtetszenek a látottak, tudomásom szerint megrendelheti a http://www.hungarian-books.com hálózatából, csak rá kell keresni a címre.

  Köszönöm a figyelmeteket, író és olvasó társaim!
  Locksmith
   
 11. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Gratulalunk konyvedhez,tovabbi sok sikert kivanunk!
   
 12. koós attila

  koós attila Állandó Tag

  Dőlök a nevetéstől:)

  Nahát, kedves Edit, Most jól kitoltál velem:)))) Ezek után minimum bolondnak néznek majd az emberek, ha felszállok a 3-as villamosra és fel-felbuggyan majd belőlem a nevetés- s ahogy magamat ismerem, alig várom a kérdést, amit előbb-utóbb minden utasnak nekiszegez egy ártatlan idegen:"Mondja, ez merre megy?"...s én majd csendesen csak ennyit mondok sejtelmesen:"...talán Budára...nem látta, ki vezet?...":)))))
  Köszönöm a vidám perceket, Edit:))))
   
 13. Babucy

  Babucy Állandó Tag

  gratulálok a könyvedhez és sok sikert kívánok
   
 14. ROB

  ROB Új tag

  Szép, ha az ember ír, de még szebb, ha kap visszajelzést is, hogy olvassák, és tetszik! Nekem is ez a célom! Én fantasyban utazom, de kiadót nem találtam! Legtöbbször arra sem méltatják az embert, hogy válaszoljanak! Ha válaszolnak abban sincs köszönet! "Igazán jó, de csak önköltségi áron tudom kiadni!" Tudnék mit írni, csak félek, hogy az éles nyelvem miatt kizárnának mindenhonnan!
  Kata
   
 15. Locksmith

  Locksmith Új tag

  Válasz az üzenetekre

  Kissé régen jártam itt, minden esetre nagyon köszönöm nektek a jó kívánságokat, gratulációkat. Jól esett. :)

  Teljesen megértelek, mert nagyon hasonló dolgokat tapasztaltam. Amikor pontot tettem A holdsarló fénye regényére (ez 2001 december 12-én volt), körlevelet küldtem szét magyarországi kiadóknak. A legtöbben hanyagul nem is válaszoltak, esetleg annyit írtak, hogy az anyag nem illeszkedik a profiljukba. Volt még egy-két érdekes eset, ami végképp megnehezítette azt, hogy mindvégig kitartsak hitemben.
  Csak azt tudom mondani neked, hogy ha tényleg szeretnéd kiadni a munkáidat, akkor ne add fel! Ne add fel soha! Mert más - valószínűleg - nem fog megküzdeni az álmaidért!
   
 16. Nicola

  Nicola Állandó Tag

  Árkádiában éltem én is...

  Kedves Írótársaim!
  Remélem nem veszitek szerénytelenségnek, hogy magamat is közétek sorolom. Ha igénylitek, majd bemutatkozom, és írok magamról. Most csak annyit, hogy regényeim egyike megjelent, egy útikönyvem (Róma) szintén, s most áll befejezés előtt egy újabb. Írtam tehát regényeket, drámát, kisregényt, novellákat, itt-ott verseket is. Ha itt bemutathatnám egyiket-másikat, örömömre szolgálna. A moderátor mit szól ehhez?
  ROB-nak üzenem, hogy ismerem a kiadókkal való méltatlan csatározásokat, és a hazai alkotók kiszolgáltatottságát. (Esetleg priviben értekezhetünk erről.)
  Akit netán érdekelnek írásaim, nézze meg az alábbi weboldalt, ahol írásaimból részletek olvashatók:
  www.artcopy.cjb.hu

  Minden érdeklődésre szívesen válaszolok itt, vagy emilben:

  [email protected]

  Üdvözlöm a társaságot, és izgalommal várom a későbbeni hozzászólásokat.

  Nicola
   
 17. Nicola

  Nicola Állandó Tag

  Kiigazítás !!!

  Lányos zavaromban nem az írásaim webcímét adtam meg, hanem a festményekkel és metszetekkel foglalkozóét.
  Elnézést!

  A helyes cím: www.artcopy.extra.hu

  Mégegyszer bocsi.

  Nicola
   
 18. Locksmith

  Locksmith Új tag

  Hát Nicola, jártam az oldalon, amelyet (másodszor) ajánlottál.
  Szeretnék gratulálni! Mert ilyen széles körű, nagy alkotóerejű munkássághoz csak gratulálni lehet! Csak így tovább!!

  Robert Locksmith
   
 19. Athéna

  Athéna Állandó Tag

  Polgár András író köszöntése

  <HR style="COLOR: #d1d1e1" SIZE=1> <!-- / icon and title --><!-- message -->
  Szeretettel köszöntjük

  Polgár András írót,

  a CanadaHun pályázatainak zsürielnökét...


  [​IMG]  Hogyan gondolkodik ma Polgár András?  Polgár András írót Vágó Gy. Zsuzsanna, a Kassák Kiadó igazgatója kereste fel új könyve megjelenése kapcsán. A beszélgetés a könyvkiadó és a barát elismerése Polgár András gazdag, tartalmas és értékes szépírói, drámaírói munkája, életműve iránt.

  A Kassák Kiadó közreműködött Polgár András A kéjgyilkos, egy gyilkosságsorozat anatómiája (1989), Csak egy tánc volt (visszaemlékezések, 1991) Húsvét New Yorkban (regény, 1992), Az utolsó szabó (regény, 1993), Az évszázad betege (novellák, 199:cool: kiadásában, vagy terjesztésében.

  Zsuzsanna a Beperelt a gyilkos, a Novum Verlagnál most megjelent könyvét ünnepelendő köszöntötte Andrást.

  A Kassák Kiadó a 2008 május-júniusi Vörösmarty téri könyvhéten Polgár Andrást látja díszvendégül pavilonjában, ahol az író a Beperelt a gyilkos c. könyvét dedikálja.  A dedikálás helyszíne:

  A Kassák Könyv és Lapkiadó Ünnepi Könyvheti pavilonja (123), a budapesti Vörsmarty téren.

  A dedikálás időpontja:

  2008. június 6., péntek 16-19 óra

  2008. június 7. szombat, 16-19 óra.  - Régen, nagyon régen ismerkedtünk meg. Hogy is történt?

  - Nem tudom, közös barát mutathatott be, Te ismert könyves voltál, tán Gondolat kiadó, már nem tudom. Megragadott, hogy mennyire szereted az irodalmat, és mennyire értesz hozzá. Szerettem, hogy mindig, mindenkivel törődsz, aki csak a látókörödbe kerül, és akit szimpatikusnak találtál. Nem voltál "közömbös ember"! Gyűlölöm a közömbösöket!

  - Mi változott azóta?

  - Minden. Az életünk, a politika, a kultúra, a gazdaság. A kultúra árú cikk lett, Hernádi Gyula szegény megmondta előre.

  - Mit jelent Polgár Andrásnak ez a szó: élet?

  - Egy fogalmat. Már látom és érzem, csak egy van belőle, s ha lehet, elszúrjuk. Nem élünk okosan. Vagy nem is lehet? Hogyan kell okosan élni? Hogyan lehet megélni?

  -Mire emlékszel vissza a legszívesebben életedből?

  - Lányom születésére, aki ma anya. Hihetetlen, milyen rövid minden.

  - Miért pont az írás? Miért éppen a szó?

  - Mert máshoz nem értek. Próbálkoztam a televíziózással, a játék- és dokumentumfilmmel, a színházzal, de az igazi a könyv. Amit odatehetünk az ágyunk mellé. Ami megmarad.

  - Hogyan lettél író? Mesterek?

  - Megrázkódtatás adta a kezembe a tollat. Behívtak katonának, Orosházára, határőr lettem, és láttam egy szobrot a laktanya udvarán, Bolváry Imre alhadnagy szobra volt. Elesett, mert sorkatona létére, bevetették '56-ban. Amikor felszálltak a teherautóra, azt mondták nekik, "van valami balhé Pesten, holnap jövünk haza." Naponta bejött a szoborhoz a menyasszonya és az anyja. Mindig a megrázkódtatás, a megrendülés indított meg. Amikor elolvastam a "Mengele boncoló orvosa voltam" c. könyvet. Még előbb is ért. Amikor kisgyerek voltam, és anyám keresztény udvarlója letépte rólunk a sárga csillagot, és kihozott a csillagos házból. Mindenki elvittek Auschwitzba, az összes velem egykori gyereket is beleértve. Aztán, 1945 után visszatértünk ebbe a házba. Senki sem maradt meg. Ezek után nem kellene írónak lenni? Vagy legalábbis próbálkozni? Szerencsém volt. Persze, voltak mestereim, Mándy Iván, Gyurkó László, Illés Endre, Réz Pál. Az ÉS-től szerkesztők, Kardos G. György, filmesek, dramaturgok. Zimre Péter. Szabó György. Ők sokat segítettek. De legfontosabb az indíttatás. És ezt egy belső katarzis idézi elő. Egy váratlan fájdalom. Egy szorongás valamiért. Egy erős nosztalgia. Egy visszahozhatatlan, elszállt érzés.


  - Tanítani, elgondolkodtatni, szórakoztatni - mi a sorrend Polgár András könyveiben, drámáiban, egyéb írásaiban?

  -Tanítani nem tudok, nem vagyok elég művelt. A többi stimmel.

  - Az író egyetlen lélegzetvételével is tanít, a helyén való szavak elgondolkodtatnak. Persze tanítani csupán azt lehet, aki maga is tanulni akar. Hiszem, amire Kung Fu-ce tanított minket: Az ember anélkül is megismerheti a világot, hogy kilépne a házból... Meggyőződésem: az író munkája felelősségteljesebb minden tudománynál...

  - Legkedvesebb könyved?

  - Az Apuka. 35 éve jelent meg, egy gyilkosról szól. Ez egy dokumentum regény akart lenni, egy erőszakos apáról, aki a lánya mentett meg a kötéltől. Aki leülte helyette a büntetést. Nem sokkal később, a lány, akit gyilkosnak tartottak, a börtönben elolvasta a regényt, és beperelt. Most újra kiadják, egy kötetben. A pert is, és az Apukát is.

  - Színház? Tv? Könyv? Melyik az igazi?

  - Próbálkozások. Összevissza nem sokat, száznál eggyel több filmet írtam, és tizennégy drámámat mutatták be. Élvezem. Nem szólok bele. A próbákon, forgatáson ott vagyok, ha kérdeznek, megpróbálom megfogalmazni, mit is akartam a művel, ha már annyira rossz, hogy eltévednek a szövegben.

  - Egy szót még a színházról... A Csendkúra drámád bemutatóján ott lehettem a kecskeméti Katona József Színházban. Az előadás végén szűnni nem akaró vastapssal és vörös rózsákkal köszöntötték a méltán ünnepelt szerzőt, Polgár Andrást. Melyik premieredre gondolsz vissza a legszívesebben?

  - A Kettős helyszínre, 100-szor ment a Madách Színházban. Ez igen-igen nagy szám. Senki nem jósolt neki sikert, premier előtt pár nappal bukásra állt. A rendező (Szirtes Tamás) elkedvetlenedett, a színészek összevissza bóklásztak. És akkor lejött a direktor, megnézte a próbát. Ádám Ottó a neve. Egy csoda ez az ember. Számomra különösen, amit tudok a drámaírásról, azt mind tőle tanultam. Színházában négy darabomat segítette színpadra, egyiket sem Ő rendezte, de valamennyi előadáson éreztem "tenyere lenyomatát..." Nem méltatnám a rendezéseit, az igazgatását, ez nem az én dolgom. A hozzáértéséről ennyit: Halkan azt mondta Horesnyi Lászlónak, a főszereplőnek: "Játszd komikusra!" Horesnyi epizodista volt a színházban, élete első főszerepét kapta. Sokszor, a próbák alatt, a sírás fojtogatta, annyira nem ment. És megpróbálta komikusra venni az ártatlanul megvádolt, felakasztás árnyékában lézengő figurát, Mihalikot. Frenetikus siker lett. Több mint száz, telt ház.

  - És... melyik könyvbemutatód volt a legemlékezetesebb?

  - Amit a Kassák Kiadó rendezett. 60 évesen kezdtem novellákat írni, Ti adtátok ki legelső novellás kötetemet, az Évszázad betegét. Ott álltam a Vörösmarty téren a sátratokban, és nem értettem az egészet.

  - Mit olvasnak ma az emberek Magyarországon?... Egyáltalán olvasnak? Hogyan vélekedik egy kortárs magyar író az emberek és a könyv kapcsolatáról?

  - Nemigen olvasnak. Legalábbis azok, akik az én könyveimet olvasták, pedagógusok, gimnazisták, egyetemisták, azok szülei. Akiket érdekelt a jelen, a ma konfliktusai. Ahogy látom, ma is olvasnak, de kevesebben. Rengetek szakácskönyv, útikönyv, internetes kiadvány forog a piacon, kevesebb művészettörténet. Pedig sok fiatal és középkorú író jelentkezett. És ne felejtsd el, 56 után egyszerre megjelent a Nyugat a könyvpiacon, a számtalan izgalmas, új, sosem látott szerző és mű, Updike, Malamud, Singer, Philip Roth, Solohov, Camus, Sartre és még tömérdek. Nem lehetett nem olvasni!

  - Mi a véleményed az emberi szeretetről?

  - Tessék mondani, ez létező fogalom? Valahogy nem vevődik észre.

  - Hiszel Istenben? Hiszel a Lélekben? Hiszed, hogy valamennyiünket egy saját feladattal és jó szándékkal érkező lélek irányít?

  - Végre valami, amiben nem értünk egyet! Még azt gondolná az Olvasó, túlságosan egy húron pendülünk! Ateista vagyok. Szikla szilárdan. Nem vagyok büszke rá, nem is szégyellem. Tény.

  - Ahol nincs szeretet, ott nem érzékelhető Isten, és ekkor a szeretet bizonyára hiányozni is fog az életünkből... Ám ez is a szeretet egyik formája -- szeretet, gyűlölet, közömbösség egy körben keringenek. Nekünk, embereknek kell választanunk közülük... Más szóval ez az élet -- olyan az életünk, amilyen a szeretetünk...

  Persze átléptem két lépcsőfokot -- a barátságot (a baráti érzületet) és a megértést, hiszen csak rajtuk keresztül juthatunk el az emberek szívéig, a következő lépcsőig: a legbelső szeretetig... És ezen a két lépcsőn már a legközvetlenebb családi kapcsolatainkban is át kell jutnunk. Bennedőszinte, megértő, kedves barátot tisztelek... Így hát kimondom: szeretlek.

  A barátsághoz jutottunk, vissza az első lépcsőre... Itt kellett volna kezdenem, bár te megelőztél, kedves emlék számodra az első találkozásunk, ahogy nekem is... Márpedig az első pillanatban látni lehet mindent...

  - Szóval, mesélnél nekünk a barátságról?

  - Tudod, az öregedésben az a legrettenetesebb, hogy az embernek elmennek a barátai. Elmennek a szülei. Elmennek a kollégái. És már nem jönnek új barátok. Barátságokat lehetetlen máról-holnapra kötni. A barátsághoz távlat kell. Megélt közös élmények. Arcok.

  - Írók, színészek, rendezők? Hol találta meg Polgár András az igazi barátságot?

  - Gondolom, ez álkérdés. A fenti közeg kizárja az igaz barátságot, hiszen érdek-szövetségekről van szó, közös munkáról, ha siker, az övé, ha bukás, a szerzőé. Ettől függetlenül nem vagyok igazságos, csak keserű, Koncz Gábor, Rofusz Ferenc, néhai Katkó István és Herczenik Miklós, Békés József igazi, ősi barátaim voltak.

  - Van igazság a földön?

  - Nincs. Az igazság konkrét. Az igazság bennünk van. Mai életünkben nem lelem. Nézzünk egy pár bírói ítéletet. Híres és hírhedt ügyeket. Eszement sikkasztásokat. Magyar Gárdát. Fasiszta honlapokat, amelyek zavartalanul üzemelnek. Szinte minden napra jut valami elképesztő. Most, ez az aktuális, 2008. március idusán: Azt mondja a budapesti Bíróság elnöke, a Magyar Gárda nem engedte be a Magyar Gárda ellen indított perre, a tárgyalóterembe a cigányokat, mert ellenérdekelt felek voltak. Hogyne lettek volna azok, a Gárda éppen a cigányokat akarja üldözni. Tehát ez rendjén van? Még nincs is ítélet, mégis feláll az ember hátán a szőr az undortól. Hogyan van ez? A gyilkos tárgyalására nem mehet be az áldozat családja, mert ellenérdekelt?

  - Ó, milyen bölcs vagy! Tőled idézem: "Az igazság bennünk van. Mai életünkben nem lelem." Mi más volna ez a mélyen bennünk élő igazságérzet, mint az emberi testben vendégeskedő Lélek? Éppen ez az író roppant feladata: élni tanítani az embereket, pontosabban segíteni nekik helyesen látni és gondolkodni, hogy másképpen is lehet élni... Könyveid, igen, valamennyi munkád ezt sugallja, köszönöm olvasóid nevében...

  - Végezetül: hogyan él ma egy magyar író Magyarországon? ... És külföldön?

  - Külföldön nem tudom. Hála Istennek, akiről tudok, az jól, mert befutott. Itthon nagyon nehezen. Ha ma lennék fiatal, és az írásból kellene megélnem, családot eltartanom, talán fel is adnám. Lehetetlen! A kiadók padlón vannak, a színházak a zenés és a bulvár felé fordultak, magyar bemutató alig-alig. Vannak kis színházak, pl. a Budaörsi Játékszín, amely bestsellereket írat színpadra, szerencsére, többnyire velem, (John Steinbeck: Az édentől keletre , Eugén O'Neill: Vágy a szilfák alatt, Móra Ferenc: Aranykoporsó, Hunyadi Sándor: Júliusi éjszaka és Mészöly Miklós: Az atléta halála), de ez a kicsit színház is fuldoklik, levegő után kapkod. Ebből megélni nem lehet. Egy nyugdíjasnak, cigaretta pénz, mondanám, ha nem szoktam volna le a bagóról.

  - Mi a legnagyobb kitüntetés egy magyar író számára?

  - Az olvasók, a nézők szeretete. Olykor ez megadatik. Nagy boldogság.

  - Örülök, hogy ismerhetlek, hogy a barátod lehetek... Köszönöm az interjút. A könyvhéten folytatjuk.... Ugye beszélgetünk a "Beperelt a gyilkos!" igazság-történetéről és fogadtatásáról?

  - Nagyon remélem!


  (Forrás: www.kassakkiado.hu és www.lelekvilag.hu)
   
 20. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Polgár András : Apuka

  <HR width="100%" color=#555555 SIZE=1>
  Apukák?

  Sokáig keresgéltem az emlékeim között, amit leírhatnék ehhez a könyvhöz, pedig elég eleven a történet, de igyekeztem elfelejteni. 10 éve láttam utoljára a volt férjem Szegeden, a lányom diplomakiosztóján. Mi a mamájával és a húgával együtt érkeztünk, ők az új családdal, külön. Tisztes távolságból integetett, majd odajött hozzám és azt mondta: Integettem! Mire én: Nem vagyok taxis! Ilyen volt a viszonyunk egy négy és féléves vagyonjogi per, és rég elfeledett láthatási cirkuszok után. 2006-ban megkért a lányom, hogy szeretne az apja beszélni velem, megadhatja-e a telefonszámom. Nem sejtettem milyen kalandoknak nézek elébe.<SCRIPT><!--D(["mb","\u003cbr\u003e\u003cbr\u003eTalálkozásunkkor zűrzavaros \n hablatyolással előadta, hogy egy Balaton parti \n üdülőhelyen, azt terjesztik, hogy a gyerekünk \n nem az ő lánya. Megnyugtattam, hogy az övé. Nem \n nyugodott meg. Kitalálta, hogy csináltassunk DNS \n vizsgálatot. Ekkor elméláztam, hogy ez már \n komoly dolog, ennek sokkal nyomosabb okai \n lehetnek, mint holmi kocsmai pletyka. Mi lehet \n az? Hamar rájöttem. Vagyon! Előzetes \n információim szerint, Ágnes asszony, az új nej, \n gyűjtögető életmódot folytat. Ez már komoly \n indoknak tűnt, ami megér egy 116 ezer forintos \n befektetést. Hátha több jut az örökségből az új \n pereputtynak. Nem mondom kutyaszorítóba \n kerültem, ha azt mondom, hogy nem: örökké \n felettem lebeg a gyanú árnyéka. Ha rábólintok, \n magam hozom megalázó helyzetbe. Belementem, hogy \n tisztázzam magam. Mindenestre bekísértem a \n mintákat, a céghez, nehogy útközben még valami \n Mariska nyála is a minta közé keveredjen. Fő a \n bizalom. Az eredmény nem volt kétséges. Önöknek \n eszükbe jutna kitagadni a saját, jól sikerült \n lányukat, 33 év után? De a most következő \n történet, még ezen is túltesz!\u003cbr\u003e\u003cbr\u003e\u003cb\u003ePolgár \n András : Apuka\u003c/b\u003e\u003cbr\u003e\u003cbr\u003eA hatvanas években \n járunk. Apuka szegény ember, tele képzelt és \n valós betegségekkel. 3 gyereke van és egy idióta \n felesége. Nyomorognak. Egy lepusztult, romos \n házban élnek, bár kiutaltak számukra egy tanácsi \n lakást, de Apuka rejtélyes módon eladta, és \n visszaköltözött a lepratelepre. Az Ecsery-re jár \n árulni, és akinek a boltját meg akarja szerezni, \n a maga primitív, de hatásos módján, feljelenti. \n Mindenkinek van egy kis sara, így a célját \n mindig eléri. Van egy kamaszodó lánya, akit nem \n enged tovább tanulni, hanem bevonja az üzletbe. \n A gyámhatóság tehetetlen. A lányt komolyan \n felvilágosítja, szexuális téren, hogy milyen \n alávaló, galád nőszemély az, aki elveszti a \n becsületét. Egyébként uzsorás is, pl. a lányának \n ad zsebpénzt, de ha annak elszakad a cipőfűzője, \n az apjától kell ebből a pénzből megvásárolnia. \n (Közben a kertben elásva őrizget 128 ezer \n forintot! A hatvanas években!) A \u0026quot;dolog\u0026quot; a \n lánnyal mégis megesik. Egyszerre két udvarlója \n is akad. És megtörténik, aminek nem kellett \n volna megesni. A liliomtiprót egy reggel halva \n találják a patak partján. Ki a tettes? Apuka \n vagy a másik udvarló? Végül kiderül, hogy maga a \n lány. Elítélik gyilkosságért. Az író jár be a \n börtönbe, beszélgetni a lánnyal. Végül is ebből \n derül ki az igazi tragédia. Polgár Andrást a \n regény főszereplője kiszabadulása után \n feljelentette.",1]);//--></SCRIPT>

  Találkozásunkkor zűrzavaros hablatyolással előadta, hogy egy Balaton parti üdülőhelyen, azt terjesztik, hogy a gyerekünk nem az ő lánya. Megnyugtattam, hogy az övé. Nem nyugodott meg. Kitalálta, hogy csináltassunk DNS vizsgálatot. Ekkor elméláztam, hogy ez már komoly dolog, ennek sokkal nyomosabb okai lehetnek, mint holmi kocsmai pletyka. Mi lehet az? Hamar rájöttem. Vagyon! Előzetes információim szerint, Ágnes asszony, az új nej, gyűjtögető életmódot folytat. Ez már komoly indoknak tűnt, ami megér egy 116 ezer forintos befektetést. Hátha több jut az örökségből az új pereputtynak. Nem mondom kutyaszorítóba kerültem, ha azt mondom, hogy nem: örökké felettem lebeg a gyanú árnyéka. Ha rábólintok, magam hozom megalázó helyzetbe. Belementem, hogy tisztázzam magam. Mindenestre bekísértem a mintákat, a céghez, nehogy útközben még valami Mariska nyála is a minta közé keveredjen. Fő a bizalom. Az eredmény nem volt kétséges. Önöknek eszükbe jutna kitagadni a saját, jól sikerült lányukat, 33 év után? De a most következő történet, még ezen is túltesz!

  Polgár András : Apuka

  A hatvanas években járunk. Apuka szegény ember, tele képzelt és valós betegségekkel. 3 gyereke van és egy idióta felesége. Nyomorognak. Egy lepusztult, romos házban élnek, bár kiutaltak számukra egy tanácsi lakást, de Apuka rejtélyes módon eladta, és visszaköltözött a lepratelepre. Az Ecsery-re jár árulni, és akinek a boltját meg akarja szerezni, a maga primitív, de hatásos módján, feljelenti. Mindenkinek van egy kis sara, így a célját mindig eléri. Van egy kamaszodó lánya, akit nem enged tovább tanulni, hanem bevonja az üzletbe. A gyámhatóság tehetetlen. A lányt komolyan felvilágosítja, szexuális téren, hogy milyen alávaló, galád nőszemély az, aki elveszti a becsületét. Egyébként uzsorás is, pl. a lányának ad zsebpénzt, de ha annak elszakad a cipőfűzője, az apjától kell ebből a pénzből megvásárolnia. (Közben a kertben elásva őrizget 128 ezer forintot! A hatvanas években!) A "dolog" a lánnyal mégis megesik. Egyszerre két udvarlója is akad. És megtörténik, aminek nem kellett volna megesni. A liliomtiprót egy reggel halva találják a patak partján. Ki a tettes? Apuka vagy a másik udvarló? Végül kiderül, hogy maga a lány. Elítélik gyilkosságért. Az író jár be a börtönbe, beszélgetni a lánnyal. Végül is ebből derül ki az igazi tragédia. Polgár Andrást a regény főszereplője kiszabadulása után feljelentette.<SCRIPT><!--D(["mb","\u003cbr\u003e\u003cbr\u003eEz volt az első irodalmi \n per a háború után. Nagyon sokan valósággal \n nyomoztak az után, kik lehetnek az ügy eredeti \n szereplői? Mindez azonban nem az író és modellje \n között feszülő probléma. A magyar- és \n világirodalomból nem ismeretlen ez a kérdés. \n (Pl. Móricz: Rokonok - jának megjelenése után, \n sok önjelölt Zsarátnok város követelt magának \n elégtételt.) Egy ilyen ítélet precedenst \n teremthet, amely nyomán perbe fogható a mai \n magyar irodalom sok értékes alkotása, szerzőink \n jelentős százaléka, ráadásul olyan légkört \n alakíthat ki, melyben vérszemet kapott vélt, \n vagy valóságos modellek, perek egész sorával \n tehetik lehetetlenné, az írónak, az Alkotmányban \n biztosított alkotói szabadságát.\u003cbr\u003e\u003cbr\u003eAzóta \n megszületett a könyv folytatása: Beperelt a \n gyilkos! : két dokumentum regény címmel, amely \n természetesen tartalmazza az Apukát \n is.\u003cbr\u003e\u003cbr\u003eAjánlom figyelmébe, a szépirodalmat, \n és a dokumentumregényt kedvelők \n számára!\u003cbr\u003e\u003cbr\u003e\u003ci\u003eVándor Katalin\u003c/i\u003e\u003cbr\u003e\u003cbr\u003e\u003ca style\u003d\"font-weight:normal;font-size:12px;color:#000000;font-family:Arial;text-align:justify;text-decoration:underline\" href\u003d\"http://konyvajanlo.maxima.hu/re/2e0270032e91db4\" target\u003d\"_blank\" onclick\u003d\"return top.js.OpenExtLink(window,event,this)\"\u003e\u003cb\u003eA könyv kedvezményes áron \n megvásárolható a www.eztolvasdel.hu \n antikváriumban!",1]);//--></SCRIPT>

  Ez volt az első irodalmi per a háború után. Nagyon sokan valósággal nyomoztak az után, kik lehetnek az ügy eredeti szereplői? Mindez azonban nem az író és modellje között feszülő probléma. A magyar- és világirodalomból nem ismeretlen ez a kérdés. (Pl. Móricz: Rokonok - jának megjelenése után, sok önjelölt Zsarátnok város követelt magának elégtételt.) Egy ilyen ítélet precedenst teremthet, amely nyomán perbe fogható a mai magyar irodalom sok értékes alkotása, szerzőink jelentős százaléka, ráadásul olyan légkört alakíthat ki, melyben vérszemet kapott vélt, vagy valóságos modellek, perek egész sorával tehetik lehetetlenné, az írónak, az Alkotmányban biztosított alkotói szabadságát.

  Azóta megszületett a könyv folytatása: Beperelt a gyilkos! : két dokumentum regény címmel, amely természetesen tartalmazza az Apukát is.

  Ajánlom figyelmébe, a szépirodalmat, és a dokumentumregényt kedvelők számára!

  Vándor Katalin

  A könyv kedvezményes áron megvásárolható a www.eztolvasdel.hu antikváriumban!<SCRIPT><!--D(["mb","\u003c/b\u003e\u003c/a\u003e \u003cbr\u003e\u003cbr\u003e\u003ci\u003eNézzen körül \n nálunk! 3 db. 700,- Ft. alatti könyv \n vásárlásakor 30%-os kedvezményt \n kap!\u003c/i\u003e\u003cbr\u003e\u003cbr\u003e\u003ca style\u003d\"font-weight:normal;font-size:12px;color:#000000;font-family:Arial;text-align:justify;text-decoration:underline\" href\u003d\"http://konyvajanlo.maxima.hu/re/1722700371659f0\" target\u003d\"_blank\" onclick\u003d\"return top.js.OpenExtLink(window,event,this)\"\u003e\u003cb\u003ewww.eladomakonyvem.hu\u003c/b\u003e \u003c/a\u003e- \n online könyvpiac. Nyisson saját internetes \n antikváriumot \n ingyen!\u003c/p\u003e\u003c/td\u003e\u003c/tr\u003e\u003c/tbody\u003e\u003c/table\u003e\u003c/td\u003e\u003c/tr\u003e\u003c/tbody\u003e\u003c/table\u003e\u003c/td\u003e\n \u003ctd width\u003d\"2\" bgcolor\u003d\"#ffffff\" rowspan\u003d\"3\"\u003e\u003cimg height\u003d\"1\" src\u003d\"?ui\u003d1\u0026amp;attid\u003d0.1\u0026amp;disp\u003demb\u0026amp;view\u003datt\u0026amp;th\u003d11b25569b214c546\" width\u003d\"1\" border\u003d\"0\"\u003e\u003c/td\u003e\n \u003ctd valign\u003d\"top\" align\u003d\"middle\" width\u003d\"148\" bgcolor\u003d\"#feedd3\" rowspan\u003d\"2\"\u003e\n \u003ctable style\u003d\"font-size:11px;color:#7a4d00;font-style:normal;font-family:arial\" cellspacing\u003d\"0\" cellpadding\u003d\"0\" width\u003d\"148\" border\u003d\"0\"\u003e\n \u003ctbody\u003e\n \u003ctr\u003e\n \u003ctd align\u003d\"middle\"\u003e\u003cbr\u003e\u003ca href\u003d\"http://ad.hirekmedia.hu/outs/lnk.php?msm\u003d1381%7C88787%7C138817%7C1212\" target\u003d\"_blank\" onclick\u003d\"return top.js.OpenExtLink(window,event,this)\"\u003e\u003cimg src\u003d\"?ui\u003d1\u0026amp;attid\u003d0.4\u0026amp;disp\u003demb\u0026amp;view\u003datt\u0026amp;th\u003d11b25569b214c546\" border\u003d\"0\"\u003e\u003c/a\u003e\u003cbr\u003e\u003cbr\u003e\u003c/td\u003e\u003c/tr\u003e\n \u003ctr\u003e\n \u003ctd bgcolor\u003d\"#ffffff\" height\u003d\"1\"\u003e\u003cimg height\u003d\"1\" src\u003d\"?ui\u003d1\u0026amp;attid\u003d0.1\u0026amp;disp\u003demb\u0026amp;view\u003datt\u0026amp;th\u003d11b25569b214c546\" width\u003d\"1\" border\u003d\"0\"\u003e\u003c/td\u003e\u003c/tr\u003e\n \u003ctr\u003e\n \u003ctd align\u003d\"middle\"\u003e\u003c/td\u003e\u003c/tr\u003e\n \u003ctr\u003e\n \u003ctd bgcolor\u003d\"#ffffff\" height\u003d\"1\"\u003e\u003cimg height\u003d\"1\" src\u003d\"?ui\u003d1\u0026amp;attid\u003d0.1\u0026amp;disp\u003demb\u0026amp;view\u003datt\u0026amp;th\u003d11b25569b214c546\" width\u003d\"1\" border\u003d\"0\"\u003e",1]);//--></SCRIPT>

  Nézzen körül nálunk! 3 db. 700,- Ft. alatti könyv vásárlásakor 30%-os kedvezményt kap!

  www.eladomakonyvem.hu - online könyvpiac.
   

Megosztás