A Nap Száma: hogy lehet ilyen brutálisan drága egy bélyeggyűjtemény?

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Február 13.

Melitta - 2018 Február 13, 17:05
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Az egész kollekció árából jó pár lakást lehetne venni.

  Nagy értékű csehszlovák bélyegeket árverez el a Burda aukciósház márciusban Prágában, három árverésén összesen 3400 bélyeget, valamint több bélyegsorozatot, blokkot vehetnek meg az érdeklődők. A gyűjtemények együttes kikiáltási ára meghaladja a 26 millió koronát (302 millió forint) - derül ki a Burda honlapján nyilvánosságra hozott katalógusból.

  A március 9-ére, 10-ére és 11-ére meghirdetett árverésen a legnagyobb érdeklődés Radko Pytlícek bélyeggyűjteménye újabb részének az árverését övezi, amelyet március 11-én rendeznek. Pytlícek teljes bélyeggyűjteményének az értékét a külföldi biztosítók több mint 100 millió koronában (több mint egymilliárd forint) állapították meg.

  A gyűjtemény első része, mintegy 20 százaléka, tavaly márciusban kelt el összesen több mint 10 millió koronáért (116 millió forint).

  Méregdrága történelmi emlékek

  A jelenleg 75 éves Ludvík Pytlícek - az egyik legismertebb cseh bélyeggyűjtő - azért bocsátotta árverésre gyűjteményét, hogy az érte kapott pénzt szétoszthassa családja körében. Pytlícek tagja az elit bélyeggyűjtőket tömörítő Club 100 de Monte Carlo de 1 Elité de la Philatélie nemzetközi klubnak.

  A most elárverezendő bélyegei közül a gyűjtők azokat a még az Osztrák-Magyar Monarchiában kiadott darabokat tartják a legértékesebbeknek, amelyeket Csehszlovákia megalakulása (1918) után Posta Ceskoslovenská bélyegzővel ellátva hoztak forgalomba az új államban.

  Ezek kikiáltási ára esetenként több százezer korona. A Pytlícek-kollekció most eladásra bocsátott bélyegeit az 1918 és 1939 közötti időszakban adták ki.

  Az egész gyűjtemény egyik legértékesebbnek tartott példányát, a Magyar Posta-blokkot tavaly márciusban adták el Prágában kétmillió koronáért, azaz 23,2 millió forintért.

  MTI

  belyeg_gyujtemeny.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Február 13.

  1. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Megjött a pasi esze, hogy a pénzzel többre megy mint a kis papírfecnikkel...
   setni kedveli ezt.
  2. setni
   setni
   Nem most jött meg az esze...hanem akkor amikor elkezdte gyűjteni a ˝fecniket˝ most csak kivette a nyereséget és a családjának adja.
   Így talán megelőzi azt hogy a halála után veszekedés legyen belőle.
  3. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Ne hidd. Gyermekkoromban én is gyűjtöttem bélyeget, és az akkori fizetésekhez képest elég sok pénzt elszórtam rájuk. Aztán akkor hagytam abba amikor beleszerettem a számítógépekbe, és mindenáron szert akartam tenni egy programozható zsebszámológépre, egy Ti-58 márkájúra. Kizárólag nyugatról lehetett beszerezni feketén, ami akkoriban nem volt egyszerű. Körülbelül 10 ezer forintba került, ami akkoriban iszonyatos összeg volt (nem tudom hány éves lehettem de még gimnazista korom előtt volt, szóval, mindenképp 1979 előtt, ezzel vesd össze az összeg nagyságát). Természetesen nem volt rá más lehetőségem mint hogy eladjam a bélyeggyűjteményemet. Nagyon szép gyűjtemény volt. Mégis, ekkor szembesültem azzal a ténnyel, hogy bár épp hogy kijött belőle a gép ára (bár eléggé „bilegett a léc”) de mégis körülbelül csak fele annyit kaptam érte mint számítottam. És mint amit ráköltöttem... holott, hol van még az amit nem pénzért vettem hanem innen-onnan beszereztem ingyen valahogyan?!

   Szóval a bélyeggyűjtés olyasmi ami majdnem biztos hogy NEM ÉRI MEG. Nagyon speciális körülményeknek kell összejönni ahhoz hogy kifizetődő legyen, például találsz egy régi ház pincéjében pár tucat bőröndöt évszázados, megfakult levelekkel amiknek már nem tudni ki a tulaja, na akkor azt mondom ilyen mázli esetén én is belevágnék újra és megérné...

   De különben nem.
  4. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   @setni : Különben meg, majd elválik mennyire jó a helyzetfelismerésem... arról van szó, hogy elég nagy rajongótábora van a "Vissza a jövőbe" filmnek (sorozatnak). Elárulom, én egyetlen részét se láttam... nem is érdekel. Ellenben, megtudtam hogy a filmben szerepel egy újság, az "USA Today" egy száma, ami egy „jövőbeli” szám. Ebben az időutazásos sztoriban ugyanis egy időre látható (a filmben) ezen létező napilap egy jövőbeli száma, legalábbis a címoldala. Na és úgy képzeld el, azon a napon ami a film története szerint a jövő, én már itt voltam az USA-ban, 2015-ben, és ekkor ez az USA Today poénból kijött egy olyan számmal, aminek a címoldala épp az, ami a filmben szerepel! Néhány egészen jelentéktelen különbség van csak, például a filmbeli lapon Diana hercegnőről van valami rövidke hír, na ezt nem tették bele mert halottakkal nem illik viccelni. De lényegében teljesen ugyanaz a szám. Na és amikor én realizáltam hogy hohó...! na akkor azt csináltam hogy az összes példányt e számból amihez ingyen hozzájuthattam, elspejzoltam magamnak... Szerintem 10 év múlva nagy pénzeket érhet a rajongók körében! De talán már ma is jó értéke van, elvégre azóta már 2 év eltelt... Aki szereti ezt a sorozatot, annak ez igazi relikvia!

   Bővebben erről itt olvashatsz:

   https://pcforum.hu/hirek/17576/az-usa-today-e-a-nap-legjobb-vissza-a-jovobe-poenja
   analema és setni kedveli ezt.

Megosztás