Hírek AB: Nem alkotmányellenes, hogy Angliából nem, Erdélyből viszont lehet levélben szavazni

Az Alkotmánybíróság (AB) szerdai döntése kimondja, hogy nem ütközik az alaptörvénybe, hogy a választási törvény nem teszi lehetővé a magyarországi lakcímmel rendelkező, de a szavazás napján külföldön tartózkodók számára a levélben szavazást, ez ugyanis nem korlátozza a szavazáshoz való jogot.

Egy Angliában élő magánszemély azzal a kifogással fordult az AB-hez, hogy Magyarországtól több ezer, az ottani külképviselettől több mint száz kilométerre tartózkodik, így a szavazatának érvényes leadásához több tízezer forintot kellene utazásra költenie, míg egy vele összehasonlítható helyzetben levő, Magyarországon kívül tartózkodó, de magyarországi lakcím nélküli választópolgár – így több ezer határon túli magyar – ugyanezt megteheti levélben.


Az AB 8:5 arányban dobta vissza az indítványt, mely szerint ez a rend sérti többek között a diszkrimináció tilalmát, a jogegyenlőség alkotmányos alapelvét. Az Alkotmánybíróság indoklása szerint viszont


nincs hátrányos megkülönböztetés a két eljárásban, mert nem azonos csoportokról van szó.

Sőt, a magyarországi lakcímmel rendelkező szavazók esetében a többletteher még indokolt is, ugyanis nekik közvetlenebb és erősebb a kapcsolatuk az állammal, „tőlük elvárható, hogy szavazataikat személyesen, akár a külképviseleteken adják le”.


Az AB szerint azt sem ellenőrizhető, hogy a választópolgár valóban külföldön tartózkodik a szavazás napján, így következmények nélkül tehetne akár olyan hamis tartalmú nyilatkozatot, mely szerint a szavazás napján külföldön tartózkodik, ez pedig veszélyeztetné a szavazás tisztaságát.


A határozatot Czine Ágnes, Lévay Miklós, Pokol Béla, Stumpf István és Szalay Péter nem fogadta el, az AB elnöki posztjáról rövidesen távozó Lenkovics Barnabás sem külön-, sem párhuzamos véleményt nem fogalmazott meg.

szavazas.jpg
 
Nagyon sok kettos allampolgar van. Aki kint el 40-50 eve annak nincs otthon semmilyen lakcime , ha haza megy szallodaba tolti azt az idot amit otthon van. Utlevele van ketto magyar es canadai, jogositvanya esetleg a szuletesi bizonyitvanya hogy Mo-on szuletett.
Meg sem szavazhatnak levelben mint az erdelyiek , hanem a kovetsegre kell bemenni vagy a konzulatusra ami sok esetben 5-600km oda es annyi vissza is.
Ez az amit nehezen tudnak lenyelni akik szavazni akarnak. MI is tudnank szerezni ugy mellekesen lakcim bejelentest de megette a fene azt ha csalni kell annak aki ragaszkodik a magyar szavazashoz.
Canadaba meg ha nagy ORban fanok is vannak, de ennyit nem er hogy egy teljes napot par szaz dollart elkoltsenek erre . 1200-1400km senki nem akar letekerni, vagy egy ejszakat szallodaba tolteni hogy szavazhason Magyarorszagon.

Sokan vagyunk ugy hogy minden papirunk meg van de mi meg nem akarunk szavazni otthon , mert nem ott elunk es ne mi dontsuk el hogy tetszik neketek a lejart szavatosagu kajat kinalnak vagy nem.
Az utolsó mondatodhoz.
Egyetértek veled, a probléma csak az, ha családok akik legutolsó magyar kapcsolata Ferenc Jóska idejeéből származik,
akik személyesen egészen más országban szocializálódtak hirtelen fontosnak tartják a magyar politikai pártok viszonyát befolyásolni a voksukkal. Ez egy durva beavatkozás.

Ok, én sem vagyok közömbös, engem is foglalkoztat mi van Magyarországon, merre megy az ország.
A feleségem szerint rengeteg időt pazarlók el erre a helyett, hogy a saját kézirataimon dolgoznék.

A diskurálás, vitatkozás, érvelés, tapasztalatcsere az a látószögünk növelése, a politikai képzés része ami nem árt se nekem se annak akinek esetleg ellent mondok.

Ezzel ellentétben minden eszmecsere nélkül egy másik ország sorsát befolyásolni a választás furkósbotjával az egy erőszakos beavatkozás.
 
Egy szomorú tapasztalat, nem egy román-magyarral találkoztam, aki bevallotta, hogy
csak azért vette fel a magyar állampolgárságot, hogy "ne nézzék románnak" ha átutazóban van Magyarországon.

Hogy ne húzassák le vele a kocsmában a csizmát, elhiggyék neki, hogy "nem szörös a talpa".
A nacionalizmussal járó diszkriminációt nem szabad alábecsülni.
 
Egy szomorú tapasztalat, nem egy román-magyarral találkoztam, aki bevallotta, hogy
csak azért vette fel a magyar állampolgárságot, hogy "ne nézzék románnak" ha átutazóban van Magyarországon.

Hogy ne húzassák le vele a kocsmában a csizmát, elhiggyék neki, hogy "nem szörös a talpa".
A nacionalizmussal járó diszkriminációt nem szabad alábecsülni.
meg az emberi hülyeséget sem. nagyon sértő tud lenni, amikor egyesek rácsodálkoznak, hogy Te ukrán\román\szerb vagy és tudsz magyarul? Sok határon túlinál ilyenkor megy fel a pumpa. Hisz lakóhelyükün b... magyar, magyaroszágon meg b. román, ukrán, szerb, stb.
 
"választási törvény nem teszi lehetővé a magyarországi lakcímmel rendelkező, de a szavazás napján külföldön tartózkodók számára a levélben szavazást"

Ha ugyanis lehetővé tenné, akkor bárki, még az is, aki csak egy hosszú hétvégére ruccan át Bécsbe, kérhetné, hogy levélben szavazhasson.
 
meg az emberi hülyeséget sem. nagyon sértő tud lenni, amikor egyesek rácsodálkoznak, hogy Te ukrán\román\szerb vagy és tudsz magyarul? Sok határon túlinál ilyenkor megy fel a pumpa. Hisz lakóhelyükün b... magyar, magyaroszágon meg b. román, ukrán, szerb, stb.
Szabadjon megjegyezni, hogy nem a magyar a leg gyakoribb "idegenben" beszélt nyelv.

Egyszerü matematika elég az igazoláshoz, mi szerint néhány generació elég ahoz, hogy a külföldön élö törje a magyart, vagy egyáltalán ne beszélje az elödei nyelvét.

Az elsö feleségem megtanult valamennyire magyarul, már csak az uj rokonok miatt ist, de bevallom a több nem anyanyelv mellett amit beszélt nem ez lett az erössége.

Az ember nem zászlón hordja az identitását, vagy papirra nyomtatva, hanem a szivében.

Nállunk a tenisz-klubba idegenek is bejöhetnek, bérelhetnek pályát de az egyesületi választáson nem vehetnek részt.
 
Megdobbento lehet, mikor valaki azzal szembesul, hogy ő mátol nem magyarorszagon lakik.
Pedig ő nem koltozott el!
Nem kototte fel a nyulcipot, hogy masik orszagot valasszon maganak!
Ő csak lefekudt aludni, és mire felébredt, addigra azt mondtak ra komoly megfontolt emberek, hogy ő most mar roman, szlovak, ukran, szerb vagy a fene tudja mi.

Sokan mert akarjak osszekotni ezeket a tragediakat azzal, hogy neki valamiert el kellett menni ebbol az orszagbol?
 
Ha már a szavazás a téma igaz hogy csak érintőleges de, fontos.
A Fidesz dél-békési képviselője honlapján adta hírül, hogy szeretne megfelelelni a pártja és családja elvárásának, így nem nem jelölteti magát az országgyűlési választásokon.

Simonka György nem jelölteti magát a választáson​

 

Lesöpörte az asztalról az NVB az angliai magyarok petícióját, hogy több helyen szavazhassanak​


Lesöpörte az asztalról az NVB az angliai magyarok petícióját, hogy több helyen szavazhassanak

Napirendre sem vette a Nemzeti Választási Bizottság azt a beadványt, amit a Nagy-Britanniában élő magyarok képviselete juttatott el számukra – értesült a Magyar Hang.
A kérést a beszédes nevű „Angliai magyarok a 2022-es kormányváltásért” Facebook-közösség juttatta el az NVB-hez, lényege pedig, hogy a szigetországban élő magyar választópolgárok az eddiginél jóval több helyen adhassák le voksukat a jövő tavasszal esedékes országgyűlési választáson.

Nagy-Britanniában hivatalosan is több mint 155 ezer magyar él – emlékeztetnek a petíció szerzői – ám csak Londonban és Manchesterben szavazhatnak és kénytelenek több száz kilométert utazni, 50-100 fontos úti költséget kifizetni egyetlen voks leadásáért. Ezzel szemben a határon túli magyar állampolgárok kényelmesen, levélben szavazhatnak, hiába nincs magyarországi lakcímük. Az egyenlőtlenség megszüntetéséért – na és a kényelmesebb voksolásért – a beadványozók azt kérték, hogy a fentieken túl Leeds, Liverpool, Birmingham, Edinburgh, Cardiff, Brighton, Bristol, Southampton, Exeter, Norwich, Nottingham, Cambridge és Canterbury területén is legyen szavazóhelyiség.
 
Egészen apró megjegyzés. Sem én, de a hozzám közel álló barátaim sem mennek át Erdélybe, hogy az ottani szavazásba bármi módon is bele voksoljanak. Hja persze, az igazolvány, a magyar igazolvány, az feljogosít... nekünk nincs erdélyi igazolványunk, tehát lehetőségünk sincs arra, hogy bármit is meg- beszavazhassunk. Nem mintha ingerenciám lenne rá. Valóban nem értem, többen Erdélyben élnek, de mindenképpen viszket a tolluk, hogy mást ne írjak, hogy ide, az anya ország politikájába beszóljanak, ha ilyen ódon is és kitöltsék a szavazati papírt. Még akkor is, ha az Erdélyben most élők dédanyja, nagyapja valamikori magyar területen élt. Többen vegyes házasságból román-magyar életközösségben élnek... S, mégis, mégis, beerőszakolják magukat. Érdekes módon, a (volt) Jugoszlávia területén élőknek nem viszket a tolluk... de az erdélyieknek nagyon is.
 
Egészen apró megjegyzés. Sem én, de a hozzám közel álló barátaim sem mennek át Erdélybe, hogy az ottani szavazásba bármi módon is bele voksoljanak.
Ha Te vagy a barataid romanok, akkor megertem a fájdalmadat, de egyebkent mit keresnel ott?
Azok akik erdélyben elnek, sokan valljak magukat ma is magyarnak!
Te vagy annyira kivagyi, hogy azt mond: -ezek nem magyarok!
Fura egy magát liberálisnak valló embertol, hogy minősiti az embereket.
A szabad gondolkodas talán mégsem annyira szabad liberális korokben?
Egy fiu lehet lány ha annak gondolja magát, egy lány fiu lehet, szerethetnek fiuk fiukat, de egy dolog tilos: magyarnak vallani magat ha nem az orszagban él!
 
"választási törvény nem teszi lehetővé a magyarországi lakcímmel rendelkező, de a szavazás napján külföldön tartózkodók számára a levélben szavazást"

Ha ugyanis lehetővé tenné, akkor bárki, még az is, aki csak egy hosszú hétvégére ruccan át Bécsbe, kérhetné, hogy levélben szavazhasson.
Pontosan igy van és miért ne ruccanhasson valaki ki a választás napján Bécsbe? :(

Én is csináltam már ezt és sok tizezer megteszi minden alkalommal, mert a Nagymama születésnapja fontosabb vagy egy hosszú hétvége az erdészházban a barát növel.

Ehhez még az országhatárt sem kell átlépned, elég ha azt állítod valami miatt nem tudsz, nem akarsz az iskola, vagy ovoda-udvarra menni a választás napján.
 
Megdobbento lehet, mikor valaki azzal szembesul, hogy ő mátol nem magyarorszagon lakik.
Pedig ő nem koltozott el!
Nem kototte fel a nyulcipot, hogy masik orszagot valasszon maganak!
Ő csak lefekudt aludni, és mire felébredt, addigra azt mondtak ra komoly megfontolt emberek, hogy ő most mar roman, szlovak, ukran, szerb vagy a fene tudja mi.

Sokan mert akarjak osszekotni ezeket a tragediakat azzal, hogy neki valamiert el kellett menni ebbol az orszagbol?
Nyilván egy tragédia amit említesz, sokunk rokonával pont az történt.

Orbán egy patetikus beszédet tartott nem rég arról, hogy "mi különleges emberek vagyunk",
ha festő lett volna akkor biztos "felsőbbrendűnek" titulálta volna magát és a választóit.

Azt hazudta, hogy "nincs a világon még egy nép" amelyik a területeinek és lakóinak akkora hányadát vesztette volna el mint a "magyar" 19020-ba. A miniszterelnök rosszul, de nagyon rosszul van tájékozódva.

Csak, ugy mellékesen, Tirol és Saarland lakói mesélhetnének neki, hogy életükben ötször voltak kénytelenek állampolgárságot változtatni, anélkül, hogy elhagyták volna a szülőházukat. :)

Orbán nagyon erös dresszurában nevelkedhetett, hogy összerugdosta az apja az látható, mert aki ilyen idős korára, ilyen magas pozíció ellenér a szükségét érzi annak, hogy minden kézmozdulatát megtapsoltassa ("ezt kivivtam, azt kivivtam") annak a karaktere egy komoly sebet öriz.
 
Utoljára módosítva:
Ha Te vagy a barataid romanok, akkor megertem a fájdalmadat, de egyebkent mit keresnel ott?
Azok akik erdélyben elnek, sokan valljak magukat ma is magyarnak!
Te vagy annyira kivagyi, hogy azt mond: -ezek nem magyarok!
Fura egy magát liberálisnak valló embertol, hogy minősiti az embereket.
A szabad gondolkodas talán mégsem annyira szabad liberális korokben?
Egy fiu lehet lány ha annak gondolja magát, egy lány fiu lehet, szerethetnek fiuk fiukat, de egy dolog tilos: magyarnak vallani magat ha nem az orszagban él!

"Ha Te vagy a barataid romanok, akkor megertem a fájdalmadat, de egyebkent mit keresnel ott?"

Annyira ellentmondásos vagy de észre sem akarod venni!
Áruld már el, hogy "Erdély magyar" vagy "akik ott laknak" magyarok? :rohog:

A paritás elve szerint, Bojanának és nekem ugyan olyan jogom lenne a szomszédos országokban választanom mint nekik forditva.

Trianon után a mostani Magyarország népsűrűsége nem lecsökkent hanem megugrott.
Sokan vannak köztünk akik szülei Trianon nélkül soha nem ismerték volna meg egymást, én sem lennék az aki vagyok. :)
 
Utoljára módosítva:
Pontosan igy van és miért ne ruccanhasson valaki ki a választás napján Bécsbe? :(

Én is csináltam már ezt és sok tizezer megteszi minden alkalommal, mert a Nagymama születésnapja fontosabb vagy egy hosszú hétvége az erdészházban a barát növel.

Ehhez még az országhatárt sem kell átlépned, elég ha azt állítod valami miatt nem tudsz, nem akarsz az iskola, vagy ovoda-udvarra menni a választás napján.
Svájc lakosságának több mint 90 százaléka levélben szavaz. Akárhol van.
 
Egészen apró megjegyzés. Sem én, de a hozzám közel álló barátaim sem mennek át Erdélybe, hogy az ottani szavazásba bármi módon is bele voksoljanak. Hja persze, az igazolvány, a magyar igazolvány, az feljogosít... nekünk nincs erdélyi igazolványunk, tehát lehetőségünk sincs arra, hogy bármit is meg- beszavazhassunk. Nem mintha ingerenciám lenne rá. Valóban nem értem, többen Erdélyben élnek, de mindenképpen viszket a tolluk, hogy mást ne írjak, hogy ide, az anya ország politikájába beszóljanak, ha ilyen ódon is és kitöltsék a szavazati papírt. Még akkor is, ha az Erdélyben most élők dédanyja, nagyapja valamikori magyar területen élt. Többen vegyes házasságból román-magyar életközösségben élnek... S, mégis, mégis, beerőszakolják magukat. Érdekes módon, a (volt) Jugoszlávia területén élőknek nem viszket a tolluk... de az erdélyieknek nagyon is.
A magyar igazolványnak ehez semmi köze. Állampolgárság kell. A románok nem nagyon szólhatnak bele ebbe, mert ugyanezt csinálják moldavával, ott is nyakra főre ossztogassák a román állampolgárságot, ahogy kárpátalja déli részén is van pár román falu, meg Bukovinában ( a kárpátokon túl a román határtól északra lévő ukrán terület, ivano Frankivszk körrnyéke, vagyis nem Csernivci, csernovci vagy mi a neve)
 
Egészen apró megjegyzés. Sem én, de a hozzám közel álló barátaim sem mennek át Erdélybe, hogy az ottani szavazásba bármi módon is bele voksoljanak. Hja persze, az igazolvány, a magyar igazolvány, az feljogosít... nekünk nincs erdélyi igazolványunk, tehát lehetőségünk sincs arra, hogy bármit is meg- beszavazhassunk. Nem mintha ingerenciám lenne rá. Valóban nem értem, többen Erdélyben élnek, de mindenképpen viszket a tolluk, hogy mást ne írjak, hogy ide, az anya ország politikájába beszóljanak, ha ilyen ódon is és kitöltsék a szavazati papírt. Még akkor is, ha az Erdélyben most élők dédanyja, nagyapja valamikori magyar területen élt. Többen vegyes házasságból román-magyar életközösségben élnek... S, mégis, mégis, beerőszakolják magukat. Érdekes módon, a (volt) Jugoszlávia területén élőknek nem viszket a tolluk... de az erdélyieknek nagyon is.

papiron szerbiából több levélszavazat jött mint Kárpátaljról, persze a kárpátaljiak buszoztak jórészt
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

B Szabó Imre wrote on favorit82's profile.
Köszönöm szépen a Dolina.mp3 -at!
koby11 wrote on Recsi70's profile.
Szia! Érdekelne engem is a hiányzó oldal, ha el tudod küldeni. Köszi előre is!
Beka Holt wrote on zsebipicur23's profile.
Ne kérj olyan könyvet aminek a magyar nyelvű kiadásától még nem telt el 6 hónap!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást

Statisztikák

Témák
38,141
Üzenet
4,805,535
Tagok
615,888
Legújabb tagunk
Jeromenague
Oldal tetejére