Az MTI nem hajlandó közzétenni az újságírószövetség közleményét azt MTVA-botrányról

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 December 18.

Melitta - 2018 December 18, 04:08
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Szalay Dániel újságíró Facebook-bejegyzésben számol be arról, hogy Hargitai Miklóstól, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnökétől úgy tudja, a Magyar Távirati Iroda (MTI) visszautasította az újságírószervezet közleményét az éjszaka, illetve ma hajnalban az MTVA székházában történtekről. A posztban idézi az MTI válaszát Hargitainak:


  Tisztelt Hargitai Miklós!

  Tájékoztatom Önt, hogy az MTI OS-hez eljuttatott „A MÚOSZ a közmédia működési zavarairól.” kezdetű közleményük az OS Szabályzatának 14.2. pontjába ütközik ezért azt nem áll módunkban kiadni.

  Felhívom továbbá a szíves figyelmüket arra, hogy a Szabályzat 15. pontja értelmében az MTI jogosult egyes közlemények közzétételét megtagadni, a közlemény közzétételének megtagadásáért semmilyen felelősséggel nem tartozik.

  Természetesen kvótájukat visszaállítottuk.

  Kérjük tájékoztatásunk szíves tudomásul vételét!

  A MÚOSZ saját felületén már megjelentette közleményét. Ebben felhívták a közmédia vezetőit, illetve az őket irányító kormánypolitikusok figyelmét arra,hogy az MTVA törvényben rögzített feladata a pártatlan és sokszínű, az állampolgárok politikai véleményalkotását elfogulatlanul segítő tájékoztatás. Szerintük tisztességes, demokratikus országokban az ellenzéki parlamenti képviselőket a közmédia nem eltakarítandó akadálynak, hanem rendszeresen megszólaltatott műsorvendégnek tekinti – hiszen közszolgálati feladatához az ellenzéki politikai álláspontok tárgyilagos bemutatása is hozzátartozik.

  A MÚOSZ emellett felszólította a közmédia vezetőit, hogy haladéktalanul térjenek vissza a törvényes működés keretei közé, és foglalkozzanak végre a közszolgálattal, vagyis a demokratikus médianyilvánosság biztosításával.

  A szabályzat hivatkozott pontja alapján az MTI azért dobta vissza a MÚOSZ nyilatkozatát, mert szerintük az sérti a közmédia szervezeteinek jó hírét, és/vagy a közmédia valamely szervezete vagy annak munkavállalója ellen irányul.

  Mint arról korábbi bejegyzésünkben írtunk, a MÚOSZ a Mérték Médiaelemző Műhellyel közösen petíciózásba kezdett a közmédia megreformálásáért.

  [​IMG]
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 December 18.

  1. Ernoe
   Ernoe
   "az MTVA törvényben rögzített feladata a pártatlan és sokszínű, az állampolgárok politikai véleményalkotását elfogulatlanul segítő tájékoztatás. Szerintük tisztességes, demokratikus országokban az ellenzéki parlamenti képviselőket a közmédia nem eltakarítandó akadálynak, hanem rendszeresen megszólaltatott műsorvendégnek tekinti – hiszen közszolgálati feladatához az ellenzéki politikai álláspontok tárgyilagos bemutatása is hozzátartozik.

   A MÚOSZ emellett felszólította a közmédia vezetőit, hogy haladéktalanul térjenek vissza a törvényes működés keretei közé, és foglalkozzanak végre a közszolgálattal, vagyis a demokratikus médianyilvánosság biztosításával."
   -
   Hát erről van szó!
   -
   Miközben ezeket a sorokat írom fut nálam a Német Televizo reggeli műsora,
   Ha hallanátok, hogy itt minden probléma ellenére (honvédelmi minisztérium, szélsőjobboldali szervezet a rendőrség köreiben...) az újságírók, a tv-moderátorok és rendezők menyire nem "kímélik" a minisztereket, kritikus kérdéseket téve fel nekik... az egész atmoszférán látszik, hogy nem kell egy kérdés előtt felhívniuk előszór a kormányfőt, ök döntik el mit kérdeznek, sugároznak ki.
   -
   A Magyar közmédiában látszik, hogy egy propaganda adó és a szerkesztőknek megvan kötve a keze, Orbán jóváhagyása nélkül nem cselekedhetnek.
   -
   Mi ment tegnap elött este az M1 televízióban miközben a küldöttek kontaktust kerestek?
   -
   Az "aktuális események" és idegennyelvű hírek négy nyelven még kínaiul is.
   Az aktuális események lettek volna a legalkalmasabb müsor élöben valamit hozni mi történik az országban. De nem, futtatták az előre felvett idegen nyelvű híreket Kínaiul. Egy röhej.
   Gagamail kedveli ezt.
  2. Gagamail
   Gagamail
   Jó lenne, ha ez a felháborodás végreelérne az M1 fogyasztóhoz. Jó lenne, ha végre lenne igénye arra, hogy vajon az a 2,5 millió, aki nem Orbánékra szavazott, hol van? Hogy lehet, hogy nincs véleményük? Jó lenne, ha feltűnne nekik, hogy "nekünk nincs véleményünk", de közben az utcán ott vagyunk!
  3. setni
   setni
   Ők azok akik csak a választásokon mennek az utcára politizálni.

Megosztás