Betelt a pohár: Trump ellen fordult saját országa

Finoman szólva is ellentmondásos rendeletet hozott az amerikai elnök a bevándorló családok szétválasztásának ratifikálásával.

Trumpot számos állam egyszerre perelte be a kegyetlen és törvényellenes hozzáállásáért, a fiatalokat ugynis nem tarthatják fogva pár napnál tovább.

Az elnök kitart a zéró tolerancia mellett és továbbra is hangsúlyozza: senkit nem fogadnak be, aki illegálisan érkezett az USA-ba.

trumptuntetes01.jpg

Betelt a pohár az Egyesült Államokban, a hírek szerint 17 szövetségi állam indított pert a Trump-kormány ellen a illegális bevándorló családok szétszakítása miatt. Először Kalifornia, Washington és New York államok demokrata párti főállamügyészei nyújtották be a keresetet a szövetségi bíróságon és a családok szétszakításának azonnali leállítását követelték. Később csatlakozott hozzájuk Minnesota, Iowa, Illinois, Vermont, Massachusetts, Rhode Island, New Jersey, Pennsylvania, Maryland, Virginia, Észak-Karolina, Új-Mexikó, Oregon és a főváros, Washington DC.

A perkérelemben az államügyészek "kegyetlennek és törvényellenesnek" minősítik a határra érkező illegális migránsok családjainak szétszakítását, vagyis a gyermekek elválasztását őrizetbe vett szüleiktől. A beadvány nem csak a menedékkérők belépését elutasító politikát kifogásolja, de egyúttal leszögezte, hogy a gyakorlat szembemegy az alkotmánnyal.

Egyszerűen kegyetlen

A múlt héten aláírt elnöki rendelet nem írja elő konkrétan a családok szétszakításának megszüntetését, és nem szól a már szétszakított családok újraegyesítésének körülményeiről sem. A képviselők szerint ez a politika és a kormányzat ezzel kapcsolatos viselkedése komoly és azonnali kárt okozott a szövetségi államoknak és lakóiknak. Nem Jersey főállamügyésze szerint ez a gyakorlat egyszerűen kegyetlen, és úgy tűnik, hogy a kormányzat minden egyes nap újabb, egymásnak ellentmondó döntést hoz, és új, egymásnak ellentmondó indoklásokat hoz fel.

Külön közleményt adott ki New York főállamügyésze, Barbara Underwood is, aki azt hangsúlyozta, hogy a New York városában őrzött migráns gyermekeket depresszióval kell kezelni, sokan közülük öngyilkosság gondolatát forgatják a fejükben. A menekültek szétosztásával foglalkozó hivatal szerint jelenleg 2047 migráns gyermekről gondoskodnak, valamint elmondták: a hivatal menedéktáboraiban az Egyesült Államokban összesen 11 ezer 800 gyermekre vigyáznak, elsöprő többségük kiskorú, aki szülei, vagy felnőttek felügyelete nélkül, egyedül érkezett a határra.

Több százezren vannak veszélyben

Ahogy erről korábban már írtunk
, Trump az egyik kampányígéretét váltotta be azzal, hogy olyan rendeletet hozott létre, amely a „zéró tolerancia” jegyében elszakította a bevándorló családoktól a gyerekeket, és külön táborban szállásolták el őket, amíg a szüleikkel szemben eljárás folyt. Egy 1977-es rendelet értelmében azonban kiskorúakat nem tarthatnak fogva 20 napnál tovább, még a szülőkkel együtt sem, Trump azonban figyelmen kívül hagyta ezt a rendeletet.

Az amerikai elnök még áprilisban jelentette be, hogy felfüggeszti a Barack Obama által alapított DACA programot (teljes nevén Elhalasztott Intézkedés a Gyermekkorban Érkezetteknek) a kitoloncolástól véd jelenleg több mint 800 ezer fiatalt az Egyesült Államokban, többségében mexikói és latin-amerikai gyerekeket. Őket a köznyelv a Dreamer (álmodó) generációnak nevezi, és a gyerekek egytől-egyig az Államokat tartják a hazájuknak, épp csak hivatalos papírjuk nincs erről, ugyanis együtt érkeztek a bevándorló szüleikkel, de már az Egyesült Államokban nőttek fel, ott jártak iskolába, adott esetben ott is dolgoznak már. További részletek >>>

Mindenkinek otthon kell boldogulnia

Mindeközben az amerikai alelnök sem tétlenkedik: Mike Pence latin-amerikai körútján, Brazíliában arról beszélt, szavatolni kell a közép-amerikai térség lakói számára, hogy az Egyesült Államokba tartó kivándorlás helyett inkább saját hazájukban próbáljanak boldogulni. Az alelnök Michel Temer brazil elnökkel tekintette át a bevándorlással kapcsolatos legfontosabb kérdéseket, miután Brazília is érintett az ügyben.

Mike Pence nyilatkozatában óva intette a térség lakosait attól, hogy hiú reményekkel keljenek útra, ha nincsenek meg számukra a feltételek, hogy legálisan léphessenek be az Egyesült Államokba. Ne kockáztassák a maguk és gyermekeik életét, ne hagyják becsapni magukat az emberkereskedők által, ne higgyék el nekik, hogy bejuthatnak illegálisan az Egyesült Államok területére! – mondta.

Egyes számítások szerint mintegy 50 brazil gyermeket választottak el eddig szüleiktől, akik illegálisan akartak bejutni az Egyesült Államokba. Temer és Pence megegyezett abban, hogy a két ország együtt keresi a megoldást a családok mielőbbi újraegyesítése érdekében. Pence Guatemalában a guatemalai és a hondurasi elnökkel, valamint Salvador alelnökével tárgyal, szintén az Egyesült Államokat sújtó migránsválságról – az amerikai-mexikói határhoz érkező illegális migránsok elsöprő többsége ugyanis ezekből az államokból kel útra. Trump a múlt héten ismételten kilátásba helyezte, hogy megvonják az amerikai segélyt ezektől az országoktól, amennyiben nem tesznek lépéseket a migránsáradat megállítása érdekében.

Privatbankar
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Sziasztok! Nincs meg valakinek véletlenül ennek a kendőnek a mintája? Segítségeteket előre is köszönöm!
Beka Holt wrote on zsebipicur23's profile.
Ne kérj olyan könyvet aminek a magyar nyelvű kiadásától még nem telt el 6 hónap!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást

Statisztikák

Témák
38,141
Üzenet
4,805,066
Tagok
615,866
Legújabb tagunk
Thun82
Oldal tetejére