E-book I.

ladysla témája a 'Irodalom' fórumban , 2006 December 24.

Témaállapot:
Not open for further replies.
 1. Szamica

  Szamica Állandó Tag

  HANNA KRALL -

  EGY LÉPÉSSEL
  AZ ÚRISTEN
  ELŐTT


  Marek Edelmann, akit e riportkönyv írója most megszólaltat, az ellenállás egyik vezetője volt. Lódzban él, szívspecialista. Évtizedekig nem beszélt a történtekről, most se szívesen teszi. S ha elolvassuk ezt a könyvet, megértjük, miért: alapvető fogalmaink életről, halálról, bátorságról, becsületről akkor és ott érvényüket vesztették. Edelman úgy érzi, tapasztalatai átadhatatlanok, minden közlése félreértést szülhet csak. S mégis, vagy éppen ezért olyasmit sikerül velünk megértetnie, amit az övénél készségesebb kitárulkozás soha. Ami történt, az emberi tudat számára túlélhetetlen. S ha valaki - egy a néhány száz közül, aki a gettó félmilliós tömegéből megmaradt - mégis túlélte, emlékezetében olyan tényeket őriz, olyan ítéletekhez hű, olyan döntésekért felel, melyek sértik az utókor igényeit. Inkább hallgat, s hagyja, hogy cselekedetei beszéljenek helyette a béke hétköznapjain.
   

  Csatolt fájlok:

 2. Szamica

  Szamica Állandó Tag

  Czakó Gábor

  Eufémia

  "Az Eufémia utolsó heteinek hiteles története c. munkát Bús János tetőfedő barátomtól kaptam. János éppen Ágnes lányát látogatta meg munkahelyén, a Nyelvtudományi Intézetben, amikor betört a fordítógép termének üvegablaka, és egy doboz (fém?) hullott elébük. A doboz összetört. Ági fölvette, s nyomban látta, hogy valami írásszerűséget tartalmaz. Csak annyi ideje volt, hogy e szikár tényt megállapítsa, a betűk nyomban halványulni kezdtek, a papír porladni. Ágnes – aki a fordítógép kezelője – ösztönös szakmai rutinnal belehelyezte az egészet a gépbe, és elindította az "ismeretlen nyelvek" programot. Mire a fordítás (?) elkészült, az eredeti kéziratból csupán egy zacskó por került elő."
  Eufémia a rend, a célszerűség és korszerűség legtökéletesebb megvalósulása, a létező és az elképzelhető világok legjobbika, ahol látszólag minden a lehető legnagyobb rendben van. A dolgozók kényelmes beton lakóüregekben élnek, a levegő nagyfokú szárazanyag-tartalma miatt szájkendőt viselnek, és mióta a nagy magasságban repülő harci gépek tervszerűen kiaknázták a Föld ózonburkát, azóta csupán a városok fölött elhelyezett szmogpajzsok védik az emberiséget a veszedelmes ultraibolya sugárzástól.
  Valami mégis megzavarja az idilli állapotokat, olyannyira, hogy hamarosan végveszélybe sodorja Eufémiát: "Az óvoda udvarán felütötte fejét a fű..."  A sárkánymocsár ura

  A sárkánymocsár ura kalandregény, felnőttmese a szó legizgalmasabb
  értelmében, mégis szoros kapcsolatban áll más, bölcseleti ihletésű
  műveivel, közelebbről a Lélek fele és a Luca néni föltámadása című
  regényekkel, de leginkább az Eufémiával - annak mintegy a folytatása. A
  történet tehát a jövőben játszódik, egy általunk fölidézhető környezeti
  katasztrófán túl, a mi fájdalmasan átalakult földgolyónkon, új tájakon
  és új lények: tréfás kedvű és veszedelmes gombák, állatok, növények
  között. A Birodalomban. A Birodalom egyre terjeszkedik, már alig van
  nép és országocska, mely ne lenne alattvalója vagy vazallusa. A
  technikai civilizáció nélküli emberiség új faj, az araneus, az
  intelligens patkány uralma alá kerül. Már szinte csak a vilák szabadok,
  de ők is elveszítették vezetőjüket. A mély humorral megírt történet a
  Nagyvila fölkutatásáról szól; Hóúr herceg és egy törpe vila utazik
  tűzön-vízen, külső és belső csodákon át. A vilák: különös népség.
  Önmagukban a világot helyreállították: nincs rés gondolataik és tetteik
  között. Ezért nem félnek, szabadok, nem ütnek vissza,
  legyőzhetetlenek...
   

  Csatolt fájlok:

 3. Szamica

  Szamica Állandó Tag

  Peter David - Pókember

  Peter Parker átlagos New York-i srác, az a fajta, akit csak, született vesztesként szokás emlegetni: imád tanulni, halk szavú, és csak titokban mer rajongani a szomszéd lányért.Nyugodt, szürke élete azonban egy csapásra megváltozik, amikor megcsípi egy génmanipulált pók. Döbbenten és rémülten kénytelen tudomásul venni, hogy fantasztikus képességekre tett szert, olyan erőre, amelynek birtokában többé nem egyszerű ember, sokkal inkább
  PÓKEMBER
  Peter nehezen tudja feldolgozni a váratlanul ráruházott hatalmat. Igyekszik tovább élni megszokott életét, ám hamarosan azon veszi észre magát, hogy rablókat fékez meg, embereket ment ki égő házakból, miközben vékony pókfonálon függeszkedve lendül át a felhőkarcolók között tátongó, szédítő mélység felett.
  New York városa sem tud megbarátkozni a különös lénnyel, és hiába Peter minden igyekezete, a média mégis félelemmel és gyűlölettel kezeli. Ám amikor felbukkan egy könyörtelen őrült, akit csak a hatalom megszerzése érdekel, többé már az újságírók sem dughatják a fejüket a homokba. Be kell látniuk, hogy a két emberfeletti lény között folyó küzdelem tétje nem kevesebb, mint hogy a jó vagy a gonosz fog uralkodni a világváros felett.
   

  Csatolt fájlok:

 4. Szamica

  Szamica Állandó Tag

  Csíkos könyv

  Nagy Katalin - Intőkönyvem története

  A hetedik osztályos Melinda tizenkét intőjének történetét mondja el a regény. De hát érdemes-e vajon intőkről beszélni? Persze hogy érdemes, hiszen nem is az intőkön van itt a hangsúly, hanem a hozzájuk fűzött magyarázatokon. Azok rajzolják ki - fokról fokra - az érzékeny kislány lelki válságát, aki tizenhárom éves fejjel költözik össze először anyjával, s mire összemelegszik vele, máris újra elveszteni véli. A kislány megindító érzelmi válságában egy-egy intő egy-egy fordulópont jele. S mire a regény végén Melinda vívódása megnyugtatóan lezárul, az olvasó is meggyőződhet arról: nem lesz komoly szükség többet arra az intőkönyvre!
   
 5. Szamica

  Szamica Állandó Tag

  Nagy Katalin - A világ legrosszabb gyereke
  Kavics, Nagy Katalin regényének hőse, persze hogy nem a világ legrosszabb gyereke, csak a Nénike, akit az őrzésével megbíztak, mondogatja róla, hogy ő a legrosszabb. Mert hát Kavics nem szeret egész délutánokon át egyedül üldögélni a zárt szobában, s ezért iskola után a Nénike szerint "csavarog". Mennyi problémával bajoskodik egy kisfiú, akinek új lakóhelyén még nincsenek korához illő barátai, s akit okkal, ok nélkül kiközösítenek egy időre a lakótelepi gyerekek. Erről szól Nagy Katalin új regénye. Aki ismeri a szerző előző Vakarcs-köteteit, a nagy sikerű Intőkönyvem történetét és a Legfeljebb három pofont, az tudja, hogy megint csak nagy gyerekismerettel, jó humorral írt, érdekes történetet kap, melynek középpontjában egy izgató pedagógiai probléma áll.

  Molnár Géza - A magány átkozott szombatja
  Egy kisregényt és tizenegy novellát tartalmaz a kötet. A változatos témájú novellák közül a Margitka kisasszony emelkedik ki helyzetképeivel és lélekrajzával. Molnár Géza leginkább a munkáskörnyezetben otthonos, remek figurákat ír meg egy címfestő kisiparos műhelyének sajátos légkörében, tisztes iparosok mellett különös egzisztenciákat: "feltalálók", szerencsevadászok, léhűtők bukkannak föl itt, s merülnek el időről időre (Az út, Café Metropol, Az út vége). Fanyar kis fintorával tűnik ki a Telehold Damaszkusz felett; életigazságával a Gyufaláng; a Mediterrán novellá-ban a helyzet drámaisága érdekes; a Késmárki, az író ars poeticának is felfogható. A kötet a kisregénytől nyerte a címét. A magány átkozott szombatja egyhónapos párizsi kiküldetés és egy nagy szerelmi fellángolás története.

  Sarah Garden - Fölötted a csillag
  Amikor a kötelesség és a szenvedély szembekerül egymással, gyakran az utóbbi esik áldozatul. A jóképű fiatal orvost, aki arra teszi föl az életét, hogy megmentse hazáját, Brazíliát a gyilkos járványoktól, elhagyja menyasszonya, a bájos Corina. A nő rádöbben, milyen végtelenül magányos lenne Raul mellett, aki folyton csak gyógyít és kutat, örökké dolgozik. Vajon képes-e kiheverni ezt a csalódást a fiatalember, képes-e még bízni benne, hogy egyszer majd ő is megtalálja az igazit, vagy lemond a boldogságról és végképp a munkájába temetkezik?
  Ez élet-halál kérdése a gyönyörű, értelmes, eleven, szenvedélyes és önzetlen Marianna számára, aki már hosszú ideje titokban szereti Rault. Vajon elhangzik-e végre a vallomás, mely mindkettőjük életébe soha nem ismert boldogságot varázsol?
  A múlt század fordulóján játszódó, izgalmakban gazdag romantikus történetben a hivatás és a szerelem oly gyakori ellentéte a legszebb érzelmek csodálatos harmóniájában oldódik fel.
   
 6. Szamica

  Szamica Állandó Tag

  Garfield

  Jim Davis


  Garfield és a zűrkommandó - Baljós kezdet

  Négy, különlegesnek nem mondható gazdi kedvence (Garfield, Ubul, Heléna és Nermál) és egy rendkívülinek ugyancsak nem mondható kismackó (Mici) egy átlagos pikniken múlatják az időt, hatalmas hot-dog hegyeket tüntetnek el, tréfálkozva ugratják egymást, és teljesen belevetik magukat a képregényolvasásba.

  Eközben a szomszédos galaxis körül óriási veszélyfelhők tornyosulnak: Lizboszi. a gonosz állatorvos az univerzum valamennyi lakója felett ki akarja terjeszteni hatalmát. Ugyan kihez fordulhatnának segítségért?
  Ki máshoz, mint az öt piknikező bundáshoz, az igazság felkent bajnokaihoz? Némi varázslat, és Garfield, társaival együtt, a szuperhősök erejével veheti fel a harcot a gonosz erőkkel szemben. A győzelemhez persze nemcsak az erejüket, de az eszüket is használniuk kell (bár ebből is annyi lenne, mint erőből!). Keresztül lehet húzni űz boszi gonosz tervét a gammasugárzású szőrlabdacsokkal?
  Hajtóműveket bekapcsolni, és kalandra fel!
  A Zűr kommandó akcióba lép!  Garfield és a zűrkommandó 2. - Patkány Jack visszavág

  Garfield, Ubul, Heléna, Nermal és Mici - négy átlagos házi kedvenc és egy átlagos játék mackó eseménytelenül, néha kissé unalmasan éli mindennapjait Életük azonban egy csapásra megváltozik. Hirtelen egy másik univerzumba csöppennek, ahol különleges átalakuláson mennek keresztül. Egyszeriben szuperhősökké válnak, Garzooka, Modul, Sztárléna, Abnermál és Robuci az igazság felkent lovagjai, ok öten együtt alkotják a híres Zűr kommandót.
  A gonosz Patkány Jack megkaparintja űrhajójukat, a Lopakodó Lasagnát, és gonosz tervet forral, valakinek meg kell állítani! Amikor azonban a Zűr kommandó már majdnem ártalmatlanná teszi, Patkány Jack a varázskristály segítségével hatalmába keríti Garzookát, és így most már egyesült erővel látnak neki egy intergalaktikus zabaportyának. Vajon sikerül-e a kommandós társaknak megmenteni barátjukat, az elrabolt űrhajót és az univerzum többi lakóját?  Garfield és a zűrkommandó 3. - A brutál blöki

  Garfield, Ubul, Heléna, Nermál és Mici - négy nem éppen különleges házi kedvenc és egy nem éppen különleges játék mackó eseménytelenül, néha kissé unalmasán éli mindennapjait. Életük azonban egy csapásra megváltozik. Hirtelen egy másik univerzumba csöppennek, ahol különleges átalakuláson mennek keresztül. Egyszeriben szuperhősökké válnak. Carzooka, Modul, Sztárléna, Abnermál és Robuci az igazság felkent bajnokai, ők együtt öten alkotják a híres Zűr kommandót.
  Ősi ellenségük, Lizboszi gonosz tervet forral: meg akarja hódítani az egész univerzumot. A harcban beveti legújabb csodafegyverét, azt a brutál blökit, ami nem más, mint a kísérletei eredményeként kifejlesztett mutáns dobermann. Félelmetes izmok, rémisztő tépőfogak - ez a K-Kilences. Vajon a zűr kommandó képes lesz legyőzni Lizboszit és a K-Kilencest? Egy biztos: ilyen ádáz küzdelmet még nem láttak az univerzum lakói.  Garfield és a zűrkommandó 4. - A kegyetlen kombinátor

  Garfield, Ubul, Heléna és Mici - négy, nem éppen különleges gazdi kedvence és egy aranyos játék mackó eseménytelenül, néha kissé unalmasan éli mindennapjait. Életük azonban egy csapásra megváltozik. Hirtelen egy másik univerzumba csöppennek, ahol különleges átalakuláson mennek keresztül. Egyszeriben szuperhősökké válnak: Garzooka, Modul, Sztárléna, Abnermál és Robuci az igazság felkent bajnokai. Ők öten együtt alkotják a híres Zűr kommandót
  A gonosz doktornő, Lizboszi elrabolja Modult Sztárlénát, Abnermált és Robucit, hogy egy gonosz mutánssá gyúrja őket össze, akit arra programoz be, hogy gondolkodás nélkül engedelmeskedjen parancsainak. A Kegyetlen Kombinátor vezérletével Lizboszi serege az univerzum meghódítására készül. A Zűr kommandó egyetlen megmaradt tagjára, Garzookára hárul a feladat, hogy kiragadja társait Lizboszi karmaiból, és ezzel megszabadítsa az univerzumot a Kegyetlen Kombinátortól!
   

  Csatolt fájlok:

 7. Szamica

  Szamica Állandó Tag

  Mijoko Macutani - Levelek Tokióból


  Tung Jue - Ami a nyugati utazásból kimaradt
   
 8. Szamica

  Szamica Állandó Tag

  Christopher Kubasik - A vágyódás gyűrűje


  A lelkét nyomasztó, rettentő titoktól menekülve egy ifjú halandó belecsöppen egy elveszett, mágikus város utáni kutatásba...
  A TOLVAJ ADEPTUS egy Garlthik nevű ork, akit egy nagyhatalmú mágus üldöz, hogy visszaszerezze az ork által ellopott gyűrűt. Más választása nem lévén, Garlthik a mágikus gyűrűt és saját életét is J'Role-ra bízza, egy tizenéves suhancra, akinek vállát rettenetes teher nyomja: akaratán kívül elméjében lakik egy horror, egy olyan lény, melynek fajtája évszázadokkal ezelőtt arra kényszerített embereket, tündéket és törpöket egyaránt, hogy varázskorlátok mögé zárkózzanak be. A rejtőzés évszázadai azonban véget értek és megkezdődött a kutatás Atlantisz kincsei után.
  J'Role azt remélvén, hogy megszabadulhat az elméjében rejtőző lénytől, ha az ork kalandozó társául szegődik, saját akaratából elhagyja faluját a kalandvágy kedvéért. De a horror és a mágikus gyűrű által keltett vágyak irányította J'Role hamarosan nálánál sokkal hatalmasabb ellenségekre tesz szert és rádöbben, hogy a világban sokkal kegyetlenebb sorsok is vannak, mint unalomban leélni egy életet egy kis falucskában...
   

  Csatolt fájlok:

 9. Szamica

  Szamica Állandó Tag

  Vizelyi Gábor - Édentől Nyugatra
  "Arccal zuhanok lefelé. Reflexszerűen előrelököm a kezeimet, arcomat védve elkapom a motor fedelét. Reccsenés, csobbanás. Fejem fölött összecsapódik a víz. Rémülten tágra nyitom a szemem. Görcsösen a motor fedelébe kapaszkodva, gyors tempóban merülök. Füleim pattognak, légszomjam van. Ijedten elengedem, és teljes erővel fölfelé rúgom magam. Látom alattam, ahogy elszabadult motor, mint egy őrült vaspihe, forogva száll lefelé. Minden erőmmel koncentrálok, nehogy teleszívjam tüdőmet tengervízzel. Fejem zúg, szemeim előtt felvillannak az ájulás tompa fényei..." A floridi partoktól majd száz kilométerre, nyílt vízen következik be a baleset. A csónakmotor odavész, a tatrész kiszakadt, emberi segítség sehol. Ez a halálos veszedelmekkel kecsegtető epizód azonban csak egyetlen izgalmas pillanat Vizelyi dokumentumregényéből, amely egy kalandos disszidálás és még kalandosabb hazatérés fordulatos, s izgalmakban bővelkedő történetét mondja el. Azért megy Amerikába, mert bízik abban, hogy a "korlátlan lehetőségek" hazájában érvényesül majd ügyességével, találékonyságával. Ezerféle vállalkozásba kezd. Pincér előkelő szállodában, fegyveres őr áruházban, javító-szerelő mindenes egy bérkaszárnyában, igazgatója egy nyomorékszállónak, mozgó szendvicsárus, sőt föltaláló is. Reményei azonban nem válnak valóra, gyors meggazdagodás, nyugodt élet helyett kiszolgáltatottság, létbizonytalanság, munkanélküliség az osztályrésze. Keserves tapasztalatai arra késztetik, hogy vállalva akár a börtönbüntetést is, hazatérjen családjával. Amíg azonban eljut idáig, izgalmas kalandokon, veszedelmes helyzeteken kell magát átvágnia.

  Vidor Miklós-Önkéntes hajótöröttek
  Hat, kisregénynek is beillő nagynovellát fog egybe ez a kötet. Hat külön történetet. Mi fűzi össze egyetlen egységes könnyvvé? Elsősorban a témaválasztásuk. Az, hogy mindegyik valami olyan érdekes történetet mond el a gyerekkor és a felnőtté válás határán, mely a fiatal lélek égő, fájdalmas és nyugtalanító pontjait érinti. Vidor Miklós meri szóvá tenni, hogy mi az, ami nehéz a tinédzser-korban. Kendőzés, lekicsinylés és fölényeskedés nélkül. Novellahősei kisebb-nagyobb lelki drámákon vagy válságokon esnek át, első jellemformáló erkölcsi választások, első szerelmi érzések, s ő véges-végig pontos lélektani beleéléssel tárja elénk azt, amiről a hétköznapokon nem szoktuk beszélni, de amiről a jó irodalom, a jó író mindig is beszél.
   

  Csatolt fájlok:

 10. Szamica

  Szamica Állandó Tag

  Vaszary Gábor

  Monpti

  "Tudom, hogy egyszer gazdag ember lesz belőlem, csak késő lesz egy kicsit. Gyomorbajos, keserű öregúr leszek: - Jean, nem vagyok itthon senkinek. Megértetted? Igenis, méltóságos uram. Ha összetalálkozhatnék a Szent Jakab utcában megöregedett önmagammal, aki leszek, elébe állnék itt, az olasz csemegeüzlet előtt. - Öregúr, állj meg egy pillanatra. Odaadom neked az ifjúságom, amire most nincs szükségem. Aki öreg, az biztos, hogy nem éhes mindig. Ezer frankért még a gyomorbajt is átveszem tőled. Ötszázért is átveszem. Ne menj el, százért is. " Így alkudozik Vaszary Gábor keserédes történetének főhőse, a szeretnivaló, könnyelmű fíatalember, a "tisztességükkel küszködő" párizsi lányok kedvence, akit a könyvsikerböl készült film nézői is a szívükbe zártak. Az 1930-as évek "párizsi" regényeinek írója nem sajnálta történeteiböl pazar humorát és pikáns iróniáját sem, és bizonyára ennek eredményeképpen sikerült - látszólagos habkönnyüsége ellenére - az irodalom határmezsgyéjén belül maradnia. Méltatói szerint ebböl fakadt óriási nemzetközi népszerűsége is. Regényei ötven évig szinte csak külföldön jelentek meg, magyarul alig olvashattuk öket.

  Hárman egymás ellen
  Most a kamasz csínytevések, az olykor már infantilis idétlenkedések világába kalauzolja el az olvasót. Balatoni vakáció, franciaországi utazás, epekedő szerelem, baráti kakaskodás a témái, s egyszersmind kellékei a műnek. Ez a könyv határozottan és sikeresen szórakoztató olvasmány, a kötetet nem ajánlott nyilvános helyen kézbe venni, mert olvasása közben az ember többször is akaratlanul felnevet.
   

  Csatolt fájlok:

 11. Szamica

  Szamica Állandó Tag

  Thury Zsuzsa

  Szökés karácsonykor

  Rokonszenves arcú, jól öltözött kisfiú kóborol karácsony délutánján a Duna-parton. Nemcsak a külseje ápolt és gondozott, a gondolkozása is komoly, a jelleme is szilárd és megbízható. Miért adta hát szökésre a fejét? Miért kellett háborogva és mégis megszégyenülten elfutnia hazulról éppen a szeretet ünnepének előestéjén? Miért kell a becsületes helytállásnak ezt a fonák, szokatlan, időszerűtlen módját választania? S végül is hogyan keveredik ki veszélyes helyzetéből? Az izgalmas és érdekfeszítő regényből megtudjuk, hogy bármilyen válságos kalandokon esik át a gyerek, soha meg nem alkuszik, soha nem nem hátrál, jó kedéllyel viseli el a hányattatásokat, s még talpraesettebb és életrevalóbb lesz, mire kilábal a bajokból...


  Mostohatestvérek

  Nem könnyű dolog mostohatestvéreknek összeszokni, még akkor sem, ha hasonló környezetből származnak. Hát még két olyan különböző természetű és neveltetésű kislánynak,mint az elkényeztetett, beteges Örvös Lilla és a vidám, talpraesett Kis Teri. Vajon mi történik a visegrádi nyaralóban, ahol a két nagymama és a két kislány kényszerű közös vakációját tölti? Erre ad feleletet Thury Zsuzsa kitűnő, lélektani feszültségű regénye.

  A francia kislány

  Thury Zsuzsa első nagy sikerű ifjúsági regényében, A francia kislányban emlékezetes regényhőst alkotott: Jeanette Rostát, a későbbi Rosta Annuskát. Nem mindennapi bonyodalmak jutnak sorsul ennek a tehetséges, mélyen érző, zárkózott és vadóc kislányban, aki egy francia bányászvároskából kerül egy budapesti általános iskola 7/b osztályába . Hogyan válik a gyanakvó és sebzett lelkű Jeanette felszabadult és vidám Annuskává - erről szól Thury Zsuzsa kitűnő leányregénye.
   
 12. Szamica

  Szamica Állandó Tag

  Tamási István - A kiátkozott
  Tamási István „A kiátkozott” című történelmi regénye IV. (Kun) Lászlóról és koráról, a kül- és belháborúk által pusztított országról, a kunság beilleszkedésének nehézségeiről, a XIII. század magyar történelmének zűrzavaros eseményeiről szól. A szerző a több ágú cselekmény szálait ügyesen váltogatja, közelíti-távolítja. A regény egyik fő ága a királyt és környezetét ábrázolja. Kun László - a korábbi irodalmi feldolgozásokkal ellentétben - nem a „tékozló fiú”, hanem a feudális anarchiával szembeforduló uralkodó, de következetlen, s képtelen az ország vezetésére. „Csak véletlenül király, valójában korhely” - írta róla igen találóan Marczali Henrik. - A regény másik ága egy képzeletbeli személy, a paraszti életből számkivetett sorsba kényszerült, majd kereskedővé emelkedett Györk sorsán keresztül a kiszolgáltatott és háborúktól szenvedő nép helyzetéről ad képet. A fordulatos cselekményű regény lapjain a XIII. század súlyos társadalmi konfliktusai, vad személyes küzdelmek, izzó szerelmek és izgalmas kalandok keretében elevenednek fel.

  Kovai Lőrinc - A Nagysámán

  Takáts Sándor - Buda két árulója
  A magyar századfordulón élt történészek közül Takáts Sándornak a nevét a szaktudomány mellett a szépirodalom emlékezete is megőrizte. Számos kötetet töltenek meg a hódoltsági idők embereit és viszonyait megidéző írásai, s ezekből ad át kötetnyit az Olcsó Könyvtár olvasóinak Réz Pál válogatásában. A Buda két árulója írásaiban Takáts Sándor arcképet fest a kor ismert vagy kevésbé ismert hőseiről, hadvezérekről, nagyasszonyokról, végvári vitézekről és szegénylegényekről, névtelen magyar és török katonákról, városbírákról és kalandorokról, tőzsérekről és fürdősökről, avagy új adatai alapján nyomon követi egy-egy hajdani jelenség, szokás történetét: milyen is volt a „szöktetés”, hogyan változott a „felimeg” divatja, miért és milyen eredménnyel küzdöttek a hatóságok a tánc, muzsika, részegeskedés ellen a XVI., XVII. században, egyáltalán: hogyan hatott egymásra a magyar és a török kultúra. Takáts Sándort a történelem nem magukért a tényekért érdekli, építőköveit nem öncélúan hordja össze: a történelmi események emberi vetületét tárja föl és ábrázolja.

  Ruth Rendell - Gyilkosság a kriptában
  Mint minden hónap utolsó keddjén, szokás szerint ma is elindultam, hogy kiseperjem, a kriptát és virágot tegyek Mrs. Viola Monfort sírjára. Az ajtót zárva találtam, erősen be volt szorulva. Csak szerszámmal tudtam kifeszíteni. Amikor sikerült kinyitnom, lementem a lépcsőn, és láttam, hogy egy lány holtteste fekszik Mrs. Viola Monfort és James Monfort kapitány koporsója között. Borzasztóan megdöbbentem. Ezen a helyen várná az ember a lekevésbé, hogy egy hullát talál.
   

  Csatolt fájlok:

Témaállapot:
Not open for further replies.

Megosztás