Einstein leveleit, Tesla szabadalmait és egy Enigmát is meg lehet szerezni egy online árverésen

A londoni Christie's aukciósház nem először bocsát árverésre tudományos jelentőségű műtárgyat: hogy csak a legutóbbi nagy dobását említsük, 2018 novemberében Stephen Hawking kerekesszékét és doktori disszertációját is sikeresen értékesítette.

Most azonban emelte a tétet. A „Heuréka! A 20. század tudományos áttörései” című, 58 tételes online aukción olyan darabok kaptak helyet, mint egy második világháborús Enigma gép, egy Nobel-díjért járó érme, Nikola Tesla és Thomas Edison szabadalmi munkái vagy Albert Einstein levelei. Az árverés június 24-én kezdődött, és júliis 16-ig tart.


Einstein leveleit mindig nagy érdeklődés övezi, most éppen egy fiának, Eduardnak küldött 1932-es leveléhez lehet hozzájutni, amelyben a skizofréniájának kezelése alatt álló fiút igyekszik támogatni. A levélben megemlíti, hogy Eduardnak nem kell aggódnia, mi áll apja végrendeletében, és egy barátja történetét is feleleveníti, aki depressziójából gyógyult fel kezelés után „vidám lélekkel, a legnagyobb egészségben.”


Forrás: Christie's
Egy másik levélben azt taglalja, hogyan éli meg a hírességgel járó változásokat. „Be kell vallanom őszintén, hogy nem tartom túl jó dolognak ezt a határtalan személyi kultuszt” – írta 1929-ben Herman Bersnteinnek, aki a fizikus 40. születésnapi partiját rendezte a New York-i Metropolitan Operában.

A század nagy felfedezői is helyet kaptak a gyűjteményben. Például meg lehet szerezni a villanykörte felfedezésének teljes dokumentációját: a Thomas Edison jegyzeteit 1880 és 1886 között követő sorozat a kísérletek leírásaitól a szabadalmi papírokig mindent tartalmaz.


Forrás: Christie's
A szintén kultikus Nikola Tesla részéről 50 eredeti szabadalmat lehet megkaparintani, amelyek többek között a rádió feltalálásának dokumentációját, a Tesla-tekercs első leírását, a villanymotorról és a távirányítású eszközökről szóló jegyzeteket tartalmazzák.

Leginkább Alan Turing nevéhez köthető a gyűjtemény egyik legértékesebb darabja, egy M4-es Enigma gép. A második világháborúban a németek által kódolt üzenetek váltására használt eszközökből kevesebb mint 100 darab élte túl a háborút, mivel a német hadsereg rengeteget megsemmisített a háború vége felé.


Forrás: Christie's
Az aukción hozzá lehet még jutni a DNS szerkezetét feltáró James Watson és Francis Crick eredeti tanulmányához, a Robert Edwards 2010-es orvosi Nobel-díjáért járó éremhez (ami egyébként 500 ezer fontos kikiáltási árával a legértékesebbnek becsült darab) vagy akár egy akciófigurához, amely Stephen Hawking A Simpson család-beli mását ábrázolja.

Bodnár Zsolt
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

B Szabó Imre wrote on favorit82's profile.
Köszönöm szépen a Dolina.mp3 -at!
koby11 wrote on Recsi70's profile.
Szia! Érdekelne engem is a hiányzó oldal, ha el tudod küldeni. Köszi előre is!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322

Statisztikák

Témák
38,147
Üzenet
4,806,247
Tagok
615,932
Legújabb tagunk
AlizKis
Oldal tetejére